ODLUKA
O STIPENDIRANJU I DODELI SREDSTAVA ZA PODSTICANJE OBRAZOVANJA I USAVRŠAVANJA NADARENIH I IZUZETNO USPEŠNIH UČENIKA I STUDENATA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 11/2016 - sveska 1 i 8/2019 - sveska 1)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi, kriterijumi i postupak dodele stipendija i dodele sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih i izuzetno uspešnih učenika i studenata sa prebivalištem na teritoriji grada Valjeva, iz sredstava budžeta grada Valjeva.

Član 2

Davalac stipendija i sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenim i izuzetno uspešnim učenicima i studentima po ovoj odluci je grad Valjevo (u daljem tekstu: davalac stipendije).

Član 3

Novčana sredstva za stipendiranje i sredstva za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih i izuzetno uspešnih učenika i studenata (u daljem tekstu: sredstva) obezbeđivaće se iz sledećih izvora:

1. iz budžeta grada Valjeva,

2. od pomoći (donacije) pravnih i fizičkih lica,

3. iz sredstava ostvarenih po drugim osnovama.

II PRAVILA KORIŠĆENJA SREDSTAVA I KORISNICI

Član 4

Sredstva se koriste za:

1. stipendije za nadarene i izuzetno uspešne redovne učenike i studente, čije se obrazovanje finansira iz budžeta, u školama i visokoškolskim ustanovama kojima je osnivač Republika Srbija u oblastima prirodno - matematičkih, društveno - humanističkih, medicinskih i tehničko - tehnoloških nauka, umetnosti i sporta,

2. stipendije za nadarene i izuzetno uspešne redovne učenike i studente u ostalim školama i visokoškolskim ustanovama u zemlji, koje imaju akreditaciju Republike Srbije, samo ukoliko takav nastavni program ne postoji u školama i visokoškolskim ustanovama čiji osnivač je Republika Srbija,

3. stipendije za nadarene i izuzetno uspešne redovne učenike i studente, u školama i visokoškolskim ustanovama van zemlje, koje imaju međunarodno priznatu akreditaciju, samo ukoliko takav nastavni program ne postoji u zemlji,

4. pomoć za stručno usavršavanje i učešće na naučnim i stručnim skupovima, nadarenih i izuzetno uspešnih redovnih učenika i studenata u zemlji, i u inostranstvu,

5. pomoć za učešće na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, koja su u rangu republičkog takmičenja ili većem.

6. (brisana)

Redovni učenici i studenti, u smislu odredbi ove odluke, su učenici i studenti koji nemaju prekid i nisu obnavljali ni jednu godinu tokom školovanja i studiranja, izuzev ako je do prekida odnosno obnove godine došlo zbog bolesti.

Član 5

Iznos sredstava se utvrđuje za svaku školsku godinu odlukom o budžetu grada Valjeva za tu godinu.

Član 6

Gradonačelnik na predlog Komisije za dodelu stipendija i sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih i izuzetno uspešnih učenika i studenata (u daljem tekstu: Komisija), svojim aktom utvrđuje visinu stipendija koje korisnici sredstava dobijaju po kategorijama i visinu sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja.

Član 7

Pravo na stipendiju se ostvaruje putem prijave korisnika sredstava iz člana 10. ove odluke na konkurs za dodelu stipendija za tekuću školsku godinu pod uslovima iz ove odluke.

Pravo na dodelu sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanje ostvaruje se podnošenjem zahteva davaocu sredstava pod uslovima iz ove odluke, bez konkursa.

Član 8

Korisnicima stipendija sredstva se odobravaju mesečno u anuitetima na 12 jednakih mesečnih rata.

Isplata jednokratnog iznosa stipendije se može ostvariti na osnovu obrazložene molbe korisnika aktom Gradonačelnika a na predlog Komisije. Ovakav način isplate se vrši izuzetno za ostvarivanje aktivnosti korisnika stipendije: učešće na takmičenjima, učešće na stručnim skupovima, odlazak na stručnu praksu i sl.

Sredstva za podsticanje usavršavanja i obrazovanja korisnicima se isplaćuju jednokratno.

Sa korisnikom sredstava potpisuje se ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Član 9

Korisnici stipendija i sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih i izuzetno uspešnih učenika i studenata su: učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti osnovnih akademskih studija, studenti osnovnih strukovnih studija, studenti master akademskih studija, studenti master strukovnih studija, studenti specijalističkih akademskih studija, studenti specijalističkih strukovnih studija i studenti doktorskih akademskih studija, čije se obrazovanje finansira iz budžeta u školama i visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija a koji ispunjavaju uslove predviđene ovom odlukom kao i drugi učenici i studenti u skladu sa ovom odlukom (u daljem tekstu: korisnici sredstava).

Član 10

Nadarenim i izuzetno uspešnim učenicima i nadarenim studentima u smislu ove Odluke, smatraju se učenici osnovnih i srednjih škola i studenti svih nivoa studija i to:

A - Učenici osnovnih škola i to:

1) učenici počev od petog razreda ako su u prethodnoj školskoj godini završili razred sa prosečnom ocenom uspeha najmanje 4,50 i ako su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima ili rangiranim međunarodnim takmičenjima koja su republičkog ranga ili višeg, iz oblasti nauke, umetnosti i sporta ili koja su republičkog ili međunarodnog karaktera u organizaciji republičkih granskih sportskih saveza priznatih od strane ministarstva nadležnog za poslove sporta, a ne nalaze se u kalendaru takmičenja i smotri učenika osnovnih škola ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja.

B - Učenici srednjih škola mogu koristiti sredstva ako imaju prosečnu ocenu uspeha u prethodnoj školskoj godini najmanje 4,50 i koji:

1) su učenici prvog razreda srednje škole a u osnovnoj školi su proglašeni za đaka generacije, ili

2) su učenici svih razreda, ako su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima ili rangiranim međunarodnim takmičenjima koja su republičkog ranga ili višeg, iz oblasti nauke, umetnosti i sporta ili koja su republičkog ili međunarodnog karaktera u organizaciji republičkih granskih sportskih saveza priznatih od strane ministarstva nadležnog za poslove sporta, a ne nalaze se u kalendaru takmičenja i smotri učenika srednjih škola ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja.

V - Studenti mogu koristiti sredstva ako:

1) su studenti prve godine visokoškolskih studija koji su u srednjoj školi proglašeni za đaka generacije, ili

2) su studenti prve godine visokoškolskih studija, koji imaju prosečnu ocenu uspeha u prethodnoj školskoj godini najmanje 4,50 i zauzeli su jedno od prvih 5 mesta na rang listi za upis na visokoškolsku ustanovu, a za visokoškolske ustanove iz oblasti umetnosti jedno od prva tri mesta, ili

3) su studenti prve godine visokoškolskih studija a koji su u prethodnoj školskoj godini osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima ili rangiranim međunarodnim takmičenjima koja su republičkog ranga ili višeg, iz oblasti nauke, umetnosti i sporta

4) su studenti visokoškolskih studija svih ostalih godina i nivoa, koji imaju prosečnu ocenu uspeha u prethodnoj školskoj godini najmanje 9,00.

Pod republičkim takmičenjima ili rangiranim međunarodnim takmičenjima koja su republičkog ranga ili višeg iz oblasti nauke, umetnosti i sporta podrazumevaju se takmičenja koja su predviđena u kalendaru takmičenja ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja, za kalendarsku godinu za koju se daju sredstva u skladu sa ovom odlukom.

III USLOVI ZA OSTVARIVANJA PRAVA NA KORIŠĆENJE SREDSTAVA

1. Pravo na stipendiju

Član 11

Učenici i studenti iz člana 10. ove odluke mogu ostvariti pravo na stipendiju pod sledećim uslovima:

- da su državljani Republike Srbije,

- da imaju prebivalište na teritoriji grada Valjeva u trajanju najmanje 1 godinu do dana raspisivanja konkursa,

- da su redovni učenici i studenti, čije se obrazovanje finansira iz budžeta, u školama i visokoškolskim ustanovama kojima je osnivač Republika Srbija u oblastima prirodno-matematičkih, društveno-humanističkih, medicinskih i tehničko-tehnoloških nauka, umetnosti i sporta,

- da su redovni učenici i studenti u ostalim školama i visokoškolskim ustanovama u zemlji, koje imaju akreditaciju Republike Srbije, samo ukoliko takav nastavni program ne postoji u školama i visokoškolskim ustanovama čiji osnivač je Republika Srbija,

- da su redovni učenici i studenti, u školama i visokoškolskim ustanovama van zemlje, koje imaju međunarodno priznatu akreditaciju, samo ukoliko takav nastavni program ne postoji u zemlji,

- da su redovni učenici i studenti koji nemaju prekid i nisu obnavljali nijednu godinu tokom školovanja i studiranja, izuzev ako je do prekida odnosno obnove godine došlo zbog bolesti.

