ODLUKA
O TAKSI PREVOZU I LIMO SERVISU NA TERITORIJI GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 3/2019 i 8/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se propisuju bliži uslovi za obavljanje taksi prevoza, bliže se uređuje organizacija i način obavljanja taksi prevoza i limo servisa na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Pojedini izrazi, upotrebljeni u ovoj odluci, imaju sledeća značenja:

1) taksi prevoz je javni prevoz koji se obavlja putničkim vozilom i za koji se naknada obračunava taksimetrom

2) putnik je korisnik taksi prevoza,

3) taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz kao preduzetnik ili kao zaposleni kod preduzetnika ili privrednog društva,

4) odobrenje za obavljanje taksi prevoza je rešenje o odobravanju taksi prevoza putnika koje se izdaje u okviru dozvoljenog broja taksi vozila koji je utvrđen rešenjem Gradskog veća,

5) taksi dozvola za taksi vozača je rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozača, koju taksi vozač nosi sa sobom prilikom obavljanja taksi prevoza, koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica i koja sadrži poslovno ime privrednog društva ili preduzetnika, redni broj, ime i prezime taksi vozača, status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni), jedinstveni matični broj građana taksi vozača (JMBG), adresu i fotografiju,

6) auto-taksi dozvola je taksi dozvola za taksi vozilo koju taksi vozač nosi sa sobom prilikom obavljanja taksi prevoza i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica i koja sadrži: broj i datum izdavanja auto-taksi dozvole (istovetan broju i datumu izdavanja rešenje o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika); evidencioni broj taksi tablice za vozilo; prezime i ime taksi prevoznika, odnosno naziv privrednog društva; prebivalište/poslovno sedište; marku, tip i registarske oznake taksi vozila; marku-tip i fabrički broj taksimetra; podatke o upisu u registar taksi delatnosti; prostor za promene podataka,

7) taksi stajalište je mesto na javnoj saobraćajnoj ili drugoj posebno uređenoj površini koje je određeno i uređeno za pristajanje taksi vozila, čekanje i prijem putnika i koje je obeleženo saobraćajnom signalizacijom shodno propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na javnim putevima,

8) limo servis je javni prevoz koji se obavlja putničkim vozilom koje je iznajmljeno sa uslugom vozača.

II TAKSI PREVOZ

Član 3

Gradsko veće grada Loznice (u daljem tekstu: Gradsko veće) svojim aktom utvrđuje i usklađuje cenu u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na teritoriji grada Loznice.

Aktom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se cenovnik usluga taksi prevoza u kome je prikazana cena taksi usluge pređenog kilometra, starta, minuta čekanja, dolaska na adresu po pozivu, prevoz prtljaga po komadu, kao i fiksna cena prevoza sa lokacije od posebnog interesa za grad Loznicu.

Cena taksi prevoza utvrđuje se merilom - taksimetrom, koje neprekidno, za vreme vožnje ili zaustavljanja u toku vožnje, automatski izračunava i pokazuje cenu vožnje, u zavisnosti od pređenog puta i ukupnog trajanja vožnje.

Taksimetar mora biti podešen isključivo u skladu sa aktom iz stava 1. ovog člana i cenovnikom iz stava 2. ovog člana.

Član 4

Gradsko veće, u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, donosi Program organizovanja taksi prevoza na teritoriji grada Loznice kojim se određuju taksi stajališta i definiše organizovanje taksi prevoza u okviru kojeg se određuje i optimalan broj taksi vozila, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Gradsko veće na osnovu Programa iz stava 1. ovog člana donosi akt kojim utvrđuje dozvoljeni broj taksi vozila za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Loznice.

Program iz stava 1. ovog člana se donosi u tekućoj za narednu godinu.

1. Uslovi i postupak za obavljanje taksi prevoza

1.1. Obavljanje taksi prevoza

Član 5

Taksi prevoz kao taksi prevoznik može obavljati preduzetnik i privredno društvo kome je izdato rešenje o odobravanju taksi prevoza putnika, u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Zakonom o privrednim društvima, drugim zakonima, podzakonskim aktima i ovom odlukom.

1.2. Preduzetnik i privredno društvo

Član 6

Preduzetnik može obavljati taksi prevoz ako ispunjava sledeće uslove:

1) da je registrovan za ovu vrstu delatnosti, odnosno da ima registrovanu pretežnu delatnost "taksi prevoz",

2) da ima sedište i prebivalište na teritoriji grada Loznice,

3) da ispunjava uslov poslovnog ugleda u smislu odredaba Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju (u daljem tekstu: Zakona) i ove odluke,

4) da ispunjava uslove za taksi vozača propisane članom 87b. Zakona;

5) da je vlasnik ili primalac lizinga jednog putničkog vozila, koje ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza,

6) da poseduje rešenje o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika i auto-taksi dozvolu.

Privredno društvo može obavljati taksi prevoz ako ispunjava sledeće uslove:

1) da je registrovano za ovu vrstu delatnosti, odnosno da ima registrovanu pretežnu delatnost "taksi prevoz",

2) da ima sedište na teritoriji grada Loznice,

3) da ispunjava uslov poslovnog ugleda u smislu odredaba Zakona i ove odluke,

4) da je vlasnik ili primalac lizinga putničkog vozila, koje ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza,

5) da taksi vozač zaposlen kod privrednog društva ima zaključen ugovor o radu sa privrednim društvom i da ispunjava uslove propisane članom 6. stav 1. tačka 4) ove odluke,

6) da poseduje rešenje o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika i auto-taksi dozvolu za svako taksi vozilo.

Uslove za obavljanje taksi prevoza putnika na teritoriji grada Loznice, u smislu ovog člana, ispunjava preduzetnik ili privredno društvo, kome su u smislu odredaba Zakona i ove odluke izdata sledeća akta: rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozača preduzetnika, odnosno za taksi vozača zaposlenog kod preduzetnika ili privrednog društva (taksi dozvola za taksi vozača), rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozilo, rešenje o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika i auto-taksi dozvola.

1.3. Taksi vozač

Član 7

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz kao preduzetnik (taksi vozač preduzetnik) ili kao zaposleni kod preduzetnika ili privrednog društva, i za to poseduje taksi dozvolu za taksi vozača.

