ODLUKA

O NAČINU SPROVOĐENJA JAVNE RASPRAVE I UKLJUČIVANJA GRAĐANA U POSTUPAK DONOŠENJA ODLUKA, STRATEŠKIH DOKUMENATA I DRUGIH AKATA GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 4/2018 i 4/2019)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način sprovođenja javne rasprave i uključivanja građana u postupak donošenja odluka, strateških dokumenata i drugih akata koje donosi Skupština grada Kruševca.

Član 2

Javna rasprava u smislu ove Odluke podrazumeva proces komunikacije i konsultovanja organa Grada i građana u postupku donošenja odluka, strategija i drugih opštih akata koje donosi Skupština grada Kruševca.

Član 3

Javna rasprava sprovodi se:

- stavljanjem na uvid nacrta akta iz člana 4. ove Odluke na zvaničnoj internet stranici grada Kruševca,

- dostavljanjem predloga, sugestija i komentara građana neposredno organu, preko pošte ili elektronskim putem,

- kroz otvorene sastanke predstavnika organa grada, odnosno javnih službi sa zainteresovanim građanima.

II - AKTA ZA KOJA SE SPROVODI JAVNA RASPRAVA

Član 4

Javna rasprava se sprovodi:

1. u toku postupka usvajanja Statuta grada;

2. u toku postupka usvajanja budžeta grada;

3. u toku postupka usvajanja Programa razvoja grada i programa uređivanja građevinskog zemljišta;

4. u toku postupka usvajanja strategija i akcionih planova;

5. u toku postupka utvrđivanja stope izvornih prihoda Grada, kao i načina i merila za određivanje visine lokalnih taksi i naknada;

6. u postupku pripreme prostornih i urbanističkih planova,

7. i za druge odluke za koje je posebnom odlukom Skupštine propisano sprovođenje javne rasprave.

Javna rasprava iz tačke 6. sprovodi se u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji.

Član 5

Javna rasprava se ne sprovodi:

- kada se izmenom i dopunom odluke bitno ne menja uređenje nekog pitanja od značaja za građane,

- prilikom pripreme propisa kojima se uređuju pitanja iz oblasti odbrane i bezbednosti,

- u vanrednim, hitnim ili nepredviđenim okolnostima.

U slučaju iz stava 1. ovog člana uz predlog propisa dostavlja se i obrazloženje razloga zbog kojih se ne sprovodi javna rasprava.

Javna rasprava se može organizovati za više akata istovremeno.

Član 5a

Odeljenje Gradske uprave nadležno za pripremu propisa dužno je da na internet stranici Grada obavesti javnost da je otpočelo rad na izradi nacrta propisa ili drugog akta za koji se sprovodi javna rasprava.

III - NAČIN SPROVOĐENJA JAVNE RASPRAVE

Član 6

Javnu raspravu sprovodi nadležno odeljenje Gradske uprave Kruševac, Gradsko veće Grada Kruševca ili stručni tim koji je Gradsko veće obrazovalo u cilju pripreme određenog akta i ovlastilo za sprovođenje javne rasprave.

Postupak sprovođenja javne rasprave počinje objavljivanjem na internet stranici Grada Kruševca javnog poziva i nacrta akta, koji je predmet javne rasprave sa obrazloženjem i izveštajem o izradi nacrta propisa.

Tekst javnog poziva dostavlja se po potrebi mesnim zajednicama i sredstvima javnog informisanja na području grada.

Poziv za učešće u javnoj raspravi sadrži: naziv akta o kome se sprovodi javna rasprava, vreme trajanja javne rasprave, datum, vreme i mesto održavanja javne tribine, imena lica koja će u ime organa grada i javnih službi obrazlagati nacrt u postupku javne rasprave, učesnike koji su pozvani na javnu raspravu, obaveštenje da je akt koji je predmet javne rasprave stavljen na uvid u prostorijama Gradske uprave, način dostavljanja predloga, sugestija, inicijativa i komentara, kao i druge podatke značajne za njeno sprovođenje.

