ODLUKA

O VISINI MESEČNE ZAKUPNINE ZA STANOVE I GARAŽE KOJI SE KORISTE ZA POTREBE MINISTARSTVA NADLEŽNOG ZA POSLOVE ODBRANE I VOJSKE SRBIJE, KAO I OBJEKATA ZA PRIVREMENI SMEŠTAJ PROFESIONALNIH PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE I ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU NADLEŽNOM ZA POSLOVE ODBRANE

("Sl. glasnik RS", br. 40/2019)

1. Ovom odlukom propisuje se visina mesečne zakupnine za korišćenje stanova i garaža koji se koriste za potrebe ministarstva nadležnog za poslove odbrane i Vojske Srbije, kao i objekata za privremeni smeštaj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u ministarstvu nadležnom za poslove odbrane.

2. Mesečna zakupnina za korišćenje stana utvrđuje se zavisno od kvaliteta stana i zgrade u kojoj se stan nalazi, a izražava se brojem bodova; površine stana; koeficijenta i faktora korekcije lokacije, u skladu sa načinom obračuna i izračunava se prema sledećoj formuli:

Zk = Bb x Po x Ko x F 1

Zk - mesečna zakupnina,

Bb - broj bodova,

Po - površina stana u m2,

Ko - koeficijent,

F1 - faktor korekcije lokacije.

Broj bodova (Bb) konkretnog stana utvrđuje se na osnovu Liste za utvrđivanje kvaliteta zgrade i stana, koja je sastavni deo ove odluke (prilog 1).

Faktor korekcije lokacije (F 1) dobija se deljenjem utvrđene prosečne cene po m2 odgovarajućih nepokretnosti za utvrđeni porez na imovinu na teritoriji jedinica lokalne samouprave, sa prosečnom cenom po m2 u Republici Srbiji, koji je prikazan u tabelarnim pregledima, koji su sastavni deo ove odluke (prilog 2 i prilog 3).

Koeficijent (Ko) se dobija tako što se iznos u visini od 15% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji u prethodnom obračunskom periodu stavlja naspram broja bodova stana prosečne opremljenosti (600 bodova) i površine stana 56 m2 i izračunava se prema sledećoj formuli:

Ko =

Iz

 

   Bb' x Po'   

 

Iz - Iznos u visini 15% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji u prethodnom obračunskom periodu,

Bb'; - Broj bodova stana prosečne opremljenosti (600 bodova),

Po'; - Korisna površina stana 56 m2.

3. Mesečna zakupnina za korišćenje garaža, garažnih mesta i garaža u sastavu stana, određuje se prema sledećoj formuli:

Zk = Po x Ko x 2000 x F2

Zk - iznos mesečne zakupnine,

Po - površina garaže u m2, za garažna mesta Po = 12,5 m2,

Ko - koeficijent koji se dobija prema formuli iz tačke 2. stav 4. ove odluke,

2000 - početna cena zakupa din./m2,

F 2 - koeficijent korekcije lokacije za garaže.

Faktor korekcije lokacije (F2) za garaže, garažna mesta i garaže u sastavu stana dobija se na osnovu tržišne cene zakupa garaža na pojedinačnim lokacijama koji je prikazan u tabelarnim pregledima iz tačke 2. stav 3. ove odluke.

Za korišćenje garaže u sastavu stana mesečna zakupnina se uvećava za 20%.

4. Mesečna zakupnina za korišćenje privremenog smeštaja, koji u smislu ove odluke, predstavlja prostor u stambenoj zgradi koga čini jedna ili više prostorija koje profesionalni pripadnik Vojske Srbije i zaposleni u ministarstvu nadležnom za poslove odbrane, koristi za stanovanje na osnovu rešenja o dodeli nadležnog stambenog organa, utvrđuje se u skladu sa tačkom 2. ove odluke, s tim što se broj bodova za prostor adaptiran za stanovanje budžetskim sredstvima (period: 1991-1995. godina), umanjuje za 15%, a za prostor koji je dodeljen za stanovanje bez adaptacije (1999. godina), broj bodova umanjuje za 30%, što se konstatuje u Listi za utvrđivanje kvaliteta zgrade i stana iz tačke 2. stav 2. ove odluke.

5. Visina mesečne zakupnine iz tač. 2, 3. i 4. ove odluke, utvrđuje se za šestomesečne obračunske periode januar-jun i jul-decembar, a utvrđivanje koeficijenta, obračun i naplatu zakupnine vrši organizaciona jedinica Ministarstva odbrane nadležna za infrastrukturu.

6. Do dana stupanja na snagu ove odluke visina mesečne zakupnine za korišćenje stanova i garaža koji se koriste za potrebe ministarstva nadležnog za poslove odbrane i Vojske Srbije, kao i objekata za privremeni smeštaj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u ministarstvu nadležnom za poslove odbrane, obračunava se u visini poslednjeg obračunskog perioda za prethodnu godinu.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Priloge 1-3, koji su sastavni deo ove odluke, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 40/2019, možete pogledati OVDE