Ispunjenost uslova za taksi vozača preduzetnika iz člana 6. stav 1. tačke od 1) do 5) ove odluke, za taksi vozača zaposlenog kod preduzetnika iz člana 6. stav 1. tačka 4) ove odluke, kao i za taksi vozača zaposlenog kod privrednog društva iz člana 6. stav 2. tačka 5. ove odluke, utvrđuje saobraćajni inspektor Gradske uprave grada Loznice-Odeljenja za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije (u daljem tekstu: saobraćajni inspektor), koji donosi rešenje o utvrđivanju ispunjenosti ovih uslova (taksi dozvola za taksi vozača) sa rokom važenja tri godine.

Zahtev za proveru ispunjenosti uslova za taksi vozača zaposlenog kod preduzetnika, odnosno za taksi vozača zaposlenog kod privrednog društva saobraćajnom inspektoru može podneti samo preduzetnik koji ispunjava uslove iz člana 6. stav 1. tačke od 1) do 3), odnosno privredno društvo koje ispunjava uslove iz člana 6. stav 2. tačke od 1) do 3), uz koji prilaže dokaze o ispunjenosti propisanih uslova.

1.4. Taksi vozilo

Član 8

Taksi prevoz obavlja se putničkim vozilom (taksi vozilom) preduzetnika ili privrednog društva, koje pored uslova utvrđenih propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, ispunjava i sledeće uslove:

1) da ispunjava uslove za taksi vozilo propisane članom 87v. Zakona;

2) da je fabrički proizvedeno minimalno u skladu sa uslovima propisanim normom "EURO 3",

3) da ima na vidnom mestu za putnika istaknute lične podatke taksi prevoznika (naziv, odnosno ime i prezime, adresa, broj auto-taksi dozvole i dr.) kao i fotografiju taksi vozača,

4) da na vidnom mestu za putnika u vozilu istakne važeći cenovnik usklađen sa aktom iz člana 3. ove odluke,

5) da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe,

6) da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje,

7) da je taksi vozilo bez oštećenja, uredno obojeno i da se održava u čistom stanju,

8) da ima ugrađen ispravan taksimetar koji je podešen i overen isključivo u skladu sa zakonom kojim se uređuje metrologija i aktom iz člana 3. ove odluke, koji je postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv i da se njegovim uključenjem svetlo na krovnoj oznaci iz tačke 9. ovog člana gasi,

9) da ima krovnu oznaku koja ima instalirano osvetljenje i sadrži natpis "TAXI", broj krovne oznake (koji se podudara sa brojem taksi tablica iz tačke 10. ovog člana) i oznaku izdavaoca krovne oznake, koju izdaje pravno lice sa kojim taksi prevoznik ima zaključen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji o pružanju usluge radio veze ili usluge informacionih tehnologija,

10) da sa prednje i zadnje strane taksi vozila ima istaknutu taksi tablicu narandžaste boje koja sadrži: oznaku evidencionog broja i reči: TAXI GRAD LOZNICA.

Ispunjenost uslova za taksi vozilo propisane članom 87v. Zakona tačke od 1) do 5), kao i uslove za taksi vozilo iz stava 1. tačke 2), 5), 6) i 7) ovog člana utvrđuje saobraćajni inspektor, koji donosi privremeno rešenje o utvrđivanju ispunjenosti ovih uslova, koje obavezno sadrži marku, tip i broj šasije vozila, a za potrebe dobijanja rešenje o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika.

Ispunjenost uslova za taksi vozilo propisane članom 87v. Zakona, kao i uslova za taksi vozilo iz stava 1. tačke od 1) do 2) i od 5) do 9) ovog člana utvrđuje saobraćajni inspektor, koji na osnovu privremenog rešenja iz stava 2. ovog člana i dokaza za ispunjenost uslova propisanih članom 87v. Zakona tačke od 6) do 9), ali i dokaza za ispunjenost uslova iz stava 1. tačke od 8) do 9) ovog člana, donosi rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova sa rokom važenja tri godine, koje obavezno sadrži marku, tip, broj šasije i registarske tablice vozila.

Pravno lice iz stava 1. tačka 9. ovog člana izdaje krovnu oznaku taksi prevozniku koji dostavi saglasnost Gradske uprave grada Loznice - Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, za korišćenje krovne oznake.

Gradska uprava grada Loznice - Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj izdaje saglasnost za korišćenje krovne oznake iz stava 1. tačka 9. ovog člana, taksi prevozniku koji ima registrovanu pretežnu delatnost "taksi prevoz", rešenje o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika i zaključen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji o pružanju usluge radio veze ili usluge informacionih tehnologija sa pravnim licem iz stava 4. ovog člana, a za potrebe ispunjavanja uslova za taksi vozilo iz stava 1. tačka 9. ovog člana i dobijanje rešenja o ispunjenosti uslova za taksi vozilo iz stava 3. ovog člana.

Zabranjeno je izdavati i koristiti krovne oznake bez prethodno pribavljene saglasnosti Gradske uprave grada Loznice - Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Zahtev za proveru ispunjenosti uslova za taksi vozilo saobraćajnom inspektoru može podneti samo preduzetnik koji ispunjava uslove iz člana 6. stav 1. tačke od 1) do 3), odnosno privredno društvo koje ispunjava uslove iz člana 6. stav 2. tačke od 1) do 3), uz koji prilaže dokaze o ispunjenosti propisanih uslova.

1.5. Podnošenje zahteva i izdavanje odobrenja, promene podataka, vođenje registara

Član 9

Zahtev za izdavanje rešenja o odobravanju taksi prevoza podnosi se Gradskoj upravi grada Loznice - Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj (u daljem tekstu: Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj) na propisanom obrascu.

Uz zahtev se podnosi:

1) rešenje o obavljanju delatnosti koje donosi Agencija za privredne registre,

2) dokaz o uplati odgovarajućih taksi.

Uz zahtev se prilaže i:

1) privremeno rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozilo iz člana 8. stav 2. ove odluke, koje u danu donošenja ovog rešenja, u jednom primerku, po službenoj dužnosti saobraćajni inspektor dostavlja Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj,

2) rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozača, samo za taksi vozača preduzetnika, (taksi dozvola za taksi vozača), koje u danu donošenja ovog rešenja, u dva primerka, po službenoj dužnosti saobraćajni inspektor dostavlja Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Odredbe stava 1, 2. i 3. ovog člana odnose se i na privredno društvo koje već obavlja taksi prevoz, a koje proširuje vozni park.

Član 10

Na osnovu uredno podnetog zahteva za izdavanje rešenja o odobravanju taksi prevoza, koji sadrži dokumentaciju iz člana 9. ove odluke, Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj donosi rešenje o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika, odnosno odobrenje za obavljanje taksi prevoza (u daljem tekstu: odobrenje).

Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj na osnovu izdatog odobrenja iz stava 1. ovog člana izdaje uverenje iz člana 88. stav 4. Zakona.

Privredno društvo ili preduzetnik dužan je da u roku od 40 dana od dana prijema odobrenja iz stava 1. ovog člana prijavi početak obavljanja delatnosti organu nadležnom za registraciju privrednih subjekata, kao i da Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj dostavi dokaz o prijavi početka obavljanja delatnosti, kao i rešenje o ispunjenost uslova za taksi vozilo iz člana 8. stav 3. ove Odluke.

Ako u ostavljenom roku iz stava 3. ovog člana ne budu dostavljeni dokazi iz stava 3. ovog člana, Gradsko veće će ukinuti odobrenje iz stava 1. ovog člana.

Taksi prevozniku, odnosno privrednom društvu ili preduzetniku koji u ostavljenom roku iz stava 3. ovog člana dostavi dokaze iz stava 3. ovog člana, Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj izdaje auto-taksi dozvolu i uručuje taksi dozvolu za taksi vozača (samo za taksi vozača preduzetnika), kao i taksi tablice iz člana 8. stav 1. tačka 10.

Taksi prevoznik ima pravo da otpočne da obavlja taksi prevoz na osnovu izdatog odobrenja, i to posle izdavanja, odnosno uručivanja dozvola i taksi tablica iz stava 5. ovog člana.

Auto-taksi dozvola se izdaje na osnovu odobrenja iz stava 1. ovog člana i sadrži:

1) broj i datum izdavanja auto-taksi dozvole (istovetan broju i datumu izdavanja odobrenja),

2) evidencioni broj taksi tablice za vozilo,

3) prezime i ime taksi prevoznika, odnosno naziv privrednog društva,

4) prebivalište-poslovno sedište,

5) marka, tip i registarske oznake taksi vozila,

6) marka - tip i fabrički broj taksimetra,

7) podatke o upisu u registar taksi delatnosti,

8) prostor za promene podataka.

Na odobrenje iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana prestaje da važi po sili zakona:

1) brisanjem privrednog društva i preduzetnika iz registra privrednih subjekata,

2) promenom sedišta privrednog društva, odnosno sedišta ili prebivališta preduzetnika, na teritoriju druge jedinice lokalne samouprave,

3) pravnosnažnošću odluke kojom je privrednom društvu izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju, propisana zakonom kojim se uređuju privredni prestupi ili zakonom kojim se uređuju prekršaji,

4) pravnosnažnošću odluke kojom je preduzetniku izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju propisana zakonom kojim se uređuju prekršaji.

Registrovani taksi prevoznik mora podneti redovno zahtev za proveru ispunjenosti uslova za taksi vozača i taksi vozilo saobraćajnom inspektoru najkasnije u roku od tri godine od dana izdavanja prethodnog rešenja o utvrđivanju ispunjenosti ovih uslova, ukoliko u navedenom periodu nije bilo promena u vezi sa ispunjenošću uslova za taksi vozača i taksi vozilo, a po potrebi i ranije u slučaju nastalih promena u vezi sa ispunjenošću uslova, u smislu odredaba ove Odluke.

Ako se u vršenju provere ispunjenosti uslova u skladu sa stavom 10. ovog člana utvrdi da je taksi prevoznik prestao da ispunjava neki od uslova za obavljanje taksi prevoza, Gradsko veće ukinuće odobrenje, s tim što se pre ukidanja odobrenja određuje rok ne duži od 30 dana u kome je taksi prevoznik dužan da dostavi dokaze, odnosno rešenje o ispunjenosti propisanih uslova, osim dokaza o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija.

U slučaju da registrovani taksi prevoznik ne podnese redovno zahtev iz stava 10. ovog člana, Gradska uprava grada Loznice - Odeljenje za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije će obavestiti Gradsko veće i Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj da je taksi prevoznik prestao da ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza u smislu odredaba ove odluke.

Ako je, u smislu stava 10. i 11. ovog člana, kao i drugih odredaba ove odluke, utvrđeno da je taksi prevoznik prestao da ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza, Gradsko veće će ukinuti odobrenje, s tim što se pre ukidanja odobrenja određuje rok ne duži od 30 dana u kome je taksi prevoznik dužan da dostavi dokaze, odnosno rešenje o ispunjenosti propisanih uslova.

Član 11

Ako u toku obavljanja delatnosti taksi prevoznik menja taksi vozilo, registarske tablice odnosno oznake, taksimetar, prezime i ime taksi prevoznika preduzetnika odnosno naziv privrednog društva, prebivalište - poslovno sedište i dr, dužan je da promenu prijavi podnošenjem zahteva Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj, najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozilo, odnosno izmenjene taksi dozvole za taksi vozača, a u slučaju da se promene odnose samo na Registar Agencije za privredne registre 15 dana od dana donošenja rešenja Agencije.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana dostavlja se:

1) rešenje saobraćajnog inspektora o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozilo iz člana 8. stava 1. tačke od 1) do 10) ove odluke - u slučaju da se promena odnosi na vozilo,

2) taksi dozvola za taksi vozača izmenjena na osnovu rešenja Agencije za privredne registre - u slučaju da se promena odnosi na taksi prevoznika preduzetnika,

3) fotokopija rešenja Agencije za privredne registre,

4) dokaz o uplati odgovarajućih taksi.

Zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu taksi vozila i/ili taksi vozača, taksi prevoznik je dužan da podnese saobraćajnom inspektoru odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastanka promene iz stava 1. ovog člana.

U slučaju da je taksi prevoznik propustio rok iz stava 1. ovog člana dužan je da od saobraćajnog inspektora pribavi potvrdu da je činjenično stanje utvrđeno rešenjem o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozilo, odnosno taksi vozača, nepromenjeno.

Prilikom prijave promene podataka u vezi sa taksi vozilom, u smislu stava 1, 2. i 3. ovog člana, Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj na osnovu ranije izdatog rešenja o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika i overene izjave taksi prevoznika da će taksi prevoz obavljati odgovarajućim vozilom (gde su navedeni marka, tip i broj šasije vozila), izdaje taksi prevozniku uverenje iz člana 10. stav 2. ove Odluke.

Taksi prevoznik dužan je da Gradskoj upravi grada Loznice - Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj i Odeljenju za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije prijavi prekid obavljanja delatnosti u roku od dva dana od dana prijave u registru privrednih subjekata.

