PRAVILNIK

O PLATAMA I DRUGIM PRIMANJIMA ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU FINANSIJA - PORESKA UPRAVA

("Sl. glasnik RS", br. 43/2019)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se: plate, odnosno visina osnovnog i dodatnog koeficijenta, platne grupe, platni razredi za zvanja poreskih službenika, vrste, postupak dodele priznanja i visina novčanih nagrada poreskim službenicima i nameštenicima za izuzetno postignute rezultate rada, kriterijumi na osnovu kojih se vrši uvećanje plate poreskih službenika i nameštenika i visina uvećanja plate kao i postupak odobravanja solidarne pomoći poreskim službenicima i nameštenicima.

II PLATE

Član 2

Poreski službenici i nameštenici imaju pravo na platu koja se sastoji od osnovne plate i dodataka na platu.

U platu se uračunavaju i porezi i doprinosi koji se plaćaju iz plate.

Član 3

Osnovna plata određuje se množenjem zbira osnovnog koeficijenta i dodatnog koeficijenta, ako je predviđen za određeno radno mesto, sa osnovicom za obračun i isplatu plata koja se utvrđuje u skladu sa zakonom koji uređuje plate državnih službenika i nameštenika.

Osnovna plata pripada poreskom službeniku koji radi puno radno vreme ili radno vreme koje se smatra punim radnim vremenom.

Poreski službenik koji ne radi puno radno vreme ima pravo na osnovnu platu koja je srazmerna dužini njegovog radnog vremena.

Član 4

Koeficijent za izvršilačko radno mesto određuje se prema koeficijentu prvog platnog razreda platne grupe u koju je svrstano njegovo radno mesto.

Koeficijent poreskog službenika koji stupa na radno mesto rukovodioca unutrašnje jedinice uvećava se za dva platna razreda.

Član 5

Osnovni koeficijenti poreskih službenika jesu:

Naziv zvanja

Platna grupa

Platni razred i visina koeficijenata

1

2

3

4

5

6

7

8

Glavni poreski savetnik

I

3,74

3,92

4,12

4,28

4,47

4,61

4,78

4,92

Viši poreski savetnik

II

3,55

3,68

3,86

3,99

4,15

4,30

4,45

4,73

Poreski savetnik 1

III

3,36

3,49

3,62

3,76

3,88

4,01

4,14

4,27

Poreski savetnik

IV

3,18

3,22

3,26

3,42

3,52

3,61

3,75

3,88

Mlađi poreski savetnik

V

2,27

2,35

2,43

2,51

2,59

2,67

2,80

2,95

Viši poreski saradnik

VI

2,12

2,21

2,31

2,41

2,52

2,64

2,76

2,89

Poreski saradnik

VII

1,98

2,04

2,13

2,22

2,32

2,43

2,54

2,65

Mlađi poreski saradnik

VIII

1,83

1,91

2,00

2,09

2,19

2,29

2,40

2,51

Viši poreski referent

IX

1,74

1,82

1,90

1,98

2,07

2,17

2,26

2,37

Poreski referent

X

1,53

1,60

1,67

1,75

1,83

1,92

1,99

2,08

Mlađi poreski referent

XI

1,40

1,47

1,54

1,62

1,70

1,79

1,88

1,97

Član 6

Osnovni koeficijenti za položaje utvrđeni su zakonom koji uređuje plate državnih službenika i nameštenika.

Član 7

Poreskom službeniku raspoređenom na sledeća radna mesta određuje se odgovarajući dodatni koeficijent, i to:

Dodatni
koeficijent

Naziv radnog mesta

1,76

Direktor filijale A Centar

1,50

Specijalni savetnik direktora Poreske uprave

1,00

Direktor filijale A;

0,87

Savetnik direktora CVPO; Koordinator u sektorima Centrale Poreske uprave; Koordinator za poslove CVPO; Rukovodilac kancelarije direktora Poreske uprave; Načelnik odeljenja za internu reviziju; Načelnik odeljenja za unutrašnju kontrolu; Načelnik odeljenja za strateške rizike; Načelnik odeljenja za stečaj;

0,84

Načelnik odeljenja poreske policije u Sektoru poreske policije;

0,69

Direktor filijale B;

0,38

Direktor filijale C;

Član 8

Koeficijent izvršilačkog radnog mesta kao zbir osnovnog i dodatnog koeficijenta ne može preći koeficijent od 5,62.