2. Pravo na sredstva za podsticanje obrazovanja i usavršavanja

Član 12

Pravo na dodelu sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja imaju učenici i studenti koji se smatraju nadarenim i izuzetno uspešnim u skladu sa članom 10. ove odluke i to:

- za stručno usavršavanje i učešće na naučnim i stručnim skupovima za učenike i studente u zemlji i u inostranstvu,

- za pomoć za učešće na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, koja su u rangu republičkog takmičenja ili većem,

- za ostvaren izuzetno zapažen uspeh na međunarodnim ili državnim takmičenjima u oblasti nauke, tehnike ili umetnosti koja se ne nalaze u kalendaru takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja.

IV POSTUPAK I ODLUČIVANJE O DODELI STIPENDIJA

Član 13

Stipendije se dodeljuju na osnovu konkursa.

Konkurs sprovodi Komisija.

Komisiju obrazuje Gradonačelnik iz sastava priznatih stručnjaka obrazovnih institucija i ustanova - osnovnih i srednjih škola i visokoškolskih ustanova, institucija i ustanova iz oblasti kulturno-umetničkog stvaralaštva, organizacija mladih, društava i udruženja: obrazovnih, naučnih, kulturnih, umetničkih i sportskih delatnosti i predstavnika jedinice lokalne samouprava a ista ima 7 članova.

Član 14

Zadaci Komisije su da:

- izradi obrazac prijave na konkurs za dodelu stipendija,

- raspiše konkurs za dodelu stipendija,

- sprovede postupak za dodelu stipendija primenom uslova i kriterijuma u skladu sa ovom Odlukom,

- sačini listu kandidata,

- sačini predlog kandidata za dodelu stipendija, odnosno sredstava za podsticanje usavršavanja i obrazovanja

- vrši i druge poslove vezane za sprovođenje ove odluke.

Član 15

Komisija raspisuje konkurs za dodelu stipendija za svaku školsku godinu u septembru mesecu.

Konkurs se objavljuje u lokalnom nedeljnom listu i na zvaničnoj internet stranici Grada.

Konkurs se sprovodi na osnovu prispelih prijava.

Kandidati za dodelu stipendija podnose prijavu na konkurs popunjavanjem obrasca prijave na konkurs.

Rok za podnošenje prijava ne može biti kraći od 15 dana, a počinje teći od prvog narednog dana od dana objavljivanja u lokalnom nedeljnom listu.

Prijave podnete posle utvrđenog roka kao i nepotpune prijave neće se razmatrati.

Član 16

Prijava na konkurs vrši se popunjavanjem obrasca prijave.

Uz popunjeni obrazac prijave korisnik sredstava iz ove Odluke podnosi sledeću dokumentaciju:

- kratku biografiju,

- potvrdu o prebivalištu,

- punoletni kandidat fotokopiju lične karte,

- uverenje o upisu u određeni razred odnosno godinu studija u skladu sa uslovima propisanim ovom odlukom,

- uverenje o prosečnoj oceni za prethodnu školsku godinu odnosno godinu studija u skladu sa uslovima propisanim ovom odlukom,

- dokaz da je redovan učenik odnosno student u skladu sa članom 4. stav 2. ove odluke,

- druge dokaze u skladu sa uslovima propisanim ovom odlukom.

Član 17

Na predlog Komisije akt o dodeli stipendija donosi Gradonačelnik.

Kandidat koji nije ostvario pravo na stipendiju može na akt o dodeli stipendija izjaviti žalbu Gradskom veću u roku od 8 dana od dana dostavljanja akta.

Rešenje Gradskog veća po žalbi na akt o dodeli stipendije je konačno.

Na osnovu konačnog akta o dodeli stipendije sa korisnikom stipendije zaključuje se ugovor kojim se bliže regulišu međusobna prava i obaveze.

V POSTUPAK I ODLUČIVANJE O DODELI SREDSTAVA ZA PODSTICANJE OBRAZOVANJA I USAVRŠAVANJA

Član 18

Sredstva za podsticanje obrazovanja i usavršavanje dodeljuje Gradonačelnik na predlog Komisije, bez konkursa.

