ODLUKA
O POVERAVANJU POSLOVA ODRŽAVANJA ZGRADA JAVNOM PREDUZEĆU GRADSKO STAMBENO SMEDEREVO RADI ZAŠTITE JAVNOG INTERESA

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2019)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se nadzor nad korišćenjem zgrade, postupak poveravanja poslova održavanja zgrada Javnom preduzeću Gradsko stambeno Smederevo u slučaju kada lica koja su zakonom obavezna ne preduzimaju aktivnosti na održavanju zgrade, a postoji mogućnost nastanka štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti i način obezbeđivanja sredstava za finansiranje tih aktivnosti.

Član 2

Poslove upravljanja zgradom vrše:

1) vlasnik, za zgrade bilo koje namene u kojima je jedno lice isključivi vlasnik svih delova zgrade;

2) vlasnici posebnih delova, za porodične kuće;

3) stambena zajednica preko svojih organa ili profesionalni upravnik kome su povereni poslovi upravljanja, u stambenoj zgradi koja ima zajedničke delove zgrade i najmanje dva posebna dela čiji su vlasnici različita lica;

4) vlasnici posebnih delova preko svojih organa, u zgradama koje nemaju nijedan poseban deo namenjen za stanovanje.

U stambeno-poslovnim zgradama poslove upravljanja zgradom vrše svi vlasnici posebnih delova zgrade. Vlasnici stanova i vlasnici poslovnih prostora formiraju stambenu zajednicu.

Sva lica iz stava 1. ovog člana dužna su da održavaju zgradu tako da od zgrade, odnosno od zajedničkih delova zgrade ne preti opasnost nastanka štete.

Član 3

Skupština stambene zajednice dužna je da donese godišnji program održavanja zajedničkih delova zgrade i odluku o organizovanju poslova održavanja zgrade, odnosno o poveravanju poslova održavanja zajedničkih delova zgrade.

Poslovi održavanja mogu se ugovorom poveriti pravnim licima ili preduzetnicima koji se bave poslovima održavanja zgrade.

Član 4

Programom održavanja koji donosi skupština stambene zajednice utvrđuju se naročito: vrste radova na obaveznom održavanju zgrade koji će se vršiti u tekućoj godini, prioritet u izvođenju radova, rokovi izvršavanja radova u toku godine i predračun potrebnih sredstava.

Aktivnosti održavanja zgrade u smislu ove Odluke obuhvataju aktivnosti održavanja zajedničkih delova zgrade propisane Zakonom i podzakonskim aktom.

Član 5

Ukoliko u vršenju inspekcijskog nadzora nadležni građevinski inspektor utvrdi da bi korišćenjem zgrade ili dela zgrade mogle da nastanu štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, dužan je da rešenjem zabrani stambenoj zajednici, odnosno drugom odgovornom licu iz člana 2. ove Odluke korišćenje zgrade, odnosno dela zgrade i naredi hitno izvođenje radova i preduzimanje drugih mera.

Rešenjem iz stava 1. ovog člana utvrđuje se i način izvršenja rešenja u slučaju nepostupanja po nalogu nadležnog inspektora, odnosno preuzimanje radova na održavanju zgrade od strane grada Smedereva na teret stambene zajednice, odnosno drugog odgovornog lica iz člana 2. ove Odluke i nalaže vlasniku posebnog dela da omogući nesmetano obavljanje radova u meri koja je neophodna za otklanjanje neposredne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti.

Član 6

Ukoliko skupština stambene zajednice, pravno lice ili preduzetnik kome je ugovorom povereno održavanje zgrade, kao i druga odgovorna lica iz člana 2. ove Odluke ne organizuju održavanje u skladu sa zakonom koji uređuje održavanje zgrada, odnosno ne izvedu radove na održavanju zgrade, zbog čega mogu da nastanu štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, odeljenje Gradske uprave grada Smedereva nadležno za stambene poslove, na osnovu rešenja građevinskog inspektora i rešenja o izvršenju, doneće rešenje kojim će se naložiti preduzimanje radova na održavanju zgrade na teret stambene zajednice.

Član 7

Grad Smederevo obezbeđuje izvođenje radova i preduzimanje drugih mera preko JP Gradsko stambeno Smederevo, kao Preduzeća kome je povereno obavljanje poslova od javnog interesa u oblasti stanovanja.

Međusobni odnosi između Grada Smedereva i JP Gradsko stambeno Smederevo, regulišu se ugovorom.

Član 8

Sredstva za finansiranje radova na održavanju zgrade obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva.

Član 9

Odeljenje Gradske uprave grada Smedereva nadležno za stambene poslove dostaviće akt iz člana 6. ove Odluke JP Gradsko stambeno Smederevo, radi izvođenja radova i preduzimanja mera na održavanju zgrade.

Član 10

JP Gradsko stambeno Smederevo može samostalno da izvrši radove i preduzme druge potrebne mere ili da za to angažuje stručno lice.

O preduzetim aktivnostima na održavanju zgrade i troškovima koje je imalo na izvršenju radova i preduzimanju mera, JP Gradsko stambeno Smederevo dužno je da u roku od 8 dana od dana preduzimanja aktivnosti obavesti odeljenje Gradske uprave grada Smedereva nadležno za stambene poslove.

Član 11

Odeljenje Gradske uprave grada Smedereva nadležno za stambene poslove doneće rešenje kojim obavezuje stambenu zajednicu, odnosno drugo odgovorno lice iz člana 2. ove Odluke da nadoknadi gradu Smederevu troškove za izvršene radove, odnosno preduzete druge mere na održavanju zgrade, u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

Grad Smederevo ostvaruje pravo na naknadu troškova iz stava 1. ovog člana, na osnovu pravnosnažnog rešenja.

Član 12

Grad Smederevo ostvaruje pravo na naknadu troškova iz člana 11. ove Odluke na osnovu računa o izvršenim radovima i drugim preduzetim merama.

Član 13

U slučaju da stambena zajednica, odnosno drugo odgovorno lice iz člana 2. ove Odluke u utvrđenom roku ne isplati gradu Smederevu troškove za izvršene radove i druge preduzete mere, odeljenje Gradske uprave grada Smedereva nadležno za stambene poslove, dostaviće Gradskom pravobranilaštvu grada Smedereva pravnosnažno rešenje radi podnošenja tužbe nadležnom sudu za ostvarivanje prava regresa.

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".