ODLUKA

O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH, POKRETNIH I DRUGIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE

("Sl. list grada Pančeva", br. 4/2018, 7/2018, 14/2018 - ispr., 18/2018, 34/2018 i 9/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja manjih montažnih, pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene.

Površina javne namene, u smislu odredaba ove odluke, jeste prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa u skladu sa posebnim zakonom:

1. javne saobraćajne površine (put, ulica, pešačka zona i sl.)

2. trg, park, skver, zelena površina i druge površine).

Član 2

Manji montažni objekti, pokretni objekti i uređaji i drugi objekti privremenog karaktera, koji se mogu postaviti na površinama javne namene, u smislu ove odluke su:

• Privremeni montažni objekti:

1. kiosci,

2. kontejneri za monitoring,

3. bašte ugostiteljskog objekta,

4. javne telefonske govornice i kiosci sa nadstrešnicom za autobusko stajalište,

5. javni toaleti,

6. sportski objekti,

7. kućice za hranjenje i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika,

8. zelena ostrva,

9. otvoreni ugostiteljski objekti.

• Pokretni objekti i uređaji:

1. automati i frižideri za prodaju sladoleda, rashladne vitrine,

2. pokretna kolica za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klipova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica,

3. pokretne tezge, praznične tezge, pokretne reklamne vitrine,

4. plato za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda iz vozila,

5. promotivni plato i montažno demontažni pokretni objekti,

6. objekti za izvođenje zabavnih programa,

7. horizontalne reklame,

8. reklamni panoi (reklamne table, svetleće reklamne table, bilbordi, pokretni bilbordi, svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete),

9. pokretni mobilijar (klupe, perde, ukrasne žardinjere i umetničke instalacije),

10. specijalizovano vozilo za pripremu i prodaju hrane.

Drugi objekti:

1. spomenici, spomen obeležja i skulpturalna dela,

2. mobilijar sportskog karaktera (trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table i slično),

3. čileri,

4. bankomati,

5. montažne platforme i rampe za invalide.

II USLOVI ZA POSTAVLJANJE MONTAŽNIH OBJEKATA I POKRETNIH UREĐAJA

Član 3

Na površinama javne namene, u skladu sa uslovima utvrđenim ovom odlukom mogu se privremeno postaviti kiosci, kontejneri za monitoring, bašte ugostiteljskog objekta, javne telefonske govornice, kiosk sa nadstrešnicom za autobusko stajalište, javni toaleti, kućice za hranjenje i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika, zelena ostrva i otvoreni ugostiteljski objekti (u daljem tekstu: privremeni montažni objekti).

Skupština grada Pančeva (u daljem tekstu: Skupština) na inicijativu Javnog preduzeća "Urbanizam" Pančevo (u daljem tekstu: JP "Urbanizam") i Gradske uprave - Sekretarijata za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat) donosi Pravilnik o uslovima za postavljanje privremenih montažnih objekata na površinama javne namene, (u daljem tekstu: Pravilnik), a koji se odnosi na kioske, kioske sa nadstrešnicom za autobusko stajalište, javne toalete, kućice za hranjenje i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika, zelena ostrva i otvorene ugostiteljske objekte.

Pravilnikom se utvrđuju posebni uslovi za postavljanje privremenih montažnih objekata kao što su površina objekta, lokacija, određivanje delatnosti koja se može obavljati u objektu, određeni tip, oblik, dimenzije, vrste materijala i sl., kao i obaveza pribavljanja saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu (u daljem tekstu: Zavod) za postavljanje privremenog montažnog objekta u delovima naseljenih mesta - zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostor od kulturno-istorijskog značaja, odnosno urbanistički zaokruženu celinu (centar naseljenog mesta, trg i sl.).

Izmene i dopune Pravilnika vrše se po postupku propisanom za njegovo donošenje.

Privremeni montažni objekat postavlja se isključivo kao samostalni objekat i ne može da služi proširenju poslovnog objekta.

Član 4

Na površinama javne namene, u skladu sa uslovima utvrđenim ovom Odlukom, mogu se privremeno postaviti automati i frižideri za prodaju sladoleda, rashladne vitrine, pokretne reklamne vitrine, bilbordi, svetleće reklamne table, pokretna kolica za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klipova, kestenja i šećerne pene, američkih krofnica, pokretne tezge, praznične tezge, platoi za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda iz vozila, montažno demontažni pokretni objekti, objekti za izvođenje zabavnih programa, specijalizovana vozila za pripremu i prodaju hrane (u daljem tekstu: pokretni objekti i uređaji) i bankomati.

Skupština na inicijativu JP "Urbanizam" i nadležnog sekretarijata donosi Plan za postavljanje pokretnih objekata i uređaja i bankomata, na površinama javne namene (u daljem tekstu: Plan).

Planom se bliže utvrđuju lokacije za postavljanje pokretnih objekata i uređaja i bankomata, kao i obaveza pribavljanja saglasnosti Zavoda za postavljanje pokretnih objekata i uređaja i bankomata u delovima naseljenih mesta-zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostorno kulturno-istorijsku celinu, odnosno urbanistički zaokruženu celinu, (centar naseljenog mesta, trg i sl.).

Izmene i dopune Plana vrše se po potrebi, u postupku propisanom za njegovo donošenje.

Član 5

Na površinama javne namene, u skladu sa uslovima utvrđenim ovom Odlukom, mogu se privremeno postaviti spomenici, spomen obeležja, skulpturalna dela, mobilijar sportskog karaktera (trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table i sl.), sportski objekti, čileri i montažne platforme i rampe za invalide.

Spomenici, spomen obeležja, skulpturalna dela, postavljaju se na osnovu Rešenja i saobraćajno-tehničkih uslova nadležnog sekretarijata, a postoji i obaveza pribavljanja saglasnosti Zavoda, za postavljanje spomenika, spomen obeležja, skulpturalnih dela u delovima naseljenih mesta, u zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostorno kulturno-istorijsku celinu, odnosno urbanistički zaokruženu celinu (centar naseljenog mesta, trg i sl).

Član 6

Za korišćenje površine javne namene, plaća se naknada, koja se uvodi posebnom Odlukom Skupštine, u različitoj visini, zavisno od površine zemljišta javne namene i od zone u kojoj se površina javne namene nalazi. Površina javne namene se deli na pet zona koje su definisane posebnom Odlukom Skupštine kojom se uvodi naknada.

Naknada se ne plaća za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave, kao i od strane subjekata prema kojima Republika Srbija, AP Vojvodina i grad Pančevo vrši prava osnivača.

Kada se kao podnosioci zahteva za postavljanje manjih montažnih, pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene, pojavljuju pravna lica, preduzetnici i fizička lica čije su delatnosti: stari, umetnički zanati, narodna radinost, registrovana poljoprivredna gazdinstva, sportske organizacije, političke stranke, sindikati, crkve, verske zajednice, nedobitna udruženja, a za potrebe organizovanja manifestacija od interesa za grad Pančevo, koje se finansiraju delom iz Budžeta grada Pančeva, plaća se naknada umanjena za 99%.

Član 7

Prilikom zauzeća saobraćajnih i drugih javnih površina radi postavljanja kioska, pokretnih i prazničnih tezgi, ostalih pokretnih objekata i uređaja, drugih objekata i bankomata, moraju biti ispunjeni sledeći uslovi:

- širina slobodnog prolaza za pešake na trotoaru mora iznositi najmanje 1,60 m;

- moraju biti obezbeđeni trouglovi preglednosti na ukrštanjima puteva, protočnost i bezbednost motornog, biciklističkog i pešačkog saobraćaja;

- da udaljenost od ivice kolovoza iznosi najmanje 0,80 m.

- rastojanje od otvora šahta podzemnog objekta, hidranta, kape nabušnice i stuba javne rasvete, elektro mreže i telekomunikacionih sistema i montažnog objekta mora biti najmanje 1,0 m.

III PRIVREMENI MONTAŽNI OBJEKTI

1. Kiosci

Član 8

Kioskom, u smislu ove odluke, smatra se tipski montažno-demontažni objekat, površine do 10,5m2, koji se ne može zidati već samo postaviti kao gotov proizvod u skladu sa Pravilnikom.

Za postavljanje ili montiranje (u daljem tekstu: postavljanje) kioska može se dati na korišćenje deo površine javne namene koja je definisana Pravilnikom i Planom i to na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Planom postavljanja kioska, za svaki kiosk ponaosob, bliže se definiše mikrolokacija, namena, tip, površina i uslovi za priključenje na komunalnu infrastrukturu.

Ukoliko se kiosk ne postavlja na postojeći trotoar ili drugu uređenu javnu površinu, isti se može postaviti samo na prethodno urađenu betonsku ploču koja je iznad terena maksimum 10 cm u gabaritima kioska.

Član 9

Za učestvovanje u postupku javnog nadmetanja za postavljanje kioska na površinama javne namene određuje se garantni iznos.

Garantni iznos iz stava 1. ovog člana iznosi za:

I zonu:

80.000,00 dinara,

II zonu:

65.000,00 dinara

III zonu:

50.000,00 dinara,

IV zonu:

45.000,00 dinara,

V zonu:

35.000,00 dinara.

U slučaju da po raspisanom javnom oglasu nema prijavljenih učesnika, raspisaće se novi javni oglas u kojem je garantni iznos iz prvog stava umanjen za 20%.

Depozit za uklanjanje kioska, iznosi 15.000,00 dinara i uplaćuje se na žiro račun budžeta grada Pančeva.

Početni jednokratni iznos u cilju sticanja prava na korišćenje površine javne namene radi postavljanja kioska iznosi za:

I zonu:

40.000,00 dinara,

II zonu:

30.000,00 dinara

III zonu:

25.000,00 dinara,

IV zonu:

20.000,00 dinara,

V zonu:

15.000,00 dinara.

Član 10

Postupak za izbor korisnika javne površine za privremeno postavljanje kioska, sprovodi Komisija, koju imenuje Gradonačelnik grada Pančeva.

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike, koji se biraju iz redova zaposlenih u Gradskoj upravi grada Pančeva.

Stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno- komunalne poslove i saobraćaj gradske uprave grada Pančeva.

Nadležni sekretarijat je dužan da pre otpočinjanja postupka dodele površine javne namene, pribavi od nadležnih preduzeća informaciju o mogućnosti priključenja na postojeću komunalnu infrastrukturu.

Član 11

Izbor korisnika javne površine za privremeno postavljanje kioska, vrši se putem javnog nadmetanja, a u slučajevima utvrđenim ovom odlukom i neposrednom pogodbom.

Odluku o raspisivanju javnog oglasa za izbor korisnika javne površine za privremeno postavljanje kioska, putem javnog nadmetanja (u daljem tekstu: javni oglas), donosi Komisija.

Odlukom iz prethodnog stava uređuju se pitanja koja se odnose na: prijavu na javni oglas, rok za prijavljivanje, i druga pitanja od značaja za sprovođenje postupka javnog nadmetanja.

Izuzetno, javni oglas za izbor korisnika javne površine za privremeno postavljanje kioska, putem javnog nadmetanja, može da se raspiše kao objedinjeni postupak kojim se daje na korišćenje istovremeno više javnih površina za privremeno postavljanje kioska, jednom korisniku.

Javni oglas o davanju na korišćenje zemljišta za postavljanje kioska objavljuje se u lokalnom nedeljnom listu, kao i na zvaničnom sajtu grada Pančeva.

Pravo prijave na javni oglas ima pravno lice i fizičko lice u skladu sa zakonom i odredbama ove odluke.

Član 12

Javni oglas za izbor korisnika javne površine za privremeno postavljanje kioska, obavezno sadrži:

1. Naziv organa koji raspisuje oglas,

2. kome se podnosi prijava,

3. rok za podnošenje prijave,

4. podatke o mestu i površini dela površine javne namene, (mikrolokacija prema Pravilniku),

5. tip i površinu kioska,

6. delatnost koja može da se obavlja u kiosku,

7. period na koji se deo površine javne namene daje na korišćenje,

8. iznos naknade za korišćenje dela površine javne namene,

9. početni jednokratni iznos (u daljem tekstu: početni jednokratni iznos),

10. visinu garantnog iznosa za učešće u postupku javnog nadmetanja (u daljem tekstu: garantni iznos), uz napomenu da se garantni iznos vraća nakon okončanja postupka javnog nadmetanja, i broj računa na koji se garantni iznos uplaćuje,

11. visinu depozita na ime troškova za uklanjanje kioska sa dela površine javne namene nakon prestanka prava korišćenja (u daljem tekstu: depozit), u i broj računa na koji se depozit uplaćuje,

12. podatke o dokumentaciji koju su dužni da podnesu učesnici neposredno pre započinjanja postupka javnog nadmetanja,

13. mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja,

14. naznaku da će deo površine javne namene dobiti na korišćenje, onaj učesnik koji ponudi najviši jednokratni iznos,

15. naznaku da uplatom garantnog iznosa učesnik u postupku prihvata uslove iz javnog oglasa,

16. naznaku da učesnik u postupku javnog nadmetanja kome je dat deo površine javne namene radi postavljanja kioska, u slučaju odustanka gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa i eventualno uplaćenog jednokratnog iznosa,

17. naznaku da će se javno nadmetanje smatrati uspelim ukoliko se na oglas prijavi samo jedan ponuđač, ukoliko ponudi jednokratni iznos, koji nije manji od početnog iznosa,

18. Podaci o mogućnosti priključenja kioska na komunalnu infrastrukturu,

19. Odredbu da je obavezan prikaz lične karte učesnika, odnosno urednog punomoćja overenog kod nadležnog organa,

20. odredbu da se neblagovremene, nepotpune i neuredne prijave neće uzimati u razmatranje,

21. napomenu da sva priložena dokumentacija može biti u originalu ili overenoj fotokopiji,

22. druge uslove kojima se utvrđuju prava i obaveze učesnika u pogledu davanja dela površine javne namene za postavljanje kioska.

Javni oglas ostaje otvoren osam dana, od dana objavljivanja.

Član 13

Pre započinjanja javnog nadmetanja Komisija utvrđuje:

- broj blagovremenih i potpunih prijava,

- broj neblagovremenih i nepotpunih prijava, koje Komisija ne uzima u razmatranje,

- nazive odnosno imena učesnika koji su stekli pravo učešća na javnom nadmetanju,

- konstatuje koliko je zainteresovanih lica prisutno na javnom nadmetanju, odnosno njihovih zakonskih zastupnika ili ovlašćenih predstavnika i da li imaju (ličnu kartu, urednu punomoć),

- proverava da li su ista uplatila garantni iznos čija je visina navedena u oglasu.

Član 14

Ako su ispunjeni uslovi iz prethodnog člana, predsednik Komisije objavljuje da se može započeti sa javnim nadmetanjem.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije objavljuje početni jednokratni iznos i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa uvećane za 5% od početnog iznosa.

Učesnici se javljaju za davanje ponude podizanjem ruke.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije pokretom ruke dozvoljava učesniku koji se najranije javio, da da svoju ponudu.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da javno i glasno kaže koji iznos nudi, odnosno u ime kog ponuđača nudi iznos.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodnog ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je iznos ponuđen i ime ponuđača.

- Zapisnik o javnom nadmetanju -

Član 15

O radu Komisije vodi se zapisnik u koji se unosi naročito:

1. mesto, dan i čas početka javnog nadmetanja,

2. imena članova Komisije,

3. imena prisutnih učesnika, odnosno njihovih zakonskih zastupnika ili ovlašćenih predstavnika sa naznačenjem broja i datuma njihovih ovlašćenja,

4. rezultat pregleda dokumentacije i naznačenje prijava koje ne ispunjavaju uslove za dalje učestvovanje u javnom nadmetanju, odnosno ime podnosilaca prijave koji nisu stekli pravo na učešće u javnom nadmetanju i razloge,

5. tok i rezultat javnog nadmetanja,

6. konstatacija da je postupak javnog nadmetanja propisno sproveden i primedbe učesnika odnosno njihovih zastupnika koje se odnose na rad Komisije, tok postupka i sadržinu zapisnika.

Zapisnik o radu Komisije potpisuju svi učesnici javnog nadmetanja, zapisničar i svi članovi Komisije.

Učesnik javnog nadmetanja koji je ponudio najveći jednokratni iznos dužan je da odmah, nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja na poziv predsednika Komisije, potpiše izjavu da je ponudio najveći jednokratni iznos, sa naznakom visine tog iznosa, kao i da prihvata sve druge uslove za korišćenje dela površine javne namene iz ove odluke.

Odluka o izboru korisnika površine javne namene za privremeno postavljanje kioska, saopštava se neposredno nakon licitacije usmeno učesnicima na licitaciji, i pismeno na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Pančeva.

Potom predsednik Komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

Učesnik javnog nadmetanja ima pravo prigovora na Odluku o izboru korisnika, u roku od 3 dana, od dana saopštenja odnosno objave na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Pančeva.

Odluku o prigovoru donosi Gradsko veće grada Pančeva, u roku od 15 dana od dana prijema prigovora. Odluka Gradskog veća je konačna.

Gradonačelnik grada Pančeva, odnosno lice koje on ovlasti, u roku od 30 dana donosi Rešenje o davanju na korišćenje površine javne namene, za postavljanje kioska, na predlog Komisije, na period od 5 godina.

Rešenje o davanju na korišćenje površine javne namene, za postavljanje kioska sadrži:

- podatke o korisniku,

- podatke o mestu i površini javne namene (mikrolokacija prema Pravilniku),

- podatke o tipu, površini, zoni, tehničkim karakteristikama i nameni kioska,

- period na koji se površina javne namene daje na korišćenje, a koji ne može biti duži od 5 godina,

- podatke o vrsti delatnosti ili usluge koja se može obavljati u kiosku,

- obavezu uplate izlicitiranog jednokratnog iznosa, u roku od 8 dana od dana konačnosti rešenja;

- obavezu korisnika da redovno plaća mesečnu naknadu za korišćenje površine javne namene, utvrđenu Rešenjem Sekretarijata za poresku administraciju,

- obavezu korisnika da kiosk ukloni, najkasnije u roku od 8 dana po isteku vremena određenog u rešenju, i da površinu javne namene dovede u prvobitno stanje,

- odredbu da će se u slučaju da kiosk ne bude uklonjen od strane korisnika i površina javne namene ne bude dovedena u prvobitno stanje, to učiniti prinudnim putem, na teret korisnika.

Nadležni sekretarijat dužan je da vodi evidenciju o dokumentaciji i Odlukama o izboru korisnika površine javne namene za privremeno postavljanje kioska.

- Odustanak od ponude -

Član 16

Učesnik koji je na javnom nadmetanju ponudio najveći iznos za sticanje prava na korišćenje površine javne namene, dužan je da uplati ponuđeni iznos kao i utvrđeni depozit na ime troškova uklanjanja kioska, pre donošenja Rešenja gradonačelnika ili lica koje on ovlasti, i da nadležnom sekretarijatu dostavi dokaz o izvršenoj uplati.

Ukoliko učesnik ne postupi u skladu sa stavom 1. ovog člana smatraće se da je odustao od prava na postavljanje kioska, u kom slučaju gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa.

U slučaju iz stava 2. ovog člana, Komisija poziva učesnika, koji je ponudio sledeći najveći iznos, da u roku od 8 dana uplati svoj najveći ponuđeni iznos i da nakon toga, nadležnom sekretarijatu podnese zahtev za izdavanje Rešenja o odobrenju za postavljanje kioska.

Član 17

Licu koje nije steklo pravo na deo površine javne namene za postavljanje kioska, vraća se uplaćeni garantni iznos u roku od 8 dana, od dana konačnosti Rešenja o davanju na korišćenje površine javne namene, u uplaćenom iznosu bez kamate.

- Zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje kioska -

Član 18

Korisnik, kome je Rešenjem Gradonačelnika dodeljena površina javne namene za privremeno postavljanje kioska, podnosi nadležnom sekretarijatu zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje kioska, u roku od 30 dana od dana konačnosti Rešenja.

Uz zahtev se podnosi:

- za pravna lica ili preduzetnike, Rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om, u originalu ili overenoj fotokopiji, ne stariji od šest meseci;

- za fizička lica fotokopija lične karte, ili očitana lična karta;

- overeno punomoćje za lice koje zastupa podnosioca zahteva;

- Uverenje osnovne organizacione jedinice gradske uprave grada Pančeva za poslove poreske administracije;

- Rešenje gradonačelnika o dodeli površine javne namene za postavljanje kioska;

- Idejni projekat izrađen od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- overenu izjavu da će po isteku roka, kiosk ukloniti sa površine javne namene i istu dovesti u prvobitno stanje;

- potrebne saglasnosti propisane posebnim propisima,

- informaciju o mogućnosti priključenja na komunalnu infrastrukturu koje je pribavio nadležni sekretarijat u postupku raspisivanja javnog oglasa,

- dokaz o uplaćenom depozitu;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

- Postupak izdavanja odobrenja za postavljanje kioska -

Član 19

Nadležni sekretarijat dužan je da u roku od 8 dana, od dana podnošenja urednog zahteva, izda Rešenje o odobrenju za postavljanje kioska na površini javne namene.

Rešenje o odobrenju za postavljanje kioska na površini javne namene sadrži:

- podatke o korisniku, (naziv pravnog lica/preduzetnika, sedište firme, matični broj, PIB),

- podatke o javnoj površini (lokacija, ulica),

- podatke o zoni, tehničkim karakteristikama, tipu, nameni i površini kioska,

- podatke o vrsti delatnosti, odnosno usluge koja se može vršiti,

- period na koji se daje javna površina na korišćenje, a koji ne može biti duži od 5 godina.

Protiv rešenja iz stava 5. ovog člana može se podneti žalba Gradskom veću grada Pančeva u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

Odobrenje se izdaje na period od 5 godina.

Nadležni sekretarijat primerak rešenja dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju i Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Korisnik je obavezan da, nakon pribavljanja odobrenja za postavljanje kioska od strane nadležnog sekretarijata, a pre postavljanja kioska na delu površine javne namene, prijavi radove Sekretarijatu za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva, najkasnije 3 dana pre započinjanja izvođenja radova.

Korisnik postavlja kiosk na delu površine javne namene na osnovu odobrenja.

Nadležni sekretarijat je dužan da vodi posebnu evidenciju o izdatim odobrenjima za postavljanje kioska.

Po dobijanju odobrenja korisnik ostvaruje pravo na povraćaj garantnog iznosa u uplaćenom iznosu bez kamate, iz sredstava budžeta grada Pančeva, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 20

Korisnik je dužan da kiosk ukloni o svom trošku, u roku od 8 dana po isteku odobrenja i da površinu javne namene vrati u prvobitno stanje.

Ukoliko korisnik u roku iz prethodnog stava sam ukloni kiosk, nadležni sekretarijat dostavlja osnovnoj organizacionoj jedinici za poresku administraciju zahtev za povraćaj depozita sa svom neophodnom dokumentacijom.

Ukoliko korisnik ne postupi u skladu sa stavom 1. ovog člana, kiosk će biti uklonjen prinudnim putem i zemljište dovedeno u prvobitno stanje, na teret korisnika iz depozita uplaćenog na račun budžeta grada Pančeva.

Po prestanku prava korišćenja, a nakon uklanjanja kioska od strane korisnika, u roku od 30 dana, sredstva depozita biće vraćena korisniku, u uplaćenom iznosu, a iz sredstava budžeta grada Pančeva.

Član 21

Izuzetno, bez javnog oglasa deo površine javne namene za postavljanje kioska se može dati na korišćenje neposrednom pogodbom:

1. organima Republike Srbije, AP Vojvodine i grada Pančeva, kao i drugim pravnim licima čiji je osnivač Republika Srbija, AP Vojvodina, grad Pančevo, ako kiosk treba da postave u cilju ostvarivanja svoje delatnosti,

2. članovima uže porodice korisnika kada isti prestane da obavlja delatnost u kiosku i to samo na preostalo vreme korišćenja prava na delu površine javne namene utvrđeno Rešenjem o korišćenju ranijem korisniku,

3. kada korisnik - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice čiji je osnivač ili kada korisnik - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice, a oba pravna lica imaju istog osnivača, odnosno kada je kod korisnika - pravnog lica došlo do određenih statusnih promena, a na preostalo vreme trajanja prava na korišćenje dela površine javne namene utvrđene Rešenjem o korišćenju ranijem korisniku,

4. kada korisnik - fizičko lice traži određivanje za zakupca pravno lice čiji je osnivač ili kada osnivač pravnog lica zbog brisanja istog iz registra nadležnog organa, traži da bude određen za korisnika kao fizičko lice, a na preostalo vreme trajanja prava na korišćenje dela površine javne namene utvrđene Rešenjem o korišćenju ranijem korisniku,

5. korisniku, koji je na dan podnošenja zahteva, redovno izmirivao dospele obaveze po osnovu izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave, a koji je podneo zahtev najranije tri meseca, a najkasnije mesec dana pre isteka Rešenja o korišćenju, odobriće se korišćenje dela površine javne namene Rešenjem za period od narednih pet godina,

6. korisniku koji dostavi Ugovor o kupoprodaji montažnog objekta - kioska, Ugovor o poklonu montažnog objekta - kioska, ugovor o doživotnom izdržavanju, Rešenje o nasleđivanju, a na preostalo vreme trajanja prava na korišćenja dela površine javne namene utvrđene Rešenjem o korišćenju ranijem korisniku.

U slučajevima predviđenim u prethodnom stavu u tačkama 2. do 6. može se umesto Rešenja o korišćenju dela površine javne namene dostaviti Odluka o korišćenju, odnosno zakupu dela površine javne namene, u skladu sa odredbama ranije važećih odluka.

