ODLUKA
O AKUSTIČKOM ZONIRANJU I MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 18/2015 - prečišćen tekst, 2/2017 - dr. odluka i 11/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom, u cilju što potpunije zaštite životne sredine od buke:

- vrši se akustičko zoniranje teritorije grada Vranja obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom; i

- utvrđuju uslovi i propisuju mere zaštite od buke.

Član 2

Bukom se, u smislu ove odluke, smatra svaki neželjeni zvuk.

Specifična buka nekog izvora jeste buka koju taj izvor stvara na datom mestu i predstavlja udeo datog izvora u ukupnoj buci koja vlada na tom mestu u datom trenutku. Određivanje nivoa specifične buke vrši se prema standardu SRPS. ISO 1996-1 i SRPS ISO 1996-2.

Sva privredna društva, pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: pravna i fizička lica) koji u obavljanju privredne delatnosti emituju buku dužna su da se staraju o tome da svojom delatnošću odnosno ponašanjem ne ugrožavaju okolinu bukom.

Član 3

Izvorima buke, u smislu ove odluke, smatraju se:

a) motorna vozila, uređaji, sredstva za rad, instalacije, postrojenja, tehnološki postupci i elektroakustički uređaji;

b) pokretni i nepokretni objekti koji pod određenim okolnostima generišu zvuk, otvoreni i zatvoreni prostori za sport, igru, ples, predstave, koncerte, slušanje muzike i slično, kao i ugostiteljski objekti, garaže, parking prostori i drugi slični objekti.

II AKUSTIČKO ZONIRANJE TERITORIJE GRADA VRANJA

Član 4

Na osnovu odredaba Pravilnika o metodologiji za određivanje akustičkih zona ("Sl. glasnik RS", br. 72/10), izvršeno je akustičko zoniranje teritorije grada u smislu ove odluke.

Prema maksimalno dopuštenom nivou buke, teritorija grada Vranja podeljena je na 6 zona i to:

1. Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno istorijski lokaliteti, veliki parkovi;

2. Turistička područja, kampovi i školske zone;

3. Čisto stambena područja;

4. Poslovno stambena područja, trgovačko stambena područja i dečija igrališta;

5. Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica;

6. Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada. Na granici ove zone buka ne sme da prelazi maksimalni nivo zone sa kojom se graniči.

Član 5

Granične vrednosti indikatora buke na otvorenom prostoru po zonama: i indikatora buke na otvorenom prostoru po zonama:

zona

Namena prostora

nivo buke u dB(A)

za dan i veče

za noć

1.

Područje za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi

50

40

2.

Turistička područja, kampovi i školske zone

50

45

3.

Čisto stambena područja

55

45

4.

Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta

60

50

5.

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž saobraćajnica, magistralnih i gradskih saobraćajnica

65

55

6.

Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada

Na granici ove zone buka ne sme da prelazi maksimalni nivo zone sa kojom se graniči.

 

III MERE ZA ZAŠTITU OD BUKE

Član 6

Subjekti zaštite životne sredine od buke odgovorni su za svaku aktivnost ili nepreduzimanje mera kojima se prouzrokuje izloženost buci iznad graničnih vrednosti.

U zanatskim i drugim radionicama i pogonima za obradu metala, drveta, kamena, plastike i sl., u kojima se obavljaju bučne radne operacije: kovanje, zakivanje, rezanje, brušenje, drobljenje, mlevenje, zavarivanje, farbanje i sl., zabranjuje se rad na otvorenom prostoru, kao i pri otvorenim vratima ili prozorima.

Izuzetno od odredbe st. 2. ovog člana, kada priroda delatnosti to zahteva, rad se može obavljati i na otvorenom prostoru, uz sprovođenje odgovarajućih mera zaštite od buke, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 7*

Izvori buke (mašine, postrojenja, aparati, instrumenti, ozvučenja, sprave i drugi uređaji i alati čije korišćenje u poslovnim i drugim objektima, u zatvorenom ili otvorenom prostoru, dovodi do proizvodnje i emitovanja zvuka, odnosno prouzrokuje buku u sredini u kojoj čovek boravi) moraju imati podatke o nivou zvučne snage koju emituju pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja.

Izvori buke moraju se upotrebljavati i održavati tako da buka ne prelazi dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj čovek boravi.

Izuzetno, izvori buke se mogu koristiti i kad prouzrokuju buku iznad dozvoljenog nivoa, u slučaju elementarne nepogode i druge nepogode i otklanjanja kvarova koji bi mogli izazvati veće materijalne štete, ali samo za vreme dok te okolnosti postoje, o čemu je korisnik dužan da obavesti organ Gradske uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine (u daljem tekstu: nadležan organ za zaštitu životne sredine).

