ODLUKA
O TAKSI PREVOZU PUTNIKA I LIMO SERVISU NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 2/2019 i 11/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se posebni uslovi koje treba da ispuni prevoznik, karakteristike i obeležja vozila, organizacija, način i uslovi obavljanja taksi prevoza i limo servisana teritoriji grada Vranja.

II TAKSI PREVOZ

Član 2

Taksi prevoz je javniprevoz putnika koji se obavlja putničkim vozilom koje ispunjava uslove propisane zakonom i ovom Odlukom.

Taksi prevoz se obavlja na osnovu rešenja o odobravanju taksi prevoza (u daljem tekstu odobrenje) koje izdaje Gradska uprava grada Vranja ako je broj vozila koji se unosi u odobrenje u okviru dozvoljenog broja taksi vozila, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Vranja podnosi se Gradskoj upravi, Komisiji za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Vranja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz st. 3. ovog člana obrazuje Gradsko veće.

Član 3

Odobrenje prestaje da važi po sili zakona:

1) brisanjem privrednog društva i preduzetnika iz Registra privrednih subjekata;

2) promenom sedišta privrednog društva, odnosno sedišta ili prebivališta preduzetnika, na teritoriju druge jedinice lokalne samouprave;

3) pravnosnažnoću odluke kojom je privrednom društvu izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju, propisana zakonom kojim se uređuju privredni prestupi ili zakonom kojim se uređuju prekršaji i

4) pravnosnažnošću odluke kojom je preduzetniku izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju, propisana zakonom kojim se uređuju prekršaji.

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz kao preduzetnik ili kaozaposleni vozač kod privrednog društvailipreduzetnika.

Član 5

U okviru petogodišnjeg planiranja potreba u javnom prevozu putnika na teritoriji grada Vranja, planira se optimalni broj taksi vozila i donosi program potreba za taksi prevozom (u daljem tekstu: Program).

Program iz st. 1. ovog člana donosi se u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima kojima se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza u pogledu broja taksi vozila.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz st. 2. ovog člana definišu se na osnovu karakteristika prevoznih zahteva vožnji i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Vranja.

Program iz st. 1. ovog člana donosi Gradsko veće.

Na osnovu Programa iz st. 1. ovog člana posebnim aktom Gradskog veća utvrđuje se dozvoljeni broj vozila za obavljanje taksi prevoza.

USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

A) Preduzetnik

Član 6

Preduzetnik, čija je pretežna delatnost taksi prevoz, koji je za obavljanje te delatnosti registrovan u Registru privrednih subjekata, ali bez datuma početka obavljanja delatnosti, pored uslova predviđenih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da ima vozačku dozvolu najmanje "B" kategorije,

2) da ima zvanje vozača putničkog automobila trećeg stepena stručne spreme ili zvanje vozača autobusa i teretnog motornog vozila četvrtog stepena stručne spreme ili zvanje tehničara drumskog saobraćaja ili zvanje vozača specijaliste petog stepena stručne spreme,

3) da ima radno iskustvo na poslovima vozača motornog vozila od najmanje pet godina,

4) da ima uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom koje je propisima, kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, utvrđeno za vozače, kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje,

5) da je vlasnik, odnosno primalac lizinga najmanje jednog vozila i da je vozilo registrovano prema mestu sedišta taksi prevoznika sa izdatim registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije. Primalac lizinga mora biti upisan u saobraćajnu dozvolu kao korisnik vozila,

6) da ima prebivalište na teritoriji grada Vranja,

7) da ispunjava uslov poslovnog ugleda, odnosno ne sme da ima pravnosnažno izrečenu zaštitnu meru zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju propisanu zakonom kojim se uređuju prekršaji, dok traje izrečena mera,

8) da mu nije izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, dok traje izrečena mera i

9) da nije osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, imovine, protiv bezbednosti javnog saobraćaja, zdravlja ljudi i javnog reda i mira, dok traju pravne posledice osude.

Preduzetnik mora da ima sedište radnje na teritoriji grada Vranja.

Preduzetnik mora da ispunjava uslov poslovnog ugleda, odnosno mora da ima izmirene poreske obaveze po osnovu registrovane delatnosti. Dugovanja koja se redovno izmiruju po osnovu reprograma duga ne smatraju se neizmirenim poreskim obavezama.

Dokaz o ispunjenosti uslova iz st. 1. tačke 7), 8) i 9) i st. 3. ovog člana ne može biti stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Preduzetnik za vreme obavljanja taksi delatnosti mora da ispunjava uslove predviđene zakonom i st. 1. i 2.ovog člana, a vozilo kojim obavlja taksi prevoz mora da ima registarske tablice čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije, i to vozilo mora da bude upisano u taksi dozvoli.

Taksi vozači, zaposleni kod preduzetnika, moraju biti prijavljeni na socijalno osiguranje sa punim radnim vremenom i moraju ispunjavati uslove iz st. 1. tač. 1), 2), 3), 4), 6), 8) i 9) ovog člana.

B) Privredno društvo

Član 7

Privredno društvo, čija je pretežna delatnost taksi prevoz, koje je za obavljanje te delatnosti registrovano u Registru privrednih subjekata, pored uslova predviđenih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da je sedište privrednog društva na teritoriji grada Vranja,

2) da je vlasnik, odnosno primalac lizinga najmanje jednog vozila i da je vozilo registrovano prema mestu sedišta taksi prevoznika sa izdatim registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije. Primalac lizinga mora biti upisan u saobraćajnu dozvolu kao korisnik vozila i

3) privredno društvo mora da ispunjava uslov poslovnog ugleda, odnosno ne sme da ima pravnosnažno izrečenu zaštitnu meru zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju, propisanu zakonom kojim se uređuju privredni prestupi ili zakonom kojim se uređuju prekršaji, dok traje izrečena mera.

Privredno društvo mora da ispunjava uslov poslovnog ugleda, odnosno mora da ima izmirene poreske obaveze po osnovu registrovane delatnosti. Dugovanja koja se redovno izmiruju po osnovu reprograma duga ne smatraju se neizmirenim poreskim obavezama.

U sedištu privrednog društva moraju se nalaziti poslovne prostorije u kojima se čuvaju osnovni poslovni dokumenti, posebno računovodstveni dokumenti, dokumenti o ljudskim resursima i drugi dokumenti bitni za obavljanje delatnosti taksi prevoza.

Privredno društvo za vreme obavljanja taksi delatnosti mora da ispunjava uslove predviđene zakonom i st. 1. ovog člana, a vozilo kojim obavlja taksi prevoz mora da ima registarske tablice čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije i to vozilo mora da bude upisano u taksi dozvoli.

Taksi vozači, zaposleni u pravnom licu, moraju biti prijavljeni na socijalno osiguranje sa punim radnim vremenom i moraju ispunjavati uslove iz čl. 6. st. 1. tač. 1), 2), 3), 4), 6), 8) i 9) ove Odluke.

