ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA POSLOVA KOMUNALNO-POLICIJSKOG NADZORA I KONTROLE PARKIRANJA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2019)

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuju poslovi i ovlašćenja, uslovi i način obavljanja poslova nadzora i kontrole parkiranja, kao i uklanjanja odnosno premeštanja vozila na teritoriji grada Smedereva kada ove poslove obavlja komunalna policija, na osnovu ovlašćenja utvrđenih Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Član 2

U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima vozač ne sme da zaustavi, odnosno parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka.

Odredbe ove Odluke o zaustavljanju i parkiranju ne primenjuju se na:

1) policijske službenike u obavljanju službene dužnosti,

2) službenike komunalne policije u obavljanju službene dužnosti,

3) vozače vozila pod pratnjom i vozače vozila sa pravom prvenstva prolaza u obavljanju službene dužnosti i

4) radnike komunalnih službi za vreme dok vrše komunalne delatnosti,

ako bi obaveza poštovanja odredaba o zabrani zaustavljanja ili parkiranja vozila ometala uspešno obavljanje službene dužnosti.

Član 3

Radi sprečavanja ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, odnosno omogućavanja odvijanja saobraćaja, komunalni policajac je ovlašćen na preduzimanje mera uklanjanja, odnosno premeštanja vozila, kao i postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila.

Mere i ovlašćenja iz stava 1. ovog člana, komunalni policajac preduzima, prilikom ostvarivanja nadzora i kontrole parkiranja, kada zatekne vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, odnosno kada na putu, odnosno mestu na kome je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, zatekne odbačeno vozilo.

Komunalni policajac kada uoči nepropisno parkirano ili zaustavljeno vozilo, izdaće vozaču usmeno naređenje da odmah ukloni vozilo pod pretnjom prinudnog izvršenja, a kada vozač nije prisutan na licu mesta donosi rešenje u pisanoj formi, kojim nalaže uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od jednog minuta.

Rešenje iz stava 3. ovog člana, komunalni policajac postavlja na vetrobranskom staklu vozila ili drugom vidnom mestu i time se smatra da je isto uručeno vozaču.

U slučaju kada komunalni policajac uoči odbačeno vozilo, postupiće u skladu sa odredbama stavova 3. i 4. ovog člana, koje se odnose na nepropisno parkirano ili zaustavljeno vozilo, a kada vozač nije zatečen na licu mesta.

Ukoliko vozač, odnosno vlasnik odbačenog vozila u roku određenim rešenjem ne ukloni, odnosno ne premesti vozilo, komunalni policajac izdaće nalog o uklanjanju vozila.

Uklanjanje vozila na teritoriji grada Smedereva obavlja vršilac komunalne delatnosti ovlašćen za organizaciju funkcionisanja, upravljanja i održavanja javnih parkirališta.

Uklanjanje vozila će se prekinuti ako se vozač pojavi na licu mesta i prihvati da ukloni vozilo i snosi troškove prethodno preduzetih radnji.

Komunalni policajac izdaje vršiocu komunalne delatnosti nalog za postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila (blokiranje vozila) u slučaju kada uoči nepropisno parkirano vozilo koje se iz tehničkih razloga ne može ukloniti, a koje ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju, odnosno onemogućava bezbedno odvijanje saobraćaja.

Ukoliko komunalni policajac utvrdi prekršaj putem video nadzora ili foto-zapisa može, kada za to postoje uslovi, da u elektronskoj formi donese rešenje, odnosno izda nalog, u skladu sa zakonom.

Na sadržinu rešenja, odnosno naloga, na utvrđivanje mesta nepropisnog parkiranja, odnosno zaustavljanja vozila, na postupak uklanjanja, premeštanja i blokiranja vozila, kao i na štetu nastalu na vozilu za vreme uklanjanja vozila shodno se primenjuju odredbe akta kojima se bliže uređuje način vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima, kao i vođenje obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja.

Protiv rešenja komunalnog policajca može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Smedereva u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Komunalna policija vodi evidencije o primeni mera i ovlašćenja uklanjanja, odnosno premeštanja vozila, kao i postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila prilikom ostvarivanja nadzora i kontrole parkiranja na teritoriji grada, shodno odredbama akta kojima se bliže uređuje način vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima, kao i vođenje obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja.