III DRUGA PRIMANJA

Postupak odobravanja solidarne pomoći

Član 9

Zahtev za isplatu solidarne pomoći u slučajevima i pod uslovima predviđenim posebnim kolektivnim ugovorom koji se primenjuje u državnim organima razmatra Komisija za razmatranje zahteva za isplatu solidarne pomoći zaposlenima u Poreskoj upravi (u daljem tekstu: Komisija) sa sedištem u Centrali Poreske uprave, Beograd, koja se sastoji od tri člana, od koji je jedan član lekar specijalista opšte medicine, jedan član predstavnik reprezentativnog sindikata, a jedan član je predstavnik unutrašnje jedinice u Centrali Poreske uprave koja je nadležna za poslove unutrašnje kontrole.

Članove komisije iz stava 1. ovog člana, određuje direktor Poreske uprave rešenjem.

Komisija donosi poslovnik kojim se uređuje način rada i druga pitanja od značaja za rad i predlaganje odluka.

Zahtev za isplatu solidarne pomoći podnosi se Komisiji.

Podnete zahteve Komisija razmatra prema potrebi, a na osnovu uredno dostavljene dokumentacije. Ukoliko prilikom razmatranja zahteva utvrdi da je dokumentacija nepotpuna ili da je potrebno dostaviti još neki dokaz, Komisija će pozvati podnosioca zahteva da u roku od 15 dana izvrši traženu dopunu. Ukoliko podnosilac zahteva u ostavljenom roku ne postupi po nalogu, Komisija će svoj stav zasnovati na dostavljenoj dokumentaciji.

Predlog Komisije za donošenje odluke sa spisima predmeta, dostavlja se direktoru Poreske uprave, koji je nadležan za odlučivanje.

Priznanja, nagrade i uvećanja plata

Član 10

Poreskim službenicima i nameštenicima, mogu se dodeliti priznanja i novčane nagrade za: izuzetna dostignuća u obavljanju poslova Poreske uprave; vanredni doprinos unapređenju rada službe; jačanje ugleda Poreske uprave; kreativan rad, inovacije ili drugi vid stvaralaštva koji je u znatnoj meri doprineo rezultatima rada službe.

Pojedinačna priznanja u obliku plakete i novčane nagrade dodeljuju se na dan Poreske uprave, o čemu odluku donosi direktor Poreske uprave.

Inicijativu za dodelu pojedinačnih priznanja i novčane nagrade podnose pomoćnici direktora Poreske uprave, direktori filijala i rukovodioci unutrašnjih jedinica koji su u skladu sa aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta za svoj rad odgovorni direktoru Poreske uprave, na osnovu obrazloženih i dokumentovanih izveštaja neposrednih rukovodilaca zaposlenih čije se nagrađivanje predlaže.

Visina i isplata novčane nagrade

Član 11

Visina novčane nagrade iznosi dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Isplata novčanih nagrada vrši se pri konačnom obračunu plate.

Uvećanje plate

Član 12

Uvećanje plate pripada poreskom službeniku i namešteniku koji:

1) ulaže vanredne napore u radu na sprovođenju prioritetnih ciljeva u okviru poslovnih procesa;

2) operativnim postupanjem otkrije nove moduse izbegavanja plaćanja poreza koji za posledicu ima poresku utaju, kao i druga krivična dela visokog stepena društvene opasnosti.

