UREDBA
O DAVANJU U ZAKUP VODNOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

("Sl. glasnik RS", br. 50/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom bliže se uređuje davanje u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: vodno zemljište).

Član 2

Vodno zemljište se daje u zakup po tržišnim uslovima, za namene utvrđene Zakonom o vodama (u daljem tekstu: Zakon).

Državnim organima, odnosno ustanovama, javnim agencijama i drugim organizacijama čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno grad Beograd, kao i javnim preduzećima ili drugim privrednim društvima čiji je osnivač, odnosno većinski vlasnik Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno grad Beograd, vodno zemljište se daje u zakup bez naknade, u skladu sa zakonom.

Vodno zemljište ne može se davati u podzakup, u skladu sa zakonom.

Član 3

Izbor najpovoljnijeg ponuđača u postupku davanja u zakup vodnog zemljišta vrši se primenom kriterijuma visine ponuđene zakupnine.

II POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP VODNOG ZEMLJIŠTA

1. Odluka o pokretanju postupka davanja u zakup vodnog zemljišta

Član 4

Postupak davanja u zakup vodnog zemljišta pokreće se donošenjem odluke o pokretanju postupka davanja u zakup vodnog zemljišta (u daljem tekstu: Odluka o pokretanju postupka), koju donosi direktor javnog vodoprivrednog preduzeća (u daljem tekstu: direktor), odnosno rukovodilac nadležnog organa grada Beograda (u daljem tekstu: rukovodilac).

Odluka o pokretanju postupka obavezno sadrži:

1) podatke o vodnom zemljištu (lokacija: grad/opština, katastarska opština, katastarska parcela ili njen deo ili više katastarskih parcela ili njihovih delova i/ili stacionaža vodotoka/nasipa i površina);

2) namenu za koju se vodno zemljište daje u zakup;

3) vreme trajanja zakupa vodnog zemljišta;

4) podatak o postupku davanja u zakup vodnog zemljišta (javno nadmetanje ili prikupljanje pismenih ponuda putem javnog oglašavanja);

5) početnu visinu zakupnine;

6) okvirne rokove u kojima će se sprovoditi postupak davanja u zakup vodnog zemljišta i doneti rešenje o davanju u zakup vodnog zemljišta.

Pored sadržine iz stava 2. ovog člana Odluka o pokretanju postupka može da sadrži i druge podatke od značaja za sprovođenje postupka davanja u zakup vodnog zemljišta.

Član 5

Pokretanje postupka davanja u zakup vodnog zemljišta može predložiti svako zainteresovano lice putem pisma o namerama, koje obavezno sadrži podatke iz člana 4. stav 2. tač. 1) i 2) ove uredbe.

Javno vodoprivredno preduzeće, odnosno nadležni organ grada Beograda može da prihvati predlog zainteresovanog lica iz stava 1. ovog člana, ukoliko utvrdi da je predlog u skladu sa javnim interesom ili da korišćenje vodnog zemljišta nema negativne posledice na vodni režim i životnu sredinu.

2. Komisija za sprovođenje postupka davanja u zakup vodnog zemljišta

Član 6

Postupak davanja u zakup vodnog zemljišta sprovodi Komisija za sprovođenje postupka davanja u zakup vodnog zemljišta (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju obrazuje direktor, odnosno rukovodilac iz redova zaposlenih u javnom vodoprivrednom preduzeću, odnosno nadležnom organu grada Beograda.

Komisija je dužna da sprovede postupak davanja u zakup vodnog zemljišta na način određen u Odluci o pokretanju postupka i odgovorna je za sprovođenje postupka davanja u zakup vodnog zemljišta, u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike.

Komisija se može obrazovati kao stalna, na period od četiri godine ili kao povremena, za pojedinačni slučaj davanja u zakup vodnog zemljišta.

Komisija sačinjava javni oglas za davanje u zakup vodnog zemljišta (u daljem tekstu: javni oglas) u skladu sa Odlukom o pokretanju postupka i ovom uredbom i objavljuje ga u jednom ili više dnevnih listova i na internet stranici javnog vodoprivrednog preduzeća, odnosno internet stranici grada Beograda, sprovodi postupak davanja u zakup vodnog zemljišta, sačinjava zapisnik o sprovedenom postupku i dostavlja nadležnom organu izveštaj o sprovedenom postupku sa predlogom Komisije za izbor najpovoljnijeg ponuđača, odnosno ponuđača koji je ostvario pravo prečeg zakupa i donošenje rešenja o davanju u zakup vodnog zemljišta.

