PRAVILNIK

O UČENIČKIM I STUDENTSKIM KREDITIMA I STIPENDIJAMA

("Sl. glasnik RS", br. 36/2019)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se: bliži uslovi za ostvarivanje prava učenika i studenata na učenički, odnosno studentski kredit i stipendiju, kriterijumi za utvrđivanje redosleda, način ostvarivanja prava učenika i studenata na kredit i stipendiju, primena blažih kriterijuma za učenike, odnosno studente iz osetljivih društvenih grupa i način vođenja evidencije o odobrenim učeničkim i studentskim kreditima i stipendijama.

II OSTVARIVANJE PRAVA UČENIKA NA UČENIČKI KREDIT

1. Uslovi za ostvarivanje prava

Član 2

Pravo na učenički kredit, u skladu sa zakonom, imaju učenici srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji se školuju za obrazovni profil za deficitarno zanimanje, koji nisu ponovili nijedan razred i čiji roditelj, odnosno odnosno drugi zakonski zastupnik, ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Deficitarna zanimanja iz stava 1. ovog člana, u skladu sa zakonom, utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: Ministarstvo) prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u konkursu za odgovarajuću školsku godinu.

2. Kriterijumi za utvrđivanje redosleda

Član 3

Redosled prijavljenih učenika za dodelu učeničkog kredita utvrđuje se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju, i to:

1) opšteg uspeha u osmom razredu osnovne škole - za učenike prvog razreda srednje škole, odnosno opšteg uspeha iz prethodno završenog razreda srednje škole - za učenike ostalih razreda srednje škole,

2) upisanog razreda srednje škole,

3) zaključenog ugovora o budućem zaposlenju sa deficitarnim zanimanjem.

Član 4

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju iskazuje se brojem bodova, i to:

1) opšti uspeh u osmom razredu osnovne škole - iskazuje se brojem bodova u visini opšteg uspeha u osmom razredu osnovne škole (od 2,00 do 5,00 bodova),

2) opšti uspeh iz prethodno završenog razreda srednje škole - iskazuje se brojem bodova u visini opšteg uspeha iz prethodno završenog razreda srednje škole (od 2,00 do 5,00 bodova),

3) broj bodova za razred srednje škole u koji je učenik upisan iznosi:

- za prvi razred - 0,40 bodova,

- za drugi razred - 0,50 bodova,

- za treći razred - 0,60 bodova;

4) zaključen ugovor o budućem zaposlenju sa deficitarnim zanimanjem - 1,00 bod.

Član 5

Učenici se rangiraju prema ukupnom broju bodova ostvarenim po svim osnovima koji se vrednuju za dobijanje učeničkog kredita.

Rangiranje se vrši na osnovu dostavljene dokumentacije.

3. Način ostvarivanja prava

Član 6

Pravo na učenički kredit ostvaruje učenik na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo, u skladu sa zakonom.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: uslove za dodelu učeničkog kredita, kriterijume za utvrđivanje redosleda prijavljenih učenika, postupak sprovođenja konkursa, obaveštenje o potrebnim dokazima, odnosno dokumentima i rokovima za prijavljivanje na konkurs.

Član 7

Učenik za dobijanje učeničkog kredita podnosi prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom srednjoj školi u koju je upisan.

Član 8

Srednja škola dostavlja podneta dokumenta, sa spiskom prijavljenih učenika, Ministarstvu, odnosno odgovarajućoj službi za sprovođenje konkursa, u skladu sa obaveštenjem u konkursu.

Član 9

Izvod iz utvrđenog predloga rang liste dostavlja se odgovarajućim srednjim školama u koje su upisani učenici za dobijanje učeničkog kredita.

Svaki učenik ima pravo prigovora na predlog rang liste iz stava 1. ovog člana u roku od osam dana od dana objavljivanja odgovarajućeg izvoda iz predloga rang liste na oglasnoj tabli, internet stranici Ministarstva ili internet stranici ovlašćene banke.

Učenik podnosi prigovor odgovarajućoj službi za sprovođenje konkursa, preko škole u koju je upisan.

Prigovor mora biti obrazložen, odnosno uz njega mora biti dostavljena odgovarajuća dokumentacija.