Taksi prevoznik koji promeni pravnu formu ili izvrši statusnu promenu može da obavlja taksi prevoz na osnovu novog odobrenja koje Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj izdaje na zahtev pravnog sledbenika taksi prevoznika, samo ako su ispunjeni uslovi propisani odredbama Zakona i ove odluke, kao i ako je broj vozila koji se unosi u novo odobrenje u okviru dozvoljenog broja taksi vozila.

U slučaju smrti ili gubitka poslovne sposobnosti taksi prevoznika preduzetnika, naslednik, odnosno član njegovog porodičnog domaćinstva (bračni drug, deca, usvojenici i roditelji) koji je pri tom i sam poslovno sposobno fizičko lice može nastaviti obavljanje delatnosti na osnovu rešenja o nasleđivanju ili međusobnog sporazuma o nastavku obavljanja delatnosti, koji potpisuju svi naslednici, odnosno članovi porodičnog domaćinstva.

Poslovno sposobni naslednik može nastaviti obavljanje delatnosti preduzetnika i za života taksi prevoznika preduzetnika ako to pravo vrši na osnovu raspodele zaostavštine za života u skladu sa propisima kojima se uređuje nasleđivanje.

Lica iz stava 8. i 9. ovog člana vrše prijavu nastavka obavljanja delatnosti Agenciji za privredne registre Republike Srbije, u skladu sa zakonom o registraciji i zakonom kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava.

Nakon prijave iz stava 10. ovog člana i izvršenih promena u Registru privrednih subjekata, Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj će navedene promene uneti u odobrenje i auto-taksi dozvolu preduzetnika čiju delatnost nastavlja da obavlja lice iz stava 8. i 9. ovog člana, pri čemu se zadržava isti broj taksi tablica.

Lice koje nastavlja obavljanje delatnosti taksi prevoza putnika u smislu stava 8, 9, 10. i 11. ovog člana, promene iz stava 11. ovog člana prijavljuje podnošenjem zahteva Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj, uz koji dostavlja i: rešenje saobraćajnog inspektora o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozilo, rešenje saobraćajnog inspektora o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozača (taksi dozvola za taksi vozača), fotokopiju rešenja Agencije za privredne registre i dokaz o uplati odgovarajućih taksi.

Član 12

Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj vodi registar taksi prevoznika, taksi vozila i taksi tablica / krovnih oznaka.

Registar iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) evidencioni broj taksi tablice/krovne oznake za vozilo,

2) prezime i ime taksi prevoznika preduzetnika, odnosno naziv privrednog društva,

3) prebivalište-poslovno sedište,

4) broj i datum izdavanja odobrenja,

5) podatke o upisu u registar taksi delatnosti i matični broj taksi prevoznika,

6) marka, tip, broj šasije i registarske oznake taksi vozila,

7) marka-tip i fabrički broj taksimetra.

Odeljenje za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije Gradske uprave grada Loznice - saobraćajni inspektor vodi registar taksi vozača.

Registar iz stava 3. ovog člana sadrži:

1) broj i datum izdavanja taksi dozvole za taksi vozača,

2) prezime i ime taksi prevoznika, odnosno naziv pravnog lica,

3) redni broj,

4) ime i prezime taksi vozača,

5) status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

6) jedinstveni matični broj građana taksi vozača (JMBG),

7) adresu taksi vozača.

2. Organizacija i način obavljanja taksi prevoza

Član 13

Taksi prevoznik za vreme obavljanja taksi prevoza dužan je da u taksi vozilu drži:

1) fotokopiju odobrenja ili odobrenje u elektronskom obliku,

2) taksi dozvolu za taksi vozača,

3) auto-taksi dozvolu,

4) cenovnik utvrđen aktom Gradskog veća iz člana 3. ove odluke,

5) ugovor o radu za taksi vozača zaposlenog kod taksi prevoznika,

6) dokaz o osiguranju putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja,

7) obaveštenje Gradske uprave grada Loznice - Odeljenja za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije o broju telefona na koji korisnik taksi prevoza može izjaviti pritužbe na pruženu taksi uslugu,

8) fotokopiju saglasnosti ili saglasnost u elektronskom obliku iz člana 8. stav 4. i 5. u skladu sa odredbama ove odluke,

9) drugu dokumentaciju utvrđenu važećim propisima.

Član 14

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz započne:

1) sa taksi stajališta,

2) na radio ili telefonski poziv.

Izuzetno, ako je taksi vozilo slobodno i u pokretu, na odgovarajući znak putnika, taksi prevoznik može da zaustavi taksi vozilo i da započne taksi prevoz i van taksi stajališta.

Član 15

Zabranjeno je parkiranje taksi vozila van taksi stajališta.

Taksi prevoznik ne može koristiti autobuska stajališta, osim u slučajevima propisanim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Na taksi stajalištu zabranjeno je parkiranje osim za taksi vozila.

Član 16

Kada taksi prevoznik koristi taksi vozilo za sopstvene potrebe, dužan je da krovnu oznaku iz člana 8. stav 1. tačka 9) ove odluke prekrije na odgovarajući način ili da je privremeno skine sa vozila.

Član 17

Taksi vozač može pristati na svako taksi stajalište.

Taksi vozač dužan je da pristane na prvo slobodno taksi mesto na taksi stajalištu.

Član 18

Taksi stajališta se moraju obeležiti odgovarajućom horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Poslovi izgradnje, uređenja, obeležavanja, održavanja i upravljanja taksi stajališta na području grada Loznice poveravaju se Javnom preduzeću za upravljanje, planiranje i projektovanje "Loznica razvoj" Loznica (u daljem tekstu: imalac javnih ovlašćenja).

Član 19

Lokaciju za izgradnju taksi stajališta određuje imalac javnih ovlašćenja iz člana 18. stav 2. ove odluke uz prethodnu saglasnost Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Imalac javnih ovlašćenja iz stava 1. ovog člana dužan je da pre pribavljanja saglasnosti Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, pribavi mišljenje Odeljenja za planiranje i izgradnju Gradske uprave grada Loznice i Policijske stanice u Loznici.

Član 20

Taksi vozač je dužan da sedi u taksi vozilu ili da se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini kada je parkirano na taksi stajalištu.

Član 21

Ukoliko taksi vozač nije uključio taksimetar u smislu odredaba Zakona i ove odluke, putnik nije dužan da plati uslugu prevoza.

U cenu taksi prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga putnika.