Dokaz o ispunjenosti uslova iz čl. 6. st. 1. tačke 8) i 9) i. st. 1. tač. 3. i st. 2.ovog člana ne može biti stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

V) Taksi vozilo

Član 8

Taksi vozilo (u daljem tekstu: vozilo), pored uslova predviđenih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da je registrovano za pet mesta za sedenje, uključujući i mesto za sedenje vozača,

2) da ima najmanje dvoja vrata sa desne strane i upravljač na levoj strani,

3) da ima klima uređaj koji nije naknadno ugrađen,

4) da razmak osovina bude najmanje 2550 mm i zapremine korisnog prtljažnog prostora najmanje 350 l,

5) da ima ugrađen ispravan taksimetar koji je podešen i overen isključivo u skladu sa zakonom kojim se uređuje metrologija i čl. 30. st. 1. ove Odluke,

6) da je je registrovano prema mestu sedišta taksi prevoznika sa izdatim registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije,

7) da je privredno društvo ili preduzetnik vlasnik, odnosno primalac lizinga, a primalac lizinga mora biti upisan u saobraćajnu dozvolu kao korisnik vozila,

8) da ima krovnu oznaku, izdatu u skladu sa čl. 14. ove Odluke,

9) da ima ispravnu instalaciju za grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje,

10) da ima ispravan protivpožarni aparat, pričvršćen na lako uočljivom i pristupačnom mestu, sa važećim rokom upotrebe,

11) da je vozilo uredno obojeno spolja i iznutra, čisto i bez fizičkih oštećenja i

12) da reklame i drugi natpisi ne budu postavljeni na staklenim površinama.

U putničkom vozilu, osim putničkog vozila kojim se obavlja taksi prevoz, odnosno koje ispunjava uslove iz st. 1. ovog člana, ne sme se nalaziti taksimetar.

Član 9

Komisija izdaje odobrenje privrednom društvu koje ispunjava uslove iz čl. 7. st. 1. i 2. i čl. 8. st. 1. tačke 1), 2), 3) i 4) ili preduzetniku koji ispunjava uslove iz čl. 6. st. 1, 2. i 3. i čl. 8. st. 1. tačka 1), 2), 3) i 4).

Privredno društvoi preduzetnik dužan je da, u roku od 40 dana, od dana prijema odobrenja prijavi početak obavljanja delatnosti organu nadležnom za registraciju privrednih subjekata, kao i da gradskom saobraćajom inspektoru, odnosno ovlašćenom licu Gradske uprave dostavi dokaze o ispunjenosti uslova iz čl. 8. st. 1. tač. 5)-12).

Organizaciona jedinica Gradske uprave u čijoj su nadležnosti poslovi taksi prevoza (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica), na osnovu izdatog odobrenja iz st. 1. ovog člana izdaje uverenje koje sadrži marku, tip i broj šasije vozila, na osnovu koga se, u skladu sa propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, izdaju registarske tablice, čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije, prema mestu sedišta privrednog društva, odnosno preduzetnika.

Ako u ostavljenom roku ne budu dostavljeni dokazi gradskom saobraćajom inspektoru, odnosno ovlašćenom licu Gradske uprave, iz st. 2. ovog člana, gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave aktom obaveštava Gradsko veće, a Gradsko veće će ukinuti odobrenje.

Taksi prevozniku, koji u ostavljenom roku dostavi dokaze iz st. 2. ovog člana, nadležna organizaciona jedinica izdaće taksi dozvolu za vozilo i taksi dozvolu za vozača.

Taksi prevoznik ima pravo da otpočne da obavlja taksi prevoz na osnovu izdatog odobrenja posle izdavanja dozvola iz st. 5 ovog člana.

Taksi prevoznik koji promeni pravnu formu ili izvrši statusnu promenu može da obavlja taksi prevoz na osnovu novog odobrenja koje izdaje Komisija, na zahtev pravnog sledbenika taksi prevoznika, samo ako su ispunjeni uslovi iz čl. 2. st. 2, čl. 6. st. 1, 2. i 3, čl. 7. st. 1. i 2. i čl. 8. st. 1.

Član 10

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, proverava ispunjenost uslova za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza propisanih čl. 6. st. 1. tač. 5. i 6. i st. 2, čl. 7. st. 1. tač. 1. i 2. i čl. 8. st. 1. tač. 1), 2), 3) i 4), o čemu donosi rešenje.

Utvrđivanje ispunjenosti uslova za vozilo u smislu stava 1. ovog člana, vrši se na zahtev privrednog društva ili preduzetnika, pre izdavanja odobrenja za obavljanje taksi prevoza.

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, proverava dokaze da je privredno društvo ili preduzetnik ispunio uslove za obaljanje taksi prevoza iz čl. 8. st. 1. tač. 5)-12), o čemu donosi rešenje, na osnovu koga nadležni organ Gradske uprave izdaje taksi dozvolu za vozilo.

O rešenjima, donetim u smislu stava 1. i 3. ovog člana, gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, vodi evidenciju.

G) Taksi dozvola, krovna oznaka i evidencioni nalepnica

Član 11

Privredno društvo i preduzetnik su obavezni da od nadležne organizacione jedinice pribave taksi dozvolu, krovnu oznaku i evidencioni nalepnicu za svako vozilo koje koriste za taksi prevoz, a za svakog taksi vozača taksi dozvolu za vozača.

Član 12

Na zahtev privrednog društva i preduzetnika nadležna organizaciona jedinica izdaje, za svako vozilo, taksi dozvolu, krovnu oznaku i evidencioni nalepnicu, kao i taksi dozvolu za svakog taksi vozača, zaposlenog u privrednom društvu i kod preduzetnika.

Uz zahtev, privredno društvo i preduzetnik dužni su da podnesu dokaze o ispunjenosti uslova, propisanih zakonom i ovom Odlukom.

Privredno društvo i preduzetnik su u obavezi da svake godine, najkasnije na dan isteka taksi dozvole za vozilo, istu produže, u skladu sa ovom Odlukom.

Privredno društvo i preduzetnik su u obavezi da svake godine, najkasnije na dan isteka taksi dozvole za vozača, istu produže, uz dokaze o ispunjenosti uslova propisanih čl. 6. st. 1. tačke 4), 6), 8) i 9) ove Odluke, kao i dokaz da taksi vozaču nije prekidan radni odnos od momenta izdavanja taksi dozvole.

Dokaz o ispunjenosti uslova iz čl. 6. st. 1. tačke 6), 8) i 9) ove Odluke ne može biti stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko privredno društvo i preduzetnik ne mogu da produže taksi dozvolu za vozača zbog neispunjavanja nekog od uslova za produženje taksi dozvole, koji se traži ovom Odlukom, dužni su da vrate staru taksi dozvolu i pribave novu taksi dozvolu za tog vozača, u skladu sa ovom Odlukom.

Nadležna organizaciona jedinica vodi registar taksi prevoznika, taksi vozača, taksi vozila i krovnih oznaka za svako vozilo za koje je izdata taksi dozvola.

Registar iz st. 6. ovog člana sadrži naročito: poslovno ime, sedište i matični broj taksi prevoznika, broj i datum odobrenja, ime i prezime taksi vozača kao podatke o ličnosti, broj taksi dozvole za vozača, odnosno vozila, broj šasije i registarske tablice taksi vozila.

