PRAVILNIK

O NAČINU VRŠENJA NAKNADNE KONTROLE

("Sl. glasnik RS", br. 48/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način vršenja naknadne kontrole, u cilju obezbeđivanja pravilne primene carinskih i drugih propisa.

Član 2

Naknadna kontrola se vrši na osnovu godišnjeg plana naknadne kontrole.

Plan naknadne kontrole donosi direktor Uprave carina ili drugo ovlašćeno lice na osnovu rešenja o prenosu ovlašćenja, a na predlog organizacionih jedinica Uprave carina.

Plan naknadne kontrole se sačinjava na osnovu značaja predmeta naknadne kontrole, analize rizika kao i ekonomske opravdanosti.

Naknadna kontrola se vrši i na osnovu vanrednih zahteva za obavljanje naknadne kontrole, na osnovu prijava, prigovora, predstavki i zahteva za vršenje naknadne kontrole podnetih od strane drugih organa, organizacija i privrednih subjekata (u daljem tekstu: vanredne kontrole).

Plan naknadne kontrole i vanredni zahtevi za obavljanje naknadne kontrole iz stava 3. i 4. ovog člana dostavljaju se na postupanje nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave carina.

Na osnovu godišnjeg plana naknadne kontrole i vanrednih zahteva za obavljanje naknadne kontrole, sačinjava se mesečni i kvartalni plan naknadne kontrole.

Mesečni i kvartalni plan naknadne kontrole sprovodi se prema visini iniciranih obaveza i nivou izvesnosti naplate, značaju i složenosti kontrole i nivou izvesnosti da je učinjena povreda carinskih i drugih propisa.

Rukovodilac organizacione jedinice Uprave carina iz stava 5. ovog člana odgovoran je za izvršenje plana kontrole i postupanje po vanrednim zahtevima za obavljanje naknadne kontrole.

Član 3

Naknadna kontrola može biti terenska i dokumentarna.

Terenska naknadna kontrola se sprovodi kod kontrolisanog lica, u prostorijama držaoca robe ili njegovog zastupnika ili bilo kog drugog lica koje je neposredno ili posredno poslovno uključeno u predmet naknadne kontrole ili u prostorijama bilo kog lica koje poseduje neophodna saznanja i potrebnu dokumentaciju.

Dokumentarna naknadna kontrola se sprovodi u službenim prostorijama carinskog organa, uvidom u dokumentaciju i podatke sa kojima carinski službenik raspolaže, kao i na osnovu dokumentacije koju je kontrolisano lice dužno da dostavi.

Član 4

Naknadnu kontrolu vrši Tim odnosno Komisija za naknadnu kontrolu sastavljena od dva ili više carinskih službenika (u daljem tekstu: Tim odnosno Komisija).

Tim za naknadnu kontrolu imenuje rukovodilac uže unutrašnje organizacione jedinice iz člana 2. stav 5. ovog pravilnika izdavanjem pisanog naloga (u daljem tekstu: nalog). Obrazac naloga je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 1).

Ukoliko je za sprovođenje naknadne kontrole neophodno angažovati carinske službenike iz više organizacionih jedinica Uprave carina, formira se Komisija.

Komisiju rešenjem formira direktor Uprave carina ili drugo ovlašćeno lice.

Na osnovu rešenja iz prethodnog stava rukovodilac uže unutrašnje organizacione jedinice iz člana 2. stav 5. ovog pravilnika izdaje nalog.

Član 5

Naknadna kontrola se vrši na osnovu naloga.

Postupak vršenja naknadne kontrole započinje danom dostavljanja obaveštenja o naknadnoj kontroli kontrolisanom licu, odnosno danom uručenja naloga u slučaju kada se naknadna kontrola sprovodi bez prethodnog obaveštavanja, u skladu sa zakonom.

Obaveštenje o naknadnoj kontroli je pisani akt kojim se kontrolisano lice obaveštava o predmetu, datumu, vremenu, mestu sprovođenja naknadne kontrole, kao i o knjigovodstvenoj i drugoj dokumentaciji neophodnoj za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Nalog naročito sadrži sledeće podatke: pravni osnov za vršenje naknadne kontrole, predmet naknadne kontrole, podatke o kontrolisanom licu (naziv, PIB, MB, JMBG, adresa i dr.) i ime vođe i članova Tima odnosno predsednika i članova Komisije sa brojevima službene legitimacije.

