ODLUKA

O PRIVREMENIM OBJEKTIMA

("Sl. list grada Čačka", br. 6/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se vrste, postupak, uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja privremenih objekata na teritoriji grada Čačka (u daljem tekstu: Grad).

Privremeni objekti, u smislu ove odluke su: manji montažni objekti privremenog karaktera, kao i drugi slični objekti privremenog karaktera, koji se postavljaju na javnim i drugim površinama, na teritoriji grada Čačka.

Član 2

Manji montažni objekat privremenog karaktera (u daljem tekstu: manji montažni objekat), u smislu ove odluke, je: kiosk, bašta ugostiteljskog objekta, bilbord, reklamni pano, reklamna oznaka, pano za lepljenje umrlica, pult - tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta, pult - tezga za prodaju robe i drugi pokretni mobilijar, rashladni uređaj, aparat za zabavu ili pripremu hrane, objekat za zabavu, sportski ili rekreacioni objekat koji se privremeno postavlja na površinama iz člana 3. ove odluke, do privođenja planiranoj nameni, isteka roka korišćenja zemljišta ili nastupanja drugih okolnosti, a najduže do pet godina.

Drugi slični objekti privremenog karaktera, u smislu ove odluke, su: nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu, balon hala sportske namene, objekat za deponovanje i separaciju rečnih agregata i ograda za obezbeđenje sigurnosti i ograđivanje gradilišta, skela i drugi objekti u funkciji gradilišta.

Član 3

Privremeni objekti se mogu postavljati na javnim i drugim površinama.

Javne površine su, u smislu ove odluke, površine utvrđene planskim dokumentom koje su dostupne svim korisnicima pod jednakim uslovima, kao i površine koje nisu utvrđene planskim dokumentom, ali se koriste kao javne površine dostupne svim korisnicima pod jednakim uslovima i to:

- javne saobraćajne površine (put, ulica, pešačka zona i slično);

- trgovi;

- javne zelene površine i

- javne površine bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine).

Druge površine, u smislu stava 1. ovog člana, su:

- slobodne površine kompleksa - građevinske parcele objekata javne namene,

- slobodne površine građevinske parcele objekata namenjene javnom korišćenju;

- otvoreni delovi objekta namenjeni pešacima (kolonade, pasaži) i

- neizgrađeno građevinsko zemljište do privođenja nameni u skladu sa planskim dokumentom.

Javne zelene površine su, u smislu ove odluke, prostori na teritoriji grada određeni planskim dokumentom za podizanje javnih zelenih površina, kao i drugi prostori koji se koriste kao javne zelene površine, i to: parkovi, spomen parkovi, zelene površine sa skverovima, zelene površine duž i u okviru ulice (ulični travnjaci, drvoredi, zelene trake, žive ograde, razdelne i zaštitne trake i pojasevi), travnjaci, drvoredi i drugi zasadi, zelene površine duž uređenih obala reka, kejova i drugih vodenih površina, rekreativne površine, zelene površine unutar i između otvorenih stambenih blokova (blokovsko zelenilo), neuređene javne zelene površine pod parložnom travom i drugo.

Privremeni objekti, u smislu stava 2. ovog člana, mogu se izuzetno postavljati na javnim zelenim površinama na kojima se okuplja veći broj građana (javna kupališta, parkovi i sl.) radi zadovoljenja potreba ovih korisnika, na način i pod uslovima određenim Programom postavljanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera i to tako da se ne umanjuju i ne oštećuju postojeće zelene površine.

Privremene objekte mogu postavljati pravna lica, preduzetnici i nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Ogradu za obezbeđenje sigurnosti i ograđivanje gradilišta, skelu i druge objekte u funkciji gradilišta mogu postavljati i fizička lica kao investitori.

II MANJI MONTAŽNI OBJEKTI PRIVREMENOG KARAKTERA

Kiosk

Član 4

Kiosk je tipski objekat za pružanje usluga (trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, komunalnih i dr.) koji se postavlja u već izgrađenom finalnom obliku, a po potrebi se može demontirati i premestiti, površine do 10,5 m2.

Rešenje o odobrenju postavljanja kioska izdaje se na rok od pet godina.

Bašte ugostiteljskih objekata

Član 5

Bašta ugostiteljskog objekta (letnja i zimska bašta) je montažno-demontažni objekat, otvorenog ili zatvorenog tipa u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u tom objektu, u toku cele godine.

Bašta se ne može postaviti u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u kiosku ili drugom ugostiteljskom objektu sa šalterskim usluživanjem.

Bašta se ne može postavljati na javnim zelenim površinama, izuzev na prostoru javnog kupališta (plaže) na Zapadnoj Moravi kod brane u sportsko rekreacionom centru u Čačku.

Član 6

Bašte na trotoarima postavljaju se tako da:

- širina trotoara namenjena za kretanje pešaka bude najmanje 1,6m;

- širina trotoara kod ulica sa visokim intenzitetom kretanja pešaka bude najmanje 2,5m;

- površina namenjena kretanju pešaka kod bašta dužih od 6,0m i onih koje su postavljene u neposrednoj blizini stajališta javnog gradskog prevoza, pešačkog prelaza i raskrsnice, bude široka najmanje 2,0m;

- ivica bašte bude udaljena od ivice kolovoza najmanje 30cm, a zimske bašte 90 cm;

- visina slemena, odnosno venca bašte bude maksimalno 3,5m od kote terena.

