POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O ZAKLJUČIVANJU I IZVRŠAVANJU SPORAZUMA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE SA ODGOVARAJUĆIM TERITORIJALNIM ZAJEDNICAMA DRUGIH DRŽAVA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 29/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom uređuju se pojam, nadležnost, sadržina i postupak zaključivanja i izvršavanja sporazuma koje Autonomna pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu: AP Vojvodina) zaključuje sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, kao i druga pitanja u vezi sa zaključivanjem sporazuma.

Pojam sporazuma koje AP Vojvodina zaključuje sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država

Član 2

Sporazum sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država (u daljem tekstu: međuregionalni sporazum) jeste sporazum koji AP Vojvodina zaključi u pisanom obliku s jednom ili više regija ili drugih oblika teritorijalnih zajednica drugih država ili s jednom ili više međunarodnih organizacija koje okupljaju regionalni i lokalni nivo vlasti.

Međuregionalni sporazumi u smislu ove pokrajinske skupštinske odluke jesu: sporazum o saradnji, memorandum o saradnji i ugovor o saradnji.

Protokoli i izjave (pisma) o namerama, zapisnici i drugi akti sa elementom inostranosti koje - radi zaključivanja ili izvršavanja međuregionalnih sporazuma - zaključuju odnosno usvajaju ovlašćeni organi, ne smatraju se, u smislu ove pokrajinske skupštinske odluke, međuregionalnim sporazumom.

Nadležnost za zaključivanje međuregionalnih sporazuma

Član 3

Međuregionalne sporazume zaključuje Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština AP Vojvodine) na predlog odbora Skupštine AP Vojvodine nadležnog za međuregionalnu saradnju ili Pokrajinske vlade.

Sadržina međuregionalnih sporazuma

Član 4

Međuregionalni sporazum po pravilu sadrži:

- Ugovorne strane;

- Cilj koji se želi postići;

- Predmet međuregionalnog sporazuma;

- Odredbe o potpisnicima međuregionalnog sporazuma;

- Jezike na kojima se međuregionalni sporazumi zaključuju;

- Stupanje na snagu;

- Uslove za raskid;

- Prestanak važenja međuregionalnog sporazuma.

II POSTUPAK ZAKLJUČIVANJA MEĐUREGIONALNIH SPORAZUMA

Međuregionalni sporazumi o parlamentarnoj saradnji

Član 5

Međuregionalne sporazume o parlamentarnoj saradnji zaključuje Skupština AP Vojvodine s parlamentima odgovarajućih teritorijalnih zajednica drugih država.

Odbor Skupštine AP Vojvodine nadležan za međuregionalnu saradnju utvrđuje tekst međuregionalnog sporazuma o parlamentarnoj saradnji i upućuje ga Skupštini AP Vojvodine radi zaključivanja.

Međuregionalne sporazume o parlamentarnoj saradnji potpisuje predsednik Skupštine AP Vojvodine ili drugo lice koje Skupština AP Vojvodine ovlasti.

Radi zaključivanja ili izvršavanja međuregionalnih sporazuma o parlamentarnoj saradnji, odbor Skupštine AP Vojvodine nadležan za međuregionalnu saradnju usvaja odnosno zaključuje protokole, izjave (pisma) o namerama, zapisnike i druga akta.

Međuregionalni sporazumi koji se zaključuju na predlog Pokrajinske vlade

Član 6

Postupak za vođenje pregovora i zaključivanje međuregionalnog sporazuma (u daljem tekstu: postupak pregovaranja) pokreće pokrajinski organ uprave nadležan za poslove međuregionalne saradnje ili pokrajinski organ uprave u čiji delokrug pretežno spadaju pitanja koja se uređuju međuregionalnim sporazumom.

Postupak pregovaranja pokreće se donošenjem odluke o pokretanju postupka pregovaranja, o čemu se obaveštavaju odbor Skupštine AP Vojvodine nadležan za međuregionalnu saradnju i Pokrajinska vlada.