Rešenje o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje kioska neposrednom pogodbom donosi Gradonačelnik grada Pančeva, ili lice koje on ovlasti, na obrazloženi predlog nadležnog sekretarijata.

Rešenje iz prethodnog stava naročito sadrži: podatke o korisniku, mestu i površini dela površine javne namene, tipu, površini i nameni kioska, vremenu na koje se daje deo površine javne namene na korišćenje, kao i druge elemente predviđene članom 19. ove odluke.

Korisnik je dužan da u roku od 15 dana, od dana donošenja Rešenja o korišćenju iz stava 3. ovog člana, podnese zahtev nadležnim sekretarijatima za izmenu Rešenja o odobrenja i izmenu Rešenja o naknadi.

Korisnici iz prethodnog stava dostavljaju zahtev nadležnom sekretarijatu i uz zahtev dokaz o uplati svih fakturisanih obaveza.

Na osnovu Rešenja iz stava 2. ovog člana, korisnik kome je dat deo površine javne namene na korišćenje za postavljanje kioska, u roku od 15 dana od dana konačnosti Rešenja, podnosi nadležnom sekretarijatu zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje kioska.

Član 22

Korisnik koji je na osnovu Ugovora, privremeno postavio kiosk na površinu javne namene, koji je u međuvremenu istekao, dužan je da nadležnom sekretarijatu, najkasnije u roku od 120 dana, od dana stupanja na snagu ove odluke, podnese zahtev za donošenje Rešenja o odobrenju za postavljanje kioska.

Rešenje iz prethodnog stava donosi nadležni sekretarijat, u roku od sedam dana od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od pet godina, ukoliko je deo površine javne namene u skladu sa Pravilnikom.

Korisnik iz stava 1. ovog člana, dužan je da uz zahtev dostavi:

- dokaz o uplati svih fakturisanih obaveza,

- pravni osnov za postavljanje kioska (Ugovor, Odluka),

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju, kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva,

- fotokopiju lične karte ili očitanu ličnu kartu za fizičko lice,

- Rešenje o upisu u registar delatnosti sa matičnim brojem i PIB-om za pravno lice ili preduzetnika, u originalu ili overenoj fotokopiji, ne starije od šest meseci,

- idejni projekat izrađen od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom,

- dokaz o uplati depozita u iznosu od 15.000,00 dinara,

- overeno punomoćje za lice koje zastupa podnosioca zahteva,

- potrebne saglasnosti propisane drugim propisima,

- overenu izjavu da će po isteku vremena određenog rešenjem, kiosk ukloniti sa površine javne namene, i istu dovesti u prvobitno stanje,

- dokaz o uplati gradske administrativne takse i

- dokaz o uplati jednokratnog iznosa, u zavisnosti od površine kioska i zone u kojoj je kiosk postavljen i to:

- za kiosk do 7m2:

za kiosk od 7m2 do 10,5m2:

- za I zonu

15.000,00 dinara

- za I zonu

20.000,00 dinara

- za II zonu

12.500,00 dinara

- za II zonu

15.000,00 dinara

- za III zonu

10.000,00 dinara

- za III zonu

12.500,00 dinara

- za IV zonu

7.500,00 dinara

- za IV zonu

10.000,00 dinara

- za V zonu

5.000,00 dinara

- za V zonu

7.500,00 dinara.

U slučaju da korisnik iz stava 1. ovog člana ne podnese zahtev za donošenje Rešenja o odobrenju za postavljanje kioska, na način propisan stavom 1. ovog člana, sprovešće se postupak za uklanjanje kioska, u skladu sa zakonom.

Član 23

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administrativnu taksu.

2. Kontejneri za monitoring

Član 24

Deo površine javne namene može se dati na korišćenje za postavljanje kontejnera za monitoring, neposrednom pogodbom, organima Republike Srbije, AP Vojvodine i grada Pančeva, kao i drugim pravnim licima čiji je osnivač Republika Srbija, AP Vojvodina, grad Pančevo.

Odobrenje za postavljanje kontejnera za monitoring, donosi se na način i po postupku koji je predviđen za izdavanje odobrenja za postavljanje kioska.

Član 25

Saobraćajno tehničke uslove za postavljanje kontejnera za monitoring izdaje JP "Urbanizam".

Kontejneri za monitoring postavljaju se na osnovu Rešenja nadležnog sekretarijata iz prethodnog stava, koje sadrži naročito: podatke o korisniku, mestu i površini dela površine javne namene, tipu i površini kontejnera za monitoring, vremenu na koji se daje deo površine javne namene na korišćenje.

Za postavljanje kontejnera za monitoring na površinama javne namene ne plaća se naknada.

3. Bašta ugostiteljskog objekta

- Pojam bašte ugostiteljskog objekta

Član 26

Bašta ugostiteljskog objekta (u daljem tekstu: bašta) u smislu ove odluke je montažno-demontažni objekat, privremenog karaktera, u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u ugostiteljskom objektu, i postavlja se na površinama određenim ovom odlukom.

Bašta može biti iz jednog ili više delova, koji mogu biti otvorenog ili zatvorenog tipa.

Bašta se može postaviti i koristiti tokom cele godine.

- Elementi bašte -

Član 27

Baštu čine stolovi i stolice, a po potrebi senilo, podna platforma, ograda, žardinjera, rasveta i drugi elementi koji se postavljaju po ovoj odluci.

- Postavljanje bašte -

Član 28

Bašta se postavlja na osnovu Rešenja o odobrenju Sekretarijata za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat).

Rešenjem se odobrava postavljanje bašte za traženi period koji ne može biti duži od 5 godina.

Na površini javne namene bašta se postavlja uz saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava javnu površinu.

Subjekt koji upravlja, koristi i održava javnu površinu, saglasnost za postavljanje bašte dostavlja nadležnom sekretarijatu ili podnosiocu zahteva, u roku od 7 dana od dana prijema urednog zahteva.

Zahtev za izdavanje saglasnosti sadrži:

- ime i prezime podnosioca zahteva,

- naziv pravnog lica, sa matičnim brojem i PIB-om,

- vrsta objekta koja se postavlja na površinu javne namene,

- lokacija,

- položaj objekta,

- karakter objekta,

- površina,

- gabarit,

- vreme korišćenja bašte,

- posebni uslovi.

Saglasnost za postavljanje bašte izdaje se za traženi period koji ne može biti duži od 5 godina.

Saglasnost za postavljanje bašte na površinu javne namene izdaje se u formi upravnog akta.

- Površine za postavljanje -

Član 29

Bašta se postavlja na površini javne namene i to na:

- javnu saobraćajnu površinu: ulica, pešačka zona, trg, parkirališta i dr.,

- javnu zelenu površinu (park, i sl.)

- Pravila postavljanja bašte -

Član 30

Bašta se postavlja na površini javne namene, ispred, u širini, bočno ili u zaleđu ugostiteljskog objekta, po pravilu u nivou ugostiteljskog objekta.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, bašta koja se postavlja na površini javne namene, može se postaviti u frontu ugostiteljskog objekta, koji se ne nalazi u nivou površine pešačke zone, pod uslovom da se pribavi saglasnost vlasnika, odnosno korisnika prostora dela zgrade ispred kojeg se bašta postavlja.

Širina bašte može biti i šira od poslovnog prostora ispred kojeg se postavlja i to:

- uz saglasnost vlasnika susednog stambenog, odnosno poslovnog prostora;

- uz saglasnost stambene zajednice, ukoliko se poslovni prostor nalazi u stambenoj, odnosno stambeno-poslovnoj zgradi).

Ukoliko se poslovni prostor nalazi u stambenoj, odnosno stambeno-poslovnoj zgradi za postavljanje bašte na javnu površinu, potrebna je saglasnost vlasnika posebnih delova zgrade.

Bašta koja se postavlja u pešačkoj zoni, može se proširiti i na površinu ispred zgrade koja se nalazi naspram ugostiteljskog objekta, pod uslovom da se pribavi saglasnost vlasnika odnosno korisnika prostora dela te zgrade ispred koje se bašta postavlja.

Bašta se postavlja odvojeno od ugostiteljskog objekta ili uz građevinsku liniju objekta, s tim da ne ometa glavne pešačke tokove, ne narušava arhitektonske i urbanističke karakteristike i vrednost objekta.

Prilikom postavljanja bašte u blizini drveta, sadnice, žive ograde, žardinjere i drugog objekta zelenila, mora se omogućiti njihovo nesmetano održavanje.

Kada se krošnja drveta nalazi iznad senila i drugih elemenata bašte, oni se postavljaju tako da oko drveta postoji slobodan prostor u dimenzijama površine sadnog mesta, tj. elemenata horizontalne zaštite, a kod sadnica i drveta čija se krošnja nalazi u njihovoj visini, oni se postavljaju tako da oko sadnice drveta postoji prostor u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite uvećanim za 40 cm i više.

U blizini spomenika, skulpture, fontane ili česme, bašta se može postaviti na rastojanju ne manjem od 3 m, tako da se ne nalazi na njima pripadajućim površinama i da omogućava njihovo nesmetano korišćenje i održavanje, kao i slobodan pristup sa najmanje jedne strane.

Prilikom postavljanja tende, ne sme se menjati izgled i veličina objekta zelenila.

U okviru bašte nije dozvoljeno vršiti gradnju zidova, postavljanje roštilja i pečenjara.

Postavljanjem bašte mora se omogućiti nesmetan pristup i korišćenje podzemne električne, vodovodne i druge instalacije, javne rasvete i protivpožarnog hidranta.

Korisnik je u obavezi da po prestanku prava korišćenja dela površine javne namene, ukloni baštu sa površine javne namene i istu vrati u prvobitno stanje.

Vlasnik, odnosno zakupac poslovnih prostora, dužan je da u roku od 3 dana pre postavljanje bašte, podnese Sekretarijatu nadležnom za inspekcijske poslove prijavu za postavljanje bašte.

- Pravila postavljanja elemenata bašte-

Član 31

Odabir i projektovanje elemenata bašte vrši se tako da bašta:

- oblikom, dimenzijama, materijalom i bojom predstavlja skladnu funkcionalnu celinu;

- poseduje jednostavne forme, jasno definisane visinske regulacije;

- sadrži transparentne elemente i materijale neutralnog, svedenog kolorita i

- bude u skladu sa karakteristikama i estetskim vrednostima zgrade ispred koje se postavlja i prostora u kojem se nalazi.

Član 32

Elementi bašte treba dimenzijama, težinom, međusobnim vezama i postavljanjem da:

- omogućavaju brzu montažu, demontažu i transport,

- ne oštećuju površinu na koju se postavljaju, objekte uređenja i opremanja te površine i okolno zelenilo, fiksiranjem za njih ili na neki drugi način i

- budu pogodni i bezbedni za nesmetano kretanje dece, starih osoba i osoba sa invaliditetom.

Član 33

Elementi bašte koji predstavljaju izvore svetla i zvuka moraju biti takvog intenziteta i položaja da ne ometaju saobraćajnu, stambenu i drugu namenu okolnih površina i objekata, u skladu sa važećim standardima i propisima.

Član 34

Postavljanje bašte vrši se tako da su komunalni objekti (stub javne rasvete i kontaktne mreže, hidrant, šaht i drugi) na bezbednom rastojanju izvan bašte i da budu dostupni za nesmetano korišćenje i održavanje najmanje sa jedne strane.

Svi nepomerljivi elementi bašte koji zahtevaju demontažu (podna platforma, senilo, ograda i sl.) moraju biti na rastojanju od.

- 1 m od ivice otvora silaza u šaht, hidranta, kape nabušnice, elektro mreže i telekomunikacionih sistema;

- 1 m od osovine razvodnog ormara telekomunikacionog sistema;

- 2 m od osovine stuba i zidnog nosača kontaktne mreže.

Član 35

Bašta se ne može postaviti:

- na kolovozu i delu kolovoza uređenom za parkiranje (niša za parkiranje) koji nije denivelisan u odnosu na kolovoz;

- na mestima za parkiranje vozila izvan ulice;

- u zoni raskrsnice;

- na stajalištu javnog prevoza;

- u širini kolskog i pešačkog ulaza u zgradu ili dvorište;

- na trasi protivpožarnog puta i na platou za gašenje požara.

Bašta se ne može postaviti na mestima za parkiranje tako da svojom lokacijom ometa preglednost saobraćaja.

- Vrste bašte -

Član 36

Bašta može biti:

1. otvorenog tipa,

2. zatvorenog tipa.

Na delovima površine javne namene koji predstavljaju mesta za parkiranje, bašta otvorenog tipa, postavlja se u periodu od 01.04. do 31.10. tekuće godine.

Bašta otvorenog tipa sadrži sledeće elemente: stolove, stolice, senilo lake konstrukcije (suncobran, tenda), žardinjere sa zasadima i zaštitne ograde kojima se ograđuje bašta do visine 0,5 m, rasvetu i montažno-demontažnu platformu napravljenu od metalnih profila, drveta i itisona u cilju izravnanja podloge - terena maksimalne visine do 40 cm.