Komisija radi u punom sastavu, a odlučuje većinom glasova.

3. Javno oglašavanje, prijava za učešće u postupku javnog nadmetanja i ponuda za učešće u postupku prikupljanja pismenih ponuda

a) Javni oglas

Član 7

Javni oglas objavljuje se u dnevnim listovima i na internet stranici javnog vodoprivrednog preduzeća, odnosno internet stranici grada Beograda, najmanje 20 dana pre dana održavanja javnog nadmetanja ili otvaranja pismenih ponuda.

U slučaju davanja u zakup vodnog zemljišta na vreme duže od deset godina, javni oglas se objavljuje najmanje 30 dana pre dana održavanja javnog nadmetanja ili otvaranja pismenih ponuda.

Ako Komisija izmeni ili dopuni javni oglas pet ili manje dana pre isteka roka za podnošenje prijava u postupku javnog nadmetanja ili ponuda u postupku prikupljanja pismenih ponuda, dužna je da produži rok za podnošenje prijava/ponuda, odnosno objavi obaveštenje o produženju tog roka.

Član 8

Javni oglas, pored podataka o javnom vodoprivrednom preduzeću, odnosno nadležnom organu grada Beograda, kao zakupodavcu, obavezno sadrži:

1) podatak o postupku davanja u zakup vodnog zemljišta (javno nadmetanje ili prikupljanje pismenih ponuda);

2) osnovne podatke o vodno zemljištu koje se daje u zakup;

3) vreme trajanja zakupa;

4) obaveze zakupca u vezi sa korišćenjem vodnog zemljišta za određenu namenu;

5) uslove za učešće u javnom nadmetanju ili postupku prikupljanja pismenih ponuda, sa obaveštenjem o dokumentaciji koja se mora priložiti uz prijavu/ponudu i podatke o njihovoj obaveznoj sadržini;

6) datum, vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja ili javnog otvaranja pismenih ponuda;

7) način, datum, vreme i mesto za dostavljanje prijava za učešće u postupku javnog nadmetanja ili pismenih ponuda za učešće u postupku prikupljanja pismenih ponuda;

8) početnu, odnosno najnižu visinu zakupnine po kojoj se vodno zemljište može dati u zakup sa dinamikom plaćanja zakupnine za ponuđača sa najpovoljnijom ponudom;

9) visinu licitacionog koraka (najmanji iznos za koji učesnici u javnom nadmetanju mogu da povećaju svoju ponudu) ukoliko se vodno zemljište daje u zakup putem javnog nadmetanja;

10) visinu i način polaganja/plaćanja depozita za učešće u postupku javnog nadmetanja ili postupku prikupljanja pismenih ponuda ili drugo sredstvo obezbeđenja za ozbiljnost ponude;

11) način i rok vraćanja depozita ponuđačima koji vodno zemljište ne dobiju u zakup, uz naznaku da se u prijavi, odnosno ponudi koja se dostavlja obavezno navodi broj računa na koji će se izvršiti povraćaj depozita;

12) sredstvo obezbeđenja za izvršenje obaveza iz ugovora o zakupu;

13) upozorenje učesniku čija ponuda bude prihvaćena, da u slučaju odustajanja od date ponude gubi pravo na povraćaj uplaćenog depozita;

14) način dokazivanja prava prečeg zakupa;

15) informaciju o načinu pribavljanja dodatnih informacija i dokumenata o predmetu ponude, uključujući i model ugovora o zakupu koji će biti zaključen sa ponuđačem sa najpovoljnijom ponudom;

16) način i okvirni rok obaveštavanja učesnika o rezultatima sprovedenog postupka davanja u zakup vodnog zemljišta.

Pored sadržine iz stava 1. ovog člana javni oglas može da sadrži i druge podatke od značaja za sprovođenje postupka davanja u zakup vodnog zemljišta.