Taksi dozvola

Član 13

Taksi dozvola za vozilo sadrži:

1) broj i datum izdavanja,

2) redni broj,

3) poslovno ime privrednog društva, odnosno preduzetničke radnje,

4) sedište privrednog društva, odnosno preduzetnika,

5) matični broj privrednog društva, odnosno preduzetničke radnje,

6) poreski identifikacioni broj,

7) broj i datum donošenja rešenja o upisu privrednog društva, odnosno preduzetničke radnje u Registar privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre,

8) osnov korišćenja vozila,

9) registarsku oznaku, marku i tip vozila i broj šasije,

10) mesto za upis promene podataka o vozilu i

11) mesto za produženje taksi dozvole.

Taksi dozvola za zaposlenog taksi vozača sadrži:

1) broj i datum izdavanja,

2) redni broj,

3) fotografiju,

4) ime i prezime vozača,

5) jedinstveni matični broj vozača,

6) adresu vozača,

7) poslovno ime privrednog društva, odnosno preduzetničke radnje u kojoj je zaposlen,

8) sedište privrednog društva, odnosno preduzetničke radnje,

9) matični broj privrednog društva, odnosno preduzetničke radnje,

10) poreski identifikacioni broj,

11) broj i datum donošenja rešenja o upisu privrednog društva, odnosno preduzetničke radnje u Registar privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre,

12) mesto za upis promene podataka i

13) mesto za produženje taksi dozvole.

Taksi vozač ne može istovremeno da obavlja taksi prevoz u dva ili više privredna subjekta koja se bave taksi prevozom, niti može da ima više od jedne taksi dozvole za vozača.

Krovna oznaka

Član 14

Krovna oznaka mora da ima instalirano osvetljenje, da sadrži natpis "TAXI", broj krovne oznake, oznaku izdavaoca krovne oznake i mora da bude istaknuta na krovu vozila.

Izgled krovne oznake je sastavni deo ove Odluke.

Vozilo kojim se obavlja taksi prevoz obeležava se isticanjem krovne oznake koju izdaje nadležna organizaciona jedinica ili pravno lice sa kojim taksi prevoznik ima zaključen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji o pružanju usluge radio veze ili usluge informacionih tehnologija.

Pravno lice izdaje krovnu oznaku taksi prevozniku koji dostavi saglasnost Komisije.

Zabranjeno je izdavati i koristiti krovne oznake bez prethodno pribavljene saglasnosti Komisije.

Pravno lice koje izdaje krovne oznake taksi prevoznicima na osnovu saglasnosti Komisije, dužno je da vodi registar izdatih krovnih oznaka, kao i da o izdatim krovnim oznakama dostavlja podatke nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave

Reklamni panoi na krovu taksi vozila mogu se postavljati u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Reklamni pano mora biti postavljen tako da ne zaklanja krovnu oznaku.

Reklamne nalepnice na bočnim stranama i vratima taksi vozila moraju biti u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zabranjeno je postavljati reklamne panoe i nalepnice na kojima se reklamira usluga lica koja ne poseduju odobrenje, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa, ako je odobrenje, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa propisan kao uslov za obavljanje te delatnosti.

Član 15

Zabranjeno je pružanje usluge radio veze, odnosno usluge informacionih tehnologija ili pružanje usluge na drugi način, sa ciljem:

1) da se korisnik prevoza i subjekt koji pruža uslugu taksi prevoza, a ne poseduje odobrenje nadležnog organa, dovedu u vezu radi ugovaranja prevoza,

2) da se korisniku prevoza ponudi usluga prevoza koju pruža subjekt koji ne poseduje odobrenje nadležnog organa i

3) da se korisniku prevoza ponudi usluga taksi prevoza po ceni prevoza koja nije u skladu sa odlukom Gradskog veća grada Vranja.

Privredni subjekti koji pružaju usluge radio veze, odnosno usluge informacionih tehnologija, dužni su da posluju u skladu sa propisima kojima se uređuju elektronske komunikacije, elektronsko poslovanje i elektronska trgovina.

Evidenciona nalepnica

Član 16

Evidenciona hologramska nalepnica sadrži:

1) natpis: GRAD VRANJE,

2) serijski broj i

3) oznaku: "TAXI".

Član 17

Privredno društvoi preduzetnik su obavezni:

1) da sve izmene podataka iz taksi dozvole za vozilo i taksi vozača prijave nadležnoj organizacionoj jedinici, u roku od 15 dana od dana nastale promene i

2) da sve činjenice i dokaze koji se odnose na prestanak, odnosno privremeni prekid obavljanja taksi delatnosti prijave nadležnoj organizacionoj jedinici, u roku od dva dana od dana prijave u Registru privrednih subjekata.

Član 18

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave najmanje jednom u tri godine vrši proveru ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza.

Ukoliko se u vršenju provere utvrdi da je taksi prevoznik prestao da ispunjava neke od uslova za obavljanje taksi prevoza, Gradsko veće ukinuće odobrenje, s tim što se, pre ukidanja odobrenja, određuje rok u kome je taksi prevoznik dužan da dostavi dokaze o ispunjenosti propisanih uslova, osim dokaza o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija.

III NAČIN OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA, CENE TAKSI PREVOZA I TAKSI STAJALIŠTA

A) Način obavljanja taksi prevoza

Član 19

Taksi prevoz na teritoriji grada Vranja mogu obavljati samo privredna društva i preduzetnici koja ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom Odlukom.

Vozilom može upravljati samo preduzetnik koji ima taksi dozvolu za vozača i zaposleni taksi vozač u privrednom društvu i kod preduzetnika koji ima taksi dozvolu za vozača.

Prilikom obavljanja taksi prevoza, privredno društvo i preduzetnik u vozilu moraju imati taksi dozvole za vozilo i za taksi vozača.

Prilikom obavljanja taksi prevoza, taksi vozač u privrednom društvu i kod preduzetnika u vozilu mora imati taksi dozvolu za vozilo kojim upravlja i taksi dozvolu za vozača.

Privredni subjekti iz stava 1. ovog člana ne mogu bilo kojom svojom radnjom, koja se odnosi na davanje na korišćenje krovne oznake, odobrenja, taksi dozvole, davanje taksi vozila i drugo, da omoguće drugim pravnim licima, preduzetnicima ili fizičkim licima, da obavljaju taksi prevoz putnika.

Član 20

U vozilu kojim se obavlja taksi prevoz mora se nalaziti:

1) fotokopija odobrenja ili odobrenje u elektronskom obliku,

2) u vozilu mora da ima istaknute, na vidnom mestu za korisnika prevoza, taksi dozvole za vozilo i vozača,

3) cenovnik usluga, utvrđen odlukom Gradskog veća, postavljen na vidnom mestu u vozilu, dimenzija: dužine minimum 10 cm i širine minimum 6 cm,

4) ugovor o radu za vozača zaposlenog kod taksi prevoznika,

5) dokaz o osiguranju putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja,

6) obaveštenje Gradske uprave o broju telefona na koji korisnik taksi prevoza može izjaviti pritužbe na pruženu taksi uslugu,

7) fotokopija saglasnosti ili saglasnost u elektronskom obliku iz čl. 14. st. 3. ove Odluke,

8) na vidnom mestu za korisnika prevoza ugrađen ispravan i overen taksimetar,

9) na vidnom mestu istaknutu evidencionu nalepnicu, zalepljenu u gornjem desnom uglu prednjeg vetrobranskog stakla, sa unutrašnje strane,

10) krovna oznaka, vidno postavljena na krovu vozila i

11) ispravan protivpožarni aparat, pričvršćen na lako uočljivom i pristupačnom mestu, sa važećim rokom upotrebe.

