ODLUKA
O PRIBAVLJANJU I RASPOLAGANJU STVARIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 6/2015 - prečišćen tekst, 9/2015, 11/2016, 5/2018 i 1/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuju uslovi pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva, otuđenja nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva, davanja u zakup poslovnog prostora i drugih nepokretnosti u javnoj svojini grada Smedereva, otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine grada Smedereva, davanja nepokretnosti u javnoj svojini grada Smedereva na korišćenje, prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade) uključujući i razmenu, zasnivanja hipoteke na nepokretnostima u javnoj svojini grada Smedereva, davanja saglasnosti na upis svojine javnih preduzeća i društava kapitala i postupci javnog nadmetanja, prikupljanja pismenih ponuda i neposredne pogodbe.

Pravni režim građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Smedereva uređuje se posebnom odlukom u skladu sa zakonom.

Član 2

Nepokretnosti iz člana 1. pribavljaju se, otuđuju i daju u zakup u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, a izuzetno neposrednom pogodbom, pod uslovima utvrđenim Zakonom o javnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/2011, 88/2013, 105/2014, 104/2016 - dr. zakon, 108/2016, 113/2017 i 95/2018 - u daljem tekstu: Zakon), Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini, odnosno pribavljanja i ustupanja iskorišćavanja drugih imovinskih prava, kao i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 16/2018 - u daljem tekstu: Uredba) i ovom Odlukom.

Početna, odnosno najviša kupoprodajna cena nepokretnosti koja se pribavlja u javnu svojinu grada Smedereva i početna odnosno najniža kupoprodajna cena nepokretnosti koja se otuđuje iz javne svojine grada Smedereva utvrđuje se u odnosu na visinu tržišne vrednosti predmetne nepokretnosti, izražene u evrima, s tim što se isplata vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

Kupoprodajna cena nepokretnosti iz stava 2. ovog člana utvrđuje se na osnovu akta nadležnog poreskog organa, licenciranog procenitelja ili drugog nadležnog organa kojim je izvršena procena tržišne vrednosti nepokretnosti.

II PRIBAVLJANJE NEPOKRETNOSTI U JAVNU SVOJINU GRADA

Član 3

Nepokretne stvari pribavljaju se u javnu svojinu Grada polazeći od tržišne vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ, licencirani procenitelj ili drugi nadležni organ, u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanjem pismenih ponuda.

Pribavljanjem nepokretnosti u smislu stava 1 ovog člana, smatra se i razmena nepokretnosti i izgradnja objekata.

Nepokretne stvari se mogu pribavljati u javnu svojinu i besteretnim pravnim poslom (nasleđe, poklon ili jednostrana izjava volje), kao i eksproprijacijom na osnovu posebnog zakona.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, nepokretne stvari se mogu pribaviti neposrednom pogodbom na način i uslovima predviđenim ovom Odlukom. Predlog odluke, odnosno Odluka o pribavljanju nepokretnosti mora da sadrži obrazloženje iz koga se može utvrditi postojanje ovih okolnosti.

1. Postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda

Član 4

Nacrt zaključka o pokretanju postupka za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva sa nacrtom teksta javnog oglasa, podnosi Gradskom veću odeljenje Gradske uprave nadležno za imovinsko-pravne poslove i poslovni prostor, a na obrazložen zahtev odeljenja Gradske uprave u zavisnosti od namene nepokretnosti koja se pribavlja.

Gradsko veće utvrđuje Predlog zaključka i predlog teksta javnog oglasa i dostavlja ih Skupštini grada Smedereva na donošenje.

Skupština grada Smedereva donosi Zaključak o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva, formira komisiju koju čine predsednik i dva člana i njihovi zamenici i objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva.

Oglas se objavljuje u listu koji se distribuira na celoj teritoriji grada Smedereva ili u listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije i u elektronskom obliku putem interneta.

Oglas iz stava 3. ovog člana obavezno sadrži:

- naziv kupca (grad Smederevo);

- karakteristike nepokretnosti koja se pribavlja u javnu svojinu;

- bliže uslove za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu (u pogledu rokova plaćanja, dana uvođenja u posed i sl.);

- obavezu podnosioca prijave za učestvovanje u postupku javnog nadmetanja (u daljem tekstu: prijava), odnosno ponude za učestvovanje u postupku prikupljanja pismenih ponuda (u daljem tekstu: ponuda), da uz prijavu, odnosno ponudu dostavi odgovarajući dokaz o pravu svojine na nepokretnosti koja je predmet pribavljanja u javnu svojinu i koja je upisana u odgovarajuću javnu knjigu o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima i dr.;

- obavezu vlasnika nepokretnosti koja se nudi da dostavi izjavu da na istoj ne postoje prava trećih lica, da nije opterećena teretima, da nije pod sporom, niti pod zabranom raspolaganja, da nije predmet teretnog ili besteretnog pravnog posla, niti ugovora o doživotnom izdržavanju i da ne postoje druge smetnje za prenos prava svojine, kao i izjavu da ukoliko se utvrdi da na nepokretnosti koja se nudi postoji bilo kakav teret, prodavac se obavezuje da ga otkloni o svom trošku, odnosno da kupcu pruži zaštitu od evikcije i snosi svu odgovornost za eventualne pravne nedostatke;

- obavezu podnosioca prijave, odnosno ponude da uz prijavu, odnosno ponudu dostavi dokaz da su izmireni svi troškovi korišćenja nepokretnosti koja se nudi (utrošena električna energija, komunalije, porez na imovinu i drugo);

- kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača;

- obavezan sadržaj prijave, odnosno ponude i isprave koje je potrebno dostaviti uz prijavu, odnosno ponudu, u skladu sa ovom Odlukom;

- adresu za dostavljanje prijave, odnosno ponude;

- rok za podnošenje prijave, odnosno ponude koji ne može biti duži od 30 dana od dana objavljivanja oglasa;

- datum, mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda;

- obaveštenje da podnosioci neblagovremene i nepotpune prijave, odnosno ponude neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, odnosno da će iste biti odbačene.

Ponuda mora da sadrži cenu nepokretnosti koja se nudi.

Prijava, odnosno ponuda dostavlja se u zatvorenoj koverti sa vidljivom naznakom na koji se oglas odnosi i ko je podnosilac prijave, odnosno ponude.

Prijava, odnosno ponuda pravnog lica mora da sadrži: naziv, sedište i broj telefona i mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica.

Uz prijavu, odnosno ponudu pravnog lica se prilaže originalni izvod iz registra privrednih subjekata sa podacima za to pravno lice, ne stariji od 30 dana.

Prijava, odnosno ponuda fizičkog lica mora da sadrži: ime i prezime, adresu, broj lične karte i broj telefona i mora biti potpisana, a ako je to lice preduzetnik uz prijavu, odnosno ponudu se prilaže originalni izvod iz registra privrednih subjekata ili potvrda da je preduzetnik upisan u odgovarajući registar, sve ne starije od 30 dana.

U slučaju da podnosioca prijave, odnosno ponude zastupa punomoćnik, punomoćje za zastupanje mora biti overeno od strane javnog beležnika.

Prijava, odnosno ponuda je nepotpuna ako ne sadrži sve što je propisano, ako nisu priložene sve isprave kako je to predviđeno, odnosno ako ne sadrži sve podatke predviđene oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenom oglasu.

