PROGRAM

OBRAZOVANJA, RAZMEŠTAJA, KORIŠĆENJA I FINANSIRANJA ROBNIH REZERVI GRADA KRAGUJEVCA U 2019. GODINI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 14/2019)

I. Programom obrazovanja, razmeštaja, korišćenja i finansiranja robnih rezervi grada Kragujevca u 2019. godini (u daljem tekstu: Program) utvrđuje se vrsta, količina i vrednost robe iz robnih rezervi koja će tokom budžetske godine biti predmet nabavke, prodaje i davanja na zajam, uslovi za smeštaj i čuvanje materijalnih robnih rezervi, način održavanja i obnove rezervi žive stoke, kao i vrsta, struktura i visina pratećih troškova održavanja i obnavljanja gradskih robnih rezervi.

Predmet ovog Programa su aktivnosti za čije finansiranje su sredstva opredeljena Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2019. godinu ("Službeni list grada Kragujevca", broj 32/18), u okviru Razdela 12 - Gradska uprava za privredu, Programska klasifikacija 0602 - Program 15 Lokalna samouprava, Programska aktivnost 0011 - Robne rezerve, Funkcija 490 - Ekonomski poslovi neklasifikovani na drugom mestu, Aproprijacije br. 185-188 u iznosu od 1.915.000,00 dinara.

II PRODAJA ROBE

Planirana sredstva po osnovu prodaje robe iz robnih rezervi grada Kragujevca u 2019. godini:

rb.

Vrsta

Vrednost

Količina

1.

Merkantilna pšenica

2.000.000,00

do 100 t

2.

Finansijsko razduženje za merkantilnu pšenicu po ugovorima iz ranijih godina

2.000.000,00

100 t

3.

Finansijsko razduženje za živu stoku po sudskim presudama

1.000.000,00

 

4.

Hemijska sredstva

3.000.000,00

 

Ukupno

8.000.000,00

 

Količina merkantilne pšenice za prodaju, planirana je na osnovu raspoložive količine merkantilne pšenice koja se nalazi u skladištu na kraju 2018. godine a koja iznosi 152.166 kg, očekivane isporuke merkantilne pšenice od strane poljoprivrednih proizvođača po osnovu neizmirenih i odloženih obaveza dospelih u ranijim godinama kao i očekivane isporuke merkantilne pšenice po osnovu ugovora o zajedničkoj ratarskoj proizvodnji zaključenih u 2018. godini u količini.

Konkretna količina za prodaju biće opredeljena u zavisnosti od potreba za obezbeđenjem drugih roba ili izmirenje obaveza iz oblasti poslovanja sa robnim rezervama i tržišne cene pšenice u vreme prodaje.

Tokom 2019. godine, očekuje se i priliv sredstava po osnovu prodaje hemijskih sredstava za proizvodnju i prečišćavanje pijaće vode, koja su ustupljena JKP "Vodovod i kanalizacija" iz Kragujevca.

III NABAVKA ROBE

Grad u toku 2019. godine, neće vršiti nabavku nove robe za robne rezerve, već će u slučaju potrebe dopuniti zalihe robe u robnim rezervama ili izvršiti nabavku grla radi poboljšanja rasnog sastava.

Sredstva za ove namene planirana su u iznosu od 10.000,00 dinara.

IV SKLADIŠTENJE ROBE I UNAPREĐENJE PRUŽANJA USLUGA

Radi obezbeđivanja uslova da dužnici po osnovu zaključenih ugovora o zajedničkoj ratarskoj proizvodnji svoj dug izmire naturalno, kao i očuvanja nivoa robnih rezervi merkantilne pšenice, Grad će u 2019. godini na predlog Gradske uprave za privredu pokrenuti postupak javne nabavke male vrednosti za nabavku usluge skladištenje zaliha merkantilne pšenice iz robnih rezervi.