Kriterijumi za uvećanje plate

Član 13

Kriterijumi za uvećanje plate su:

1) složenost poslova koja se odnosi na poslove čije obavljanje zahteva duži vremenski period, za čije je izvršenje potrebna kreativnost, veštine i pravilna i zakonita primena više poreskih i sa njima povezanih drugih propisa ili uporedna primena više pravnih propisa vezanih za druge oblasti, odnosno koji iziskuju sveobuhvatno poznavanje poreskih i drugih pozitivnih pravnih propisa;

2) obim i kvalitet rada, koji se mere u odnosu na utvrđene godišnje ciljeve organizacione jedinice u kojoj je zaposleni raspoređen, a koji odslikavaju skup radnih zadataka koje zaposleni mora da obavi kako bi ispunio zahteve posla koji se očekuje za određenu poziciju (broj donetih akata i preduzetih radnji u poreskom postupku, kao i drugim postupcima iz delokruga nadležnosti Poreske uprave), kojom se povećava efikasnost i efektivnost Poreske uprave;

3) samostalnost, efikasnost i inicijativnost, a koji dovode do uspešnog i kvalitetnog ostvarivanja zadataka u zadatim rokovima, bez posebnog usmeravanja i upućivanja rukovodioca, predlaganje novih procedura i načina rada, koji daju doprinos ukupnom ostvarivanju, odnosno povećanju rezultata rada organizacione jedinice Poreske uprave;

4) veći finansijski efekat rada, koji je rezultat povećanog obima rada izražen u natprosečnim finansijskim efektima ostvarenim u postupku kontrole i naplate, u prekršajnom postupku, kao i postupku otkrivanja poreskih krivičnih dela.

Način uvećanja plate

Član 14

Način uvećanja plate utvrđuje se na osnovu zbira svih ili na osnovu kombinacije kriterijuma iz člana 13. ovog pravilnika.

Način vrednovanja kriterijuma za određene funkcije Poreske uprave, određuje se u odnosu na skup određenih radnih zadataka koje poreski službenik/nameštenik mora obaviti kako bi ispunio zahteve posla koji obavlja.

Zaposleni koji mogu ostvariti uvećanje plate

Član 15

Uvećanje plate ostvaruju poreski službenici/nameštenici u Poreskoj upravi uključujući poreske službenike/nameštenike raspoređene na radnim mestima rukovodilaca užih unutrašnjih organizacionih jedinica za natprosečne rezultate rada.

Uvećanje plate utvrđuje se za najviše 10% od broja ukupno zaposlenih u državnom organu na godišnjem nivou.

Iznosi i način utvrđivanja uvećanja plate

Član 16

Osnovna plata može se uvećati 30%.

Uvećanje plate ne može se ostvariti kao stalni dodatak na platu, odnosno može se odobriti najviše do četiri puta godišnje po jednom poreskom službeniku/namešteniku za tromesečni period praćenja rada.

Isplata uvećanja plate

Član 17

Isplata uvećanja plate vrši se pri konačnom obračunu plate poreskog službenika/nameštenika u narednom mesecu nakon meseca u kome je utvrđeno pravo na uvećanje plate.

Postupak ostvarivanja prava na uvećanje plate

Član 18

Inicijativu za uvećanje plate određenog poreskog službenika/nameštenika podnose pomoćnici direktora Poreske uprave, direktori filijala i rukovodioci unutrašnjih jedinica koji su u skladu sa aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta za svoj rad odgovorni direktoru Poreske uprave, na osnovu obrazloženih i dokumentovanih izveštaja neposrednih rukovodilaca zaposlenih za koje se predlaže uvećanje plate.

Izveštaj neposrednog rukovodioca sadrži obrazloženje razloga za uvećanje plate poreskog službenika/nameštenika, sačinjen na osnovu tromesečnog perioda praćenja rada.

IV PLATE NAMEŠTENIKA

Član 19

Osnovna plata nameštenika određuje se množenjem osnovnog koeficijenta sa osnovicom za obračun i isplatu plata.

Osnovna plata pripada namešteniku koji radi puno radno vreme ili radno vreme koje se smatra punim radnim vremenom.

Nameštenik koji ne radi puno radno vreme ima pravo na osnovnu platu koja je srazmerna dužini njegovog radnog vremena.

Član 20

Osnovni koeficijenti i platne grupe za nameštenička radna mesta utvrđeni su zakonom koji uređuje plate državnih službenika i nameštenika.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Poreskom službeniku koji je u radnom odnosu na dan 1. jula 2019. godine, određuje se koeficijent prvog platnog razreda platne grupe u kome je njegovo radno mesto razvrstano, uvećano za dva platna razreda po osnovu rukovođenja - za rukovodioce užih unutrašnjih jedinica. Ako je tako određen koeficijent niži od koeficijenta koji je zaposleni ostvario do dana 1. jula 2019. godine, određuje mu se koeficijent prema pravilima iz čl. 22-25. ovog pravilnika.