Član 5

Postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva sprovodi komisija iz člana 4. stav 3. ove Odluke, koja o toku postupka vodi zapisnik i po okončanom postupku zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja Gradskom veću koje utvrđuje predlog odluke i dostavlja ga Skupštini grada radi donošenja.

Osnovni kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača je kupoprodajna cena koju ponuđač zahteva.

Uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, odnosno razmatranja pismenih ponuda su ispunjeni ukoliko pristigne najmanje jedna blagovremena i potpuna prijava, odnosno ponuda.

Ukoliko podnosilac blagovremene i potpune prijave, odnosno ponude ne pristupi javnom nadmetanju, odnosno otvaranju pismenih ponuda, smatraće se da je odustao od prijave, odnosno ponude.

Podnosioci neblagovremene, odnosno nepotpune prijave ne mogu da učestvuju u postupku javnog nadmetanja, a nepotpune, odnosno neblagovremene prijave odnosno ponude, se odbacuju.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda donosi Skupština grada Smedereva.

Ugovor o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva zaključuje se između lica koje je odlukom iz stava 6. ovog člana izabrano kao najpovoljniji ponuđač i gradonačelnika grada Smedereva u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz stava 6. ovog člana.

Ako lice koje je odlukom iz stava 6. ovog člana izabrano kao najpovoljniji ponuđač, ne pristupi zaključenju ugovora iz stava 7. ovog člana, Skupština grada Smedereva će poništiti Odluku iz stava 6. ovog člana.

2. Postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada neposrednom pogodbom

Član 6

Nepokretnosti se mogu pribaviti u javnu svojinu neposrednom pogodbom, ali ne iznad od strane nadležnog poreskog organa, licenciranog procenitelja ili drugog nadležnog organa procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, ako u konkretnom slučaju to predstavlja jedino moguće rešenje, pod kojim se podrazumeva:

1) slučaj kada nepokretnost koja se pribavlja u javnu svojinu grada Smedereva po svojim karakteristikama jedina odgovara potrebama grada Smedereva, korisnika, odnosno nosioca prava korišćenja, s tim da predlog zaključka, odnosno odluke o ovakvom raspolaganju sadrži obrazloženje razloga opravdanosti i celishodnosti pribavljanja sa aspekta ostvarenja interesa grada Smedereva i razloge zbog kojih se pribavljanje ne bi moglo realizovati javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem pismenih ponuda;

2) slučaj kada se radi o međusobnom raspolaganju između grada Smedereva i drugih nosilaca prava javne svojine;

3) slučaj pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva putem razmene, ako je ta razmena u interesu grada Smedereva, uz ispunjenje svih uslova iz člana 30. Zakona.

Nacrt zaključka o pokretanju postupka za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva, podnosi Gradskom veću odeljenje Gradske uprave nadležno za imovinsko-pravne poslove i poslovni prostor, a na obrazložen zahtev odeljenja Gradske uprave u zavisnosti od namene nepokretnosti koja se pribavlja.

Gradsko veće utvrđuje Predlog zaključka i dostavlja ga Skupštini grada Smedereva na donošenje.

Skupština grada Smedereva donosi Zaključak o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva neposrednom pogodbom, formira komisiju koju čine predsednik i dva člana i njihovi zamenici, koja po okončanom postupku neposredne pogodbe zapisnik sa odgovarajućim predlogom, dostavlja Gradskom veću koje utvrđuje predlog odluke i dostavlja ga Skupštini grada Smedereva radi donošenja odluke.

Ugovor o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Smedereva zaključuje se između lica od kojeg se pribavlja nepokretnost i gradonačelnika grada Smedereva u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz stava 4. ovog člana.

Ako lice od kojeg se pribavlja nepokretnost u javnu svojinu grada Smedereva, ne pristupi zaključenju ugovora iz stava 5., Skupština grada Smedereva će poništiti Odluku iz stava 4. ovog člana.

III OTUĐENJE NEPOKRETNOSTI IZ JAVNE SVOJINE GRADA

Član 7

Nepokretne stvari otuđuju se iz javne svojine grada Smedereva, polazeći od tržišne vrednosti nepokretnosti, koju je procenio nadležni poreski organ, licencirani procenitelj ili drugi nadležni organ, u postupku javnog nadmetanja odnosno prikupljanjem pismenih ponuda.

Izuzetno, u slučaju kad se nepokretnost ne otuđi iz javne svojine Grada u sprovedenom postupku javnog oglašavanja u skladu sa stavom 1. ovog člana, početna procenjena vrednost nepokretnosti može se umanjiti na 80% od početne procenjene vrednosti utvrđene na način i pod uslovima iz stava 1. ovog člana. U slučaju kad se nepokretnost ni u ponovljenom postupku javnog oglašavanja sa umanjenom početnom vrednošću ne otuđi iz javne svojine Grada, početna procenjena vrednost nepokretnosti po kojoj se ista otuđuje, može se umanjiti na 60% po kojoj ceni će se nastaviti sa javnim oglašavanjem. Umanjenje vrednosti nepokretnosti iz ovog stava može se izvršiti pod uslovom da je to od interesa za Grad.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, nepokretne stvari se mogu otuđiti iz javne svojine grada Smedereva neposrednom pogodbom na način i pod uslovima predviđenim ovom Odlukom.

1. Postupak otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda

Član 8

Nacrt zaključka o pokretanju postupka za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva sa nacrtom teksta javnog oglasa, podnosi Gradskom veću odeljenje Gradske uprave nadležno za imovinsko-pravne poslove i poslovni prostor, a na obrazložen zahtev odeljenja Gradske uprave u zavisnosti od namene nepokretnosti koja se otuđuje.

Gradsko veće utvrđuje Predlog zaključka i predlog teksta javnog oglasa i dostavlja ih Skupštini grada Smedereva na donošenje.

Skupština grada Smedereva donosi Zaključak o pokretanju postupka otuđenja nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva, formira komisiju koju čine predsednik i dva člana i njihovi zamenici, i objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva, koji mora biti objavljen u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije i u elektronskom obliku putem interneta.

Oglas iz stava 3. ovog člana obavezno sadrži:

- naziv prodavca (grad Smederevo);

- bliže podatke o načinu otuđenja nepokretnosti iz javne svojine (javno nadmetanje ili prikupljanje pismenih ponuda);

- opis nepokretnosti koja se otuđuje iz javne svojine;

- početnu cenu po kojoj se nepokretnost otuđuje iz javne svojine;

- rokove plaćanja;

- kriterijume za izbor najpovoljnijeg ponuđača;

- visinu i način polaganja depozita;

- rok za povraćaj depozita učesnicima koji nisu uspeli na javnom nadmetanju, odnosno u postupku prikupljanja pismenih ponuda;

- obavezan sadržaj prijave, odnosno ponude i isprave koje je potrebno dostaviti uz prijavu, odnosno ponudu, u skladu sa ovom Odlukom;

- adresu za dostavljanje prijave, odnosno ponude;

- mesto i vreme uvida u dokumentaciju (akti o vlasništvu i izmirenim troškovima korišćenja nepokretnosti) u vezi sa nepokretnosti koja se otuđuje iz javne svojine;

- obaveštenje da zainteresovani ponuđači mogu da razgledaju nepokretnost koja je predmet prodaje, sve do dana održavanja javne prodaje;

- rok za podnošenje prijave, odnosno ponude koji ne može biti duži od 30 dana od dana objavljivanja oglasa;

- datum, mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda;

- obaveštenje da podnosioci neblagovremene, odnosno nepotpune prijave, odnosno ponude neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda;

- obaveštenje da na usmenom javnom nadmetanju mogu učestvovati samo lica koja su položila depozit.

