PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA ZA 2019. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 39/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2019. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) kontaminenti jesu hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;

2) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;

3) monitoring hrane biljnog i mešovitog porekla jeste sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla, sakupljanje, obrada i ocena podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;

4) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede;

5) ovlašćena, odnosno službena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka, odnosno laboratorija izabrana putem konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane;

6) pakovanje jeste hrana biljnog i mešovitog porekla upakovana i označena tako da se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja tj. kod kojeg se prilikom otvaranja, vidno i trajno oštećuje ambalaža;

7) proizvodna partija (šarža, serija ili lot) jeste grupa ili niz prepoznatljivih proizvoda koji su proizvedeni tokom određenog procesa pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;

8) službena kontrola jeste bilo koji oblik kontrole koji nadležni organ sprovodi radi provere usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;

9) službeni uzorak jeste uzorak hrane biljnog i mešovitog porekla, uzet od strane nadležnog inspektora ili ovlašćenog lica;

10) uzorak hrane biljnog i mešovitog porekla jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, odabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;

11) uzorkovanje jeste uzimanje hrane biljnog i mešovitog porekla, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojim se uređuje bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla;

12) hrana biljnog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u neprerađenom, delimično prerađenom ili prerađenom obliku, a potiče od biljaka;

13) hrana mešovitog porekla jeste hrana koja je namenjena za ishranu ljudi u delimično prerađenom ili prerađenom obliku, utvrđena propisom kojim se utvrđuje lista mešovite hrane i način vršenja kontrole mešovite hrane.

Član 3

Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu biljnog i mešovitog porekla koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i sprovodi se u objektima za:

1) proizvodnju hrane biljnog i mešovitog porekla;

2) skladištenje i distribuciju;

3) prodaju na veliko hrane biljnog i mešovitog porekla.

Izuzetno od stava 1. ovog člana monitoring obuhvata i hranu biljnog i mešovitog porekla koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to: korn fleks, kukuruz kokičar, ekspandirani proizvodi od žita - pirinča, kečap od paradajza, kukuruz šećerac u limenoj i staklenoj ambalaži, sosovi sa ekstraktom ili bez ekstrakata mesa, keks i krekeri sa sojinim i kukuruznim brašnom, prašak za pecivo, tofu sir, kobasice i hamburgeri od soje, kikiriki puter, guma za žvakanje, tvrde bombone, gumene bombone, mlečne karamele i osvežavajuća bezalkoholna pića - sa aspartamom (E 951).

Član 4

Program monitoringa priprema se na osnovu analize rizika uzimajući u obzir sledeće elemente:

1) postojećeg stanja u sistemu bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;

2) podataka o proizvodnji i potrošnji hrane biljnog i mešovitog porekla;

3) podataka o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane biljnog i mešovitog porekla;

4) informacija iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF) i Međunarodne mreže organa nadležnih za hranu (International Food Safety Authorities Network/INFOSAN).

Član 5

Program monitoringa sadrži:

1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;

2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti;

3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje Programa monitoringa;

4) druge parametre od značaja za sprovođenje Programa monitoringa, i to:

(1) ciljevi sprovođenja Programa monitoringa,

(2) Plan monitoringa hrane biljnog i mešovitog porekla, kojim se određuje uzimanje uzoraka za mikrobiološka i hemijska ispitivanja,

(3) uzimanje, obeležavanje, pakovanje, čuvanje i transport uzoraka,

(4) ispitivanje uzoraka u laboratoriji,

(5) izveštavanje.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Program monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla za 2019. godinu, koji je sastavni deo ovog pravilnika, objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 39/2019, možete pogledati OVDE