ODLUKA
O OSNIVANJU AKADEMIJE STRUKOVNIH STUDIJA BEOGRAD

("Sl. glasnik RS", br. 36/2019)

1. Ovom odlukom osniva se visokoškolska ustanova pod nazivom: Akademija strukovnih studija Beograd (u daljem tekstu: Akademija) sa sedištem u Beogradu, tako što se vrši statusna promena spajanja Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu, u Beogradu, Cara Dušana 254 (u daljem tekstu: Visoka zdravstvena škola), Visoke hotelijerske škole strukovnih studija, u Beogradu, Kneza Višeslava 70 (u daljem tekstu: Visoka hotelijerska škola) i Visoke turističke škole strukovnih studija Beograd, u Beogradu, Bulevar Zorana Đinđića 152a (u daljem tekstu: Visoka turistička škola).

2. Sedište Akademije je u Beogradu.

3. Akademija je samostalna visokoškolska ustanova koja u obavljanju delatnosti objedinjuje obrazovni, primenjeno-istraživački i stručni rad, kao komponente jedinstvenog procesa visokog obrazovanja.

Akademija je ustanova koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz ostvarivanje osnovnih, specijalističkih i master strukovnih studija, iz više naučnih i stručnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja: Društveno-humanističke nauke i Medicinske nauke.

4. Akademija integriše funkcije svih organizacionih jedinica i stručnih službi u svom sastavu i ima svojstvo pravnog lica sa svim pravima i obavezama u pravnom prometu i prema trećim licima.

5. Akademija ima organ upravljanja - savet, organ poslovođenja - predsednika, stručne organe i studentski parlament.

Utvrđivanje organa, postupak izbora i razrešenja, broj članova kolektivnih organa, nadležnost i druga pitanja u vezi sa organima Akademije, uređuju se statutom Akademije, u skladu sa zakonom.

6. Sredstva za obavljanje delatnosti Akademije obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije i drugih izvora finansiranja, u skladu sa zakonom.

7. Organ upravljanja Akademije je Savet.

Do izbora i konstituisanja Saveta Akademije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, statutom i opštim aktima Akademije, njegove poslove obavljaće Privremeni savet u sastavu:

1) dr sci Nada Trifković, predsednik;

2) dr Zlatko Langović, član;

3) doc. dr Zoran Bukumirović, član;

4) Tomislav Momirović, diplomirani pravnik, član;

5) Aleksandar Vasiljević, član.

Imenovanjem Privremenog saveta prestaje mandat organima upravljanja Visoke zdravstvene škole, Visoke hotelijerske škole i Visoke turističke škole.

8. Privremeni savet Akademije:

1) doneće statut Akademije u roku od 30 dana od dana stupanja ove odluke na snagu;

2) doneće godišnji program rada Akademije;

3) doneće opšte akte neophodne za obavljanje delatnosti i funkcionisanje Akademije, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke;

4) doneće plan reorganizacije visokoškolskih jedinica izvan sedišta;

5) sprovešće analizu poslovanja;

6) obavljaće i druge poslove iz nadležnosti Saveta utvrđene Zakonom, statutom i drugim opštim aktima.

9. Za vršioca dužnosti predsednika Akademije imenuje se prof. dr Ljiljana Gojković Bukarica.

Imenovanjem vršioca dužnosti predsednika Akademije prestaje mandat organima poslovođenja Visoke zdravstvene škole, Visoke hotelijerske škole i Visoke turističke škole.

Vršilac dužnosti predsednika Akademije obavljaće poslove organa poslovođenja: Visoke zdravstvene škole, Visoke hotelijerske škole i Visoke turističke škole, do upisa Akademije u sudski registar.

10. Vršilac dužnosti predsednika podnosi zahtev za izdavanje dozvole za rad u roku od 60 dana od dana donošenja statuta Akademije.

11. Savet, predsednik i stručni organi Akademije i studentski parlament biće izabrani, odnosno imenovani, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, statutom i opštim aktima Akademije, u roku od šest meseci od dana donošenja statuta.

Imenovanjem stručnih organa i studentskog parlamenta Akademije u skladu sa Zakonom, statutom i opštim aktima Akademije, prestaje mandat stručnim organima i studentskim parlamentima Visoke zdravstvene škole, Visoke hotelijerske škole i Visoke turističke škole.

12. Studenti Visoke zdravstvene škole, Visoke hotelijerske škole i Visoke turističke škole upisani na studijske programe zaključno sa školskom 2018/2019. godinom nastavljaju studije na upisanim studijskim programima prema započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, u skladu sa zakonom.

13. Do dobijanja dozvole za rad i upisa Akademije u sudski registar, Visoka zdravstvena škola, Visoke hotelijerska škola i Visoka turistička škola nastavljaju izvođenje akreditovanih studijskih programa, u skladu sa važećom dozvolom za rad.

14. Do dobijanja dozvole za rad i upisa Akademije u sudski registar, javne isprave će se izdavati i overavati suvim žigom Visoke zdravstvene škole, Visoke hotelijerske škole i Visoke turističke škole, a potpisivaće ih vršilac dužnosti predsednika Akademije.

15. Danom upisa u sudski registar, Akademija preuzima zaposlene, imovinu, prava i obaveze, matične knjige studenata i sve druge evidencije Visoke zdravstvene škole, Visoke hotelijerske škole i Visoke turističke škole.

16. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".