Član 10

Komisija za učeničke i studentske kredite i stipendije (u daljem tekstu: Komisija) razmatra prigovore i utvrđuje konačnu rang listu učenika, koja se objavljuje na internet stranici Ministarstva ili internet stranici ovlašćene banke.

Komisiju obrazuje ministar nadležan za poslove obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: ministar), u skladu sa zakonom.

Odluku o dodeli učeničkog kredita za tekuću školsku godinu, u skladu sa zakonom, donosi ministar na osnovu konačne rang liste.

Odluka iz stava 3. ovog člana konačna je.

Član 11

Na osnovu odluke ministra o dodeli učeničkog kredita, roditelj odnosno drugi zakonski zastupnik učenika zaključuje ugovor o kreditu sa Ministarstvom, kojim se bliže uređuju prava i obaveze u vezi sa korišćenjem i otplatom kredita.

Član 12

Visinu učeničkog kredita utvrđuje ministar za svaku školsku godinu, u skladu sa zakonom.

Član 13

Učeniku se odobrava isplata kredita za vreme trajanja redovne nastave u školi koju pohađa.

Za tekuću školsku godinu kredit se isplaćuje učeniku preko tekućeg računa otvorenog kod ovlašćene banke, u deset jednakih mesečnih rata.

Učeniku se obustavlja isplata odobrenog kredita u slučaju netačno prikazanih podataka, kada istovremeno prima stipendiju, kredit ili sličan oblik davanja po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije, kada izgubi pravo na finansiranje školovanja iz budžeta ili napusti redovno školovanje.

III OSTVARIVANJE PRAVA UČENIKA NA UČENIČKU STIPENDIJU

1. Uslovi za ostvarivanje prava

Član 14

Pravo na učeničku stipendiju, u skladu sa zakonom, imaju učenici srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji stalno postižu odličan uspeh u učenju i vladanju i čiji roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Član 15

Na konkurs za dodelu učeničkih stipendija mogu se prijaviti učenici prvog razreda srednje škole koji su u svim razredima od petog do osmog razreda osnovne škole postigli odličan opšti uspeh (od 4,50 do 5), odnosno učenici od drugog do četvrtog razreda srednje škole koji su u svim prethodno završenim razredima srednje škole postigli odličan opšti uspeh (od 4,50 do 5).

2. Kriterijumi za utvrđivanje redosleda

Član 16

Redosled učenika za dodelu učeničke stipendije utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha od petog do osmog razreda osnovne škole - za učenike prvog razreda srednje škole, odnosno opšteg uspeha iz prethodno završenog razreda srednje škole - za učenike ostalih razreda srednje škole,

- upisanog razreda srednje škole,

2) socijalno-ekonomskog statusa porodice.

Socijalno-ekonomski status porodice utvrđuje se na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice učenika, za period januar-jun, u neto iznosu, tekuće godine.

Član 17

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju iskazuje se brojem bodova, i to:

1) opšti uspeh od petog do osmog razreda osnovne škole, za učenike prvog razreda srednje škole - iskazuje se brojem bodova u visini opšteg uspeha od petog do osmog razreda osnovne škole (od 4,50 do 5,00 bodova),

2) opšti uspeh iz prethodno završenog razreda srednje škole, za učenike ostalih razreda srednje škole - iskazuje se brojem bodova u visini opšteg uspeha iz prethodno završenog razreda srednje škole (od 4,50 do 5,00 bodova) i

3) broj bodova za razred srednje škole u koji je učenik upisan iznosi:

- za prvi razred - 0,40 bodova,

- za drugi razred - 0,50 bodova,

- za treći razred - 0,60 bodova,

- za četvrti razred - 1,00 bod.

Član 18

Socijalno-ekonomski status porodice iskazuje se brojem bodova za prosek ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice učenika za period januar-jun, u neto iznosu, tekuće godine, i to:

1) do 20% prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 0,30 bodova,

2) od 20% do 40% prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 0,15 bodova i

3) više od 40% prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 0 bodova.

Prosečna zarada iz stava 1. ovog člana računa se prema podacima republičkog organa uprave nadležnog za poslove statistike.

Član 19

Učenici se rangiraju prema ukupnom broju bodova ostvarenim po svim osnovama koje se vrednuju za dodelu učeničke stipendije.

Rangiranje se vrši na osnovu dostavljene dokumentacije.

3. Način ostvarivanja prava

Član 20

Pravo na učeničku stipendiju ostvaruje učenik na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo, u skladu sa zakonom.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: uslove za dodelu učeničke stipendije, obaveštenje o potrebnim dokazima, odnosno dokumentima, rokove za prijavljivanje na konkurs i odlučivanje o dodeli stipendije, kriterijume za utvrđivanje redosleda prijavljenih učenika i postupak sprovođenja konkursa.

Član 21

Učenik za dobijanje učeničke stipendije podnosi prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom srednjoj školi u koju je upisan.

Član 22

Srednja škola dostavlja podneta dokumenta, sa spiskom prijavljenih učenika Ministarstvu, odnosno odgovarajućoj službi za sprovođenje konkursa, u skladu sa obaveštenjem u konkursu.

Član 23

Izvod iz utvrđenog predloga rang liste dostavlja se odgovarajućim srednjim školama u koje su upisani učenici za dobijanje učeničke stipendije.

Svaki učenik ima pravo prigovora na predlog rang liste iz stava 1. ovog člana u roku od osam dana od dana objavljivanja odgovarajućeg izvoda iz predloga rang liste na oglasnoj tabli, internet stranici Ministarstva ili internet stranici ovlašćene banke.

Učenik podnosi prigovor odgovarajućoj službi za sprovođenje konkursa, preko škole u koju je upisan.

Prigovor mora biti obrazložen, odnosno uz njega mora biti dostavljena odgovarajuća dokumentacija.

Član 24

Komisija razmatra prigovore i utvrđuje konačnu rang listu, koja se objavljuje na internet stranici Ministarstva ili internet stranici ovlašćene banke.

Odluku o dodeli učeničke stipendije za tekuću školsku godinu, u skladu sa zakonom, donosi ministar na osnovu konačne rang liste.

Odluka iz stava 2. ovog člana konačna je.

Član 25

Na osnovu odluke ministra o dodeli učeničke stipendije, učenik, odnosno roditelj ili drugi zakonski zastupnik učenika zaključuje ugovor o stipendiji sa Ministarstvom, kojim se bliže uređuju prava i obaveze u vezi sa korišćenjem stipendije.

Član 26

Stipendija se dodeljuje bez obaveze vraćanja i isplaćuje se u mesečnom novčanom iznosu koji utvrđuje ministar za svaku školsku godinu, u skladu sa zakonom.

Član 27

Učeniku se odobrava isplata stipendije za vreme trajanja redovne nastave u školi koju pohađa.

Za tekuću školsku godinu stipendija se isplaćuje učeniku preko tekućeg računa otvorenog kod ovlašćene banke, u deset jednakih mesečnih rata.

Učeniku se obustavlja isplata odobrene stipendije u slučaju netačno prikazanih podataka, kada istovremeno prima stipendiju, kredit ili sličan oblik davanja po drugo osnovu iz budžeta Republike Srbije, kada izgubi pravo na finansiranje školovanja iz budžeta ili napusti redovno školovanje.

IV OSTVARIVANJE PRAVA STUDENATA NA STUDENTSKI KREDIT

1. Uslovi za ostvarivanje prava

Član 28

Pravo na studentski kredit, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji su prvi put upisani u zimski semestar studija i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

2. Kriterijumi za utvrđivanje redosleda

Član 29

Redosled prijavljenih studenata za dodelu studentskog kredita utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha u završnom razredu srednje škole - za studente I godine studija, odnosno uspeha iz prethodno završenih godina studija - za studente ostalih godina studija;

- efikasnosti studiranja;

2) socijalno-ekonomskog statusa porodice.

Socijalno-ekonomski status porodice utvrđuje se na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice studenta, za period januar-jun, u neto iznosu, tekuće godine.

