ODLUKA
O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA ZA TERITORIJU GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2019)

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se naknade za korišćenje javnih površina za teritoriju grada Smedereva, utvrđuje se visina naknada, olakšice, način dostavljanja i sadržaj podataka o korišćenju javne površine nadležnom organu koji utvrđuje obavezu plaćanja naknade.

I VRSTE NAKNADA

Član 2

Naknade za korišćenje javne površine, su:

1) naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2) naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave;

3) naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju.

Javna površina u smislu zakona kojim se uređuju naknade za korišćenje javnih dobara jeste površina utvrđena planskim dokumentom grada Smedereva koja je dostupna svim korisnicima pod jednakim uslovima:

- javna saobraćajna površina (put, ulica, pešačka zona i sl.);

- trg;

- javna zelena površina (park, skver, gradska šuma i sl.) i

- javna površina bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine).

Pod korišćenjem prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, u smislu stava 1. tačke 1) ovog člana, smatra se zauzeće javne površine:

- objektom privremenog korišćenja: kiosk, tezga, bašta, aparat za sladoled, bankomat, automat za prodaju štampe, pokretni objekat za prodaju robe na malo i vršenje zanatskih i drugih usluga, telefonska govornica i slični objekti, bašta ugostiteljskog objekta;

- za zabavni park, cirkus, sportske terene, za održavanje koncerata, festivala i drugih manifestacija, za održavanje sportskih priredbi.

Korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe u smislu stava 1. tačke 1) ovog člana odnosi se na privremeno korišćenje prostora na javnoj površini i ne obuhvata korišćenje trajnog karaktera izgradnjom objekata infrastrukture.

II OBVEZNIK NAKNADE

Član 3

Obveznik naknade za korišćenje javne površine je korisnik javne površine.

III OSNOVICA

Član 4

Osnovica naknade za korišćenje prostora na javnoj površini je površina korišćenog prostora izražena u metrima kvadratnim (m2).

IV VISINA NAKNADE

Član 5

Najviši iznos naknade za korišćenje javne površine propisan je u Prilogu 12. zakona kojim se uređuju naknade za korišćenje javnih dobara.

Kriterijumi za propisivanje visine naknada su: vreme korišćenja prostora, zona u kojoj se nalazi prostor koji se koristi, kao i tehničko-upotrebne karakteristike objekata, ukoliko se javna površina koristi za postavljanje objekata.

V NAČIN UTVRĐIVANJA I PLAĆANJA

Član 6

Utvrđivanje naknade za korišćenje javne površine vrši se prema površini korišćenog prostora, srazmerno vremenu korišćenja tog prostora ili prema tehničko-upotrebnim karakteristikama objekata.

Naknadu iz stava 1. ovog člana, rešenjem utvrđuje Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju na osnovu prethodno izdatog odobrenja nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Smedereva u skladu sa propisima, koje je u obavezi da jedan primerak odobrenja dostavi Odeljenju za finansije i lokalnu poresku administraciju.

Obaveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, preko nadležnog Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva.

U pogledu postupka utvrđivanja, kontrole, naplate, povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano ovom Odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

VI OSLOBOĐENJA

Član 7

Naknadu za korišćenje javnih površina ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Naknada za korišćenje javnih površina po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog izgradnje, rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih komunalnih preduzeća u svrhu dovođenja objekata u funkciju. Pod dovođenjem objekta u funkciju podrazumevaju se radovi na tekućem (redovnom) održavanju objekta, za koje se ne izdaje odobrenje po Zakonu o planiranju i izgradnji.

VII UPLATA PRIHODA OD NAKNADA

Član 8

Naknade za korišćenje javnih površina uplaćuju se na račune propisane za uplatu javnih prihoda.

VIII PRIPADNOST PRIHODA

Član 9

Prihodi ostvareni od naknade za korišćenje javnih površina pripadaju budžetu grada Smedereva.

IX ZONE

Član 10

Radi obračuna i naplate naknade, područje grada Smedereva se deli na pet zona i to:

EKSTRA ZONA ulice: Kralja Petra Prvog, Despota Đurđa (od Kralja Milutina do Stevana Nemanje), Stevana Nemanje, Masarikova, Vojvode Mišića, Despota Grgura, Despota Stevana, Omladinska, Đure Jakšića, Kralja Milutina, Trg 5. juna, Slobode, 17. oktobra, Karađorđeva (od Ulice Slobode do Filipa Višnjića), Srpskog sovjeta, Trg republike, Njegoševa, Kneza Mihaila (od Ulice Slobode do Tržnog centra "Sveti Luka", uključujući i pomenuti Tržni centar), Vojvode Đuše, prostor između glavne pošte i Tržnog centra "Danubius".

