PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA, MERILIMA I POSTUPKU ZA OCENJIVANJE RADA SUDIJSKIH POMOĆNIKA

("Sl. glasnik RS", br. 32/2016, 103/2018 - odluka US i 37/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se svrha, kriterijumi, merila i postupak za ocenjivanje rada sudijskih pomoćnika.

Svrha ocenjivanja rada sudijskih pomoćnika

Član 2

Svrha ocenjivanja rada sudijskih pomoćnika je objektivno i nepristrasno utvrđivanje uspešnosti rada sudijskih pomoćnika i njihovo napredovanje, očuvanje i unapređenje stručnosti i osposobljenosti sudijskih pomoćnika, podsticanje sudijskih pomoćnika u ostvarivanju najboljih rezultata rada, kao i poboljšanje efikasnosti rada sudova.

Period ocenjivanja

Član 3

Rad sudijskog pomoćnika ocenjuje se jednom godišnje.

Sudijski pomoćnik se ocenjuje za period od 1. januara do 31. decembra, a rezultati postignuti u izvršavanju poslova i radnih ciljeva se vrednuju šestomesečno.

Mišljenje o radu sa predlogom ocene sudijskog pomoćnika daje sednica odeljenja, u koje je sudijski pomoćnik raspoređen ili sudija ili veće s kojim sudijski pomoćnik radi, ako nije raspoređen u odeljenje suda - predlagač ocene.

Rad sudijskog pomoćnika ocenjuje predsednik suda, po pribavljenom mišljenju predlagača ocene.

Predsednik suda najkasnije do kraja februara tekuće godine donosi rešenje kojim se određuje ocena rada sudijskog pomoćnika.

Član 4

Rad sudijskog pomoćnika koji je u toku kalendarske godine radio kraće od šest meseci, ne ocenjuje se za tu godinu.

Ocenjuje se rad sudijskog pomoćnika koji je primljen u radni odnos na određeno vreme.

Ocenjivanje pre isteka perioda ocenjivanja

Član 5

Pre isteka perioda ocenjivanja, rad sudijskog pomoćnika se ocenjuje na lični zahtev, ukoliko je radio duže od šest meseci, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Sudijski pomoćnik se ocenjuje pre isteka perioda za ocenjivanje u slučaju:

- prestanka radnog odnosa;

- konkursa za izbor na drugo radno mesto;

- dužeg odsustvovanja.

Ocene rada sudijskih pomoćnika

Član 6

Ocene rada sudijskih pomoćnika su: "naročito se ističe", "ističe se", "dobar", "zadovoljava" I "ne zadovoljava".

Ocenom "naročito se ističe" ocenjuje se sudijski pomoćnik koji je u periodu ocenjivanja pojedinačne radne ciljeve ostvario sa izuzetnim rezultatima i njegov rad uvek prevazilazi propisane kriterijume, a vrednovan je od 85 do 100 bodova.

Ocenom "ističe se" ocenjuje se sudijski pomoćnik koji je u periodu ocenjivanja pojedinačne radne ciljeve ostvario sa rezultatima koji su iznad proseka i njegov rad gotovo uvek prevazilazi propisane kriterijume, a vrednovan je od 60 do 85 bodova.

Ocenom "dobar" ocenjuje se sudijski pomoćnik koji je u periodu ocenjivanja pojedinačne radne ciljeve ostvario sa prosečnim rezultatima i njegov rad zadovoljava propisane kriterijume, a vrednovan je od 45 do 60 bodova.

Ocenom "zadovoljava" ocenjuje se sudijski pomoćnik koji je u periodu ocenjivanja pojedinačne radne ciljeve ostvario sa minimalno potrebnim rezultatima i njegov rad uglavnom zadovoljava propisane kriterijume, a vrednovan je od 30 do 45 bodova.

Ocenom "ne zadovoljava" ocenjuje se sudijski pomoćnik koji u periodu ocenjivanja nije ostvario pojedinačne radne ciljeve sa minimalno potrebnim rezultatima i njegov rad nije zadovoljio propisane kriterijume, a vrednovan je sa manje od 30 bodova.

Radni ciljevi

Član 7

Radni ciljevi su pojedinačni ciljevi koje sudijski pomoćnik treba da ostvari na radnom mestu u periodu ocenjivanja, a proizilaze iz opisa radnog mesta sudijskog pomoćnika.

Radni ciljevi treba da budu ostvarljivi, merljivi i da imaju realne rokove.

Sudijskom pomoćniku se za svaki period ocenjivanja određuje najviše pet radnih ciljeva.

Određivanje radnih ciljeva

Član 8

Na sednici odeljenja suda razmatraju se i okvirno utvrđuju radni ciljevi za sve sudijske pomoćnike koji su godišnjim rasporedom poslova raspoređeni u to odeljenje, a u sudovima u kojima nisu obrazovana sudska odeljenja, radni ciljevi za sve sudijske pomoćnike razmatraju se i okvirno utvrđuju na sednici svih sudija toga suda.

Sudijskom pomoćniku pojedinačne radne ciljeve određuju članovi odeljenja, članovi veća, odnosno sudija sa kojim sudijski pomoćnik radi - predlagač ocene.

Pojedinačni radni ciljevi se određuju pre početka svakog perioda ocenjivanja, nakon obavljenog razgovora predlagača ocene sa sudijskim pomoćnikom, a najkasnije 15 dana posle početka perioda ocenjivanja.

Sudijskom pomoćniku koji nije saglasan sa pojedinačnim radnim ciljevima (jednim ili više) i odbije da potpiše akt u koji su oni uneti, pojedinačne radne ciljeve konačno određuje sednica odeljenja u koje je sudijski pomoćnik raspoređen, a u sudovima u kojima nisu obrazovana sudska odeljenja, sednica svih sudija tog suda.

