ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA REPUBLIKE SRBIJE OD 2021. DO 2035. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 48/2019)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Granica Prostornog plana obuhvata teritoriju Republike Srbije u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 129/07, 18/16 i 47/18).

Obuhvat Prostornog plana dat je u Prilogu - Grafički prikaz obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Prostorni plan je osnovni planski dokument koji se donosi za teritoriju Republike Srbije. Prostorni plan se zasniva na Ustavu, zakonodavnoj regulativi Republike Srbije, razvojnim strategijama Republike Srbije, izveštajima o ostvarivanju Prostornog plana Republike Srbije od 2010. do 2020. godine i stanju prostornog razvoja, kao i međunarodnim okvirima i dokumentima u oblasti prostornog planiranja i prostornog razvoja.

Izrada Prostornog plana biće zasnovana na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim planskim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji i drugoj zakonodavnoj regulativi.

5. Vizija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja je dostizanje ekonomski konkurentne, ekološki održive i socijalno razvijene i stabilne teritorije Republike Srbije.

Osnovni cilj planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja je utvrđivanje objektivne, racionalne, ekonomski opravdane, socijalno prihvatljive i ekološki održive koncepcije prostornog razvoja, koja će omogućiti:

1) ravnomeran/uravnotežen i održiv prostorni razvoj Republike Srbije;

2) ekonomsku i socijalnu koheziju;

3) racionalno upravljanje prirodnim i kulturnim nasleđem;

4) zaštitu životne sredine;

5) konkurentnost, efikasnost i rast, odnosno prosperitet;

6) pristupačnost, viši nivo identiteta regionalnih celina;

7) integraciju u regionalno okruženje i evropski prostor;

8) viši nivo efikasnosti u ostvarivanju prioritetnih planskih rešenja.

6. Konceptualni okvir planiranja, uređenja, zaštite i korišćenja planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za ravnomerni razvoj teritorije Republike Srbije, saglasno principima održivog razvoja.

Prostorni plan sadrži naročito polazne osnove (obuhvat, planski horizont, metodologija izrade, referentni dokumenti i dr.); ocenu stanja, viziju, ciljeve i principe (načela) prostornog razvoja; planska rešenja nastala kroz integralni pristup prostoru: priroda (zemljište, šume, vode, biodiverzitet, reljef, stene i minerali, klima), stanovništvo (razmeštaj, trendovi, migracije, strukture, projekcije, populaciona politika), mreža naselja i javne službe (definicija naselja, policentrizam, decentralizacija, urbani i ruralni razvoj, javne službe), infrastruktura (saobraćaj, energetika, telekomunikacije, vodoprivreda, komunalni sistemi), privreda (poljoprivreda, šumarstvo, industrija, rudarstvo, turizam, preduzetništvo, investicije, finansije), prirodna i kulturna dobra; predeli, životna sredina; prostorna integracija (interregionalne i intraregionalne funkcionalne mreže); mere i instrumenti za sprovođenje i dugoročna razvojna strategija.

7. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 18 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i posebnih organizacija propisanih zakonom, imalaca javnih ovlašćenja, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organ, posebna organizacija, odnosno imalac javnih ovlašćenja izdaje uslove i podatke za izradu planskog dokumenta bez naknade u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organ, odnosno organizacija ustupa postojeće digitalne podloge, odnosno digitalne podatke, bez naknade u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u sedištu svih upravnih okruga, odnosno oblasti u Republici Srbiji, pri čemu se po jedan primerak Nacrta Prostornog plana dostavlja svim jedinicama lokalne samouprave.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 41/19) čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka Prostornog plana za potrebe trajnog čuvanja biće utvrđen aktom Narodne skupštine kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Odluka o izradi Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OBUHVATA PROSTORNOG PLANA