ODLUKA

O OBJAVLJIVANJU GRADSKIH PROPISA I DRUGIH AKATA I O IZDAVANJU "SLUŽBENOG LISTA GRADA BORA"

("Sl. list grada Bora", br. 14/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Propisi i drugi akti organa i službi grada Bora objavljuju se u "Službenom listu grada Bora " i na oglasnoj tabli organa i službi grada Bora.

Član 2

Propisi i drugi akti objavljuju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom i u tekstu koji je utvrdio donosilac.

II "SLUŽBENI LIST GRADA BORA"

1. Propisi i akti koji se objavljuju

Član 3

U "Službenom listu grada Bora " objavljuju se:

- Statut grada, poslovnik Skupštine, budžet i završni račun grada, propisi koje donosi Skupština, program razvoja grada i pojedinih delatnosti, urbanistički akti, program uređenja građevinskog zemljišta, propisi o saradnji i udruživanju sa drugim jedinicama lokalne samouprave, propisi o saradnji i udruživanju u međunarodne organizacije lokalnih vlasti i saradnji sa lokalnim vlastima drugih država, akti o osnivanju javnih preduzeća, ustanova, organizacija i službi grada, akti o izboru, postavljenju i razrešenju lica na funkcijama u organima i službama grada, javnim preduzećima i ustanovama, autentična tumačenja kao i drugi akti Skupštine grada za koje ona odluči da se objave u "Službenom listu grada Bora";

- pravilnici, uputstva, naredbe rešenja i drugi akti gradonačelnika grada Bora;

- poslovnik Gradskog veća i drugi akti Gradskog veća, za koje ono odluči da se objave;

- akti gradske izborne komisije;

- opšti i drugi akti službi grada Bora (uprave, službe, pravobranilaštvo grada Bora, ombudsman) za koje je propisima grada određeno da se objave u "Službenom listu grada Bora ";

- odluke Ustavnog suda kojima je ocenjivana ustavnost i zakonitost gradskih propisa i drugih opštih akata;

- saglasnosti ministarstva;

- ispravke propisa i drugih akata objavljenih u "Službenom listu grada Bora";

- drugi akti za koje je to određeno zakonom ili propisom grada Bora.

Član 4

U "Službenom listu grada Bora", mogu se objavljivati akti javnih preduzeća, ustanova, službi i organizacija čiji je osnivač grad Bor, kao i akti mesnih zajednica, kada je to tim aktima određeno.

2. Objavljivanje propisa i drugih akata

Član 5

Propisi i drugi akti objavljuju se u "Službenom listu grada Bora" kada se redakciji dostavi propratni akt za objavljivanje sa izvornim tekstom propisa ili drugog akta koji treba objaviti.

Član 6

O objavljivanju propisa i akata Skupštine grada, Gradskog veća i gradonačelnika grada Bora staraju se zaposleni u organizacionoj jedinici - Službi za skupštinske poslove.

O objavljivanju odluka Ustavnog suda i saglasnosti ministarstva stara se sekretar Skupštine grada, a o objavljivanju akata Gradske uprave stara se načelnik.

Član 7

Ispravke objavljenih tekstova u "Službenom listu grada Bora", vrše se na osnovu naloga donosioca uz koji se obavezno dostavlja i tekst ispravke.

Kada je u objavljivanju izvornog teksta propisa ili drugog akta napravljena tehnička greška, ispravku će izvršiti redakcija "Službenog lista grada Bora".

Član 8

Ukoliko propis ili drugi akt, dostavljen na objavljivanje, sadrži greške u imenima i brojevima, očigledne greške u pisanju i računanju, kao i očigledne pravno-tehničke greške o podacima, činjenicama i aktima, koji predstavljaju opšte poznate činjenice, redakcija može uočene greške ispraviti uz prethodno upoznavanje donosioca akta i objaviti ispravljen tekst propisa ili drugog akta u "Službenom listu grada Bora".

3. Izdavanje "Službenog lista grada Bora"

Član 9

"Službeni list grada Bora" izdaje Gradska uprava grada Bora - Služba za skupštinske poslove.

"Službeni list grada Bora" štampa Služba za skupštinske poslove.

Štampanje "Službenog lista grada Bora" može se poveriti drugom pravnom licu ili preduzetniku, koji obavlja navedenu delatnost.

Član 10

"Službeni list grada Bora" izlazi, po potrebi.

Dan izlaska "Službenom listu grada Bora" je datum označen na "Službenom listu grada Bora".

Registar propisa objavljenih u "Službenom listu grada Bora" izdaje se jednom godišnje, nakon izdavanja poslednjeg broja "Službenog lista grada Bora" u godini za koju se registar propisa izdaje.