Pojedinačni radni ciljevi unose se u poseban akt na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika. (Obrazac broj 1)

Izmena radnih ciljeva

Član 9

Radni ciljevi mogu da se izmene:

1) ako se izmeni godišnji raspored poslova;

2) ako nastupe okolnosti zbog kojih se radni ciljevi ne mogu ostvariti;

3) ako se u periodu vrednovanja rada sudijskog pomoćnika utvrdi da za izmenama postoji potreba.

Odredbe o utvrđivanju i određivanju radnih ciljeva shodno se primenjuju na izmene radnih ciljeva.

Izmenjeni radni ciljevi unose se u poseban akt na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika. (Obrazac broj 2)

Obaveze predlagača ocene

Član 10

Predlagač ocene obavezan je da u periodu ocenjivanja:

1) određuje i potpisuje pojedinačne radne ciljeve;

2) nadgleda rad sudijskog pomoćnika i pribavlja podatke o uspešnosti rada sudijskog pomoćnika, ceneći prirodu poslova, radne uslove i stepen njegovog iskustva;

3) potpisuje mesečni izveštaj o radu sudijskog pomoćnika;

4) šestomesečno vrednuje rezultate u izvršavanju poslova radnog mesta i radnih ciljeva;

5) sačinjava izveštaj o ocenjivanju sa mišljenjem o predlogu ocene rada sudijskog pomoćnika;

6) sačinjava izveštaj o vanrednom ocenjivanju.

Obaveze sudijskog pomoćnika

Član 11

Sudijski pomoćnik obavezan je da u pisanoj formi vodi mesečni izveštaj o radu i da ga preda predlagaču ocene najkasnije do 10. u narednom mesecu.

Sudijski pomoćnik može da daje zapažanja o svom radu i eventualne predloge za unapređenje rada.

Mesečni izveštaj o radu iz stava 1. ovog člana, kao i zapažanja sudijskog pomoćnika iz stava 2. ovog člana, unose se u poseban akt na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika. (Obrazac broj 3)

KRITERIJUMI ZA OCENJIVANJE

Član 12*

Kriterijumi za ocenjivanje rada sudijskog pomoćnika su:

1) obim posla;

2) kvalitet posla;

3) savesnost;

4) preduzimljivost.

5) (brisana)

Kriterijum obim posla i merilo

Član 13

Kriterijum obim posla iskazuje efikasnost sudijskog pomoćnika u izvršavanju poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i pojedinačnim radnim ciljevima.

Merilo za ocenu kriterijuma obim posla je broj izrađenih nacrta odluka (meritorno rešene i rešene na drugi način) i završenih poslova.

Kriterijum kvalitet posla i merila

Član 14

Kriterijum kvalitet posla iskazuje sposobnost i znanje sudijskog pomoćnika u primeni materijalnog i procesnog prava.

Merila za ocenu kvaliteta posla su:

1) pravilno izvršavanje poslova;

2) izvršavanje poslova u rokovima;

3) stvaralačka sposobnost.

Pravilno izvršavanje poslova iskazuje sposobnost sudijskog pomoćnika da precizno i tačno izvrši poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima.

Izvršavanje poslova u rokovima, iskazuje uspešnost sudijskog pomoćnika da poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima, izvrši u zadatim rokovima (vreme izrade nacrta odluka, vreme izvršavanja poslova i dr.).

Stvaralačka sposobnost iskazuje sposobnost sudijskog pomoćnika da analizira, procenjuje i pronalazi najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava.

Kriterijum savesnost i merila

Član 15

Kriterijum savesnost iskazuje odnos sudijskog pomoćnika prema poslu i radu suda kao celine.

Merila za ocenu savesnosti su:

1) posvećenost;

2) kvalitet saradnje.

Posvećenost iskazuje profesionalni odnos sudijskog pomoćnika prema konkretnim zadacima i spremnost da uloži dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva.

Kvalitet saradnje iskazuje sposobnost sudijskog pomoćnika da skladno i svrsishodno ostvaruje saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku.

Kriterijum preduzimljivost i merila

Član 16

Kriterijum preduzimljivost iskazuje sposobnost sudijskog pomoćnika da ostvaruje pojedinačne radne ciljeve, daje predloge za poboljšanje i unapređenje njihovog ostvarivanja i da učestvuje u drugim aktivnostima i poslovima za potrebe suda.

Merila za ocenu preduzimljivosti su:

1) samostalnost;

2) dodatne aktivnosti i poslovi;

3) pokazana inicijativa.

Samostalnost iskazuje sposobnost sudijskog pomoćnika da bez posebnih uputstava ostvari pojedinačne radne ciljeve.

Dodatne aktivnosti i poslovi iskazuju učestvovanje sudijskog pomoćnika u drugim poverenim aktivnostima i poslovima za potrebe suda (izrada sentenci, učešće u radu komisija: za javne nabavke, za radne odnose, popisne komisije, poslovi portparola i dr.).

Pokazana inicijativa iskazuje volju sudijskog pomoćnika da učestvuje u aktivnostima radi unapređenja svojih znanja i veština u cilju poboljšanja svog rada i rada suda kao celine (stručne obuke, učestvovanje na seminarima i dr.).

Član 17*

(Brisano)

VREDNOVANJE KRITERIJUMA I MERILA

Član 18*

Ocenjivanje rada sudijskog pomoćnika vrši se na način da se svaki kriterijum i merilo vrednuju propisanim brojem bodova, s tim da zbir po svim kriterijumima i merilima može da iznosi najviše 100 bodova.

Kriterijum obim posla vrednuje se prema merilu broj izrađenih nacrta odluka (meritorno rešene i rešene na drugi način) i završenih poslova, sa najviše 40 bodova.

Kriterijum kvalitet posla vrednuje se sa najviše 35 bodova i to prema sledećim merilima:

- merilo pravilno izvršavanje poslova sa najviše 15 bodova,

- merilo izvršavanje poslova u rokovima sa najviše 10 bodova,

- merilo stvaralačka sposobnost sa najviše 10 bodova.

Kriterijum savesnost vrednuje se sa najviše 10 bodova i to prema sledećim merilima:

- merilo posvećenost sa najviše pet bodova,

- merilo kvalitet saradnje sa najviše pet bodova.

Kriterijum preduzimljivost vrednuje se sa najviše 15 bodova i to prema sledećim merilima:

- merilo samostalnost sa najviše 10 bodova,

- merilo dodatne aktivnosti i poslovi sa najviše tri boda,

- merilo pokazana inicijativa sa najviše dva boda.

Vrednovanje kriterijuma obim posla

Član 19

Kriterijum obim posla vrednuje se sa najviše 40 bodova:

- ako sudijski pomoćnik izvrši od 85% do 100% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 40 bodova;

- ako sudijski pomoćnik izvrši od 60% do 85% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 32 boda;

- ako sudijski pomoćnik izvrši od 40% do 60% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 24 boda;

- ako sudijski pomoćnik izvrši od 30% do 40% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 16 bodova;

- ako sudijski pomoćnik izvrši do 30% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: osam bodova.

Vrednovanje kriterijuma kvalitet posla

Član 20

Kriterijum kvalitet posla vrednuje se sa najviše 35 bodova.

Merilo pravilno izvršavanje poslova vrednuje se sa najviše 15 bodova:

- ako sudijski pomoćnik u svakom slučaju precizno i tačno izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 15 bodova;

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva precizno i tačno izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 12 bodova,

- ako sudijski pomoćnik često precizno i tačno izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: devet bodova,

- ako sudijski pomoćnik ponekad precizno i tačno izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: šest bodova,

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva ne uspeva da precizno i tačno izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: tri boda.

Merilo izvršavanje poslova u rokovima vrednuje se sa najviše 10 bodova:

- ako sudijski pomoćnik u svakom slučaju u zadatim rokovima izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 10 bodova,

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva u zadatim rokovima izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: osam bodova,

- ako sudijski pomoćnik često u zadatim rokovima izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: šest bodova,

- ako sudijski pomoćnik ponekad u zadatim rokovima izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: četiri boda,

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva u zadatim rokovima ne izvršava poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: dva boda.

Merilo stvaralačka sposobnost vrednuje se sa najviše 10 bodova:

- ako sudijski pomoćnik u svakom slučaju analizira, procenjuje i pronalazi najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 10 bodova,

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva analizira, procenjuje i pronalazi najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: osam bodova,

- ako sudijski pomoćnik često analizira, procenjuje i pronalazi najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: šest bodova,

- ako sudijski pomoćnik ponekad analizira, procenjuje i pronalazi najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: četiri boda,

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva ne uspeva da analizira, procenjuje i pronalazi najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: dva boda.

Vrednovanje kriterijuma savesnost

Član 21

Kriterijum savesnost vrednuje se sa najviše 10 bodova.

Merilo posvećenost vrednuje se sa najviše pet bodova:

- ako sudijski pomoćnik u svakom slučaju pokazuje profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulaže dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: pet bodova;

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva pokazuje profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulaže dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: četiri boda;

- ako sudijski pomoćnik često pokazuje profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulaže dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: tri boda;

- ako sudijski pomoćnik ponekad pokazuje profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulaže dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: dva boda;

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva ne pokazuje profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ne ulaže dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: jedan bod.

Merilo kvalitet saradnje vrednuje se sa najviše pet bodova:

- ako sudijski pomoćnik u svakom slučaju ostvaruje skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama; sudskim osobljem i učesnicima u postupku: pet bodova;

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva ostvaruje skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: četiri boda;

- ako sudijski pomoćnik često ostvaruje skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama; sudskim osobljem i učesnicima u postupku: tri boda;

- ako sudijski pomoćnik ponekad ostvaruje skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: dva boda;

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva ne ostvaruje skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i drugim učesnicima u postupku: jedan bod.

Vrednovanje kriterijuma preduzimljivost

Član 22

Kriterijum preduzimljivost vrednuje se sa najviše 15 bodova.

Merilo samostalnost vrednuje se sa najviše 10 bodova:

- ako sudijski pomoćnik u svakom slučaju bez posebnih uputstava ostvaruje pojedinačne radne ciljeve: 10 bodova,

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva bez posebnih uputstava ostvaruje pojedinačne radne ciljeve: osam bodova,

- ako sudijski pomoćnik često bez posebnih uputstava ostvaruje pojedinačne radne ciljeve: šest bodova,

- ako sudijski pomoćnik ponekad bez posebnih uputstava ostvaruje pojedinačne radne ciljeve: četiri boda,

- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva ne uspeva da bez posebnih uputstava ostvari pojedinačne radne ciljeve: dva boda.

Merilo dodatne aktivnosti i poslovi vrednuju se sa najviše tri boda:

- ako je sudijski pomoćnik za potrebe suda učestvovao u tri i više dodatnih aktivnosti i poslova: tri boda;

- ako je sudijski pomoćnik i za potrebe suda učestvovao u jednoj ili dve dodatne aktivnosti i poslova: jedan bod.