Depozit iz stava 1. tačka 10) ovog člana se utvrđuje u visini od najmanje 10%, a najviše 20% od početne visine zakupnine za ukupnu površinu vodnog zemljišta koje se daje u zakup na godišnjem nivou ili mesečnom nivou ukoliko se zakup daje na vreme kraće od godinu dana.

Licitacioni korak iz stava 1. tačka 9) ovog člana utvrđuje se u visini ne manjoj od 1% ni većoj od 20% od početne visine zakupnine za ukupnu površinu vodnog zemljišta koje se daje u zakup na godišnjem nivou ili mesečnom nivou ukoliko se zakup daje na vreme kraće od godinu dana.

Ponuđeni iznos zakupnine za vodno zemljište mora biti dat u dinarskom iznosu koji je najmanje jednak ili veći od početnog iznosa utvrđenog u raspisanom javnom oglasu.

b) Prijava za učešće u postupku javnog nadmetanja i ponuda za učešće u postupku prikupljanja pismenih ponuda

Član 9

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta imaju sva pravna i fizička lica koja podnesu ispravnu prijavu/ponudu, pod uslovima utvrđenim javnim oglasom.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana podnosilac prijave/ponude koji je učestvovao u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta, u slučaju odustajanja od date ponude, koja je bila i najpovoljnija, kao i odustajanja od zaključenja ugovora gubi pravo na učestvovanje u prvom narednom postupku za zakup vodnog zemljišta.

Blagovremena prijava/ponuda je prijava/ponuda koja je primljena od strane javnog vodoprivrednog preduzeća na mestu i u roku određenom u javnom oglasu.

Ispravna prijava/ponuda je ona koja je sačinjena i podneta u skladu sa javnim oglasom i uz koju su priložene sve tražene isprave/dokumenta.

Podnosioci neblagovremene ili neispravne prijave/ponude, ne mogu učestvovati u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, a neblagovremene i neispravne prijave/ponude se odbacuju.

Neblagovremena prijava/ponuda je ona koja je primljena nakon isteka roka utvrđenog javnim oglasom za njeno podnošenje.

Neblagovremena prijava/ponuda se, nakon okončanja postupka javnog nadmetanja ili otvaranja ponuda vraća neotvorena pošiljaocu, uz naznaku da je podneta neblagovremeno.

Neispravna prijava/ponuda je:

1) ona koja je podneta u otvorenoj koverti ili bez vidljive oznake na koje vodno zemljište se odnosi;

2) u kojoj je ponuđeni iznos zakupnine ispod početne visine zakupnine;

3) koja ne sadrži podatke i dokumenta u skladu sa javnim oglasom, odnosno ako ne sadrži sve podatke predviđene oglasom ili ako su podaci dati suprotno objavljenom javnom oglasu ili ako nisu priložene sve isprave/dokumenta kako je to predviđeno javnim oglasom.

Član 10

Prijava za učešće u postupku javnog nadmetanja (u daljem tekstu: prijava) i ponuda za učešće u postupku prikupljanja pismenih ponuda (u daljem tekstu: ponuda) obavezno sadrže:

1) jasno označavanje vodnog zemljišta za koje se prijava/ponuda odnosi;

2) naziv, matični broj radnje, adresu na koju se može izvršiti dostava i potpis (za preduzetnike); naziv i sedište, adresu na koju se može izvršiti dostava, matični broj i poreski identifikacioni broj (PIB), ime i prezime direktora odnosno lica ovlašćenog za zastupanje, njegov potpis (za pravna lica);

3) iznos zakupnine koji se nudi za vodno zemljište koje je predmet zakupa;

4) dokaz da na vodnom zemljištu obavlja privrednu delatnost u slučaju prava prečeg zakupa;

5) dokaz o uplati depozita i broj računa za vraćanje uplaćenog depozita;

6) druge podatke izričito navedene u javnom oglasu.

Član 11

U postupku javnog nadmetanja, fizička lica učestvuju neposredno ili preko punomoćnika.

U postupku prikupljanja pismenih ponuda putem javnog oglašavanja fizička i pravna lica mogu prisustvovati otvaranju pismenih ponuda.

Pravna lica učestvuju u postupku preko zastupnika određenog osnivačkim aktom ili punomoćnika po pismenom ovlašćenju zastupnika pravnog lica, koji identitet dokazuju ličnom ispravom sa slikom.

Do vremena održavanja javnog nadmetanja, odnosno do vremena otvaranja pismenih ponuda ne mogu se davati obaveštenja o podnosiocima prijava, odnosno podnosiocima pismenih ponuda.

v) Održavanje reda u postupku javnog nadmetanja i javnog otvaranja ponuda

Član 12

Predsednik Komisije je dužan da se stara o održavanju reda za vreme javnog nadmetanja i otvaranja ponuda.

Licu koje ometa postupak javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja ponuda predsednik Komisije može da izrekne usmenu opomenu.

Ako i posle izricanja usmene opomene lice nastavi da ometa i/ili onemogućava javno nadmetanje ili otvaranje ponuda predsednik Komisije može da udalji iz prostorije u kojoj se održava javno nadmetanje učesnika, odnosno ponuđača ili drugo prisutno lice, što će se konstatovati u zapisniku o otvaranju ponuda.

Član 13

Učesnik javnog nadmetanja/ponuđač svojim ponašanjem ometa tok postupka ako:

1) ističe ponude suprotno pravilima;

2) ometa sprovođenje nadmetanja ili rad Komisije;

3) ometa druge učesnike/ponuđače koji učestvuju u javnom nadmetanju/otvaranju ponuda.

Zainteresovano lice koje prisustvuje postupku javnog nadmetanja ili otvaranju ponuda svojim ponašanjem ometa tok postupka ukoliko ometa sprovođenje postupka, odnosno ometa učesnike/ponuđače u tom postupku.

4. Davanje u zakup vodnog zemljišta putem javnog nadmetanja

a) Podnošenje prijava

Član 14

Prijava za učešće na javnom nadmetanju (u daljem tekstu: prijava) podnosi se u roku i na mestu određenom u javnom oglasu.

Po prijemu, prijave za javno nadmetanje se evidentiraju, a podnosiocu se na njegov zahtev izdaje potvrda o prijemu koja sadrži datum i vreme prijema prijave i delovodni broj pod kojim je prijava zavedena.

Član 15

Javno nadmetanje se održava nakon isteka roka za podnošenje prijava, na određenom mestu i u određeno vreme navedenim u objavljenom javnom oglasu.

Javnom nadmetanju mogu prisustvovati sva zainteresovana punoletna lica.

Član 16

Postupak javnog nadmetanja smatra se uspelim i u slučaju dostavljanja jedne blagovremene i ispravne prijave kojom se podnosilac prijave, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik/predstavnik registruje i prisustvuje javnom nadmetanju i proglašava zakupcem, ako prihvati početnu visinu zakupnine po kojoj se vodno zemljište daje u zakup.

Član 17

Ako za javno nadmetanje u roku određenom za podnošenje prijava ne bude podneta nijedna prijava ili podnete prijave budu nepotpune postupak se obustavlja, a javno nadmetanje se može ponoviti.

U slučaju iz stava 1. ovog člana visina zakupnine se umanjuje do 40% od početne tržišne visine zakupnine.

b) Postupak javnog nadmetanja

Član 18

Predsednik Komisije započinje postupak javnog nadmetanja u vreme i na mestu određenom u javnom oglasu i u uvodnoj reči:

1) glasno čita podatke o vodnom zemljištu koje je predmet nadmetanja i njegovoj nameni iz javnog oglasa;

2) objavljuje početnu visinu zakupnine za svaku parcelu ili njen deo;

3) objavljuje visinu licitacionog koraka;

4) objašnjava postupak javnog nadmetanja.

Nakon završetka uvodne reči i pitanja, predsednik Komisije proglašava nadmetanje otvorenim, nakon čega Komisija pregleda prijave i utvrđuje koja lica ispunjavaju uslove za učestvovanje na javnom nadmetanju i da li ima učesnika koji je dostavio dokaz o pravu prečeg zakupa.

Kada predsednik Komisije objavi koja lica su ispunila uslove propisane javnim oglasom, poziva učesnike javnog nadmetanja po redosledu podnošenja prijava da daju svoje ponude koje moraju biti više od početne visine zakupnine iz javnog oglasa.