Član 21

Putničkim vozilom kojim se obavlja taksi prevoz zabranjeno je obavljanje linijskog prevoza.

Taksi prevoznik može da obavlja taksi prevoz samo na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja mu je izdala odobrenje.

Izuzetno, taksi prevoznik može da obavi taksi prevoz preko teritorije, odnosno prevoz koji se završava na teritoriji jedinice lokalne samouprave za koje nema odobrenje, ako je taksi prevoz započet na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja mu je izdala odobrenje.

Taksi prevoznik koji obavi prevoz u smislu. st. 3. ovog člana, dužan je da odmah po izlasku putnika iz vozila ukloni krovnu oznaku.

U slučaju kada je potrebno da istog putnika vrati, taksimetar mora biti uključen sve vreme čekanja.

Član 22

Javni prevoz koji putničkim vozilom obavlja domaće, odnosno strano lice koje nema svojstvo taksi prevoznika, a koji se obavlja dva ili više puta tokom dana, nedelje ili meseca, na istom ili sličnom prevoznom putu, ili se lica koja se prevoze ukrcavaju ili iskrcavaju na autobuskim stajalištima ili na istim ili sličnim mestima ukrcavanja ili iskrcavanja, i lica koja se prevoze nisu u srodstvu sa licem koje upravlja vozilom, smatra se javnim prevozom koji je zakonom i ovom Odlukom zabranjen.

Javnim prevozom iz st. 1. ovog člana smatraće se naročito:

1) prevoz za koji je naplaćena usluga prevoza,

2) prevoz koji se obavlja na relacijama na kojima postoji linijski prevoz,

3) prevoz više od pet lica, uključujući i vozača,

4) prevoz "od vrata do vrata",

5) prevoz koji se obavlja na osnovu javnog oglašavanja i

6) ako lice koje upravlja vozilom (vlasnik ili korisnik vozila) nije u mogućnosti da iz sopstvenih prihoda, odnosno prihoda ostvarenih po osnovu rada, socijalnih ili penzijskih primanja finansira iznos troškova za gorivo koje je utrošeno za razliku broja pređenih kilometara u trenutku vršenja inspekcijske kontrole i broja pređenih kilometara evidentiranih u zapisniku o poslednjem tehničkom pregledu.

Član 23

Privredno društvo i preduzetnik su dužni da taksi prevoz obavljaju samo vozilom koje je upisano u taksi dozvoli, a taksi vozač vozilom za koje to privredno društvo, odnosno preduzetnik, ima taksi dozvolu.

Član 24

Taksi vozač je dužan da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta i izvrši vožnju do zahtevanog odredišta.

Taksi vozač je dužan da vožnju obavi najkraćom trasom do odredišta, a ako to nije i najpovoljnija trasa u pogledu cene prevoza, dužan je da preporuči povoljniju trasu, osim u slučaju kada putnik zahteva određenu trasu.

Kada je taksi vozilo u funkciji javnog prevoza, taksi vozač je dužan da istakne krovnu oznaku.

Osvetljenje krovne oznake mora biti isključeno uvek kada je putnik u vozilu.

Usluga taksi prevoza koji otpočinje sa taksi stajališta pruža se vozilom po izboru korisnika usluge.

Taksi vozač može odbiti zahtev za prevozom ako se odredište prevoza ne nalazi na teritoriji jedinice lokalne samouprave za koju ima odobrenje.

Taksi vozač može odbiti zahtev za prevozom ako oceni da je prtljag putnika takav da može da ošteti ili uprlja prtljažni prostor, kao i u slučaju kada je prtljag kabast ili težak i ne može da stane u prtljažni prostor, odnosno može izazvati preopterećenje taksi vozila.

Pod prtljagom smatra se kofer, putna torba, kofa, sklopiva invalidska kolica, sklopiva kolica za bebe, sportska oprema i druge stvari čije su dimenzije veće od 40x20x55, odnosno mase veće od osam kilograma.

Pod ručnim prtljagom smatra se ženska tašna, aktn tašna, prenosivi računar, kišobran, fotoaparat, štap za pomoć pri kretanju, štake i slične stvari koje putnik sam čuva, nosi sa sobom i unosi u taksi vozilo u prostor za putnike.

Član 25

Taksi prevoznik ne može koristiti autobuska stajališta koja su određena za međumesni prevoz.

Član 26

Kada taksi prevoznik koristi vozilo za sopstvene potrebe krovna oznaka mora biti uklonjena.

Član 27

Prevoz putnika započinje ulaskom putnika u vozilo.

Taksi vozač je obavezan da, neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završene vožnje, a da cenu prevoza naplati u iznosu koji pokaže taksimetar.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi prevoza.

Član 28

Taksi vozač vozilom ne može prevoziti:

1) decu do šest godina starosti bez punoletnog pratioca,

2) posmrtne ostatke,

3) uginule životinje i

4) eksplozivne, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, zarazne, nagrizajući i druge materije, koje zbog svojih osobina mogu biti opasne po bezbednost i zdravlje ljudi, ili mogu naneti drugu štetu.

Lica koja se nasilno ponašaju, lica pod dejstvom alkohola ili droge, lica koja mogu zaprljati ili oštetiti unutrašnjost taksi vozila i kućni ljubimci, mogu se prevoziti taksi vozilom samo uz saglasnost taksi vozača.

U delu putničkog vozila kojim se obavlja taksi prevoz namenjenom za prevoz putnika, ne mogu se smeštati stvari koje nisu ručni prtljag, osim uz saglasnost taksi vozača.

Član 29

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan i da mu odeća bude čista.

Taksi vozač u toku rada ne sme nositi kratke pantalone, majicu bez rukava i drugu neurednu odeću, kao i neadekvatnu, odnosno neprikladnu obuću.

B) Cena taksi prevoza

Član 30

Cena usluge (u daljem tekstu: taksi tarifa) u taksi prevozu utvrđuje se posebnim aktom Gradskog veća.

Taksi tarifa je cenovnik usluga taksi prevoza u kome je prikazana cena taksi usluge starta, pređenog kilometra, minuta čekanja, dolaska na adresu po pozivu, prevoz prtljaga po komadu.

Taksimetar mora biti podešen isključivo u skladu sa taksi tarifom iz stava 2. ovog člana.

Taksi prevoznik je dužan da za izvršenu uslugu prevoza naplati cenu prevoza u iznosu koji pokaže taksimetar u trenutku završetka prevoza.

Član 31

O prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza odlučuje putnik koji je započeo korišćenje prevoza do mesta opredeljenja.