Dopunski nalog se izdaje u slučaju potrebe za izmenu podataka u izdatom nalogu.

Član 6

Carinski službenik je dužan da pre početka vršenja naknadne kontrole pokaže službenu legitimaciju.

U toku vršenja naknadne kontrole Tim odnosno Komisija, u cilju pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, pribavlja i pregleda dokumentaciju u skladu sa zakonom i drugim propisom, od kontrolisanog i drugog lica u sedištu lica, odnosno drugom mestu gde se nalazi roba koja je predmet kontrole, i u vezi sa tim uzima pisanu izjavu od kontrolisanog ili drugog lica koje raspolaže ili bi moglo raspolagati traženim ispravama ili podacima.

Tim odnosno Komisija može, u skladu sa zakonom, privremeno oduzeti i zabraniti raspolaganje ispravama i predmetima koji su predmet kontrole.

Tim odnosno Komisija može pregledati robu ili uzeti uzorke robe. Uzorkovanje se vrši shodno odredbama pravilnika kojima se uređuje način uzimanja uzoraka.

Član 7

Naknadna kontrola se smatra završenom danom kada se utvrde sve činjenice i pribave svi dokazi od značaja za pravilnu primenu propisa.

Nakon sprovedene naknadne kontrole, Tim odnosno Komisija sastavlja zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju (u daljem tekstu: zapisnik). Obrazac zapisnika o izvršenoj naknadnoj kontroli kod pravnog lica i obrazac zapisnika o izvršenoj naknadnoj kontroli kod fizičkog lica odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 2A i 2B).

Zapisnik se dostavlja kontrolisanom licu i carinskom zastupniku u roku od pet dana od dana završetka naknadne kontrole.

Kontrolisano lice, odnosno carinski zastupnik imaju pravo da podnesu primedbe na zapisnik u roku od pet dana od dana prijema istog.

Ako su u primedbama na zapisnik iznete nove činjenice ili su dostavljeni novi dokazi koji utiču na izmenu utvrđenog činjeničnog stanja u zapisniku, Tim odnosno Komisija će ceneći nove činjenice i dokaze sačiniti dopunski zapisnik, na koji se ne mogu iznositi nove primedbe.

Ukoliko Tim odnosno Komisija posle dostavljanja zapisnika kontrolisanom licu i carinskom zastupniku dođe do novih saznanja ili činjenica koje utiču na utvrđeno činjenično stanje, sačiniće dodatak zapisnika i dostaviće ga kontrolisanom licu i carinskom zastupniku koje ima pravo da podnese primedbe u roku od pet dana od dana prijema.

Član 8

Saradnja i razmena informacija sa drugim državnim organima, javnim ili drugim organizacijama i stranim administracijama obuhvata međusobno obaveštavanje, razmenu podataka, pružanje pomoći i predloga za preuzimanje zajedničkih mera i aktivnosti u cilju sveobuhvatnog i efikasnog vršenja naknadne kontrole.

Ukoliko Tim odnosno Komisija u toku sprovođenja naknadne kontrole dođe do saznanja o postojanju nepravilnosti u radu ili povredi propisa za čije postupanje je nadležan drugi organ, odmah će sačiniti izveštaj o uočenim nepravilnostima i sumnjama i bez odlaganja obavestiti izdavaoca naloga radi obaveštavanja i preduzimanja mera nadležnog organa.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

MINISTARSTVO FINANSIJA

 

UPRAVA CARINA

 

_______________________

 

_______________________

 

Broj:

 

Datum:

 

Mesto

 

 

NALOG ZA VRŠENJE NAKNADNE KONTROLE

Na osnovu člana 6. stav 1. tačka 1), člana 8. st. 1. i 2. i čl. 49-51. Zakona o carinskoj službi ("Službeni glasnik RS", broj 95/18) i člana 5. stav 1. Pravilnika o načinu vršenja naknadne kontrole, u cilju provere tačnosti i potpunosti podataka u deklaraciji, nalaže se sprovođenje naknadne kontrole u smislu člana 35. Carinskog zakona ("Službeni glasnik RS", broj 95/18)

Predmet naknadne kontrole je

 

 

 

 

 

 

,

u periodu od _____________ do _____________ godine.