Senilo je po pravilu tipa - suncobran, rasklopivo senilo na slobodnostojećem nosaču sa dva stuba na jednu ili dve vode, ili jedro i može biti sa ili bez karnera.

Za postavljanje senila koje je prislonjeno uz fasadu zgrade, neophodna je saglasnost vlasnika odnosno korisnika te zgrade.

Najmanji razmak između montažno-demontažnih stubova na koje se oslanja nadstrešnica je 2 m.

Kada se bašta postavlja u neposrednoj blizini intenzivnog kolskog saobraćaja, gde postoji potreba zaštite od buke i izduvnih gasova vozila, providna ograda može biti visine do 1,6 m u odnosu na podnu površinu bašte, bez spajanja sa senilom na bilo koji način.

Kod bašte otvorenog tipa, zaštita od vetra, može se ostvariti postavljanjem ograde - panela izrađenih od čvrstih, potpuno prozirnih, bezbojnih i bezbednih materijala, visine do 1,6 m u odnosu na pod bašte, bez spajanja sa senilom na bilo koji način.

Zaštita bašte od visokih temperatura može se ostvariti postavljanjem i korišćenjem opreme za hlađenje, koji mogu biti postavljeni kao samostalni elementi, ili ugrađeni u druge elemente bašte.

Postavljanje uređaja za hlađenje bašte električnom energijom vrši se u skladu sa posebnim propisima koji se odnose na električne instalacije niskog napona.

Član 37

Bašta zatvorenog tipa je montažno-demontažna konstrukcija, sa tri ili sve četiri zatvorene strane izrađene od potpuno prozirnog, bezbojnog i bezbednog materijala.

Bašta zatvorenog tipa ne može imati površinu dimenzija manjih od 3 mx4,5 m.

Kod bašte zatvorenog tipa može se postaviti senilo lake montažno demontažne konstrukcije, pokrivene lakim materijalom. Minimalna visina ivice senila u odnosu na podnu površinu iznosi najmanje 2,2 m.

Srednja visina senila u odnosu na pod bašte zatvorenog tipa mora iznositi najmanje 2,8 m.

Za konstrukciju nadstrešnice korisnik poslovnog prostora i korisnik bašte dužan je da pribavi odgovarajuću dozvolu za gradnju propisanu Zakonom o planiranju i izgradnji.

Zaštita bašte od niskih temperatura može se ostvariti postavljanjem i korišćenjem opreme za zagrevanje, koja može biti postavljena kao samostalni element, ili ugrađena u druge elemente, u skladu sa projektnom dokumentacijom, na koju se pribavlja saglasnost nadležnog organa, u zavisnosti od vrste energenata, (električna energija, tečni naftni gas, itd.).

Pregled uređaja i opreme za zagrevanje vrši se periodično na poziv korisnika, a najmanje dva puta godišnje.

Bašta zatvorenog tipa mora biti projektovana tako da ima:

- vrata koja se otvaraju u polje;

- poseduje svetiljku protivpanične rasvete iznad vrata;

- poseduje aparat za gašenje požara minimalnog punjenja od 6 kg.

Vlasnik, odnosno korisnik bašte zatvorenog tipa, dužan je da sprovede sve mere zaštite od požara predviđene za tu vrstu i tip objekta.

Za nesprovođenje odredbe iz prethodnog stava, odgovoran je vlasnik, odnosno korisnik ugostiteljskog objekta koji je baštu postavio.

Član 38

Ivica površine osnove bašte mora biti obeležena na tlu, linijama bele boje dužine 15 cm i širine 15 cm. Linije se obavezno iscrtavaju na uglovima i prelomnim tačkama, a na ravnim delovima na svakih 2 m dužine, tako da nakon postavljanja bašte bude vidljiva polovina njene širine.

Obeležavanje površine bašte vrši Služba za zajedničke poslove i nadležni sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva.

Svi elementi bašte moraju biti postavljeni unutar odobrene osnove bašte. Bašta se ne može postaviti dok se ne izvrši obeležavanje osnova bašte na tlu.

Član 39

Bašta se postavlja na površinu javne namene tako da ne narušava površinu na koju se postavlja.

Ukoliko se bašta otvorenog tipa postavlja, na površinu kod koje je potrebno nivelisanje terena (neravan, kaskadni i nagiba većeg od 3%), nivelisanje se može izvršiti isključivo postavljanjem montažno-demontažne platforme. Podna platforma ne može biti visine veće od 40 cm, a kaskade u okviru nje visine veće od 20 cm.

Izuzetno, ukoliko se bašta zatvorenog tipa postavlja na zelenu, odnosno na neuređenu površinu javne namene u cilju izravnanja terena, dozvoljeno je betoniranje podloge maksimalne visine do 20 cm.

Elementi bašte ne smeju biti fiksirani za podlogu ankerima, te u tom smislu zabranjeno je razbijanje, bušenje i degradiranje podloge.

Izuzetno, dozvoljeno je ankerisanje senila, koje bi u odsustvu ankerisanja, zbog dimenzija i gabarita predstavljalo opasnost po ljude i imovinu.

Za postavljanje bašte u delu naseljenog mesta koje predstavlja ambijentalnu celinu, prostor od kulturno-istorijskog značaja, centar naseljenog mesta, trg i slično mogu se propisati i posebni uslovi.

Član 40

Bašta u pešačkoj zoni i na trgu, postavlja se tako da obezbedi najmanje 3m za kretanje pešaka odnosno 3,5 m za prolaz vatrogasnog vozila.

Bašta otvorenog tipa postavlja se tako da:

• širina dela trotoara za kretanje pešaka bude najmanje 1,6 m;

• širina dela trotoara kod ulica sa intenzivnim kretanjem pešaka bude najmanje 2 m;

• širina dela trotoara za kretanje pešaka kod bašte postavljene u blizini stajališta javnog prevoza i raskrsnice, bude najmanje 2 m;

• ivica bašte bude udaljena od ivice kolovoza u jednosmernoj ulici najmanje 0,5m, odnosno, u dvosmernoj ulici najmanje 0,75 m;

• ivica bašte bude udaljena od pešačkog prelaza najmanje 5 m;

• ivica bašte bude udaljena od stajališta javnog prevoza najmanje 2 m;

• ivica bašte bude udaljena od semaforizovane raskrsnice (najbliže ivice poprečnog kolovoza) najmanje 5m, odnosno od nesemaforizovane raskrsnice (najbliže ivice poprečnog kolovoza) najmanje 10 m.

Bašta zatvorenog tipa postavlja se tako da:

• širina dela trotoara za kretanje pešaka bude najmanje 1,6 m;

• širina dela trotoara kod ulica sa intenzivnim kretanjem pešaka bude najmanje 2 m;

• širina dela trotoara za kretanje pešaka kod bašte duže od 6m i bašte u nizu, bude najmanje 2 m;

• ivica bašte bude udaljena od ivice kolovoza u jednosmernoj ulici najmanje 0,5m, odnosno, u dvosmernoj ulici najmanje 0,75 m;

• ivica bašte bude udaljena od pešačkog prelaza najmanje 10 m;

• ivica bašte bude udaljena od stajališta javnog prevoza najmanje 10 m;

• ivica bašte bude udaljena od raskrsnice (najbliže ivice poprečnog kolovoza) najmanje 10 m.

Član 41

Ulice sa intenzivnim kretanjem pešaka, na teritoriji Grada su:

- Vojvode Radomira Putnika;

- Generala Petra Aračića;

- Vojvode Petra Bojovića;

- Karađorđeva, od ulice Vojvode Radomira Putnika do ulice Braće Jovanović;

- Svetog Save, od ulice Vojvode Radomira Putnika do ulice Braće Jovanović;

- Dimitrija Tucovića, od ulice Štrosmajerova da ulice Braće Jovanović;

- Miloša Trebinjca, od ulice Vojvode Radomira Putnika do ulice Pasterova;

- Miloša Obrenovića, od ulice Miloša Trebinjca do ulice Kneza Mihajla Obrenovića;

- Maksima Gorkog, od ulice Vojvode Radomira Putnika do ulice dr Svetislava Kasapinovića;

- Ul. Oslobođenja od ulice Vojvode Radomira Putnika do kružnog toka.

Član 42

Zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje letnje bašte može podneti pravno lice ili preduzetnik koji obavlja ugostiteljsku delatnost u objektu u čijoj je funkciji bašta (u daljem tekstu: podnosilac zahteva).

Uz zahtev se podnosi:

- prepis lista nepokretnosti u originalu, ne stariji od šest meseci,

- ukoliko je poslovni prostor u zakupu, ugovor o zakupu i saglasnost zakupodavca,

- Rešenje o registraciji za obavljanje ugostiteljske delatnosti sa matičnim brojem i PIB-om,

- Uverenje Sekretarijata za poresku administraciju gradske uprave grada Pančeva,

- idejni projekat za letnju baštu zatvorenog tipa, odnosno overenu skicu sa tehničkim opisom letnje bašte otvorenog tipa, izrađenu od odgovornog projektanta sa odgovarajućom licencom,

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava površinu javne namene,

- saglasnost stambene zajednice, ukoliko se poslovni prostor nalazi u stambenoj zgradi,

- saglasnost suvlasnika objekta ukoliko se poslovni prostor nalazi u objektu koji je u svojini više lica,

- dokaz o uplaćenom depozitu u iznosu od 10.000,00 dinara,

- dokaz o uplaćenom depozitu u iznosu od 1.500,00 dinara po metru kvadratnom, radi postavljanja bašte zatvorenog tipa, ukoliko je potrebno betoniranje površine javne namene radi nivelisanja terena,

- overenu izjavu da će po prestanku prava korišćenja dela površine javne namene, objekat biti uklonjen sa površine javne namene i površinu javne namene dovesti u prvobitno stanje,

- izjavu o tome, u kom periodu će postaviti i koristiti letnju baštu,

- dokaz o uplati gradske administrativne takse,

- izjavu podnosioca zahteva da ovlašćuje nadležni sekretarijat da pribavi svu potrebnu dokumentaciju o kojima se vodi službena evidencija,

Podnosilac zahteva iz stava 1. ovog člana obavezan je da baštu ukloni o svom trošku najkasnije u roku od 8 dana od dana prestanka prava korišćenja.

Ukoliko korisnik ne postupi u skladu sa stavom 3. ovog člana bašta će biti uklonjena prinudnim putem na teret korisnika, iz sredstava depozita uplaćenog na žiro račun budžeta grada Pančeva.

Ukoliko podnosilac zahteva ukloni baštu po isteku vremena određenog Rešenjem, nadležnom sekretarijatu, podnosi zahtev za povraćaj sredstava depozita.

Član 43

Po prijemu urednog zahteva, nadležni sekretarijat dužan je da uputi u roku od sedam dana tehničku dokumentaciju na saglasnost:

- javnom preduzeću kome je površina javne namene poverena na upravljanje, održavanje i korišćenje,

- Zavodu za zaštitu spomenika kulture, kada se bašta postavlja na području nepokretnog kulturnog dobra, ili njegove zaštićene okoline, odnosno u zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostorno kulturno-istorijsku celinu, odnosno urbanistički zaokruženu celinu (centar naseljenog mesta, trg i sl).

- Ministarstvu unutrašnjih poslova, ako se za zagrevanje bašte koristi stabilna instalacija koja se napaja iz sistema sa TNG bocama.

Podnosilac zahteva može saglasnosti iz stava 1. ovog člana da pribavi neposredno, u kom slučaju je dužan da ih priloži uz zahtev.

Odeljenje za saobraćaj nadležnog sekretarijata izdaje saglasnost za postavljanje bašte na javnu saobraćajnu površinu u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Po prijemu urednog zahteva, odnosno potrebnih saglasnosti, nadležni sekretarijat u roku od sedam dana izdaje odobrenje za postavljanje bašte za traženi period koji ne može biti duži od pet godina.

Kad zahtev za postavljanje bašte na površini javne namene podnosi vlasnik ugostiteljskog objekta, u cilju obavljanja ugostiteljske delatnosti, Rešenje o odobrenju za postavljanje letnje bašte donosi se na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Kad zahtev za postavljanje bašte na površini javne namene podnosi zakupac poslovnih prostorija u cilju obavljanja ugostiteljske delatnosti, Rešenje o odobrenju za postavljanje bašte, donosi se na period utvrđen Ugovorom o zakupu zaključenim između zakupca i zakupodavca, a koji ne može biti duži od 5 godina.

- Sadržina rešenja -

Član 44

Odobrenje iz prethodnog člana Odluke, izdaje se u formi rešenja i naročito sadrži:

ime i prezime i adresa, odnosno naziv i sedište korisnika, naziv ugostiteljskog objekta ispred kojeg se bašta postavlja, mesto, površinu koju zauzima, tip odnosno tipove bašte, elemente koji čine baštu, vreme na koje se postavlja i obavezu uklanjanja po isteku važnosti odobrenja.