Ako putnik, koji je primljen u toku vožnje, nastavlja korišćenje taksi prevoza i posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje prevoza, nastavak vožnje se smatra kao započeta nova vožnja.

Član 32

Taksi prevoznik je dužan da izda račun korisniku usluge taksi prevoza za obavljeni prevoz, koji sadrži naziv i sedište taksi prevoznika, datum, relaciju ili kilometražu i cenu prevoza.

V) Taksi stajališta

Član 33

Taksi stajališta su određena i uređena mesta, odnosno uređene i obeležene saobraćajne površine na kojima vozila pristaju, čekaju i primaju putnike i stvari.

Taksi stajališta moraju imati znak zabrane parkiranja drugih vozila.

Na taksi stajalištima se mogu parkirati samo taksi prevoznici vozilima koja imaju taksi dozvolu izdatu od strane nadležne organizacione jedinice Gradske uprave Vranje i na krovu vozila istaknutu krovnu oznaku, u skladu sa čl. 14. st. 2. ove Odluke.

Član 34

Lokacije za taksi stajališta određuje svojim aktom Upravljač javnog puta, u skladu sa zakonom i saobraćajno-tehničkim i urbanističkim uslovima.

Član 35

Taksi stajališta mogu biti stalna, privremena i povremena.

Stalna taksi stajališta su određene i uređene saobraćajne površine za organizovano i stalno obavljanje taksi prevoza.

Privremena taksi stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste do privođenja nameni, utvrđenoj urbanističkim planom.

Povremena taksi stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste za vreme održavanja sajmova, vašara, većih sportskih i kulturnih manifestacija i drugih značajnih skupova.

Član 36

Taksi stajališta se obeležavaju saobraćajnim znakom, saobraćajnom oznakom i posebnim oznakama.

Postavljanje vertikalne i obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije radi se u skladu sa zakonom i pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji.

Član 37

O obeležavanju i održavanju taksi stajališta stara se Upravljač javnog puta.

Član 38

Vozila se na taksi stajalištu postavljaju prema redosledu dolaska i broju slobodnih mesta.

Taksi vozač je obavezan da na taksi stajalištu bude u vozilu ili pored vozila.

IV PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 39

Preduzetnik je dužan da u slučaju privremene odjave, odnosno trajne odjave delatnosti taksi prevoza, u roku od 2 dana od dana prijave u Registru privrednih subjekata, nadležnoj organizacionoj jedinici vrati taksi dozvole za vozila, krovne oznake i taksi dozvole za vozače.

Privredno društvo je dužno da, u roku od 2 dana od dana prijave prestanka obavljanja delatnosti taksi prevoza u Registru privrednih subjekata vrati nadležnoj organizacionoj jedinici taksi dozvole za vozila, krovne oznake i taksi dozvole za vozače.

Privredno društvo i preduzetnik su dužni da, kada vozilo, koje ima taksi dozvolu, prestanu da koriste za taksi prevoz (otuđenje, kvar, itd.), vrate taksi dozvolu i krovnu oznaku, danom nastupanja tih okolnosti.

Privredno društvo i preduzetnik su dužni da, danom odjave socijalnog osiguranja za zaposlenog taksi vozača (po bilo kom osnovu), vrate nadležnoj organizacionoj jedinici taksi dozvolu za vozača.

V LIMO SERVIS

Član 40

Privredno društvo ili preduzetnik može da obavlja limo servis ako poseduje rešenje Gradske uprave, kojim je utvrđeno da privredno društvo ili preduzetnik ima registrovanu pretežnu delatnost "taksi prevoz" i ispunjava uslove u pogledu sedišta, poslovnog ugleda, vozila i vozača.

Zahtev za izdavanje rešenja da privredno društvo ili preduzetnik ispunjava uslove za obavljanje limo servisa na teritoriji grada Vranja podnosi se Gradskoj upravi, Komisiji za izdavanje rešenja za obavljanje limo servisa na teritoriji grada Vranja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija iz st. 2. ovog člana izdaje rešenje iz st. 1. ovog člana privrednom društvu koje ispunjava uslove iz čl. 7. st. 1. tač. 1. i 3, i st. 3. čl, čl. 8. st. 1. tačke 9)-11) i čl. 40. st. 8-10 i 12-15. ili preduzetniku koji ispunjava uslove iz čl. 6. st. 1, tač. 6. i 7. i st. 2. čl. 8. st. 1. tač. 9)11). i čl. 40. st. 8-10. i 12-15. ove Odluke.

Komisiju iz stava 2. ovog člana obrazuje Gradsko veće.

Limo servis može se obavljati samo putničkim vozilima koja imaju jednu od sledećih karakteristika:

1) vozilo od istorijskog značaja (oldtajmer),

2) limuzina koja nije serijski proizvedena i ima dužinu najmanje 7 m,

3) vozilo visoke klase, odnosno luksuzno vozilo koje ima vrednost veću od 25.000 evra kataloške vrednosti, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja zahteva za izdavanje rešenja, kao i koje nije starije od pet godina i

4) vozilo sa 7+1 ili 8+1 mesta za sedenje koje ima ugrađen digitalni tahograf i nije starije od pet godina.

Putničko vozilo iz stava 5. tačka 4) ovog člana mora na bočnim stranama imati poslovno ime prevoznika i natpis "limo servis".

Primalac lizinga i zakupac putničkog vozila iz stava 5. tačka 4) ovog člana smatra se vlasnikom u pogledu prava i obaveza iz stava 6. ovog člana.

Uslov u pogledu vozila ispunjava privredno društvo ili preduzetnik ako u vlasništvu ili lizingu ima najmanje jedno putničko vozilo iz stava 5. ovog člana.

Ako ispunjava uslov iz stava 8. ovog člana, privredno društvo ili preduzetnik za obavljanje limo servisa može koristiti putnička vozila iz stava 5. ovog člana i po osnovu zakupa, koji ne može biti kraći od šest meseci.

Ugovor o zakupu putničkog vozila mora biti overen kod organa nadležnog za overu, ako je jedna od ugovornih strana fizičko lice.

Putnička vozila kojima se obavlja limo servis, a koja su uzeta u zakup, ne mogu se davati u podzakup.

Uslov u pogledu vozača ispunjava privredno društvo ili preduzetnik, ako u radnom odnosu ima najmanje jednog vozača.

Vozač putničkog vozila iz stava 5. tač. 1)-3) ovog člana mora da ima najmanje 21 godinu starosti, kao i da najmanje tri godine ima vozačku dozvolu B kategorije.

Vozač putničkog vozila iz stava 5. tačka 4) ovog člana mora da ima licencu za obavljanje poslova profesionalnog vozača vozila najmanje D1 kategorije.

Prevoznik je dužan da organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Vranja u čijoj su nadležnosti poslovi limo servisa (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica) prijavi svaku promenu u pogledu sedišta i vozila koja su uneta u rešenje iz stava 1. ovog člana, u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Nadležna organizaciona jedinica vodi evidenciju prevoznika koji imaju pravo na obavljanje limo servisa.

