ODLUKA
O UTVRĐIVANJU URBANISTIČKIH ZONA OBAVEZNOG INVESTICIONOG ODRŽAVANJA I UNAPREĐENJA SVOJSTAVA ZGRADE I ZONA OBAVEZNOG ODRŽAVANJA SPOLJNOG IZGLEDA ZGRADE

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuju urbanističke zone (u daljem tekstu: zone) na teritoriji grada Smedereva u okviru kojih se propisuje obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, odnosno u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, kao i zone unutar kojih se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast stanovanja i održavanja zgrada (u daljem tekstu: Zakon).

Aktivnosti na održavanju zgrade u smislu ove Odluke obuhvataju aktivnosti održavanja zajedničkih delova zgrade propisane Zakonom i podzakonskim aktom.

Član 2

Zonama iz člana 1. ove Odluke obuhvaćene su stambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade, zgrade javne namene, zgrade koje su proglašene za kulturno dobro i zgrade u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama.

Zgrade od kojih preti opasnost za nastanak štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, kao i zgrade za koje se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada, mogu biti deo jedne od utvrđenih zona.

Član 3

Obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, kao i različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada za zone iz člana 2. ove Odluke, propisuje se za lica koja u skladu sa Zakonom vrše poslove upravljanja zgradom, i to:

1) vlasnik, za zgrade bilo koje namene u kojima je jedno lice isključivi vlasnik svih delova zgrade;

2) vlasnici posebnih delova, za porodične kuće;

3) stambena zajednica preko svojih organa ili profesionalni upravnik kome su povereni poslovi upravljanja, u stambenoj zgradi koja ima zajedničke delove zgrade i najmanje dva posebna dela čiji su vlasnici različita lica;

4) vlasnici posebnih delova preko svojih organa, u zgradama koje nemaju nijedan poseban deo namenjen za stanovanje, preko udruženja osnovanog u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje i pravni položaj udruženja.

Lica iz stava 1. ovog člana imaju obavezu da održavaju zgradu na način da od zgrade, odnosno zajedničkih delova zgrade ne preti opasnost nastanka štete.

Član 4

Zone za koje se propisuje obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa u cilju sprečavanja štetnih posledica iz člana 1. ove Odluke utvrđuju se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) gustina naseljenosti (urbanistička zona sa većom gustinom naseljenosti, kao što su gradski centar, zone višeporodičnog stanovanja i sl.);

2) frekventnost korisnika prostora (urbanistička zona sa većom frekventnošću korisnika prostora, urbano područje, zone u kojima su objekti izgrađeni na regulacionoj liniji i sl.).

Član 5

Saglasno članu 2. stav 1. ove Odluke na teritoriji grada Smedereva utvrđuju se sledeće zone:

1) zona A - zona koja obuhvata evidentirana i zaštićena kulturna dobra i ambijentalne celine;

2) zona B - zona koja obuhvata objekte javne namene i javnih službi (objekti administrativne uprave, objekti obrazovanja i dečije zaštite, objekti kulture, objekti zdravstva i socijalne zaštite, verski objekti i dr.) ;

3) zona V - zona koja obuhvata ostale stambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade na teritoriji grada Smedereva.

Član 6

Za zonu A, utvrđenu članom 5. stav 1. tačka 1. ove Odluke propisuje se različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada i zabrana promene spoljnog izgleda zgrada.

Član 7

U zgradama koje se nalaze u zoni A, zabranjeno je vršiti pojedinačne intervencije na fasadama naročito uličnim, izuzev jednoobrazno u sklopu rekonstrukcije fasada prema jedinstvenom projektu za celokupan objekat.

Spoljni delovi zgrada (fasade, kalkani, balkoni, svetiljke, skulpture, reljefi, plastika, nadstrešnice, izlozi, vrata, prozori i slično) moraju se održavati čisto i uredno.

Radovi na održavanju spoljnog izgleda zgrada koje su proglašene za zaštićeno kulturno dobro, a nalaze se u zoni utvrđenoj ovom Odlukom, izvode se u skladu sa aktima kojima se utvrđuju uslovi zaštite spomenika kulture.

Član 8

Ukoliko lica iz člana 3. stav 1. ove Odluke, za zgrade koje se nalaze u zonama za koje je propisana obaveza investicionog održavanja zgrada i unapređenja svojstava zgrada radi ostvarivanja javnog interesa, ne preduzmu obavezne aktivnosti, grad Smederevo preuzima obavezu preduzimanja tih aktivnosti preko JP Gradsko stambeno Smederevo na teret navedenih lica.

Član 9

Skupštine stambenih zajednica registrovane na teritoriji grada Smedereva dužne su da usklade godišnje programe održavanja zgrade sa odredbama ove Odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva."