PRAVILNIK

O SMEŠTAJU I ISHRANI UČENIKA I STUDENATA

("Sl. glasnik RS", br. 36/2019)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se: bliži uslovi, kriterijumi za utvrđivanje redosleda i način ostvarivanja prava učenika i studenata na smeštaj i ishranu u ustanovama učeničkog, odnosno studentskog standarda, kao i primena blažih kriterijuma za učenike, odnosno studente iz osetljivih društvenih grupa i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava na smeštaj i ishranu učenika i studenata.

II OSTVARIVANJE PRAVA UČENIKA NA SMEŠTAJ I ISHRANU

1. Uslovi za ostvarivanje prava učenika

Član 2

Pravo na smeštaj i ishranu u ustanovama učeničkog standarda - domu učenika, učeničkom centru i domu u školi sa domom (u daljem tekstu: dom učenika) imaju učenici srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu škole koju pohađaju.

Pravo na smeštaj i ishranu u domu učenika mogu da ostvare i učenici koji imaju državljanstvo države u regionu, pod uslovima iz stava 1. ovog pravilnika, osim uslova koji se odnosi na državljanstvo Republike Srbije.

2. Kriterijumi za utvrđivanje redosleda

Član 3

Redosled učenika za prijem u dom učenika utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha od V do VIII razreda osnovne škole - za učenike I razreda srednje škole, odnosno opšteg uspeha iz prethodno završenog razreda srednje škole - za učenike ostalih razreda srednje škole,

- rezultata postignutih na takmičenjima učenika VIII razreda osnovne škole - za učenike I razreda srednje škole, odnosno rezultata postignutih na takmičenjima učenika iz prethodno završenog razreda srednje škole - za učenike ostalih razreda srednje škole,

- vladanja učenika u domu učenika u prethodnoj školskoj godini - pohvale i nagrade pedagoškog veća doma učenika, odnosno vaspitno-disciplinske mere - osim za učenike I razreda srednje škole,

2) socijalno-ekonomskog statusa porodice.

Socijalno-ekonomski status porodice utvrđuje se na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice učenika, za period januar-mart, u neto iznosu, tekuće godine.

3. Vrednovanje kriterijuma

Član 4

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju iskazuje se brojem bodova, i to:

1) opšti uspeh od V do VIII razreda osnovne škole - iskazuje se brojem bodova tako što se opšti uspeh od V do VIII razreda pomnoži sa brojem 7;

2) opšti uspeh iz prethodno završenog razreda srednje škole - iskazuje se brojem bodova tako što se opšti uspeh iz prethodno završenog razreda pomnoži sa brojem 7 i dodaju 3 boda;

3) rezultati postignuti na takmičenjima učenika - vrednuju se tako što se kandidatu koji je osvojio prvo mesto na međunarodnom i republičkom takmičenju, koje se nalazi u kalendaru takmičenja učenika, dodaje 5 bodova, za osvojeno drugo mesto 4 boda, a za osvojeno treće mesto 3 boda;

4) vladanja učenika u domu učenika u prethodnoj školskoj godini - vrednuje se tako što se učeniku koji je za ukupan rad i aktivnosti u domu učenika prethodne školske godine nagrađen ili pohvaljen, dodaju do 3 boda.

Za izrečenu vaspitno-disciplinsku meru u prethodnoj školskoj godini učeniku se umanjuje ukupan broj bodova, i to za:

- ukor pred isključenje iz doma učenika - 4 boda,

- isključenja iz doma učenika - 5 bodova.

Učeniku za izrečenu vaspitno-disciplinsku meru, za težu povredu obaveza u prethodnoj školskoj godini, oduzima se pravo na posebno rangiranje u okviru namenski opredeljenih kapaciteta ustanove u roku utvrđenom konkursom.

Član 5

Socijalno-ekonomski status porodice iskazuje se brojem bodova za prosek ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice učenika za period januar-mart, u neto iznosu, tekuće godine, i to:

- od 80 do 99% od prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 1 bod;

- od 60 do 79% od prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 2 boda;

- od 40 do 59% od prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 3 boda;

- od 20 do 39% od prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 4 boda;

- od 00 do 19% od prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u privredi Republike Srbije - 5 bodova.

Prosečna zarada iz stava 1. ovog člana računa se prema podacima republičkog organa uprave nadležnog za poslove statistike.

4. Rangiranje kandidata

Član 6

Učenici se rangiraju prema ukupnom broju bodova ostvarenim po svim osnovama koje se vrednuju za prijem u dom učenika.

Rangiranje se vrši na osnovu dostavljene dokumentacije.