Evidencija iz stava 16. ovog člana sadrži poslovno ime privrednog društva i preduzetnika, broj i datum rešenja iz stava 1. ovog člana i registarske oznake putničkih vozila kojima ima pravo da obavlja prevoz.

Nadležna organizaciona jedinica dužna je da dva puta godišnje dostavi Ministarstvu izveštaj o privrednim subjektima koji imaju pravo da obavljaju limo servis, sa podacima iz stava 17. ovog člana.

Izveštaj iz stava 17. ovog člana za prvih šest meseci tekuće godine dostavlja se najkasnije do 15. jula tekuće godine, a za drugih šest meseci tekuće godine najkasnije do 15. januara naredne godine.

Na privredna društva i preduzetnike iz stava 1. ovog člana koji obavljaju prevoz vozilima iz stava 5. tačka 4) ovog člana, kao i na fizička lica koja upravljaju ovim vozilima, primenjuju se odredbe propisa kojima se uređuju radno vreme posade vozila u drumskom prevozu i tahografi.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 41

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, proverava ispunjenost uslova za izdavanje rešenja za obavljanje limo srevisa propisanih čl. 8. st. 1. tač. 9-11. i čl. 40. st. 5-10, o čemu donosi rešenje.

Utvrđivanje ispunjenosti uslova za vozilo u smislu stava 1. ovog člana, vrši se na zahtev privrednog društva ili preduzetnika, pre izdavanja rešenja za obavaljanje limo servisa.

O rešenjima, donetim u smislu stava 1. ovog člana, gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, vodi evidenciju.

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, najmanje jednom u tri godine vrši proveru ispunjenosti uslova za obavljanje limo servisa.

Ako se u vršenju provere utvrdi da je prevoznik prestao da ispunjava neki od uslova za obavljanje limo servisa, Gradsko veće ukinuće rešenje iz člana 40. stav 1. ove Odluke, s tim što se pre ukidanja rešenja određuje rok u kome je prevoznik dužan da dostavi dokaze o ispunjenosti propisanih uslova, osim dokaza o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija.

Član 42

Limo servis može se obavljati samo putničkim vozilima čije su registarske oznake unete u rešenje iz člana 40. stav 1. ove Odluke.

Za vreme obavljanja limo servisa, u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla putničkog vozila iz člana 40. stav 5. tač. 1)-3) ove Odluke mora se nalaziti tabla na kojoj je ispisano poslovno ime prevoznika i reči "limo servis".

U vozilu kojim se obavlja limo servis mora se nalaziti fotokopija rešenja ili rešenje u elektronskom obliku iz člana 40. stav 1. ove Odluke, ugovor iz člana 44. stav 1. ove Odluke i ugovor o radu za vozača, odnosno drugi ugovor u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, odnosno po osnovu rada ili overena fotokopija, odnosno elektronski oblik tih ugovora za vozače koji su radno angažovani.

Član 43

Prevoznik je dužan da:

1) na ulazu u sedište, odnosno prostor u kome obavlja delatnost vidno istakne poslovno ime i sedište,

2) na ulazu u prostor u kome obavlja delatnost vidno istakne radno vreme i da ga se pridržava u svom poslovanju,

3) u svakom poslovnom prostoru, odnosno mestu poslovanja, istakne cene usluga koje pruža, odnosno pre pružene usluge obavesti korisnika o visini cene,

4) se pridržava cena iz tačke 3) ovog stava,

5) u delu izdavanja računa postupi na propisan način,

6) na istinit, jasan, razumljiv i neobmanjujući način u isticanju ponude obaveštava korisnike o usluzi prevoza koju nudi, u pogledu vrste, načina pružanja usluge prevoza, cene i dr,

7) vodi evidenciju ugovorenih prevoza koja sadrži podatke o putničkom vozilu, vozaču i trajanju prevoza i

8) svu dokumentaciju u vezi sa ugovorenim prevozima čuva dve godine.

Vozač putničkog vozila mora biti u radnom odnosu ili radno angažovan kod prevoznika.

Član 44

Limo servis obavlja se na osnovu ugovora, zaključenog u pisanom ili elektronskom obliku, tako što se putničko vozilo iznajmljuje u celini. Svrhu, cilj i trajanje prevoza utvrđuje korisnik prevoza i svi putnici su saglasni sa destinacijom i tokom putovanja, odnosno vrstom usluge. Cena prevoza se ne obračunava i ne naplaćuje na način koji je karakterističan za ostale vrste prevoza (taksi prevoz, linijski prevoz, vanlinijski prevoz i poseban linijski prevoz).

U vozilu kojim se obavlja prevoz mora se nalaziti dokumentacija iz koje se nesumnjivo može utvrditi svrha, cilj i trajanje putovanja, kao i način obračunavanja cene prevoza.

Cena prevoza se obračunava na osnovu jedinice vremena (čas ili dan), pri čemu trajanje prevoza ne može biti kraće od tri časa.

Nije dozvoljeno zaključivanje ugovora suprotno stavu 1. ovog člana.

Limo servis ne može se nuditi na javnim površinama (putevima, trgovima, taksi ili autobuskim stajalištima i sl.).

Limo servis se može obaviti samo ako je prevoz prethodno ugovoren u sedištu prevoznika.

Prevoznik je dužan da u sedištu evidentira prevoz pre otpočinjanja prevoza.

Nakon izvršenja prevoza vozilo se mora bez odlaganja vratiti u sedište, osim ako se otpočinje prevoz po novom ugovoru o prevozu, koji je zaključen i evidentiran pre nego što je vozilo napustilo sedište.

Zabranjeno je prihvatanje, posredovanje, obavljanje i oglašavanje limo servisa koje korisnika prevoza dovodi u zabludu o kojoj vrsti prevoza se radi.

Zabranjeno je obavljanje limo servisa na takav način da prevoz ima elemente drugih vrsta prevoza, kao što su relacija, unapred definisano vreme polaska i dolaska i mesta ulaska i izlaska putnika, kao i odredišta.

Zabranjeno je pružanje usluge radio veze, odnosno usluge informacionih tehnologija ili pružanje usluge na drugi način, sa ciljem:

1) da se korisnik prevoza i subjekt koji pruža uslugu limo servisa, a ne poseduje rešenje iz člana 40. stav 1. ove Odluke dovedu u vezu radi ugovaranja prevoza,

2) da se korisniku prevoza ponudi usluga prevoza koju pruža subjekt koji ne poseduje rešenje iz člana 40. stav 1. ove Odluke i

3) da se korisniku prevoza ponudi usluga prevoza tako što se putničko vozilo ne iznajmljuje u celini, već se pojedinačno iznajmljuje mesto za sedenje.

VI NADZOR

Član 45

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke u obavljanju taksi prevoza vrši Odeljenje za inspekcijske poslove preko gradskog saobraćajnog inspektora, odnosno ovlašćenog lica Gradske uprave i Odeljenja komunalne policije.

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke u obavljanju limo servisa vrši Odeljenje za inspekcijske poslove preko gradskog saobraćajnog inspektora, odnosno ovlašćenog lica Gradske uprave.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora u smislu stava 1. i 2. ovog člana, gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, ima dužnosti i ovlašćenja propisana zakonom.