Sastavni deo rešenja iz stava 1. ovog člana čini tehnička dokumentacija za postavljanje bašte.

- Promena pravnog lica-preduzetnika koji obavlja delatnost u ugostiteljskom objektu -

Član 45

U slučaju promene pravnog lica, odnosno preduzetnika koji obavlja delatnost u ugostiteljskom objektu, ili je došlo do promene naziva ugostiteljskog objekta, u čijoj je funkciji istovetna bašta, korisnik uz zahtev podnosi:

- rešenje o registraciji za obavljanje ugostiteljske delatnosti;

- rešenje nadležnog sekretarijata o odobrenju za postavljanje letnje bašte;

- prepis lista nepokretnosti u originalu ne stariji od šest meseci;

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava površinu javne namene;

- dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi;

- ukoliko je poslovni prostor u zakupu, ugovor o zakupu i saglasnost zakupodavca;

- Uverenje Sekretarijata za poresku administraciju gradske uprave grada Pančeva;

- saglasnost stambene zajednice, ukoliko se poslovni prostor nalazi u stambenoj zgradi;

- saglasnost suvlasnika objekta ukoliko se poslovni prostor nalazi u objektu koji je u svojini više lica;

- dokaz o uplaćenom depozitu u iznosu od 10.000,00 dinara;

- overenu izjavu da će po prestanku prava korišćenja dela površine javne namene, objekat biti uklonjen sa površine javne namene i površina javne namene dovedena u prvobitno stanje;

- ukoliko se postavlja bašta koja se razlikuje od bašte prikazane u tehničkoj dokumentaciji, idejni projekat za letnju baštu zatvorenog tipa, odnosno overenu skicu sa tehničkim opisom letnje bašte otvorenog tipa, izrađenu od odgovornog projektanta sa odgovarajućom licencom;

- ukoliko se postavlja bašta koja se razlikuje od bašte prikazane u tehničkoj dokumentaciji, projekat odnosno skica dostavlja, se radi davanja saglasnosti, organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva, nadležne za poslove saobraćaja;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse;

- izjavu podnosioca zahteva da ovlašćuje nadležni sekretarijat da pribavi svu potrebnu dokumentaciju o kojima se vodi službena evidencija.

Po prijemu urednog zahteva, odnosno potrebnih saglasnosti, nadležni sekretarijat u roku od sedam dana izdaje odobrenje o promeni pravnog lica odnosno preduzetnika ili promeni naziva ugostiteljskog objekta, na preostalo vreme važenja odobrenja za postavljanje bašte, koje ne može biti duže od 5 godina.

Član 46

Za postavljanje bašte na površinu javne namene, korisnik plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

Ukoliko se bašta postavlja na delu opštih javnih parkirališta, za postavljanje bašte korisnik plaća naknadu, po prethodno pribavljenoj saglasnosti JP "Urbanizam".

Ukoliko se bašta postavlja na delu posebnih javnih parkirališta, za postavljanje bašte, JKP "Higijena" izdaje saglasnost koju dostavlja nadležnom sekretarijatu ili podnosiocu zahteva, za traženi period, koji ne može biti duži od 5 godina, na osnovu čega nadležni sekretarijat izdaje rešenje.

Odlukom Nadzornog odbora JKP "Higijena", propisuju se uslovi i način plaćanja korišćenja posebnih javnih parkirališta, radi postavljanja bašte.

Član 47

Postavljenu baštu ili njen deo korisnik ne može izdati u zakup, odnosno preneti korišćenje drugom licu ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji.

Član 48

Bašta se koristi za pružanje ugostiteljskih usluga gostima ugostiteljskog objekta u čijoj je funkciji postavljena.

Bašta se ne može koristiti kao magacin ugostiteljskog objekta i za drugu namenu.

Svi elementi bašte moraju biti u funkcionalnom stanju u toku radnog vremena ugostiteljskog objekta.

4. Javne telefonske govornice i kiosci sa nadstrešnicom za autobusko stajalište

Član 49

Javne telefonske govornice i kiosci sa nadstrešnicom za autobusko stajalište mogu se postaviti na površini javne namene, pod uslovom da se na raskrsnicama i uglovima ulica ne smanjuje vidljivost, ne ugrožava bezbednost prolaza, ne remeti izgled ambijentalne celine i normalno korišćenje susednih objekata stalnog karaktera, ne ometa normalno kretanje pešaka na trotoaru, i moraju biti ispunjeni i drugi uslovi propisani Pravilnikom.

Javna telefonska govornica, u smislu ove odluke je objekat za smeštaj javnog telefonskog aparata i zaštitu njegovih korisnika.

Kiosk sa nadstrešnicom za autobusko stajalište, u smislu ove odluke je objekat na autobuskom stajalištu za zaštitu korisnika javnog prevoza i postavlja se na način propisan za postavljanje kioska u skladu sa ovom odlukom.

Javne telefonske govornice i kiosci sa nadstrešnicom za autobusko stajalište mogu se postaviti na površini javne namene na period koji ne može biti duži od 10 godina.

Član 50

Pravno lice, ili preduzetnik podnosi nadležnom sekretarijatu zahtev za odobrenje za postavljanje telefonske govornice.

Uz zahtev za postavljanje javnih telefonskih govornica podnosi se sledeće:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om,

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva,

- saobraćajno tehničke uslove nadležnog sekretarijata,

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu da se telefonska govornica postavi na delu površine javne namene,

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu za izvođenje radova na površini javne namene,

- izjava da će telefonska govornica biti uklonjena po isteku vremena određenog rešenjem,

- dokaz o uplati gradske administrativne takse,

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom.

Uz zahtev za postavljanje kioska sa nadstrešnicom za autobusko stajalište, podnosi se sledeće:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saobraćajno tehničke uslove nadležnog sekretarijata

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu da se kiosk sa nadstrešnicom za autobusko stajalište postavi na delu površine javne namene;

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu za izvođenje radova na površini javne namene

- overenu skicu sa tehničkim opisom, prema uslovima iz Pravilnika,

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Član 51

Nadležni sekretarijat izdaje rešenje o odobrenju za postavljanje javne telefonske govornice, odnosno kioska sa nadstrešnicom za autobusko stajalište, na delu površine javne namene u roku od sedam dana od dana podnošenja urednog zahteva.

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

5. Javni toaleti

Član 52

Javni toaleti su montažni sanitarni objekti na javnoj površini koji moraju biti priključeni na javni vodovod, javnu kanalizaciju i elektromrežu.

Javni toaleti se postavljaju na delu površine javne namene, na delu zelenih površina i slično, na osnovu saobraćajno tehničkih uslova nadležnog sekretarijata, na period koji ne može biti duži od 10 godina.

Član 53

Nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje javnih toaleta može da podnese pravno lice ili preduzetnik kome je povereno održavanje javnih toaleta kao komunalnih objekata.

Uz zahtev za postavljanje javnih toaleta se prilaže:

- Rešenje o upisu u registar delatnosti sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu, položaj objekta u odnosu na javnu površinu, opis konstrukcije sa statičkim proračunom i ispunjenošću uslova u pogledu bezbednosti objekta, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- saobraćajno tehnički uslovi koje izdaje nadležni sekretarijat;

- izjava da će iste ukloniti po isteku vremena određenog u odobrenju za postavljanje javnih toaleta na delu površine javne površine;

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava deo površine javne namene da se javni toalet postavi na delu površine javne namene.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje za postavljanje javnih toaleta na delu površine javne namene u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva.

Član 54

Pravno lice ili preduzetnik kome je izdato Rešenje o odobrenju za postavljanje javnih toaleta dužno je da obezbedi:

1. stalnu sanitarnu, tehničku i higijensku ispravnost javnih toaleta;

2. redovno održavanje i funkcionalnost javnih toaleta;

3. sanitarno-tehničko uputstvo o korišćenju, istaknuto na vidnom mestu za korisnike.

Član 55

Pravno lice ili preduzetnik kome je povereno održavanje javnih toaleta kao komunalnih objekata, donosi cenovnik usluga, u skladu sa zakonom kojim se reguliše obavljanje komunalnih delatnosti.

6. Sportski objekti

Član 56

Sportski objekat je višenamenski (multifunkcionalni), otvoreni objekat sportske namene, sportski teren i sl. (klizalište, teren za košarku, odbojku i sl.) koji osim terena može imati montažno-demontažnu ogradu i klupe - tribine, a izuzetno, kao pomoćne objekte, može imati i zatvorene montažne objekte (blagajna, smeštaj rekvizita i sl.).

Kod postavljanja objekta iz stava 1. ovog člana mogu se izvoditi minimalni građevinsko-zanatski radovi na nivelisanju terena i izradi podloge i priključaka na komunalnu infrastrukturu.

Sportski objekat se postavlja na delu površine javne namene, na zelenim površinama i sl. na period koje ne može biti duži od 5 godina.

Član 57

Pravno lice kome je javna površina na kojoj se postavlja sportski objekat data na upravljanje, korišćenje ili održavanje, podnosi nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje sportskih objekata, uz koji prilaže:

- rešenje o upisu u registar delatnosti sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- glavni projekat sa tehničkom kontrolom;

- uslove o mogućnosti priključenja na komunalnu infrastrukturu.

Nadležni sekretarijat izdaje rešenje o odobrenju za postavljanje sportskih objekata na delu površine javne namene u roku od sedam dana od dana podnošenja urednog zahteva.

7. Kućice za ishranu i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika

Član 58

Na delovima površine javne namene mogu se postaviti montažne kućice namenjene za ishranu i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika u skladu sa Pravilnikom.

Zahtev za donošenje Rešenja o odobrenju za postavljanje kućice za ishranu i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika, mogu podneti udruženja građana registrovana za brigu o životinjama putem Stručnog tima za rešavanje problema napuštenih životinja na teritoriji grada Pančeva i Javno komunalno preduzeće u čijoj nadležnosti je postupanje sa psima i mačkama bez vlasnika, uz podnošenje: Izvoda iz Agencije za privredne subjekte sa matičnim brojem i PIB-om, (stranka ili nadležni sekretarijat u ime stranke); saglasnost subjekta koji održava, upravlja ili koristi površinu javne namene da se predmetna kućica postavi na delu površine javne namene; skica sa izraženim dimenzijama u opisu, izjava da će se kućica ukloniti po isteku vremena odobrenog rešenjem.

Kućice se postavljaju na osnovu saobraćajno tehničkih uslova i Rešenja nadležnog sekretarijata, na period do 10 godina, sa mogućnošću produženja.

Za korišćenje dela površine javne namene za postavljanje kućica iz stava 1. ovog člana, ne plaća se naknada.

8. Zelena ostrva

Član 59

Zelena ostrva su izbetonirani, ograđeni, i namenskim posudama opremljeni montažni objekti, namenjeni za privremeno odlaganje, do odvoženja neopasnog komunalnog i kabastog otpada iz domaćinstava, baštenskog otpada i ambalažnog otpada do upućivanja u proces reciklaže.

Zelena ostrva sastoje se od ravne betonske ploče i transparentne ograde postavljene sa tri strane oko predmetnog objekta. Betonska ploča izrađuje se od armiranog betona i izvodi se u različitim gabaritima u zavisnosti od tehničkih mogućnosti terena.

Kontejneri se postavljaju na površini javne namene u skladu sa Planom i namenjeni su odlaganju sledeće vrste otpada:

- "mokar" - mešovit komunalni otpad i

- "suvi" - ambalažni otpad i kabasti otpad iz domaćinstava.

Nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje zelenih ostrva može da podnese pravno lice ili preduzetnik kome je povereno održavanje zelenih ostrva kao komunalnih objekata.

Uz zahtev za postavljanje zelenih ostrva prilaže se:

- Rešenje o upisu u registar delatnosti sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- lokacija na kojoj se postavljaju zelena ostrva;

- saobraćano tehnički uslovi koje izdaje nadležni sekretarijat;

- izjava da će iste ukloniti po isteku vremena određenog u odobrenju za postavljanje zelenih ostrva na delu površine javne površine;

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava deo površine javne namene da se zelena ostrva postavi na delu površine javne namene;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje za postavljanje zelenih ostrva na delu površine javne namene u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 5 godina.

9. Otvoreni ugostiteljski objekti

Član 59a

Otvoreni ugostiteljski objekti su privremeni montažni objekti, koji se na površinu javne namene postavljaju na osnovu Rešenja nadležnog sekretarijata, u skladu sa Pravilnikom.

Nadležnom sekretarijatu, zahtev za postavljanje otvorenog ugostiteljskog objekta može da podnese pravno lice ili preduzetnik.