Član 7

Kada veći broj učenika od broja predviđenog za prijem u dom učenika ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis ima učenik:

1) bez jednog ili bez oba roditelja;

2) koji ima veći broj bodova po osnovu opšteg uspeha u prethodnom školovanju;

3) koji po osnovu socijalno-ekonomskog statusa ima manja primanja po članu domaćinstva;

4) koji je za svoj rad i aktivnosti u domu učenika prethodne školske godine nagrađen ili pohvaljen odlukom pedagoškog veća.

5. Način ostvarivanja prava

Član 8

Pravo na smeštaj u dom učenika ostvaruje učenik na osnovu konkursa koji raspisuje ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: Ministarstvo) za sve domove učenika u Republici Srbiji.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: uslove za prijem učenika u dom učenika, naziv i sedište doma učenika i broj raspoloživih mesta, kriterijume za utvrđivanje redosleda učenika, postupak sprovođenja konkursa, obaveštenje o potrebnim dokumentima i rokovima za prijavljivanje na konkurs, kao i obaveštenje o jeziku na kome se ostvaruje vaspitni rad u domu učenika.

Član 9

Učenik za prijem u dom učenika podnosi prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom domu učenika, u skladu sa obaveštenjem u konkursu.

Član 10

Odluku o pravu na smeštaj donosi direktor doma učenika na osnovu konačne rang liste, najkasnije u roku od tri dana od dana isteka roka za odlučivanje o prigovorima učenika.

Dom učenika objavljuje odluku iz stava 1. ovog člana na oglasnoj tabli i na internet adresi doma učenika.

Član 11

Smeštaj učenika organizuje se odvojeno prema polu i uzrastu, u skladu sa mogućnostima doma učenika.

Učenik koji je smešten u dom učenika, ostvaruje pravo na ishranu od tri obroka dnevno.

Član 12

Učenik prilikom useljenja u dom učenika dostavlja lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju (ne starije od 15 dana), kojim se dokazuje zdravstvena sposobnost za samostalan boravak u kolektivnom smeštaju i izvod iz matične knjige rođenih učenika.

Član 13

Učeniku se obezbeđuje smeštaj i ishrana u domu učenika dok traje redovna nastava u školi koju pohađa.

III OSTVARIVANJE PRAVA STUDENATA NA SMEŠTAJ I ISHRANU

1. Uslovi za ostvarivanje prava

Član 14

Pravo na smeštaj i ishranu u studentskom centru imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina, koji su upisani prvi put u određenoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena (u skladu sa propisom kojim se uređuje oblast visokog obrazovanja), čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju.

Pravo na smeštaj i ishranu u studentskom centru mogu da ostvare i studenti koji imaju državljanstvo države u regionu, pod uslovima iz stava 1. ovog pravilnika, osim uslova koji se odnosi na državljanstvo Republike Srbije.

2. Kriterijumi za utvrđivanje redosleda

Član 15

Redosled studenata za prijem u studentski centar utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha u srednjoj školi - za studente I godine studija,

- uspeha na visokoškolskoj ustanovi - za studente ostalih godina studija;

2) socijalno-ekonomskog statusa porodice.

Socijalno-ekonomski status porodice utvrđuje se na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice studenta, za period januar-jun, u neto iznosu, tekuće godine.

3. Vrednovanje kriterijuma

Član 16

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju iskazuje se brojem bodova, i to:

1) za studente I godine prvog stepena osnovnih studija, broj bodova prema uspehu računa se po sledećoj formuli:

- BB = PO x 8

(BB = broj bodova sveden na dve decimale; PO = ukupna prosečna ocena svih razreda srednje škole iskazana ocenom od 2 do 5; 8 = korektivni faktor);

2) za studente ostalih godina prvog stepena osnovnih studija i integrisanih akademskih studija (odnosi se i na studente u statusu produžene godine), broj bodova prema uspehu računa se po sledećoj formuli:

- BB = PO x 5 + ESPB / C x 0,8

(BB = broj bodova sveden na dve decimale; PO = ukupna prosečna ocena u toku studija; 5 = korektivni faktor; ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova; C = broj godina studiranja; 0,8 = korektivni faktor);

3) za studente I godine drugog stepena studija i I godine specijalističkih strukovnih studija, broj bodova prema uspehu računa se po sledećoj formuli:

- BB = PO x 5 + ESPB / C x 0,8

(BB = broj bodova sveden na dve decimale; PO = prosečna ocena iz završenog prvog stepena osnovnih studija; 5 = korektivni faktor; ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova; C = broj godina studiranja; 0,8 = korektivni faktor);

4) za studente II godine drugog stepena studija, broj bodova prema uspehu računa se po sledećoj formuli:

