ODLUKA
O PRAVU NA NAKNADU DELA TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO ILI FIZIČKO LICE NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 15/2019)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se pravo na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, u skladu sa Zakonom (u daljem tekstu: privatna predškolska ustanova) na teritoriji grada Leskovca i koja poseduje rešenje o verifikaciji izdato od strane nadležnog Ministarstva, kao i uslovi i način za ostvarivanje ovog prava.

Član 2

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 1. ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Leskovca za svaku budžetsku godinu.

Član 3

Pravo iz člana 1. ove Odluke može da ostvari roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik, pod uslovom da je:

- državljanin Republike Srbije,

- da ima prebivalište na teritoriji gada Leskovca, odnosno izbeglo lice ili interno raseljeno lice, koje ima boravište na teritoriji grada Leskovca,

- da je podneo zahtev za upis deteta u Predškolsku ustanovu čiji je osnivač grad Leskovac ali da zbog nedovoljnih kapaciteta ustanove dete nije moglo da se upiše i da se nalazi na zvaničnoj listi čekanja za upis utvrđenoj od strane Predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Leskovac,

- da je dete upisano u privatnu predškolsku ustanovu,

- za dete koje je primljeno u Predškolsku ustanovu, u slučaju kada je drugo dete, odnosno deca, upisano u Privatnu predškolsku ustanovu, sa ciljem da sva deca iz porodice budu upisana u istu predškolsku ustanovu.

Član 4

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Leskovca nadležna za poslove iz oblasti dečje zaštite (u daljem tekstu: organizaciona jedinica) će objaviti Javni poziv za zaključivanje ugovora o učešću grada Leskovca u naknadi dela troškova boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice.

Po sprovedenom Javnom pozivu, organizaciona jedinica utvrdiće i objaviće spisak privatnih predškolskih ustanova koje ispunjavaju uslove za zaključivanje ugovora iz stava 1. ovog člana (u daljem tekstu: Spisak verifikovanih ustanova).

Na osnovu Spiska verifikovanih ustanova, Grad Leskovac će zaključiti ugovore sa svim verifikovanim privatnim predškolskim ustanovama koje ispunjavaju uslove iz Javnog poziva.

Organizaciona jedinica će u toku radne godine ažurirati Spisak iz stava 2. ovog člana u slučaju prijave novih privatnih predškolskih ustanova ili zbog nastupanja okolnosti usled kojih pojedine privatne predškolske ustanove više ne ispunjavaju uslove iz Javnog poziva.

Član 5

Pravo utvrđeno članom 1. ove Odluke ostvaruje se po propisima o opštem upravnom postupku.

Zahtev za ostvarivanje prava utvrđenog članom 1. ove Odluke podnosi se organizacionoj jedinici na obrascu zahteva koji se preuzima na sajtu Grada Leskovca, ili u Gradskom uslužnom centru.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana podnosilac zahteva prilaže:

- potvrdu Predškolske ustanove čiji je osnivač grad Leskovac da dete nije upisano zbog nedovoljnog kapaciteta ove ustanove sa tačno navedenim datumom od kojeg se dete nalazi na listi čekanja i sa naznačenim redosledom na listi čekanja,

- izvod iz matične knjige rođenih za dete (ukoliko je podnosilac zahteva staratelj, usvojitelj ili hranitelj prilaže se i rešenje centra za socijalni rad o odgovarajućem statusu),

- uverenje o državljanstvu,

- fotokopiju lične karte (ako je podnosioc zahteva izbeglica ili raseljeno lice sa teritorije Kosova i Metohije prilaže se odgovarajuća potvrda o stalnom nastanjenju na teritoriji grada Leskovca izdata od nadležnog državnog organa),

- overenu fotokopiju ugovora sa privatnom predškolskom ustanovom o upisu deteta u istu.

Za ostvarivanje prava iz člana 1. ove Odluke biće korišćena lista čekanja za upis utvrđena od strane Predškolske ustanove čiji je osnivač grad Leskovac.

Član 6

O pravu iz člana 1. ove Odluke u prvom stepenu rešava organizaciona jedinica na osnovu podnetog zahteva.

Po žalbi na prvostepeno rešenje o pravu iz člana 1. ove Odluke u drugom stepenu odlučuje Gradsko veće Grada Leskovca.

Pravo iz člana 1. ove Odluke priznaje se za radnu godinu za koju je zahtev podnet, počev od dana potpisivanja ugovora sa izabranom Privatnom predškolskom ustanovom zaključno sa početkom sledeće radne godine, odnosno sa 31. avgustom naredne godine.

Broj roditelja koji će ostvariti pravo iz člana 1. ove Odluke, zavisiće od raspoloživih budžetskih sredstava.

Član 7

Mesečni iznos naknade dela troškova boravka dece u ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice iznosi najviše do 80 % ekonomske cene boravka dece u Predškolskoj ustanovi čiji je osnivač grad Leskovac. Dnevni iznos se utvrđuje deljenjem mesečnog iznosa iz stava 1. ovog člana sa brojem radnih dana za obračunski mesec.

Ukoliko je ugovorena cena boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi niža od ekonomske cene iz stava 1. ovog člana, dnevni iznos se utvrđuje deljenjem ugovorene mesečne cene privatne predškolske ustanove sa brojem radnih dana za obračunski mesec.

Za dane odsustva deteta, priznaje se 50% od dnevnog iznosa.

Troškovi boravka deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi ne nadoknađuju se za dane vikenda, državnih i verskih praznika u Republici Srbiji, koji se praznuju i obeležavaju neradno.

Član 8

Sa privatnim predškolskim ustanovama u kojima se ostvaruje pravo iz člana 1. ove Odluke grad Leskovac zaključuje ugovor kojim se detaljno regulišu međusobna prava i obaveze.

Privatna predškolska ustanova iz stava 1. ovog člana podnosi organizacionoj jedinici mesečni izveštaj o prisutnosti deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi potpisan od strane ovlašćenog lica, do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Privatne predškolske ustanove za koje se utvrdi da su u mesečnim izveštajima o prisutnosti deteta prikazivali neistinite ili netačne podatke, gube pravo da se nađu na spisku verifikovanih privatnih predškolskih ustanova u kojima roditelji mogu da ostvare pravo na naknadu dela troškova boravka dece.

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 1. ove Odluke prenosiće se privatnim predškolskim ustanovama sa kojima grad Leskovac zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana.

Privatna predškolska ustanova je u obavezi da organizacionoj jedinici u momentu zaključenja ugovora dostavi potvrdu o raspoloživim kapacitetima za upis dece u radnoj godini na koju se ugovor odnosi.

Član 9

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik, koji je ostvario pravo iz člana 1. ove Odluke dužan je da prijavi svaku promenu koja je, po ovoj Odluci, od uticaja na ostvarivanje prava iz člana 1. ove Odluke najkasnije u roku od 5 dana od dana nastale promene.

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik, koji ostvari pravo na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak prava, dužan je da naknadi štetu u skladu sa Zakonom.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".