ODLUKA
O PRIPREMI KADROVSKOG PLANA

("Sl. list grada Užica", br. 11/2019)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se postupak pripreme i sadržina Kadrovskog plana za gradske uprave, Gradsko pravobranilaštvo, Službu budžetske inspekcije i Službu interne revizije i Kadrovskog plana Gradske opštine Sevojno.

Član 2

Kadrovski plan se sastoji od podataka kojima se prikazuje posebno za svaku upravu, organ ili službu (u daljem tekstu: organi):

1. Postojeći broj u prethodnoj godini:

1) službenika i nameštenika po svakom položaju, svakom zvanju i svakoj vrsti radnih mesta koji su u radnom odnosu na neodređeno vreme,

2) službenika i nameštenika po svakom zvanju i svakoj vrsti radnih mesta koji su u radnom odnosu na određeno vreme u Kabinetu gradonačelnika, odnosno predsednika gradske opštine Sevojno i zbog povećanog obima posla i

3) pripravnika po stepenima stručne spreme.

2. Planirani broj u godini za koju se donosi:

1) službenika i nameštenika po svakom položaju, svakom zvanju i svakoj vrsti radnih mesta koji je potreban organu u radnom odnosu na neodređeno vreme,

2) službenika i nameštenika čiji je prijem u radni odnos na određeno vreme potreban u Kabinetu gradonačelnika, odnosno predsednika gradske opštine Sevojno ili zbog povećanog obima posla i

3) pripravnika po stepenima stručne spreme čiji je prijem potreban organu.

Član 3

Popunjavanje radnih mesta, prijem u radni odnos na određeno vreme i prijem pripravnika dopušteni su samo ako se uklapaju u doneseni kadrovski plan.

Član 4

Kadrovski plan usvaja Skupština grada, odnosno Skupština gradske opštine Sevojno istovremeno sa odlukom o budžetu Grada, odnosno Gradske opštine.

Kadrovski plan važi jednu budžetsku godinu.

Kadrovski plan se može menjati istovremeno sa donošenjem odluke o izmenama budžeta ako se tim izmenama menja visina sredstava za plate tako što se sredstva za plate predviđaju za manji, odnosno veći broj službenika i nameštenika ili za viša, odnosno niža zvanja i vrstu radnih mesta.

Član 5

Svaka uprava, organ ili služba pripremaju nacrt svog kadrovskog plana.

Nacrt kadrovskog plana zasniva se na proceni ostvarenja kadrovskog plana za tekuću godinu, promeni poslovnih procesa koji se planiraju i potrebi da se poveća ili smanji broj službenika i nameštenika ili da se njihova radna mesta drugačije opišu i razvrstaju zbog toga što se menja način rada i obim poslova organa.

Član 6

Nacrt kadrovskog plana sastoji se od tabelarnog dela i obrazloženja.

Tabelarni deo nacrta kadrovskog plana prikazuje podatke iz člana 2. ove odluke.

U obrazloženju nacrta kadrovskog plana navode se podaci o ostvarenju kadrovskog plana za tekuću godinu, razlozi zbog kojih treba da se poveća ili smanji broj službenika i nameštenika u radnom odnosu na neodređeno vreme, razlozi zbog kojih treba da se njihova radna mesta drukčije opišu i razvrstaju, a ako se planira da se službenici i nameštenici primaju u radni odnos na određeno vreme - i razlozi zbog kojih se očekuje povećan obim posla.

Član 7

Svaki organ dostavlja nacrt svog kadrovskog plana Gradskoj upravi za finansije i Odseku za upravljanje ljudskim resursima.

Član 8

Odsek za upravljanje ljudskim resursima proverava da li su nacrti kadrovskih planova organa pripremljeni prema odredbama ove odluke i ako utvrdi nedostatke, daje uputstva kako da se oni otklone.

Član 9

Ukoliko je Gradska uprava za finansije saglasna sa visinom budžetskih sredstava koja bi bila potrebna za sprovođenje nacrta kadrovskog plana, priprema nacrta kadrovskog plana organa je okončana i smatra se da je on usklađen s nacrtom odluke o budžetu grada Užica, odnosno gradske opštine Sevojno.

Ako se Gradska uprava za finansije ne saglasi s visinom budžetskih sredstava koja bi bila potrebna za sprovođenje nacrta kadrovskog plana, onda predlaže kako da se izmeni nacrt kadrovskog plana.

Ukoliko se organ saglasi sa izmenom koju je predložila Gradska uprava za finansije priprema nov nacrt kadrovskog plana, a ako se ne saglasi dužan je, pošto o nastaloj neusaglašenosti odluči Gradsko veće, da nacrt svog kadrovskog plana uskladi sa stavom Gradskog veća.

Član 10

Nacrte svojih kadrovskih planova koje nije bilo potrebe menjati, kao i one koji su usaglašeni sa uputstvom Odseka za upravljanje ljudskim resursima i mišljenjem Gradske uprave za finansije ili Gradskog veća, organi dostavljaju Odseku za upravljanje ljudskim resursima koji priprema objedinjeni Nacrt kadrovskog plana za gradske uprave, Gradsko pravobranilaštvo, Službu budžetske inspekcije i Službu interne revizije i Nacrt kadrovskog plana Gradske opštine Sevojno.

Član 11

Kadrovski plan za gradske uprave, Gradsko pravobranilaštvo, Službu budžetske inspekcije i Službu interne revizije donosi Skupština grada Užica, a Kadrovski plan uprave gradske opštine Sevojno donosi Skupština gradske opštine Sevojno.

Član 12

Odsek za upravljanje ljudskim resursima prati sprovođenje kadrovskog plana u gradskim upravama, Gradskom pravobranilaštvu, Službi budžetske inspekcije, Službi interne revizije i u gradskoj opštini Sevojno.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".