Odredbe člana 4. stavovi 7-12. ove Odluke shodno se primenjuju i u postupku otuđenja nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva.

U postupku prikupljanja pismenih ponuda, u ponudi se navodi iznos koji se nudi za predmetnu nepokretnost.

Član 9

Postupak otuđenja nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva sprovodi komisija iz člana 8. stav 3. ove Odluke.

Odredbe člana 5. stavovi 4. i 5. ove Odluke, shodno se primenjuju i u postupku otuđenja nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva.

Postupak razmatranja prispelih ponuda sprovešće se ukoliko na oglas pristigne najmanje jedna blagovremena i potpuna ponuda.

Postupak javnog nadmetanja sprovešće se i u slučaju da pristigne najmanje jedna blagovremena i potpuna prijava na osnovu koje se podnosilac registruje i proglašava kupcem, ako početnu cenu po kojoj se nepokretnost otuđuje iz javne svojine prihvati kao kupoprodajnu cenu, s tim da ukoliko ne prihvati kupoprodajnu cenu, gubi pravo na vraćanje depozita.

Učesnik koji ponudi najviši iznos kupoprodajne cene potpisuje izjavu o visini ponuđene cene koju je dužan da uplati u roku utvrđenom oglasom.

Ukoliko učesnik iz stava 5. ovog člana ne zaključi ugovor i ne uplati kupoprodajnu cenu u predviđenom roku, gubi pravo na povraćaj depozita.

Osnovni kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača je visina ponuđene kupoprodajne cene.

Učesnici postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda koji nisu izabrani za najpovoljnijeg ponuđača imaju pravo na povraćaj depozita u roku utvrđenom oglasom.

Član 10

O toku postupka iz člana 9. ove Odluke, komisija vodi zapisnik i po okončanom postupku javnog nadmetanja, odnosno otvaranja pismenih ponuda, zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja Gradskom veću koje utvrđuje predlog odluke i dostavlja ga Skupštini grada Smedereva.

Odluku da se nepokretnost u javnoj svojini grada Smedereva otuđi ponuđaču koji je ponudio najvišu kupoprodajnu cenu, donosi Skupština grada Smedereva.

Ugovor o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada Smedereva zaključuje se između lica iz stava 2. ovog člana i gradonačelnika grada Smedereva u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz stava 2. ovog člana.

Ako lice koje je odlukom iz stava 2. izabrano kao ponuđač koji je ponudio najvišu kupoprodajnu cenu, ne pristupi zaključenju ugovora iz stava 3. ovog člana, Skupština grada Smedereva će poništiti odluku iz stava 2. ovog člana.

2. Postupak otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom

Član 11

Nepokretnosti u javnoj svojini grada Smedereva, mogu se otuđiti iz javne svojine neposrednom pogodbom, ali ne ispod od strane nadležnog poreskog organa, licenciranog procenitelja ili drugog nadležnog organa procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, ako u konkretnom slučaju to predstavlja jedino moguće rešenje, uz posebno obrazloženje razloga opravdanosti i celishodnosti otuđenja i razloga zbog kojih se otuđenje ne bi moglo realizovati javnim nadmetanjem odnosno prikupljanjem pismenih ponuda.

Nacrt Zaključka o pokretanju postupka za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva, podnosi odeljenje Gradske uprave nadležno za imovinsko-pravne poslove i poslovni prostor a na obrazložen zahtev odeljenja Gradske uprave u zavisnosti od namene nepokretnosti koja se otuđuje.

Gradsko veće utvrđuje predlog zaključka i dostavlja ga Skupštini grada Smedereva na donošenje.

Skupština grada Smedereva donosi Zaključak o pokretanju postupka otuđenja nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva neposrednom pogodbom, formira komisiju koju čine predsednik i dva člana i njihovi zamenici, koja po okončanom postupku neposredne pogodbe, zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja Gradskom veću koje utvrđuje predlog odluke i dostavlja ga Skupštini grada radi donošenja odluke.

Ugovor o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva neposrednom pogodbom zaključuje se između lica kome se otuđuje nepokretnost i gradonačelnika grada Smedereva u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke iz stava 4. ovog člana.

Ako lice kome se otuđuje nepokretnost iz javne svojine grada Smedereva ne pristupi zaključenju ugovora iz stava 5. ovog člana, Skupština grada Smedereva će poništiti Odluku iz stava 4. ovog člana.

Član 12

Izuzetno, grad Smederevo može otuđiti nepokretnosti iz javne svojine i ispod tržišne cene, odnosno bez naknade, ako postoji interes za takvim raspolaganjem, kao što je:

1) otklanjanje posledica elementarnih nepogoda;

2) uspostavljanje dobrih odnosa sa drugim državama, odnosno međunarodnim organizacijama;

3) drugi slučajevi otuđenja nepokretnosti predviđeni posebnim zakonom.

Nacrt odluke za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva ispod tržišne cene odnosno bez naknade, podnosi odeljenje Gradske uprave nadležno za imovinsko-pravne poslove i poslovni prostor, a na obrazložen zahtev odeljenja Gradske uprave u zavisnosti od namene nepokretnosti koja se otuđuje.

Gradsko veće utvrđuje predlog odluke i dostavlja ga Skupštini grada Smedereva na donošenje.

Odluku o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva ispod tržišne cene, odnosno bez naknade donosi Skupština grada Smedereva.

Ugovor o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada Smedereva ispod tržišne cene, odnosno bez naknade, zaključuje se između lica kome se otuđuje nepokretnost iz javne svojine grada Smedereva ispod tržišne cene, odnosno bez naknade i gradonačelnika grada Smedereva u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke iz stava 4. ovog člana.

Ako lice kome se otuđuje nepokretnost iz javne svojine grada Smedereva ispod tržišne cene, odnosno bez naknade ne pristupi zaključenju ugovora iz stava 5. ovog člana, Skupština grada Smedereva, će poništiti Odluku iz stava 4. ovog člana.

IV DAVANJE U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA U JAVNOJ SVOJINI GRADA

Član 13

Poslovni prostor u javnoj svojini grada Smedereva (u daljem tekstu: poslovni prostor) daje se u zakup, polazeći od tržišne visine zakupnine za određenu vrstu prostora, u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanjem pismenih ponuda.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, poslovni prostor može se dati u zakup neposrednom pogodbom, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje, kao i u drugim slučajevima utvrđenim Uredbom i ovom Odlukom.

Poslovni prostor koji je nacionalizovan daje se u zakup na period do 3 (tri) godine.

Poslovni prostor koji nije obuhvaćen stavom 3. ovog člana daje se u zakup na period do 5 (pet) godina, izuzev poslovnog prostora u drugoj zoni koji se može dati u zakup na duži period.

