ODLUKA
O ZAŠTITI PRIRODNOG DOBRA "PANČEVAČKE ADE"

("Sl. list grada Pančeva", br. 9/2019)

 

VRSTA, NAZIV I POLOŽAJ ZAŠTIĆENOG PODRUČJA

Član 1

Ovom odlukom stavljaju se pod zaštitu kao prirodno dobro rečna ostrva na teritoriji grada Pančeva pod nazivom: Zaštićeno stanište "Pančevačke ade", određuje zaštitna zona oko ovog prirodnog dobra i propisuju režimi zaštite, obaveze u pogledu utvrđivanja i ostvarivanja mera očuvanja, zaštite i razvoja navedenog dobra, određuje preduzeće kome se poverava upravljanje prirodnim dobrom, njegova prava i obaveze, i regulišu druga pitanja od značaja za zaštitu ovog prirodnog dobra.

"Pančevačke ade" su smeštene unutar vodotoka reke Dunav i to na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš.

Zaštićeno stanište "Pančevačke ade" je razvrstano u III kategoriju zaštićenih prirodnih dobara kao zaštićeno područje lokalnog značaja.

CILJEVI ZAŠTITE I VREDNOST PODRUČJA

Član 2

Zaštićeno stanište "Pančevačke ade" predstavlja funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa. Uredbom o ekološkoj mreži ("Sl. glasnik RS", br. 102/2010) Pančevačke ade su prepoznate kao staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta i to: ada Forkontumac, ada Štefanac i ada Čakljanac.

Na području predloženom za zaštitu definisano je 15 stanišnih tipova, od kojih je 12 prioritetno za zaštitu na nacionalnom nivou. U okviru međunarodno značajnih stanišnih tipova (NATURA 2000 staništa) je navedeno 10, a od 11 selektovanih staništa je u okviru EMERALD mreže.

Navedeno prirodno dobro poseduje autentičnost, reprezentativnost, raznolikost, integralnost, pejzažne vrednosti i očuvanost i u njemu je izraženo više prirodnih vrednosti koje treba posebno štititi (vegetacija, fitoplankton, flora i fauna).

POVRŠINA, GRANICE I VLASNIŠTVO UNUTAR PRIRODNOG DOBRA

Član 3

Zaštićeno stanište "Pančevačke ade" nalazi se u celosti na teritoriji grada Pančeva, 1 km južno od Grada Pančeva i oko 10 km istočno od Beograda. U neposrednoj blizini ada, na levoj obali Dunava smešteno je naselje Vojlovica, koje predstavlja predgrađe Pančeva a na desnoj obali se nalazi Veliko selo koje pripada opštini Palilula - Grad Beograd.

Površina Zaštićenog staništa "Pančevačke ade" iznosi 1.309,25 ha i u celosti je u državnom vlasništvu, od čega je u režimu II stepena zaštite 617,50 ha, a u režimu III stepena zaštite 691,75 ha.

Zaštićeno stanište Pančevačke ade nalazi se u celosti na teritoriji grada Pančeva, K.O. Pančevo. Područje obuhvata dve veće, odvojene prostorne celine, dve ade na Dunavu - severnu adu (Forkontumac) i južnu adu, koju čine tri manje ade (Čakljanac, Štefanac i Donja ada) koje mogu biti odvojene pri visokom vodostaju Dunava.

Zaštićeno stanište "Pančevačke ade" se prostire na dve odvojene prostorne celine.

Opis granica zaštite oko ade Forkontumac (severna ada):

Početna tačka opisa ove prostorne celine je tačka koja se nalazi 63,5 m južno idući istočnom ivicom parcele 17208, od tačke tromeđe parcela 17217, 17218, 17208, odnosno koordinatna tačka A1. Granica zaštite ide potom kroz parcelu 17208, parcele reke, prolazeći kroz koordinate redom od A1 do A46, prolazeći kroz parcelu 17208. Ovim pravcem granica pravi zaštitni pojas od ivice obale ade. U poslednjoj tački (koordinata A46), granica zaštite je na parceli 17218, i skreće ka severu. Granica dolazi do koordinatne tačke B1, odnosno 50 m severozapadno od tačke tromeđe parcela 17210/1, 17208 i 17218. Granica od ove tačke prati severozapadnu i severnu ivicu parcela 17210/1 i 17214, a potom i istočnu ivicu parcele 17218, idući kroz parcelu reke, parcelu 17218, držeći obuhvat od 50 m. Kranja tačka ovog obuhvata je koordinata B2, nakon koje granica zaštite skreće ka istočnoj ivici parcele 17208, odnosno dolazi do početne tačke opisa ove prostorne celine.