Sredstva za podsticanje obrazovanja i usavršavanja dodeljuju se korisnicima iz člana 10. ove odluke na osnovu podnetog zahteva kandidata.

Izuzetno od odredbi stava 2. ovog člana za korišćenje sredstava kandidate mogu u skladu sa uslovima iz ove odluke, predložiti: obrazovne institucije i ustanove - osnovne i srednje škole i visokoškolske ustanove, institucije i ustanove iz oblasti kulturno-umetničkog stvaralaštva, organizacije mladih, društva i udruženja: obrazovne, naučne, kulturne, umetničke i sportske delatnosti.

Član 19

Uz zahtev kandidat podnosi sledeću dokumentaciju:

- kratku biografiju,

- potvrdu o prebivalištu (za učenike osnovnih i srednjih škola potvrda o prebivalištu roditelja odnosno zakonskog zastupnika ili staratelja),

- studenti fotokopiju lične karte,

- uverenje o upisu u određeni razred odnosno godinu studija u skladu sa uslovima propisanim ovom Odlukom,

- uverenje o prosečnoj oceni za prethodnu školsku godinu odnosno godinu studija u skladu sa uslovima propisanim ovom odlukom,

- dokaz da je redovan učenik odnosno student u skladu sa članom 4. stav stav 2. ove odluke,

- podatke i dokumentaciju vezanu za stručno usavršavanje i učešće na naučnim i stručnim skupovima,

- podatke i dokumentaciju vezanu za pomoć za učešće na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, koja su u rangu republičkog takmičenja ili većem,

- podatke i dokumentaciju vezane za ostvaren izuzetno zapažen uspeh na međunarodnim ili državnim takmičenjima u oblastima nauke, tehnike ili umetnosti, a koja se ne nalaze u kalendaru takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja.

- druge dokaze u skladu sa uslovima propisanim ovom odlukom.

Član 20

Na predlog Komisije, akt o dodeli sredstava donosi Gradonačelnik.

Na osnovu akta o dodeli sredstava sa korisnikom sredstava zaključuje se ugovor kojim se bliže regulišu prava i obaveze.

Sredstva za podsticanje obrazovanja i usavršavanje se dodeljuju jednokratno.

V OBAVEZE KORISNIKA

Član 21

Korisnici sredstava iz ove odluke dužni su da Komisiju obaveste o nastupanju promena od značaja za ostvarivanje prava (promenu prebivališta, državljanstva, prekid školovanja, promenu visokoškolske ustanove i dr.) u roku od 5 dana od nastale promene.

Član 22

Korisnik stipendije i sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja gubi pravo na korišćenje sredstava:

1. u slučaju da Komisija utvrdi da su podaci koji su uslov za korišćenje stipendije i sredstava ne odgovaraju činjeničnom stanju, odnosno utvrdi da su prilikom konkurisanja dati lažni ili neistiniti podaci.

2. u slučaju da izgubi status redovnog učenika, odnosno studenta,

3. ukoliko korisnik sredstava ne obavesti Komisiju o promeni prebivališta odnosno državljanstva, ili ukoliko Komisija dođe do saznanja da je korisnik sredstava iz ove odluke, promenio prebivalište ili državljanstvo.

4. u drugim slučajevima kada se steknu uslovi a koji su od uticaja za ostvarivanje prava na stipendiju ili korišćenje sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja u skladu sa ovom odlukom.

Član 23

Stručne i administrativne poslove za rad Komisije iz člana 12.stav 2. ove odluke obavlja Gradska uprava grada Valjeva - odeljenje nadležno za poslove u oblasti društvenih delatnosti.

XI PRELAZNA I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Učenici i studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju i sredstva za podsticanje obrazovanja i usavršavanja za školsku 2015/2016 školsku godinu nastaviće ostvarivanje svojih prava u navedenoj godini.

Član 25

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju fondacije za talentovane učenike i studente grada Valjeva (" Službeni glasnik grada Valjeva", br. 12/11 - prečišćen tekst).

Član 26

Ova odluka, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva", a primenjivaće se počev od školske 2016/2017 godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 8/2019 - sveska 1)

Član 10

Ovlašćuje se Komisija za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine da izradi prečišćen tekst ove odluke.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva", a primenjivaće se počev od školske 2019/2020. godine.

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka objavljenu u "Sl. listu grada Valjeva", br. 11/2016.