PRAVILNIK
O IZOSTAVLJANJU I ZAMENI (ANONIMIZACIJI I PSEUDONIMIZACIJI) PODATAKA U ODLUKAMA VISOKOG SAVETA SUDSTVA

("Sl. glasnik RS", br. 47/2019)

 

OPŠTE ODREDBE

Predmet uređenja

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način izostavljanja i zamene podataka (u daljem tekstu: "anonimizacija i pseudonimizacija") u odlukama Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: "Savet") koje se, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, objavljuju ili čine dostupnim javnosti na neki od sledećih načina:

- na internet prezentaciji Saveta;

- objavljivanjem u publikacijama koje izdaje Savet (informatorima o radu i drugim publikacijama);

- objavljivanjem ili činjenjem dostupnim javnosti na bilo koji drugi način.

Odluke na koje se primenjuje Pravilnik

Član 2

Pod odlukom Saveta u smislu ovog pravilnika podrazumeva se pravnosnažna odluka Saveta i njegovih radnih tela (dalje: Odluke Saveta).

Pojam anonimizacije i pseudonimizacije podataka u odluci Saveta

Član 3

Pod anonimizacijom podataka u odluci Saveta podrazumeva se potpuno uklanjanje svih ličnih podataka, kao i podataka o događajima i dokazima izvedenim u postupcima pred Savetom i njegovim radnim telima.

Pod pseudonimizacijom odluci Saveta podrazumeva se zamena podataka na način da se oni više ne mogu pripisati određenom licu bez upotrebe dodatnih informacija.

Podaci koji nisu predmet anonimizacije i pseudonimizacije

Član 4

U odluci Saveta ne vrše se anonimizicija i pseudonimizacija podataka o državnim organima, organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javnim preduzećima i drugih pravnim licima čiji su osnivači država, teritorijalna autonomija i lokalna samouprava.

U odluci Saveta ne vrše se ni anonimizicija i pseudonimizacija podataka o ličnosti koje se odnose na: sudije porotnike, zapisničare, javne tužioce i njihove zamenike, državne pravobranioce i njihove zamenike, sudske veštake, sudske tumače i prevodioce, javne beležnike, javne izvršitelje i advokate, kao i punomoćnike i branioce.

Minimum standarda anonimizacije i pseudonimizacije podataka o ličnosti u odluci Saveta

Član 5

Minimum standarda anonimizacije i pseudonimizacije podataka o ličnosti u odluci Saveta podrazumeva izostavljanje i zamenu podataka na osnovu kojih je moguće identifikovati sudiju - učesnika u postupku pred Savetom (dalje: sudija - učesnik) ili sa njim povezano lice na osnovu čijih ličnih podataka bi mogao biti otkriven identitet sudije - učesnika.

Pod povezanim licem, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumeva se fizičko lice na osnovu čijih se svojstava (bračni drug, srodnik, usvojilac/usvojenik, lice koje živi u zajedničkom domaćinstvu sa učesnikom itd.) može utvrditi identitet sudije - učesnika.

Pod povezanim licem, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumeva se i pravno lice preko čijih se podataka može utvrditi identitet sudije - učesnika.

Podaci o ličnosti koji su predmet anonimizacije i pseudonimizacije

Član 6

U odluci Saveta anonimizuju i pseudonimizuju se podaci o ličnosti učesnika - sudije, kao i drugih lica u smislu člana 5. ovog pravilnika, koji se odnose na:

- ime i prezime;

- datum, godinu i mesto rođenja;

- adresu (prebivalište ili boravište);

- jedinstveni matični broj građana (JMBG);

- broj lične karte, pasoša, vozačke dozvole, registarske oznake vozila ili druge lične isprave, i mrežne podatke koji bi mogli da dovedu do otkrivanja identiteta;

- biometrijske podatke1, genetske podatke2, i podatke o zdravstvenom stanju3;

- i druge podatke na osnovu kojih sudija-učesnik može biti identifikovan.

___________
1 Biometrijski podaci označavaju lične podatke dobijene posebnom tehničkom obradom u vezi sa fizičkim obeležjima ili obeležjima ponašanja pojedinca koja omogućuju ili potvrđuju jedinstvenu identifikaciju tog pojedinca, kao što su fotografije lica ili daktiloskopski podaci.
2 Genetski podaci označavaju lične podatke koji se odnose na nasleđena ili stečena genetska obeležja pojedinca koja daju jedinstvenu informaciju o fiziologiji ili zdravlju tog pojedinca i koji su naročito dobijeni analizom biološkog uzorka dotičnog pojedinca; naročito analizom hromozoma, dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) i ribonukleinske kiseline (RNK) ili iz analize drugog elementa koji omogućava dobijanje jednako vredne informacije.
3 Podaci o zdravstvenom stanju označavaju lične podatke koji su povezani sa fizičkim ili mentalnim zdravljem pojedinca, uključujući pružanje zdravstvenih usluga, kojima se daju informacije o njegovom zdravstvenom stanju. (Prema odredbama člana 4. tač. 13, 14. i 15. Uredbe EU 2016/679).

 

Minimum standarda anonimizacije i pseudonimizacije pri pozivanju na odluke drugih organa u odluci Saveta

Član 7

U odluci Saveta koja u obrazloženju sadrži pozivanje na postupak ili odluku drugog organa (sudskog, upravnog itd.) vrši se anonimizacija i pseudonimizacija podataka iz postupka ili odluke tog organa na osnovu kojih bi mogao biti utvrđen identitet sudije - učesnika.