Član 19

Svaki učesnik u javnom nadmetanju obavezan je da jasno i glasno kaže iznos zakupnine koji nudi i u ime kog ponuđača.

Nakon što zainteresovani učesnici daju ponude, predsednik Komisije, pita tri puta učesnike javnog nadmetanja, da li neko od učesnika daje ponudu sa većim iznosom od, u tom momentu, najvećeg ponuđenog iznosa, uz poštovanje licitacionog koraka utvrđenog javnim oglasom.

Ukoliko neko od učesnika ponudi veći iznos, od do tada ponuđenog, postupak se nastavlja na način utvrđen stavom 2. ovog člana, sve dok učesnici javnog nadmetanja daju ponude sa iznosima većim, od onog koji sadrži poslednja data ponuda.

Ukoliko posle trećeg poziva predsednika Komisije niko od učesnika u javnom nadmetanju ne da povoljniju ponudu, od poslednje date ponude, predsednik Komisije javno konstatuje koji je najviši ponuđeni iznos zakupnine i ime najpovoljnijeg ponuđača.

Ako u javnom nadmetanju učestvuje lice koje ima pravo prečeg zakupa u skladu sa Zakonom, predsednik Komisije poziva to lice da se izjasni da li prihvata najvišu ponuđenu visinu zakupnine.

Ukoliko je predmet javnog nadmetanja veći broj katastarskih parcela i ako javnim oglasom nije drugačije određeno, predsednik Komisije je dužan da za svaku parcelu postupi na način propisan u st. 1-4. ovog člana.

Član 20

Ponuđač koji ponudi najviši iznos zakupnine ili lice koje ima pravo prečeg zakupa i prihvati najvišu ponuđenu visinu zakupnine obavezan je da na poziv predsednika Komisije, odmah potpiše izjavu o visini ponuđene zakupnine postignute na javnom nadmetanju.

Nakon potpisivanja izjave iz stava 1. ovog člana predsednik Komisije javno objavljuje da je postupak javnog nadmetanja završen i poziva sve učesnike javnog nadmetanja da iznesu svoje eventualne primedbe na tok postupka, što se unosi u zapisnik.

Predsednik Komisije obaveštava sve učesnike da će im u roku utvrđenim oglasom biti dostavljeno rešenje o davanju u zakup vodnog zemljišta.

Ukoliko najpovoljniji ponuđač odbije da potpiše izjavu iz stava 1. ovog člana, predsednik Komisije obaveštava učesnike da se postupak javnog nadmetanja nastavlja i poziva učesnike da ponovo učine ponude.

Član 21

Depozit uplaćen pre početka javnog nadmetanja najpovoljnijem ponuđaču se uračunava u iznos zakupnine postignut na javnom nadmetanju.

Član 22

Podnosilac prijave, odnosno učesnik nadmetanja koji je učestvovao ali nije izabran kao najpovoljniji ponuđač, ima pravo na vraćanje uplaćenog depozita.

Uplaćeni depozit iz stava 1. ovog člana vraća se u nominalnom iznosu uplatom na tekući račun koji u prijavi navede učesnik u javnom nadmetanju u roku od 15 radnih dana od dana održavanja javnog nadmetanja.

Član 23

Uplaćeni depozit se ne vraća ako:

1) uplatilac ne uzme učešće na javnom nadmetanju i ne obavesti Komisiju pisanim putem da neće učestvovati u nadmetanju najmanje 24 sata pre zakazanog početka javnog nadmetanja;

2) uplatilac, kao učesnik koji je izabran kao najpovoljniji ponuđač u postupku javnog nadmetanja, ne pristupi zaključenju ugovora o zakupu vodnog zemljišta u rokovima i pod uslovima utvrđenim ovom uredbom ili ne ispuni uslove za zaključenje ugovora o zakupu predmetnog vodnog zemljišta;

3) uplatilac kao jedini učesnik u javnom nadmetanju ne prihvati početnu visinu zakupnine;

4) je uplatiocu izrečena mera udaljenja sa javnog nadmetanja.

v) Zapisnik o javnom nadmetanju i izveštaj o sprovedenom postupku javnog nadmetanja

Član 24

O toku javnog nadmetanja od trenutka otvaranja do trenutka završetka nadmetanja vodi se zapisnik.