Član 7

Bašte u pešačkim zonama i na trgovima postavljaju se tako da površine za kretanje pešaka budu široke najmanje 3,0m, a za prolaz vatrogasnog vozila najmanje 3,5m.

Bašte u Ulici Gradsko šetalište, postavljaju se duž ulice, centralnim delom, radi formiranja koridora za prolaz dostavnih, vatrogasnih, vozila hitne pomoći i dr., kao i za nesmetano kretanje pešaka, naspram ili u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta, i to na podestu od drveta ili legure metala visine do 0,16m.

Član 8

Bašte se ne mogu postavljati na sledećim javnim površinama:

- u zoni raskrsnice, ukoliko ometaju preglednost raskrsnice;

- u širini pešačkih prelaza i udaljenosti manjoj od 2,0m od pešačkog prelaza;

- na stajalištima javnog gradskog prevoza;

- u širini kolskog i pešačkog ulaza u zgradu ili dvorište;

- na trasi protivpožarnog puta;

- na obeleženim parking mestima (na kolovozu ili delu kolovoza obeleženom za parkiranje).

Član 9

Bašte se mogu postavljati na površini ispred, bočno ili u zaleđu ugostiteljskog objekta i po pravilu u dužini ugostiteljskog objekta.

Ukoliko se bašta ne postavlja neposredno uz ugostiteljski objekat, potrebno je ostaviti prolaz za kretanje pešaka između ugostiteljskog objekta i bašte u širini propisanoj u skladu sa članom 6.

Bašte se postavljaju tako da dužina bašte bude u dužini ugostiteljskog objekta.

Izuzetno, dužina bašte može prelaziti dužinu ugostiteljskog objekta, pod uslovom da postoji saglasnost korisnika stambenog ili poslovnog prostora ispred kojeg se bašta postavlja, osim bašte u Ulici Gradsko šetalište, koje se postavljaju duž ulice, centralnim delom.

Član 10

Zabranjeno je postavljanje zvučnika i pojačala radi izvođenja muzičkog ili drugog programa, kao i postavljanje izvora svetlosti kojima se stvaraju dodatni svetlosni efekti (poigravanje sa raznobojnim svetlima, ukrštanje raznobojnih svetlosnih snopova radi zabave, laserski lajt šou, svetleće reklame i slično) u baštama ugostiteljskih objekata.

Član 11

Elementi bašte ne smeju biti fiksirani za javnu površinu zavrtnjima, ankerovanjem ili na neki drugi način.

Dimenzije i težina elemenata bašte, kao i njihova međusobna veza moraju biti takvi da omogućavaju brzu montažu, demontažu i uklanjanje.

Svi elementi bašte moraju biti postavljeni unutar odobrene osnove i volumena bašte.

Član 12

Letnja bašta se postavlja u periodu od 15. februara do 15. novembra tekuće godine.

Letnju baštu čine podest, stolovi, stolice, suncobrani, odnosno tende i odgovarajući lako pokretni montažno- demontažni elementi.

Elementi letnje bašte iz stava 2. ovog člana, uračunavaju se u ukupnu površinu koju zauzima letnja bašta.

U okviru letnje bašte može se:

1) postaviti podest od drveta ili legure metala visine do 0,16m za koji se mogu fiksirati suncobrani, odnosno tende;

2) postaviti montažno-demontažna ograda visine 0,80m izgrađena od drveta ili metala i žardinjere sa ukrasnim biljkama;

3) postaviti suncobrane, odnosno tende;

4) postaviti rashladna vitrina, pod uslovom da se ne koristi kao posebno prodajno mesto.

Mini bar je vrsta letnje bašte koja se postavlja u funkciji ugostiteljskog objekta, uz objekat, i zauzima najviše 1,6m od spoljnog zida poslovnog objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka širine najmanje 1,6m. Mini bar čine barske stolice, barski stolovi, odnosno pult i suncobrani.

Plažni bar je vrsta letnje bašte, koju može postaviti pravno lice i preduzetnik registrovan za obavljanje ugostiteljske delatnosti na javnom kupalištu na Zapadnoj Moravi kod brane u sportsko - rekreacionom centru u Čačku.

Plažni bar je uređen prostor koji se formira postavljanjem stolova, stolica, ležaljki, suncobrana ili tendi i pokretne opreme potrebne za usluge točenja pića (šank, sudopera, rezervoar za prijem otpadnih voda iz sudopere i slično) i rashladnih vitrina, pod uslovom da se ne koriste kao posebno prodajno mesto, pokretnih WC kabina i sl.

Pokretni ugostiteljski objekti mogu se postavljati na javnom kupalištu na Zapadnoj Moravi kod brane u sportsko-rekreacionom centru u Čačku, pod uslovima i na način propisanim za plažne barove.

Član 13

Zimska bašta se postavlja u periodu od 15. novembra tekuće godine do 15. februara naredne godine.

Zimska bašta je montažno-demontažni objekat drvene, metalne odnosno PVC konstrukcije, zatvorena sa providnim materijalom, koja se arhitektonski mora uklopiti u ambijentalno, estetesko i urbanističko okruženje.

Elementi zimske bašte iz stava 2. ovog člana, uračunavaju se u ukupnu površinu koju zauzima zimska bašta.

Bilbordi

Član 14

Bilbordi su montažne konstrukcije koje se postavljaju na teritoriji grada i namenjeni su za obavljanje delatnosti reklamiranja i javnog oglašavanja.

Bilbordi se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka, pri čemu rasvetna tela moraju biti ispravna, a prikazi bez oštećenja.