Izveštaj o izradi nacrta propisa sadrži imena lica učesnika u izradi nacrta propisa, razloge za donošenje propisa odnosno akta i druge podatke o potrebi donošenja akta.

Član 7

Javna rasprava u postupku donošenja Statuta traje 20 dana, a po ostalim aktima od 10 do 15 dana.

Član 8

U toku trajanja javne rasprave učesnici u javnoj raspravi i građani u pisanoj formi mogu dati svoje predloge, primedbe, komentare na nacrt odnosno predlog akta koji je predmet javne rasprave.

Na dostavljene predloge, primedbe i komentare dostavlja se pisani odgovor, sa naznakom da li su isti prihvaćeni i razlozi za odbijanje.

Član 8a

Javna rasprava može se sprovesti i u postupku donošenja drugih opštih akata iz nadležnosti Skupštine grada na predlog najmanje 100 građana sa biračkim pravom na teritoriji Grada.

Predlog iz stava 1. ovog člana podnosi se u pisanom obliku i mora biti obrazložen.

Predlog sadrži: naziv akta za koji se javna rasprava predlaže, učesnike u javnoj raspravi, naznačenje vremena i načina održavanja javne rasprave i druge podatke značajne za održavanje javne rasprave.

Predlog građana za sprovođenje javne rasprave je punovažan ako ga svojim potpisima podrži najmanje 100 građana sa biračkim pravom na teritoriji Grada.

Član 8b

Radno telo Skupštine grada u čijem je delokrugu pitanje koje se uređuje opštim aktom, odlučuje po primljenom predlogu građana iz prethodnog člana u roku od sedam dana od dana dostavljanja predloga.

Ukoliko nadležno radno telo prihvati predlog iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće je dužno da organizuje javnu raspravu, po pravilu na način i u vreme utvrđeno predlogom.

IV - SPROVOĐENJE JAVNE RASPAVE U POSTUPKU DONOŠENJA BUDŽETA

Član 9

Učešće građana u postupku donošenja budžeta grada obezbeđuje se:

- obaveštavanjem građana o svim fazama izrade budžeta, isticanjem informacija na zvaničnoj internet stranici Grada,

- anketiranjem građana o prioritetnim oblastima finansiranja i prioritetnim kapitalnim projektima, radi utvrđivanja stvarnih potreba građana,

- organizovanjem javnih rasprava o pojedinim delovima budžeta.

Gradska uprava grada Kruševca se stara o organizovanju javnih rasprava, preko nadležnih odeljenja.

Odeljenje za finansije Gradske uprave objavljuje nacrt Odluke o budžetu na zvaničnoj internet stranici Grada i organizuje skup na kome će upoznati građane sa nacrtom.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Odluke o budžetu grada Odeljenje za finansije će objaviti Građanski vodič kroz budžet.

V - NAČIN OBAVEŠTAVANJA JAVNOSTI O ODRŽAVANJU JAVNE RASPRAVE

Član 10

O održavanju javne rasprave građani se obaveštavaju putem sredstava javnog informisanja, isticanjem obaveštenja i poziva za učešće na javnoj raspravi na internet stranici Grada Kruševca, na oglasnoj tabli u zgradi Gradske uprave grada Kruševca.

Po potrebi, određene grupe građana koje su posebno zainteresovane za donošenje odluke iz određene oblasti, obaveštavaju se preko udruženja građana i na odgovarajućim oglasnim tablama mesnih zajednica.

VI - IZVEŠTAJ

Član 11

O održanoj javnoj raspravi sačinjava se Izveštaj. Izveštaj sadrži: naziv akta o kome je sprovedena javna rasprava, podatke o periodu održavanja javne rasprave, datum i mesto održavanja javne tribine, imena predstavnika organa grada i javnih službi koji u javnoj raspravi obrazlažu nacrt akta, imena učesnika javne rasprave, komentare, primedbe i predloge koji su proistekli iz javne rasprave sa naznakom da li su prihvaćeni ili ne sa obrazloženjem.

Član 12

Izveštaj o održanoj javnoj raspravi, uz predlog akta, dostavlja se Skupštini grada i objavljuje na internet stranici Grada Kruševca.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".