Član 30

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju iskazuje se brojem bodova, i to:

1) opšti uspeh u završnom razredu srednje škole, za studente I godine studija - iskazuje se brojem bodova u visini opšteg uspeha u završnom III odnosno IV razredu srednje škole (od 2,00 do 5,00 bodova) i dodaje 4,50 bodova,

2) uspeh iz prethodno završenih godina studija, za studente ostalih godina studija - iskazuje se brojem bodova u visini prosečne ocene položenih ispita tokom studiranja,

3) efikasnost studiranja iskazuje se brojem ESPB bodova prema godini studija u koju je student upisan, i to:

(1) za studente koji ostvare do 60 ESPB efikasnost studiranja iskazuje se po sledećoj formuli:

- ESPB/60x2

(ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova u toku studija; 2 = korektivni faktor);

(2) za studente koji ostvare do 120 ESPB efikasnost studiranja iskazuje se po sledećoj formuli:

- ESPB/120x2,5

(ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova u toku studija; 2,5 = korektivni faktor);

(3) za studente koji ostvare do 180 ESPB efikasnost studiranja iskazuje se po sledećoj formuli:

- ESPB/180x3

(ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova u toku studija; 3 = korektivni faktor);

(4) za studente koji ostvare do 240 ESPB efikasnost studiranja iskazuje se po sledećoj formuli:

- ESPB/240x3,5

(ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova u toku studija; 3,5 = korektivni faktor);

(5) za studente koji ostvare do 300 ESPB efikasnost studiranja iskazuje se po sledećoj formuli:

- ESPB/300x4

(ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova u toku studija; 4 = korektivni faktor).

Student koji nije postigao maksimalnu efikasnost tokom studija nema pravo na bodove po tom osnovu.

Član 31

Socijalno-ekonomski status porodice iskazuje se brojem bodova za prosek ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice studenta za period januar-jun, u neto iznosu, tekuće godine, i to:

1) do 20% prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 2,00 boda,

2) od 20% do 40% prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 1, 00 bod,

3) više od 40% prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 0 bodova.

Prosečna zarada iz stava 1. ovog člana računa se prema podacima republičkog organa uprave nadležnog za poslove statistike.

Član 32

Studenti se rangiraju prema ukupnom broju bodova ostvarenim po svim osnovama koje se vrednuju za dodelu studentskog kredita.

Rangiranje se vrši na osnovu dostavljene dokumentacije.

3. Način ostvarivanja prava

Član 33

Pravo na studentski kredit ostvaruje student na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo, u skladu sa zakonom.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: uslove za dodelu studentskog kredita, kriterijume za utvrđivanje redosleda prijavljenih studenata, postupak sprovođenja konkursa, obaveštenje o potrebnim dokazima, odnosno dokumentima i rokovima za prijavljivanje na konkurs.

Član 34

Student za dobijanje studentskog kredita podnosi prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom visokoškolskoj ustanovi u koju je upisan, u roku utvrđenom konkursom.

Član 35

Visokoškolska ustanova dostavlja podneta dokumenta, sa spiskom prijavljenih studenata, Ministarstvu, odnosno odgovarajućoj službi za sprovođenje konkursa, u skladu sa obaveštenjem u konkursu.

Član 36

Izvod iz utvrđenog predloga rang liste dostavlja se odgovarajućim visokoškolskim ustanovama u koje su upisani studenti za dobijanje studentskog kredita.

Svaki student ima pravo prigovora na rang listu iz stava 1. ovog člana u roku od osam dana od dana objavljivanja odgovarajućeg izvoda iz predloga rang liste na oglasnoj tabli, internet stranici Ministarstva ili internet stranici ovlašćene banke.

Student podnosi prigovor odgovarajućoj službi za sprovođenje konkursa, preko visokoškolske ustanove u koju je upisan.

Prigovor mora biti obrazložen, odnosno uz njega mora biti dostavljena odgovarajuća dokumentacija.

Član 37

Komisija razmatra prigovore i utvrđuje konačnu rang listu, koja se objavljuje na internet stranici Ministarstva ili internet stranici ovlašćene banke.

Odluku o dodeli studentskog kredita za tekuću školsku godinu, u skladu sa zakonom, donosi ministar na osnovu konačne rang liste.

Odluka iz stava 2. ovog člana konačna je.

Član 38

Na osnovu odluke ministra o dodeli studentskog kredita, student zaključuje ugovor o kreditu sa Ministarstvom, kojim se bliže uređuju prava i obaveze u vezi sa korišćenjem i otplatom kredita.

Svaki korisnik studentskog kredita dužan je da obezbedi menično pokriće odobrene isplate studentskog kredita.

Član 39

Visinu studentskog kredita utvrđuje ministar za svaku školsku godinu, u skladu sa zakonom.