Rešenje o odobrenju postavljanja bilborda izdaje se na rok od pet godina.

Reklamni panoi

Član 15

Reklamni panoi su manji montažni objekti na kojima se vrši reklamiranje određene delatnosti, proizvoda i slično.

Reklamni panoi su panoi fiksirani za javnu površinu.

Reklamni panoi se mogu postavljati i na stubovima i objektima infrastrukture.

Reklamni panoi se mogu postavljati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka.

Rešenje o odobrenju postavljanja reklamnih panoa izdaje se na rok od pet godina.

Reklamni "A" panoi, reklamne oznake i panoi za lepljenje umrlica

Član 16

Reklamni "A" pano je dvostrani ili jednostrani manji montažni objekat koji nije fiksiran za javnu površinu, maksimalne širine 0,6m i maksimalne visine 1,0m, kojim se vrši reklamiranje delatnosti i proizvoda poslovnog objekta ispred koga se postavlja.

Reklamni "A" panoi se postavljaju tako da širina trotoara koja ostaje namenjena za kretanje pešaka bude najmanje 1,6 m.

Nije dozvoljeno postavljanje reklamnih "A" panoa u ekstra zoni određenoj gradskom odlukom kojom je propisana visina i način utvrđivanja i naplate naknade za korišćenje javnih površina.

Reklamne oznake su: firma, plakat, nalepnica, elektronski displej, svetleća slova, laserski prikaz, mural, odnosno transparent i drugi reklamni natpisi i sl.

Reklamne oznake se mogu postavljati na stubovima, krovovima i kalkanskim zidovima objekta, odnosno zidovima bez otvora, između objekata, ogradama i drugim sličnim objektima.

Nije dozvoljeno postavljanje reklamnih oznaka na stubovima preko ulica (PVC transparenti), kao ni na stubovima i objektima infrastrukture.

Reklamne oznake mogu se postavljati na fasadama poslovnih zgrada, kao i na fasadama poslovnog prostora u prizemlju stambeno - poslovne zgrade, tako da se ne naruši ambijentalna, estetska i urbanistička celina okruženja.

Panoe za lepljenje umrlica postavlja javno preduzeće koje upravlja građevinskim zemljištem na javnim površinama u skladu sa Programom postavljanja manjih montažnih objekata.

Rešenje o odobrenju postavljanja reklamnih "A" panoa, reklamnih oznaka i panoa za lepljenje umrlica izdaje se na rok od pet godina.

Pult-tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta

Član 17

Pult-tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta je montažna konstrukcija postavljena uz poslovni objekat za prodaju robe iz poslovnog objekta.

Pult-tezga može da zauzme najviše jedan metar od spoljnog zida poslovnog objekta iz stava 1. ovog člana, a u dužini uličnog fronta objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka, širine najmanje 1,6m.

Prodaja proizvoda u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, s tim što se rešenje može izdati na maksimalno godinu dana.

Nije dozvoljeno postavljanje pult tezgi za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta u ekstra zoni određenoj gradskom odlukom kojom je propisana visina i način utvrđivanja i naplate naknade za korišćenje javnih površina.

Rešenje o odobrenju postavljanja pult- tezge za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta izdaje se na rok od godinu dana.

Pult-tezga za prodaju robe

Član 18

Pult-tezga za prodaju robe je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretni objekat za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 2,0 m2.

Prodaja proizvoda domaće radinosti i starih zanata, suvenira, cveća, jelki, nakita i prazničnih ukrasa na objektima iz stava 1. ovog člana može se obavljati za vreme sledećih praznika: Nova godina, Božić, Pravoslavna nova godina, Dan žena i Vaskrs, najduže ukupno sedam dana pre i za vreme praznika, isključivo na tipskim tezgama u Skadarskoj ulici. Prodaja cveća na objektima iz člana 1. ovog člana može se obavljati i na Gradskom trgu. Izuzetno, prodaja navedenih proizvoda za vreme novogodišnjih praznika (Nova godina, Božić, Pravoslavna nova godina) može se obavljati i u periodu od 25. decembra tekuće do 13. januara naredne godine. Prodaja navedene robe na objektima iz stava 1. ovog člana može se obavljati i za vreme održavanja vašara, sajmova, izložbi i tradicionalnih manifestacija u Mrčajevcima, Prislonici i drugim mestima.

Izuzetno, promo pult i drugi objekti, uređaji i oprema koji se postavljaju prilikom održavanja prezentacija delatnosti ili proizvoda, neprofitnih manifestacija i priredbi humanitarnog, edukativnog, muzičkog, sportskog ili političkog karaktera, odnosno manifestacija u cilju negovanja kulture i kulturnog nasleđa ili snimanja reklamnih spotova, mogu se postavljati u toku cele godine, najduže sedam dana, na Gradskom trgu ili drugim lokacijama. Na promo pultu ili drugim objektima, uređajima i opremi koji se postavljaju prilikom održavanja navedenih manifestacija ne može se vršiti prodaja proizvoda.

Na Gradskom trgu u Čačku ili u Skadarskoj ulici nadležni organ može odobriti isključivo registrovanim udruženjima pčelara najviše dva puta u toku kalendarske godine promociju i prodaju meda i pčelarskih proizvoda, na tipskim pult - tezgama.

Na Gradskom trgu se mogu postavljati vozila kao prateći mobilijar objekata iz prethodnog stava, osim vozila preko 5t nosivosti.

