ODLUKA
O JAVNIM PRIZNANJIMA I ZVANJU

("Sl. list grada Vršca", br. 3/2019)

Član 1

Ovom Odlukom ustanovljavaju se javna priznanja i zvanje koje dodeljuje grad Vršac, kako bi odao posebno priznanje organizacijama i građanima za izuzetne rezultate postignute u različitim oblastima privrede, nauke, umetnosti, sporta i drugim društvenim oblasti, kao i postupak, uslovi i za njihovu dodelu.

Član 2

Grad Vršac dodeljuje:

Javna priznanja:

• Nagrada za životno delo

• Povelja grada Vršca

Zvanje:

• "Počasni građanin grada Vršca"

Član 3

Nagrada za životno delo dodeljuje sa pojedincu koji je tokom svog radnog veka trajno ostvarivao izuzetne lične rezultate u oblasti nauke, umetnosti, privrede, društvenih delatnosti, sporta i drugih oblasti rada i stvaralaštva i time dao izuzetan doprinos razvoju i promovisanju grada Vršca.

Član 4

Povelja grada Vršca dodeljuje se pojedincu, ustanovi, ili udruženju građana koji su svojim izuzetnim delom, humanitarnim, kulturnim ili graditeljskim poduhvatom ostvarili rezultate koji se mogu smatrati doprinosom kulturnoj, arhitektonskoj, privrednoj ili stvaralačkoj baštini grada Vršca ili uopšte, kao i pojedincima koji su lično doprineli ostvarenju kapitalnih razvojnih projekata grada.

Član 5

Zvanje "Počasni građanin grada Vršca" dodeljuje se pojedincu koji je svojim radom ili stvaralaštvom izuzetno doprineo afirmaciji kulturnih, istorijskih, privrednih i drugih vrednosti Grada Vršca.

Zvanje "Počasni građanin grada Vršca" može biti dodeljeno i stranom državljaninu.

Član 6

Javni poziva za dostavljanje predloga za dodelu javnih priznanja i zvanja ustanovljenih ovom Odlukom, objavljuje se marta meseca na zvaničnom portalu grada Vršca, na lokalnim televizijama, u lokalnim listovima i na oglasnoj tabli Gradske uprave.

Obrazložene predloge za dodelu javnih priznanja i zvanja mogu dostaviti pojedinci, preduzeća, ustanove i udruženja i to u zatvorenom kovertu, putem pošte ili lično, na pisarnici Gradske uprave sa naznakom: "za javna priznanja i zvanja".

Član 7

Odluku o dodeli javnih priznanja i zvanja donosi Skupštine grada na svečanoj sednici, a na predlog Gradskog veća.

Skupština Grada odlučuje o dodeljivanju zvanja "počasni građanin" uz prethodnu saglasnost Ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Član 8

Javna priznanja i zvanje ustanovljena ovom odlukom uručuju Predsednik skupštine ili Gradonačelnik na praznik grada - 29. maja, na prigodnoj svečanosti.

Član 9

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnim priznanjima ("Sl. list Opštine Vršac", br. 2/2005 i 2/2010).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu rada Vršca".