Naknadna kontrola sprovešće se kod

_______________________________________, PIB/JMBG ___________________, MB _____________________, sa sedištem/adresom stanovanja u ______________________________, ul. ________________ broj ______.

Naknadnu kontrolu sprovešće Tim/Komisija u sastavu:

1. __________________________________________ broj legitimacije _____________________
2. __________________________________________ broj legitimacije _____________________
3. __________________________________________ broj legitimacije _____________________

O sprovedenoj naknadnoj kontroli i utvrđenom činjeničnom stanju Tim/Komisija sačiniće zapisnik.

 

Potpis ovlašćenog lica

 

_________________________

 

Prilog 2A

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

MINISTARSTVO FINANSIJA

 

UPRAVA CARINA

 

_______________________

 

_______________________

 

Broj:

 

Datum:

 

Mesto

 

Na osnovu člana 35. Carinskog zakona ("Službeni glasnik RS", broj 95/18), člana 6. stav 1. tačka 1), člana 8. st. 1. i 2. i čl. 49-51. Zakona o carinskoj službi ("Službeni glasnik RS", broj 95/18) i člana 7. stav 2. Pravilnika o načinu vršenja naknadne kontrole, Tim/Komisija, Ministarstva finansija - Uprave carina - _______________________________, sačinio je

ZAPISNIK

O izvršenoj naknadnoj kontroli kod

 

iz

 

,

ul. 

 

 br.  

 

 ,

PIB

 

 MB 

 

,

po predmetu kontrole

 
   
   

 

.

Naknadnu kontrolu je vršio Tim/Komisija u sastavu:

1. __________________________________________ broj legitimacije _____________________
2. __________________________________________ broj legitimacije _____________________
3. __________________________________________ broj legitimacije _____________________

Kontrolisano lice je registrovano kod Agencije za privredne registre rešenjem br. _________________, izmena Rešenje broj ___________________________ sa pretežnom delatnošću iz šifre ______________________________________________________________.

Odgovorno lice (zakonski zastupnik kontrolisanog lica), po predmetnoj kontroli je __________________________________________________, JMBG ____________________________________ iz ____________________________, ul. __________________________________ broj _____.

Kontrolisano lice platni promet obavlja preko poslovne banke:

1. ____________________________________________
2. ____________________________________________
3. ____________________________________________

Ovlašćeni zastupnik (posredni/neposredni) kontrolisanog lica je ____________________________ PIB _________________________ iz _______________________________, ul. ____________________, broj ______________________. Odgovorno lice ovlašćenog zastupnika _______________________ iz ____________________ JMBG _____________________________, ul. ______________________ broj _________________.

Odgovorno lice je dana _____________ putem _______________________ obavešteno o predmetu, datumu, vremenu, mestu sprovođenja naknadne kontrole, kao i o dokumentaciji potrebnoj za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Dana ______________, kontrolisanom licu neposredno pre početka naknadne kontrole, članovi Tima/Komisije su pokazali službene legitimacije i uručili nalog za naknadnu kontrolu broj ____________________________ i obaveštenje broj ________________________________.

Kontrola je vršena u prostorijama kontrolisanog lica/u službenim prostorijama Uprave carina, ______________________

odnosno

_____________________________________________________________________________________________, u prisustvu direktora/odgovornog lica/lica po ovlašćenju/zakonskog zastupnika/knjigovođe/i dr. _______________________________________, u periodu od __________________________________ do _______________________________________.

Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja u postupku naknadne kontrole Tim/Komisija daje sledeći:

NALAZ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Naknadna kontrola je okončana na osnovu dokumentacije prikupljene tokom kontrole, pismenih izjava i drugih dokaza.