Uz zahtev za postavljanje otvorenog ugostiteljskog objekta prilaže se:

- Rešenje o upisu u registar delatnosti sa matičnim brojem i PIB-om, ne starije od šest meseci;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saglasnost Zavoda, kada se otvoreni ugostiteljski objekat, postavlja na području nepokretnog kulturnog dobra, ili njegove zaštićene okoline, odnosno u zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostorno kulturno-istorijsku celinu, odnosno urbanistički zaokruženu celinu (centar naseljenog mesta, trg i sl);

- skica sa tehničkim opisom, položajem objekta u odnosu na površinu javne namene, opisom lokacije na koju se postavlja objekat i izraženim dimenzijama objekta, izrađena od ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- overena izjava da će po prestanku prava korišćenja dela površine javne namene, objekat biti uklonjen sa površine javne namene i površina javne namene dovedena u prvobitno stanje;

- dokaz o uplaćenom depozitu u iznosu od 10.000,00 dinara;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Po prijemu urednog zahteva, nadležni sekretarijat dužan je da uputi u roku od sedam dana tehničku dokumentaciju na saglasnost javnom preduzeću kome je površina javne namene poverena na upravljanje, održavanje i korišćenje.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje za postavljanje otvorenog ugostiteljskog objekta na delu površine javne namene u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva, odnosno dobijanja potrebnih saglasnosti, na period koji ne može biti duži od 1 godine.

Otvoreni ugostiteljski objekat može da se postavi i koristi u periodu od 01.04. do 31.10. tekuće godine.

Podnosilac zahteva iz stava 2. ovog člana obavezan je da otvoreni ugostiteljski objekat ukloni o svom trošku najkasnije u roku od 8 dana od dana prestanka prava korišćenja.

Ukoliko korisnik ne postupi u skladu sa prethodnim stavom, otvoreni ugostiteljski objekat će biti uklonjen prinudnim putem na teret korisnika, iz sredstava depozita uplaćenog na žiro račun budžeta grada Pančeva.

Ukoliko podnosilac zahteva ukloni otvoreni ugostiteljski objekat, po isteku vremena određenog Rešenjem, nadležnom sekretarijatu podnosi zahtev za povraćaj sredstava depozita.

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja Sekretarijata za poresku administraciju.

IV POKRETNI OBJEKTI I UREĐAJI

1. Automati, frižideri za prodaju sladoleda i rashladne vitrine

Član 60

Automati i frižideri za prodaju sladoleda mogu se postaviti na delu površine javne namene:

- kao pokretni uređaji ispred poslovnog objekta ili kioska;

- kao samostalni pokretni uređaj u skladu sa Planom.

Planom postavljanja za svaki frižider za prodaju sladoleda ponaosob bliže se definiše mikrolokacija, namena, tip, površina i uslovi za priključenje na komunalnu infrastrukturu.

Dozvoljeno je postaviti po jedan frižider za prodaju sladoleda, odnosno rashladnu vitrinu ispred poslovnog prostora ili kioska, odnosno jedan frižider za prodaju sladoleda kao slobodnostojeći uređaj i automat postavljen na osnovu Plana.

Rashladna vitrina i frižider za prodaju sladoleda postavljeni na površini javne namene, ispred kioska ili poslovnog prostora mogu se koristiti tokom cele godine.

Površina javne namene na koju je postavljen frižider za prodaju sladoleda, rashladna vitrina i reklamna tezga, ispred poslovnog prostora ili kioska, ne može zbirno da ima veću površinu od 2 m2.

Zahtev za donošenje Rešenja o odobrenju za postavljanje automata, frižidera za prodaju sladoleda i rashladnih vitrina podnosi vlasnik, odnosno zakupac poslovne prostorije ili korisnik kioska ispred koga se postavlja uređaj, odnosno pravno lice koje se bavi proizvodnjom i distribucijom smrznutih proizvoda, uz saglasnost vlasnika, odnosno zakupca poslovne prostorije ili korisnika kioska.

Uz zahtev se podnosi:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- za fizičko lice fotokopija lične karte;

- Rešenje o odobrenju za postavljanje kioska (overena fotokopija);

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saobraćajno tehničke uslove nadležnog sekretarijata;

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu da se automat odnosno frižider za prodaju sladoleda postavi na delu površine javne namene;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- izjava da će pokretni uređaj biti uklonjen po isteku vremena određenog rešenjem;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse;

- dokaz o uplati depozita u iznosu od 5.000,00 din.

Automati, frižideri za prodaju sladoleda i rashladne vitrine postavljaju se na osnovu Odobrenja nadležnog sekretarijata.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja, u roku od 7 radnih dana, od dana podnošenja urednog zahteva.

Odobrenje za postavljanje automata, frižidera za prodaju sladoleda i rashladnih vitrina, izdaje se na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Član 61

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

- Postavljanje frižidera za prodaju sladoleda u postupku licitacije -

Član 62

Za učestvovanje u postupku javnog nadmetanja za postavljanje frižidera za prodaju sladoled, koji se postavljaju u skladu sa Planom, na površinama javne namene, određuje se garantni iznos.

Garantni iznos iz stava 1. ovog člana iznosi za:

I zonu:

40.000,00 dinara,

II zonu:

35.000,00 dinara

III zonu:

30.000,00 dinara,

IV zonu:

25.000,00 dinara,

V zonu:

20.000,00 dinara.

U slučaju da po raspisanom javnom oglasu nema prijavljenih učesnika, raspisaće se novi javni oglas u kojem je garantni iznos iz prvog stava umanjen za 20%.

Depozit za uklanjanje za frižidera prodaju sladoleda, iznosi 5.000,00 dinara i uplaćuje se na žiro račun budžeta grada Pančeva.

Početni jednokratni iznos u cilju sticanja prava na korišćenje površine javne namene radi postavljanja frižidera za prodaju sladoleda iznosi za:

I zonu:

25.000,00 dinara,

II zonu:

20.000,00 dinara

III zonu:

15.000,00 dinara,

IV zonu:

10.000,00 dinara,

V zonu:

5.000,00 dinara.

Član 63

Za postavljanje frižidera za prodaju sladoleda na površini javne namene, koji se postavljaju u skladu sa Planom, u postupku licitacije, primenjuju se odredbe člana 10. do člana 19. ove odluke.

Frižideri za prodaju sladoleda, i automati koji se postavljaju na površini javne namene u skladu sa Planom, koriste se u periodu od 01.04. do 31.10. tekuće godine.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja, u roku od 7 radnih dana, od dana podnošenja urednog zahteva.

Član 64

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

2. Pokretna kolica za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klipova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica

Član 65

Pokretna kolica za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klipova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica (u daljem tekstu: pokretna kolica) mogu se postaviti pod uslovom da zauzimaju zbirno najviše 2 m2, na površini javne namene koja je utvrđena Planom, na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Pokretna kolica iz stava 1. ovog člana moraju se ukloniti sa površine javne namene u vremenu kada ne obavljaju delatnost.

Uz zahtev se podnosi:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu da se automat odnosno frižider za prodaju sladoleda postavi na delu površine javne namene;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- izjava da će pokretna kolica biti uklonjena po isteku vremena određenog rešenjem;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse;

Pokretna kolica iz stava 1. ovog člana postavljaju se na osnovu odobrenja nadležnog sekretarijata.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja, u roku od 7 radnih dana, od dana podnošenja urednog zahteva.

Član 66

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

3. Pokretne tezge, praznične tezge, pokretne reklamne vitrine

Član 67

Pokretna tezga je montažna konstrukcija postavljena uz poslovni objekat ili kiosk, sa isključivom namenom za izlaganje voća i povrća, koji se prodaju u poslovnom objektu ili kiosku.

Površina javne namene na koju je postavljena pokretna tezga ispred poslovnog prostora ili kioska, ispred kojih se postavlja frižider za prodaju sladoleda odnosno rashladna vitrina, ne može zbirno da ima veću površinu od 2 m2.

Praznična tezga je tezga za prodaju knjiga, cveća, čestitki i drugih ukrasnih predmeta i može da se postavi na javnoj površini povodom obeležavanja državnih, verskih i drugih praznika, kao i prilikom raznih tradicionalnih manifestacija, i to:

1. božićnih i novogodišnjih praznika, u periodu od 1. decembra tekuće godine do 15. januara naredne godine,

2. osmog marta, u periodu od 1. do 10. marta tekuće godine,

3. uskršnjih praznika, u trajanju od 15 dana, pre nastupanja i za vreme praznika, i

4. raznih tradicionalnih manifestacija, u trajanju od 10 dana, pre nastupanja i za vreme tih manifestacija.

Praznična tezga iz stava 3. ovog člana može da zauzme najviše 2 m2 površine javne namene i mora ispunjavati i druge uslove propisane Planom.

Odobrenje za postavljanje pokretnih i prazničnih tezgi izdaje nadležni sekretarijat, se na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Uz zahtev se podnosi:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saobraćajno tehničke uslove nadležnog sekretarijata

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu da se automat odnosno frižider za prodaju sladoleda postavi na delu površine javne namene;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- izjava da će pokretni uređaj biti uklonjen po isteku vremena određenog rešenjem;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse;

Odobrenje se izdaje u formi rešenja, u roku od 7 radnih dana, od dana podnošenja urednog zahteva.

Član 68

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

Član 69

Pokretne reklamne vitrine se mogu postaviti na delu površine javne namene samo pod uslovom da poslovni objekat nema neposredno izlaz na površinu javne namene.

Pokretne reklamne vitrine ne mogu imati veću površinu od 2 m2, s tim da dubina vitrine ne može biti veća od 30 cm.

Pokretne reklamne vitrine se mogu postavljati tokom cele godine, a obavezno se uklanjaju svakog radnog dana po isteku radnog vremena.

Uz zahtev se podnosi:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saobraćajno tehničke uslove nadležnog sekretarijata;

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu da se automat odnosno frižider za prodaju sladoleda postavi na delu površine javne namene;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- izjava da će pokretni uređaj biti uklonjen po isteku vremena određenog rešenjem;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse;

Pokretne reklamne vitrine postavljaju se na osnovu odobrenja nadležnog sekretarijata.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja, u roku od 7 radnih dana, od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Član 70

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

4. Plato za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda iz vozila

Član 71

Na opštim javnim parkiralištima, kao i na mestima koja se nalaze na neuređenim površinama javne namene, na području naseljenih mesta Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo, dozvoljeno je registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, da iz svog parkiranog vozila ili prikolice, sa važećom registarskom oznakom, vrše prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda domaćeg geografskog porekla, pod uslovom da se ne ugrožava bezbednost i protočnost saobraćaja, odnosno preglednost saobraćaja u zoni raskrsnice.

Uz zahtev se dostavlja:

- dokaz da je registrovano i da je aktivno poljoprivredno gazdinstvo;

- fotokopija lične karte za fizičko lice, ili očitana lična karta,

- dokaz o uplati gradske administrativne takse,

- izjava u kom periodu će se koristiti deo površine javne namene,

- fotokopija saobraćajne dozvole ili očitana saobraćajna dozvola za vozilo ili prikolicu,

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava površinu javne namene.

Nadležni sekretarijat donosi odobrenje u formi rešenja, u roku od 7 dana od dana ponošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 1 godine.

Član 72

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

5. Promotivni plato i montažno demontažni pokretni objekti

Član 73

Promotivni plato predstavlja deo površine javne namene na koji se postavlja pokretni objekat ili vozilo, radi održavanja tradicionalnih manifestacija, (festival, karneval), koncerata, reklamiranja promotivnog materijala odnosno proizvoda i usluga, kulturnih i sportskih događaja.

Pravna lica i udruženja podnose zahtev nadležnom sekretarijatu.

Uz zahtev podnosi se:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u Rešenju o odobrenju za postavljanje promotivnog platoa,

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava površinu javne namene;

- saobraćajno tehničke uslove nadležnog sekretarijata;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje u formi rešenja, u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 10 dana.

Član 73a

Na delu površine javne namene u okviru parkova, trgova i sl., kao i na zelenim površinama postavljaju se montažno demontažni pokretni objekti (npr. tribine, bine, pozornice, i sl., kao i prateća i druga oprema kao što su: blagajne za prodaju karata, pokretni šankovi za prodaju pića, mobilni pokretni toaleti i sl.), a za potrebe održavanja koncerata, sportskih, kulturnih, humanitarnih i drugih manifestacija i reklamiranja promotivnog materijala.

Pravna lica i udruženja podnose zahtev nadležnom sekretarijatu.

Uz zahtev podnosi se:

• rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

• prikaz objekta koji sadrži tehnički opis (opis lokacije na koju se postavlja objekat, položaj objekta u odnosu na javnu površinu, način oblikovanja i funkciju objekta, opis konstrukcije sa statičkim proračunom i ispunjenošću uslova u pogledu bezbednosti objekta) i grafički prilog (skicu objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položajem objekta u odnosu na javnu površinu), sve izrađeno od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

• izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u Rešenju o odobrenju za postavljanje montažno demontažnog pokretnog objekta;

• uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva;

• saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava površinu javne namene.

Ukoliko se uz tribinu, binu, pozornicu i sl. postavljaju šankovi za prodaju pića i pokretni toaleti (u vidu kabina sa patronama koje se prazne) organizator manifestacije mora održavati sanitarnu, tehničku i higijensku ispravnost, čistoću, urednost i funkcionalnost navedenih objekata.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje u formi rešenja, u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od pet godina.