Poslovni prostor se ne može davati u podzakup. Ugovor zaključen protivno odredbama ovog člana ništav je.

Član 14

Gradsko veće grada Smedereva donosi zaključak o pokretanju postupka davanja u zakup poslovnog prostora prikupljanjem pismenih ponuda i javnim nadmetanjem.

Postupak davanja u zakup poslovnog prostora sprovodi Komisija za poslovni prostor (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Gradsko veće grada Smedereva.

Komisija se sastoji od predsednika i dva člana. Predsednik i članovi Komisije imaju zamenike.

U izuzetnim slučajevima, ukoliko se daje u zakup poslovni prostor od posebnog značaja za Grad, Gradsko veće Grada Smedereva će obrazovati posebnu komisiju za davanje u zakup poslovnog prostora.

Komisija je obavezna da, pre objavljivanja oglasa, pribavi mišljenje Odeljenja Gradske uprave nadležnog za poslove urbanizma o delatnosti koja se može obavljati u poslovnom prostoru koji se daje u zakup.

1. Postupci javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda

Član 15

Nakon donošenja zaključka iz člana 14. stav 1. ove Odluke, Komisija objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup poslovnog prostora.

Oglas za davanje u zakup poslovnog prostora se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva i isti obavezno sadrži:

- naziv zakupodavca;

- način davanja u zakup poslovnog prostora;

- podatke o poslovnom prostoru koji se daje u zakup (ulicu i broj, površinu i dr.);

- delatnost koja se može obavljati u poslovnom prostoru;

- uslove pod kojima se poslovni prostor daje u zakup (rok trajanja zakupa i dr.);

- obaveze zakupca u vezi sa korišćenjem poslovnog prostora za određenu svrhu i namenu;

- vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja prispelih ponuda;

- način, mesto i vreme za dostavljanje prijava, odnosno pismenih ponuda, koji ne može biti duži od 30 dana od dana objavljivanja oglasa;

- vreme i mesto uvida u dokumentaciju, odnosno uslovi otkupa iste;

- naziv Komisije kojoj se dostavljaju ponude odnosno prijave;

- početnu, odnosno najnižu visinu zakupnine po kojoj se poslovni prostor može dati u zakup;

- kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača;

- visinu i način polaganja depozita, odnosno visinu i vreme trajanja bankarske garancije;

- rok za povraćaj depozita učesnicima koji nisu uspeli na javnom nadmetanju, odnosno u postupku prikupljanja pismenih ponuda;

- naznaku da Gradsko veće zadržava pravo da odustane od izbora ponuđača u svakoj fazi postupka;

- naznaku da se u prijavi, odnosno ponudi iz stava 6. ovog člana obavezno navodi broj računa na koji će se izvršiti povraćaj depozita;

- datum i vreme razgledanja nepokretnosti koja se daje u zakup.

Pravo učešća po oglasu nemaju:

- lica koja su u nekom od prethodnih postupaka ponudila, odnosno izlicitirala najviši iznos zakupnine, a potom odustala od zaključenja ugovora o zakupu ili ugovor otkazala pre isteka ugovorenog roka, u roku od godinu dana od dana odustanka od zaključenja ugovora, odnosno od dana otkaza ugovora, i

- lica (zakupci i korisnici) koja nisu izmirila dugovanja po osnovu zakupa ili korišćenja poslovnog prostora odnosno nepokretnosti u javnoj svojini grada Smedereva, odnosno njihovi pravni sledbenici.

Pismene ponude, odnosno prijave za javno nadmetanje podnose se Komisiji u zatvorenim kovertama sa naznakom "Ponuda za zakup poslovnog prostora", odnosno "Prijava za javno nadmetanje za zakup poslovnog prostora".

Ponuda za zakup poslovnog prostora obavezno sadrži ponuđeni mesečni iznos zakupnine.

Prijava, odnosno ponuda koja se dostavlja obavezno sadrži: dokaz o uplati depozita, za fizička lica: ime i prezime, adresu, broj lične karte, jedinstveni matični broj građana, za preduzetnike: ime i prezime preduzetnika, adresu, broj lične karte, jedinstveni broj građana, naziv radnje, matični broj, za pravna lica: naziv i sedište, kopiju rešenja o upisu pravnog lica u registar kod nadležnog organa, kao i punomoćje za lice koje zastupa podnosioca prijave.

Ponuda, odnosno prijava treba da sadrži i naznaku poslovnog prostora za koji se podnosi ponuda, odnosno prijava (ukoliko je oglas raspisan za veći broj poslovnih prostora), delatnost (u skladu sa namenom iz oglasa) koja će se obavljati u poslovnom prostoru, dokaz da je podnosilac ponude, odnosno prijave za javno nadmetanje izmirio zakupninu ukoliko je već zakupac poslovnog prostora u javnoj svojini grada Smedereva.

Po isteku roka za prikupljanje pismenih ponuda, odnosno za podnošenje prijava za javno nadmetanje, ne mogu se podnositi nove ponude i prijave, niti menjati i dopunjavati ponude posle tog roka.

Prijava, odnosno ponuda je nepotpuna ako ne sadrži sve što je propisano, ako nisu priložene sve isprave kako je to predviđeno, odnosno ako ne sadrži sve podatke predviđene oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenom oglasu.

Podnosioci neblagovremene ili nepotpune prijave odnosno ponude ne mogu učestvovati u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, a nepotpune ili neblagovremene prijave odnosno ponude se odbacuju.

Član 16

Pre početka javnog nadmetanja, Komisija utvrđuje da li su prijave za javno nadmetanje dostavljene u zatvorenim kovertama, broj i blagovremenost prispelih prijava.

Nakon toga, Komisija pristupa otvaranju prijava i utvrđuje da li su prijave podnete u skladu sa uslovima iz oglasa.

Javno nadmetanje održava se u mestu i vremenu koje je određeno oglasom.

Komisija pre početka javnog nadmetanja utvrđuje identitet podnosilaca prijava odnosno njihovih punomoćnika uvidom u lična dokumenta (ličnu kartu, pasoš).

Komisija nakon toga saopštava:

- broj i blagovremenost prispelih prijava,

- imena fizičkih lica, odnosno nazive pravnih lica koja su ispunila odnosno nisu ispunila uslove za učešće na javnom nadmetanju,

- ko je od podnosioca prijava lično prisutan,

- ko od lica koja su prisutna ima ovlašćenje da u ime i za račun podnosioca prijave preduzima radnje u postupku javnog nadmetanja.

Javno nadmetanje počinje objavljivanjem početnog iznosa mesečne zakupnine za konkretni poslovni prostor.

Komisija zatim poziva učesnike na nadmetanje o visini zakupnine.

Javno nadmetanje se završava kada se posle najvećeg postignutog iznosa, po trećem pozivu Komisije, ne javi učesnik javnog nadmetanja sa većim iznosom.

Komisija nakon toga konstatuje koji je najviši ponuđeni iznos i ime odnosno naziv učesnika.

Postupak javnog nadmetanja smatra se uspelim i u slučaju dostavljanja jedne ispravne prijave za učešće kojom se podnosilac prijave registruje i prisustvuje javnom nadmetanju i proglašava zakupcem, ako prihvati početnu visinu zakupnine po kojoj se poslovni prostor može dati u zakup.