Član 40

Studentu se isplaćuje studentski kredit u deset jednakih mesečnih rata.

Kredit se isplaćuje studentu preko studentskog tekućeg računa otvorenog kod ovlašćene banke.

Studentu se obustavlja isplata odobrenog kredita u slučaju netačno prikazanih podataka, kada istovremeno prima stipendiju, kredit ili sličan oblik davanja po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije, kada izgubi pravo na finansiranje studiranja iz budžeta ili napusti redovne studije.

V OSTVARIVANJE PRAVA STUDENATA NA STUDENTSKU STIPENDIJU

1. Uslovi za ostvarivanje prava

Član 41

Pravo na studentsku stipendiju, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00 i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

2. Kriterijumi za utvrđivanje redosleda

Član 42

Redosled prijavljenih studenata za dodelu studentske stipendije utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju,

2) efikasnosti studiranja.

Član 43

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju iskazuje se brojem bodova u visini prosečne ocene položenih ispita tokom studiranja (od 9,00 do 10 bodova);

Efikasnost studiranja iskazuje se brojem ESPB bodova prema godini studija u koju je student upisan, i to:

(1) za studente koji ostvare 60 ESPB - 3,50 bodova;

(2) za studente koji ostvare 120 ESPB - 4,00 boda;

(3) za studente koji ostvare 180 ESPB - 4,50 bodova;

(4) za studente koji ostvare 240 ESPB - 5,00 bodova;

(5) za studente koji ostvare 300 ESPB - 5,50 bodova.

(ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova u toku studija).

Član 44

Studenti se rangiraju prema ukupnom broju bodova ostvarenim po svim osnovama koje se vrednuju za dodelu studentske stipendije.

Rangiranje se vrši na osnovu dostavljene dokumentacije.

3. Način ostvarivanja prava

Član 45

Pravo na studentsku stipendiju ostvaruje student na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo, u skladu sa zakonom.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: uslove za dodelu studentske stipendije, obaveštenje o potrebnim dokazima, odnosno dokumentima, rokove za prijavljivanje na konkurs i odlučivanje o dodeli stipendije, kriterijume za utvrđivanje redosleda prijavljenih studenata i postupak sprovođenja konkursa.

Član 46

Student za dobijanje studentske stipendije podnosi prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom visokoškolskoj ustanovi u koju je upisan, u roku utvrđenom konkursom.

Član 47

Visokoškolska ustanova dostavlja podneta dokumenta, sa spiskom prijavljenih studenata Ministarstvu, odnosno odgovarajućoj službi za sprovođenje konkursa, u skladu sa obaveštenjem u konkursu.

Član 48

Izvod iz utvrđenog predloga rang liste dostavlja se odgovarajućim visokoškolskim ustanovama u koje su upisani studenti koji su konkurisali za dobijanje studentske stipendije.

Svaki student ima pravo prigovora na rang listu iz stava 1. ovog člana u roku od osam od dana objavljivanja odgovarajućeg izvoda iz predloga rang liste na oglasnoj tabli, internet stranici Ministarstva ili internet stranici ovlašćene banke.

Student podnosi prigovor odgovarajućoj službi za sprovođenje konkursa, preko visokoškolske ustanove u koju je upisan.

Prigovor mora biti obrazložen, odnosno uz njega mora biti dostavljena odgovarajuća dokumentacija.

Član 49

Komisija razmatra prigovore i utvrđuje konačnu rang listu, koja se objavljuje na internet stranici Ministarstva ili internet stranici ovlašćene banke.

Odluku o dodeli studentskih stipendija za tekuću školsku godinu, u skladu sa zakonom, donosi ministar na osnovu konačne rang liste.

Odluka iz stava 2. ovog člana konačna je.

Član 50

Na osnovu odluke ministra o dodeli studentske stipendije, student zaključuje ugovor o stipendiji sa Ministarstvom, kojim se bliže uređuju prava i obaveze u vezi sa korišćenjem stipendije.

Član 51

Stipendija se dodeljuje bez obaveze vraćanja i isplaćuje se u mesečnom novčanom iznosu koji utvrđuje ministar za svaku školsku godinu, u skladu sa zakonom.

Član 52

Studentu se isplaćuje studentska stipendija u deset jednakih mesečnih rata.

