ODLUKA

O PREVOZU TERETA ZA SOPSTVENE POTREBE U DOMAĆEM DRUMSKOM SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 10/2019)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se bliži uslovi i način obavljanja prevoza tereta za sopstvene potrebe u domaćem drumskom saobraćaju.

Član 2

Prevoz tereta za sopstvene potrebe je prevoz tereta u drumskom saobraćaju koji domaće privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, poljoprivrednik, odnosno strano pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice obavlja bez naknade u vezi sa poslovima iz svoje delatnosti.

Član 3

Pri obavljanju prevoza tereta za sopstvene potrebe u domaćem drumskom saobraćaju moraju biti ispunjeni sledeći uslovi:

1) da prevoz tereta nije pretežna delatnost lica koje ga obavlja, što se dokazuje fotokopijom rešenja APR-a;

2) da se prevoz tereta obavlja bez naknade;

3) teret koji se prevozi mora biti u vlasništvu, prodat, kupljen, uzet ili predat u zakup, proizveden, dorađen ili popravljen od strane istog domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika, poljoprivrednika, odnosno stranog pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe;

4) svrha prevoza mora biti prevoz tereta do ili od istog domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika, poljoprivrednika, odnosno stranog pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe ili njeno premeštanje bilo unutar bilo izvan sedišta istog domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika, poljoprivrednika, odnosno stranog pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe;

5) vozač teretnog vozila ili skupa vozila koje se koristi za takav prevoz, mora biti radno angažovan kod istog domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika, u skladu sa propisima kojima se uređuju radni odnosi i podnošenje jedinstvene prijave na obavezno socijalno osiguranje kao i poljoprivrednik, odnosno lice radno angažovano kod istog stranog pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe;

6) teretno vozilo ili skup vozila mora biti registrovano u skladu sa propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima i u vlasništvu istog domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika ili poljoprivrednika koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe ili se koristi na osnovu ugovora o finansijskom lizingu ili se koristi na osnovu ugovora o zakupu koji je zaključen sa privrednim društvom, drugim pravnim licem, preduzetnikom ili fizičkim licem kome se sedište, odnosno prebivalište nalazi na teritoriji Srbije.

Izuzetno od stava 1.tačka 1) ovog člana domaće privredno društvo, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik kome je javni prevoz tereta pretežna delatnost može da obavlja prevoz tereta za sopstvene potrebe kada se taj prevoz obavlja u skladu sa stavom 1. tač. 2) do 6) ovog člana.

Član 4

Pod prevozom tereta za sopstvene potrebe podrazumeva se i upravljanje teretnim vozilom prilikom osposobljavanja kandidata za vozače koje vrše pravna lica, odnosno srednje stručne škole i prilikom polaganja praktičnog ispita kandidata za vozače.

Član 5

Teretno vozilo kojim se obavlja prevoz tereta za sopstvene potrebe u drumskom saobraćaju, osim teretnog vozila iz čl. 3 st. 2. i člana 4, mora imati na bočnim vratima, odnosno na bočnim stranama kabine teretnog vozila, poslovno ime i natpis "Prevoz za sopstvene potrebe", ispisano slovima visine najmanje tri centimetra i bojom ili nalepnicom koja se bitno razlikuje od osnovne boje vozila, a može imati i njegov znak koji uživa zaštitu u skladu sa zakonom kojim se uređuju žigovi.

Na bočnim vratima ili bočnim stranama kabine teretnog vozila ne mogu se stavljati drugi natpisi, osim natpisa iz stava 1 ovog člana.

Član 6

U teretnom vozilu kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe mora se nalaziti dokaz o radnom angažovanju vozača u skladu sa propisima kojima se uređuju radni odnosi i podnošenje jedinstvene prijave na obavezno socijalno osiguranje, osim ako je vozač poljoprivrednik.

Član 7

Vođenje evidencije o teretnom vozilu, kao i evidencije domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika, odnosno poljoprivrednika koje obavlja prevoz tereta za sopstvene potrebe u domaćem drumskom saobraćaju, osim teretnih vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg, teretnih vozila škola za vozače, poverava se Gradskoj upravi grada Leskovca - Odeljenju za privredu i poljoprivredu na čijoj teritoriji se nalazi sedište domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika, odnosno prebivalište poljoprivrednika.

Član 8

Domaće privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, odnosno poljoprivrednik podnosi zahtev za upis u evidenciju, uz uplatu odgovarajuće takse.

Upis u evidenciju vrši se na osnovu zahteva koji sadrži izjavu o registarskim oznakama teretnih vozila kojima će obavljati prevoz za sopstvene potrebe i ako su ispunjeni uslovi iz čl. 3.

Gradska uprava grada Leskovca - Odeljenje za privredu i poljoprivredu odlučuje o zahtevu, donosi rešenje, vrši upis u evidenciju i izdaje odgovarajuću potvrdu za svako prijavljeno teretno vozilo kome se dozvoljava obavljanje prevoza tereta za sopstvene potrebe u domaćem drumskom saobraćaju i dostavlja Ministarstvu podatke o upisu u evidenciju.

Član 9

Domaće privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, odnosno poljoprivrednik dužan je da o promeni podataka o uslovima na osnovu kojih je izvršen upis u evidenciju u roku od 15 dana od dana nastale promene obavesti Odeljenje za privredu i poljoprivredu.