Ukoliko podnosilac prijave ne prihvati početnu visinu zakupnine, gubi pravo na vraćanje depozita.

Po okončanju postupka javnog nadmetanja, Komisija dostavlja predlog Gradskom veću grada Smedereva koji donosi konačnu odluku o zakupcu poslovnog prostora.

Ukoliko zakupac iz prethodnog stava odustane od zakupa poslovnog prostora ili ne zaključi ugovor u predviđenom roku, Gradsko veće grada Smedereva će poništiti svoju odluku, postupak će se ponoviti, a zakupac gubi pravo na povraćaj depozita.

Učesnici postupka javnog nadmetanja koji nisu izabrani za najpovoljnijeg ponuđača imaju pravo na povraćaj depozita u roku utvrđenom oglasom.

Član 17

Komisija utvrđuje da li su ponude dostavljene u zatvorenim kovertama, broj i blagovremenost prispelih ponuda i pristupa otvaranju ponuda.

Posle otvaranja pismenih ponuda, Komisija pojedinačno razmatra svaku ponudu i u skladu sa uslovima iz oglasa utvrđuje najpovoljniju ponudu učesnika oglasa.

Izbor najpovoljnijeg ponuđača vrši se primenom kriterijuma visine ponuđene zakupnine.

Postupak prikupljanja pismenih ponuda sprovešće se ako ponudu podnese najmanje jedan učesnik, pod uslovom da je blagovremena i potpuna.

Ukoliko u postupku dva ili više ponuđača ponude isti iznos zakupnine, Komisija će pozvati ponuđače koji su ponudili isti iznos zakupnine, da u roku od tri dana od dana prijema poziva, dostave novu pismenu zatvorenu ponudu, sa uvećanim iznosom zakupnine u odnosu na prethodno datu ponudu, a koje ponude će Komisija otvoriti i utvrditi najpovoljnijeg ponuđača.

Ukoliko ponuđači iz stava 5. ovog člana u roku od tri dana ne dostave novu ponudu, odnosno ako su ponuđači dostavili novu ponudu sa istovetnom zakupninom, Komisija će putem žreba izvršiti izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Po utvrđivanju najpovoljnijeg ponuđača, Komisija dostavlja predlog Gradskom veću grada Smedereva koji donosi konačnu odluku o zakupcu poslovnog prostora.

Ukoliko zakupac iz prethodnog stava odustane od zakupa poslovnog prostora ili ne zaključi ugovor u predviđenom roku, Gradsko veće grada Smedereva će poništiti svoju odluku, postupak će se ponoviti, a zakupac gubi pravo na povraćaj depozita.

Učesnici postupka prikupljanja pismenih ponuda koji nisu izabrani za najpovoljnijeg ponuđača imaju pravo na povraćaj depozita u roku utvrđenom oglasom.

Član 18

Poslovni prostor odnosno nepokretnost, može se izuzetno od člana 13. ove Odluke, dati u zakup i van postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, u slučajevima:

1) kada zakup traže međunarodne organizacije za pomoć i saradnju sa zemljama Evropske unije, međunarodne humanitarne organizacije u cilju obezbeđenja uslova za smeštaj i rad u Republici Srbiji, kao i domaće humanitarne organizacije, parlamentarne političke stranke, organizacije i udruženja građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, zaštite životne sredine, pod uslovom da taj prostor ne koriste za ostvarivanje prihoda, agencije, direkcije i druge službe i organizacije čiji je osnivač nosilac prava javne svojine, a za koje osnivačkim aktom nije utvrđena obaveza tih nosilaca da im obezbede poslovni prostor za rad;

2) kada zakupac prestane da obavlja svoju delatnost, usled teške bolesti, odlaska u penziju ili smrti, a dodelu u zakup traži bračni drug, dete ili roditelj zakupca (članovi porodičnog domaćinstva), pod uslovom da nastavi sa obavljanjem iste delatnosti;

3) kada zakupac - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice čiji je osnivač ili kada zakupac - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice, a oba pravna lica imaju istog osnivača, odnosno kada je kod zakupca - pravnog lica došlo do određenih statusnih promena;

4) kada zakupac - fizičko lice traži određivanje za zakupca pravno lice čiji je osnivač ili kada osnivač pravnog lica, zbog brisanja istog iz registra nadležnog organa, traži da bude određen za zakupca, kao fizičko lice;

5) kada zakupac koji je uredno izmirivao obavezu plaćanja zakupnine, traži produženje ugovora o zakupu, zaključenog na određeno vreme, najranije tri meseca, a najkasnije mesec dana pre isteka ugovora o zakupu;

6) kada se nepokretnost daje za potrebe održavanja sportskih, kulturnih, sajamskih, naučnih i drugih sličnih potreba, a rok zakupa je kraći od 30 dana;

7) kada se poslovni prostor odnosno nepokretnost ne izda u zakup ni posle sprovedenih četiri i više postupaka javnog oglašavanja, ali ne ispod 60% od tržišne visine zakupnine za taj poslovni prostor odnosno nepokretnost, čiji iznos umanjenja utvrđuje Gradsko veće prema kretanju visine zakupnine na tržištu, s tim što u tom slučaju rok trajanja zakupa ne može biti duži od tri godine;

8) kada davanje u zakup traži fizičko lice kojem je ta nepokretnost oduzeta nacionalizacijom, odnosno njegovi naslednici, pod uslovom da je pokrenut postupak za vraćanje oduzete imovine pred nadležnim organom;

9) kada jedan od zakupaca istog poslovnog prostora traži prestanak zakupodavnog odnosa, a drugi zakupac traži zaključenje ugovora o zakupu, kao jedini zakupac;

10) kada zakupac - pravno lice zatraži određivanje za zakupca poslovnog prostora drugo pravno lice, pod uslovom da ono izmiri celokupan dug zakupca nastao usled neplaćanja zakupnine i troškova korišćenja zakupljenog poslovnog prostora, a ukoliko taj dug nije moguće namiriti na drugi način;

11) kada je to potrebno radi bolje organizacije i efikasnosti rada nosilaca prava javne svojine, odnosno korisnika stvari u javnoj svojini, kao i posebnih službi i organizacija čiji su oni osnivači;

12) kada zaključenje ugovora o zakupu garaže traži vlasnik stana ili zakupac stana gde je garaža sastavni deo stana i sa stanom čini jednu celinu, odnosno ima vertikalnu komunikaciju sa stanom;

13) kada se nepokretnost koja je u javnoj svojini Grada, odnosno koja će do dana primopredaje biti stečena u javnu svojinu Grada, daje u zakup u cilju realizacije investicionog projekta kojim se u roku od najviše tri godine od dana sticanja prava zakupa otpočne industrijska proizvodnja i obezbedi najmanje 350 novih radnih mesta na neodređeno vreme povezanih sa investicionim projektom u Gradu Smederevu koji je prema stepenu razvijenosti razvrstan u drugu grupu, uz obavezu održavanja broja zaposlenih u periodu od pet godina nakon dostizanja pune zaposlenosti;

14) kada davanje u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini traži udruženje koje ostvaruje saradnju sa ministarstvom nadležnim za poslove odbrane u oblastima od značaja za odbranu ili koje neguje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije na osnovu Uredbe o kriterijumima i postupku dodele sredstava za učešće u finansiranju programa rada udruženja građana koji se zasnivaju na aktivnostima od značaja za odbranu ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 100/2008, 3/2014 i 37/2015).