Član 22

Taksi vozač je dužan da se prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Ako više putnika istovremeno koristi jedno taksi vozilo, iznos koji pokaže taksimetar plaćaju zajedno svi putnici koji su koristili istu relaciju ili na drugi pogodan način u skladu sa dogovorom putnika.

Relacijom u smislu stava 2. ovog člana smatra se taksi prevoz putnika taksi vozilom od mesta ulaska putnika do mesta završetka prevoza.

Putnik koji je naručio, odnosno započeo taksi prevoz na određenoj relaciji ima pravo da mu se usluga taksi prevoza do odredišta obavi bez prijema drugih putnika.

Član 23

Ako taksi vozač dođe po pozivu na određeno mesto, a usluga taksi prevoza ne bude obavljena krivicom naručioca, naručilac usluge prevoza je dužan da plati troškove dolaska taksi vozila.

Član 24

Ako je taksi vozač u nemogućnosti da započetu vožnju završi usled kvara taksi vozila i slično, dužan je da u najkraćem roku obezbedi putniku drugo taksi vozilo o svom trošku.

Član 25

Taksi vozač muškarac u toku obavljanja taksi prevoza mora biti uredno ošišan i obrijan ili da ima urednu bradu i brkove, ne sme nositi trenerku, kratke pantalone, sportski šorts i papuče.

Taksi vozač žena u toku obavljanja taksi prevoza ne sme nositi trenerku, kratke pantalone, sportski šorts i papuče.

Taksi vozač je dužan da se ponaša u skladu sa članom 91a. i 91g. Zakona.

III LIMO SERVIS

Član 26

Privredno društvo ili preduzetnik može da obavlja limo servis na teritoriji grada Loznice ako poseduje rešenje Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, kojim je utvrđeno da privredno društvo ili preduzetnik ispunjava uslove u pogledu sedišta, uslove u pogledu poslovnog ugleda, kao i uslove u pogledu vozila i vozača propisane odredbama Zakona.

Član 27

Privredno društvo, odnosno preduzetnik zahtev za dobijanje rešenja iz člana 26. ove odluke podnosi Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj na propisanom obrascu.

Uz zahtev se podnosi:

1) rešenje o obavljanju delatnosti koje donosi Agencija za privredne registre,

2) dokaz o uplati odgovarajućih taksi,

3) rešenje saobraćajnog inspektora o utvrđivanju ispunjenosti uslova za putničko vozilo kojim se obavlja limo servis sa rokom važenja od tri godine,

4) rešenje saobraćajnog inspektora o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozača koji upravlja putničkim vozilom kojim se obavlja limo servis sa rokom važenja od tri godine.

Uslovi za putničko vozilo i vozača iz stava 2. tačke 3) i 4) ovog člana za obavljanje limo servisa na teritoriji grada Loznice propisani su odredbama Zakona.

Zahtev za proveru ispunjenosti uslova za putničko vozilo i vozača saobraćajnom inspektoru može podneti samo preduzetnik ili privredno društvo koji ispunjava uslov poslovnog ugleda u smislu odredaba Zakona i ove odluke.

Ispunjenost uslova za putničko vozilo i vozača iz stava 3. ovog člana utvrđuje saobraćajni inspektor, koji donosi rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za putničko vozilo i vozača sa rokom važenja od tri godine.

Za svako naredno putničko vozilo i sledećeg vozača, u smislu stava 2. tačke 3) i 4) i stava 3. ovog člana, privredno društvo ili preduzetnik koje poseduje rešenje iz člana 26. ove odluke podnosi zahtev saobraćajnom inspektoru za utvrđivanje ispunjenosti uslova za putničko vozilo i/ ili vozača u skladu sa stavom 3, 4. i 5. ovog člana.

Rešenja saobraćajnog inspektora o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozača i vozilo za obavljanje limo servisa na teritoriji grada Loznice su sastavni deo rešenja iz člana 26. ove odluke.

Rešenje iz člana 26. ove odluke je konačno i protiv istog se može pokrenuti upravni spor.

Član 28

Privredno društvo ili preduzetnik koje poseduje rešenje iz člana 26. ove odluke je dužno da Gradskoj upravi Loznica - Odeljenju za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije - saobraćajnom inspektoru, prijavi svaku promenu u pogledu vozila koja se odnose na navedeno rešenje, u roku od 15 dana od dana nastale promene, te saobraćajni inspektor donosi novo rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozilo sa rokom važenja od tri godine u smislu odredaba Zakona i ove odluke i isto, po službenoj dužnosti, dostavlja Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

U slučaju promene vozila ili promene podataka u vezi sa postojećim vozilom kojim se obavlja limo servis, rešenjem o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozilo iz stava 1. ovog člana stavlja se van snage prethodno rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za staro vozilo, odnosno vozilo za koje je nastala promena podataka, u smislu odredaba Zakona i ove odluke.

Privredno društvo ili preduzetnik koje poseduje rešenje iz člana 26. ove Odluke je dužno da prijavi Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj svaku promenu u pogledu sedišta koje je uneto u navedeno rešenje, u roku od 15 dana od dana nastale promene, te će se nastale promene uneti u ovo rešenje.

Član 29

Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj vodi evidenciju privrednih društava i preduzetnika koji poseduju rešenje iz člana 26. ove odluke.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži poslovno ime privrednog društva i preduzetnika, broj i datum rešenja iz člana 26. ove odluke i registarske oznake putničkih vozila kojima imaju pravo da obavljaju prevoz.

Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj je dužno da dva puta godišnje dostavi ministarstvu nadležnom za poslove saobraćaja izveštaj o privrednim subjektima koji imaju pravo da obavljaju limo servis, sa podacima iz stava 2. ovog člana.

Izveštaj iz stava 3. ovog člana za prvih šest meseci tekuće godine dostavlja se najkasnije do 15. jula tekuće godine, a za drugih šest meseci tekuće godine najkasnije do 15. januara naredne godine.

Član 30

Privredno društvo ili preduzetnik koji poseduje rešenje iz člana 26. ove odluke mora podneti redovno zahtev za proveru ispunjenosti uslova za vozača, odnosno vozilo saobraćajnom inspektoru najkasnije u roku od tri godine od dana izdavanja prethodnog rešenja o utvrđivanju ispunjenosti ovih uslova, ukoliko u navedenom periodu nije bilo promena u vezi sa ispunjenošću uslova za vozača, odnosno vozilo, a po potrebi i ranije u slučaju nastalih promena u vezi sa ispunjenošću uslova za vozača, odnosno vozilo, u smislu odredaba Zakona i ove odluke.