Određivanje osnovnog koeficijenta poreskim službenicima raspoređenim na odgovarajuća radna mesta

Član 22

Poreskom službeniku koji je u radnom odnosu na dan 1. jula 2019. godine (u daljem tekstu zatečeni zaposleni), koji je raspoređen na odgovarajuće radno mesto za koje primenom ovog pravilnika nije određen dodatni koeficijent, određuje se koeficijent platne grupe u kojoj je njegovo radno mesto razvrstano, koji odgovara zbiru njegovog zatečenog osnovnog koeficijenta (sa nagrađivanjem po osnovu radne uspešnosti, ako ga ima i uvećanjem osnovnog koeficijenta po osnovu rukovođenja) i zatečenog dodatnog koeficijenta radnog mesta na koji je raspoređen.

Ako primenom stava 1. ovog člana nema odgovarajućeg koeficijenta u toj platnoj grupi, određuje mu se u toj platnoj grupi koeficijent koji je neposredno viši.

Ako se primenom st. 1. i 2. ovog člana koeficijent ne može odrediti ni u jednom platnom razredu platne grupe u kojoj se nalazi radno mesto, određuje mu se koeficijent poslednjeg platnog razreda platne grupe u kojoj se nalazi radno mesto, a ako je zatečena osnovna plata poreskog službenika na tom radnom mestu koju je imao pre stupanja na snagu ovog pravilnika veća od osnovne plate koju bi ostvario primenom ovog pravilnika, poreski službenik zadržava pravo na isplatu zatečene osnovne plate, sve dok usklađivanjem osnovice njegova osnovna plata primenom ovog pravilnika ne dostigne nivo zatečene osnovne plate.

Poreskom službeniku prilikom raspoređivanja na drugo radno mesto na dan 1. jula 2019. godine, koje nije postojalo u prethodnom aktu o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, određuje se koeficijent kao zbir njegovog zatečenog osnovnog koeficijenta i zatečenog dodatnog koeficijenta onog radnog mesta na kojem su se pretežno obavljali poslovi koji se sada obavljaju na novom radnom mestu, odnosno ako takvih poslova nema, zatečeni koeficijent onog radnog mesta koji bi primenom merilima za određivanje dodatnog koeficijenta u ranije važećem pravilniku najviše odgovaralo novom radnom mestu.

Zaposlenima koji su do 1. jula 2019. godine, nakon prestanka rada na položaju, raspoređeni na odgovarajuća radna mesta, određuje se osnovni koeficijent najvišeg platnog razreda u platnoj grupi u koju je razvrstano njihovo radno mesto. Navedeni koeficijent zaposleni zadržavaju i u slučaju raspoređivanja, odnosno premeštaja na drugo odgovarajuće radno mesto nakon 1. jula 2019. godine.

Zatečeni zaposleni, koji je raspoređen na odgovarajuće radno mesto za koje je primenom ovog pravilnika određen dodatni koeficijent, odrediće se osnovni koeficijent u platnoj grupi i platnom razredu u koju je razvrstano njegovo radno mesto, koje odgovara njegovom zatečenom osnovnom koeficijentu, shodnom primenom pravila iz člana 22. st. 2. i 3. ovog pravilnika.

Određivanje osnovnog koeficijenta poreskim službenicima raspoređenim na radna mesta u više zvanje

Član 23

Zatečeni zaposleni koji je na dan 1. jula 2019. godine raspoređen na radno mesto u više zvanje, za koje primenom ovog pravilnika nije određen dodatni koeficijent, određuje se, u platnoj grupi u kojoj je njegovo radno mesto razvrstano, koeficijent koji odgovara zbiru osnovnog koeficijenta za neposredno više zvanje koje bi dobio primenom prethodnog pravilnika i odgovarajućeg zatečenog dodatnog koeficijenta za radno mesto na koje je raspoređen.