I ZONA ulice: Vuka Karadžića (do Save Nemanjića), Save Nemanjića, Miloša Velikog (do Vojvode Putnika), Dine Mančića (od Miloša Velikog do 17. oktobra), Karađorđeva (od Ulice Filipa Višnjića do ukrštanja sa Dunavskom), Ante Protića, Kneza Mihaila (od Tržnog centra "Sveti Luka", do skvera Petrijevske, Majke Jugovića i Fočanske), Radosava Mirkovića, Dr Jovana Cvijića, Dimitrija Davidovića, Nosilaca Albanske spomenice (do "Nadvožnjaka"), trg Karađorđev dud, Tržni centar "Nadvožnjak", prostor smederevske tvrđave.

II ZONA ulice: Save Nemanjića (od ulaza u Tvrđavu do Vuka Karadžića), Starine Novaka, Vojvode Sime, Vuka Karadžića (od Save Nemanjića do Miloša Velikog), Nosilaca Albanske spomenice (od "Nadvožnjaka" do Šalinačke), Šalinačka, Đure Salaja, Đure Strugara, Vojvode Putnika, Trg Nikole Krge, 16. oktobra (do Ustaničke), Stevana Nemanje (od Masarikove do Despota Đurđa), Branislava Nušića, Zmaj Jovina, Vojvode Glavaša, Izletnička (do hotela "Smederevo"), Filipa Višnjića, Narodnog fronta, Ravnog gaja, Slovenska, Joakima Vujića (do Natalije Cvetković), Srbina, Majke Jugovića, Jug Bogdanova, Fočanska (do Ive Andrića), Petrijevska (do skvera Starca Vujadina, Kajmakčalanske i Petrijevskog potoka), Lukijana Mušickog (do ukrštanja sa Prote Mateje Nenadovića), Prote Mateje Nenadovića (od Lukijana Mušickog do Mome Ardelića), Mome Ardelića, Jovana Krajišnika, Kosovska, Vojvode Stepe, Ladna voda, Đure Daničića (do Resavske), Proleterska, Krajiških brigada (do "Zelene pijace" na Carini), Oslobođenja (od Proleterske do "Rimskog bunara"), Ivana Gundulića, Sinđelićeva, Partizanska (do Miloša Obilića), Železnička (do Lovćenske), Lovćenska i Kraljevića Marka (do Pauna Jankovića).

III ZONA: Sve ostale ulice na teritoriji mesnih zajednica "Donji grad", "Karađorđev dud", "Ladna voda" i "Slavija".

IV ZONA: Sve ostale ulice na teritoriji gradskih mesnih zajednica van teritorije mesnih zajednica iz prethodnog stava i seoska naselja.

Član 11

Sastavni deo Odluke predstavlja Tarifa naknada za korišćenje javnih površina.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".

 

TARIFA NAKNADA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

Tarifni broj 1.

Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora plaća se naknada srazmerno vremenu korišćenja, u dnevnom iznosu, i to:

1. Za obavljanje poslovne delatnosti (privremeni montažni objekti-kiosci, drvene kućice, drvena burad, drugi manji montažni objekti i drugi slični objekti za pružanje ugostiteljskih, zanatskih i drugih usluga, prodaju robe na malo i slično):

Ekstra zona

30,00 dinara

I zona

25,00 dinara

II zona

20,00 dinara

III zona

15,00 dinara

IV zona

10,00 dinara

2. Za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe (pokretni privremeni objekti-tezge, aparati za sladoled, kokice, palačinke, kukuruz, kesten, krofnice, hot dog, kremove, šećernu vunu i slično, konzervatori za sladoled, rashladne vitrine za prodaju osvežavajućih napitaka i slično; štandovi za prezentacije, promocije za prodaju sunčanih naočara, nakita, ukrasa, balona i slično; drugi pokretni objekti za prodaju robe na malo i trgovine na malo u skladu sa zakonom):

