PRAVILNIK
O PROSTORNO-TEHNIČKIM USLOVIMA ZA OBAVLJANJE DETEKTIVSKE DELATNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 37/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi koji se odnose na poslovni prostor za obavljanje detektivske delatnosti (u daljem tekstu: poslovni prostor), kao i fizičko-tehničke mere za čuvanje zbirki podataka i drugih evidencija.

Član 2

Detektivska delatnost obavlja se u poslovnom prostoru ili u stanu koji se koristi kao poslovni prostor, u skladu sa propisima.

Poslovni prostor koristi se, isključivo, za obavljanje poslovnih delatnosti i treba da ima površinu od najmanje 20 m², sa odvojenim, prostorom - za rad detektiva i za prijem stranaka i sanitarnim čvorom.

Ako se detektivska delatnost obavlja u stanu koji se koristi kao poslovni prostor, pored uslova iz stava 2. ovog člana, potrebno je da stan ima zaseban ulaz iz hodnika stambene zgrade u kojoj se nalazi ili iz dvorišta stambene zgrade ili sa ulice.

Poslovni prostor treba da bude, na vidnom mestu, označen tablom ili natpisom za isticanje poslovnog naziva pod kojim se obavlja detektivska delatnost.

Član 3

U poslovnom prostoru, pravno lice i preduzetnik za detektivsku delatnost, u skladu sa propisima o privatnom obezbeđenju, treba da obezbedi postavljanje tehničkih sredstava za kontrolu pristupa (mehaničkih ili elektronskih), kao i protivprovalnog sistema i da obezbedi energetski priključak za neprekidno i alternativno napajanje električnom energijom.

Član 4

Poslovni prostor, u delu namenjenom za rad detektiva, treba da bude opremljen neophodnom kancelarijskom opremom za rad zaposlenih i prijem stranaka, kao i da ima mogućnost uspostavljanja direktne veze telefonom/faksom.

U delu poslovnog prostora namenjenom za rad detektiva, radi smeštaja i čuvanja predmeta u radu i zbirki podataka i drugih evidencija, mora se nalaziti metalna kasa ili sef, koji treba da budu opremljeni sigurnosnim mehaničkim ili numeričkim bravama, koje obezbeđuju protivprovalnu sigurnost.

Član 5

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o poslovnom prostoru za obavljanje detektivske delatnosti i fizičko-tehničkim merama za čuvanje zbirki podataka i drugih evidencija ("Službeni glasnik RS", broj 75/15).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".