Merilo pokazana inicijativa vrednuje se sa najviše dva boda:

- ako sudijski pomoćnik često iskazuje volju da učestvuje u aktivnostima radi unapređenja svojih znanja i veština u cilju poboljšanja svog rada i rada suda kao celine: dva boda;

- ako sudijski pomoćnik retko iskazuje volju da učestvuje u aktivnostima radi unapređenja svojih znanja i veština u cilju poboljšanja svog rada i rada suda kao celine: jedan bod.

Član 23*

(Brisano)

POSTUPAK OCENJIVANJA

 

ŠESTOMESEČNO VREDNOVANJE RADA

Član 24

Svrha šestomesečnog vrednovanja rada sudijskog pomoćnika je kontinuirano praćenje rada sudijskog pomoćnika, kao i utvrđivanje i otklanjanje eventualnih nedostataka.

Predlagač ocene šestomesečno vrednuje rezultate rada sudijskog pomoćnika u izvršavanju poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima, tako što za svaki propisani kriterijum i merilo određuje broj bodova.

Predlagač ocene šestomesečno vrednuje rezultate rada sudijskog pomoćnika za period od 1. januara do 30. juna i od 1. jula do 31. decembra tekuće godine.

ŠESTOMESEČNI IZVEŠTAJ O VREDNOVANJU

Član 25

Predlagač ocene u šestomesečni izveštaj o vrednovanju unosi broj bodova po svakom kriterijumu i merilu i ukupan broj bodova.

Nakon šestomesečnog vrednovanja rada, predlagač ocene upoznaje sudijskog pomoćnika sa rezultatima vrednovanja, obavlja razgovor sa njim i unosi eventualne primedbe u šestomesečni izveštaj o vrednovanju, koje mogu biti od uticaja na ostvarivanje rezultata šestomesečnog vrednovanja.

Šestomesečni izveštaj o vrednovanju se sačinjava na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika. (Obrazac broj 4)

VREDNOVANJE RADA U PERIODU OCENJIVANJA

Razgovor predlagača ocene sa sudijskim pomoćnikom

Član 26

Predlagač ocene, pre davanja mišljenja o radu sudijskog pomoćnika sa predlogom ocene, obavlja razgovor sa sudijskim pomoćnikom i upoznaje ga sa izveštajem o ocenjivanju.

Predlagač ocene ceni opravdanost razloga koje je sudijski pomoćnik izneo na razgovoru, a koji mogu biti od uticaja na ostvarivanje propisanih kriterijuma i merila.

Predlog ocene

Član 27*

Broj bodova za kriterijume: obim posla, kvalitet posla, savesnost i broj bodova za merila samostalnost i pokazana inicijativa u okviru kriterijuma preduzimljivost, predstavlja prosek broja bodova iz šestomesečnih izveštaja o vrednovanju.

Broj bodova za merilo dodatne aktivnosti i poslovi u okviru kriterijuma preduzimljivost, predstavlja broj bodova ostvarenih u toku perioda ocenjivanja iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika (jednom godišnje).

Predlog ocene predstavlja broj bodova dobijen sabiranjem broja bodova iz st. 1. i 2. ovog člana.

Predlog ocena rada sudijskog pomoćnika koji je istovremeno radio sa više sudija ili u više veća ili odeljenja

Član 28

Rad sudijskog pomoćnika koji je godišnjim rasporedom poslova raspoređen da u periodu ocenjivanja istovremeno radi sa više sudija ili u više veća ili odeljenja, vrši se na način da svaki sudija, odnosno svako veće, odnosno svako odeljenje, za svaki propisani kriterijum i merilo, određuje broj bodova, a ukupan zbir dobijenih bodova deli se sa brojem sudija, odnosno veća, odnosno odeljenja, sa kojima je sudijski pomoćnik radio.

Promena predlagača ocene u periodu ocenjivanja

Član 29

U slučaju promene predlagača ocene u periodu ocenjivanja, prethodni predlagač je obavezan da sačini izveštaj o vrednovanju za period u kome je bio predlagač ocene.

Izveštaj o ocenjivanju, po isteku perioda ocenjivanja, priprema novi predlagač, pri čemu uzima u obzir izveštaj o vrednovanju prethodnog predlagača.

Ukoliko iz objektivnih razloga nije moguće sačinjavanje izveštaja iz st. 1. i 2. ovog člana, predsednik suda određuje predlagača ocene koji sačinjava izveštaje umesto prethodnog predlagača.

Izveštaj o ocenjivanju sa mišljenjem o predlogu ocene

Član 30

Predlagač ocene nakon isteka perioda ocenjivanja priprema izveštaj o ocenjivanju sa mišljenjem o radu sudijskog pomoćnika i predlogom ocene.

Izveštaj o ocenjivanju iz stava 1. ovog člana, sačinjava se na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika. (Obrazac broj 5)

Mišljenje o predlogu ocene

Član 31

Predlagač ocene izveštaj o ocenjivanju sa mišljenjem o radu sudijskog pomoćnika i predlogom ocene, dostavlja odeljenju u koje je sudijski pomoćnik raspoređen, odnosno sednici svih sudija u sudovima u kojima nisu obrazovana sudska odeljenja, u roku od osam dana od dana sačinjavanja izveštaja o ocenjivanju, radi davanja mišljenja o predlogu ocene.

Odeljenje, odnosno sednica svih sudija u sudovima u kojima nisu obrazovana sudska odeljenja, na sednici, daje mišljenje o predlogu ocene, koje mora biti obrazloženo ukoliko se razlikuje od mišljenja sa predlogom ocene rada sudijskog pomoćnika iz izveštaja o ocenjivanju.