Ekstra zona

80,00 dinara

I zona

70,00 dinara

II zona

60,00 dinara

III zona

40,00 dinara

IV zona

30,00 dinara

3. Za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe ispred poslovnih prodajnih objekata (pokretni privremeni objekti-tezge, police i slični objekti za prodaju robe na malo i trgovine na malo u skladu sa zakonom:

Ekstra zona

20,00 dinara

I zona

15,00 dinara

II zona

10,00 dinara

III zona

8,00 dinara

IV zona

5,00 dinara

4. Za obavljanje ugostiteljske delatnosti od strane ugostiteljskih radnji, poslastičarnica, pekara i sličnih objekata u bašti otvorenog tipa:

Ekstra zona

20,00 dinara

I zona

15,00 dinara

II zona

10,00 dinara

III zona

8,00 dinara

IV zona

5,00 dinara

5. Za obavljanje ugostiteljske delatnosti od strane ugostiteljskih radnji, poslastičarnica, pekara i sličnih objekata u bašti zatvorenog tipa:

Ekstra zona

40,00 dinara

I zona

35,00 dinara

II zona

20,00 dinara

III zona

15,00 dinara

IV zona

10,00 dinara

6. Za postavljanje automobila za dečju vožnju, pokretnih i fiksiranih:

Ekstra zona

90,00 dinara

I zona

70,00 dinara

II zona

60,00 dinara

III zona

40,00 dinara

IV zona

30,00 dinara

7. Za postavljanje zabavnih parkova i sličnih zabavnih radnji, cirkusa, za sportske objekte (sportske terene, klizališta i sl.), za održavanje koncerata, festivala i ostalih kulturnih i drugih manifestacija:

Ekstra zona

20,00 dinara

I zona

18,00 dinara

II zona

16,00 dinara

III zona

14,00 dinara

IV zona

12,00 dinara

8. Za održavanje sportskih ili drugih priredbi na gradskim magistralama, ulicama I i II reda, na ostalim ulicama na teritoriji grada i opštinskim putevima I i II reda, naknada se utvrđuje dnevno:

Ako se zauzima kolovoz na gradskim magistralama, ulicama I i II reda i opštinskim putevima I reda uz obustavu saobraćaja

50,00 din.

Ako se zauzima kolovoz na gradskim magistralama, ulicama I i II reda i opštinskim putevima I reda uz izmenu režima saobraćaja

40,00 din.

Ako se zauzima kolovoz na stambenim ulicama na teritoriji grada i opštinskim putevima II reda uz obustavu saobraćaja

30,00 din.

Ako se zauzima kolovoz na stambenim ulicama na teritoriji grada i opštinskim putevima II reda uz izmene režima saobraćaja

20,00 din.

Pri zauzeću trotoara

30,00 din.

NAPOMENA:

1. Naknada iz ovog Tarifnog broja ne plaća se za korišćenje prostora na javnim površinama radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, kao i za održavanje humanitarnih manifestacija. Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, naknada se plaća u celokupno propisanom iznosu iz ovog Tarifnog broja.

2. Za obavljanje ugostiteljske delatnosti u bašti ugostiteljskog objekta, čiji element je rashladna vitrina, aparat za sladoled ili konzervator za sladoled, naknada se plaća u iznosu utvrđenom primenom tačke 4. i 5. ovog Tarifnog broja uvećanom za 50%.

3. Za obavljanje ugostiteljske delatnosti u bašti otvorenog tipa, u periodu od 1. oktobra do 31. marta, naknada se plaća u visini 20% od iznosa naknade iz tačke 4. ovog Tarifnog broja.

4. Naknada iz tačke 1. i 2. može se promeniti u periodu novogodišnjih, verskih, osmomartovskih i drugih gradskih manifestacija.

5. Za vreme trajanja manifestacije "Smederevska jesen" prihod od utvrđenog iznosa naknade za korišćenje javne površine usmerava se na račun za uplatu javnog prihoda propisan ovim Tarifnim brojem, a koristiće se u svrhu pokrivanja troškova organizacije pomenute manifestacije

6. Naknada po ovom Tarifnom broju plaća se do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

7. Ako se zauzeće javnih površina vrši u toku godine, naknada se plaća srazmerno vremenu korišćenja privremeno zauzetog dela javne površine.