Na činjenično stanje utvrđeno kontrolom, a konstatovano ovim Zapisnikom, kontrolisano lice (zakonski zastupnik, ovlašćeno lice), može podneti primedbe u roku od 5 (pet) dana, od dana prijema zapisnika Ministarstvu finansija, Upravi carina, _____________________________________________________________________________________.

Ovaj zapisnik je sačinjen u _____ istovetnih primeraka od kojih se jedan primerak dostavlja kontrolisanom licu (zastupniku, ovlašćenom licu i dr.), a ostale primerke ovaj organ zadržava za svoje potrebe.

Dostavljeno dana: _________________

 

 

Primio:

_______________________

 

 

 

(potpis primaoca)

 

Tim/Komisija za naknadnu kontrolu

 

 

 

__________________________________

 

 

 

__________________________________

 

 

 

__________________________________

 

Prilog 2B

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

MINISTARSTVO FINANSIJA

 

UPRAVA CARINA

 

_______________________

 

_______________________

 

Broj:

 

Datum:

 

Mesto

 

Na osnovu člana 35. Carinskog zakona ("Službeni glasnik RS", broj 95/18), člana 6. stav 1. tačka 1), člana 8. st. 1. i 2. i čl. 49-51. Zakona o carinskoj službi ("Službeni glasnik RS", broj 95/18) i člana 7. stav 2. Pravilnika o načinu vršenja naknadne kontrole, Tim/Komisija, Ministarstva finansija - Uprave carina - _______________________________, sačinio je

ZAPISNIK

O izvršenoj naknadnoj kontroli kod

 

 iz 

 

,

ul.

 

 br.  

 

,

JMBG

 

,

po predmetu kontrole 

 
   
   

 

.

Naknadnu kontrolu je vršio Tim/Komisija u sastavu:

1. ___________________________________________ broj legitimacije _______________________
2. ___________________________________________ broj legitimacije _______________________
3. ___________________________________________ broj legitimacije _______________________

Ovlašćeni zastupnik (posredni/neposredni) kontrolisanog lica je ______________________________ PIB __________________________ iz __________________________________, ul. _________________, broj _________________. Odgovorno lice ovlašćenog zastupnika ___________________________________ iz ___________________________ JMBG ____________________________, ul. _________________broj _______.

Kontrolisano lice je dana ____________ putem _____________________ obavešteno o predmetu, datumu, vremenu, mestu sprovođenja naknadne kontrole, kao i o dokumentaciji potrebnoj za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Dana ______________, kontrolisanom licu neposredno pre početka naknadne kontrole, članovi Tima/Komisije su pokazali službene legitimacije i uručili nalog za naknadnu kontrolu broj _______________________ i obaveštenje broj ______________________________________.

Kontrola je vršena na adresi stanovanja kontrolisanog lica/u službenim prostorijama Uprave Carina, ______________________________

odnosno

_______________________________________________________________________________________, _____________________ u prisustvu zakonskog zastupnika/i dr. __________________________________, u periodu od _________________________________ do __________________________________.

Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja u postupku naknadne kontrole Tim /Komisija daje sledeći:

NALAZ

 

 

 

 

 

 

 

.

Naknadna kontrola je okončana na osnovu dokumentacije prikupljene tokom kontrole, pismenih izjava i drugih dokaza.

Na činjenično stanje utvrđeno kontrolom, a konstatovano ovim Zapisnikom, kontrolisano lice (zakonski zastupnik, ovlašćeno lice), može podneti primedbe u roku od 5 (pet) dana, od dana prijema zapisnika Ministarstvu finansija, Upravi carina, ______________________________________________________.

Ovaj zapisnik je sačinjen u _____ istovetnih primeraka od kojih se jedan primerak dostavlja kontrolisanom licu (zastupniku, ovlašćenom licu i dr.), a ostale primerke ovaj organ zadržava za svoje potrebe.

Dostavljeno dana: _________________

 

 

Primio:

_______________________

 

 

 

(potpis primaoca)

 

Tim/Komisija za naknadnu kontrolu:

 

 

 

__________________________________

 

 

 

__________________________________

 

 

 

__________________________________