Odeljenje za privredu i poljoprivredu donosi rešenje o upisu promene podataka u evidencije.

Privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik dužan je da Odeljenju za privredu i poljoprivredu vrati odgovarajuću potvrdu ako je prestao da koristi teretno vozilo za koje je izdata potvrda ili ako promenjeni podaci menjaju sadržinu izdate potvrde.

Dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova iz čl. 3 i potvrda iz čl. 8 stav 3. mora se nalaziti u teretnom vozilu i pokazati na zahtev organa koji vrši nadzor.

Član 10

Ministar propisuje način vođenja evidencije, obrazac potvrde i način dostavljanja podataka.

Evidencija sadrži podatak o registraciji domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika, odnosno poljoprivrednika i podatke o izdatim potvrdama.

Podatak koji se odnosi na poljoprivrednika sadrži ime, prezime, mesto i datum rođenja lica kao podatke o ličnosti, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti.

Član 11

Pregled teretnog vozila za prevoz tereta u domaćem drumskom saobraćaju vrši Odeljenje za inspekcijske poslove gradske uprave grada Leskovca - Saobraćajna inspekcija.

Isti organ donosi rešenje o ispunjenosti uslova za teretno vozilo na zahtev pravnog lica, preduzetnika, uz uplatu odgovarajuće takse.

Član 12

Rešenje o ispunjenosti uslova nakon pregledanog vozila mora da sadrži sledeće podatke:

1. Opšti podaci o vozilu: marka i tip vozila, registarski broj vozila, broj saobraćajne dozvole i datum izdavanja, organ koji je izdao saobraćajnu dozvolu, datum važenja registracije, godina proizvodnje, broj motora i broj šasije;

2. ime i prezime vlasnika vozila, a ako korisnik vozila nije vlasnik, dokaz o zakupu, lizingu ili drugom dokumentu kojim se utvrđuje pravo korišćenja tog vozila;

3. ispunjenje uslova iz člana 3 tačka 6) i člana 5 ove Odluke.

VII NADZOR

Član 13

Upravni nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Gradska uprava grada Leskovca - Odeljenje za komunalno stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava grada Leskovca - Odeljenje za inspekcijske poslove preko saobraćajnog inspektora.

Privredno društvo, preduzetnik i poljoprivrednik, dužni su da postupe po nalogu saobraćajnog inspektora, daju na uvid potrebnu dokumentaciju i da ne ometaju, sprečavaju ili onemogućavaju inspektora pri obavljanju nadzora.

Po žalbi na rešenje Gradske uprave grada Leskovca - Odeljenja za komunalno stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu, Odeljenja za inspekcijske poslove i Odeljenja za privredu i poljoprivredu, u drugom stepenu, rešava Gradsko veće grada Leskovca.

Član 14

U vršenju inspekcijskog nadzora nad obavljanjem prevoza tereta za sopstvene potrebe u domaćem drumskom saobraćaju inspektor je dužan i ovlašćen da naloži domaćem prevozniku, domaćem privrednom društvu, drugom pravnom licu, preduzetniku ili fizičkom licu da u određenom roku otkloni uočene nezakonitosti u radu u pogledu prevoza tereta za sopstvene potrebe suprotno članu 5. i članu 6.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 15

Novčanom kaznom od 100.000 do 250.000 dinara, kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice, ako obavlja prevoz tereta za sopstvene potrebe suprotno članu 3 stav 1 tačka 5).

Novčanom kaznom od 25.000 do 100.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 16

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice ako obavlja prevoz tereta u drumskom saobraćaju teretnim vozilom koje nije propisno obeleženo u skladu sa članom 5 ove Odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana lice odgovorno za prevoz u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 17

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice ako:

1) se na bočnim stranama, odnosno bočnim stranama kabine teretnog vozila nalazi poslovno ime i natpis "Prevoz za sopstvene potrebe" ispisano slovima visine manje od tri centimetra i bojom ili nalepnicom koja se bitno ne razlikuje od osnovne boje vozila suprotno članu 5 stav 1 ove Odluke,

2) su na bočnim vratima ili bočnim stranama kabine teretnog vozila ili skupa vozila stavljeni drugi natpisi suprotno članu 5 stav 2 ove Odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 2.500 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana lice odgovorno za prevoz u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 12.500 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 2.500 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 18

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku propisane ovom Odlukom, pripadaju lokalnoj samoupravi grada Leskovca, na osnovu člana 6. tačka 8. Zakona o finansiranju lokalne samouprave ("Službeni glasnik RS", broj 62/06, 47/2011, 93/2012, 99/2013-usklađeni dinarski iznosi, 125/2014-usklađeni dinarski iznosi, 95/2015-usklađeni dinarski iznosi, 83/2016, 91/2016-usklađeni dinarski iznosi, 104/2016-dr. zakon, 96/2017-usklađeni dinarski iznosi, 89/2018-usklađeni dinarski iznosi i 95/2018-dr. zakon) i uplaćuju se na žiro račun broj 840-743341843-40, sa pozivom na broj po modelu 97 i 21-058.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako je objavljena u "Sl. glasniku grada Leskovca", br. 10/2019.