Ako se u vršenju provere ispunjenosti uslova u skladu sa stavom 1. ovog člana utvrdi da je privredno društvo ili preduzetnik prestao da ispunjava neki od uslova za obavljanje limo servisa, Gradsko veće ukinuće rešenje iz člana 26. ove odluke, s tim što se pre ukidanja ovog rešenja određuje rok ne duži od 30 dana u kome je prevoznik dužan da dostavi dokaze o ispunjenosti propisanih uslova, osim dokaza o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija.

Član 31

U vozilu kojim se obavlja limo servis mora se nalaziti:

1) fotokopija rešenja ili rešenje u elektronskom obliku iz člana 26. ove odluke, kao i rešenja koja čine sastavni deo ovog rešenja, i to:

- rešenje saobraćajnog inspektora o utvrđivanju ispunjenosti uslova za putničko vozilo kojim se obavlja limo servis sa rokom važenja od tri godine,

- rešenje saobraćajnog inspektora o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozača koji upravlja putničkim vozilom kojim se obavlja limo servis sa rokom važenja od tri godine,

2) ugovor na osnovu koga se obavlja limo servis, zaključen u pisanom ili elektronskom obliku, kojim se putničko vozilo iznajmljuje u celini, u skladu sa odredbama Zakona,

3) ugovor o radu za vozača, odnosno drugi ugovor u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, odnosno po osnovu rada ili overena fotokopija, odnosno elektronski oblik tih ugovora za vozače koji su radno angažovani,

4) dokumentacija iz koje se nesumnjivo može utvrditi svrha, cilj i trajanje putovanja, kao i način obračunavanja cene prevoza,

5) druga dokumentacija utvrđena važećim propisima.

IV PRAĆENJE SPROVOĐENJA, INSPEKCIJSKI I KOMUNALNO-POLICIJSKI NADZOR

Član 32

Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj dužno je da prati sprovođenje ove odluke i preduzima mere, odnosno analizira efekte njene primene.

Član 33

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava grada Loznice - Odeljenja za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije preko saobraćajnog inspektora.

Član 34

Komunalno-policijski nadzor nad sprovođenjem komunalnog i drugog, ovom odlukom i zakonom, uređenog reda u oblasti taksi prevoza i limo servisa, propisanog ovom odlukom, vrši Gradska uprava grada Loznice - Odeljenja za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije preko komunalnog policajca.

Član 35

Saobraćajni inspektor, odnosno komunalni policajac ima pravo i dužnost da u vršenju nadzora:

1) pregleda vozila kojima se obavlja taksi prevoz i limo servis, kontroliše potrebnu dokumentaciju za vozilo (saobraćajne dozvole, ugovore o lizingu, rešenja, odobrenja, auto-taksi dozvole i dr.);

2) utvrđuje identitete taksi prevoznika, taksi vozača i drugih odgovornih lica za obavljanje taksi prevoza, kao i svih lica odgovornih za obavljanje limo servisa (kontroliše lične karte, vozačke dozvole, ugovore o radu, rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za taksi vozače - taksi dozvole za taksi vozače, rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za vozače limo servisa i dr.);

3) kontroliše prevozničke isprave, odnosno dokumentaciju za obavljanje delatnosti (rešenja o upisu u Registar Agencije za privredne registre, rešenja o obavljanju delatnosti i dr.);

4) kontroliše potvrde o obavljenom lekarskom pregledu - uverenja o zdravstvenoj sposobnosti;

5) kontroliše otvaranje, rad, izgradnju, uređenje, obeležavanje, održavanje i upravljanje taksi stajalištima;

6) nastupi kao anonimni korisnik usluge (prikriveni putnik) samo u slučajevima kada se korišćenjem drugih dokaznih radnji ne mogu prikupiti podaci od značaja za vršenje inspekcijskog nadzora ili bi to bilo znatno otežano, odnosno ukoliko osnovano sumnja da se radi o neregistrovanoj delatnosti, uz prethodno pribavljanje posebnog pisanog naloga za inspekcijski nadzor;

7) kontroliše rad taksi prevoznika i prevoznika limo servisa, kao i druga prava i dužnosti u vezi sa obavljanjem taksi prevoza i limo servisa u skladu sa važećim propisima.

Član 36

U vršenju inspekcijskog, odnosno komunalno-policijskog nadzora, saobraćajni inspektor, odnosno komunalni policajac je dužan i ovlašćen da:

1) naredi otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjenosti uslova za taksi vozila kojim se obavlja taksi prevoz i za vozila limo servisa;

2) naredi otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjenosti uslova za taksi vozača koji obavlja taksi prevoz i vozača limo servisa;

3) naredi otklanjanje nedostataka, odnosno promenu podataka u vezi sa obavljanjem delatnosti u Agenciji za privredne registre;

4) ako utvrdi nepravilnosti u ispunjenosti uslova propisanih zakonom i ovom odlukom, pored naredbe za otklanjanje nedostataka saobraćajni inspektor doneće i rešenje o neispunjavanju uslova i privremenom oduzimanju taksi tablica i auto-taksi dozvole, a sve do ispunjenja potrebnih uslova;

5) zabrani otvaranje taksi stajališta suprotno odredbama ove odluke;

6) izda prekršajni nalog za prekršaje ustanovljene ovom odlukom, zakonom ili propisom donetim na osnovu zakona;

7) podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje ustanovljene ovom odlukom, zakonom ili propisom donetim na osnovu zakona;

8) obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti;

9) preduzima i druge mere utvrđene ovom odlukom i zakonom.

Član 37

U vršenju inspekcijskog nadzora, saobraćajni inspektor, odnosno komunalni policajac je dužan i ovlašćen da:

1) isključi taksi vozilo kojim se prevoz putnika obavlja protivno odredbama ove odluke, zakona i propisa donetih na osnovu zakona, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 10 dana, a u slučaju ponovnog isključivanja taksi vozila istog taksi prevoznika, u trajanju od 30 dana;

2) isključi putničko vozilo kojim se limo servis obavlja protivno odredbama Zakona, ove odluke i drugih važećih propisa, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od deset dana, a u slučaju ponovnog isključivanja putničkog vozila istog prevoznika, u trajanju od 30 dana;

3) naredi taksi prevozniku i prevozniku limo servisa da u određenom roku otkloni uočene nedostatke i nepravilnosti u radu, ako taksi prevoznik ili prevoznik limo servisa obavlja prevoz putnika suprotno odredbama ove odluke, zakona i propisa donetih na osnovu zakona;

4) privremeno oduzme taksi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, a koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa, do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe i izda potvrdu o oduzimanju putničkog vozila;

5) privremeno oduzme taksi tablice i auto-taksi dozvolu do otklanjanja utvrđene nepravilnosti i izda potvrdu o oduzimanju iste.