Opis granica zaštite oko ada Čakljanac, Štefanac i Donje Ade (južna ada)

Početna tačka opisa ove prostorne celine je krajnja severozapadna međna tačka parcele 1720/1 (koordinata C1). Granica ide ka jugu, odnosno prati zapadnu ivicu parcele 17201/1, idući ujedno i administrativnom granicom AP Vojvodine, odnosno granicom Grada Pančeva. Granica prateći pravac ove ivice, spuštajući se južno, skreće od juga ka istoku, potom oštro ka jugu da bi od najjužnije međne tačke parcele 17201/1, granica preseca parcelu 17218, odnosno ide ka tački (koordinata C2). Od ove tačke granica skreće ka severu, prateći istočnu ivicu parcele 17205, držeći upravno odstojanje od jugoistočne ivice parcele u dužini od 60m.

Granica zaštite obuhvata pojas širine 60 m parcele 17218, prateći sve vreme međnu liniju koju ova parcela deli sa parcelom 17205. Prateći ovu međnu liniju, granica obuhvata i međnu liniju parcele 17204 sa parcelom 17218, takođe u pojasu od 60m, potom nastavlja prateći ivicu parcele 17205 i preseca parcelu 17208.

Tokom prolaska kroz ovu parcelu, granica obuhvata pojas od 60 m, od međne linije sa parcelom 17208, idući ka zapadu dolazi do tačke (koordinate C3). Od ove tačke sa granica zaštite spušta niz zapadnu ivicu parcele, odnosno administrativnu granicu AP Vojvodine, odnosno Grada Pančeva do početne tačke opisa ove prostorne celine.

Grafički prilog sa označenim granicama zaštićenog staništa sastavni je deo ove odluke.

REŽIMI ZAŠTITE

Član 4

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade" uspostavljaju se režimi zaštite II i III stepena.

Režim zaštite II stepena - aktivna zaštita, sprovodi se na zaštićenom području ili njegovom delu sa delimično izmenjenim ekosistemima velikog naučnog i praktičnog značaja i posebno vrednim predelima i objektima geonasleđa. U drugom stepenu zaštite mogu se vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, bez posledica po primarne vrednosti njihovih prirodnih staništa, populacija, ekosistema, obeležja predela i objekata geonasleđa, obavljati tradicionalne delatnosti i ograničeno koristiti prirodni resursi na održiv i strogo kontrolisan način.

Režim zaštite II stepena je propisan na površini od 617,50 ha, i obuhvata neznatno izmenjena staništa sa prirodnom ili blisko prirodnom vegetacijom (stalne i povremene bare, rukavci, vlažne livade, peščani sprudovi, kao i prirodne šume bele vrbe, bele topole, poljskog jasena i hrasta lužnjaka).

Režim zaštite III stepena - proaktivna zaštita, sprovodi se na zaštićenom području ili njegovom delu sa delimično izmenjenim i/ili izmenjenim ekosistemima, predelima i objektima geonasleđa od naučnog i praktičnog značaja. U III stepenu zaštite mogu se vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, selektivno i ograničeno korišćenje prirodnih resursa.

Režim zaštite III stepena je propisan na površini od 691,75 ha, i obuhvata rubne delove zaštićenog područja, deo toka reke Dunav, zonu kuća za odmor "Bela stena" i šumske delove pod zasadima mekih lišćara.

MERE ZAŠTITE

Član 5

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade", ZABRANJUJE SE:

1. Uznemiravanje, neplansko sakupljanje i uništavanje faune;

2. Uništavanje i neplansko uklanjanje vegetacije i divlje flore;

3. Unošenje invazivnih vrsta;

4. Unošenje i napuštanje domaćih životinja, posebno pasa i mačaka;

5. Uklanjanje mrtvog drveta (izvala i dubećih stabala) iz sastojina u kojima ima manje od 3% mrtvog drveta od ukupne drvne zapremine u sastojini, različitih debljinskih kategorija i faza raspadanja osim u kulturama topola;

