PROGRAM

KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BORA ZA 2019. GODINU

("Sl. list grada Bora", br. 14/2019)

Uvodne odredbe

1. Odlukom o osnivanju budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Bor, br. 415-2/2010-I od 6.04.2010. osnovan je budžetski fond za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu budžetski fond) na neodređeno vreme, kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora. Svrha osnivanja budžetskog fonda je ostvarivanje ciljeva i načela zaštite životne sredine, obezbeđivanje uslova za održivo korišćenje, zaštitu i unapređenje životne sredine kao i zaštita čoveka i razvoj u zdravoj životnoj sredini. U skladu sa navedenom Odlukom pristupilo se izradi nacrta programa rada budžetskog fonda za 2019. godinu kojim se utvrđuju planirani prihodi i namena korišćenja sredstava za aktivnosti koje se planiraju u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u 2019. godini a koje su u skladu sa Nacionalnim programom i Lokalnim ekološkim akcionim planom.

U tabeli 1. prikazani su ostvareni prihodi i rashodi u 2018. godini

Tabela 1. - Odnos ostvarenih prihoda i rashoda u 2018. godini

Red. br.

Uplatni račun

Opis

Planirani prihodi u 2018. god

Izvršeni rashodi u 2018. god.

%

1.

 

Posebna naknada za zaštitu i unapređenje ž. sredine

68.063.144,00

 

 

2.

 

Preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina, Fondu za zaštitu životne sredine

26.317.352,00

 

 

3.

 

Prihodi namenski iz republike - Min. privrede

7.776.000,00

 

 

4.

 

Preneto po zahtevima Fonda za zaštitu životne

 

38.233.900,00

 

 

 

Ukupno:

102.156.496,00

38.233.900,28

37,3%

Izvršeno je 37,43% ostvarenih prihoda. Na osnovu izmene člana 2. tačka 15. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS" br. 103/15), deo neutrošenih prenetih sredstava iz 2018. biće preneta za izvršenje rashoda u 2019. godini na osnovu podnetih zahteva za transfere i Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za 2019. godine.

Planirana sredstva iz budžeta za 2019. godinu iznose 70.600.632,00 dinara. neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina 15.126.456,00 dinara i namenski prihod iz republike 7.776.000,00 dinara. Ukupno planirani prihodi za izvršenje rashoda u 2019. godini iznose 93.503.088,00 dinara.

Korišćenje sredstava Fonda

2. Sredstva iz tačke 2. ovog programa koristiće se za realizaciju praktičnih, finansijski prihvatljivih programima, projekta i drugih aktivnosti, koji se mogu odmah sprovoditi u prioritetnim oblastima i na ugroženim lokacijama.

Izuzetno loše stanje sistema za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda, nameće ga kao prioritet broj jedan u politici finansiranja u oblasti zaštite životne sredine, pa je ovim programom planirano korišćenje sredstava za izradu neophodne planske i projektnotehničke dokumentacije, kao i nabavka odgovarajućih uređaja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda. Takođe, sredstva ovog programa će se koristiti za zaštitu i poboljšanje kvaliteta vazduha sprovođenjem stalnog monitoringa i izradom planova njihove zaštite. Fond će u saradnji sa Ministarstvom nadležnim za poslove zaštite životne sredine, kao i sa drugim ministarstvima i institucijama za projekte iz njihove nadležnosti, usmeravati svoje aktivnosti radi ostvarivanja sledećih programskih i planiranih ciljeva.

2.1 Podsticajne, preventivne i sanacione programe, projekte i planove čija realizacija je u skladu sa rešenjima i obavezama lokalne samouprave. Sredstva će se koristiti u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, kao i posebnim zakonima i propisima kojima se uređuje održivo upravljanje prirodnim vrednostima i zaštiti životne sredine.

- Izrada projektnotehničke dokumentacije postrojenja za prečišćavanje pijaće vode na Zlotskim i Surdupskim izvorištima

- Revizija Glavnog projekta sanacije i remedijacije postojeće gradske deponije u Boru

- Izrada elaborata o resursima i rezervama podzemnih voda izvorišta Mrljiš

- Izrada Plana i Programa energetske efikasnosti na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije.

2.2 Programe i projekte praćenja (monitoringa) stanja životne sredine u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine (čl. 69 -73)

- monitoring kvaliteta vazduha

- monitoring voda(površinske vode u koje se ulivaju otpadne komunalne i industrijske vode)

- monitoring zemljišta (koje je izloženo uticaju industrijskog zagađenja).

2.3 Aktivnosti na zaštiti i razvoju prirodnih dobara i javnih zelenih površina:

- Čišćenje divljih deponija i održavanje javnih zelenih površina

- Nabavka sadnica i cveća za uređenje javnih zelenih površina.

2.4 Subvencionisanje projekata, programa i drugih aktivnosti sa ciljem naređenja i zaštite životne sredine:

- Subvencije JKP "3.Oktobar" za nabavku kamiona - autosmećara

- Subvencije JKP "3.oktobar" za nabavku kontejnera za komunalni otpad

- Subvencija JKP "Vodovod" za kupovinu kombinovanog vozila za čišćenje kanalizacije

- Subvencija JKP "Vodovod" izrada elaborata i projekata zaštite podzemnih izvorišta voda (ispitivanje rezervi izvorišta, regeneracija bunara na Zlotskom izvorištu, izrada projekata kojim se utvrđuju mere zaštite nakon prestanka korišćenja izvorišta).

2.5 Tekuće popravke i održavanje opreme za analizu kvaliteta vazduha.

3. Finansiranje odnosno sufinansiranje aktivnosti iz tačke 2. ovog programa, vršiće se u skladu sa prilivom sredstava u budžetskom fondu opštine Bor.

4. Kada se prihodi ne ostvaruju u planiranom iznosu utvrđuju se prioritetne aktivnosti.

5. Ovaj program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Bora".