Saobraćajni inspektor, odnosno komunalni policajac je dužan da bez odlaganja o preduzetoj meri iz stava 1. tačke 1) i tačke 2) ovog člana obavesti Policijsku stanicu Loznica.

Član 38

Saobraćajni inspektor, odnosno komunalni policajac u vršenju inspekcijskog, odnosno komunalno-policijskog nadzora u oblasti taksi prevoza i limo servisa je dužan i ovlašćen da preduzima i druge mere propisane Zakonom i drugim važećim propisima.

Preduzetnici, pravna lica i zaposleni u oblasti taksi prevoza i limo servisa su dužni da omoguće nesmetano vršenje poslova inspekcijskog, komunalno-policijskog nadzora i kontrole sprovođenja odredaba ove odluke.

Član 39

U slučaju sumnje da se delatnošću taksi prevoza i limo servisa bave neovlašćena lica, saobraćajni inspektor i/ ili komunalni policajac imaju dužnost da takvo vozilo zaustave i utvrde ispunjenost uslova za obavljanje taksi prevoza i limo servisa u skladu sa ovom odlukom i zakonom.

Član 40

Zaustavljanje vozila iz člana 39. ove odluke, vozila sa taksi tablicama i vozila kojima se obavlja limo servis vrši se isticanjem tablice: "STOP INSPEKCIJA", odnosno: "STOP KOMUNALNA POLICIJA".

Vozač vozila iz stava 1. ovog člana dužan je da zaustavi vozilo i da postupi po nalogu saobraćajnog inspektora i/ili komunalnog policajca.

V KAZNENE ODREDBE

Član 41

Novčanom kaznom od 40.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) taksi prevoz putnika obavlja suprotno odredbama člana 5, člana 6. st. 1. tačke od 1) do 5) i člana 7. st. 1. i 2. ove odluke;

2) kao taksi stajališta odredi i koristi prostor koji je u suprotnosti sa aktom iz člana 4. ove odluke kojim se određuju taksi stajališta;

3) taksi prevoz putnika obavlja suprotno odredbama člana 8. st. 1. tačka 1), 3), 4), 5), 6), 7), 8), 9), 10) i st. 3. ove odluke;

4) ne postupi po obavezama iz člana 10. st. 10. ove odluke;

5) ne postupi po obavezama iz člana 11. ove odluke;

6) postupi suprotno članu 14. ove odluke;

7) postupi suprotno članu 15. st. 1. i 2. (u smislu autobuskih stajališta određenih za gradsko-prigradski prevoz) ove odluke, ;

8) postupi suprotno članu 16. ove odluke;

9) postupi suprotno članu 17. st. 2. ove odluke;

10) postupi suprotno članu 20. ove odluke;

11) postupi suprotno članu 22. st. 1 ove odluke;

12) ne utvrdi cenu prevoza putnika u skladu sa članom 21. i 22. ove odluke (u slučaju da više putnika koristi jedno taksi vozilo);

13) ne postupi po obavezama iz člana 24. ove odluke;

14) ne postupa u skladu sa članom 25. ove odluke;

15) postupi suprotno članu 30. st. 1. ove odluke;

16) ne omogući nesmetano vršenje poslova inspekcijskog, komunalno-policijskog nadzora i kontrole sprovođenja odredaba ove odluke;

17) koristi istovremeno original i duplikat iste auto-taksi dozvole, odnosno duplikate iste auto-taksi dozvole.

Član 42

Novčanom kaznom propisanom Zakonom kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) ne postupi po obavezi iz člana 3. st. 4. ove odluke;

2) obavlja taksi prevoz putnika, a ne ispunjava uslove iz člana 6. st. 1. tačka 6. ove odluke;

3) taksi prevoz putnika obavlja suprotno odredbama člana 8. st. 6. ove odluke;

4) ne postupi po obavezama iz člana 13. st. 1. od tačke 1) do 9) ove odluke;

5) postupi suprotno članu 15. st. 2. (u smislu autobuskih stajališta određenih za međumesni prevoz) ove odluke;

6) limo servis obavlja suprotno odredbama člana 26. ove odluke;

7) postupi suprotno članu 28. st. 1. i 3. ove odluke;

8) postupi suprotno članu 31. ove odluke.

Član 43

Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ako:

1) obavlja taksi prevoz putnika suprotno odredbama člana 5. ove odluke;

2) kao taksi stajališta odredi i koristi prostor koji je u suprotnosti sa aktom iz člana 4. ove odluke kojim se određuju taksi stajališta;

3) taksi prevoz putnika obavlja, a ne ispunjava uslove iz člana 6. st. 2. tačke od 1) do 5) i člana 7. st. 1. i 2. ove odluke;

4) taksi prevoz putnika obavlja suprotno odredbama člana 8. st. 1. tačka 1), 3), 4), 5), 6), 7), 8), 9), 10) i st. 3. ove odluke;

5) ne postupi po obavezama iz člana 10. st. 10. ove odluke;

6) ne postupi po obavezama iz člana 11. ove odluke;

7) postupi suprotno članu 14. ove odluke;

8) postupi suprotno članu 15. st. 1. i 2. (u smislu autobuskih stajališta određenih za gradsko-prigradski prevoz) ove odluke;

9) postupi suprotno članu 16. ove odluke;

10) postupi suprotno članu 17. st. 2. ove odluke;

11) postupi suprotno članu 20. ove odluke;

12) postupi suprotno članu 22. st. 1 ove odluke;

13) ne utvrdi cenu prevoza putnika u skladu sa članom 21. i 22. ove odluke (u slučaju da više putnika koristi jedno taksi vozilo);

14) ne postupi po obavezama iz člana 24. ove odluke;

15) ne postupa u skladu sa članom 25. ove odluke;

16) postupi suprotno članu 30. st. 1. ove odluke;

17) ne omogući nesmetano vršenje poslova inspekcijskog, komunalno-policijskog nadzora i kontrole sprovođenja odredaba ove odluke;

18) koristi istovremeno original i duplikat iste auto-taksi dozvole, odnosno duplikate iste auto-taksi dozvole.

Novčanom kaznom od 15.000 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u privrednom društvu.