Gradsko veće grada Čačka odrediće tip pult - tezge za prodaju robe i nadležnu javnu službu čiji je osnivač grad Čačak koja će izvršiti nabavku i postavljanje tipskih tezgi za prodaju robe, na predlog Gradonačelnika grada Čačka.

Trgovac koji vrši prodaju robe na pultu - tezgi za prodaju robe dužan je da na pultu - tezgi ima vidno istaknuto poslovno ime, odnosno naziv ili skraćeno poslovno ime, radno vreme i cene proizvoda, u skladu sa važećim propisima o trgovini.

Rashladni uređaji

Član 19

Uz objekat u kome se prodaju prehrambeni proizvodi mogu se postaviti najviše dva rashladna uređaja za prodaju osvežavajućih napitaka, površine do 1,0 m2 i jedan rashladni uređaj za prodaju industrijskog sladoleda maksimalne površine do 1,50 m2, ukoliko je dužina uličnog fronta objekta do 6 m, a ako je preko 6 m, može se postaviti jedan rashladni uređaj više.

Rashladni uređaji ispred prodajnog objekta mogu da zauzmu najviše dva metra od spoljnog zida poslovnog objekta iz stava 1. ovog člana, a u dužini uličnog fronta objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka, širine najmanje 1,6 m.

Nije dozvoljeno postavljanje rashladnih uređaja ispred kioska i drugih manjih montažnih objekata privremenog karaktera koji su postavljeni bez važećeg rešenja o odobrenju postavljanja objekta.

Rashladni uređaji za prodaju industrijskog sladoleda i kremova mogu se postavljati nezavisno od poslovnog objekta na javnoj površini pod uslovom da ga čini jedna rashladna komora maksimalne površine do 1,5 m2.

Rešenje o odobrenju postavljanja rashladnih uređaja izdaje se na rok od godinu dana.

Aparat za zabavu ili pripremu hrane

Član 20

Aparati za zabavu su lako pokretni, prenosivi montažni objekti koji su namenjeni za zabavu dece.

Aparati za zabavu mogu biti statični i pokretni.

Statični aparati za zabavu (dečije klackalice-igračke, vitrine sa igračkama i sl.) su aparati čija bruto površina ne može biti veća od 2,0m2, a aktiviraju se ubacivanjem žetona.

Pokretni aparati za zabavu su: dečiji autići, konjići, razne igračke i sl.

Prostor maksimalne površine do 100m2 po kome se autići ili drugi pokretni aparati kreću, mora se obeležiti montažno demontažnom ogradom, radi bezbednosti korisnika i prolaznika.

Aparati za pripremu i prodaju hrane su tipski, lako pokretni, prenosivi objekti montažne konstrukcije koji ne menjaju lokaciju, namenjeni za pripremu i prodaju sladoleda na točenje, kokica, krofnica, kestenja, kukuruza, kikirikija i sličnog, čija bruto površina sa kućištem aparata i manipulativnim prostorom ne može biti veća od 2,0 m2.

Aparati za pripremu i prodaju sladoleda postavljaju se isključivo na javnoj površini ispred ugostiteljskih objekata. Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje navedenog aparata mora imati zaključen ugovor sa vlasnikom ili zakupcem ugostiteljskog objekta o korišćenju sanitarnih prostorija u objektu ispred koga se aparat postavlja.

Rešenje o odobrenju postavljanja aparata za zabavu ili aparata za pripremu i prodaju hrane ili sladoleda izdaje se na rok od godinu dana.

Objekat za zabavu

Član 21

Objekti za zabavu su zabavni park, cirkus, aparati za zabavu koji čine jedan ili više različitih objekata osnovne namene (vrteške, vozići, autići i sl, cirkuska šatra, klizalište, veštačka stena i sl.) sa pomoćnim objektima (blagajna, objekti za smeštaj osoblja, držanje životinja i sl.), koji se postavljaju u finalnom obliku ili sklapaju od gotovih elemenata i koriste se sezonski ili u toku cele godine.

Rešenjem se odobrava postavljanje objekata za zabavu na površinama navedenim u članu 3. ove odluke na rok koji podnosilac zahteva navede u zahtevu, a najduže na rok od godinu dana.

Lice kome je izdato odobrenje za postavljanje objekta za zabavu dužno je da sve objekte, mašine, aparate i uređaje postavi u skladu sa važećim propisima i standardima, da za mašine, aparate i uređaje poseduje odgovarajuće ateste i potvrde o njihovoj bezbednosti, kao i da u toku njihove upotrebe obezbedi nadzor odgovarajućeg stručnog lica.

Sportski i rekreativni objekat

Član 22

Sportski objekat je otvoreni objekat sportske namene, sportski teren i slično (klizalište, sportski tereni za košarku, odbojku, skejt, boćanje i sl.) koji se formira od gotovih elemenata, koji osim terena može imati montažno-demontažnu ogradu i klupe-tribine, a izuzetno može imati pomoćne zatvorene montažne objekte (blagajna, smeštaj rekvizita i sl.), a koristi se sezonski ili u toku cele godine.

Objekat namenjen za iznajmljivanje sportskih i rekreativnih bicikala i rekvizita za sport i rekreaciju je zatvoreni, odnosno zatvoreno-otvoreni montažno-demontažni objekat (blagajna, smeštaj sportskih i rekreativnih bicikala i rekvizita i sl.).

Rešenje o odobrenju postavljanja sportskih i rekreativnih objekata može se izdati gradu Čačku ili javnom preduzeću, odnosno ustanovi čiji je osnivač grad Čačak, na rok od pet godina.