6. Seča i oštećivanje stabala autohtonih vrsta drveća prsnog prečnika preko 80 cm za meke i 50 cm za tvrde lišćare;

7. Seča živih stabala hrasta lužnjaka kao i iznošenje debala te vrste;

8. Odlaganje biomase (ostataka od seče i kopanja) na travnim i vodenim površinama, uključujući i šumske čistine;

9. Eksploatacija mineralnih sirovina;

10. Odlaganje i skladištenje inertnog materijala (pesak, šljunak, zemlja i dr.),

11. Deponovanje komunalnog otpada;

12. Izvođenje bilo kakvih aktivnosti koje nisu u skladu sa namenom prostora zaštićenog područja;

13. Privredni ribolov.

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade" OGRANIČAVA SE:

1. Promena namene površina na potrebe revitalizacije prirodnih staništa i unapređenja stanja područja;

2. Radovi i aktivnosti na one koji neće imati nepovoljan uticaj na geomorfološke, hidrološke i pedološke karakteristike, živi svet, životnu sredinu, ekološki integritet i estetska obeležja predela, osim za potrebe revitalizacije;

3. Čista seča sastojina i grupacija stabala autohtonih vrsta na udaljenosti manjoj od 15 m od bara, livada i 30 m od toka reke Dunav;

4. Gradnja šumskih puteva na gradnju primenom tehničkih rešenja kojima se obezbeđuje neizmenjeni režim vlaženja, protočnost vode između vodnih tela i zaštita divljih vrsta;

5. Suzbijanje gradacije štetnih vrsta šumskog drveća primenom bioloških i bio- tehničkih sredstava, kao i hemijskih sredstava u skladu sa zakonom;

6. Primena pesticida iz grupe hlorovanih ugljovodonika i metil-bromida na udaljenost većoj od 50 m, a ostalih pesticida (zoocidi, fungicidi, herbicidi) na udaljenost većoj od 20 m od vodnih tela;

7. Ispaša, košenje i seča vegetacije na prostorno, vremenski i tehnički planirane aktivnosti koje su usklađene sa ciljevima zaštite područja;

8. Paljenje vegetacije, na planske aktivnosti;

9. Rekreativni ribolov, na rastojanje veće od 50 m (sa jedne i sa druge strane) od mesta kontakta bara i rukavaca rečnih ada sa Dunavom;

10. Poribljavanje, osim za potrebe planske reintrodukcije autohtonih vrsta;

11. Uređenje obale uz primenu biotehničkih mera, na unapređenje i obezbeđivanje funkcionalnosti međunarodnog ekološkog koridora reke Dunav;

12. Korišćenje obale za kupalište na planski određen prostor za tu namenu;

13. Lov na vodenu pernatu divljač, na period 1. oktobar - 1. februar;

14. Izgradnja objekata i infrastrukture, na potrebe održivog korišćenja, promocije i upravljanja zaštićenim područjem, kao i na objekte u funkciji vodoprivrede i plovnog puta;

15. Postavljanje montažnih i kamp objekata, osim za potrebe upravljanja koje su predviđene planskim aktima.

MERE OČUVANJA I UNAPREĐENJA

Član 6

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade" DOZVOLJAVA SE:

1. Sprovođenje planskih aktivnosti i interventnih mera na zaštiti i unapređenju staništa i vrsta i poboljšanju kvaliteta vode;

2. Upravljanje staništima strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta, odnosno značajnim tipovima staništa, i njihova revitalizacija;

3. Očuvanje i unapređenje kontinuiteta autohtonog zelenila duž vodotoka, bara, rukavaca, livada i drugih otvorenih tipova staništa kao i funkcionalnosti ostalih ekoloških koridora koji obezbeđuju nesmetane migracije živog sveta između prirodnih staništa;

4. Plansko suzbijanje invazivnih vrsta;

5. Očuvanje ekotona i mozaičnosti staništa;

6. Planska reintrodukcija autohtonih vrsta;

7.Uspostavljanje praćenja stanja (monitoring) sa prioritetom praćenja stanja i očuvanja strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta, kao i vrsta značajnih za biološku borbu protiv štetočina u šumarstvu;

8. Očuvanje jedinki hrasta lužnjaka (Quercus robur), poljskog jasena (Fraxinus angustifolia), bresta veza (Ulmus effusa) i crne topole (Populus nigra), u svim šumama i šumskim kulturama odnosno obnavljanje u slučaju devitalizacije/sušenja;

9. Popularizacija zaštite prirode i promocija prirodnih vrednosti;

10. Razvoj održivog turizma, obeležavanje, uređivanje i opremanje posetilačke infrastrukture u skladu sa planom upravljanja;

11. Korišćenje prirodnog dobra u naučno- istraživačke i vaspitno-obrazovne svrhe.

REŽIM ZAŠTITE II STEPENA

Član 7

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade", u režimu zaštite II stepena, pored mera koja važe u režimu zaštite III stepena, ZABRANJUJE SE:

1. Pošumljavanje stalnih i povremenih bara, livada, pašnjaka i drugih otvorenih tipova staništa;

2. Supstitucija sastojina i grupacija autohtonih vrsta drveća u zasade alohtonih vrsta, varijeteta i klonova;

3. Smanjivanje ukupne površine pod šumama autohtonih vrsta drveća;

4. Uništavanje i krčenje malata domaćih vrba i topola;

5. Izgradnja molova, osim za potrebe upravljanja.

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade", u režimu zaštite II stepena, pored mera koja važe u režimu zaštite III stepena, OGRANIČAVA SE:

1. Kretanje posetilaca na za tu svrhu predviđene staze i puteve;

2. Kretanje vozila, na za tu svrhu predviđene puteve, za potrebe upravljača i korisnika šuma;

3. Obnova sastojina autohtonih vrsta čistom sečom, na etapnu, na prostorne celine do 5 ha;

4. Kretanja čamaca na motorni pogon (motor SUS) za potrebe upravljanja;

5. Postavljanje novih plovnih objekata, za potrebe upravljanja.

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade", u režimu zaštite II stepena, DOZVOLJAVA SE:

1. Obezbeđenje povoljnog biološkog položaja jedinkama hrasta lužnjaka i poljskog jasena u sastojinama;

2. Grupimična sadnja lužnjaka i poljskog jasena na višim kotama terena.

REŽIM ZAŠTITE III STEPENA

Član 8

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade", u režimu zaštite III stepena, ZABRANJUJE SE:

1. Izgradnja novih vikend naselja i građenje kuća za odmor izvan područja kuća za odmor "Bela stena".

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade", u režimu zaštite III stepena, OGRANIČAVA SE:

1. Vađenje peska, osim za potrebe revitalizacije i održavanja plovnosti puta;

2. Rekonstrukcija objekata na lokalitetu "Bela stena" u postojećim gabaritima i spratnosti;

3. Planiranje sadržaja i obavljanje aktivnosti koji su potencijalni izvori povišenog nivoa buke, vibracija i/ili uznemiravanja živog sveta osvetljavanjem, osim za potrebe planskih aktivnosti u skladu sa važećim aktima.

Na prostoru Zaštićenog staništa "Pančevačke ade", u režimu zaštite III stepena, DOZVOLJAVA SE:

1. Uz sve komplekse bara ostaviti pojas prirodne vegetacije u širini od minimum 10 m od obale;

2. Sprovođenje prevođenja sastojina američkog jasena u sastojine autohtonih šumskih vrsta u skladu sa uslovima staništa.

Član 9

Upravljanje Zaštićenim staništem "Pančevačke ade" poverava se Javnom preduzeću "Vojvodinašume", Petrovaradin, ŠG "Banat" Pančevo iz Pančeva (u daljem tekstu : Upravljač).

Sredstva za zaštitu i razvoj Zaštićenog staništa "Pančevačke ade" obezbeđuje se iz:

1. sredstava budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave;

2. sredstava Fonda za zaštitu životne sredine;

3. naknada za korišćenje zaštićenog područja;

4. prihoda ostvarenih u obavljanju delatnosti i upravljanja zaštićenim područjem;

5. sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode;

6. donacija, poklona i pomoći;

7. drugih izvora u skladu sa zakonom.

Sredstva iz stava 2. ovog člana mogu se koristiti za namene utvrđene ovom odlukom.