Član 44

Novčanom kaznom propisanom Zakonom kazniće se za prekršaj privredno društvo ako:

1) ne postupi po obavezi iz člana 3. stav 4. ove odluke;

2) obavlja taksi prevoz putnika, a ne ispunjava uslove iz člana 6. stav 2. tačka 6) ove odluke;

3) obavlja taksi prevoz putnika suprotno odredbama člana 8. st. 6. ove odluke;

4) ne postupi po obavezama iz člana 13. stav 1. od tačke 1) do 9) ove odluke;

5) postupi suprotno članu 15. st. 2. (u smislu autobuskih stajališta određenih za međumesni prevoz) ove odluke;

6) limo servis obavlja suprotno odredbama člana 26. ove odluke;

7) postupi suprotno članu 28. st. 1. i 3. ove odluke;

8) postupi suprotno članu 31. ove odluke.

Novčanom kaznom predviđenom Zakonom za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u privrednom društvu.

Član 45

Novčanom kaznom propisanom zakonom kazniće se za prekršaj vozač ili vlasnik vozila ukoliko vozač nije identifikovan na licu mesta, koji postupi suprotno odredbama iz člana 40. st. 2. ove odluke.

Član 46

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač ili vlasnik vozila ukoliko vozač nije identifikovan na licu mesta, ako postupi suprotno članu 15. st. 3. ove odluke.

Član 47

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1) taksi stajališta odredi i koristi prostor koji je u suprotnosti sa aktom iz člana 4. ove odluke kojim se određuju taksi stajališta;

2) postupi suprotno članu 23. ove odluke.

Član 48

Novčanom kaznom propisanom zakonom kazniće se za prekršaj fizičko lice ako obavlja taksi prevoz, a nema odobrenje ili obavlja limo servis, a nema rešenje iz člana 26. ove Odluke.

Član 49

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj imalac javnog ovlašćenja iz ove odluke ako postupi suprotno odredbama člana 18. i 19. ove odluke.

Ukoliko su za prekršaje (postupanja koja su u suprotnosti sa odredbama ove odluke) privrednog društva, odgovornog lica u privrednom društvu, preduzetnika ili fizičkog lica, propisane odgovarajuće novčane kazne Zakonom, primenjivaće se odredbe Zakona.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 50

Sva rešenja o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika, auto-taksi dozvole, rešenja o ispunjenosti uslova za taksi vozila i rešenja o ispunjenosti uslova za taksi vozače (taksi dozvole za taksi vozača), izdata do dana stupanja na snagu ove odluke, a za aktivne registrovane taksi prevoznike, kao i za aktivna taksi vozila i aktivne taksi vozače, ostaju na snazi.

Rešenja saobraćajnog inspektora o utvrđivanju ispunjenosti uslova za aktivna taksi vozila i aktivne taksi vozače koja su izdata do dana stupanja na snagu ove odluke važe najduže tri godine od dana stupanja na snagu ove odluke, a ponovna provera ispunjenosti uslova za taksi vozila i taksi vozače vršiće se u skladu sa odredbama ove odluke.

Registrovani taksi prevoznici koji poseduju rešenja o odobrenju za obavljanje taksi prevoza putnika izdata pre stupanja na snagu ove Odluke, čije taksi vozilo ne ispunjava uslove propisane normom "EURO 3", mogu obavljati delatnost taksi prevoza, samo pod uslovom da je to vozilo upisano u auto-taksi dozvoli.

Taksi vozilo iz stava 3. ovog člana obeleženo je taksi tablicama crvene boje.

U slučaju da taksi prevoznik iz stava 3. ovog člana, u toku obavljanja delatnosti menja registarske tablice ili taksimetar na taksi vozilu iz stava 3. ovog člana, dužan je da postupi u skladu sa odredbama člana 11. ove odluke.

U slučaju da taksi prevoznik menja vozilo iz stava 3. ovog člana primenjuju se odredbe ove odluke.

Član 51

U slučaju da registrovani taksi prevoznik izgubi ili trajno ošteti original auto-taksi dozvolu, istom se izdaje duplikat auto-taksi dozvola, uz prethodno datu izjavu registrovanog taksi prevoznika javnom beležniku (datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću), a o činjeničnom stanju u vezi sa izgubljenom ili trajno oštećenom original auto-taksi dozvolom, kao i plaćanje odgovarajuće lokalne administrativne takse propisane za izdavanje auto-taksi dozvole.

Trajno oštećenu original auto-taksi dozvolu registrovani taksi prevoznik vraća Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj, a pre dobijanja duplikat auto-taksi dozvole iz stava 1. ovog člana.

Duplikat auto-taksi dozvola iz stava 1. ovog člana ima isti broj i datum izdavanja kao original auto-taksi dozvola, a u istu se unose podaci o registrovanom taksi prevozniku u skladu sa odredbama ove odluke, kao i poslednje aktivno taksi vozilo registrovanog taksi prevoznika.

Ukoliko registrovani taksi prevoznik izgubi ili trajno ošteti duplikat auto-taksi dozvolu iz stava 1. ovog člana, sprovodi se isti postupak kao i u slučaju gubitka ili trajnog oštećenja original auto-taksi dozvole, a u skladu sa odredbama ovog člana.

Izdavanjem duplikata auto-taksi dozvole u smislu stava 1. i stava 4. ovog člana, prestaje da važi prethodno izdata original ili duplikat auto-taksi dozvola.

U slučaju da se popuni prostor za promenu podataka u original ili duplikat auto-taksi dozvoli, istoj se dodaje novi prostor za promenu podataka u koji se unose odgovarajući podaci u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 52

Registrovani taksi prevoznici na teritoriji grada Loznice, koji su na dan stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", br. 83/2018) imali status taksi prevoznika u skladu sa važećim propisima, smatra se da ispunjavaju uslov u smislu posedovanja saglasnosti iz člana 8. stav 4, 5 i 6. ove odluke, stim što su dužni da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu navedenog zakona ispune uslov iz člana 8. stava 1. tačka 9. ove odluke.

Za registrovane taksi prevoznike na teritoriji grada Loznice, koji su na dan stupanja na snagu ove odluke imali status taksi prevoznika u skladu sa važećim propisima, broj šasije taksi vozila će se upisivati u odobrenje i u registar taksi prevoznika, taksi vozila i taksi tablica/krovnih oznaka prilikom prve naredne promene vozila.

Na sve što u vezi sa obavljanjem taksi prevoza i limo servisa nije propisano ovom odlukom primenjivaće se odgovarajuće odredbe Zakona.

Član 53

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", br. 12/2015 i 2/2017 - dr. odluka).

Član 54

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".