Izveštaj o ocenjivanju i mišljenje o predlogu ocene, dostavljaju se predsedniku suda u roku od osam dana od dana održavanja sednice odeljenja, radi ocenjivanja rada sudijskog pomoćnika.

REŠENJE O OCENI

Član 32

Predsednik suda donosi rešenje o oceni sudijskog pomoćnika, najkasnije do 28. februara tekuće godine.

Na rešenje o oceni, sudijski pomoćnik ima pravo da uloži prigovor radnom telu Visokog saveta sudstva - Komisiji za odlučivanje o prigovoru na rešenje o oceni sudijskog pomoćnika, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o oceni.

Posledice ocene "ne zadovoljava"

Član 33

Sudijski pomoćnik kome je konačnim rešenjem određena ocena "ne zadovoljava", upućuje se na vanredno ocenjivanje.

Sudijski pomoćnik, kome je konačnim rešenjem određena ocena "ne zadovoljava" može biti upućen, pre vanrednog ocenjivanja, na dodatno stručno osposobljavanje, ako je takva obuka propisana.

VANREDNO OCENJIVANJE

Član 34

Sudijski pomoćnik kome je određena ocena "ne zadovoljava", vanredno će se oceniti za period od 30 radnih dana (period za vanredno ocenjivanje).

Period za vanredno ocenjivanje počinje da teče od dana kada je rešenje kojim je sudijskom pomoćniku određena ocena "ne zadovoljava", postalo konačno.

U slučaju vanrednog ocenjivanja, vrednuju se kriterijumi: obim posla i kvalitet posla (čl. 13. i 14. ovog pravilnika).

Izveštaj o vanrednom ocenjivanju

Član 35

Izveštaj o vanrednom ocenjivanju sa predlogom ocene sačinjava predlagač ocene.

U izveštaju o vanrednom ocenjivanju mogu biti predložene ocene:

1) "zadovoljava" - ako rad sudijskog pomoćnika u periodu za vanredno ocenjivanje bude vrednovan sa 28 i više bodova po kriterijumima: obim posla i kvalitet posla (čl. 13. i 14. ovog pravilnika);

2) "ne zadovoljava" - ako rad sudijskog pomoćnika u periodu za vanredno ocenjivanje bude vrednovan sa manje od 28 bodova po kriterijumima: obim posla i kvalitet posla (čl. 13. i 14. ovog pravilnika).

Izveštaj o vanrednom ocenjivanju dostavlja se predsedniku suda radi vanrednog ocenjivanja rada sudijskog pomoćnika, najkasnije osam dana nakon isteka perioda za vanredno ocenjivanje.

Izveštaj o vanrednom ocenjivanju priprema se na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika. (Obrazac broj 6)

Rešenje o vanrednom ocenjivanju

Član 36

Rešenje o vanrednom ocenjivanju rada sudijskog pomoćnika u postupku vanrednog ocenjivanja, donosi predsednik suda, na osnovu izveštaja o vanrednom ocenjivanju.

Rešenje o vanrednom ocenjivanju se dostavlja sudijskom pomoćniku, zajedno sa izveštajem o vanrednom ocenjivanju.

Na rešenje o vanrednom ocenjivanju sudijski pomoćnik ima pravo da uloži prigovor radnom telu Visokog saveta sudstva - Komisiji za odlučivanje o prigovoru na rešenje o oceni sudijskog pomoćnika, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o oceni.

Dostupnost materijala za ocenjivanje

Član 37

Sudijski pomoćnik ima pravo uvida u materijal za ocenjivanje tokom celog perioda ocenjivanja.

Lični list

Član 38

Ocena rada unosi se u lični list sudijskog pomoćnika.

Lični dosije

Član 39

U lični dosije sudijskog pomoćnika ulaže se:

1) primerak akta sa pojedinačnim radnim ciljevima,

2) mesečni izveštaj o radu sudijskog pomoćnika,

3) šestomesečni izveštaj o vrednovanju,

4) rešenje o oceni rada sudijskog pomoćnika,

5) izveštaj o vanrednom ocenjivanju,

6) rešenje o oceni sudijskog pomoćnika nakon vanrednog ocenjivanja,

7) drugi materijal vezan za ocenu rada sudijskog pomoćnika.

Završna odredba

Član 40

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. juna 2016. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o kriterijumima, merilima i postupku za ocenjivanje rada sudijskih pomoćnika

("Sl. glasnik RS", br. 37/2019)

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u"Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac br. 1

POJEDINAČNI RADNI CILJEVI

 

Period ocenjivanja:

 

Sud:

 

Sudijski pomoćnik:

 

Zvanje:

 

Poslovi na kojima sudijski pomoćnik radi:

 

Predlagač ocene:

 

Razgovor sa sudijskim pomoćnikom je obavljen dana:

 

Pojedinačni radni ciljevi:

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

 

Sudijski pomoćnik je upoznat i saglasan je/nije saglasan sa pojedinačnim radnim ciljevima (jednim ili više).