Poslovni prostor odnosno nepokretnost iz stava 1. tačka 13) ovog člana koja je u javnoj svojini Grada, može biti data u zakup ispod tržišne cene, odnosno bez nadoknade u skladu sa Zakonom o ulaganjima ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 89/2015) i Zakonom o kontroli državne pomoći ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 51/2009).

Odluku o davanju u zakup poslovnog prostora odnosno nepokretnosti iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće grada Smedereva, na obrazložen predlog Komisije.

2. Zaključenje ugovora, prava i obaveze ugovornih strana i prestanak ugovora

Član 19

Ugovor o zakupu poslovnog prostora sadrži:

- ugovorne strane,

- datum i mesto zaključenja ugovora,

- podatke o poslovnom prostoru,

- vreme na koje se ugovor zaključuje,

- delatnost koja će se obavljati u poslovnom prostoru,

- visinu zakupnine, rok i način plaćanja zakupnine,

- sredstva obezbeđenja,

- prava i obaveze ugovornih strana,

- odredbe o prestanku ugovora i

- potpis ugovornih strana.

Član 20

Ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključuje gradonačelnik grada Smedereva.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključuje se na određeno vreme.

Član 21

Zakupac je obavezan da:

- poslovni prostor koristi u skladu sa namenom koja je utvrđena ugovorom;

- u određenom roku plaća zakupninu i režijske troškove;

- snosi troškove tekućeg održavanja, hitnih intervencija, korišćenja zajedničkih prostorija, komunalnih usluga i dr;

- sprovede obavezne mere protivpožarne zaštite;

- čuva i održava uređaje, aparate i drugu opremu koja se nalazi u poslovnom prostoru;

- preda poslovni prostor po isteku perioda zakupa u ispravnom stanju;

- nadoknadi štetu nastalu u poslovnom prostoru i opremi koja mu je predata na korišćenje, nastalu za vreme trajanja ugovora, njegovom krivicom.

Zakupac ne može poslovni prostor da daje u podzakup ili da ga ustupa na korišćenje po osnovu saradnje sa trećim licima.

Član 22

Ugovor o zakupu poslovnog prostora prestaje istekom roka na koji je zaključen.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora može prestati i pre isteka roka:

- raskidom ugovora,

- otkazom,

- na osnovu zakona.

Član 23

Ugovorne strane mogu raskinuti ugovor ako se zbog promenjenih okolnosti, koje se nisu mogle predvideti u trenutku zaključenja ugovora, ne može ostvariti svrha ugovora.

Član 24

Zakupodavac može otkazati ugovor ako zakupac:

- ne plati zakupninu ni u roku od 15 (petnaest) dana pošto ga je zakupodavac pozvao na plaćanje;

- ne koristi poslovni prostor ili ga ne koristi u skladu sa ugovorom utvrđenom namenom;

- poslovni prostor daje u podzakup ili ga na drugi način ustupa na korišćenje;

- ne izvrši ugovorenu adaptaciju, rekonstrukciju ili sanaciju poslovnog prostora ili iste izvrši bez potrebne saglasnosti nadležnog organa;

- ne vrši održavanje poslovnog prostora u skladu sa ugovorom;

- svojom krivicom izazove oštećenje poslovnog prostora i ne izvrši sanaciju istog u određenom roku;

- ne izvršava druge obaveze predviđene ugovorom o zakupu poslovnog prostora.

O otkazu ugovora o zakupu poslovnog prostora odlučuje Gradsko veće grada Smedereva, na predlog nadležnog odeljenja Gradske uprave.

Član 25

Ugovor o zakupu poslovnog prostora prestaje na osnovu zakona:

- ako se po zaključenju ugovora utvrdi da treće lice ima neko pravo koje sasvim isključuje pravo zakupca na upotrebu poslovnog prostora i

- kada poslovni prostor bude uništen nekim slučajem više sile.

3. Zakupnina i zone

Član 26

Poslovni prostor daje se u zakup radi sticanja prihoda, polazeći od procenjene tržišne visine zakupnine utvrđene na osnovu odluke koju donosi Skupština grada Smedereva kojom se uređuje zakupnina za poslovni prostor.

Zakupnina za poslovni prostor određuje se množenjem cene zakupa sa površinom poslovnog prostora.

Cena zakupa poslovnog prostora utvrđuje se u zavisnosti od zone u kojoj se poslovni prostor nalazi i delatnosti koja se u prostoru obavlja.

U slučaju kada se poslovni prostor ne izda u zakup posle dva uzastopno sprovedena postupka javnog oglašavanja, početna visina zakupnine po kojoj se poslovni prostor daje u zakup umanjiće se na 80% od početne tržišne visine zakupnine utvrđene odlukom iz stava 1. ovog člana.

U slučaju kada se poslovni prostor u ponovljenom postupku javnog oglašavanja sa umanjenom početnom visinom zakupnine, na način i pod uslovima iz stava 4. ovog člana, ne izda u zakup, visina zakupnine se umanjuje na 60% od početne tržišne visine zakupnine, po kojoj ceni će se nastaviti sa javnim oglašavanjem.

Grad kao zakupodavac zadržava pravo da svake godine uveća zakupninu utvrđenu ugovorom o zakupu, imajući u vidu tržišnu visinu zakupnine za određenu lokaciju.

Zakupodavac može zakupcu koji obavezu plaćanja zakupnine izmiruje u roku utvrđenom ugovorom o zakupu, po proteku polovine ugovorenog perioda zakupa, iznos zakupnine umanjiti do 10% na osnovu obrazloženog zahteva zakupca.

Humanitarnim organizacijama koje imaju za cilj pomoć oboleloj deci i licima sa invaliditetom, udruženjima građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, zaštite životne sredine, parlamentarnim političkim strankama, koji poslovni prostor ne koriste za sticanje prihoda, dobrovoljnim organizacijama koje učestvuju u spasilačkim akcijama, licima koja obavljaju delatnost starih zanata, umetničkih zanata i poslova domaće radinosti određenih Pravilnikom o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 56/2012), kao i udruženjima koja ostvaruju saradnju sa ministarstvom nadležnim za poslove odbrane u oblastima od značaja za odbranu ili koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, može se dati u zakup poslovni prostor, uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 20% od procenjene tržišne vrednosti zakupnine utvrđene odlukom iz stava 1. ovog člana.

Agencijama, direkcijama, službama i drugim organizacijama čiji je osnivač nosilac prava javne svojine, može se dati u zakup poslovni prostor, radi obavljanja poslova iz njihovog delokruga rada, na osnovu obrazložene odluke Gradskog veća, uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 30%, a najviše do 50% od procenjene tržišne visine zakupnine utvrđene odlukom iz stava 1. ovog člana.

Zakupnina se plaća do 5-og u mesecu za prethodni mesec.

Ukoliko je u postupku davanja u zakup poslovnog prostora utvrđeno plaćanje zakupnine unapred za određeni period, zakupnina se plaća u skladu sa tim uslovom.

