PRAVILNIK
O NAČINU UZIMANJA UZORAKA ROBE OD STRANE CARINSKOG ORGANA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način uzimanja uzoraka robe i određuju metode analize uzoraka od strane carinskog organa.

Uzimanje uzoraka je radnja kojom se za ukupnu masu robe koja je predmet analize određuje reprezentativni uzorak koji se može analizirati ili na drugi odgovarajući način ispitati u laboratoriji.

Uzimanje uzoraka uključuje i proveru svih podataka o robi koji su dostupni carinskom organu, sadržanih u dokumentaciji kojom raspolaže deklarant (faktura, tehnička dokumentacija, sertifikati, proizvođačka specifikacija i sl.) i drugim dostupnim izvorima (internet, elektronske baze ili sl.).

Član 2

Uzorci robe uzimaju se ako, radi utvrđivanja vrste i kakvoće robe u carinskom postupku, treba izvršiti analizu ili detaljno ispitivanje.

Uz uzorak robe obavezno se uzima tehnička dokumentacija (prospekti, uputstva, sertifikati, atesti ili sl.) koja sadrži podatke o sastavu, fizičkim karakteristikama i drugim svojstvima robe, neophodnim za utvrđivanje njene vrste i kakvoće.

Član 3

Uzorke uzima carinski organ.

Ako carinski organ odluči da uzme uzorke, o tome obaveštava deklaranta ili njegovog carinskog zastupnika.

Carinski organ sam uzima uzorke, a može da zahteva da uzorke uzme deklarant ili da zatraži od stručnih lica da uzmu uzorke, pod njegovim nadzorom.

Član 4

Carinski organ uzima, po pravilu dva uzorka u količinama navedenim u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Ovlašćeni carinski službenik utvrđenu količinu robe, uzetu kao uzorak, označava na ambalaži uzorka i unosi u zapisnik o uzimanju uzoraka (u daljem tekstu: zapisnik), koji sastavlja u tri primerka, prema obrascu iz Priloga 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Svaki uzorak robe mora da bude pravilno označen trgovačkim nazivom koji je naveden u fakturi ili drugim oznakama koje omogućavaju utvrđivanje njene istovetnosti.

Podaci o masi robe i dimenzijama oblika u kojem se roba isporučuje obavezno se navode u zapisniku.

Uzorci robe pripremljene u pakovanjima za prodaju na malo uzimaju se u originalnom pakovanju i to mora biti navedeno u zapisniku, a ako se radi o uzorcima robe koja nije pripremljena za prodaju na malo, obavezno se navode podaci sa pakovanja, ako postoje.

Za uzorke robe koja se smatra opasnom materijom, uz zapisnik koji je namenjen carinskoj laboratoriji mora biti priložen primerak uputstva za sigurnu upotrebu.

Član 6

Za robu koja bi se pri uzimanju uzorka mogla oštetiti, ako bi se uzorci uzimali na mestu carinskog pregleda (npr. sterilna roba, roba osetljiva na svetlost, vlagu i dr.), carinarnica kojoj je roba dopremljena može da odobri da se uzorci uzmu uz prisustvo ovlašćenog carinskog službenika carinarnice nadležne prema mestu uzimanja uzoraka, u prostoru deklaranta ili drugom odgovarajućem prostoru.

Član 7

Deklarant ili lice koje on odredi da prisustvuje uzimanju uzoraka dužan je da pruži carinskom organu potrebnu pomoć pri uzimanju uzoraka.

Ako deklarant odbije da prisustvuje uzimanju uzoraka ili ne pruži neophodnu pomoć u skladu sa zahtevom carinskog organa, carinski organ određuje rok u kome deklarant mora prisustvovati ili pružiti pomoć.

Ako deklarant nije ispunio zahtev carinskog organa do isteka roka iz stava 2. ovog člana, carinski organ pristupa uzimanju uzoraka, na rizik i o trošku deklaranta.

Član 8

Carinski organ uzeti uzorak pakuje u ambalažu (posude, vreće, flaše, omoti i sl.) koja mora odgovarati svojstvima robe, kao i zahtevima za njeno čuvanje i transport. Ovlašćeni carinski službenik obezbeđuje svaki uzorak od nepropisnog rukovanja zatvaranjem i označavanjem kojim se onemogućava neovlašćeno ili neprikladno rukovanje pakovanim uzorkom.

Tehnička dokumentacija iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika overava se službenim pečatom.

Ako deklarant ne raspolaže odgovarajućom tehničkom dokumentacijom, carinski organ deklarantu određuje rok od pet dana da podnese tu dokumentaciju.

Član 9

Količine robe uzete za uzorke ne oduzimaju se od količine robe prijavljene u deklaraciji.

Carinski organ može, u slučaju provere deklaracije za postupak izvoza ili deklaracije za postupak pasivnog oplemenjivanja, da odobri deklarantu, ako to dopuštaju okolnosti, da količinu robe uzetu za uzorak, nadoknadi identičnom robom.

Član 10

Ovlašćeni carinski službenik na uzete uzorke stavlja nalepnicu za uzorke, prema obrascu iz Priloga 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Carinski organ, po okončanju postupka uzimanja i obeležavanja uzoraka, jedan primerak zapisnika predaje deklarantu, jedan zajedno sa uzorkom zadržava, a jedan zajedno sa uzorkom, dostavlja carinskoj laboratoriji.

Ako carinska laboratorija ne može da izvrši analizu ili detaljno ispitivanje robe, uzorak upućuje drugoj laboratoriji uz navođenje metoda za analizu.

Uprava carina određuje koja će se metoda za analizu uzoraka iz zakona kojim se uređuje carinska tarifa, iz uredbe kojom se usklađuje nomenklatura Carinske tarife i iz Dopunskog komentara Kombinovane nomenklature Evropske unije primeniti.

Član 11

Posle izvršenog ispitivanja uzoraka, carinska laboratorija izrađuje laboratorijski izveštaj o robi.

Laboratorijski izveštaj sadrži opis robe, podatke o sastavu robe, odnosno parametre bitne za njeno svrstavanje po Carinskoj tarifi.

Carinski organ laboratorijski izveštaj o robi dostavlja deklarantu najkasnije u roku od 60 dana.

Deklarant se može izjasniti u vezi sa laboratorijskim izveštajem o robi u roku od pet dana od dana prijema laboratorijskog izveštaja i zatražiti da se ispitivanje uzorka izvrši kod druge laboratorije (naknadna analiza).

Naknadna analiza je fizičko-hemijsko ispitivanje parametara navedenih u laboratorijskom izveštaju o robi po metodi koju odredi Uprava carina.

Carinska laboratorija određuje laboratoriju koja će izvršiti naknadnu analizu i nadzire postupak sprovođenja naknadne analize.

Ako je osnovnu analizu ili detaljno ispitivanje robe izvršila druga laboratorija iz člana 10. ovog pravilnika, sprovođenje naknadne analize može se zatražiti i po službenoj dužnosti.

Troškove naknadne analize snosi deklarant, osim u slučaju sprovođenja naknadne analize po službenoj dužnosti.

Član 12

Uzeti uzorci se vraćaju deklarantu na njegov zahtev, osim:

1) ako su uzorci uništeni prilikom analize ili ispitivanja;

2) ako uzorke treba da zadrži carinski organ u sledeće svrhe:

(1) daljeg ispitivanja,

(2) žalbenog ili sudskog postupka.

Ako deklarant ne podnese zahtev za vraćanje uzoraka, carinski organ može zahtevati od deklaranta da preuzme preostale uzorke ili preduzeti mere u skladu sa članom 172. stav 1. tačka 3) Carinskog zakona.

Za uzorke koji su opasni po životnu sredinu ili su toksični, carinarnica obaveštava deklaranta koji je dužan da ih preuzme.

Član 13

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu uzimanja uzoraka robe od strane carinskog organa ("Službeni glasnik RS", br. 96/10 i 52/12).

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 17. juna 2019. godine.