III POSTUPAK IZDAVANJA ODOBRENJA ZA POSTAVLJANJE MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA

Član 23

Postavljanje manjeg montažnog objekta na površinama iz člana 3. ove odluke rešenjem odobrava organizaciona jedinica gradske uprave grada Čačka nadležna za poslove urbanizma (u daljem tekstu: nadležni organ uprave).

Podnosilac zahteva za izdavanje rešenja o odobrenju postavljanja manjeg montažnog objekta dužan je da u zahtevu navede potpune i tačne podatke o podnosiocu zahteva navedene u članu 24. stav 1. alineja 1. ove odluke, manjem montažnom objektu koji se postavlja i lokaciji (prostoru) na kome se manji montažni objekat postavlja, kao i da uz zahtev priloži propisane dokaze.

Uz zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju za postavljanje manjeg montažnog objekta podnose se sledeći dokazi:

- za postavljanje svakog objekta: kopija katastarskog plana i prepis lista nepokretnosti za katastarsku parcelu na kojoj se objekat postavlja, odnosno za nepokretnost pored koje se postavlja i izvod iz Registra privrednih subjekata, ne stariji od deset dana, odnosno potvrda o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, za tekuću godinu za podnosioca zahteva, ili potpisana izjava podnosioca zahteva da je saglasan da nadležni organ uprave može po službenoj dužnosti vršiti uvid, pribavljati i obrađivati sve podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija kod ovog ili drugih organa, a koji su neophodni za odlučivanje;

- za postavljanje kioska, bilborda ili reklamnih panoa: rešenje Gradskog veća grada Čačka o dodeli na korišćenje javne površine za postavljanje manjeg montažnog objekta, ugovor o korišćenju javne površine, zaključen sa JP "Gradac" Čačak, idejni projekat izrađen u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji objekata i odredbama ove odluke ili prospekt proizvođača sa potrebnom tehničkom dokumentacijom;

- za postavljanje plažnih barova: rešenje Gradskog veća grada Čačka o dodeli na korišćenje javne površine za postavljanje manjeg montažnog objekta, ugovor o korišćenju javne površine, zaključen sa JP "Gradac" Čačak i idejno rešenje izrađeno u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji i odredbama ove odluke;

- za postavljanje letnje bašte ugostiteljskog objekta: dokaz da je podnosilac zahteva vlasnik ili zakupac poslovnog prostora ispred koga se postavlja letnja bašta i idejno rešenje izrađeno u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji i odredbama ove odluke, sa podacima o dužini i površini postojećeg ugostiteljskog objekta;

- za postavljanje zimske bašte ugostiteljskog objekta: dokaz da je podnosilac zahteva vlasnik ili zakupac poslovnog prostora ispred koga se postavlja zimska bašta i idejni projekat izrađen u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji i odredbama ove odluke, sa podacima o dužini i površini postojećeg ugostiteljskog objekta;

- za postavljanje promo pulta i drugih objekata, uređaja i opreme koji se postavljaju prilikom održavanja javnih manifestacija: fotokopija potpune i blagovremene prijave javnog skupa sa svim prilozima i dokazom da je prijava blagovremeno predata Ministarstvu unutrašnjih poslova, organizaciona jedinica u Čačku, u skladu sa važećim propisima o javnom okupljanju;

- za postavljanje reklamnih oznaka: ugovor zaključen sa vlasnikom objekta o korišćenju objekta, za višeporodične stambene zgrade ugovor sa stambenom zajednicom, za poslovne zgrade overena saglasnost vlasnika posebnog dela zgrade i fotografija sa tačnom pozicijom i dimenzijama objekta ili idejni projekat reklamne oznake;

- za postavljanje pult - tezge za izlaganje i prodaju robe ili rashladnog uređaja ispred prodajnog objekta: dokaz da je podnosilac zahteva vlasnik ili zakupac poslovnog prostora ispred koga se postavlja pult - tezga ili rashladni uređaj;

- za postavljanje aparata za pripremu i prodaju hrane ili sladoleda na javnim površinama kao samostalnih objekata: rešenje Gradskog veća grada Čačka o dodeli na korišćenje javne površine za postavljanje manjeg montažnog objekta, ugovor o korišćenju javne površine, zaključen sa JP "Gradac" Čačak i fotografija aparata sa tačnom pozicijom i dimenzijama manjeg montažnog objekta, a za postavljanje aparata za pripremu i prodaju sladoleda i ugovor sa vlasnikom ili zakupcem ugostiteljskog objekta o korišćenju sanitarnih prostorija u objektu ispred koga se aparat postavlja;

- za postavljanje aparata za zabavu: rešenje Gradskog veća grada Čačka o dodeli na korišćenje javne površine za postavljanje manjeg montažnog objekta, ugovor o korišćenju javne površine, zaključen sa JP "Gradac" Čačak i fotografija aparata sa tačnom pozicijom i dimenzijama manjeg montažnog objekta;

- za postavljanje sportskih i rekreacionih objekata: idejni projekat izrađen u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji objekata i odredbama ove odluke.

Podnosilac zahteva za postavljanje manjeg montažnog objekta na građevinskom zemljištu koje nije u javnoj svojini Grada dužan je da uz zahtev dostavi dokaz da je jedini vlasnik ili zakupac građevinskog zemljišta na kome se postavlja manji montažni objekat ili overenu pisanu saglasnost lica koje je vlasnik ili korisnik navedenog građevinskog zemljišta.

Overenu pisanu saglasnost za postavljanje manjeg montažnog objekta na katastarskim parcelama na kojima je izgrađena višeporodična stambena, stambeno - poslovna zgrada ili poslovna zgrada, na kojima nije određeno zemljište za redovnu upotrebu objekta, izdaje stambena zajednica na osnovu odluke skupštine stambene zajednice donete u skladu sa zakonom kojim je propisano stanovanje i održavanje zgrada, odnosno pravno lice koje upravlja poslovnom zgradom u skladu sa odredbama istog zakona. Saglasnost mora sadržati označenje pravnog lica koje daje saglasnost, broj i datum odluke organa pravnog lica da se saglasnost izda, datum održavanja sednice organa upravljanja pravnog lica na kojoj je odluka doneta, broj katastarske parcele, katastarsku opštinu, dimenzije, površinu i tačnu lokaciju prostora na kome se postavlja objekat, označenje vremenskog perioda za koji se daje saglasnost i drugo. Potpis na ovoj saglasnosti mora biti overen kod nadležnog javnog beležnika.

Ako se manji montažni objekat postavlja na katastarskoj parceli na kojoj je izgrađeno više višeporodičnih stambenih, stambeno - poslovnih ili poslovnih zgrada, na kojima nije određeno zemljište za redovnu upotrebu objekta, podnosilac zahteva dužan je da dostavi saglasnost stambene zajednice ispred čije zgrade se objekat postavlja, na osnovu odluke skupštine stambene zajednice donete u skladu sa zakonom kojim je propisano stanovanje i održavanje zgrada, odnosno pravnog lica koje upravlja poslovnom zgradom u skladu sa odredbama istog zakona.

Zakup građevinskog zemljišta koje služi za redovnu upotrebu stambene ili poslovne zgrade dokazuje se dostavljanjem ugovora o zakupu zaključenog sa stambenom zajednicom, odnosno pravnim licem koje upravlja poslovnom zgradom, u skladu sa zakonom kojim je propisano stanovanje i održavanje zgrada.

Zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju postavljanja letnje bašte ugostiteljskog objekta ne može se podneti za period kraći od pet meseci u toku jedne kalendarske godine, a za postavljanje zimske bašte za period kraći od tri meseca u tekućoj i narednoj kalendarskoj godini.

Nadležni organ uprave rešenjem će odbaciti zahtev koji ne sadrži potpune i tačne podatke o podnosiocu zahteva ili ako uz zahtev nisu dostavljeni propisani dokazi.

Nadležni organ uprave rešenjem će odbiti zahtev ako je u postupku utvrđeno da nisu ispunjeni propisani uslovi za izdavanje traženog rešenja.

Član 24

Odobrenje iz člana 23. ove odluke sadrži:

- podatke o podnosiocu zahteva (za pravna lica: poslovno ime, adresu sedišta pravnog lica, poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica, tekući račun; za preduzetnike: poslovno ime, adresu sedišta, poreski identifikacioni broj, matični broj, tekući račun; za fizička lica: poreski identifikacioni broj, jedinstveni matični broj građana, tekući račun, adresu stanovanja);

- bliže opisanu lokaciju s pozivom na broj katastarske parcele na kojoj će se delatnost obavljati, dimenzije i površinu prostora koja je odobrena za korišćenje (izraženu u m²) i zonu u kojoj se nalazi prostor odobren za korišćenje;

- tip, veličinu i namenu objekta;

- način postavljanja i rok postavljanja objekta, odnosno korišćenja javne površine;

- način održavanja prostora;

- obavezu uklanjanja nakon isteka roka;

- obavezu investitora da ukloni manji montažni objekat sa lokacije o svom trošku bez prava na nadoknadu i obezbeđivanje druge lokacije, u slučaju privođenja zemljišta nameni po urbanističkom planu ili u slučaju nastupanja drugih okolnosti zbog kojih se predmetna lokacija mora preurediti ili istekom roka utvrđenog ugovorom o davanju zemljišta na korišćenje, odnosno istekom pet godina od dana zaključenja ugovora o korišćenju javne površine.

Sastavni deo odobrenja je:

- izvod iz programa postavljanja manjih montažnih objekata;

- idejno rešenje objekta, ukoliko je podnosilac zahteva bio dužan da ga dostavi uz zahtev;

- idejni projekat objekta, ukoliko je podnosilac zahteva bio dužan da ga dostavi uz zahtev.

Protiv rešenja kojim se odobrava postavljanje manjeg montažnog objekta ili se zahtev odbija ili odbacuje, može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Čačka, u roku od osam dana od dana dostavljanja.

IV POSTUPAK DODELE LOKACIJA ZA POSTAVLJANJE MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA

Član 25

Manji montažni objekti iz člana 2. ove odluke postavljaju se na osnovu Programa postavljanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera (u daljem tekstu: Program).

Program donosi Gradsko veće grada Čačka, na predlog nadležnog organa uprave, a izrađuje ga JP GRADAC ČAČAK.

Program postavljanja manjih montažnih objekata iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina i u tom periodu može se menjati najviše jednom, po isteku dve godine od dana donošenja.

Ukoliko Program sadrži lokacije za postavljanje objekata koje se nalaze u zaštićenom prirodnom ili kulturnom dobru, pre donošenja Programa pribavlja se saglasnost upravljača tog javnog dobra i ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Član 26

Program postavljanja manjih montažnih objekata sadrži tekstualni deo i grafičke priloge.

