PRAVILNIK

O IZGLEDU, SADRŽINI I NAČINU DOSTAVLJANJA PRIJAVE SA PODACIMA OD ZNAČAJA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE KOJU JE OBVEZNIK NAKNADE ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE DUŽAN DA PODNESE ORGANU JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE, ODNOSNO PRIJAVE KOJU JE OBVEZNIK NAKNADE ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE DUŽAN DA PODNESE NADLEŽNOM ORGANU JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE, ODNOSNO GRADSKOJ UPRAVI MESEČNO ZA PREUZIMANJA, ODNOSNO ISPORUKE ROBE U TOKU MESECA

("Sl. glasnik RS", br. 48/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje izgled, sadržina i način dostavljanja prijave sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade, koju je obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine dužan da podnese organu jedinice lokalne samouprave, odnosno prijave koju obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine dužan da podnese nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, odnosno gradskoj upravi mesečno za preuzimanja, odnosno isporuke robe u toku meseca.

Član 2

Obveznici plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine - pravna lica i preduzetnici, vlasnici ili korisnici postrojenja i prostora, koji imaju obavezu merenja emitovanih zagađujućih materija u vazduh i u toku čijeg rada dolazi do emisije zagađujućih materija u vazduh u procesu sagorevanja čvrstih, tečnih i gasovitih goriva radi dobijanja energije, tople vode i pare i grejanja prostora i generisanja opasnog i neopasnog otpada, dostavljaju podatke na Obrascu JLS-1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac iz stava 1. ovog člana sadrži: PIB preduzeća, matični broj preduzeća. naziv preduzeća iz APR-a, šifru pretežne delatnosti, adresu, ime i prezime, funkciju i brojeve telefona odgovornog lica, ukupni prihod preduzeća ostvaren u toku izveštajne godine izražen u RSD, Indeksni broj otpada, vrsta otpada opasan/neopasan, proizvedenu količinu otpada izraženu u tonama, količinu otpada predatu na skladištenje izraženu u tonama, količinu otpada predatu na odlaganje izraženu u tonama, količinu otpada predatu na tretman izraženu u tonama i količinu otpada količinu otpada predatu na izvoz izraženu u tonama.

Obrazac iz stava 1. ovog člana sadrži i podatke o izvršenim merenjima emitovanih količina zagađujućih materija u vazduh, i to: naziv izvora, ukupan broj radnih sati izvora, vrstu zagađujućih materija (sumporni oksidi, azotni oksidi, čvrste čestice) i podatke o izvršenim merenjima zagađujuće materije (izmereni protok izražen u metrima kubnim kroz čas i izmerenu koncentraciju zagađujuće materije izraženu u miligramima u metrima kubnim.

U slučaju da obveznik naknade vrši merenja iz više izvora zagađivanja popunjava podatke za svaki izvor posebno.

Član 3

Obveznici plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine - pravna lica i preduzetnici vlasnici ili korisnici postrojenja i prostora, koji nemaju obavezu merenja emitovanih zagađujućih materija u vazduh, već mogu i da ih preračunavaju i u toku čijeg rada dolazi do emisije zagađujućih materija u vazduh u procesu sagorevanja čvrstih, tečnih i gasovitih goriva radi dobijanja energije, tople vode i pare i grejanja prostora i generisanja opasnog i neopasnog otpada, dostavljaju podatke na Obrascu JLS-2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac iz stava 1. ovog člana sadrži: PIB preduzeća, matični broj preduzeća, naziv preduzeća iz APR-a, šifru pretežne delatnosti, adresu, ime i prezime, funkciju i brojeve telefona odgovornog lica, ukupni prihod preduzeća ostvaren u toku izveštajne godine izražen u RSD, Indeksni broj otpada, vrsta otpada opasan - neopasan, proizvedenu količinu otpada izraženu u tonama, količinu otpada predatu na skladištenje izraženu u tonama, količinu otpada predatu na odlaganje izraženu u tonama, količinu otpada predatu na tretman izraženu u tonama i količinu otpada količinu otpada predatu na izvoz izraženu u tonama.

Obrazac iz stava 1. ovog člana sadrži i podatke o emisijama u vazduh, vrsti i količini utrošenog goriva u toku godine, vrsti uređaja za sagorevanje, snazi uređaja za sagorevanje izraženoj u kilovatima, vrsti i nazivu goriva, ukupnoj godišnjoj potrošnji izraženoj u tonama ili metrima kubnim, neto kalorijskoj vrednosti goriva, efikasnost uređaja za prečišćavanje dimnih gasova u procentima, dati pojedinačno za sumporne okside, azotne okside i čvrste čestice.

U slučaju da obveznik naknade vrši merenja iz više uređaja za sagorevanje popunjava podatke za svaki uređaj posebno.

Član 4

Obveznici plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, vlasnici teretnih vozila, nosivosti transportnog sredstva preko pet tona i količina tereta prilikom transporta nafte i naftnih derivata, kao i sirovina, proizvoda i poluproizvoda hemijskih i drugih opasnih materija iz industrije ili za industriju na teritoriji jedinice lokalne samouprave sa statusom ugrožene životne sredine na području od značaja za Republiku Srbiju, dostavljaju podatke na Obrascu JLS-3 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac iz stava 1. ovog člana sadrži: PIB preduzeća, matični broj preduzeća, naziv preduzeća iz APR-a, šifru pretežne delatnosti, adresu, ime i prezime, funkciju i brojeve telefona odgovornog lica i ukupnu količinu prevezene robe u toku izveštajne godine.

Član 5

Obveznici plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine popunjene obrasce, dostavljaju jedinicama lokalne samouprave u Excel fajlovima.

Obrasci iz člana 2. ovog pravilnika preuzimaju se sa internet stranice jedinica lokalne samouprave, kao i sa internet portala ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrasce JLS-1, JLS-2 I JLS-3, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 48/2019, možete pogledati OVDE