ODLUKA

O OBAVLJANJU DELATNOSTI ZOOHIGIJENE

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 8/2019 - sveska 1)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti zoohigijene na teritoriji grada Valjeva, prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti i korisnika usluga, finansiranje, način obezbeđivanja kontinuiteta u vršenju komunalne delatnosti i obaveze u slučaju planiranih i neplaniranih prekida u pružanju komunalne usluge, nadzor i druga pitanja od značaja za obavljanje ove komunalne delatnosti.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1) napuštena životinja jeste životinja koja nema dom ili koja se nalazi izvan njega i lišena je brige i nege vlasnika, odnosno držaoca, i koju je on svesno napustio,

2) izgubljena životinja jeste životinja koja je napustila vlasnika, odnosno držaoca, bez njegove volje, i koju on traži,

3) prihvatilište za životinje jeste objekat koji služi za privremeni ili trajni smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja i pomoć i brigu o napuštenim i izgubljenim životinjama,

4) lišavanje životinje života je postupak kojim se životinji oduzima život na način koji izaziva trenutno smrt,

5) vlasnik životinje jeste pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koje ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, reprodukcije, prevoza, korišćenja i prodaje životinja i koje je odgovorno za život, zaštitu zdravlja i dobrobit životinja,

6) držalac životinje jeste pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koje ima pravo, čuvanja, držanja, uzgoja, reprodukcije, prevoza i korišćenja životinja, kao i pravo prodaje životinja na osnovu pisanog odobrenja vlasnika, i koje je odgovorno za život i za zaštitu zdravlja i dobrobiti životinja,

7) javna površina jeste prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i dr.),

8) dezinsekcija je primena načina, postupaka i metoda radi uništavanja štetnih insekata i krpelja,

9) deratizacija je primena načina, postupaka i metoda za uništavanje štetnih glodara,

10) dezinfekcija je primena načina, postupaka i metoda radi uništavanja uzročnika bolesti životinja, uključujući i bolesti koje se sa životinja mogu preneti na ljude.

Član 3

Korisnik usluge delatnosti zoohigijene je vlasnik, odnosno držalac: napuštene, izgubljene i oduzete životinje; životinje uginule na površini javne namene ili u objektu za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja; životinje koju je Javno komunalno preduzeće "Vidrak" Valjevo smestilo u prihvatilište, odnosno čiji je leš uklonilo sa javne površine ili iz objekta za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja (u daljem tekstu: korisnik usluge).

II USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA DELATNOSTI ZOOHIGIJENE

Član 4

Delatnost zoohigijene, u skladu sa Zakonom, obuhvata poslove:

- hvatanja, prevoza, zbrinjavanja i smeštaja napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište,

- kontrole i smanjenja populacije napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka,

- neškodljivog uklanjanja i transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu,

- sprovođenja mera za smanjenje populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama.

Član 5

Poslove iz člana 4. ove odluke obavlja Javno komunalno preduzeće "Vidrak" Valjevo (u daljem tekstu JKP "Vidrak").

Komunalna delatnost zoohigijene obavlja se prema Godišnjem programu obavljanja delatnosti zoohigijene (u daljem tekstu: Program) koji sadrži:

1. obim poslova koji se obavljaju u okviru delatnosti zoohigijene, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, sa dinamikom njihove realizacije,

2. način organizovanja i izvršavanja poslova delatnosti zoohigijene i

3. iznos potrebnih sredstava za realizaciju Programa.

Program donosi JKP "Vidrak" do 1. decembra tekuće godine za narednu godinu, uz saglasnost Skupštine grada Valjeva (u daljem tekstu: Skupština grada).

1. Hvatanje, prevoz, zbrinjavanje i smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište

Član 6

JKP "Vidrak" obavlja poslove hvatanja napuštenih i izgubljenih životinja na teritoriji grada Valjeva savremenim metodama i na human način, uz primenu odgovarajuće opreme i prevoznih sredstava, na način da se sa životinjom postupa tako da se prouzrokuje najmanji stepen bola, patnje, straha i stresa u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Vlasnik, odnosno držalac, koji izgubi životinju, dužan je da taj gubitak bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana gubitka životinje, prijavi JKP "Vidrak".

Ako vlasnik, odnosno držalac životinje, ne prijavi gubitak iz stava 2. ovog člana, smatra se da je napustio životinju.

Poslove hvatanja napuštenih i izgubljenih životinja sa površina koje nisu javne površine JKP "Vidrak" obavlja na osnovu zahteva vlasnika, odnosno korisnika te površine, ili po nalogu i uz prisustvo komunalne inspekcije.

Član 7

Grad Valjevo, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja, obezbeđuje prihvatilište za napuštene i izgubljene životinje.