Član 8

U odluci Saveta koja u obrazloženju sadrži pozivanje na postupak ili sudsku odluku iz građanske, privredne i upravne oblasti anonimizuju se i pseudonimizuju podaci o:

strankama (fizičkim licima), njihovim punomoćnicima koji nisu advokati, zakonskim i statutarnim zastupnicima, akcionarima, članovima društva i sa njima povezanim licima, predstavnicima (članovima upravnog odbora, stranim predstavnicima u stečaju, predstavnicima zaposlenih i sl.), umešačima, privatnim preduzetnicima, izvršnim poveriocima i izvršnim dužnicima ako su fizička lica, oštećenima, predlagačima i protivnicima predlagača ako su fizička lica, ostaviocima, naslednicima, svedocima, srodnicima, bliskim licima i susedima stranaka.

Član 9

U odluci Saveta koja u obrazloženju sadrži pozivanje na postupak ili sudsku odluku iz krivične i prekršajne oblasti anonimizuju se i pseudonimizuju podaci o: okrivljenom, optuženom ili osuđenom licu, oštećenom kao tužiocu, privatnom tužiocu, oštećenom, oštećenom po predlogu, svedoku, punomoćniku (fizičkom licu), zakonskom zastupniku stranke, srodniku, prijatelju, susedu stranke.

Izuzetno od stava 1, ne pseudonimizuju i anonimizuju se podaci o osuđenom licu za krivična dela za koja je pravosnažnom presudom izrečena kazna zatvora od najmanje tri godine, za krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom i za krivična dela organizovanog kriminala.

Anonimizacija i pseudonimizacija podataka iz posebnih postupaka

Član 10

U odluci Saveta koja u obrazloženju sadrži pozivanje na sudski postupak ili odluku donetu prema maloletnom učiniocu krivičnog dela anonimizuju se i pseudonimizuju podaci o maloletnom učiniocu, oštećenom, vremenu i mestu kritičnog događaja, svedoku, kao i drugi podaci na osnovu kojih bi se mogao utvrditi identitet sudije - učesnika.

U odluci Saveta koja u svom obrazloženju sadrži pozivanje na sudski postupak ili odluku donetu u oblasti porodičnih i statusnih predmeta u kojima su maloletnici bili učesnici postupka anonimizuju se i pseudonimizuju svi podaci kojima se zadire u privatnost učesnika postupka.

U odluci Saveta koja u obrazloženju sadrži pozivanje na sudski postupak ili odluku donetu u postupku u kojem je prema zakonu isključena javnost, anonimizuju se i pseudonimizuju, pored podataka iz člana 6. ovog pravilnika, i svi podaci za koje je zakonom, drugim propisima i aktima određeno da se čuvaju kao tajna.

NAČINI ANONIMIZACIJE I PSEUDONIMIZACIJE

Načini anonimizacije i pseudonimizacije i evidencija

Član 11

Podaci iz čl. 6, 7, 8, 9. i 10. ovog pravilnika, anonimizuju i pseudonimizuju se izostavljanjem ili zamenom podataka, u zavisnosti od toga u kojem obliku je odluka Saveta.

Način anonimizacije i pseudonimizacije iz stava 1 ovog člana mora biti primenjen dosledno, tako da se identitet sudije-učesnika, stranke iz postupka ili odluke drugog organa na koju se poziva odluka Saveta ne može odrediti.

O anonimizovanim i pseudonimizovanim sudskim odlukama vodi se jedinstvena evidencija.

Pseudonimizacija podataka u odlukama Saveta koje postoje u elektronskom obliku

Član 12

U odlukama Saveta koje postoje u elektronskom obliku vrši se pseudonimizacija podataka.

Pseudonimizacija imena i prezimena vrši se zamenom sa dva ista velika slova (AA...), pri čemu se zadržava svojstvo tog lica u postupku, ako je isto navedeno.

Svako sledeće ime i prezime lica koje je navedeno u odluci Saveta zamenjuje se sa dva sledeća ista velika slova, azbučnim redosledom slova (AA, BB...).

Pseudonimizacija brojčanih i svih drugih podataka osim imena i prezimena (elektronske adrese, kućne adrese, JMBG itd.) vrši se zamenom sa tri tačke (...), pri čemu se zadržava oznaka vrste tog podatka, ukoliko je ista navedena.

Anonimizacija podataka u odlukama Saveta koje postoje samo u štampanom obliku

Član 13

U odlukama Saveta koje postoje samo u štampanom obliku vrši se anonimizacija izostavljanjem podataka.

Izostavljanje podataka iz stava 1 ovog člana vrši se prekrivanjem crnom bojom tako da se podaci koji podležu anonimizaciji učine nevidljivim, nakon čega se pristupa fotokopiranju ili skeniranju sudske odluke.

Kod izostavljanja imena i prezimena zadržava se oznaka svojstva tog lica u postupku, ukoliko je isto navedeno.

Kod izostavljanja brojčanih podataka i svih drugih podataka osim imena i prezimena (elektronske adrese, kućne adrese, JMBG itd.) zadržava se oznaka tog podatka, ukoliko je ista navedena.

Ovlašćeno lice za poslove anonimizacije i pseudonimizacije

Član 14

Savet određuje lice ili lica koja u tekućoj godini vrše anonimizaciju i pseudonimizaciju odluka Saveta.

Primena Pravilnika

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".