MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU IZMEĐU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVA REPUBLIKE MADAGASKAR

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 7/2019)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo inostranih poslova Republike Madagaskar, u daljem tekstu "strane";

U želji da razvijaju i ojačaju odnose između dve strane i da daju novu dimenziju postojećoj saradnji;

Svesni korisnosti održavanja redovnih konsultacija o svim vidovima bilateralnih odnosa, kao i o svim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa;

Potvrđujući svoju privrženost ciljevima i načelima Povelje Ujedinjenih nacija;

Saglasile su se o sledećem:

Član 1

Dve strane će održavati redovne bilateralne konsultacije radi sagledavanja bilateralnih odnosa i razmene stavova o međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Član 2

Konsultacije se tiču bilateralnih pitanja iz svih oblasti, uključujući političku, ekonomsku, trgovinsku, naučnu, tehničku i kulturnu saradnju.

Član 3

Konsultacije dve strane će se održavati redovno, naizmenično u Beogradu i u Antananarivu. Nivo delegacije, dnevni red, mesto i datum održavanja biće dogovoreni svaki put unapred, diplomatskim putem.

Član 4

Diplomatski predstavnici akreditovani u trećim zemljama, njihova stalna predstavništva pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, kao i delegacije koje učestvuju na međunarodnim konferencijama i skupovima, održaće konsultacije, ako je to potrebno, o pitanjima od zajedničkog interesa.

Član 5

Tokom konsultacija strane mogu da oforme radne grupe radi podrobnijeg razmatranja pitanja od posebnog značaja.

Član 6

Ovaj memorandum o razumevanju neće uticati ni na jedan drugi sporazum ili dogovor koje su potpisale dve države kao strane ugovornice.

Član 7

Troškove organizovanja konsultacija snosi država prijema kada se održavaju u jednoj od dve prestonice. Troškovi se dogovorom utvrđuju kada se konsultacije održavaju na marginama međunarodnih skupova.

Svaka od strana snosi troškove putovanja i smeštaja za svoju delegaciju.

Član 8

Strane mogu da menjaju, dopunjuju ili proširuju ovaj memorandum sporazumno i diplomatskim putem.

Član 9

Svaki spor koji proistekne iz tumačenja i sprovođenja ovog memoranduma o razumevanju rešava se sporazumno putem neposrednih pregovora ili razmenom pisama.

Ovaj memorandum može da raskine svaka od strana u bilo kom trenutku, obaveštavajući o tome drugu stranu pisanim putem, šest meseci unapred, diplomatskim putem.

Član 10

Ovaj sporazum stupa na snagu danom potpisivanja.

Memorandum o razumevanju važiće tri (3) godine i biće automatski produžavan za isti period.

Svaka od strana može da raskine ovaj memorandum u bilo kom trenutku, obaveštavajući drugu stranu pisanim putem, šest (6) meseci unapred.

Sačinjeno u Antananarivu, dana 16. maja 2019. u dva originalna primerka na francuskom jeziku.

Za Ministarstvo spoljnih poslova
Republike Srbije
Ivica Dačić, s.r.
prvi potpredsednik Vlade i
ministar spoljnih poslova

 

Za Ministarstvo inostranih poslova
Republike Madagaskar
Frank Mišel Nijaina
Andrijancitohaina, s.r.
ministar inostranih poslova

Tekst na francuskom jeziku možete pogledati OVDE