Prihvatilište iz stava 1. ovog člana mora ispunjavati uslove za zaštitu dobrobiti životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja i mora biti upisano u Registar koji vodi nadležno ministarstvo, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Lica koja se brinu o životinjama u prihvatilištu moraju biti obučena za dobrobit životinja.

Član 8

JKP "Vidrak" u prihvatilištu vrši smeštaj:

1) napuštenih i izgubljenih životinja,

2) životinja čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu više da se brinu o njima,

3) životinja koje nadležno ministarstvo oduzme vlasnicima, odnosno držaocima i

4) životinja koje su u opasnosti.

JKP "Vidrak" je odgovorno za život, zdravlje i dobrobit životinja koje su smeštene u prihvatilište i dužno je da o njima brine sa pažnjom dobrog domaćina.

JKP "Vidrak" je dužno da sarađuje sa nadležnim veterinarskim službama i organizacijama za zaštitu životinja, kao i da redovno obaveštava javnost i druge vlasnike prihvatilišta o životinjama koje se nalaze u prihvatilištu, u skladu sa zakonom.

Član 9

Hvatanje, prevoz, zbrinjavanje i smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište vrši se po prijavi ili na osnovu saznanja stečenih u toku redovne kontrole.

Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se telefonskim putem, dostavljanjem elektronske poruke ili pisanim putem. Broj telefona na koji se podnosi prijava i elektronska adresa JKP "Vidrak" objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i na internet stranici JKP "Vidrak". Poželjno je da prijava sadrži bliže podatke o lokaciji, opisu životinje (boja, visina, rasa i dr.) vremenu prijavljivanja, imenu na koje se životinja odaziva, imenu i prezimenu, adresi i telefonu lica koje podnosi prijavu. Svaka prijava se evidentira i u slučaju hvatanja životinje, obaveštava se podnosilac prijave.

U vršenju poslova iz stava 1. ovog člana, JKP "Vidrak" je dužno da u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja:

1) prima prijave o napuštenim i izgubljenim životinjama i organizuje izlazak ekipa na teren;

2) hvata napuštene i izgubljene životinje;

3) vrši prevoz uhvaćenih životinja do prihvatilišta u skladu sa zakonom;

4) smešta uhvaćene životinje u prihvatilište pri čemu preduzima sledeće mere: vrši trijažu, utvrđivanje identiteta, obaveštavanje vlasnika, odnosno proveru na spisku traženih životinja, pregled od strane veterinara i utvrđivanje zdravstvenog stanja, razmešta i razvrstava životinje prema polu;

5) vrši sprovođenje mera preventivne zdravstvene zaštite i pružanja potrebne pomoći životinjama od strane veterinara;

6) preduzima mere za pronalaženje vlasnika, odnosno držaoca životinja;

7) vraća životinju vlasniku, odnosno držaocu, u roku od 15 dana od dana smeštaja u prihvatilište;

8) priprema plan zbrinjavanja životinja u slučaju zatvaranja prihvatilišta ili elementarnih nepogoda;

9) vrši sterilizaciju i obeležavanje u skladu sa zakonom;

10) vodi evidenciju o životinjama i tu evidenciju čuva tri godine,

11) obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom.

Prihvatilište mogu napustiti samo sterilisane i obeležene životinje, osim u slučaju kada ih preuzimaju vlasnici, odnosno držaoci koji su nestanak životinje prijavili u roku iz člana 6. stav 2. ove odluke i preuzimanje izvrše u roku iz stava 5. tačka 7. ovog člana.

Član 10

JKP "Vidrak" je dužno da za bolesne ili povređene životinje koje su smeštene u prihvatilište obezbedi odgovarajuću veterinarsku pomoć. Sa neizlečivo bolesnim i povređenim životinjama postupa se na način propisan zakonom.

2. Kontrola i smanjenje populacije napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka

Član 11

U vršenju poslova kontrole i smanjenja populacije napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka, JKP "Vidrak" je dužno da postupa u skladu sa aktom kojim se uređuje kontrola i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Valjeva.

Poslovi kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka obuhvataju sledeće mere:

1. istraživanja populacije pasa i mačaka - procenu stanja prema specifičnostima sredine kojima se prikupljaju podaci o populaciji ovih životinja;

2. registracije i obeležavanja;

3. sterilizacije;

4. obrazovanja i informisanja vlasnika pasa putem medijskih kampanja, edukacije, pojačanim merama kontrole i sankcijama, a sve u cilju odgovornog vlasništva;

5. kontrole prostora koja obuhvata posebnu kontrolu odlaganja otpada, efikasno uklanjanje otpadnih materija, otpadaka hrane i neiskorišćene hrane za ljude i slično;

6. organizovanje zoohigijenske službe i organizovanje rada prihvatilišta za životinje;

7. udomljavanja životinja;

8. vraćanja, koja podrazumeva da se nakon registracije, obeležavanja, vakcinacije i sterilizacije, deo zdrave i neagresivno populacije pasa vraća na područje na kome su uhvaćeni i

9. lišavanja života u slučajevima i na način propisan zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Ako se psima i mačkama u roku od najmanje 30 dana od dana smeštanja u prihvatilište ne pronađe vlasnik, odnosno ako se ne zbrine na drugi način, sa njima se postupa u skladu sa aktom kojim se uređuje kontrola i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Valjeva.

