PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU VRŠENJA TEHNIČKE KONTROLE PROJEKATA GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 41/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom se bliže propisuju uslovi i način vršenja tehničke kontrole projekta geoloških istraživanja (u daljem tekstu: Projekat).

Član 2

Tehničku kontrolu vrši privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik (u daljem tekstu: Vršilac tehničke kontrole), koje je ispunilo uslove propisane čl. 22. i 25. Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima (u daljem tekstu: Zakon) i dostavilo dokaze o ispunjenosti uslova, i to:

1) akt o upisu u registar privrednih subjekata ili drugi registar za obavljanje delatnosti i licencu za obavljanje odgovarajućih poslova u oblasti geologije;

2) uverenje o položenom stručnom ispitu i broj odgovarajuće licence, za fizičko lice koje je učestvovalo u izradi tehničke kontrole Projekta;

3) akt o osiguranju od odgovornosti za štetu koju Vršilac tehničke kontrole može pričiniti drugoj strani, odnosno trećem licu.

Član 3

Tehnička kontrola Projekta obuhvata kontrolu da li:

1) je Projekat izrađen u skladu sa odredbama člana 25. stav 2. Zakona i propisima koji definišu uslove, kriterijume i sadržinu Projekata;

2) je privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, koje je izradilo Projekat, ispunilo uslove iz člana 22. Zakona i dostavilo dokaze o ispunjenosti uslova;

3) je Projekat urađen u skladu sa savremenim teoretskim i praktičnim dostignućima geološke nauke;

4) su Projektom predviđeni odgovarajući postupci i metode geoloških istraživanja.

Član 4

Vršilac tehničke kontrole evidentira i ukazuje na sve propuste, nedostatke i nepravilnosti koje utvrdi u Projektu i o svom nalazu pisanim putem u vidu prethodnog izveštaja o izvršenoj tehničkoj kontroli blagovremeno obaveštava podnosioca zahteva za vršenje tehničke kontrole Projekta.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, podnosilac zahteva za vršenje tehničke kontrole treba da u skladu sa primedbama Vršioca tehničke kontrole, u Projektu otkloni sve propuste i nedostatke i tako urađen Projekat naknadno dostavi Vršiocu tehničke kontrole na ponovno razmatranje.

U slučaju kada Vršilac tehničke kontrole nema primedbi na Projekat, sačinjava Izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli Projekta i dostavlja ga podnosiocu zahteva za vršenje tehničke kontrole Projekta.

Član 5

Izveštaj o tehničkoj kontroli Projekta sadrži:

1) naziv lica koje je izradilo Projekat;

2) naziv Projekta;

3) datum izrade Projekta;

4) ime, prezime i broj licence glavnog projektanta i odgovornog projektanta, ukoliko je učestvovao u izradi Projekta;

5) spisak pratećih dokumenata koje Projekat sadrži;

6) kratak opis sadržaja tekstualnog dela Projekta, po poglavljima;

7) spisak grafičke dokumentacije;

8) zaključak da je Projekat izrađen u svemu prema odredbama Zakona i propisa koji definišu uslove, kriterijume i sadržinu Projekata, odnosno da je usklađen sa uslovima nadležnog zavoda za zaštitu prirode i nadležnog zavoda za zaštitu kulturnog nasleđa, kao i propisima kojima se uređuje bezbednost i zdravlje na radu i zaštita od požara.

Naslovna strana izveštaja iz stava 1. ovog člana sadrži potpis fizičkog lica koje je učestvovalo u izradi tehničke kontrole, sa leve strane, potpis ovlašćenog lica Vršioca tehničke kontrole, sa desne strane, zavodni broj i datum izrade tehničke kontrole.

U prilogu izveštaja o tehničkoj kontroli Vršilac tehničke kontrole dostavlja i dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 3. ovog pravilnika.

Član 6

Vršilac tehničke kontrole, na osnovu pozitivnog Izveštaja o izvršenoj tehničkoj kontroli izdaje potvrdu da je predmetni Projekat urađen u skladu sa Zakonom i propisom koji definiše uslove, kriterijume i sadržinu Projekata, kao i drugim tehničkim propisima iz oblasti geologije i rudarstva, koju uz Projekat dostavlja podnosiocu zahteva za vršenje tehničke kontrole Projekta.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".