8. Nadležan organ za utvrđivanje i naplatu je Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva, a po prethodnom rešenju o odobrenju izdatom od strane nadležnog odeljenja. Nadležno odeljenje je u obavezi da jedan primerak rešenja dostavi Odeljenju za finansije i lokalnu poresku administraciju sa podatkom o adresi, površini i vremenu korišćenja prostora, naziv i adresu sedišta sa PIB-om za pravno lice, odnosno ime i prezime i naziv radnje sa adresom, PIB-om i JMBG za fizičko lice-preduzetnika.

9. Ukoliko obveznik naknade ne ispuni svoju obavezu iz ovog Tarifnog broja Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva će prinudno izvršiti naplatu neplaćene naknade.

10. Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva dužno je da vodi evidenciju obveznika naknade iz ovog Tarifnog broja sa podacima o zaduženju i naplati.

11. Naknada se plaća do 15-og u mesecu za prethodni mesec na račun za uplatu javnog prihoda broj 840-714565843-77.

Tarifni broj 2.

Naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ grada Smedereva

1. Za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, utvrđuje se naknada dnevno srazmerno vremenu korišćenja, i to:

1) Za oglašavanje na posebnim objektima za oglašavanje koji se postavljaju na javnim površinama putem javnog konkursa, naknada se utvrđuje:

Ekstra zona

50,00 dinara

I zona

40,00 dinara

II zona

30,00 dinara

III zona

20,00 dinara

IV zona

10,00 dinara

2) Za sredstva za oglašavanje koji se postavljaju na stubovima javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže naknada se utvrđuje:

Ekstra zona

25,00 dinara

I zona

20,00 dinara

II zona

15,00 dinara

III zona

10,00 dinara

IV zona

5,00 dinara

2. Za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, utvrđuje se naknada dnevno srazmerno vremenu korišćenja, i to:

1) Za korišćenje reklamnih panoa, odnosno sredstava za oglašavanje, koji se postavljaju na zgrade, privremene montažne objekte, ograde, podzide i sl, na ograde gradilišta, zaštitne prekrivače građevinskih skela, transparente između stubova i za oglašavanje na posebnim objektima koji se postavljaju na drugim površinama naknada se utvrđuje po zonama, po površini, dnevno po m2, i to:

Ekstra zona

30,00 dinara

I zona

25,00 dinara

II zona

20,00 dinara

III zona

15,00 dinara

IV zona

10,00 dinara

2) Za reklamne zastave naknada se utvrđuje po zonama, po površini, dnevno po m2, i to:

Ekstra zona

35,00 dinara

I zona

30,00 dinara

II zona

25,00 dinara

III zona

15,00 dinara

IV zona

12,00 dinara

3) Za laserske prikaze i balone naknada se utvrđuje po zonama, po površini, dnevno po m2, i to:

Ekstra zona

25,00 dinara

I zona

20,00 dinara

II zona

15,00 dinara

III zona

10,00 dinara

IV zona

5,00 dinara

NAPOMENA:

1. Naknada po ovom Tarifnom broju umanjuje se:

- za 40% od propisanog iznosa naknade po m2 dnevno, za deo površine, odnosno za deo objekta za oglašavanje, preko 20 m2 do 100 m2;

- za 50% od propisanog iznosa naknade po m2 dnevno, za deo površine, odnosno za deo objekta za oglašavanje, preko 100 m2.

2. Naknada za površine odnosno objekte za oglašavanje preko 20 m2 do 100 m2 plaća se tako što se za prvih 20 m2 plaća iznos naknade propisan ovim Tarifnim brojem, a za deo površine preko 20 m2 do 100 m2, naknada se plaća umanjeno za 40% od propisanog iznosa ovim Tarifnim brojem.

3. Naknada za površine odnosno objekte za oglašavanje preko 100 m2 plaća se tako što se za prvih 20 m2 plaća iznos naknade propisan ovim Tarifnim brojem, za deo površine preko 20 m2 do 100 m2, naknada se plaća umanjeno za 40% od propisanog iznosa ovim Tarifnim brojem i za deo površine preko 100 m2, naknada se plaća umanjeno za 50% od propisanog iznosa ovim Tarifnim brojem.

4. Naknada po ovom Tarifnom broju plaća se do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

5. Ako se zauzeće javnih površina vrši u toku godine, naknada se plaća srazmerno vremenu korišćenja privremeno zauzetog dela javne površine.