U cilju obezbeđivanja neophodnih uslova za adekvatno skladištenje dizel goriva i ažuriranja tablica za merenje količine energenta, planirano je istakanje i prečišćavanje rezervoara za gorivo Uprave koje se nalazi u okviru JKP "Čistoća". Navedena aktivnost biće realizovana kroz postupak javne nabavke male vrednosti.

Planirano je da se u toku 2019. godine, intenzivira naplata robnih potraživanja, što nužno iziskuje i servisiranje poreskih obaveza u skladu sa Zakonom.

Red.br.

Vrsta

Vrednost

1.

- Skladištenje zaliha merkantilne pšenice
- Prečišćavanje i baždarenje rezervoara

1.200.000,00

2.

Mašine i oprema

5.000,00

3.

Porezi, obavezne takse i kazne

700.000,00

Ukupno

1.905.000,00

 

V ROBNE REZERVE U ŽIVOJ STOCI

Direkcija za robne rezerve grada Kragujevca, odnosno Gradska uprava za privredu ustupila je u toku prethodnih godina 101 visokosteone junice simentalske rase, koje su na osnovu ugovora o davanju na uzgoj i čuvanje preuzela 100 poljoprivredna proizvođača sa teritorije grada Kragujevca (u daljem tekstu: odgajivač).

Terenskim obilaskom i redovnim godišnjim popisom na kraju 2018. godine Komisija za popis žive stoke ustanovila je da 61 odgajivača poseduje dodeljeno grlo, i da kod 32 odgajivača u trenutku popisa nisu pronađena zadužena grla ali su ponudili da zaduženje prenesu na odgovarajuće grlo iz sopstvenog stada.

Gradska uprava za privredu će po usvajanju izveštaja o popisu za 2018. godinu prema odgajivačima koji ne poseduju dobijeno grlo, direktno potomstvo ili odgovarajuće grlo iz sopstvenog stada, preduzeti mere predviđene ugovorom o poveravanju na čuvanje i uzgoj priplodne junice iz gradskih robnih rezervi, odnosno ukoliko odgajivači u datom roku ne obezbede odgovarajuće grlo za zamenu ili se ne razduže uplatom novčane protivvrednosti grla, protiv njih će biti pokrenut postupak pred sudom za namirenje potraživanja.

Navedene mere imaju za cilj da se očuva broj i kvalitet grla u fondu žive stoke robnih rezervi grada Kragujevca.

Terenskim obilaskom i redovnim godišnjim popisom na kraju 2018. godine Komisija za popis žive stoke ustanovila je da 628 poverena grla se nalazi i državini kod poljoprivrednih proizvođača dok 115 poverena grla poljoprivredni proizvođači ne poseduju u državini.

Gradska uprava za privredu će po usvajanju izveštaja o popisu za 2018.godinu prema odgajivačima koji ne poseduju dobijena grla preduzeti mere predviđene ugovorom o poveravanju na čuvanje i uzgoj priplodne jagnjadi iz gradskih robnih rezervi, odnosno ukoliko odgajivači u datom roku ne obezbede odgovarajuće grlo za zamenu ili se ne razduže uplatom novčane protivvrednosti grla, protiv njih će biti pokrenut postupak pred sudom za namirenje potraživanja.

Replasman stočnog podmladka koji će tokom 2019. godine biti robno razdužen, obaviće se prema odredbama Pravilnika o poveravanju na čuvanje i uzgoj priplodne junice iz gradskih robnih rezervi i Pravilnika o poveravanju na čuvanje i uzgoj priplodne jagnjadi iz gradskih robnih rezervi.

Formiranje Rang liste odgajivača za poveravanje priplodnih junica i jagnjadi iz gradskih robnih rezervi i raspodela žive stoke poljoprivrednim proizvođačima, realizovaće se na osnovu Konkursa, koji će biti sprovedeni u toku 2019. godine, a po isteku već postojećih listi.

VI. Realizacija Programa vršiće se na osnovu odluka, zaključaka i drugih akta Gradonačelnika i načelnika Gradske uprave za privredu.

VII. Za realizaciju ovog programa nadležna je Gradska uprava za privredu.

VIII. Ovaj Program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".