Ako se zaposleni iz stava 1. ovog člana raspoređuje na radno mesto za koje je primenom ovog pravilnika određen dodatni koeficijent, određuje mu se koeficijent na osnovu osnovnog koeficijenta za neposredno više zvanje koje bi dobio primenom ovog pravilnika.

Pri određivanju koeficijenta iz st. 1. i 2. ovog člana, primenjuju se pravila iz člana 22. st. 2. i 3. ovog pravilnika.

Određivanje koeficijenta poreskim službenicima u slučaju raspoređivanja, odnosno premeštaja na odgovarajuća radna mesta, nakon 1. jula 2019. godine

Član 24

Ako se nakon 1. jula 2019. godine zatečeni zaposleni raspoređuje, odnosno premešta na odgovarajuće radno mesto (isto zvanje), za koje je primenom ranije važećeg pravilnika bio određen isti dodatni koeficijent, zaposleni zadržava koeficijent koji je imao do premeštaja, odnosno raspoređivanja.

Ako se nakon 1. jula 2019. godine zatečeni zaposleni raspoređuje, odnosno premešta na odgovarajuće radno mesto za koje je primenom ranije važećeg pravilnika bio određen veći ili manji dodatni koeficijent, određuje mu se koeficijent u platnom razredu platne grupe u kojem je razvrstano njegovo radno mesto, koje po visini odgovara koeficijentu koji je imao do premeštaja, odnosno raspoređivanja, umanjenom, odnosno uvećanom za razliku većeg i manjeg dodatnog koeficijenta.

Pri određivanju koeficijenta iz stava 2. ovog člana, primenjuju se pravila iz člana 22. st. 2. i 3. ovog pravilnika.

Određivanje koeficijenta poreskim službenicima u slučaju raspoređivanja, odnosno premeštaja na radna mesta, u više zvanje, nakon 1. jula 2019. godine

Član 25

Ako se nakon 1. jula 2019. godine zatečeni zaposleni raspoređuje, odnosno premešta na drugo radno mesto u više zvanje, određuje mu se koeficijent u skladu sa pravilima za određivanje koeficijenata u slučaju napredovanja iz Zakona o platama državnih službenika i nameštenika. Ako bi taj koeficijent bio niži od koeficijenta koji bi zaposleni primenom pravila iz člana 24. ovog pravilnika, ostvario na dan 1. jula 2019. godine, određuje mu se veći koeficijent.

Član 26

Poreski službenik ostvaruje pravo na isplatu plate po koeficijentu određenom primenom čl. 22-25. ovog pravilnika sve dok primenom ovog pravilnika njegov osnovni koeficijent na dostigne zatečeni koeficijent.

Određivanje osnovnog koeficijenta nameštenicima koji su u radnom odnosu na dan početka primene ovog pravilnika. Zadržavanje zatečene plate

Član 27

Namešteniku koji je u radnom odnosu na dan 1. jula 2019. godine, i koji je raspoređen na odgovarajuće radno mesto, određuje se koeficijent u skladu sa zakonom o platama državnih službenika i nameštenika.

Ako je zatečena osnovna plata nameštenika na tom radnom mestu veća od plate koju bi ostvario primenom ovog pravilnika, nameštenik zadržava pravo na isplatu zatečene osnovne plate, sve dok usklađivanjem osnovice njegova osnovna plata primenom ovog pravilnika ne dostigne nivo zatečene osnovne plate.

Član 28

Ako zatečeni nameštenik, koji primenom propisa o državnim službenicima se rasporedi na radno mesto poreskog službenika, određuje mu se zatečeni koeficijent poreskog službenika tog radnog mesta, ako je on veći od koeficijenta koji bi ostvario primenom ovog pravilnika.

Član 29

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o platama i drugim primanjima zaposlenih u Ministarstvu finansija - Poreska uprava ("Službeni glasnik RS", br. 88/09, 47/10, 21/11, 43/13, 104/13, 67/17, 101/17, 23/18, 72/18, 18/19 i 30/19).

Član 30

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se na obračun i isplatu plata počev od plate za jul 2019. godine.