Stipendija se isplaćuje studentu preko studentskog tekućeg računa otvorenog kod ovlašćene banke.

Studentu se obustavlja isplata odobrene stipendije u slučaju netačno prikazanih podataka, kada istovremeno prima stipendiju, kredit ili sličan oblik davanja po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije, kada izgubi pravo na finansiranje studiranja iz budžeta ili napusti redovne studije.

VI OSTVARIVANJE PRAVA UČENIKA I STUDENATA IZ OSETLJIVIH DRUŠTVENIH GRUPA NA UČENIČKI, ODNOSNO STUDENTSKI KREDIT I STIPENDIJU

Član 53

Ministarstvo od ukupnog broja učeničkih kredita i stipendija, odnosno studentskih kredita i stipendija opredeljuje do 10% za učenike i studente iz osetljivih društvenih grupa (učenici, odnosno studenti iz materijalno ugrožene porodice, deca bez roditeljskog staranja, iz jednoroditeljske porodice, pripadnici romske nacionalne manjine, učenici odnosno studenti sa invaliditetom, učenici odnosno studenti sa hroničnim bolestima, učenici odnosno studenti čiji su roditelji nestali ili su kidnapovani na teritoriji Kosova i Metohije i na teritoriji republika bivše SFRJ, izbeglice i raseljeni učenici odnosno studenti, povratnici po sporazumu o readmisiji i deportovani učenici odnosno studenti i dr.).

Član 54

Učenici odnosno studenti iz osetljivih društvenih grupa imaju pravo da podnesu zahtev da se posebno rangiraju u okviru namenski opredeljenog broja, primenom blažih kriterijuma, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, u roku utvrđenom konkursom.

Za dobijanje učeničkog kredita učenici iz stava 1. ovog člana mogu da podnesu zahtev ako ispunjavaju opšte uslove utvrđene zakonom i koji se školuju za obrazovni profil za deficitarno zanimanje, koji nisu ponovili nijedan razred i čiji roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Za dobijanje učeničke stipendije učenici iz stava 1. ovog člana mogu da podnesu zahtev ako ispunjavaju opšte uslove utvrđene zakonom i koji stalno postižu najmanje vrlo dobar uspeh u učenju i čiji roditelj ili staratelj ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Za dobijanje studentskog kredita studenti iz stava 1. ovog člana mogu da podnesu zahtev ako ispunjavaju opšte uslove utvrđene zakonom i koji su prvi put upisani u zimski semestar studija i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Za dobijanje studentske stipendije studenti iz stava 1. ovog člana mogu da podnesu zahtev ako ispunjavaju opšte uslove utvrđene zakonom i koji su prvi put upisani u zimski semestar studija, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju upisali narednu godinu studija i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, učenici odnosno studenti podnose dokumentaciju kojom dokazuju pripadnost osetljivoj društvenoj grupi.

Član 55

Za svaku osetljivu društvenu grupu formira se posebna lista.

Učenici odnosno studenti iz osetljivih društvenih grupa, izuzev dece bez roditeljskog staranja, romske nacionalne manjine i lica sa invaliditetom, koji se posebno rangiraju primenom blažih kriterijuma u skladu sa afirmativnim merama u oblasti obrazovanja i vaspitanja, biće proporcionalno zastupljeni po grupama u odnosu na broj prijavljenih, u okviru namenski opredeljenih kapaciteta.

Ako se za raspodelu u okviru do 10% raspoloživih kapaciteta za osetljive društvene grupe prijavi manji broj učenika odnosno studenata, ostatak kapaciteta raspoređuje se prema konačnoj redovnoj rang listi.

VII EVIDENCIJA

Član 56

Ministarstvo vodi evidenciju o odobrenim: učeničkim kreditima, učeničkim stipendijama, studentskim kreditima i studentskim stipendijama.

Evidencija se vodi za odgovarajuću školsku godinu.

Evidencija se vodi na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Član 57

U evidenciju iz člana 56. ovog pravilnika unose se podaci na osnovu ličnih isprava i drugih odgovarajućih podataka.

Evidencija se vodi u elektronskoj formi.

VIII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 58

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o učeničkim i studentskim kreditima i stipendijama ("Službeni glasnik RS", br. 46/10, 47/11, 56/12, 75/13 i 111/17).

Član 59

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".