Sredstva iz stava 2. ovog člana prvenstveno se koriste za finansiranje radova i drugih troškova na:

- čuvanju, održavanju i prezentaciji zaštićenih područja (uspostavljanje, opremanje i obuka čuvarskih službi, obeležavanje, održavanje unutrašnjeg reda, medijsko i drugo javno prikazivanje vrednosti, sanacija degradiranih površina, upravljanje otpadom, razvoj informacionog sistema i drugo);

- upravljanju posetiocima (izgradnja ulaznih stanica, edukativnih i vizitorskih centara, štampanje materijala namenjenih posetiocima i drugo);

- regulisanju imovinsko-pravnih odnosa (otkup ili zamena zemljišta, naknada vlasnicima i korisnicima nepokretnosti za uskraćivanje i ograničavanje prava korišćenja, nanetu štetu ili druge troškove koje imaju u vezi zaštite);

- praćenju i unapređenju stanja zaštićenih područja (monitoring, reintrodukcija, rekultivacija i drugo);

- uređenju prostora i održivom korišćenju prirodnih resursa (programi, planovi i projekti razvoja ekoturizma, organske poljoprivrede i drugo).

Za korišćenje zaštićenog područja plaća se naknada upravljaču.

Naknadu za korišćenje zaštićenog područja upravljač može propisati i naplatiti za:

1. delatnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva, trgovine, usluga, zanatstva, industrije, rudarstva, energetike, vodoprivrede, građevinarstva, saobraćaja, transporta, telekomunikacija, korišćenja divlje flore i faune;

2. vikendice i druge nekomercijalne objekte za odmor u prirodi;

3. vozila na motorni pogon u upotrebi na zaštićenom području;

4. turističke, rekreativne, sportske i druge manifestacije i aktivnosti, reklamne oznake, komercijalne filmske, foto i tonske zapise;

5. korišćenje usluga, uređenih terena, objekata i druge imovine upravljača i imena i znaka zaštićenog područja;

6. posetu zaštićenom području, njegovim delovima i objektima;

7. druge aktivnosti, u skladu sa zakonom.

Obveznik naknade je korisnik zaštićenog područja, odnosno pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koji u vezi sa predmetom naknade obavlja poslove ili raspolaže nepokretnostima i drugim stvarima na zaštićenom području, koristi usluge i imovinu upravljača, posećuje zaštićeno područje radi odmora, sporta, rekreacije i sličnih potreba i na drugi način koristi njegove vrednosti i pogodnosti.

Visinu naknade upravljač propisuje u zavisnosti od:

1. stepena iskorišćavanja zaštićenog područja;

2. stepena štete koja se nanosi zaštićenom području;

3. stepena povećanih obaveza upravljača u održavanju urednosti i čistoće, čuvanja i obavljanja drugih poslova na očuvanju, unapređenju, prikazivanju i razvoju zaštićenog područja;

4. pogodnosti i koristi koje pruža zaštićeno područje za obavljanje dopuštenih delatnosti i aktivnosti.

Upravljač može propisati smanjenje ili oslobađanje plaćanja naknade po jednom ili više predmeta naknade, a pre svega za:

1. stanovnike i stalno zaposlene, fizička lica koja obavljaju poslove ili vrše službene radnje u zaštićenom području, lica sa invaliditetom i posebnim potrebama, decu, penzionere i sl.;

2. korisnike čije aktivnosti neposredno doprinose unapređenju stanja, prezentaciji i promociji vrednosti zaštićenog područja;

3. korisnike kod kojih su, usled elementarne nepogode ili drugih razloga, nastupile okolnosti koje bitno otežavaju uslove rada i poslovanja.

Upravljač je dužan da sredstva ostvarena naplatom naknade vodi na posebnom računu i koristi za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja, odnosno za sprovođenje plana i programa upravljanja.

Član 10

Upravljač donosi plan upravljanja za period od deset godina.

Planom upravljanja određuje se način sprovođenja zaštite, korišćenja i upravljanja zaštićenim područjem, smernice i prioriteti za zaštitu i očuvanje prirodnih vrednosti zaštićenog područja, kao i razvojne smernice, imajući u vidu potrebe lokalnog stanovništva.

Sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja obavljaju određenu delatnost unutar granica zaštićenog dobra, dužna su da svoju delatnost obavljaju u skladu sa planom upravljanja.