U vršenju inspekcijskog nadzora, gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, sarađuje sa komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

U vršenju komunalno-policijskih poslova, komunalni policajac ima ovlašćenja propisana zakonom i drugim propisima kojima se uređuje nadležnost Komunalne policije.

Član 46

Privremeno oduzeto putničko vozilo kojim se obavlja taksi prevoz i koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa čuva se, do pravnosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe, o trošku vlasnika, odnosno lica od koga je privremeno oduzeto.

Prodaja putničkog vozila iz st. 1. ovog člana vrši se na osnovu posebnog akta Gradskog veća, shodnom primenom poreskih propisa.

Član 47

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice čiji objekti ili sredstva ili osoblje, odnosno rad podležu inspekcijskom nadzoru, dužan je da gradskom saobraćajnom inspektoru, odnosno ovlašćenom licu Gradske uprave, omogući neometano vršenje inspekcijskog nadzora i da bez odlaganja omogući uvid u zahtevanu dokumentaciju i podatke, koje gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, nije mogao pribaviti po službenoj dužnosti, kao i nesmetan pristup objektima, sredstvima ili osoblju koji su u vezi sa obavljanjem delatnosti prevoza u drumskom saobraćaju.

Lica iz stava 1. ovog člana dužna su da izvrše naložene inspekcijske mere.

Član 48

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, u vršenju inspekcijskog nadzora ima pravo da zaustavlja i pregleda putnička vozila kojima se obavlja prevoz u drumskom saobraćaju, osim putničkih vozila Vojske Srbije, hitne pomoći i organa unutrašnjih poslova.

Komunalni policajac u vršenju kontrole ima pravo da zaustavlja i pregleda putnička vozila, ako ponašanje ili delovanje vozača koji upravlja putničkim vozilom predstavlja kršenje odredaba ove Odluke iz delokruga komunalne policije.

Putnička vozila iz st. 1. i 2. ovog člana zaustavljaju se isticanjem stop tablice.

Na osnovi stop tablice koju koristi gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, ispisan je tekst: "STOP INSPEKCIJA".

Na osnovi stop tablice koju koristi komunalni policajac ispisan je tekst: "STOP KOMUNALNA POLICIJA".

Vozač je dužan da zaustavi putničko vozilo kojim se obavlja prevoz u drumskom saobraćaju, ako gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, odnosno komunalni policajac, istakne saobraćajni znak propisan u st. 4. i 5. ovog člana.

Član 49

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, u vršenju poslova inspekcijskog nadzora, ima pravo da:

1) rešenjem naloži otklanjanje nedostataka u obavljanju taksi prevoza i limo servisa,

2) izda nalog o otklanjanju nedostataka u obavljanju taksi prevoza i limo servisa,

3) izda prekršajni nalog za prekršaje ustanovljene zakonom i ovom Odlukom,

4) podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom organu za prekršaje,

5) podnese prijavu za privredni prestup ustanovljen zakonom,

6) zabrani prevoz vozilom ako se prevoz obavlja protivno odredbama zakona i ove Odluke,

7) isključi putničko vozilo domaćeg prevoznika kojim se prevoz putnika obavlja protivno odredbama zakona i ove Odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od deset dana, a u slučaju ponovnog isključivanja putničkog vozila istog prevoznika, u trajanju od 30 dana,

8) privremeno oduzme putničko vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, a koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa, do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe i izda potvrdu o oduzimanju putničkog vozila,

9) privremeno oduzme identifikacionu ispravu - taksi dozvolu, do otklanjanja utvrđene nepravilnosti i izda potvrdu o oduzimanju iste i

10) nastupi kao anonimni korisnik usluge (prikriveni putnik) samo u slučajevima kada se korišćenjem drugih dokaznih radnji ne mogu prikupiti podaci od značaja za vršenje inspekcijskog nadzora, ili bi to bilo znatno otežano, odnosno, ukoliko osnovano sumnja da se radi o neregistrovanoj delatnosti, uz prethodno pribavljanje posebnog pisanog naloga za inspekcijski nadzor.

Ako u vršenju poslova inspekcijskog nadzora gradski saobraćani inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, utvrdi da lice koje nema svojstvo prevoznika obavlja taksi prevoz koji je zakonom i ovom Odlukom zabranjen, dužan je i ovlašćen da isključi putničko vozilo, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 90 dana, kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka po zakonu.

Ako u vršenju poslova inspekcijskog nadzora gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, utvrdi da lice koje obavlja limo servis nema rešenje iz čl. 40. st. 1. ove Odluke, ili da obavlja limo servis putničkim vozilom koje nije uneto u rešenje iz čl. 40. st.1. ove Odluke, dužan je i ovlašćen da isključi putničko vozilo, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 90 dana, kao i da podnese prijavu za privredni prestup propisan zakonom, odnosno podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, propisan zakonom.

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, dužno je da bez odlaganja o preduzetoj meri iz st. 1. tač. 7. i 8, st. 2 i st. 3. ovog člana obavesti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zabranjeno je, za vreme trajanja isključenja, koristiti putničko vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja.

Član 50

Protiv rešenja gradskog saobraćajnog inspektora može se izjaviti žalba ministarstvu u roku od 15 dana od dana dostavljanja.

Žalba izjavljena protiv rešenja iz st. 1. ovog člana odlaže izvršenje rešenja, osim kada se radi o preduzimanju hitnih mera.

Član 51

Verodostojnom ispravom, kojom se dokazuje izvršenje prekršaja u smislu zakona i ove Odluke, smatra se i:

1) video ili foto zapis na kome se jasno mogu videti: vozilo kojim je izvršen prekršaj, registarske tablice vozila i bitna obeležja prekršaja,

2) tahografski uložak ili drugi zapis sa tahografskog uređaja,

3) fotokopija dokumentacije u vezi sa prevozom, koja se nalazi u putničkom vozilu i

4) zapisnik i potvrda koje sačinjava komunalni policajac u vršenju kontrole nad primenom odredaba ove Odluke iz delokruga komunalne policije kojim se uređuje taksi prevoz.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 52

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 2. st. 2. ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 7. st. 1. tač. 1. i 2, i st. 3, 4. i 5. ove Odluke;

3) vozilo koje koristi za taksi prevoz ne ispunjava uslove iz čl. 8. st. 1. ove Odluke;

4) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 8. st. 2. ove Odluke;

5) ne pribavi taksi dozvolu, krovnu oznaku ili evidencionu nalepnicu za svako vozilo, kao i taksi dozvolu za svakog zaposlenog taksi vozača (čl. 11.);

6) ne produži taksi dozvolu za vozilo, kao i za vozača, najkasnije danom isteka iste (čl. 12. st. 3.);

7) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 14. ove Odluke;

8) ne postupa u skladu sa čl. 15. ove Odluke;

9) ne prijavi svaku promenu u pogledu vozila i vozača u skladu sa odredbama čl. 17. ove Odluke;

10) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 19. ove Odluke;

11) u vozilu kojim se obavlja taksi prevoz ne nalazi neki od dokumenata propisanih u čl. 20. ove Odluke;

12) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 21. ove Odluke;