 

 

Potpis predlagača ocene

 

Potpis sudijskog pomoćnika

____________________

 

___________________________

Datum ________________

 

 

Sudijski pomoćnik nije saglasan sa radnim ciljevima iz sledećih razloga:

 

 

 

 

Datum: _________________

 

Potpis sudijskog pomoćnika

 

 

___________________________

Konačno određeni pojedinačni radni ciljevi:

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

 

Datum __________________

 

Potpis predsednika odeljenja/predsednika suda

 

 

______________________________________________

 

Obrazac br. 2

IZMENA RADNIH CILJEVA

 

Period ocenjivanja:

 

Sud:

 

Sudijski pomoćnik:

 

Zvanje:

 

Poslovi na kojima sudijski pomoćnik radi:

 

Predlagač ocene:

 

Razgovor sa sudijskim pomoćnikom je obavljen dana:

 

 

Datum izmene pojedinačnih radnih ciljeva:

 

Razlozi izmene:

 

Izmenjeni pojedinačni radni ciljevi:

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

 

Sudijski pomoćnik je upoznat i saglasan / nije saglasan sa izmenjenim pojedinačnim radnim ciljevima (jednim ili više):

 

Potpis predlagača ocene:

 

Potpis sudijskog pomoćnika

_______________________

 

___________________________

Datum _________________

 

 

Sudijski pomoćnik nije saglasan sa izmenjenim radnim ciljevima iz sledećih razloga:

 

 

 

 

Datum: ________________

 

Potpis sudijskog pomoćnika

 

 

____________________________

Konačno određeni izmenjeni radni ciljevi

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

 

Datum _________________

 

Potpis predsednika odeljenja/predsednika suda

 

 

___________________________________________

 

Obrazac br. 3

MESEČNI IZVEŠTAJ O RADU SUDIJSKOG POMOĆNIKA

 

Sud:

 

Odeljenje:

 

 

Ime i prezime sudijskog pomoćnika

       

II Su. br.

 

Predlagač ocene

 

Izveštaj za MESEC/GODINU

 

 

MERITORNO REŠENE ODLUKE

ODLUKE REŠENE NA DRUGI NAČIN

PRIPREMA PREDMETA

Redni broj

Veće i broj predmeta

Osnov - vrsta spora/Krivično delo/Prekršaj

Datum prijema predmeta u rad

vraćanja radi dopune*

Datum predaje konačnog nacrta odluke

Rok - uneti "da" ako je rok ispoštovan **

Redni broj

Veće i broj predmeta

Vrsta procesne odluke/nadležnost/odbačaj/povlačenje/prekid/privremena mera/obustava/dopunsko rešenje/rešenje o troškovima/rešenje o pritvoru i dr.

Datum prijema predmeta u rad

vraćanja radi dopune*

Datum predaje konačnog nacrta odluke

Rok - uneti "da"ako je rok ispoštovan **

Redni broj

Veće i broj predmeta

1

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

1

 

2

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

2

 

3

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

3

 

4

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

4

 

5

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

5

 

6

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

6

 

7

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

7

 

8

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

8

 

9

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

9

 

10

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

10

 

11

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

11

 

12

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

12

 

13

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

13

 

14

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

14

 

15

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

15

 

ZAPAŽANJA:

 

POTPIS PREDLAGAČA OCENE

 

POTPIS SUDIJSKOG POMOĆNIKA

__________________________

 

______________________________

MESEČNI IZVEŠTAJ O RADU SUDIJSKOG POMOĆNIKA

* vraćanja radi dopune - podrazumeva broj koliko je puta nacrt odluke vraćen na dopunu od strane predlagača ocene, s'tim što se pod tim ne podrazumevaju ispravke očiglednih grešaka u pisanju i kucanju i jezičko-stilske ispravke.

** Rok - uneti "da" ako je rok ispoštovan - podrazumeva poštovanje instrukcionih rokova za izradu nacrta odluke koje je zadao predlagač ocene

Obrazac br. 4

ŠESTOMESEČNI IZVEŠTAJ O VREDNOVANJU

 

1. Naziv suda:

2. Period vrednovanja:

3. Predlagač ocene:

4. Ime i prezime sudijskog pomoćnika:

5. Zvanje:

6. Poslovi na kojima sudijski pomoćnik radi:

7. Pojedinačni radni ciljevi sudijskog pomoćnika

1.

2.

3.

4.

5.

8. Broj bodova po kriterijumima i merilima koji se šestomesečno vrednuju (član 27. stav 1.)

Kriterijum obim posla (najviše 40 bodova)

Merilo: broj izrađenih nacrta odluka (meritorno rešene i rešene na drugi način)

- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 85% do 100% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 40 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 60% do 85% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 32 boda,
- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 40% do 60% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 24 boda,
- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 30% do 40% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 16 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik izvršio do 30% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 8 bodova.

 

Kriterijum kvalitet posla (najviše 35 bodova)

Merilo pravilno izvršavanje poslova (najviše 15 bodova)

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 15 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 12 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik često precizno i tačno izvršavao poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 9 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 6 bodova,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 3 boda.

 

Merilo izvršavanje poslova u rokovima (najviše 10 bodova)

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 10 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 8 bodova,
-
ako je sudijski pomoćnik često u zadatim rokovima izvršavao poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 6 bodova,
-
ako je sudijski pomoćnik ponekad u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 4 boda,
-
ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 2 boda.

 

Merilo stvaralačka sposobnost (najviše 10 bodova)

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 10 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 8 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik često analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 6 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 4 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 2 boda.

 

Kriterijum savesnost (najviše 10 bodova)

Merilo posvećenost (najviše 5 bodova)

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju pokazao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 5 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva pokazao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 4 boda,
- ako je sudijski pomoćnik često pokazivao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 3 boda,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad pokazao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 2 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije pokazao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i nije ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 1 bod.

 

Merilo kvalitet saradnje (najviše 5 bodova)

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju ostvario skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: 5 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva ostvario skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: 4 boda,
- ako je sudijski pomoćnik često ostvarivao skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: 3 boda,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad ostvario skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: 2 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije ostvario skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: 1 bod.

