ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA DRŽAVNOG PUTA I REDA BR. 21 NOVI SAD - RUMA - ŠABAC I DRŽAVNOG PUTA I REDA BR. 19 ŠABAC-LOZNICA

("Sl. glasnik RS", br. 38/2019)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda br. 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda br. 19 Šabac-Loznica (u daljem tekstu: izmene i dopune Prostornog plana).

2. Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove teritorije grada Sremska Mitrovica i opštine Ruma, i to:

1) na teritoriji grada Sremska Mitrovica: cela katastarska opština Jarak;

2) na teritoriji opštine Ruma: delove katastarske opštine Ruma i cele katastarske opštine Hrtkovci, Platičevo i Klenak.

Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana se odnosi na deonicu državnog puta I reda Ruma-Šabac, od Autoputa E-70 (državni put IA reda A3) (petlja Ruma) do mosta na Savi, od km 44+585,00 do km 66+145,16.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu izmena i dopuna Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim su planirane "aktivnosti na putnom pravcu, državni put I reda, Sombor (veza sa Mađarskom i Hrvatskom) - Bačka Palanka (M-18) (sa dogradnjom veze prema Šidu) - Novi Sad (M-7) - Ruma - Šabac (M-21) (sa krakom za Loznicu i veza sa Bosnom i Hercegovinom (M-19)) - Valjevo - Požega i dalje veza ka Ivanjici (M-21.1)" na kojem se nalazi i predmetna deonica od Autoputa E-70 (državni put IA reda A3) (petlja Ruma) do mosta na Savi;

2) Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11), kojom je kao osnovno strateško opredeljenje utvrđeno postizanje većeg stepena ukupne funkcionalne integrisanosti prostora AP Vojvodine u okviru Republike Srbije, kao i obezbeđenje uslova za znatno veće saobraćajno i ekonomsko povezivanje AP Vojvodine sa regionima susednih zemalja i drugim evropskim zemljama. Rehabilitacija postojećih i izgradnja novih deonica na putnim pravcima osnovne putne mreže, kojima pripada i predmetna deonica, u značajnoj meri će unaprediti kvalitet putne mreže u AP Vojvodini;

3) Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda br. 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda br. 19 Šabac-Loznica ("Službeni glasnik RS", broj 40/11).

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, kao i drugim važećim propisima Republike Srbije.

5. Vizija i cilj donošenja izmena i dopuna Prostornog plana je obezbeđenje uslova za ostvarenje posebne namene i razvoj planskog područja u uslovima održivog razvoja, odnosno realizaciju planirane deonice infrastrukturnog koridora državnog puta I reda od Rume do Šapca.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za izgradnju i plansko korišćenje prostora. Predmet izrade izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda br. 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda br. 19 Šabac-Loznica na delu koridora puta Ruma-Šabac (most na Savi) je detaljna planska razrada koridora između Rume i Šapca ukupne dužine oko 21 km. Izgradnjom predmetne deonice obezbeđuje se povezivanje grada Šapca sa Autoputem E-70 (državni put IA reda A3), preko koga se ostvaruje veza sa Beogradom, odnosno autoputevima E-75 (državni put IA reda A1) i E-763 (državni put IA reda A2) i sa zapadnom Evropom, kao i kvalitetna veza AP Vojvodine sa administrativnim i regionalnim centrima, od Rume preko Šapca sa Loznicom i istočnim delovima Bosne i Hercegovine (Republika Srpska).

Izmene i dopune Prostornog plana će sadržati detaljnu razradu za planirane namene. Izmenama i dopunama Prostornog plana stvoriće se planski osnov u smislu direktnog sprovođenja. Izmene i dopune Prostornog plana će se sprovoditi izdavanjem lokacijskih uslova i izradom urbanističkih projekata u skladu sa zakonom.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izmene i dopune Prostornog plana se obavljaju po skraćenom postupku.

8. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje JP "Putevi Srbije".

9. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organ, posebna organizacija, odnosno imalac javnih ovlašćenja izdaje uslove i podatke za izradu planskog dokumenta bez naknade i takse, osim naknade stvarnih troškova (materijalni troškovi).

Podatke iz stava 1. ove tačke potrebno je dostaviti isključivo za obuhvat i predmet izmena i dopuna Prostornog plana, opisanim u tački 2. ove odluke.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organ, odnosno organizacija ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 15 dana u jedinicama lokalne samouprave u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda br. 21 Novi Sad - Ruma - Šabac i državnog puta I reda br. 19 Šabac-Loznica na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 33/19) čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka izmena i dopuna Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuju izmene i dopune Prostornog plana.

14. Odluka se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15 Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA