PRAVILNIK
O BOJI I SASTAVNIM DELOVIMA UNIFORME SLUŽBENIKA OBEZBEĐENJA

("Sl. glasnik RS", br. 49/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se boja i sastavni delovi uniforme koju nose službenici obezbeđenja.

Član 2

Sastavne delove uniforme službenika obezbeđenja čine: košulja ili majica sa kragnom dugih ili kratkih rukava, pantalone ili suknja, jakna ili bluza, čarape, kaiš, plitke ili poluduboke cipele ili patike.

Pored sastavnih delova iz stava 1. ovog člana, delove uniforme službenika obezbeđenja mogu da čine: kačket ili kapa, džemper, prsluk, šal, kravata, rukavice, jednodelni kombinezon, kišni mantil i čizme ili duboke patike.

Uniforma iz stava 1. ovog člana svojim delovima i sastavom materijala prilagođava se zimskom i letnjem periodu.

Član 3

Majica, košulja, kombinezon, jakna ili drugi gornji deo uniforme službenika obezbeđenja mora da sadrži jasno uočljiv logo i natpis "Obezbeđenje", a dodatno i reč "Security".

Logo i natpis "Obezbeđenje" nose se na rukavima ili u predelu grudi gornjih delova uniforme iz stava 1. ovog člana, tako da budu jasno vidljivi, a mogu se nositi i na kapi ili kačketu.

Štampani fluorescentni natpis "Obezbeđenje", a dodatno i reč "Security" nosi se na leđima gornjih delova uniforme iz stava 1. ovog člana.

Kada službenik obezbeđenja preko uniforme ili dela uniforme nosi zaštitnu opremu (balistički prsluk, zaštitne kombinezone i dr) kojom zaklanja logo i natpise "Obezbeđenje" i "Security", isti moraju biti istaknuti i na toj opremi.

Na uniformi službenika obezbeđenja, u skladu sa zakonom, ne mogu se nositi državna obeležja Republike Srbije.

Član 4

Uniforma službenika obezbeđenja ne može biti tamno-plave boje.

Pri izboru boje i izgleda uniforme i izboru sadržine i izgleda logoa pravno lice i preduzetnik za privatno obezbeđenje dužni su da vode računa da se boja i izgled uniformi, odnosno logoa moraju razlikovati od uniformi, odnosno obeležja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, carine i drugih državnih organa koji nose uniformu i primenjuju ovlašćenja, kao i da se na uniformi ne nalaze obeležja, odnosno natpisi koji nisu u skladu sa ovim pravilnikom, a naročito reč: policija, žandarmerija, milicija, vojska ili bilo koja druga reč, na srpskom ili drugom jeziku, koja može da navede druge osobe na zaključak da se radi o pripadniku državnog organa.

Član 5

Pravno lice i preduzetnik za privatno obezbeđenje koji je svojim aktom utvrdio tamno-plavu boju uniforme službenika obezbeđenja, dužan je da se uskladi sa ovim pravilnikom najkasnije do 3. aprila 2021. godine.

Član 6

Službenik obezbeđenja ne može da uz uniformu nosi odeću, delove odeće ili obuću koja nije predviđena aktom o boji i izgledu uniforme i znaka pravnog lica i preduzetnika za privatno obezbeđenje.

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o boji i sastavnim delovima uniforme službenika obezbeđenja ("Službeni glasnik RS", broj 4/15).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".