Plan upravljanja sadrži naročito:

1. prikaz glavnih prirodnih i stvorenih vrednosti, kao i prirodnih resursa;

2. ocenu stanja životne sredine zaštićenog područja;

3. pregled konkretnih aktivnosti, delatnosti i procesa koji predstavljaju faktor ugrožavanja zaštićenog područja;

4. dugoročne ciljeve zaštite, očuvanja i unapređenja i održivog razvoja;

5. analizu i ocenu uslova za ostvarivanje tih ciljeva;

6. prioritetne aktivnosti i mere na zaštiti, održavanju, praćenju stanja i unapređenju prirodnih i stvorenih vrednosti;

7. prioritetne zadatke naučnoistraživačkog i obrazovnog rada;

8. planirane aktivnosti na održivom korišćenju prirodnih vrednosti, razvoju i uređenju prostora;

9. prostornu identifikaciju planskih namena i režima korišćenja zemljišta;

10. aktivnosti na promociji vrednosti zaštićenog područja;

11. studijsku (istraživačku), programsku, plansku i projektnu dokumentaciju potrebnu za sprovođenje ciljeva i aktivnosti;

12. oblike saradnje i partnerstva sa lokalnim stanovništvom i drugim vlasnicima i korisnicima nepokretnosti;

13. aktivnosti i mere na sprovođenju plana sa dinamikom i subjektima realizacije plana upravljanja i način ocene uspešnosti njegove primene;

14. finansijska sredstva i druge materijalne pretpostavke za izvršavanje poverenih poslova u upravljanju zaštićenim područjem i način njihovog obezbeđenja.

Ukoliko se u toku primene plana ukaže za potrebno, može se vršiti njegova revizija u skladu sa propisanim merama i režimima zaštite.

Pre isteka perioda za koji je plan donet, mora se nadležnom organu podneti izveštaj o njegovom ostvarivanju. Izveštajem se analizira sprovođenje plana i ostvareni rezultati.

Na plan upravljanja saglasnost daje Gradsko veće grada Pančeva, po prethodno pribavljenom mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (u daljem tekstu: Zavod).

O predlogu plana upravljanja zaštićenim područjem upravljač je dužan da obavesti javnost.

Obaveštavanje javnosti podrazumeva javni uvid u predloženi plan.

Javni uvid organizuje i sprovodi upravljač zaštićenog područja i traje 30 dana.

Član 11

Planovi upravljanja ostvaruju se godišnjim programima upravljanja na koje saglasnost daje Gradsko veće grada Pančeva.

Upravljač je dužan da Gradskom veću grada Pančeva dostavi izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa za prethodnu godinu i godišnji program upravljanja za narednu godinu, do 15. decembra tekuće godine, a izveštaj o ostvarivanju plana upravljanja najkasnije 60 dana pre isteka perioda za koji je plan donet.

Član 12

Upravljač je dužan da u potpunosti sprovodi propisani režim zaštite i očuvanja prirodnog dobra, omogućava sprovođenje naučno-istraživačkih, kulturnih, vaspitno - obrazovnih i informativno - propagandnih i drugih aktivnosti, obeležava zaštićeno prirodno dobro i sprovodi druge mere propisane Planom upravljanja i godišnjim programom upravljanja.

U obavljanju poslova zaštite i razvoja Zaštićenog staništa "Pančevačke ade" Upravljač obezbeđuje obeležavanje ovog prirodnog dobra na način propisan zakonom, organizuje čuvarsku službu i donosi Pravilnik o unutrašnjem redu uz saglasnost Gradske uprave, Sekretarijata nadležnog za zaštitu životne sredine.

Pravilnikom o unutrašnjem redu utvrđuju se pravila za sprovođenje propisanog režima zaštite, a naročito: način ponašanja posetilaca i drugih korisnika pri kretanju, boravku i obavljanju poslova na zaštićenom području; način obavljanja delatnosti pri korišćenju prirodnih resursa i prostora za izgradnju objekata; mesta, površine i objekti u kojima se zbog očuvanja divljih biljaka i životinja i drugih vrednosti ograničava kretanje ili zabranjuje i ograničava obavljanje određenih radnji, kao i trajanje tih mera; vrste divljih biljaka i životinja čije je korišćenje, odnosno branje, sakupljanje i izlov ograničeno, kao i način i uslovi obavljanja tih radnji; uslovi zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i obrazovnih aktivnosti; mesta i uslovi za odlaganje otpada; način održavanja urednosti i čistoće zaštićenog područja; postupak izdavanja saglasnosti i drugih akata korisnicima od strane upravljača; način i organizacija čuvarske službe, čuvanja zaštićenog prirodnog dobra, oprema i sredstva neophodna za čuvanje i održavanje; način sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara, drugih elementarnih nepogoda i udesa.

Član 13

Upravljač je dužan da Pravilnik o unutrašnjem redu donese u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".