Prilog 1

 

NAJMANJA KOLIČINA UZORKA

1. Prehrambeni proizvodi:

1.1. U čvrstom stanju, homogenog sastava: minimalno 500 grama do 1.000 grama

- proizvodi od žitarica: brašno, skrob

- mlečni proizvodi (npr. maslac, sir)

- šećer i proizvodi od šećera

- mesni proizvodi

- ostali prehrambeni proizvodi

1.2. U tečnom stanju, homogenog sastava: minimalno 500 ml do 1 litra

- ulja

- sokovi

- mleko i mlečni proizvodi

- ostali prehrambeni proizvodi

1.3. U čvrstom stanju, heterogenog sastava: minimalno 1.000 grama

- žitarice u zrnu (osim Basmati pirinča 2.000 grama)

- meso (sveže ili zamrznuto, proizvodi od mesa)

- hrana za životinje

- ostali prehrambeni proizvodi

1.4. U tečnom stanju, heterogenog sastava: minimalno 1 litar

1.5. Vino, pivo, jaka alkoholna pića, likeri: minimalno 750 ml do 1 litra

1.6. Denaturisani alkohol: minimalno 250 ml

2. Hemijski proizvodi:

2.1. U čvrstom stanju: minimalno 200 do 500 grama

- mineralni proizvodi (so, sumpor, zemlja i kamen, krečnjak i cement, rude i zgure, kameni ugalj, mrki ugalj, treset, koks, smola, naftni koks, bitumen i asfalt, bitumenske mešavine)

- neorganski hemijski proizvodi

- organski hemijski proizvodi

- farmaceutski proizvodi

- veštačka đubriva

- boje, pigmenti i lakovi

- etarska ulja, mešavine mirisnih materija

- sapun, organska površinski aktivna sredstva, preparati za pranje i čišćenje

- voskovi

- belančevine, modifikovani skrobovi, lepkovi

- plastične mase i proizvodi od plastičnih masa

- kaučuk i proizvodi od kaučuka

- razni hemijski proizvodi

2.2. U tečnom stanju:

- mineralna ulja i proizvodi njihove destilacije (naftni derivati, biodizel): minimalno 2 litra

- preparati za pranje kože: 200-500 ml

- razni hemijski proizvodi: minimalno 500 ml

3. Koža

- ako su kože cele, kao uzorak se uzima cela koža

- ako kože nisu cele, kao uzorak se uzima minimum 20 x 20 cm

4. Papir i karton

- minimalne veličine formata A4

- roba u listovima, uzima se originalni oblik

- roba u rolnama, 25 cm po celoj širini

5. Tekstil

- Tekstil i druga roba u rolnama, 25 cm po celoj širini

- Predivo, monofilamenti, vlakna: 20 m ili originalno pakovanje

- Filamenti, užad i slično: 10 m

6. Obuća - 1 par

7.Keramički proizvodi, staklo i stakleni proizvodi, metali i proizvodi od metala

- granule, prah, blokovi, komadi: minimalno 200 do 500 grama

- metalne trake, folije, šipke, profili: minimalno 50 cm

- žica: od 1 m do 5 m

- metalne precizne cevi: minimalno 1 m

- gotovi proizvodi: minimalno 1 komad

8. Originalna pakovanja

Uzorci pripremljeni za prodaju na malo uzimaju se u originalnoj ambalaži. Ako je pojedinačno originalno pakovanje količinski manje od propisane najmanje količine, treba uzeti više originalnih pakovanja do propisane minimalne količine.

Ako okolnosti pojedinog slučaja to dopuštaju ili zahtevaju, mogu se uzeti veće ili manje količine robe od gore navedenih.

Prilog 2

CARINARNICA _______________
Broj ________________________
Datum ______________________

ZAPISNIK
O UZIMANJU UZORAKA

1. Deklaracija, broj

2. Deklarant

3. Carinski dužnik

4. Redni broj naimenovanja u JCI

5. Prijavljeni tarifni stav po Carinskoj tarifi

6. Trgovački naziv robe

7. Carinska obeležja

8. Uzorci su uzeti na osnovu _____ člana Carinskog zakona

9. Prilozi

10. Napomena

Odgovorno lice:

Prisustvovao uzimanju uzoraka
i primio primerak zapisnika

___________________________

 

Ovlašćeni carinski
službenik

___________________________

M. P.

Prilog 3

 

NALEPNICA ZA UZORKE

CARINARNICA ____________________________________

CI _______________________

JCI br/datum

________________________________________________________________________________________________________

Trgovački naziv

________________________________________________________________________________________________________

Roba prijavljena za carinjenje u tar. stav

____________________________________________________________________

 

Prisutan prilikom uzimanja
uzoraka

___________________________

 

Ovlašćeni carinski
službenik

___________________________

M. P.