Član 8

Pravna lica i preduzetnici koji obavljanjem svojih delatnosti utiču ili mogu uticati na izloženost buci dužna su da obezbede: učešće u troškovima zaštite od buke u životnoj sredini u okviru investicionih, tekućih i proizvodnih troškova; praćenje uticaja svoje delatnosti na buku; sprovođenje odgovarajućih mera zaštite od buke, u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita od buke i zaštita životne sredine.

Pravno lice ili preduzetnik koje je vlasnik, odnosno korisnik izvora buke, dužno je da na propisan način obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke i snosi troškove merenja buke u zoni uticaja.

Član 9

U ugostiteljskim objektima i van ugostiteljskih objekata- u dvorištu, odnosno baštama (otvorenog i zatvorenog tipa) i na terasama koje su u funkciji ugostiteljskih objekata, muzički program može da se izvodi u toku trajanja radnog vremena ugostiteljskih objekata utvrđenog posebnom skupštinskom odlukom kojom se uređuje radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na teritoriji grada Vranja, i to:

- u periodu od 15. septembra zaključno sa 14. junom, svakog dana, najduže do 24.00 sata;

- u periodu od 15. juna zaključno sa 14. septembrom, radnim danima i nedeljom najduže do 24.00 sata, a petkom i subotom najduže do 01.00 sat posle ponoći.

Zabranjeno je na prostoru van ugostiteljskog objekta iz stava 1. ovog člana, postavljanje elektroakustičkih uređaja (zvučnika, pojačala i sl).

Na prostoru van ugostiteljskog objekta iz stava 1. ovog člana, dozvoljeno je isključivo akustičko izvođenje muzike (žičanim muzičkim instrumentima).

Član 10

U određenoj akustičnoj zoni, usled korišćenja izvora buke ili obavljanja drugih delatnosti, zabranjeno je emitovanje buke iznad propisanih graničnih vrednosti.

IV NADZOR

Član 11*

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine.

Inspekcijski nadzor nad izvršavanjem poslova poverenih Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini, vrši gradski inspektor za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: inspektor), u skladu sa ovim zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita od buke.

U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor ima pravo i dužnost da utvrđuje:

1) da li se sprečavanje, smanjivanje i otklanjanje štetnih efekata buke vrši u skladu sa rešenjem nadležnog organa kojim su utvrđene mere zaštite od buke;

2) da li se merenje buke obavlja u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita od buke;

3) da li su nivoi buke u akustičkoj zoni iznad propisane granične vrednosti;

4) da li se sprovode posebne mere zaštite od buke u životnoj sredini;

5) preduzima druge mere u skladu sa zakonom.

U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor je ovlašćen da, u skladu sa zakonom:

1) naredi, u određenom roku, otklanjanje nepravilnosti;

2) zabrani ili ograniči na određeno vreme korišćenje izvora buke ili vršenje delatnosti i drugih aktivnosti koje predstavljaju izvor buke na određenom području, odnosno u određenoj akustičkoj zoni iznad propisanih graničnih vrednosti;

3) naredi sprovođenje akustičkih mera zaštite od buke;

4) zabrani, odnosno ograniči upotrebu izvora buke dok se ne preduzmu mere zaštite od buke;

5) zabrani obavljanje delatnosti, odnosno aktivnosti ako su iste započete bez rešenja nadležnog organa kojim se utvrđuje da su sprovedene mere zaštite od buke;

6) naredi izvršavanje drugih propisanih obaveza u određenom roku;

7) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka;

8) privremeno oduzme predmete, opremu ili uređaje čija upotreba nije dozvoljena, ili koji su nastali, odnosno kojima su izvršene nedozvoljene radnje;

9) preduzima druge mere, u skladu sa ovlašćenjima iz zakona i drugih propisa kojima se uređuje zaštita od buke.

O merama iz st. 4. ovog člana, inspektor donosi rešenje.

Na rešenje inspektora može se izjaviti žalba ministru nadležnom za zaštitu životne sredine, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba ne zadržava izvršenje rešenja.

Član 12*

Komunalno-policijski nadzor nad primenom ove odluke vrši Komunalna policija grada Vranja, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i gradskim propisima.

Komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom, ovlašćen je i da:

1) izdaje prekršajni nalog za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

2) podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo; i

3) obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

V KAZNENE ODREDBE

Član 13

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1) se u zanatskim i drugim radionicama i drugim objektima u kojima se obavljaju bučne radne operacije, vrše radovi na otvorenom prostoru, kao i pri otvorenim vratima ili prozorima (čl. 6. st. 2);

2) se postupi protivno čl. 6. st. 3;

3) se izvori buke upotrebljavaju i održavaju tako da buka prelazi dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj čovek boravi (čl. 7. st. 2);

4) se izvori buke koriste iznad dozvoljenog nivoa protivno čl. 7. st. 3;

5) vlasnik, odnosno korisnik izvora buke ne obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke (čl. 8. st. 2);

6) se muzički program izvodi protivno utvrđenom vremenu čl. 9. st. 1;

7) se na prostoru van ugostiteljskih objekata postavljaju elektroakustički uređaji (čl. 9. st. 2;

8) se na prostoru van ugostiteljskog objekta muzika izvodi protivno čl. 9. st. 3;

9) se organizovanje javnih skupova vrši bez prijave u skladu sa čl. 17. st. 3;

10) postupi protivno čl. 17. st. 6.

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom, u iznosu od 75.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik.

Član 13a

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom odlukom, po prekršajnim nalozima Inspekcije za zaštitu životne sredine uplaćuju se na uplatni račun broj:840-743341843-40, sa pozivom na broj modela 97 47 114 "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom odlukom, po prekršajnim nalozima Komunalne policije, uplaćuju se na uplatni račun broj:840-743342843-47, sa pozivom na broj modela 97 47 114 "Prihodi od novčanih kazni za prekršaje po prekršajnom nalogu", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

Sredstva od novčanih kazni iz stava 1. i 2. ovog člana prihod su budžeta Grada.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

U prostornim i urbanističkim planovima obezbeđuju se mere i uslovi zaštite od buke, u skladu sa zakonom.

U postupku procene uticaja projekata na životnu sredinu predviđaju se mogući neposredni i posredni štetni efekti buke na životnu sredinu, u skladu sa zakonom.

Član 15

U izvršavanju poverenih poslova, Grad Vranje sarađuje sa drugim subjektima zaštite životne sredine, radi usklađivanja u donošenju i sprovođenju mera i odluka, u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita od buke i zaštita životne sredine.

Član 16

Odredbe ove odluke se ne odnose na zaštitu od buke na radnom mestu, koja je regulisana posebnim propisima i na zaštitu od buke od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susednog domaćinstva, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Član 17

Odredbe ove odluke ne odnose se na održavanje javnih skupova i javnih manifestacija u organizaciji Grada Vranja.

Prilikom organizovanja javnih skupova i javnih manifestacija iz stava 1. ovog člana, muzika koja se emituje na javnim prostorima posredstvom elektroakustičkih uređaja može se koristiti na osnovu posebnih mera i uslova zaštite od buke koje određuje nadležni organ za zaštitu životne sredine, a na zahtev organizatora javnih skupova i aktivnosti.

Za organizovanje drugih javnih skupova, zabavnih i sportskih priredbi i drugih aktivnosti na otvorenom i zatvorenom prostoru, odnosno javnih skupova i aktivnosti koje nisu u organizaciji Grada, organizatori istih su dužni da uz prijavu za njihovo održavanje dostave podatke o merama za zaštitu od buke, ukoliko upotreba zvučnih i drugih uređaja može da prekorači propisane granične vrednosti.

Mere zaštite od buke određuje nadležan organ za zaštitu životne sredine, na zahtev organizatora javnih skupova i aktivnosti iz stava 3. ovog člana.

Zahtev za organizovanje javnih skupova i javnih manifestacija podnosi se nadležnom organu iz stava 2. i 4. ovog člana, najkasnije pet dana pre dana predviđenog za održavanje istih.

Organizator javnih skupova i aktivnosti je dužan da u potpunosti sprovodi mere i uslove propisane od strane nadležnog organa za zaštitu životne sredine.

Član 18

Pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade poslovanje sa ovom odlukom u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 19

Na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini i drugih propisa kojima se uređuje zaštita od buke i zaštita životne sredine.

 

Samostalan član
Odluke o akustičkom zoniranju i merama za zaštitu od buke na teritoriji grada Vranja

("Službeni glasnik grada Vranja", broj 43/12)

Član 20

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Samostalan član
Odluke o izmeni i dopuni akustičkom zoniranju i merama za zaštitu od buke na teritoriji grada Vranja

("Službeni glasnik Grada Vranja", broj 6/15)

Član 11

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o akustičkom zoniranju i merama za zaštitu od buke na teritoriji grada Vranja

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 11/2019)

Član 4

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o akustičkom zoniranju i merama za zaštitu od buke na teritoriji grada Vranja obuhvata:
1. Odluku o akustičkom zoniranju i merama za zaštitu od buke na teritoriji grada Vranja, broj: 501-131/2012-13 od 27.12.2012. godine ("Službeni glasnik Grada Vranja", broj 43/12) i
2. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o akustičkom zoniranju i merama za zaštitu od buke na teritoriji grada Vranja, broj: 501-42/2015-13 od 23.04.2015. godine ("Službeni glasnik grada Vranja, broj 6/15).
* Ova odluka je izmenjena i dopunjena Odlukom o izmenama i dopunama odluka Skupštine Grada Vranja kojima su utvrđene prekršajne kazne ("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 2/2017).