ODLUKA
O JAVNOM OSVETLJENJU NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 13/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o javnom osvetljenju na teritoriji grada Kraljeva (u daljem tekstu: odluka) propisuje se pojam obezbeđivanja javnog osvetljenja, opšti uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti javnog osvetljenja, nadzor nad vršenjem ove odluke kao i kaznene odredbe za nepostupanje po odredbama ove odluke.

Član 2

Obezbeđivanje javnog osvetljenja, u smislu odredaba ove odluke predstavlja održavanje, adaptaciju i unapređenje objekata i instalacija javnog osvetljenja, kao i redovno snabdevanje električnom energijom objekata javnog osvetljenja, a kojima se osvetljavaju saobraćajne i druge površine javne namene na teritoriji grada Kraljeva.

Saobraćajne i druge površine javne namene u smislu odredaba ove odluke predstavljaju: trgovi, javni putevi, odnosno ulice, trotoari, kolsko-pešački prolazi, staze, stepeništa i druge slobodne površine u javnom korišćenju pored stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih zgrada, kao i objekata javne namene, biciklističke staze, mostovi, javni parkinzi, parkovi, uređeni delovi parkova i šuma u javnoj svojini, uređene javne zelene površine i uređene zelene površine u stambeno-poslovnim blokovima, uređene rečne obale - kej, objekti i slobodne površine oko objekata za rekreaciju koje se nalaze u javnoj svojini, spomenici, fasade objekata javne namene, a koje su u javnoj svojini, kao i druge površine na kojima je posebnim odlukama predviđena izgradnja javne rasvete.

II NAČIN OBEZBEĐIVANJA JAVNOG OSVETLJENJA

Član 3

Obavljanje komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, u smislu odredaba člana 2. stav 1. ove odluke poverava se Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" iz Kraljeva (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 4

Poslovi obezbeđivanja javnog osvetljenja u smislu odredaba ove odluke vrše se u skladu sa Programom obezbeđivanja javnog osvetljenja (u daljem tekstu: Program) koji naročito sadrži: određivanje prostornih celina - područja saobraćajnih i drugih površina javne namene koje će biti osvetljene (sektori, putni pravci i sl), dinamiku održavanja, vrstu i obim adaptacije, unapređenja objekata i instalacija javnog osvetljenja i drugo, a koji se utvrđuje na godišnjem nivou.

Sredstva za obavljanje komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja obezbeđuju se iz budžeta grada Kraljeva i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Program iz stava 1. člana 4. ove odluke donosi Preduzeće, na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Kraljeva.

Program se donosi najkasnije do 20. januara tekuće godine i isti se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Kraljeva i Preduzeća.

Preduzeće donosi Plan javnog osvetljenja na teritoriji grada Kraljeva, koji treba naročito da sadrži: vreme uključenja i vreme isključenja javne rasvete, jačinu osvetljenja i dr. (u daljem tekstu: Plan). Plan se donosi najkasnije 15 dana od dana davanja saglasnosti Gradskog veća grada Kraljeva na Program.

Poslove izgradnje objekata i instalacije javnog osvetljenja na teritoriji grada Kraljeva obezbeđuje Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo", u skladu sa Programom uređivanja građevinskog zemljišta sredstvima koja se obezbeđuju iz budžeta grada Kraljeva i Ugovorom o obavljanju poslova izgradnje objekata javne namene za potrebe grada.

Član 5

Preduzeće je dužno da obavlja poslove obezbeđivanja javnog osvetljenja.

Održavanje, adaptacija i unapređenje objekata i instalacije javnog osvetljenja podrazumeva čišćenje i bojenje objekata javne rasvete, održavanje objekata i instalacije javnog osvetljenja u ispravnom stanju (zamena svetlećih tela i drugih elemenata objekata i instalacija javnog osvetljenja i sl.), zamena dotrajalih i oštećenih objekata i instalacija javnog osvetljenja i druge radove na objektima i instalacijama javnog osvetljenja.

Redovno snabdevanje električnom energijom za javno osvetljenje podrazumeva redovnu isporuku električne energije, kojom se obezbeđuje kontinuirano i bez prekida osvetljavanje saobraćajnih i drugih površina javne namene na teritoriji grada Kraljeva, u skladu sa Planom javnog osvetljenja. Snabdevač električnom energijom se bira u postupku predviđenim zakonom, sa kojim se zaključuje ugovor o snabdevanju električnom energijom za potrebe javnog osvetljenja.

Član 6

Zabranjeno je:

1. oštećenje, uništavanje i uklanjanje objekata i instalacija javnog osvetljenja;

2. bespravno priključenje na objekte i instalacije javnog osvetljenja;

3. pričvršćivanje objekata i drugih stvari na objekte i instalacije javnog osvetljenja, bez odobrenja-saglasnosti nadležnog organa;

4. postavljanje oglasnih sredstava i sl. stvari bez odobrenja-saglasnosti nadležnog organa;

5. svako drugo postupanje suprotno odredbama ove odluke.

