ODLUKA
O JAVNOM OSVETLJENJU NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 15/2019)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, poveravanje poslova za obavljanje ove delatnosti, izgradnja i rekonstrukcija objekata i instalacija javnog osvetljenja, redovno održavanje javnog osvetljenja, obezbeđenje redovnog snabdevanja električnom energijom za javno osvetljenje, način vršenja poslova javnog osvetljenja, vršenje nadzora, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje ove delatnosti na teritoriji Grada Leskovca.

Član 2

Pod javnim osvetljenjem u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva se sistem objekata, instalacija i uređaja za osvetljavanje površina javne namene i druge površine na kojima je planskim aktom predviđena izgradnja javne rasvete.

Poslovi javnog osvetljenja

Član 3

Poslovi javnog osvetljenja u smislu odredaba ove odluke su:

1. izgradnja i rekonstrukcija objekata i instalacija javnog osvetljenja;

2. redovno održavanje objekata i instalacija javnog osvetljenja (radovi na zameni svetlećih tela i drugih dotrajalih ili oštećenih elemenata, čišćenje, antikorozivna zaštita i pranje stubova i zaštitnih obloga svetlećih tela i dr.);

3. postavljanje prazničnog dekorativnog osvetljenja;

4. redovno snabdevanje električnom energijom za javno osvetljenje.

NAČIN VRŠENJA POSLOVA JAVNOG OSVETLJENJA

Član 4

Poslove javnog osvetljenja može obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt.

Poslovi javnog osvetljenja iz člana 3. ove odluke obavljaju se u skladu sa Odlukom o budžetu Grada Leskovca i Planom javnih nabavki.

Član 5

Vršilac komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja mora da ispunjava uslove za obavljanje ove komunalne delatnosti propisane Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti ("Službeni glasnik RS" broj 13/2018 i 66/2018).

Član 6

Poslovi javnog osvetljenja iz člana 3. stav 1, tačka 1,2 i 4. ove odluke obavljaju se na osnovu ugovora koji se zaključuje između Grada Leskovca i vršioca usluge u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, Zakonom o javnom-privatnom partnerstvu i propisima koji regulišu javne nabavke.

Član 7

Poslovi javnog osvetljenja iz člana 3. stav 1. tačka 2, odnosno poslovi redovnog održavanja objekata i instalacija javnog osvetljenja, odnose se na redovnu zamenu svetlećih tela i drugih dotrajalih ili oštećenih elemenata, čišćenje, bojenje, antikorozivnu zaštitu i pranje stubova i zaštitnih obloga svetlećih tela i druge poslove, radnje i aktivnosti kojima se obezbeđuje ispravno funkcionisanje javnog osvetljenja. Pod održavanjem objekata i instalacija javnog osvetljenja smatraju se i radovi kojima se vrši zamena postojećih tela savremenijim.

Poslovi javnog osvetljenja iz stava 1. ovog člana, vrše se u skladu sa ugovorom zaključenim sa vršiocem usluge odabranom u postupku javne nabavke sprovedenom u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, Zakona o komunalnim delatnostima i ostalim važećim propisima koji regulišu ovu oblast. Održavanje javnog osvetljenja vrši se prema godišnjem programu.

Program sadrži pregled poslova održavanja i ukupne vrednosti programskih poslova kao i utrošak električne energije i bliže uređenje načina vršenja usluge održavanja.

Merenje utroška električne energije za javno osvetljenje vrši se putem mernih instrumenata, a obračun na osnovu očitanog stanja na ovim instrumentima.

U slučajevima kada merni instrumenti nisu ugrađeni, obračun utroška električne energije za javno osvetljenje vrši se prema instalisanoj snazi, vremenu gorenja i ceni električne energije.

Član 8

Poslovi postavljanja prazničnog dekorativnog osvetljenja iz člana 3. st. 1, tač. 3 na teritoriji Grada Leskovca, regulišu se posebnim ugovorom koji Grad Leskovac zaključuje sa izvođačem - najpovoljnijim ponuđačem u postupku sprovedenom u skladu sa važećim propisima koji regulišu javne nabavke.

Član 9

Pod redovnim snabdevanjem električnom energijom za javno osvetljenje podrazumeva se redovna isporuka električne energije prema propisima kojima se uređuje proizvodnja i prodaja električne energije. Redovno snabdevanje električnom energijom radi obezbeđivanja javnog osvetljenja, reguliše se posebnim ugovorom o isporuci električne energije koji Grad Leskovac, u skladu sa zakonom, zaključuje sa registrovanim snabdevačem električne energije na tržištu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ugovorom iz stava 2. ovog člana, bliže se uređuje način isporuke električne energije, rokovi plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javnog osvetljenja.