Pokrajinski organ uprave koji je pokrenuo postupak pregovaranja vodi pregovore i izrađuje nacrt međuregionalnog sporazuma čiji tekst mora biti usaglašen sa drugom stranom potpisnicom međuregionalnog sporazuma.

Ukoliko nacrt međuregionalnog sporazuma sačinjava pokrajinski organ uprave u čiji delokrug pretežno spadaju pitanja koja se uređuju međuregionalnim sporazumom, ovaj organ dužan je da zatraži mišljenje pokrajinskog organa uprave nadležnog za međuregionalnu saradnju.

Radi zaključivanja ili izvršavanja međuregionalnih sporazuma, Pokrajinska vlada može zaključiti odnosno usvojiti protokole, izjave (pisma) o namerama, zapisnike i druga akta.

Član 7

Pokrajinski organ uprave koji je pokrenuo postupak pregovaranja dostavlja Pokrajinskoj vladi usaglašen tekst nacrta međuregionalnog sporazuma radi utvrđivanja predloga i upućivanja Skupštini AP Vojvodine na donošenje.

Uz tekst predloga međuregionalnog sporazuma, Pokrajinska vlada predlaže Skupštini AP Vojvodine i lice koje će u ime AP Vojvodine potpisati međuregionalni sporazum.

Član 8

Na osnovu predloga Pokrajinske vlade, Skupština AP Vojvodine zaključuje međuregionalni sporazum i ovlašćuje lice za potpisivanje međuregionalnog sporazuma.

III OBJAVLJIVANJE, EVIDENTIRANJE I ČUVANJE MEĐUREGIONALNIH SPORAZUMA

Član 9

Međuregionalni sporazumi objavljuju se u "Službenom listu AP Vojvodine".

Član 10

Originalni primerci potpisanih međuregionalnih sporazuma o parlamentarnoj saradnji evidentiraju se i čuvaju u Službi Skupštine AP Vojvodine.

Originalni primerci potpisanih međuregionalnih sporazuma koji se zaključuju na predlog Pokrajinske vlade evidentiraju se i čuvaju u pokrajinskom organu uprave nadležnom za međuregionalnu saradnju.

IV IZVRŠAVANJE MEĐUREGIONALNIH SPORAZUMA

Član 11

O izvršavanju međuregionalnih sporazuma o parlamentarnoj saradnji stara se odbor Skupštine AP Vojvodine nadležan za međuregionalnu saradnju.

O izvršavanju međuregionalnih sporazuma stara se Pokrajinska vlada preko nadležnih pokrajinskih organa uprave.

Međuregionalne sporazume kojima se stvaraju obaveze za AP Vojvodinu izvršavaju organi AP Vojvodine u čijem su delokrugu obaveze koje se uređuju tim sporazumima.

Član 12

Pokrajinski organ uprave nadležan za međuregionalnu saradnju jedanput godišnje izveštava odbor Skupštine AP Vojvodine nadležan za međuregionalnu saradnju o aktivnostima u vezi sa izvršavanjem međuregionalnih sporazuma.

Pokrajinska vlada izveštava Skupštinu AP Vojvodine o izvršavanju međuregionalnih sporazuma.

V IZMENE I PRESTANAK VAŽENJA MEĐUREGIONALNIH SPORAZUMA

Član 13

Na postupak izmene međuregionalnih sporazuma shodno se primenjuju odredbe ove pokrajinske skupštinske odluke koje se odnose na zaključivanje međuregionalnih sporazuma.

Član 14

Međuregionalni sporazum prestaje da važi u skladu sa odredbama samog sporazuma i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Međuregionalni sporazumi koji su zaključeni do stupanja na snagu ove pokrajinske skupštinske odluke, izvršavaće se u skladu sa ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom.

Član 16

Danom stupanja na snagu ove pokrajinske skupštinske odluke prestaje da važi Pokrajinska skupštinska odluka o zaključivanju sporazuma Autonomne pokrajine Vojvodine sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država ("Službeni list APV", broj: 18/15).

Član 17

Ova pokrajinska skupštinska odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".