 

Kriterijum preduzimljivost (najviše 15 bodova)

Merilo samostalnosti (najviše 10 bodova)

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju bez posebnih uputstava ostvario pojedinačne radne ciljeve: 10 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva bez posebnih uputstava ostvario pojedinačne radne ciljeve: 8 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik često bez posebnih uputstava ostvarivao pojedinačne radne ciljeve: 6 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad bez posebnih uputstava ostvarivao pojedinačne radne ciljeve: 4 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije bez posebnih uputstava ostvario pojedinačne radne ciljeve: 2 boda.

 

Merilo dodatne aktivnosti (najviše 3 boda)

- ako je sudijski pomoćnik za potrebe suda učestvovao u tri i više dodatnih aktivnosti i poslova: 3 boda,
- ako je sudijski pomoćnik za potrebe suda učestvovao u jednoj ili dve dodatne aktivnosti i poslova: 1 bod.

 

Merilo pokazana inicijativa (najviše 2 boda)

- ako je sudijski pomoćnik često iskazivao volju da učestvuje u aktivnostima radi unapređenja svojih znanja i veština u cilju poboljšanja svog rada i rada suda kao celine: 2 boda,
- ako je sudijski pomoćnik retko iskazivao volju da učestvuje u aktivnostima radi unapređenja svojih znanja i veština u cilju poboljšanja svog rada i rada suda kao celine: 1 bod.

 

9. UKUPNO BODODOVA

10. Razgovor predlagača ocene sa sudijskim pomoćnikom:

11. Primedbe koje mogu biti od uticaja na rezultate šestomesečnog vrednovanja:

12. Datum:

13. Potpisi:

Predlagač ocene:

Sudijski pomoćnik:

 

Obrazac br. 5

IZVEŠTAJ O OCENJIVANJU SA MIŠLJENJEM O PREDLOGU OCENE

 

1. Naziv suda:

2. Period ocenjivanja:

3. Predlagač ocene:

4. Ime i prezime sudijskog pomoćnika:

5. Zvanje:

6. Poslovi na kojima sudijski pomoćnik radi:

7. Pojedinačni radni ciljevi sudijskog pomoćnika

1.

2.

3.

4.

5.

8. Prosečan broj bodova po kriterijumima i merilima koji se šestomesečno vrednuju (član 27. stav 1.)

Kriterijum obim posla (najviše 40 bodova)

Merilo: broj izrađenih nacrta odluka (meritorno rešene i rešene na drugi način)

I
šestomesečni

II
šestomesečni

- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 85% do 100% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 40 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 60% do 85% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 32 boda,
- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 40% do 60% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 24 boda,
- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 30% do 40% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 16 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik izvrši do 30% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 8bodova.

 

 

Prosečan broj bodova (I i II):

Kriterijum kvalitet posla (najviše 35 bodova)

Merilo pravilno izvršavanje poslova (najviše 15 bodova)

I
šestomesečni

II
šestomesečni

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 15 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 12 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik često precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 9 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 6 bodova,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije uspeo da precizno i tačno izvrši poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 3 boda.

 

 

Prosečan broj bodova (I i II):

Merilo izvršavanje poslova u rokovima (najviše 10 bodova)

I
šestomesečni

II
šestomesečni

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 10 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 8 bodova,
-
ako je sudijski pomoćnik često u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 6 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 4 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije uspeo da u zadatim rokovima izvrši poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 2 boda.

 

 

Prosečan broj bodova (I i II):

Merilo stvaralačka sposobnost (najviše 10 bodova)

I
šestomesečni

II
šestomesečni

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 10 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 8 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik često analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 6 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 4 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 2 boda.

 

 

Prosečan broj bodova (I i II):

Kriterijum savesnost (najviše 10 bodova)

Merilo posvećenost (najviše 5 bodova)

I
šestomesečni

II
šestomesečni

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju pokazao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 5 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u najvećem broju slučajeva pokazao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 4 boda,
- ako je sudijski pomoćnik često pokazivao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 3 boda,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad pokazao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 2 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije pokazao profesionalni odnos prema konkretnim zadacima i nije ulagao dodatni napor radi ostvarivanja radnih ciljeva: 1 bod.

 

 

Prosečan broj bodova (I i II):

Merilo kvalitet saradnje (najviše 5 bodova)

I
šestomesečni

II
šestomesečni

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju ostvario skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: 5 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva ostvario skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: 4 boda,
- ako je sudijski pomoćnik često ostvarivao skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: 3 boda,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad ostvario skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i učesnicima u postupku: 2 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije ostvario skladnu i svrsishodnu saradnju sa sudijama, sudskim osobljem i drugim učesnicima u postupku: 1 bod.

 

 

Prosečan broj bodova (I i II):

Kriterijum preduzimljivost (najviše 15 bodova)

Merilo samostalnost (najviše 10 bodova)

I
šestomesečni

II
šestomesečni

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju bez posebnih uputstava ostvario pojedinačne radne ciljeve: 10 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva bez posebnih uputstava ostvario pojedinačne radne ciljeve: 8 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik često bez posebnih uputstava ostvarivao pojedinačne radne ciljeve: 6 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad bez posebnih uputstava ostvarivao pojedinačne radne ciljeve: 4 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije bez posebnih uputstava ostvario pojedinačne radne ciljeve: 2 boda.