Kada se u neposrednoj blizini poslovnog prostora izvode radovi na izgradnji i rekonstrukciji objekata infrastrukture čiji je investitor grad Smederevo ili javno preduzeće čiji je osnivač Grad Smederevo, zbog kojih je zakupcu znatno otežano ili onemogućeno obavljanje delatnosti, za vreme trajanja radova ugovoreni iznos zakupnine može se umanjiti do 50%.

Član 27

Poslovni prostor se razvrstava u 3 (tri) zone: ekstra zona, prva zona i druga zona.

EKSTRA ZONA

Ekstra zona obuhvata poslovni prostor u ulicama Kralja Petra I, Trg Republike, Njegoševa, Slobode, Dimitrija Davidovića, Karađorđev dud, 17. oktobra, Trg Nikole Krge, Radosava Mirkovića, Knez Mihajlova (do raskrsnice sa Ulicom Lukijana Mušickog), Karađorđeva, dr Jovana Cvijića i Stevana Nemanje.

PRVA ZONA

Prva zona obuhvata poslovni prostor koji se nalazi unutar granica:

Sa severa reka Dunav;

Sa istoka: obala Marine, nadvožnjak, železnička pruga pored FŽV "Želvoz" do Ulice lovćenske, Lovćenskom do Ulice 16. oktobar, Partizanskom do Sremske, Sremskom do Ulice Đure Daničića, Đure Daničića do južne granice Sportskog centra;

Sa juga: Ulicom vojvode Stepe, Jovana Krajišnika, Mome Ardelića do Ulice dr Jovana Cvijića, Prote Mateje Nenadovića do Ulice Lukijana Mušickog;

Sa zapada: Ulica Lukijana Mušickog seče Ulicu knez Mihajlovu, ide Ulicom Redutska, zatim granicom Mesne zajednice Donji grad do Ulice izletničke, seče Ulicu Karađorđevu i kroz ulaz za Veslački klub izlazi na Dunav.

DRUGA ZONA

Druga zona obuhvata poslovni prostor koji se nalazi van granica prve zone.

4. Adaptacija i investiciono održavanje poslovnog prostora

Član 28

Zakupac ne može vršiti adaptaciju poslovnog prostora bez prethodne saglasnosti Gradskog veća grada Smedereva.

Svi troškovi adaptacije zakupljenog poslovnog prostora izvršeni u skladu sa stavom 1. ovog člana padaju na teret zakupca.

Član 29

Gradsko veće grada Smedereva može po zahtevu zakupca odobriti izvođenje radova koji imaju karakter investicionog održavanja na zakupljenom poslovnom prostoru, prema uobičajenim standardima i važećim propisima u oblasti građevinarstva.

Izveštaj o postojećem stanju poslovnog prostora, sa opisom, predmerom i predračunom planiranih radova, treba da izradi ovlašćeni sudski veštak odgovarajuće struke odnosno ovlašćena organizacija sa kojim gradonačelnik treba da zaključi ugovor o poslovnoj saradnji, s tim da troškove izrade ove dokumentacije snosi zakupac.

Zakupac je u obavezi da se tokom izvođenja radova odobrenih od strane zakupodavca, u postupku opisanom u stavu 2. ovog člana, pridržava odobrenog opisa, predmera i predračuna, kao i da u slučaju odstupanja od odobrenih radova na investicionom održavanju poslovnog prostora u svakom pojedinačnom slučaju od Gradskog veća grada Smedereva traži odobrenje za to odstupanje.

Radovi na investicionom održavanju izvršeni suprotno stavu 3. ovog člana, kao i radovi koji prevazilaze uobičajene standarde za tu vrstu radova, neće se priznati zakupcu.

Nakon izvođenja radova uz saglasnost Gradskog veća grada Smedereva na način i u postupku opisanom u ovom članu, u roku od 30 dana od dana završetka radova iz stava 1. ovog člana, zakupac je u obavezi da Gradskom veću grada Smedereva podnese zahtev za priznavanje troškova investicionog održavanja poslovnog prostora, uz koji se kao dokaz dostavljaju računi, s tim da iznos uloženih sredstava mora biti verifikovan od strane ovlašćenog veštaka odnosno ovlašćene organizacije koja će proceniti vrednost, kvalitet i standard izvedenih radova i ukupnog stanja poslovnog prostora, u odnosu na izveštaj o postojećem stanju, opis, predmer i predračun planiranih radova odobrenih od strane zakupodavca.

Zakupac koji je uz saglasnost Gradskog veća grada Smedereva u investiciono održavanje u poslovni prostor, u smislu ovog člana, uložio sopstvena sredstva, ima pravo na umanjenje zakupnine u iznosu od najviše 50% od mesečne zakupnine, za period koji odgovara visini uloženih sredstava, bez mogućnosti priznavanja svojinskih prava na poslovnom prostoru po osnovu ulaganja sredstava.

Odluku o umanjenju zakupnine donosi Gradsko veće grada Smedereva.

Izuzetno od stava 6. ovog člana, a na osnovu posebno obrazložene odluke, Gradsko veće grada Smedereva iznos zakupnine može umanjiti i za veći procenat.

Ukupan iznos umanjenja zakupnine iz stava 6. i stava 8, ovog člana ne može biti veći od ukupnog iznosa sredstava koja je zakupac uložio prilikom investicionog održavanja poslovnog prostora.

Zakupac može biti oslobođen plaćanja zakupnine tokom perioda izvođenja radova koji imaju karakter investicionog održavanja zakupljenog poslovnog prostora za period dok traju radovi, a najduže šest meseci, na osnovu posebno obrazložene odluke Gradskog veća.

V PRIBAVLJANJE I OTUĐENJE POKRETNIH STVARI IZ JAVNE SVOJINE

Član 30

Pribavljanje pokretnih stvari u javnu svojinu grada Smedereva, vrši se na način propisan zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine grada Smedereva vrši se u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, na način kojim se obezbeđuje interes grada Smedereva.

Izuzetno, pokretne stvari mogu se otuđiti iz javne svojine neposrednom pogodbom, u skladu sa Zakonom i Uredbom Vlade.

Na postupak otuđenja pokretnih stvari u javnoj svojini grada Smedereva, shodno se primenjuju odredbe ove odluke koje se odnose na otuđenje nepokretnosti, s tim što Odluku o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine grada Smedereva donosi Gradsko veće grada Smedereva.

VI DAVANJE NEPOKRETNOSTI U JAVNOJ SVOJINI GRADA NA KORIŠĆENJE

Član 31

Nosioci prava korišćenja stvari u svojini Grada su mesne zajednice, kao i ustanove i druge organizacije čiji je osnivač Grad na stvarima koje su im prenete na korišćenje.

Zahtev za davanje nepokretnosti u javnoj svojini grada Smedereva na korišćenje mogu podneti: mesne zajednice, ustanove, organizacije i javne agencije čiji je osnivač Grad, kao i javna preduzeća i društva kapitala čiji je osnivač Grad.

Zahtev iz stava 2. ovog člana podnosi se odeljenju gradske uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove i poslovni prostor koje priprema predlog rešenja za davanje nepokretnosti u javnoj svojini Grada na korišćenje, i dostavlja ga Gradskom veću.