Tekstualni deo sadrži:

- opise lokacije, dimenzije i njihove površine;

- veličinu, namenu i /ili tip montažnih objekata;

- osnovne karakteristike materijala za izgradnju i spoljni izgled objekta.

Grafički deo sadrži grafički prikaz lokacije, potrebne grafičke priloge i druge podatke od značaja za pripremanje tehničke dokumentacije.

JP GRADAC ČAČAK je dužno da, prilikom izrade Programa, utvrdi da li je moguće postaviti manji montažni objekat na lokaciji planiranoj u Programu bez eventualnog oštećenja postojećeg linijskog infrastrukturnog objekta, kao i da Programom utvrdi tehničke uslove za eventualno priključenje manjeg montažnog objekta na postojeću infrastrukturnu mrežu (elektroenergetska, vodovodna ili kanalizaciona mreža i sl.).

Član 27

Gradsko veće grada Čačka, raspisuje javni oglas radi prikupljanja ponuda za davanje na korišćenje lokacija za postavljanje kioska, bilborda, reklamnih panoa, plažnih barova, aparata za pripremu i prodaju hrane ili sladoleda, rashladnih uređaja za prodaju sladoleda i kremova na javnim površinama kao samostalnih objekata i aparata za zabavu, na osnovu usvojenog Programa.

Gradsko veće grada Čačka, po obavljenom postupku prikupljanja javnih ponuda za davanje na korišćenje lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata iz stava 1. ovog člana, rešenjem dodeljuje lokaciju učesniku postupka koji ponudi najviši iznos naknade za dodelu na korišćenje javne površine.

Na osnovu rešenja iz stava 2. ovog člana, učesnik postupka zaključuje ugovor sa gradom Čačkom o davanju na korišćenje javne površine u javnoj svojini grada Čačka.

Izuzetno, za kioske za pružanje komunalnih usluga koje postavljaju javna preduzeća čiji je osnivač grad Čačak, Gradsko veće grada Čačka daje lokaciju na korišćenje bez javnog oglasa, na osnovu predloga organa uprave Grada nadležnog za imovinsko-pravne poslove.

Postupak davanja na korišćenje lokacija određenih Programom za postavljanje manjih montažnih objekata sprovodi se shodnom primenom propisa kojima je određen postupak davanja u zakup, odnosno na korišćenje, građevinskog zemljišta u svojini Grada.

Član 28

Ugovorom o davanju na korišćenje zemljišta u javnoj svojini grada Čačka kojim se regulišu prava i obaveze u vezi davanja javne površine na privremeno korišćenje, određuje se namena planiranog objekta u skladu sa usvojenim Programima, zabrana promene namene objekta bez saglasnosti organa koji je izdao odobrenje za postavljanje montažnog objekta, kao i odredba da u slučaju da se izmeni namena objekta bez odobrenja nadležnog organa, prestaje pravo korišćenja javne površine na kome je objekat postavljen.

Promenu namene privremenog objekta odobrava rešenjem organ koji je izdao odobrenje za postavljanje objekta, na osnovu prethodne saglasnosti Gradskog veća grada Čačka.

Promena namene montažnog objekta neće se odobriti ukoliko bi se na taj način ugrozilo mirno korišćenje susednih objekata ili narušila ambijentalna ili urbanistička celina okoline.

Ugovorom o davanju na korišćenje zemljišta u javnoj svojini određuje se visina, način i rok plaćanja naknade za korišćenje javne površine.

Ugovorom o davanju na korišćenje zemljišta u javnoj svojini sadrži i eventualna saglasnost za priključenje na sistem javnog osvetljenja sa odgovarajaćim obavezama korisnika.

V PRIVREMENI OBJEKTI ZA KOJE SE NE DONOSI PROGRAM

Nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu

Član 29

Nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu sa obaveznom korpom za otpatke je manji montažni objekat koji se postavlja na autobuskom stajalištu, posebno izgrađenoj i označenoj javnoj površini, uz kolovoz javnog puta ili priključenoj na kolovoz javnog puta, namenjenoj za zaustavljanje vozila javnog prevoza.

Autobuska stajališta moraju da budu obeležena propisanim saobraćajnim znakom i da imaju istaknut naziv i izvod iz reda vožnje.

Na nadstrešnici za sklanjanje ljudi u javnom prevozu mogu se postavljati reklamni panoi, a ispod nadstrešnice i klupe za sedenje.

Postavljanje nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu na površinama iz člana 3. ove odluke rešenjem odobrava nadležni organ uprave, na zahtev upravljača puta, odnosno ulice.

Upravljač puta, odnosno ulice, dužan je da uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 4. ovog člana priloži idejni projekat nadstrešnice i izvod iz katastra podzemnih instalacija.

Odobrenje za postavljanje nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu izdaje se shodnom primenom odredbi ove odluke koje se odnose na izdavanje odobrenja za postavljanje manjih montažnih objekata.

Balon hala sportske namene

Član 30

Balon hala sportske namene postavlja se na način i u postupku objedinjene procedure izdavanja građevinske dozvole za izgradnju objekata, propisanom Zakonom o planiranju i izgradnji.

Objekti za deponovanje i separaciju rečnih agregata

Član 31

Objekti za deponovanje i separaciju rečnih agregata postavlja se na način i u postupku propisanom članom 147. Zakona o planiranju i izgradnji.

Ograda za obezbeđenje sigurnosti i ograđivanje gradilišta, skela i drugi objekti u funkciji gradilišta

Član 32

Investitor građevinskih radova na objektima koji se nalaze neposredno do ulice, dužan je da za vreme izvođenja građevinskih radova, gradilište obezbedi ogradom.

