PRAVILNIK

O NAČINU VRŠENJA UNUTRAŠNJE KONTROLE

("Sl. glasnik RS", br. 48/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način vršenja unutrašnje kontrole rada carinske službe od strane carinskih službenika koji obavljaju poslove unutrašnje kontrole (u daljem tekstu: carinski službenik unutrašnje kontrole).

Član 2

Unutrašnja kontrola vrši se radi sprečavanja kršenja carinskih i drugih propisa i pravila službe od strane carinskih službenika i nameštenika u Upravi carina.

Član 3

Carinski službenik unutrašnje kontrole, prilikom vršenja unutrašnje kontrole, nosi službenu ili civilnu odeću i oružje u skladu sa posebnim propisima.

Carinski službenik unutrašnje kontrole dužan je da prilikom vršenja unutrašnje kontrole pokaže službenu legitimaciju.

Član 4

Do početnih saznanja o postojanju krivičnog dela i drugih vidova nezakonitog ili nesavesnog postupanja carinskih službenika i nameštenika, carinski službenik unutrašnje kontrole dolazi:

1) prikupljanjem podataka operativnim radom;

2) na osnovu saznanja i obaveštenja dobijenih od drugih organizacionih jedinica Uprave carina i drugih organa i organizacija;

3) putem obraćanja carinskih službenika i nameštenika i drugih zaposlenih;

4) putem obraćanja fizičkih i pravnih lica;

5) na osnovu informacija objavljenih u sredstvima javnog informisanja;

6) neposrednim opažanjem.

Član 5

Carinski službenik unutrašnje kontrole vrši unutrašnju kontrolu u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o carinskoj službi (u daljem tekstu: Zakon).

Carinski službenik unutrašnje kontrole ovlašćenja iz stava 1. ovog člana primenjuje po nalogu rukovodioca.

Izuzetno, kada okolnosti slučaja to nalažu, kao i zbog hitnosti u postupanju, ovlašćenja iz člana 53. stav 1. tač. 1), 2), 3) i 5) Zakona, carinski službenik unutrašnje kontrole primenjuje po sopstvenoj inicijativi i o tome odmah obaveštava rukovodioca.

Carinski službenik unutrašnje kontrole, u slučajevima postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo na radu ili u vezi sa radom, odnosno drugi vid nezakonitog ili nesavesnog postupanja carinskog službenika, radi obezbeđenja i prikupljanja dokaza i utvrđivanja činjeničnog stanja u skladu sa propisanim ovlašćenjima iz Zakona, preduzima odgovarajuće mere i radnje i prema fizičkom i pravnom licu učesniku u carinskom postupku, o čemu sačinjava zapisnik.

Član 6

Prilikom vršenja unutrašnje kontrole rada i ponašanja carinskih službenika i nameštenika, carinski službenik unutrašnje kontrole proverava:

1) zakonitost i pravilnost u radu kad je u pitanju primena carinskih i drugih propisa za čiju primenu je nadležna Uprava carina;

2) pridržavanje odnosno poštovanje direktiva i drugih akata (objašnjenja) kojima se obezbeđuje pravilna primena zakona i ostalih carinskih i drugih propisa za čiju primenu je nadležna Uprava carina;

3) način izvršavanja radnih zadataka i ciljeva;

4) pridržavanje pravila iz Kodeksa ponašanja carinskih službenika;

5) verodostojnost diploma o stečenom obrazovanju;

6) podatke u kaznenoj evidenciji;

7) obavljanje poslova, koji su nespojivi sa službenom dužnošću zaposlenih u Upravi carina.

Član 7

Carinski službenik unutrašnje kontrole podnosi izveštaj rukovodiocu o izvršenoj unutrašnjoj kontroli.

Ako se iz izveštaja može utvrditi da postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo na radu ili u vezi sa radom ili da je učinjena teža povreda službene dužnosti, izveštaj sa predlogom o daljem postupanju, rukovodilac dostavlja direktoru.

Član 8

Izveštaj o izvršenoj kontroli, obavezno, sadrži:

1) naziv organizacione jedinice, datum i vreme vršenja kontrole;

2) podatke o carinskom službeniku koji je izvršio unutrašnju kontrolu;

3) podatke o preduzetim merama i radnjama kao i prikupljenim dokazima;

4) podatke o utvrđenim nezakonitostima i propustima u radu i podatke o kontrolisanom carinskom službeniku i namešteniku;

5) predlog za dalje postupanje;

6) podatke o uočenim rizicima od korupcije.

Pored sadržine utvrđene u stavu 1. ovog člana, izveštaj o izvršenoj kontroli može da sadrži i:

1) preporuke za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u radu i unapređenje procesa rada;

2) primere dobre prakse u postupanju, kao pozitivnim rešenjima za druge organizacione jedinice.

Član 9

Kada postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo na radu ili u vezi sa radom, odnosno drugi vid nezakonitog ili nesavesnog postupanja od strane carinskog službenika i nameštenika, carinski službenik koji je izvršio unutrašnju kontrolu preduzima mere i radnje u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom i aktima donetim na osnovu zakona, kao i propisima kojima se uređuje krivična odgovornost, radi pokretanja i vođenja disciplinskog postupka i podnošenja krivične prijave.

O podnošenju krivične prijave obaveštava se organizaciona jedinica u kojoj je carinski službenik i nameštenik raspoređen.

Član 10

Organizaciona jedinica kojoj je u delokrugu rada obavljanje poslova unutrašnje kontrole vrši preventivnu kontrolu rada carinskih službenika i nameštenika u organizacionim jedinicama u kojima su uočene određene nezakonitosti i propusti u radu, posebno na radnim mestima rizičnim za korupciju, a na koje ukazuju u svojim obraćanjima zaposleni, pravna i fizička lica ili na osnovu saznanja kojima raspolaže ta organizaciona jedinica.

Član 11

Po obraćanjima koja se dostavljaju organizacionoj jedinici iz člana 10. ovog pravilnika postupa se tako što se:

1) izveštaji o izvršenim proverama navoda iz obraćanja u kojima nije utvrđena njihova osnovanost, na osnovu pismene saglasnosti rukovodioca, arhiviraju i unose u evidenciju te organizacione jedinice;

2) ne postupa po obraćanjima koja ne sadrže konkretne podatke neophodne za postupanje, već se i ona odlažu u evidencije;

3) obraćanja koja se ne odnose na delokrug rada te organizacione jedinice, po prijemu i evidentiranju, ustupaju nadležnoj organizacionoj jedinici u Upravi carina ili nadležnom državnom organu, o čemu se pisanim putem obaveštava podnosilac;

4) za obraćanja, za koja je utvrđeno da sadrže neosnovane ili osnovane navode, podnosiocu dostavlja odgovor.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".