Obaveze vršioca komunalne delatnosti

Član 10

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da organizuje svoj rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje:

1) trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga korisnicima pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima i standardima donesenim na osnovu zakona;

2) propisani ili ugovoreni obim i kvalitet komunalnih usluga, koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika u dobijanju usluga i zdravstvenu i higijensku ispravnost u skladu sa pozitivnim propisima;

3) preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata, postrojenja i opreme, koji služe za obavljanje komunalnih delatnosti;

4) razvoj i unapređenje kvaliteta i vrsti komunalnih usluga, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Obaveze vršioca komunalne delatnosti u slučaju planiranih prekida isporuke

Član 11

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike komunalnih usluga o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u pružanju komunalnih usluga, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u pružanju tih usluga.

Obaveze vršioca komunalne delatnosti u slučaju neplaniranih prekida isporuke

Član 12

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga, odnosno obavljanju komunalnih delatnosti, vršilac komunalne delatnosti dužan je da odmah o tome obavesti nadležni organ uprave jedinice lokalne samouprave i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja.

Ukoliko vršilac komunalne delatnosti to ne učini u roku koji odredi jedinica lokalne samouprave, nadležni organ uprave jedinice lokalne samouprave ima pravo da preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena na teret vršioca komunalne delatnosti.

Član 13

U slučaju nastupanja neplaniranih, odnosno neočekivanih poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti javnog osvetljenja, vršilac komunalne delatnosti je dužan da obezbedi osvetljenje javnih površina po sledećem redu prvenstva:

1) javno osvetljenje glavnih saobraćajnica i objekata od posebnog značaja;

2) javno osvetljenje trgova;

3) javno osvetljenje ulica;

4) javno osvetljenje pešačkih staza;

5) javno osvetljenje sportskih objekata.

NADZOR

Član 14

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke i nad zakonitošću rada vršioca komunalne delatnosti vrši Odeljenje za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu Gradske uprave grada Leskovca.

U postupku nadzora, nadležno Odeljenje Gradske uprave grada Leskovca ima pravo da neposredno izvrši kontrolu obavljanja komunalne delatnosti, i to da li se komunalna delatnost obavlja po uslovima i na način koji su određeni ovom Odlukom, kao i da o tome od vršioca komunalne delatnosti zatraži pismenu informaciju.

Vršioc komunalne delatnosti dužan je da Gradskoj upravi grada Leskovca i Skupštini grada Leskovca dostavlja godišnji program i godišnji izveštaj o poslovanju sa finansijskim izveštajem.

U slučaju da se u postupku nadzora kontrole utvrdi da Vršioc komunalne delatnosti ne obavlja komunalnu delatnost u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom, Odeljenje Gradske uprave grada Leskovca dužno je da o tome obavesti nadležne organe Grada.

Član 15

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca preko komunalnih inspektora u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o komunalnim delatnostima. Komunalno-policijske poslove kojima se obezbeđuje sprovođenje odredaba ove odluke, obavlja Odeljenje komunalne policije Gradske uprave grada Leskovca preko komunalnih policajaca koji imaju ovlašćenja da preduzimaju preventivne mere propisane Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o komunalnoj policiji, kao i da izdaju prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom.

KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaje:

- pravno lice ako se neovlašćeno priključi na objekte i instalacije javnog osvetljenja,

- pravno lice ako neovlašćeno ukloni i ruši objekte i instalacije javnog osvetljenja,

- pravno lice ako oštećuje objekte javnog osvetljenja.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaje iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaje iz stav 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Član 17

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaje:

- pravno lice ako prlja objekte javnog osvetljenja, piše i crta, lepi plakate, objave i slične natpise na objekte javnog osvetljenja,

- pravno lice ako neovlašćeno postavlja sredstava za oglašavanje na objekte javnog osvetljenja bez rešenja nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Leskovca, izdatog u skladu sa propisima kojima se reguliše oblast oglašavanja,

- pravno lice ako pričvršćuje objekte, stvari i druge predmete na objekte javnog osvetljenja.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaje iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaje iz stav 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 3.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaje iz stav 1. ovog člana.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".