Ograda gradilišta i građevinska skela koje se postavljaju na trotoaru ulice moraju biti od čvrstog materijala, statički stabilne i omogućavati bezbedan prolaz pešacima. Ukoliko se ograda gradilišta ili građevinska skela moraju postaviti na trotoaru ulice tako da ne omogućavaju bezbedan prolaz pešacima, investitor građevinskih radova dužan je da na ogradi, odnosno skeli postavi upozorenje pešacima da pređu na drugu stranu ulice.

Zastori na građevinskoj skeli moraju da budu jednoobrazni i uredno zategnuti.

Ograde gradilišta, građevinske skele i drugi objekti u funkciji gradilišta mogu se ostavljati na površinama javne namene na osnovu odobrenja koje izdaje nadležni organ licima koja prethodno pribave građevinsku dozvolu za izgradnju objekta ili odgovarajuće odobrenje za izvođenje radova na objektu, najduže za 90 dana.

Izuzetno, ograde gradilišta, građevinske skele i drugi objekti u funkciji gradilišta mogu se postaviti na delu kolovoza ulice koja nema trotoar, najduže za 15 dana, a investitor građevinskih radova je dužan da uz zahtev za izdavanje odobrenja dostavi i projekat privremene saobraćajne signalizacije na koji je saglasnost dala organizaciona jedinica gradske uprave Grada nadležna za poslove saobraćaja.

Postavljanje ograda za obezbeđenje sigurnosti i ograđivanje gradilišta, skela i drugih objekata u funkciji gradilišta na površinama iz člana 3. ove odluke rešenjem odobrava nadležni organ uprave.

Investitor građevinskih radova uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 6. ovog člana dužan je da podnese situacioni plan na katastarsko- topografskoj podlozi, sa prikazanim planiranim zauzećem dela trotoara i označenim dimenzijama i površinom zauzeća, fotokopiju građevinske dozvole ili odobrenja za izvođenje radova i prijave početka radova po navedenoj građevinskoj dozvoli.

Odobrenje za postavljanje ograda za obezbeđenje sigurnosti i ograđivanje gradilišta, skela i drugih objekata u funkciji gradilišta izdaje se shodnom primenom odredbi ove odluke koje se odnose na izdavanje rešenja o odobrenju za postavljanje manjih montažnih objekata.

VI KORIŠĆENJE PRIVREMENIH OBJEKATA

Član 33

Korisnik privremenog objekta je dužan da objekat koristi u skladu sa rešenjem o odobrenju postavljanja privremenog objekta i ovom odlukom, kao i da prostor oko objekta održava u urednom i ispravnom stanju.

Član 34

Zabranjeno je:

- postavljati privremeni objekat bez odobrenja nadležnog organa ili protivno odobrenju nadležnog organa i odobrenoj dokumentaciji;

- vršiti zamenu odobrenog i izgrađenog privremenog objekta drugim objektom bez odobrenja nadležnog organa;

- vršiti promenu namene privremenog objekta bez odobrenja nadležnog organa.

Član 35

Investitor privremenog objekta dužan je da ukloni objekat sa lokacije o svom trošku, bez prava na nadoknadu i prava na obezbeđenje nove lokacije u slučaju privođenja zemljišta nameni po urbanističkom planu, u slučaju nastupanja drugih okolnosti zbog kojih se predmetna lokacija mora preurediti ili u slučaju isteka roka utvrđenog ugovorom o davanju zemljišta na korišćenje, a najduže po isteku roka od 5 godina od dana zaključenja ugovora o davanju zemljišta na korišćenje, bez mogućnosti produžavanja istog.

VII NADZOR

Član 36

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrše komunalna inspekcija i komunalna policija organizacione jedinice gradske uprave Grada nadležnog za poslove inspekcije.

Komunalni inspektor će doneti rešenje kojim će naložiti uklanjanje objekta o trošku investitora u slučaju da:

- investitor postupi suprotno zabrani iz člana 34. odluke;

- nastupe okolnosti određene članom 35. odluke;

- objekat izgubi građevinsku vrednost ili je sklon padu ili se ne koristi prema utvrđenoj nameni duže od 60 dana.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 37

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- postupi protivno odredbi člana 10. ove Odluke;

- postupi protivno odredbi člana 34. ove Odluke;

- privremeni objekat ne ukloni u slučajevima predviđenim u članu 35. ove Odluke;

- ne ukloni privremeni objekat po nalogu komunalnog inspektora (član 36. stav 2. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 75.000 dinara.

Za prekršaje iz ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Zahtevi za postavljanje privremenih objekata, odnosno manjih montažnih objekata privremenog karaktera, podneti pre stupanja na snagu ove odluke, koji nisu pravnosnažno rešeni do stupanja na snagu ove odluke, rešiće se po odredbama ove odluke.

Odredbe ove odluke odnose se i na korišćenje i raspolaganje privremenim, odnosno manjim montažnim objektima izgrađenim ili postavljenim po ranije važećim propisima.

Do donošenja Programa i okončanja postupka dodele lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera na osnovu ovog Programa, a najduže do 31.12.2019.g, nadležni organ uprave određivaće lokacije za postavljanje manjih montažnih objekata na javnim površinama u postupku izdavanja rešenja o odobrenju postavljanja ovih objekata.

Član 39

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera ("Službeni list grada Čačka" broj 5/16 i 22/16).

Član 40

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".