 

 

Prosečan broj bodova (I i II):

Merilo pokazana inicijativa (najviše 2 boda)

I
šestomesečni

II
šestomesečni

- ako je sudijski pomoćnik često iskazivao volju da učestvuje u aktivnostima radi unapređenja svojih znanja i veština u cilju poboljšanja svog rada i rada suda kao celine: 2 boda,
- ako je sudijski pomoćnik retko iskazivao volju da učestvuje u aktivnostima radi unapređenja svojih znanja i veština u cilju poboljšanja svog rada i rada suda kao celine: 1 bod.

 

 

Prosečan broj bodova (I i II):

a) Zbir prosečnog broja bodova:

 

Broj bodova po kriterijumu i merilu koji se vrednuje za period ocenjivanja (član 27. stav 2.)

Merilo dodatne aktivnosti i poslovi (najviše 3 boda)

- ako je sudijski pomoćnik u interesu i za potrebe suda učestvovao u tri i više dodatnih aktivnosti i poslova: 3 boda,
- ako je sudijski pomoćnik u interesu i za potrebe suda učestvovao u jednoj ili dve dodatne aktivnosti i poslova: 1 bod.

 

b) Broj bodova po kriterijumu i merilu koji se vrednuje u smislu člana 27. stav 2.

 

9. UKUPAN BROJ BODOVA (a + b) :

 

10. Razgovor predlagača ocene sa sudijskim pomoćnikom:

11. Razlozi koji su bili od uticaja na ostvarivanje propisanih kriterijuma i merila, a koji su izneti u razgovoru od strane sudijskog pomoćnika:

12. Mišljenja sam da sudijski pomoćnik _______________________________ s obzirom da mu je određeno __________________ bodova bude ocenjen ocenom ______________________ jer je pojedinačne radne ciljeve ostvario sa_________________________ i njegov rad ________________________________ propisane kriterijume. (Član 6. pravilnika)

13. Predlažem da sudijski pomoćnik bude ocenjen sledećom ocenom (zaokružiti):
A) "naročito se ističe" (85 do 100 bodova)
B) "ističe se" (60 do 85 bodova)
V) "dobar" (45 do 60 bodova)
G) "zadovoljava" (30 do 45 bodova)
D) "ne zadovoljava" (manje od 30 bodova)

14. Datum:

15. Potpisi:

Predlagač ocene:

Sudijski pomoćnik:

 

Obrazac br. 6

IZVEŠTAJ O VANREDNOM OCENJIVANJU

 

1. Naziv suda:

2. Period vanrednog ocenjivanja:

3. Predlagač ocene:

4. Ime i prezime sudijskog pomoćnika:

5. Zvanje:

6. Poslovi na kojima sudijski pomoćnik radi:

7. Broj bodova po kriterijumima i merilima koji se vrednuju u slučaju vanrednog ocenjivanja

Kriterijum obim posla (najviše 40 bodova)

Merilo: broj izrađenih nacrta odluka (meritorno rešene i rešene na drugi način)

- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 85% do 100% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 40 bodova
- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 60% do 85% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 32 boda,
- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 40% do 60% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 24 boda,
- ako je sudijski pomoćnik izvršio od 30% do 40% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 16 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik izvrši do 30% poslova koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 8bodova.

 

Kriterijum kvalitet posla (najviše 35 bodova)

Merilo pravilno izvršavanje poslova (najviše 15 bodova)

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 15 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 12 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik često precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 9 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad precizno i tačno izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 6 bodova,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije uspeo da precizno i tačno izvrši poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 3 boda.

 

Merilo izvršavanje poslova u rokovima (najviše 10 bodova)

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 10 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 8 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik često u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 6 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad u zadatim rokovima izvršio poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 4 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije uspeo da u zadatim rokovima izvrši poslove koji su mu određeni opisom radnog mesta i radnim ciljevima: 2 boda.

 

Merilo stvaralačka sposobnost (najviše 10 bodova)

- ako je sudijski pomoćnik u svakom slučaju analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 10 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik u većini slučajeva analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 8 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik često analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 6 bodova,
- ako je sudijski pomoćnik ponekad analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 4 boda,
- ako sudijski pomoćnik u većini slučajeva nije analizirao, procenio i pronalazio najbolja rešenja u primeni materijalnog i procesnog prava: 2 boda.

 

8. UKUPNO BODOVA:

9. PREDLOG OCENE
(U izveštaju o vanrednom ocenjivanju mogu biti predložene ocene: "zadovoljava" - ako rad sudijskog pomoćnika u periodu za vanredno ocenjivanje bude vrednovan sa 28 i više bodova po kriterijumima iz čl. 13. i 14. Pravilnika; "ne zadovoljava" - ako rad sudijskog pomoćnika u periodu za vanredno ocenjivanje bude vrednovan sa manje od 28 bodova po kriterijumima iz čl. 13. i 14. Pravilnika)

10. Datum:

11. Potpisi:

Predlagač ocene:

Sudijski pomoćnik:

Napomene

* Odredbe člana 12. tačka 5), člana 17, člana 18. stav 6, člana 23. i člana 27. stav 2. u delu koji glasi: "kao i broj bodova za kriterijum objavljeni naučni i stručni radovi" Pravilnika o kriterijumima, merilima i postupku za ocenjivanje rada sudijskih pomoćnika ("Sl. glasnik RS", br. 32/2016) prestale su da važe na osnovu Odluke US IUo 257/2016 od 8. novembra 2018. godine, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 103/2018 od 26. decembra 2018. godine. Pravilnikom o izmenama Pravilnika o kriterijumima, merilima i postupku za ocenjivanje rada sudijskih pomoćnika ("Sl. glasnik RS", br. 37/2019) su brisane navedene odredbe na koje se odnosi odluka Ustavnog suda.