Član 11

Poslove odgovornog urednika "Službenog lista grada Bora" vrši sekretar Skupštine grada Bora.

Poslove redakcije "Službenog lista grada Bora" obavljaju zaposleni u organizacionoj jedinici u kojoj se vrše poslovi izdavanja lista.

Član 12

Odgovorni urednik "Službenog lista grada Bora" uređuje list, određuje propise i druge akte za svaki list i redosled njihovog objavljivanja, datum izlaženja svakog broja "Službenog lista grada Bora" i odobrava štampu.

Član 13

Redakcija lista tehnički uređuje list, vrši korekturu i lekturu lista, obavlja poslove obrade, pripreme za štampu i dostavu lista korisnicima i pretplatnicima, vodi evidenciju pretplatnika, daje nalog za fakturisanje i arhivira izvorne tekstove koji su objavljeni u "Službenom listu grada Bora".

4. Izgled "Službenog lista grada Bora"

Član 14

"Službeni list grada Bora" štampa se u formatu A-4, dvostubačno. Širina stupca je 8,5 cm, dužina 25,5 cm, a razmak između dva stupca je 0,6 cm. U zavisnosti od akta koji se objavljuje, "Službeni list grada Bora" može se štampati na formatu A-4 jednostubačno, sa širinom stupca 17 cm i dužinom 25,5 cm.

Član 15

"Službeni list grada Bora" ima prednju, srednje i zadnju stranu.

Član 16

Izgled prednje strane "Službenog lista grada Bora" ima dva dela:

- prvi deo sadrži simbol grada Bora i naziv "Službeni list grada Bora",

- drugi deo sadrži godinu izdavanja, broj lista, mesto i datum, cenu broja i godišnju pretplatu.

Član 17

Srednje strane "Službenog lista grada Bora" u hederu sadrže:

- parne strane: broj strane, broj lista, naziv lista i datum,

- neparne strane: datum, naziv lista, broj lista i broj strane.

Član 18

Na zadnjoj strani "Službenog lista grada Bora" nalazi se impresum koji sadrži: naziv i sedište izdavača, lično ime odgovornog urednika, telefon redakcije i službe pretplate, broj uplatnog računa.

Ispod impresuma u margini objavljuje se naziv i sedište službe grada Bora koja vrši štampu.

Neposredno u prostoru pre impresuma obavezno se objavljuje sadržaj propisa i drugih akata, objavljenih u tom broju, sa nazivom donosioca.

5. Tiraž, cena i naknada za objavljivanje u "Službenom listu grada Bora"

Član 19

"Službeni list grada Bora" štampa se u tiražu od 60 primeraka.

Odgovorni urednik može povećati ili smanjiti tiraž lista zavisno od broja korisnika, pretplatnika i zahteva za pojedinim primercima lista.

Član 20

Godišnju pretplatu "Službeni list grada Bora" i cenu pojedinačnog broja "Službeni list grada Bora" određuje Gradsko veće na predlog odgovornog urednika "Službenog lista grada Bora".

Član 21

Licima na funkcijama u organima i službama grada Bora, odbornicima, ombudsmanu, pravobraniocu, Gradskoj upravi grada Bora i političkim strankama koje su zastupljene u Skupštini grada Bora, "Službeni list grada Bora" dostavlja se bez naknade.

6. Sredstva za izdavanje "Službenog lista grada Bora"

Član 22

Sredstva za izdavanje "Službenog lista grada Bora" obezbeđuju se:

- u budžetu grada Bora

- iz pretplate,

- iz naknade za objavljivanje oglasa i konkursa.

III OGLASNA TABLA ORGANA I SLUŽBI GRADA BORA

Član 23

Na oglasnoj tabli organa i službi grada Bora objavljuju se opšti akti organa i službi grada Bora koji se ne objavljuju u "Službenom listu grada Bora", a za koje postoji zakonom propisana obaveza objavljivanja, odnosno, koji stupaju na snagu nakon objavljivanja.

Na oglasnoj tabli mogu se objaviti i drugi akti organa i službi grada Bora, kada njihov donosilac odluči da se objave na taj način.

Član 24

Oglasna tabla organa i službi grada Bora nalazi se u zgradi grada Bora u Boru, u Ul. Moše Pijade br. 3.

Član 25

Objavljivanje propisa i akata na oglasnoj tabli vrši se isticanjem izvornog teksta propisa, odnosno akta.

Dan isticanja propisa i akta na oglasnoj tabli je dan objavljivanja propisa, odnosno akta.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o objavljivanju opštinskih propisa i drugih akata i o izdavanju "Službenog lista opštine Bor", ("Službeni list opštine Bor" br. 1/07).

Član 27

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Bora".