ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE "LIPOVICA II"

("Sl. glasnik RS", br. 42/2019)

 

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene "Lipovica II" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorije grada Beograda, gradske opštine Barajevo, katastarske opštine Barajevo, i to: celu katastarsku parcelu 5132/31 i deo katastarske parcele 5132/1. Okvirna granica obuhvata Prostornog plana data je u Prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana, sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim se kao prioritet definiše bezbednost života i rada, bezbednost u saobraćaju, tehničko i stručno jačanje kapaciteta;

2) Strategiji policije u zajednici ("Službeni glasnik RS", broj 43/13), kojom je kao prvi strateški cilj definisano "uspostavljanje savremenih standarda u radu policije", pre svega kroz razvoj policijske obuke.

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, uređenje, zaštita i korišćenje prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, kao i drugim važećim propisima Republike Srbije.

5. Vizija i dugoročni cilj planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja je realizacija Projekta izgradnje centra za specijalističku obuku i usavršavanje pripadnika policije na lokaciji Lipovica II u Beogradu u uslovima održivog razvoja planskog područja.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na realizaciji plana izgradnje centra za specijalističku obuku i usavršavanje pripadnika policije na lokaciji Lipovica II u Beogradu, koji će biti od strateškog značaja za efikasnu realizaciju stručnog osposobljavanja i usavršavanja policijskih službenika, kao i za dostizanje standarda po kojima se sprovodi policijska obuka u evropskim zemljama. Budući centar će obuhvatiti nastavne, smeštajne, sportske i pomoćne objekte, taktičku kuću i poligone za izvođenje praktičnog dela obuke. Zaključkom Vlade 05 broj 351-11010/2018 od 16. novembra 2018. godine, Projekat izgradnje centra za specijalističku obuku i usavršavanje pripadnika policije, na lokaciji Lipovica II, na teritoriji gradske opštine Barajevo u Beogradu, utvrđen je za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja.

7. Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstava za izradu Prostornog plana obezbeđuje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, posebne organizacije, imaoci javnih ovlašćenja i druge institucije, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji, dostave uslove i sve raspoložive podatke, bez naknade.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organi, odnosno organizacije ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištu jedinice lokalne samouprave koja je u obuhvatu Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene "Lipovica II" na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 23/19), čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Odluka se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA