ODLUKA
O JAVNIM PRIZNANJIMA GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 3/2009, 4/2013 i 4/2019)

Član 1

Odlukom o javnim priznanjima Grada Loznice (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se priznanja, uslovi, kriterijumi i način njihovog dodeljivanja.

Član 2

Javna priznanja Grada Loznice mogu se dodeliti građaninu Republike Srbije, kao i stranom državljaninu, državljaninu i funkcioneru međunarodne organizacije i udruženja, nevladine organizacije i drugih oblika delovanja civilnog sektora, državnog organa ili organa jedinice lokalne samouprave i istaknutoj javnoj ličnosti i drugom pojedincu, koji svojim radom, naučnim, umetničkim, političkim, humanitarnim i u drugim oblastima delovanja, doprinese razvoju i ugledu Loznice, ostvarivanju i razvoju demokratije i društva.

Član 3

Javna priznanja Grada Loznice koja se dodeljuju svake godine su: POVELJA GRADA LOZNICE, PLAKETA GRADA LOZNICE I ZVANJE POČASNOG GRAĐANINA.

Član 4

Likovno rešenje i tekst javnih priznanja utvrdiće Komisija za dodelu javnih priznanja (u daljem tekstu: Komisija).

Javna priznanja obavezno sadrže: naziv javnog priznanja, ime i prezime, odnosno naziv pravnog lica, kratko navedene razloge zbog kojih se javno priznanje dodeljuje i datum dodele priznanja.

Javna priznanja potpisuju gradonačelnik Grada Loznice i predsednik Skupštine grada Loznice.

Član 5

Povelja se sastoji iz papirnog dela i sadrži sve podatke iz člana 4. ove Odluke.

Ukoliko se povelja dodeljuje pojedincu, dobitniku povelje Grada Loznice dodeljuje se i novčana nagrada.

Visinu novčane nagrade utvrđuje Komisija za dodelu javnih priznanja.

Sredstva za novčanu nagradu obezbeđuju se iz budžeta Grada.

Član 6

Plaketa i zvanje počasnog građanina se sastoje iz papirnog dela koji sadrži sve podatke iz člana 4. ove Odluke, metalnog odlivka u reljefu sa osnovnim simbolima grba Grada Loznice i metalne pločice sa ugraviranim imenom, odnosno nazivom dobitnika.

Član 7

Javna priznanja se dodeljuju povodom Dana grada - 16. juna.

U jednoj godini može se dodeliti najviše tri povelje, deset plaketa i jedno zvanje počasni građanin.

Zvanje počasnog građanina Grada Loznice može se dodeliti samo jedanput istom licu.

Povelja i plaketa može se, izuzetno, dodeliti istom licu po istom osnovu, po proteku 4 godine od dana dobijanja povelje ili plakete.

Član 7a

Pored javnih priznanja koja se dodeljuju povodom Dana grada - 16. juna Komisija za dodelu javnih priznanja može istim ili drugim povodom dodeliti i druge nagrade (zahvalnicu, diplomu, novčanu nagradu i sl.) pojedincima i pravnim licima, u skladu sa članom 10. Odluke.

Član 8

O dodeljivanju povelje, plakete i drugih nagrada grada Loznice odlučuje Komisija za dodelu javnih priznanja.

O dodeljivanju zvanja "počasni građanin" osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za grad odlučuje Skupština grada Loznice uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Član 9

Komisija za dodelu javnih priznanja ima predsednika i 7 članova.

Gradonačelnik je po funkciji predsednik Komisije za dodelu javnih priznanja.

Zamenik predsednika Komisije je zamenik gradonačelnika koji ga zamenjuje u slučaju njegove sprečenosti ili odsutnosti.

Članove Komisije imenuje Skupština grada na mandatni period od 4 godine.

Član 10

Osnovni kriterijumi za dodelu javnih priznanja su izuzetna dostignuća i postignuti vidni rezultati koji doprinose bržem, uspešnijem i humanijem razvoju grada u oblasti: privrede, nauke, kulture, prosvete, zdravstvene i socijalne zaštite, sporta, umetnosti i drugim oblastima društvenog života od interesa za grad.

Član 11

Pravo predlaganja za dodelu javnih priznanja, prema kriterijumima iz člana 10. ove Odluke, uz odgovarajuće obrazloženje, imaju preduzeća, ustanove, druge organizacije i organi, grupe građana i pojedinci.

Član 12

Predlozi za dodelu javnih priznanja dostavljaju se Komisiji za dodelu javnih priznanja najkasnije do 10. maja tekuće godine u kojoj se dodeljuju priznanja.

Član 13

Predsednik Komisije najkasnije 15 dana pre utvrđenog roka iz člana 12. ove Odluke objavljuje javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu javnih priznanja.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana sa uslovima za dodeljivanje nagrade, objavljuje se putem sredstava informisanja Grada.

Član 14

Predlog iz člana 12. ove Odluke dostavlja se u pisanoj formi i sadrži podatke o kandidatu, obrazloženje, eventualne dokaze, kao i naznačenje za koje javno priznanje se predlog dostavlja.

Član 15

Odluku o dodeljivanju povelje, plakete i drugih nagrada Komisija za dodelu javnih priznanja donosi većinom glasova članova Komisije.

Predlog odluke o dodeljivanju zvanja "počasni građanin" utvrđuje Komisija za dodelu javnih priznanja većinom glasova članova Komisije i dostavlja ga Skupštini grada na razmatranje.

Ukoliko Komisija ustanovi da niko od predloženih kandidata ne ispunjava uslove za javna priznanja i druge nagrade, ista se neće dodeljivati.

Odluka o dodeljivanju javnih priznanja objavljuje se u "Službenom listu grada Loznice".

Član 16

Javna priznanja Grada Loznice uručuju se dobitnicima na svečanosti koja se održava povodom Dana grada.

Druge nagrade grada Loznice iz člana 7a. ove odluke uručuju se dobitnicima na svečanosti koja se održava povodom Dana grada ili na svečanostima upriličenim drugim povodom.

Član 17

Javna priznanja grada Loznice uručuje gradonačelnik Grada Loznice, a u slučaju njegove odsutnosti, zamenik gradonačelnika.

U slučaju odsutnosti lica iz prethodnog stava, javna priznanja uručuje predsednik Skupštine grada Loznice ili zamenik predsednika Skupštine grada Loznice.

Član 18

O dodeljenim javnim priznanjima Grada Loznice vodi se evidencija.

Administrativne i druge poslove za potrebe Komisije, kao i evidenciju o dodeljenim javnih priznanjima vodi Odeljenje za rad organa grada i zajedničke poslove Gradske uprave grada Loznice.

Član 19

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnim priznanjima opštine Loznica ("Službeni list opštine Loznica", broj 5/97, 2/02 i 4/06).

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".