Član 4

Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo:

1) Na pešačkom prelazu i na prelazu biciklističke staze preko kolovoza, kao i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od pet metara od tih prelaza,

2) na prelazu puta preko železničke pruge i na rastojanju, odnosno odstojanju manjem od pet metara od prelaza, kao i u blizini železničke pruge, ako se time sprečava saobraćaj vozila koja se kreću po šinama,

3) na raskrsnici i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od pet metara od najbliže ivice poprečnog kolovoza,

4) u podvožnjaku, u galeriji, na mostu, na nadvožnjaku,

5) u blizini vrha prevoja ili u krivini gde je preglednost puta nedovoljna ili se obilaženje vozila ne može izvršiti bez opasnosti,

6) na delu puta gde bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne linije na kolovozu, suprotne ivice kolovoza ili prepreke na putu bila manja od tri metra,

7) na mestu na kome bi se zaklanjao saobraćajni znak,

8) na biciklističkoj stazi, odnosno traci,

9) na pešačko-biciklističkoj stazi,

10) na stajalištu za vozila javnog saobraćaja i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od 15 metara ispred i iza oznake na kolovozu kojim je stajalište označeno,

11) na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene, osim ako je to dozvoljeno saobraćajnim znakom,

12) iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu mrežu komunalnih službi,

13) na mestu na kome bi se onemogućio pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu,

14) na trotoaru osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom i ako na trotoaru kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza,

15) na pešačkoj stazi, odnosno na delu trotoara koji je namenjen za kretanje lica sa posebnim potrebama,

16) na trgovima, na pešačkoj zoni i protivpožarnom putu,

17) na pristupnoj saobraćajnici, kolskom prolazu između stambenih zgrada, odnosno prolazima u blokovima naselja,

18) na saobraćajnicama van uličnih parkirališta koje povezuju parking prostore i stambene zgrade sa drugim saobraćajnicama,

19) na kolskom ulazu, odnosno izlazu iz zgrade, dvorišta ili garaže,

20) na saobraćajnoj traci za uključivanje, isključivanje, zaustavnoj traci, saobraćajnoj traci za vozila javnog prevoza,

21) na parking mestu koje je dopunskom tablom saobraćajnog znaka ili oznakom na kolovozu obeleženo kao mesto za parkiranje vozila za osobe sa invaliditetom, ako na vozilu ne poseduje odgovarajuću oznaku,

22) na parking mestu koje je dopunskom tablom saobraćajnog znaka ili oznakom na kolovozu označeno kao mesto rezervisano za vozila određenih korisnika, kada vozilo kojim upravlja ne pripada tim vozilima i

23) na površinama na kojima je saobraćajnim znakom zabranjen saobraćaj vozila.

Izuzetno od stava 1. tačaka 1. i 3. ovog člana u slučaju raskrsnica, pešačkih prelaza, odnosno prelaza biciklističke staze preko kolovoza, koji se nalazi u jednosmernoj ulici, dozvoljeno je zaustavljanje i parkiranje vozila i na odstojanju manjem od pet metara nakon tih raskrsnica, odnosno prelaza, posmatrano u dozvoljenom smeru kretanja u toj ulici.

Osim na mestima iz stava 2. ovog člana, vozač vozila kojima se obavlja auto taksi prevoz putnika može zaustaviti vozilo i na mestima iz stava 1. tačaka 10., 11. i 14. ovog člana, kao i u saobraćajnoj traci za vozila javnog prevoza i to samo za vreme potrebno za ulazak odnosno izlazak putnika.

Član 5

Na javnom putu van naselja, vozač koji zaustavlja ili parkira vozilo dužan je da uvek kada za to postoji mogućnost, zaustavi ili parkira vozilo van kolovoza.

Vozač koji zaustavlja ili parkira vozilo na javnom putu dužan je da ga zaustavi, odnosno parkira, neposredno uz desnu ivicu kolovoza, a na javnom putu na kome se saobraćaj odvija samo u jednom smeru sme da ga zaustavi, odnosno parkira uz desnu ili levu ivicu kolovoza.

Vozač može da zaustavi ili parkira vozilo na mestima koja se nalaze na sredini kolovoza, samo ako su ta mesta obeležena saobraćajnim znakom kao mesta za parkiranje vozila.

KAZNENE ODREDBE

Član 6

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu kazniće se za prekršaj, izdavanjem prekršajnog naloga, lice koje postupi suprotno odredbama člana 4. tačaka 4) i 5) ove Odluke, i to:

- fizičko lice u iznosu od 10.000,00 dinara,

- preduzetnik u iznosu od 10.000,00 dinara,

- odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000,00 dinara i

- pravno lice u iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 7

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu kazniće se za prekršaj, izdavanjem prekršajnog naloga, lice koje postupi suprotno odredbama člana 4. tačaka 1), 2), 3), 6), 7), 8), 9), 10), 11), 12), 13), 14), 15), 16), 17), 18), 19), 20), 21), 22) i 23) ove Odluke, i to:

- fizičko lice u iznosu od 5.000,00 dinara,

- preduzetnik u iznosu od 10.000,00 dinara,

- odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000,00 dinara i

- pravno lice u iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 8

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu kazniće se za prekršaj, izdavanjem prekršajnog naloga, lice koje postupi suprotno odredbama člana 5. ove Odluke, i to:

- fizičko lice u iznosu od 5.000,00 dinara,

- preduzetnik u iznosu od 10.000,00 dinara,

- odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000,00 dinara i

- pravno lice u iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".