3. Neškodljivo uklanjanje i transport leševa životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu

Član 12

U vršenju poslova neškodljivog uklanjanja i transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu, JKP "Vidrak" Valjevo je dužno da:

1) prima prijave o postojanju leševa životinja na način propisan članom 9. stav 2. ove odluke;

2) neškodljivo uklanja leševe životinja;

3) obavi ili organizuje prevoz leševa životinja do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla.

Kada JKP "Vidrak" primi prijavu iz člana 9. stav 2. ove odluke odmah uklanja leš, vrši dezinfekciju prostora na lokaciji na kojoj se nalazi leš uginule životinje i leš transportuje u objekat za sakupljanje leševa životinja.

Kada je životinja uginula pod okolnostima koje se ne smatraju uobičajenim, leš životinje može biti uklonjen samo po nalogu veterinarskog inspektora.

Poslove neškodljivog uklanjanja leševa životinja i transport leševa životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla JKP "Vidrak" vrši na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu, u skladu sa posebnim propisima.

Troškove transporta leševa životinja iz objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla snosi vlasnik ili držalac životinja.

4. Sprovođenja mera za smanjenje populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama

Član 13

Poslovi sprovođenja mera kontrole i smanjenja populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama sprovođenjem mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama obuhvataju:

- staranje o broju i vrsti prisutnih glodara, insekata i štetnih mikroorganizama,

- prijem prijava o prisutnosti glodara, insekata i štetnih mikroorganizama,

- preduzimanje mera radi smanjenja populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama,

- praćenje sprovođenja smanjenja populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama,

- druge poslove kojima se sprovodi mera kontrole i smanjenja populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama.

U obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana JKP "Vidrak" je dužno da ispunjava uslove u pogledu prostorija, kadrova, opreme, zaštitnih sredstava, vrste i količine preparata i drugih potrebnih sredstava za sprovođenje mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

III PRAVA I OBAVEZE JKP "VIDRAK" I KORISNIKA USLUGA

Član 14

JKP "Vidrak" je dužno da obezbedi:

1. trajno i nesmetano pružanje usluge zoohigijene korisnicima usluga pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima i standardima donesenim na osnovu zakona,

2. propisani ili ugovoreni obim i kvalitet usluge zoohigijene, koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika usluge u dobijanju usluga i zdravstvenu i higijensku ispravnost u skladu sa pozitivnim propisima,

3. preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata, postrojenja i opreme, koji služe za obavljanje delatnosti zoohigijene,

4. razvoj i unapređenje kvaliteta delatnosti zoohigijene, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Član 15

JKP "Vidrak" je dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika usluga o kvalitetu pružanja komunalnih usluga, u trajanju od najmanje 15 dana.

Poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici grada Valjeva i JKP "Vidrak", a dostavlja se sredstvima javnog informisanja radi saopštenja.

JKP "Vidrak" je dužno da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja iz stava 1. ovog člana dostavi Gradskoj upravi grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradska uprava) izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika usluga o kvalitetu pružanja komunalnih usluga.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika usluga iz stava 1. ovog člana takvi da većina korisnika usluga nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom, Gradska uprava preispituje rad JKP "Vidrak", sačinjava analizu sa predlogom mera za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika usluga i dostavlja je Gradskom veću grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradskom veću).

Gradsko veće, nakon razmatranja analize i predloženih mera iz stava 4. ovog člana, donosi akt kojim nalaže JKP "Vidrak", da otkloni nedostatke koji su navedeni u izjašnjavanju korisnika usluga, u roku koji ne može biti duži od 90 dana.

JKP "Vidrak" je dužno da obezbedi korisnicima usluga zakonom propisane uslove koji omogućavaju brz i efikasan kontakt u vezi kvaliteta i korišćenja usluga.

Korisnici usluga, mogu kontinuirano u toku godine dostavljati pitanja, primedbe i predloge u vezi obavljanja delatnosti zoohigijene preko internet stranice JKP "Vidrak", a isto je dužno da na dostavljena pitanja, primedbe i predloge odgovori u roku od 8 dana.

IV FINANSIRANJE DELATNOSTI ZOOHIGIJENE

Član 16

Sredstva za obavljanje i razvoj delatnosti zoohigijene obezbeđuju se iz:

- prihoda budžeta grada Valjeva,

- prihoda od usluga delatnosti zoohigijene,

- namenskih sredstava drugih nivoa vlasti i

- drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 17

Korisnik usluge dužan je da plati cenu za izvršenu uslugu:

- hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege napuštenih i izgubljenih, odnosno oduzetih životinja;

- zbrinjavanja životinje, ako više ne želi ili nije u mogućnosti da se stara o njoj;

- neškodljivog uklanjanja leševa životinja iz objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja, kao i troškove transporta leševa životinja.

Član 18

Cene usluga delatnosti zoohigijene utvrđuju se Cenovnikom, koji donosi JKP "Vidrak", na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga propisanih zakonom kojim je uređen način obavljanja komunalnih delatnosti, uz saglasnost Skupštine grada.

V NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U OBAVLJANJU USLUGA ZOOHIGIJENE I OBAVEZE JKP "VIDRAK" U SLUČAJU PLANIRANIH I NEPLANIRANIH PREKIDA U PRUŽANJU USLUGE

Član 19

JKP "Vidrak" je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da kroz realizaciju Programa iz člana 5. ove odluke, obezbedi odgovarajući obim, vrstu i kvalitet usluga.

Član 20

JKP "Vidrak" je dužno da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike usluga o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u pružanju usluga iz delatnosti zoohigijene, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u pružanju tih usluga.

Član 21

Pre obavljanja dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama mora se izvršiti obaveštavanje građana putem sredstava javnog informisanja.

Obaveštenje se mora istaći i na prilazima javnim površinama.

Obaveštenje mora da sadrži i mere koje su građani dužni da sprovode kao i najneophodnije mere u slučaju trovanja Ljudi ili domaćih životinja.

Obaveštavanje građana sprovodi JKP "Vidrak".

Član 22

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u pružanju usluge zoohogijene, JKP "Vidrak" je dužno da odmah o tome obavesti Gradsku upravu i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja.

Član 23

Po prijemu obaveštenja o neplaniranom prekidu, odnosno po utvrđivanju poremećaja ili prekida u pružanju usluge zoohigijene, Gradska uprava dužna je da:

1. odredi red prvenstva i način pružanja usluge zoohigijene, onim korisnicima usluga kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica, ili bi nastala značajna, odnosno nenadoknadiva šteta;

2. preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena i

3. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid vršenja usluge zoohigijene, kao i odgovornost za učinjenu štetu.

Član 24

U slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju usluge zoohigijene, kao i u slučaju štrajka zaposlenih, Gradsko veće preduzima operativne i druge mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetan rad i poslovanje JKP "Vidrak" i obavljanje delatnosti zoohigijene u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

VI NADZOR

Član 25

Nadzor nad primenom ove odluke vrši odeljenje Gradske uprave nadležno za komunalne poslove.

Član 26

Inspekcijski nadzora nad primenom ove odluke, vrši odeljenje Gradske uprave nadležno za inspekcijske poslove.

Komunalno-policijske poslove obavlja odeljenje Gradske uprave nadležno za poslove komunalne policije.

Komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, ovlašćen je da: izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom i obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 27

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se JKP "Vidrak" ako:

1. ne donese godišnji program obavljanja delatnosti zoohigijene iz člana 5. ove odluke,

2. ne postupi u skladu sa odredbama člana 9. stav 3. tačka 1, 2, 3, 4. i 8. ove odluke,

3. ne postupi u skladu sa odredbama člana 12. stav 1. tačaka 1, 2. i 3. ove odluke,

4. ne postupi u skladu sa odredbama člana 22. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u JKP "Vidrak" novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara.

Član 28

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se JKP "Vidrak" ako:

1. ne postupi u skladu sa odredbama člana 9. stav 3. tačka 6, 7. i 10. ove odluke

2. ne postupi u skladu sa odredbama člana 15. stav 1. ove odluke,

3. ne postupi u skladu sa odredbama člana 20. ove odluke,

4. ne postupi u skladu sa odredbama člana 21. stav 1. ove odluke,

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u JKP "Vidrak" novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Član 29

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000 dinara kazniće se drugo pravno lice ako postupa suprotno odredbama člana 6. stav 2.ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

VIII PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 30

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju da važe članovi 33-41, član 46. stav 1. tačka 12, član 47. stav 1. tačka 13. i član 48. stav 1. tačke 3. i 4. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Valjeva ("Službeni glasnik grada Valjeva" broj 2/15 i 9/15).

Član 31

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva" i primenjuje se od dana stupanja na snagu, osim članova 13. i 21. koji će se primenjivati od 1.1.2020.godine.