6. Nadležan organ za utvrđivanje i naplatu je Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva, a po prethodnom rešenju o odobrenju izdatom od strane nadležnog odeljenja. Nadležno odeljenje je u obavezi da jedan primerak rešenja dostavi Odeljenju za finansije i lokalnu poresku administraciju sa podacima o adresi, površini i vremenu korišćenja prostora, nazivu i adresi sedišta sa PIB-om za pravno lice, odnosno ime i prezime i naziv radnje sa adresom, PIB-om i JMBG za fizičko lice-preduzetnika.

7. Ukoliko obveznik naknade ne ispuni svoju obavezu iz ovog Tarifnog broja Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva će prinudno izvršiti naplatu neplaćene naknade.

8. Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva dužno je da vodi evidenciju obveznika naknade iz ovog Tarifnog broja sa podacima o zaduženju i naplati.

9. Naknada se plaća do 15-og u mesecu za prethodni mesec na račun za uplatu javnog prihoda broj 840-714566843-84.

Tarifni broj 3.

Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju

1. Za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, utvrđuje se naknada dnevno, i to:

1a) Pri izvođenju radova koji iziskuju raskopavanje ostalih javnih površina

15,00 din.

1b) Pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara:

 

1b - 1) ako se raskopavanje vrši u vremenu od 1. aprila do 31. oktobra

15,00 din.

1b - 2) ako se raskopavanje vrši u vremenu od 1. novembra do 31. marta

30,00 din.

1v) Pri zauzimanju javnih površina koje zahteva zabranu kretanja vozila i pešaka i parkiranja vozila i to:

 

1v - 1) ako se zauzima kolovoz na gradskim magistralama, ulicama I i II reda i opštinskim putevima I reda

50,00 din.

1v - 2) ako se zauzima kolovoz na stambenim ulicama na teritoriji grada i opštinskim putevima II reda

30,00 din.

1v - 3) ako se zauzima trotoar/pešačka zona

30,00 din.

1v - 4) ako se zauzima parking mesto

30,00 din.

2. Naknada iz ovog Tarifnog broja plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

3. Naknada iz ove tačke po osnovu zauzeća javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova uvećava se za 100% ako investitor produži dozvoljeni rok za zauzimanje javne površine. Pod produženjem roka podrazumeva se prekoračenje roka završetka izgradnje evidentiranog u pismenoj izjavi investitora o početku građenja odnosno izvođenja radova i roku završetka građenja, odnosno izvođenja radova prema Zakonu o planiranju i izgradnji.

4. Naknadu iz podtačke 1a), 1b) i 1v) ovog Tarifnog broja plaća investitor radova na čiji zahtev je odobreno zauzeće, odnosno raskopavanje javne površine.

5. Korišćenje javnih površina saglasno članu 7. ove Odluke, oslobođeno je plaćanja naknade iz ovog Tarifnog broja.

6. Naknade iz podtački 1a), 1b) i 1v) ovog Tarifnog broja umanjene u iznosu od 50% od propisane naknade plaća investitor radova ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog izgradnje i rekonstrukcije ili sanacije komunalne primarne infrastrukture.

7. Pod komunalnom primarnom infrastrukturom podrazumevaju se objekti komunalnih delatnosti pobrojanih u Zakonu o komunalnim delatnostima, do mernog instrumenta potrošača.

8. Organ za utvrđivanje i naplatu naknade je Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva, a po prethodnom rešenju o odobrenju izdatom od strane nadležnog odeljenja. Nadležno odeljenje je u obavezi da jedan primerak rešenja dostavi Odeljenju za finansije i lokalnu poresku administraciju sa podatkom o adresi, površini i vremenu korišćenja prostora, naziv, adresu sedišta i PIB za pravno lice, odnosno ime i prezime i naziv radnje sa adresom i PIB-om/ JMBG za fizičko lice-preduzetnika.

9. Ukoliko obveznik naknade ne ispuni svoju obavezu iz ovog Tarifnog broja Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva će prinudno izvršiti naplatu neplaćene naknade.

10. Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Smedereva dužno je da vodi evidenciju obveznika naknade iz ovog Tarifnog broja sa podacima o zaduženju i naplati.

11. Naknada iz ovog Tarifnog broja uplaćuje se na račun za uplatu javnog prihoda broj 840-714567843-91.