Gradsko veće donosi rešenje iz stava 3. ovog člana.

Nosioci prava korišćenja iz stava 1. ovog člana imaju pravo da stvar drže i da je koriste u skladu sa prirodom i namenom stvari.

Na isti način i pod istim uslovima propisanim u ovom članu, nepokretnosti u javnoj svojini Grada koje nisu neophodne za vršenje poslova iz delokruga organa Grada, mogu se dati na korišćenje (sa naknadom ili bez naknade) drugom nosiocu javne svojine ili drugom organu drugog nosioca javne svojine.

Član 32

Na osnovu rešenja iz člana 31. stav 4. ove Odluke, zaključuje se ugovor između grada Smedereva i korisnika nepokretnosti.

Ugovor iz stava 1. ovog člana u ime Grada potpisuje gradonačelnik.

VII PRENOS PRAVA JAVNE SVOJINE NA DRUGOG NOSIOCA JAVNE SVOJINE (SA NAKNADOM ILI BEZ NAKNADE), UKLJUČUJUĆI I RAZMENU

Član 33

Predlog odluke o prenosu prava javne svojine Grada na drugog nosioca prava javne svojine kao i Predlog odluke kojom se predlaže prenos prava javne svojine sa drugog nosioca prava javne svojine u javnu svojinu Grada, i predlog drugih akata u vezi sa prenosom prava javne svojine između Grada i drugih nosilaca prava javne svojine (sa naknadom ili bez naknade) uključujući i razmenu, priprema odeljenje Gradske uprave nadležno za imovinsko - pravne poslove i poslovni prostor.

U slučaju prenosa prava javne svojine na stvari između grada Smedereva i drugih nosilaca javne svojine, stvari se mogu prenositi ispod tržišne cene odnosno bez naknade, s tim da takvo raspolaganje mora biti posebno obrazloženo.

Gradsko veće grada Smedereva donosi odluku odnosno drugi akt iz stava 1. ovog člana.

Na osnovu Odluke iz stava 3. ovog člana zaključuje se ugovor o prenosu prava javne svojine (sa naknadom ili bez naknade) uključujući i razmenu.

Ugovor iz stava 5. ovog člana u ime Grada zaključuje gradonačelnik.

VIII ZASNIVANJE HIPOTEKE NA NEPOKRETNOSTI ČLAN 34.

Nacrt odluke o zasnivanju hipoteke na nepokretnosti u javnoj svojini grada Smedereva Gradskom veću grada Smedereva podnosi odeljenje Gradske uprave nadležno za poslove finansija.

Zahtev za zasnivanje hipoteke na nepokretnosti iz stava 1. ovog člana odeljenju Gradske uprave nadležnom za poslove finansija mogu da podnesu javna preduzeća, ustanove, organizacije i javne agencije i društva kapitala čiji je osnivač Grad.

Odluku o zasnivanju hipoteke u javnoj svojini Grada, na predlog Gradskog veća grada Smedereva, donosi Skupština grada Smedereva, a hipoteka se zasniva u skladu sa propisima kojima se uređuje hipoteka.

IX DAVANJE SAGLASNOSTI NA UPIS PRAVA SVOJINE JAVNOG PREDUZEĆA I DRUŠTVA KAPITALA

Član 35

Zahtev za davanje saglasnosti za upis prava svojine mogu podneti javna preduzeća i društva kapitala čiji je osnivač Grad.

Predlog zaključka o davanju saglasnosti za upis prava svojine javnom preduzeću i društvu kapitala čiji je osnivač Grad, podnose Gradskom veću zajednički odeljenja Gradske uprave nadležna za komunalne delatnosti i privredu.

Zaključak iz stava 2. ovog člana donosi Gradsko veće grada Smedereva.

X SLUŽBENE ZGRADE I POSLOVNE PROSTORIJE

Član 36

Nepokretnosti koje za rad koriste organi grada su službene zgrade i poslovne prostorije.

Član 37

Službene zgrade i poslovne prostorije za rad organa grada utvrđuje i raspoređuje gradonačelnik grada Smedereva.

XI ZAŠTITA PRAVA I INTERESA GRADA

Član 38

Ugovori o pribavljanju i raspolaganju nepokretnosti u javnoj svojini Grada Smedereva, zaključuju se po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog pravobranilaštva grada Smedereva.

Gradsko pravobranilaštvo grada Smedereva dužno je da mišljenje iz stava 1. ovog člana da u roku od 30 dana od dana prijema zahteva za davanje mišljenja.

Nadležna odeljenja gradske uprave su dužna da primerak zaključenog ugovora iz stava 1. ovog člana dostave Gradskom pravobranilaštvu grada Smedereva i odeljenjima gradske uprave nadležnim za imovinsko-pravne poslove i poslovni prostor i finansije u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

XII PRIBAVLJANJE I USTUPANJE ISKORIŠĆAVANJA DRUGIH IMOVINSKIH PRAVA

Član 39

Na uslove i postupke pribavljanja drugih imovinskih prava u korist grada Smedereva, kao i ustupanja iskorišćavanja drugih imovinskih prava čiji je nosilac Grad Smederevo, primenjivaće se odredbe ove Odluke koje se odnose na pribavljanje i raspolaganje nepokretnostima, a u skladu sa

odredbama Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini, odnosno pribavljanja i ustupanja iskorišćavanja drugih imovinskih prava, kao i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda, s tim što odluku o pribavljanju imovinskih prava u korist grada Smedereva i odluku o ustupanju iskorišćavanja drugih imovinskih prava čiji je nosilac Grad Smederevo, donosi Gradsko veće grada Smedereva.

XIII VRŠENJE NADZORA

Član 40

Nadzor nad primenom propisa o javnoj svojini i odredaba ove odluke vrši Služba za inspekciju i reviziju grada Smedereva.

XIV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Postupci započeti pre stupanja na snagu ove Odluke, okončaće se u skladu sa Odlukom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti, otuđenja pokretnih stvari u javnoj svojini, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja, prikupljanja pismenih ponuda i neposredne pogodbe ("Službeni list grada Smedereva", broj 16/2012) i Odlukom o davanju u zakup poslovnog prostora na kome je nosilac prava javne svojine grad Smederevo ("Službeni list grada Smedereva", broj 5/2013).

Član 42

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe Odluka o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti, otuđenja pokretnih stvari u javnoj svojini, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja, prikupljanja pismenih ponuda i neposredne pogodbe ("Službeni list grada Smedereva", broj 16/2012) i Odluka o davanju u zakup poslovnog prostora na kome je nosilac prava javne svojine grad Smederevo ("Službeni list grada Smedereva", broj 5/2013).

Član 43

Na sve što nije propisano ovom Odlukom, primenjivaće se odredbe Zakona o javnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/2011, 88/2013, 105/2014, 104/2016 - dr. zakon, 108/2016 i 113/2017), Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini, odnosno pribavljanja i ustupanja iskorišćavanja drugih imovinskih prava, kao i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 16/2018) i drugih propisa kojima je regulisana ova oblast.

Član 44

Prečišćen tekst Odluke o pribavljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini grada Smedereva objaviti u "Službenom listu grada Smedereva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o pribavljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini grada Smedereva

("Sl. list grada Smedereva", br. 9/2015)

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".