13) obavlja taksi prevoz koji se smatra zabranjenim (čl. 22. ove Odluke);

14) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 23. ove Odluke;

15) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 24. st. 1, 2, 3. i 4. ove Odluke;

16) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 25. ove Odluke;

17) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 26. ove Odluke;

18) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 27. st. 2. ove Odluke;

19) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 30. st. 3. i 4. ove Odluke;

20) ne postupi u skladu sa čl. 32. ove Odluke;

21) koristi taksi stajalište protivno odredbi čl. 33. st. 3. ove Odluke;

22) postupa protivno odredbi čl. 38. st. 2. ove Odluke;

23) ne postupi u skladu sa čl. 39. st. 2, 3 i 4. ove Odluke;

24) obavlja limo servis protivno odredbama čl. 40. st. 1, 5-15. ove Odluke;

25) obavlja limo servis protivno odredbama čl. 42. ove Odluke;

26) obavlja limo servis protivno odredbama čl. 43. ove Odluke;

27) obavlja limo servis protivno odredbama čl. 44. ove Odluke;

28) ne postupi u skladu sa čl. 47. ove Odluke i

29) ne izvrši zamenu krovne oznake u skladu sa čl. 63. ove Odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 53

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 2. st. 2. ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 6. st. 1, 2, 5. i 6. Ove Odluke;

3) vozilo koje koristi za taksi prevoz ne ispunjava uslove iz čl. 8. st. 1. ove Odluke;

4) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 8. st. 2. ove Odluke;

5) ne pribavi taksi dozvolu, krovnu oznaku ili evidencionu nalepnicu za svako vozilo kao i taksi dozvolu za svakog zaposlenog vozača (čl. 11.);

6) ne produži taksi dozvolu za vozilo, kao i za vozača, najkasnije danom isteka iste (čl. 12. st.3.);

7) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 14. ove Odluke;

8) ne postupa u skladu sa čl. 15. ove Odluke;

9) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 17. ove Odluke;

10) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 19. ove Odluke;

11) u vozilu kojim se obavlja taksi prevoz ne nalazi neki od dokumenata propisanih u čl. 20. ove Odluke;

12) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 21. ove Odluke;

13) obavlja taksi prevoz koji se smatra zabranjenim (čl. 22. ove Odluke);

14) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 23. ove Odluke;

15) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 24. st. 1, 2, 3. i 4. ove Odluke;

16) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 25. ove Odluke;

17) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 26. ove Odluke;

18) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 27. st. 2. ove Odluke;

19) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 30. st. 3. i 4.. ove Odluke;

20) ne postupi u skladu sa čl. 32. ove Odluke;

21) koristi taksi stajalište protivno odredbi čl. 33. st. 3. ove Odluke;

22) postupa protivno odredbi čl. 38. st. 2. ove Odluke;

23) ne postupi u skladu sa čl. 39. st. 1, 3 i 4. ove Odluke;

24) obavlja limo servis protivno odredbama čl. 40. st. 1, 5-15. ove Odluke;

25) obavlja limo servis protivno odredbama čl. 42. ove Odluke;

26) obavlja limo servis protivno odredbama čl. 43. ove Odluke;

27) obavlja limo servis protivno odredbama čl. 44. ove Odluke;

28) ne postupi u skladu sa čl. 47. ove Odluke i

29) ne izvrši zamenu krovne oznake u skladu sa čl. 63. ove Odluke.

Član 54

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj zaposleni taksi vozač ili fizičko lice koje u pravnom licu ili kod preduzetnika obavlja taksi prevoz, ako:

1) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 19. st. 4. Ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 24. st. 1, 2, 3. i 4. ove Odluke;

3) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 27. st. 2. ove Odluke;

4) ne postupi u skladu sa čl. 32. ove Odluke;

5) koristi taksi stajalište protivno odredbi čl. 33. st. 3. ove Odluke;

6) postupa protivno odredbi čl. 38. st. 2. ove Odluke i

7) obavlja taksi prevoz a ne postupi u skladu sa čl. 48. st. 6. ove Odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač ili fizičko lice koje u privrednom društvu ili kod preduzetnika obavlja limo servis, ako ne postupi u skladu sa čl. 48. ove Odluke.

Član 55

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice za prekršaj, ako:

1) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 2. st. 2. ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 8. st. 2. ove Odluke;

3) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 33. st. 3. ove Odluke i

4) ne postupi u skladu sa čl. 48. st. 6. ove Odluke.

Član 56

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ako za vreme trajanja isključenja koristi putničko vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja (čl. 49. st. 5.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se vozač za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 57

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom Odlukom, po prekršajnim nalozima saobraćajne inspekcije, uplaćuju se na uplatni račun br: 840-743341843-40, sa pozivom na broj modela 97 47-114, "Prihodi od novčanih kazni izrečeni u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom Odlukom, po prekršajnim nalozima komunalne policije, uplaćuju se na uplatni račun br: 840-743342843-47, sa pozivom na broj modela 97 47-114, "Prihodi od novčanih kazni izrečeni u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

Sredstva od novčanih kazni iz stava 1. i 2. ovog člana, prihod su budžeta Grada.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 58

Pravna lica i preduzetnici koji imaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza dužni su da svoje poslovanje usklade sa odredbama zakona i ove Odluke, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu zakona, s tim što je rok za usklađivanje poslovanja u pogledu uslova iz član 8. stav 1. tač. 3) i 4), dve godine od dana stupanja na snagu zakona.

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju limo servis dužni su da svoje poslovanje usklade sa odredbama zakona i ove Odluke, u delu kojima su propisani uslovi za obavljanje limo servisa iz čl. 40, 41. i 42. st. 1. ove Odluke u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu zakona.

Član 59

Taksi vozač, koji na dan stupanja na snagu zakona ima status taksi vozača, smatra se da ispunjava uslove iz člana 6. stav 1. tač. 1)-3). ove Odluke.

Član 60

Gradsko veće doneće Program kojim definiše organizovanje taksi prevoza kojim se određuje i optimalan broj taksi vozila u roku od petnaest dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 61

Vozila taksi prevoznika koja na dan stupanja na snagu zakona imaju status taksi vozila, smatra se da ispunjavaju uslov u pogledu broja vozila u okviru dozvoljenog broja iz člana 5. ove Odluke.

Član 62

Na postupke koji nisu okončani do dana stupanja na snagu zakona primenjivaće se odredbe Odluke o taksi prevozu putnika na teritoriji grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", br. 40/2016 i 2/2017), osim na postupke pokrenute po zahtevu za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza, na koje će se primenjivati odredbe zakona i ove Odluke.

Član 63

Pravna lica i preduzetnici su dužni da kod nadležnog organa Gradske uprave pribave krovne oznake u skladu sa čl. 14. ove Odluke u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 64

Za sve što nije regulisano ovom Odlukom neposredno se primenjuju odredbe zakona i drugih propisa kojima se reguliše delatnost taksi prevoza.

Član 65

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o taksi prevozu putnika na teritoriji grada Vranja ("Sl. glasnik grada Vranja", broj: 40/2016 i 2/2017).

Član 66

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".