- BB = PO x 5 + ESPB / C x 0,8

(BB = broj bodova sveden na dve decimale; PO = prosečna ocena sa prvog stepena osnovnih studija i I godine drugog stepena studija; 5 = korektivni faktor; ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova; C = broj godina studiranja; 0,8 = korektivni faktor);

5) za studente I godine trećeg stepena studija, broj bodova prema uspehu računa se po sledećoj formuli:

- BB = PO x 5 + ESPB / C x 0,8

(BB = broj bodova sveden na dve decimale; PO = prosečna ocena sa prvog i drugog stepena studija; 5 = korektivni faktor; ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova; C = broj godina studiranja; 0,8 = korektivni faktor);

6) za studente II i III godine trećeg stepena studija, broj bodova prema uspehu računa se po sledećoj formuli:

- BB = PO x 5 + ESPB / C x 0,8

(BB = broj bodova sveden na dve decimale; PO = prosečna ocena sa prvog i drugog stepena studija i prethodnih godina trećeg stepena studija; ESPB = broj ukupno ostvarenih bodova; 5 = korektivni faktor; C = broj godina studiranja; 0,8 = korektivni faktor)."

7) Korektivni faktor za:

*studente koji su osvojili 120 do 240 ESPB bodova dodati.................. +1 bod

*studente koji su osvojili 240 ESPB bodova i više dodati..................... +2 boda

U slučajevima kada broj ostvarenih ESPB bodova, po godini studiranja, prelazi 60, za potrebe rangiranja, računaće se maksimalno 60 ESPB bodova.

Član 17

Socijalno-ekonomski status porodice iskazuje se brojem bodova za prosek ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice studenta za period januar-jun, u neto iznosu, tekuće godine, i to:

1) do 50% prosečne zarade bez poreza i doprinosa (neto iznos) po zaposlenom u Republici Srbiji - 1 bod;

2) do 100% i preko prosečne zarade bez poreza i doprinosa (neto iznos) po zaposlenom u Republici Srbiji - 0 bodova;

Studenti čije je prebivalište na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, a nisu u mogućnosti da pribave uverenje o prihodu po članu porodice, prihod po članu porodice boduje se sa 1 bodom.

4. Rangiranje kandidata

Član 18

Studenti se rangiraju prema ukupnom broju bodova ostvarenim po svim osnovama koje se vrednuju za prijem u studentski centar.

Rangiranje se vrši na osnovu dostavljene dokumentacije.

Član 19

Kada veći broj studenata od broja predviđenog za prijem u studentski centar ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis ima student:

1) koji je ostvario veći broj ESPB bodova;

2) koji ima manji broj godina studiranja;

3) koji ima veću prosečnu ocenu;

4) koji ima manji prihod po članu porodice.

5. Način ostvarivanja prava na smeštaj

Član 20

Pravo na smeštaj u studentski centar ostvaruje student na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo za sve studentske centre u Republici Srbiji.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: uslove za prijem studenata u studentski centar, naziv i sedište studentskog centra i broj raspoloživih mesta, kriterijume za utvrđivanje redosleda kandidata, postupak sprovođenja konkursa, obaveštenje o potrebnim dokumentima i rokovima za prijavljivanje na konkurs.

Član 21

Student za prijem u studentski centar podnosi prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom službi smeštaja studentskog centra ili studentskoj službi visokoškolske ustanove na kojoj studira, u skladu sa obaveštenjem u konkursu.

Član 22

Rang lista za smeštaj u studentski centar za studente I godine studija radi se odvojeno od rang liste za studente ostalih godina studija.

Studentski centar može godišnje vršiti najviše dve osnovne raspodele mesta za smeštaj studenata.

Član 23

Prilikom raspodele mesta polazi se od ravnomerne zastupljenosti visokoškolskih ustanova.

Broj mesta koja se dodeljuju visokoškolskim ustanovama, u smislu stava 1. ovog člana, utvrđuje se na osnovu broja studenata koji ispunjavaju uslove za prijem i broja raspoloživih mesta u studentskom centru za tu raspodelu.

Član 24

Odluku o pravu na smeštaj donosi direktor studentskog centra na osnovu konačne rang liste, najkasnije u roku od tri dana od dana isteka roka za odlučivanje o prigovorima studenata.

Studentski centar objavljuje odluku iz stava 1. ovog člana na oglasnoj tabli i na internet adresi studentskog centra.

Član 25

Smeštaj studenata organizuje se odvojeno prema polu i uzrastu, u skladu sa mogućnostima studentskog centra.

Član 26

Student prilikom useljenja u studentski centar dostavlja: lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju, uput za smeštaj, studentsku legitimaciju, odnosno elektronsku karticu, indeks, ličnu kartu i dokaz o uplati smeštaja.

Uput za smeštaj student, po pravilu, podiže lično u službi smeštaja studentskog centra, odnosno odgovarajućoj službi visokoškolske ustanove.

Student koji je sprečen da koristi smeštaj duže od 30 dana, dužan je da o razlozima i trajanju sprečenosti blagovremeno obavesti odgovarajuću službu smeštaja, najkasnije osam dana pre isteka roka za useljenje, odnosno u toku korišćenja smeštaja.

Član 27

Studentu se obezbeđuje smeštaj i ishrana u studentskom centru od 21. avgusta tekuće do 5. jula naredne školske godine, a izuzetno do 15. jula naredne školske godine uz potvrdu visokoškolske ustanove.

U periodu od 5, odnosno od 15. jula do 21. avgusta, student može da nastavi da koristi smeštaj u studentskom centru po ekonomskoj ceni.

6. Ostvarivanje prava na ishranu

Član 28

Student ostvaruje pravo na ishranu od tri, odnosno jednog obroka dnevno pod uslovima i na način propisan Zakonom o učeničkom i studentskom standardu (u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom.

Odluku o ostvarivanju prava studenta na ishranu iz stava 1. ovog člana donosi direktor studentskog centra, odnosno doma učenika, na osnovu zahteva studenta i dostavljene dokumentacije.

Odluku o ostvarivanju prava studenta na ishranu po ekonomskoj ceni direktor ustanove iz stava 2. ovog člana donosi samo na osnovu zahteva studenta.

Studentski centar, odnosno dom učenika, na osnovu odluke direktora iz st. 2. i 3. ovog člana i zahteva studenta, studentu izdaje studentsku legitimaciju, odnosno elektronsku karticu.

IV OSTVARIVANJE PRAVA UČENIKA I STUDENATA IZ OSETLJIVIH DRUŠTVENIH GRUPA NA SMEŠTAJ I ISHRANU

Član 29

Učenik, odnosno student iz osetljivih društvenih grupa (materijalno ugrožene porodice, deca bez roditeljskog staranja, jednoroditeljske porodice, romska nacionalna manjina, lica sa invaliditetom, lica sa hroničnim bolestima, lica čiji su roditelji nestali ili su kidnapovani na teritoriji Kosova i Metohije i na teritoriji republika bivše SFRJ, izbeglice i raseljena lica, povratnici po sporazumu o readmisiji i deportovani učenici i studenti, učenici koji se školuju za obrazovni profil za deficitarno zanimanje, učenici koji se školuju za obrazovne profile dualnog obrazovanja, učenici blizanci, studenti rekonvalescenti), ostvaruje pravo na smeštaj i ishranu, pod uslovima utvrđenim Zakonom i ovim pravilnikom, i primenom blažih kriterijuma.

Član 30

Dom učenika, odnosno studentski centar u okviru svojih smeštajnih kapaciteta namenski opredeljuje do 10% kapaciteta za smeštaj učenika, odnosno studenata iz osetljivih društvenih grupa.

Član 31

Učenik, odnosno student, iz osetljivih društvenih grupa, koji prema redosledu na rang listi nije dobio smeštaj po redovnom konkursu, ima pravo da podnese zahtev da se posebno rangira u okviru namenski opredeljenih kapaciteta doma učenika, odnosno studentskog centra, u roku utvrđenim konkursom.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, učenik, odnosno student, podnosi dokumentaciju kojom dokazuju pripadnost osetljivoj društvenoj grupi.

Član 32

Za svaku osetljivu društvenu grupu formira se posebna rang lista, na osnovu bodova iz konačne redovne rang liste.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, za studente sa invaliditetom, studente sa hroničnim bolestima i studente rekonvalescente, komisija, koju sačinjavaju jedan predstavnik studentskog centra i tri lekara iz studentske poliklinike, odnosno druge relevantne zdravstvene ustanove ukoliko u sedištu studentskog centra nema studentske poliklinike, donosi predlog posebne rang liste sa utvrđenim rangom prema težini bolesti.

Član 33

Učenici, odnosno studenti, iz osetljivih društvenih grupa biće proporcionalno zastupljeni po grupama u odnosu na broj prijavljenih, u okviru namenski opredeljenih kapaciteta.

Ako se za raspodelu u okviru do 10% raspoloživih kapaciteta za osetljive društvene grupe prijavi manji broj učenika, odnosno studenata, dom učenika, odnosno studentski centar ostatak kapaciteta raspoređuje prema konačnoj redovnoj rang listi.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o smeštaju i ishrani učenika i studenta ("Službeni glasnik RS", br. 36/10 i 55/12).

Član 35

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".