Član 73b

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja Sekretarijata za poresku administraciju.

Član 74

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

6. Objekti za izvođenje zabavnih programa

Član 75

Objekti za izvođenje zabavnih programa, kao što su cirkuske šatre, luna parkovi, ringišpili, dečji automobili za iznajmljivanje i drugi uređaji za dečju zabavu i sport, i sl., postavljaju se na površini javne namene na osnovu Rešenja nadležnog sekretarijata, u skladu sa Planom.

Uz zahtev se podnosi:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u Rešenju o odobrenju;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva;

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava površinu javne namene;

- saobraćajno tehničke uslove nadležnog sekretarijata;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Sekretarijat donosi rešenje u roku od 7 dana, od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 1 godine.

Član 76

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

7. Horizontalne reklame

Član 77

Horizontalne reklame su reklame koje se ispisuju odgovarajućom bojom na delu površine javne namene, namenjene za kretanje pešaka, maksimalnih dimenzija 1 m2, u skladu sa Planom.

Uz zahtev se podnosi:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- fotokopija lične karte za fizičko lice;

- jasan, nedvosmislen crtež sa dimenzijama, tekstom ili crtežom, i bojama kojima će horizontalna reklama biti postavljena;

- lokacija na kojoj će se postaviti reklama;

- izjava da će istu ukloniti po isteku vremena određenog u Rešenju o odobrenju;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva;

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava površinu javne namene;

- saobraćajno tehničke uslove nadležnog sekretarijata;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Sekretarijat donosi odobrenje u formi rešenja u roku od 7 dana, od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 1 godine.

Član 78

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

8. Reklamni panoi (reklamne table, svetleće reklamne table, bilbordi, pokretni bilbordi, svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete)

Član 79

Reklamni panoi su reklamne table, svetleće reklamne table, bilbordi, pokretni bilbordi, svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete, koji se postavljaju na površinama javne namene.

Reklamne table su table na kojima se vrši reklamiranje korisnika i postavljaju se na površinama javne namene u naselju i zemljišnom pojasu opštinskih puteva i ulica naseljenog mesta, uz opštinske puteve van naseljenog mesta, isključivo u koridoru glavnih gradskih saobraćajnica kojima prolazi javni gradski prevoz, maksimalne površine 3,00 m2.

Saobraćajno tehničke uslove za postavljanje reklamnih tabli u putnom pojasu, utvrđuje upravljač puta.

Svetleće reklamne table su table na kojima se vrši reklamiranje korisnika koje se postavljaju na stubu maksimalne visine do 4 m, koji se nalaze na površinama javne namene, u skladu sa Planom.

Svetleće reklame table su maksimalnih dimenzija 130 cmx190 cm, mogu biti jednostrane ili dvostrane, osvetljene.

Bilbordi su reklamni panoi dimenzija maksimalno 5,00 m x 3,00 m, koji se postavljaju na stubovima koji se nalaze na površinama javne namene i mogu biti sa led panelom, osvetljeni ili neosvetljeni, jednostrani ili dvostrani u skladu sa Planom.

Pokretni bilbordi su reklamni panoi maksimalnih dimenzija 1,00 m x 0,50 m.

Svetleće reklamne table se postavljaju na stubovima javne rasvete, moraju biti pravougaonog oblika, dimenzija 800 mm x 1000 mm.

Svetleće reklamne table mogu se postavljati i u zoni pešačke komunikacije.

Na stubu javne rasvete mogu da se postave najviše dve svetleće reklamne table pod uslovom da su postavljene na suprotnim stranama u odnosu na osu stuba.

Član 80

Uz zahtev za postavljanje reklamnih panoa i tabli turističkog i informacionog sadržaja, podnosi se:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- skica ili fotografija objekta, sa izraženim dimenzijama u opisu,

- za bilbord - glavni projekat sa tehničkom kontrolom;

- za bilbord - mikrolokaciju bilborda na KT planu u adekvatnoj razmeri;

- za bilbord - kopiju plana podzemnih instalacija i uslove vlasnika instalacija;

- izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u Rešenju o odobrenju,

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saobraćajno tehničke uslove JP "Urbanizam", odnosno nadležnog sekretarijata ukoliko se tabla informacionog ili turističkog sadržaja postavlja na delu površine javne namene koja nije u putnom pojasu;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Reklamni panoi postavljaju se na osnovu odobrenja JP "Urbanizam". Kada se reklamni panoi postavljaju na stubovima javne rasvete, JP "Urbanizam" izdaje odobrenje na osnovu uslova izdatih od strane Sekretarijata za investicije Gradske uprave grada Pančeva. Odobrenje se donosi u formi rešenja u roku od 7 dana, od dana podnošenja urednog zahteva.

Korisnici, zahtev za produženje ugovora o korišćenju, podnose u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, uz dokaz o uplati svih fakturisanih obaveza.

Ugovor iz prethodnog stava može da se produži na period do 5 (pet) godina.

Član 81

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

Član 82

Korisnicima dela javne površine, čiji je osnivač grad Pančevo, za postavljanje tabli turističkog i informacionog sadržaja, koje se ne postavljaju u putnom pojasu Rešenje o odobrenju izdaje nadležni sekretarijat na period od 5 godina.

Korisnici iz prethodnog stava za korišćenje površine javne namene ne plaćaju naknadu.

9. Pokretni mobilijar (klupe, perde, ukrasne žardinjere i umetničke instalacije)

Član 82a

Pokretni mobilijar su klupe, perde, ukrasne žardinjere i umetničke instalacije koji se postavlja na površinama javne namene.

Pokretni mobilijar postavlja se na površini javne namene koji se ne koristi za saobraćaj motornih vozila, na trgu, parku i sl.

Pokretni mobilijar postavlja se tako da se njihovim postavljanjem ne ometa kretanje pešaka, prilaz zgradi, protivpožarni put i sl.

Pravna lica i preduzetnici uz zahtev prilažu:

- Izvod iz Agencije za privredne registre sa matičnim brojem i PIB-om;

- saglasnost subjekta kome je površina javne namene data na korišćenje, upravljanje ili održavanje;

- saobraćajno tehnički uslovi nadležnog sekretarijata, odnosno upravljača puta ukoliko se pokretni mobilijar postavlja u putnom pojasu;

- izjava da će se objekat ukloniti po isteku vremena određenog odobrenjem;

- fotografski prikaz ili skica mesta postavljanja sa ucrtanim objektom i izraženim dimenzijama u opisu;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje u formi rešenja u roku od 7 dana, od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Pokretni mobilijar postavlja se na površinama javne namene, a za isti se ne plaća naknada.

10. Specijalizovano vozilo za pripremu i prodaju hrane

Član 83

Specijalizovano vozilo za pripremu i prodaju hrane, je vozilo na sopstveni pogon, posebno uređeno i opremljeno vozilo namenjeno za pripremu i prodaju hrane, u skladu sa zakonom.

Specijalizovano vozilo za pripremu i prodaju hrane postavlja se na površinu javne namene, maksimalne površine 6 m2. u skladu sa Planom.

Površina javne namene za postavljanje specijalizovanog vozila za pripremu i prodaju hrane dodeljuje se u postupku javnog nadmetanja.

Za učestvovanje u postupku javnog nadmetanja za postavljanje specijalizovanog vozila za pripremu i prodaju hrane, koji se postavlja u skladu sa Planom, na površinama javne namene, određuje se garantni iznos.

Garantni iznos iz stava 1. ovog člana iznosi za:

I zonu:

40.000,00 dinara,

II zonu:

35.000,00 dinara

III zonu:

30.000,00 dinara,

IV zonu:

25.000,00 dinara,

V zonu:

20.000,00 dinara.

U slučaju da po raspisanom javnom oglasu nema prijavljenih učesnika, raspisaće se novi javni oglas u kojem je garantni iznos iz prvog stava umanjen za 20%.

Depozit za uklanjanje specijalizovanog vozila za pripremu i prodaju hrane, iznosi 5.000,00 dinara i uplaćuje se na žiro račun budžeta grada Pančeva.

Početni jednokratni iznos u cilju sticanja prava na korišćenje površine javne namene radi postavljanja specijalizovanog vozila za pripremu i prodaju hrane iznosi za:

I zonu:

25.000,00 dinara,

II zonu:

20.000,00 dinara

III zonu:

15.000,00 dinara,

IV zonu:

10.000,00 dinara,

V zonu:

5.000,00 dinara.

Član 84

Za postavljanje specijalizovanog vozila za pripremu i prodaju hrane, na površini javne namene, u postupku licitacije, primenjuju se odredbe člana 10. do člana 20. ove odluke.

Uz zahtev se podnosi:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om,

- fotokopija lične karte za fizičko lice, ili očitana lična karta,

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- registarska oznaka specijalizovanog vozila,

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva,

- saobraćajno tehničke uslove nadležnog sekretarijata,

- saglasnost subjekta kome je površina javne namene data na upravljanje, korišćenje i održavanje,

- izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u Rešenju o odobrenju,

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja, u roku od 7 radnih dana, od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Ukoliko se specijalizovano vozilo za pripremu i prodaju hrane postavlja na delu opštih javnih parkirališta, ili na neuređenoj površini javne namene, za postavljanje vozila korisnik plaća lokalnu komunalnu taksu, po prethodno pribavljenoj saglasnosti JP "Urbanizam".

Ukoliko se specijalizovano vozilo za pripremu i prodaju hrane postavlja na delu posebnih javnih parkirališta, za postavljanje vozila, JKP "Higijena" dostavlja saglasnost nadležnom sekretarijatu ili podnosiocu zahteva, na osnovu čega nadležni sekretarijat izdaje rešenje.

Odlukom Nadzornog odbora JKP "Higijena", propisuju se uslovi i način plaćanja korišćenja posebnih javnih parkirališta, radi postavljanja specijalizovanog vozila za pripremu i prodaju hrane.

Član 85

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

V DRUGI OBJEKTI

1. Spomenici, spomen obeležja i skulpturalna dela

Član 86

Spomenici su objekti koji se postavljaju na površinama javne namene, na zelenim površinama, parkovima, i slično.

Spomen obeležja predstavljaju objekte spomeničkog karaktera koji se postavljaju na površinama javne namene.

Izgradnja i postavljanje spomenika i spomen obeležja, na površinama javne namene, vrši se uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva nadležnog za poslove kulture.

Spomenici i spomen obeležja ne mogu se postavljati u zoni raskrsnice i na sličnim mestima na kojima se može ugroziti bezbednost saobraćaja.

Podizanje, održavanje i finansiranje spomenika i skulpturalnih dela na javnim površinama na teritoriji grada Pančeva uređeno je posebnom Odlukom.

Član 87

Komisija nadležna za spomenike, spomen obeležja i skulpturalna dela podnosi nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje spomenika, spomen obeležja i skulpturalnih dela.

Uz zahtev se prilaže:

- overena skica sa tehničkim opisom objekta (spomenika, spomen obeležja i skulpturalnog dela) izrađena od odgovornog projektanta sa odgovarajućom licencom,

- Saobraćajno-tehnički nadležnog sekretarijata,

- saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika za postavljanje spomenika i spomen obeležja u delovima naseljenih mesta - zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostor od kulturno-istorijskog značaja, odnosno urbanistički zaokruženu celinu (centar naseljenog mesta, trg, i sl.),

- saglasnost subjekta koji upravlja, koristi ili održava površinu javne namene,

- zaključak Komisije nadležne za spomenike, spomen obeležja i skulpturalna dela, o prihvatanju inicijative za postavljanje spomenika.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje za postavljanje spomenika, spomen obeležja i skulpturalnih dela na delu površine javne namene u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva.

2. Mobilijar sportskog karaktera (trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table i sl.)

Član 88

Mobilijar sportskog karaktera su trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table i slično, koji se sastoje od podloge, rekvizita i pratećeg mobilijara (klupe, korpe za otpatke i sl.) i mogu se postaviti na površinama javne namene, na zelenim površinama i parkovima.

Član 89

Pravno lice uz zahtev podnosi:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saobraćajno-tehničke uslove nadležnog sekretarijata;

- glavni projekat sa tehničkom kontrolom za stene za sportsko penjanje;

- idejno rešenje za skejt park;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u odobrenju za korišćenje dela površine javne namene;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje za postavljanje mobilijara sportskog karaktera na delu površine javne namene u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 5 godina.

3. Čileri

Član 90

Čileri su montažni uređaji koji mogu biti za hlađenje ili mogu biti u varijanti sa toplotnim pumpama, a koji se mogu postaviti na površini javne namene, (zelene površine i sl.)

Površina javne namene na koju se postavlja čiler ne može biti veća od 20,00 m2.

Kada se čileri postavljaju za potrebe funkcionisanja javnih objekata i objekata koji su utvrđeni za nepokretno kulturno dobro, na delovima površina javne namene, pored čilera sa toplotnim pumpama, mogu se postaviti i energetski blokovi, s tim da zauzeće dela površine javne namene može biti i veće od 20 m2, pod uslovom da za to postoje tehnički uslovi i mogućnost predviđena urbanističkim planom, a na period duži od 5 godina.

