ODLUKA

O MERAMA, NAČINU I USLOVIMA TRAJNOG UNIŠTAVANJA KOROVSKE BILJKE AMBROZIJE (AMBROSIA ARTEMISIIFOLIA)

("Sl. list Grada Sombora", br. 8/2019)

Član 1

Ovom Odlukom određuju se mere, uslovi, način i postupak suzbijanja i trajnog uništenja alergene korovske biljke ambrozije, (ambrosia artemisiifolia) (u daljem tekstu: ambrozija) kao delatnost od opšteg interesa radi sprečavanja štete koju ona nanosi.

Član 2

Vlasnici, odnosno korisnici parcela u građevinskom reonu grada Sombora uključujući građevinski reon prigradsko- salaških naselja i građevinski reon naseljenih mesta na teritoriji grada Sombora, dužni su da suzbijaju i uništavaju ambroziju na istim.

Član 3

Trajno uništavanje biljke ambrozije obuhvata uništavanje ove biljke hemijski dozvoljenim preparatima, primenom agrotehničkih mera i na mehanički način - košenjem i čupanjem stabla biljke zajedno sa korenom.

Član 4

Kada komunalni inspektor sazna, neposrednim opažanjem, na osnovu informacija od strane Poljoprivredne službe Sombor ili na osnovu informacija od strane građana ili na drugi način, za prisustvo ambrozije na teritoriji iz člana 2. ove Odluke, u roku od tri dana od dana saznanja, dostavlja pismeno obaveštenje pravnim i fizičkim licima da su obavezni da na površinama čiji su vlasnici odnosno korisnici ili držaoci, unište ambroziju u roku od sedam dana od prijema obaveštenja.

Član 5

Komunalni inspektor, nakon isteka ostavljenog roka, kontroliše da li je izvršeno uništavanje ambrozije.

Ako na površinama nije izvršeno uništavanje ambrozije, komunalni inspektor bez odlaganja obaveštava fitosanitarnog inspektora.

Član 6

Fitosanitarni inspektor, u roku od tri dana, subjektu koji nije postupio po obaveštenju komunalnog inspektora, izdaje rešenje o obaveznom uništavanju ambrozije sa ostavljenim rokom za izvršenje rešenja ODMAH.

Rešenjem se određuje da će se, ako imenovano lice ne izvrši uništavanje ambrozije u ostavljenom roku, uništavanje ambrozije izvršiti od strane ovlašćenog subjekta i to o trošku lica koje nije postupilo po rešenju o obaveznom uništavanju ambrozije u datom roku.

Član 7

Nadzor nad primenom ove Odluke vrše komunalni inspektori Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave grada Sombora.

Član 8

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o merama, načinu i uslovima trajnog uništavanja korovske biljke ambrozije (Ambrosia Artemisiifolia) ("Službeni list Grada Sombora", broj 5/2015 i 24/2016).

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".