Član 7

Preduzeće je dužno da korisnicima komunalne usluge javnog osvetljenja, predviđene ovom odlukom, omogući stalan telefonski kontakt sa Preduzećem u pogledu korišćenja i kvaliteta obavljanja navedene usluge.

Preduzeće je dužno da preko zvanične internet prezentacije Preduzeća omogući korisnicima komunalne usluge, predviđene ovom odlukom, dostavljanje pitanja, predloga i primedbi na koje je u obavezi da odgovori u roku od 5 dana od dana prijema istih.

Član 8

Preduzeće je dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjenja korisnika o kvalitetu komunalne delatnosti održavanja javnog osvetljenja. Period izjašnjenja traje 15 dana počev od dana objavljivanja poziva na zvaničnoj internet prezentaciji Preduzeća. Poziv se dostavlja i najmanje jednoj lokalnoj TV stanici radi objavljivanja.

Preduzeće je dužno da u roku od 8 dana, od dana isteka roka iz stava.1 člana 8. ove odluke sačini izveštaj i isti dostavi organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za komunalne poslove na razmatranje. Ukoliko su rezultati izjašnjenja takvi da većina korisnika sa određene prostorne celine, odnosno područja (prostora - sektora) iz člana 4 stav 1 ove odluke, nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za inspekcijske poslove će na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za komunalne poslove naložiti otklanjanje nedostataka u roku od 90 od dana donošenja akta.

III NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U OBAVLJANJU JAVNOG OSVETLJAVANJA

Član 9

Javnim osvetljenjem se mora obezbediti trajno i nesmetano kretanje saobraćajnim i drugim površinama javne namene.

Preduzeće je dužno da u sredstvima informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike komunalne usluge obezbeđivanje javnog osvetljenja o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima isporuke ove komunalne usluge, najkasnije 24 sata pre njihovog očekivanog prekida pružanja.

Član 10

Preduzeće je dužno, da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike ove komunalne usluge o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima koji će nastati ili mogu nastati, a najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u pružanju ove komunalne usluge.

Preduzeće je dužno, da u slučaju neplaniranih i neočekivanih poremećaja ili prekida u pružanju komunalne usluge obezbeđivanje javnog osvetljenja, predviđene ovom Odlukom (usled vanrednih situacija odnosno više sile... i dr.), o tome odmah obavesti organizacionu jedinicu Gradske uprave nadležnu za inspekcijske poslove i razlozima poremećaja i prekida isporuke komunalne usluge.

Član 11

Preduzeće je dužno, da u slučaju neplaniranih i neočekivanih poremećaja ili prekida u pružanju komunalne usluge, predviđene ovom odlukom, odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja odnosno prekida naročito:

1. radno angažuje zaposlene u Preduzeću, a po potrebi i druga lica, radi otklanjanja uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida;

2. preduzme sve mere na organizaciji hitne popravke objekata i instalacija javne rasvete;

3. preduzme i druge mere radi uspostavljanja trajnog i nesmetanog pružanja komunalne usluge javnog osvetljenja.

Član 12

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za inspekcijske poslove, po prijemu obaveštenja iz člana 10. ove odluke, dužna je da:

1. odredi red prvenstva i način pružanja usluga onim korisnicima kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica ili bi nastala značajna odnosno nenadoknadiva šteta;

2. preduzmu mere za hitnu zaštitu objekata i instalacije javnog osvetljavanja koje su ugrožene;

3. utvrde razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid pružanja komunalne usluge i učinjenu štetu.

IV NADZOR

Član 13

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava grada Kraljeva preko svojih organizacionih jedinica i to: Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne policije.

V KAZNENE ODREDBE

Član 14

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara kazniće se Preduzeće ukoliko postupi suprotno odredbama člana 4. stav 3. i 4; člana 5. stav 1; člana 7; člana 8; člana 9. stav 2; člana 10; člana 11; člana 12.

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara, za prekršaje iz stava 1. člana 14. ove odluke kazniće se odgovorno lice u Preduzeću.

Za novčane kazne iz stava 1. i stava 2. člana 14. ove odluke izdaje se prekršajni nalog.

Član 15

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se pravno lice ukoliko postupi suprotno odredbama člana 6. ove odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara, za prekršaje iz stava 1. člana 14. ove odluke kazniće se odgovorno lice u Preduzeću

Za novčane kazne iz stava 1. i stava 2. člana 15. ove odluke izdaje se prekršajni nalog.

Član 16

Novčanom kaznom u iznosu od 65.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ukoliko postupi suprotno odredbama člana 6. ove odluke.

Za novčane kazne iz stava 1. člana 16. ove odluke izdaje se prekršajni nalog.

Član 17

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ukoliko postupi suprotno odredbama člana 6. ove odluke.

Za novčane kazne iz stava 1. člana 17. ove odluke izdaje se prekršajni nalog.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se od 01.01.2020. godine.

Član 19

Početkom primene ove odluke prestaju da važe odredbe člana 65, 66, 67, 68. i 69. Odluke o komunalnom uređenju grada ("Službeni list grada Kraljeva", broj 21/17, 32/17,16/18 i 27/18).