Površina javne namene na kojoj se postavljaju čileri mora biti ograđena i obezbeđena.

Član 91

Pravna lica i preduzetnici uz zahtev prilažu:

- prepis lista nepokretnosti u originalu ne stariji od šest meseci;

- ukoliko je poslovni prostor u zakupu saglasnost zakupodavca i ugovor o zakupu;

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saobraćajno-tehničke uslove nadležnog sekretarijata;

- glavni projekat sa tehničkom kontrolom;

- izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u odobrenju;

- saglasnost subjekta kome je površina javne namene data na upravljanje, korišćenje ili održavanje;

- uslove Sekretarijata za životnu sredinu Gradske uprave grada Pančeva;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje u formi rešenja u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Član 92

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju

4. Bankomati

Član 93

Bankomat je uređaj za podizanje novca, koji postavlja poslovna banka na delu površine javne namene (trotoar, trg, pešačka zona, zelena površina).

Površina javne namene koja se može dati na korišćenje za postavljanje bankomata ne može biti veća od 3 m2.

Član 94

Pravna lica podnose zahtev nadležnom sekretarijatu uz koji prilažu:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saobraćajno-tehničke uslove nadležnog sekretarijata;

- saglasnost subjekta kome je površina javne namene data na upravljanje, korišćenje ili održavanje;

- skica objekta sa izraženim dimenzijama u opisu i položaj objekta u odnosu na javnu površinu, izrađena od strane ovlašćenog lica sa odgovarajućom licencom;

- overenu izjavu da će isti ukloniti i površinu javne namene dovesti u prvobitno stanje, u roku od osam dana od dana isteka roka označenog Rešenjem po isteku vremena određenog u odobrenju;

- dokaz o uplati depozita u iznosu od 10.000,00din.

- Dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje u formi rešenja u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Član 95

Korisnik je dužan da plaća naknadu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

5. Montažne platforme i rampe za invalide

Član 96

Montažne platforme i rampe za invalide su montažni objekti kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama objektima javne i poslovne namene, objektima za javnu upotrebu (ulice, trgovi, parkovi i sl.), u skladu sa podzakonskim aktom kojim se propisuju standardi kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

Član 97

Pravna lica podnose nadležnom sekretarijatu zahtev uz koji prilažu:

- rešenje o upisu u registar delatnosti;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva;

- saobraćajno-tehničke uslove nadležnog sekretarijata;

- overenu skicu platforme, odnosno rampe za invalide sa tehničkim opisom i izraženim dimenzijama u opisu, izrađena od odgovornog projektanta sa odgovarajućom licencom;

- izjavu da će istu ukloniti po isteku vremena određenog u odobrenju za korišćenje dela površine javne namene;

- saglasnost subjekta kome je deo površine javne namene dat na korišćenje, upravljanje ili održavanje;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Nadležni Sekretarijat izdaje odobrenje u formi rešenja u roku od 7 dana od dana podnošenja urednog zahteva, na period koji ne može biti duži od 5 godina.

VI PRAVA I OBAVEZE U VEZI POSTAVLJANJA I UKLANJANJA PRIVREMENIH MONTAŽNIH, POKRETNIH I DRUGIH OBJEKATA I UREĐAJA

Član 98

Primerak odobrenja o postavljanju montažnog objekta ili uređaja, nadležni sekretarijat dostavlja komunalnoj inspekciji, komunalnoj policiji i Sekretarijatu za poresku administraciju radi utvrđivanja i naplate naknade.

Nadležni sekretarijat dužan je da vodi evidenciju izdatih odobrenja i pripadajuće tehničke dokumentacije.

Protiv Rešenja o odobrenju za postavljanje montažnih objekata ili uređaja na površini javne namene, može se uložiti žalba Gradskom veću grada Pančeva, u roku od 15 dana od dana prijema Rešenja.

JP "Urbanizam" Pančevo, dužan je da vodi evidenciju o izdatim aktima o postavljanju reklamnih panoa i tabli turističkog i informacionog sadržaja, kada se postavljaju na površini javne namene, u putnom pojasu.

JP "Urbanizam" je u obavezi da se u roku od sedam dana, od dana prijema zahteva, izjasni da li je saglasan sa postavljanjem montažnog objekat i uređaja na površinu javne namene kojom upravlja.

JKP "Higijena" Pančevo dužno je da se u roku od sedam dana od dana prijema zahteva izjasni da li je saglasno sa postavljanjem montažnog objekat i uređaja, kada se postavljaju na mestima gde je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, koje po planu stacionarnog saobraćaja, podležu sistemu naplate.

JKP "Zelenilo" Pančevo dužno je da se u roku od sedam dana od dana prijema zahteva, izjasni da li je saglasno sa postavljanjem montažnog objekata i uređaja na javnoj zelenoj površini.

Član 99

Korisnik dela površine javne namene, odnosno korisnik objekta ili uređaja je dužan da objekat ili uređaj postavi, odnosno otpočne sa obavljanjem delatnosti u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana pribavljanja odobrenja.

Korisnik iz stava 1. ne može otpočeti sa obavljanjem delatnosti bez odobrenja nadležnog sekretarijata.

Član 100

Korisnik dela površine javne namene, odnosno korisnik objekta ili uređaja, dužan je da:

- obavlja delatnost koja je odobrena,

- da objekte i uređaje koristi na način propisan ovom odlukom, odnosno odobrenjem nadležnog sekretarijata, kao i

- da objekte, uređaje i prostore koji su u funkciji njihovog korišćenja, održava u urednom i ispravnom stanju.

- da o svim promenama koje su od uticaja na korišćenje objekta ili uređaja obavesti nadležni sekretarijat u roku od sedam dana od dana nastanka promene;

- da ukloni objekat ili uređaj po prestanku važenja odobrenja;

- na zahtev nadležnog organa grada privremeno ukloni objekat ili uređaj kada je to neophodno, zbog izvođenja neodložnih radova na zaštiti i održavanju komunalnih objakata, ili privremene izmene režima saobraćaja, dok te okolnosti traju.

Lice iz stava 1. ovog člana je dužno da pored objekta ili uređaja postavi korpu za smeće.

Član 101

Korisnik dela površine javne namene, odnosno korisnik objekta ili uređaja je dužan da objekte i uređaje ukloni sa površine javne namene u roku od 8 dana po isteku vremena određenom odobrenjem, kao i u drugim slučajevima utvrđenim ovom Odlukom.

Nakon vraćanja površine javne namene u prvobitno stanje, od strane vlasnika tj. korisnika montažnog objekta ili uređaja, korisniku se vraća uplaćeni depozit.

Kada prestane pravo korišćenja dela površine javne namene, a korisnik ne ukloni objekat ili uređaj, iz stava 1. ovog člana, nadležni sekretarijat, odnosno JP "Urbanizam", dužni su da o tome obaveste Sekretarijat za inspekcijske poslove, Gradske uprave grada Paneva.

Ukoliko korisnik površine javne namene ne postupi u skladu sa stavom 1. ovog člana, uklanjanje montažnog objekta tj. uređaja sa površine javne namene, odnosno dovođenje površine javne namene u prvobitno stanje, izvršiće se preko drugog lica, iz sredstava deponovanih od strane korisnika površine javne namene, i po njihovom okončanju sačinjava se konačni obračun utrošenih sredstava.

Ukoliko se radovi iz prethodnog stava izvode preko drugog lica, nakon završenih radova, korisniku javne površine biće ispostavljen račun, o visini stvarno utrošenih sredstava.

Ukoliko je iznos stvarno utrošenih sredstava manji od uplaćenog depozita, razlika do visine depozita vraća se korisniku javne površine, bez valorizacije prethodno uplaćenog iznosa, a ukoliko je iznos stvarno utrošenih sredstava veći od deponovanih, korisnik površine javne namene je u obavezi da uplati razliku.

VII NADZOR

Član 102

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Sekretarijat, u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši osnovna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za inspekcijske poslove - Sekretarijat za inspekcijske poslove, putem komunalnog i građevinskog inspektora.

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalna policija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni i građevinski inspektor ovlašćen je da rešenjem naloži korisniku dela površine javne namene, odnosno korisniku objekta ili uređaja, uklanjanje istih, u sledećim slučajevima:

- kada je objekat ili uređaj postavljen bez odobrenja;

- kada je objekat ili uređaj postavljen ili se koristi suprotno uslovima određenim odobrenjem;

- kada je objekat ili uređaj postavljen na mesto koje nije određeno Pravilnikom, odnosno Planom;

- kada se promeni neki od uslova utvrđenih Pravilnikom, odnosno Planom a lice iz stava 1. ovog člana se ne prilagodi izmenjenim uslovima u ostavljenom roku;

- kada postavljeni objekat, odnosno uređaj koristi neovlašćeno lice;

- kada korisnik dela površine javne namene ne počne da koristi objekat ili uređaj u roku od 60 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljenje privremenog objekta;

- kada se privremeni objekat ne koristi duže od 90 dana bez opravdanih razloga;

- kada je to neophodno zbog izmene režima saobraćaja;

- kada je to neophodno radi realizacije radova na rekonstrukciji, održavanju ili postavljanju komunalnih objekata.

Ukoliko, u roku određenom u rešenju iz stava 4. ovog člana, korisnik dela površine javne namene, ne ukloni montažni objekat ili uređaj sa površine javne namene, uklanjanje će se izvršiti putem drugog lica ili prinudnim putem, o trošku korisnika iz sredstava depozita.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 103

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 60.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. na delu površine javne namene postavi privremeni montažni objekat, pokretni objekat i uređaj bez odobrenja, odnosno prijave

2. koristi montažni objekat, pokretni objekat i uređaj bez odobrenja, odnosno prijave.

3. ne ukloni montažni objekat, pokretni objekat i uređaj sa površine javne namene u vremenu kad ne obavlja delatnost, istekom roka za prestanak prava korišćenja dela javne površine i ne postupi po rešenju nadležne inspekcije.

4. ukoliko ne otpočne da obavlja delatnost u propisanom roku.

5. ukoliko korisnik ne obavlja delatnost koja je odobrena, odnosno montažni objekat i uređaj ne koristi na način propisan ovom odlukom.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara kazniće se preduzetnika za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 104

Pravilnik o uslovima za postavljanje privremenih montažnih objekata na površinama javne namene, Skupština grada Pančeva, na inicijativu JP "Urbanizam" Pančevo i nadležnog sekretarijata Gradske uprave, doneće u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Plan za postavljanje pokretnih objekata i uređaja i bankomata na površinama javne namene ostaje na snazi do donošenja novog.

Član 105

Inicijativu za donošenje Pravilnika o uslovima za postavljanje zelenih ostrva na površinama javne namene, podneće nadležni sekretarijat i JP "Urbanizam" Pančevo, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Inicijativu za donošenje Plana o uslovima za postavljanje specijalizovanih vozila za pripremu i prodaju hrane na površinama javne namene, podneće nadležni sekretarijat i JP "Urbanizam" Pančevo, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 106

Postupci za izdavanje odobrenja za postavljanje privremenih montažnih objekata i pokretnih uređaja, na površini javne namene, u kojima do stupanja na snagu ove odluke, nije doneto prvostepeno rešenje, nastaviće se po odredbama ove odluke.

Član 107

Korisnici površine javne namene, koji na dan stupanja na snagu ove odluke, imaju rešenje o odobrenju za postavljanje montažnog objekta, odnosno pokretnog objekta ili uređaja, nastavljaju da koriste površinu javne namene do isteka vremena određenog odobrenjem nadležnog organa.

Vlasnici, odnosno korisnici pokretnih objekata i uređaja, koji na dan stupanja na snagu ove odluke, koriste deo površine javne namene, bez odobrenja nadležnog organa, dužni su da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, Gradskoj upravi grada Pančeva, podnesu zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje montažnog objekta, odnosno pokretnog objekta ili uređaja, pod uslovom da je lokacija na kojoj je postavljen montažni objekat ili uređaj predviđena Planom, uz dokaz o pravu svojine na navedenom objektu tj. uređaju, i dokaz da su izmirene sve obaveze po osnovu izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave, na dan podnošenja zahteva.

Ukoliko korisnik površine javne namene, ne postupi u skladu sa stavom 2. ovog člana, biće sproveden postupak za uklanjanje montažnih objekata, odnosno uređaja u skladu sa zakonskim odredbama, i odredbama ove odluke.

Član 108

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju manjih montažnih, pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene ("Službeni list grada Pančeva" broj 29/14, 28/15, 30/16, 38/16, 9/17, 13/17, 24/17 i 1/18).

Član 109

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o postavljanju manjih montažnih, pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene

("Sl. list grada Pančeva", br. 7/2018)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o postavljanju manjih montažnih, pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene

("Sl. list grada Pančeva", br. 18/2018)

Član 25

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".