MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU IZMEĐU MINISTARSTAVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE NIKARAGVE O USPOSTAVLJANJU MEHANIZMA POLITIČKIH KONSULTACIJA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 7/2019)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Nikaragve, u daljem tekstu: "Strane".

Uz čvrstu opredeljenost za jačanje bilateralnih odnosa i jačanje veza prijateljstva i saradnje između dve zemlje na osnovi jednake i uzajamne koristi;

Ubeđeni u značaj uspostavljanja praktičnog i efikasnog mehanizma političkih konsultacija između dve države.

Dogovorili su sledeće:

ČLAN 1

Cilj mehanizma političkih konsultacija, između Ministarstva spoljnih poslova dvaju Strana, je da promoviše održavanje konsultacija o pitanjima koja se odnose na bilateralne odnose, s obzirom na moguće recipročno otvaranje ambasada u Beogradu i Managvi, kao i na druge teme međunarodnog karaktera od zajedničkog interesa.

ČLAN 2

Ugovorne strane će se, kada to smatraju potrebnim i na nivou na kom se dogovore, sastajati sa ciljem da realizuju pomenute konsultacije.

Mesto, datum i agenda sastanaka za konsultacije će se odrediti zajedničkim dogovorom diplomatskim putem.

ČLAN 3

Na sastancima koji se budu održavali, ugovorne strane će moći, uz obostranu saglasnost, formirati radne grupe ili uključiti eksperte u zavisnosti od prirode tema o kojima će se raspravljati.

ČLAN 4

Ovaj memorandum o razumevanju će upotpuniti postojeće modele komunikacije između strana i intenzivirati uspostavljeni dijalog preko diplomatskih kanala.

ČLAN 5

U oblasti međunarodnih odnosa Strane će obaviti konsultativne sastanke o međunarodnoj problematici u cilju međusobnog promovisanja većeg političkog, ekonomskog, kulturnog i informativnog prisustva svake od strana u međunarodnim forumima u kojima učestvuju.

ČLAN 6

U slučaju da bude potrebno i/ili u vanrednim okolnostima, Strane će održati posebne konsultativne sastanke. Nivo, mesto i vreme, kao i raspored sastanaka biće naknadno dogovoreni diplomatskim putem.

ČLAN 7

Ovaj memorandum o razumevanju stupa na snagu od dana potpisivanja i važi neograničeno, osim ako jedna od Strana ne izvesti drugu o svojoj odluci da ga raskine, pismenom komunikacijom, diplomatskim putem, šest meseci unapred.

ČLAN 8

Ovaj memorandum o razumevanju može biti izmenjen uz obostranu saglasnost ugovornih strana, formalizovanu kroz pismenu komunikaciju diplomatskim putem, u kojoj se određuje datum stupanja na snagu tih izmena.

Potpisano u Managvi, 9. maja 2017, u dva originalna primerka na srpskom, španskom i engleskom jeziku, budući da su oba teksta podjednako autentična. U slučaju neslaganja u tumačenju, engleski jezik preovlađuje.

Za Ministarstvo spoljnih poslova
Republike Srbije
Goran Mešić, s.r.
ambasador

 

Za Ministarstvo spoljnih
poslova Republike Nikaragve
Denis Monkada Kolindres, s.r.
ministar spoljnih poslova