Zapisnik o javnom nadmetanju se sastavlja u pet identičnih primeraka koje potpisuju članovi Komisije, ponuđači sa dve najpovoljnije ponude i ponuđači koji su o toku postupka izneli svoje primedbe, a mogu ga potpisati i ostali zainteresovani ponuđači.

Po jedan primerak zapisnika iz stava 2. ovog člana predaje se/dostavlja ponuđačima koji su dali dve najpovoljnije ponude, a kopija se može dostaviti drugim ponuđačima na njihov zahtev najkasnije u roku od tri radna dana.

Član 25

Zapisnik o javnom nadmetanju obavezno sadrži:

1) datum i vreme početka i završetka javnog nadmetanja;

2) spisak primljenih prijava za učešće u javnom nadmetanju sa podacima o učesnicima;

3) podatke o neblagovremenim i neispravnim prijavama;

4) imena članova Komisije i predstavnika ponuđača koji učestvuju u postupku javnog nadmetanja;

5) podatke o vodnom zemljištu koje je predmet javnog nadmetanja;

6) iznos licitacionog koraka;

7) iznos najviše ponuđene zakupnine i identitet njenog ponuđača;

8) iznos druge najviše ponuđene zakupnine i identitet njenog ponuđača;

9) podatke o eventualnom pravu prečeg zakupa;

10) okolnosti u vezi sa izricanjem opomene i udaljenja zbog ometanja koja su izazvali učesnici nadmetanja ili druga lica;

11) po potrebi i druge podatke.

Član 26

Komisija je dužna da u roku od pet radnih dana od dana okončanja javnog nadmetanja dostavi direktoru, odnosno rukovodiocu izveštaj o sprovedenom postupku javnog nadmetanja za davanje u zakup vodnog zemljišta.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) kopiju javnog oglasa;

2) zapisnik o javnom nadmetanju;

3) predlog Komisije za izbor najpovoljnijeg ponuđača, odnosno ponuđača koji je ostvario pravo prečeg zakupa;

4) nacrt rešenja o davanju u zakup vodnog zemljišta.

Izuzetno, u slučaju da se po jednom javnom oglasu daje u zakup više od deset različitih lokacija vodnog zemljišta ili u slučaju podnošenja više od 50 prijava po jednom oglasu, izveštaj iz stava 1. ovog člana Komisija je dužna da dostavi direktoru, odnosno rukovodiocu najkasnije u roku od 15 radnih dana od dana okončanja javnog nadmetanja.

5. Davanje u zakup vodnog zemljišta putem prikupljanja pismenih ponuda

a) Podnošenje ponuda

Član 27

Ponuda za zakup vodnog zemljišta podnosi se u roku, na mestu i na način određenom u javnom oglasu.

Ponuđač ponudu podnosi neposredno ili putem pošte u zatvorenoj koverti, na način da se prilikom otvaranja ponuda može sa sigurnošću utvrditi da se prvi put otvara.

Na poleđini koverte navodi se naziv i adresa ponuđača.

Ponuda se dostavlja javnom vodoprivrednom preduzeću, odnosno nadležnom organu grada Beograda na adresu navedenu u javnom pozivu, sa naznakom:,,Ponuda za zakup vodnog zemljišta" uz navođenje broja katastarske parcele, naziva katastarske opštine i opštine/grada gde se vodno zemljište nalazi, uz obaveznu oznaku "NE OTVARATI".

Ponuda koja nije primljena na mestu i u roku određenom za podnošenje ponuda, odnosno koja je primljena po isteku dana i sata do kojeg se mogu ponude podnositi, smatraće se neblagovremenom.

Po prijemu ponude, na koverti u kojoj se ponuda nalazi, obeležiće se datum i vreme prijema ponude i evidentirati delovodni broj pod kojim je zavedena, a ukoliko je ponuda dostavljena neposredno, na zahtev dostavljača izdaće se potvrda o prijemu koja sadrži datum i vreme prijema ponude i delovodni broj pod kojim je zavedena.

Član 28

Postupak prikupljanja pismenih ponuda sprovešće se i ukoliko bude dostavljena jedna blagovremena ponuda.

Član 29

Odredbe člana 17. ove uredbe shodno se primenjuju i u postupku prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup vodnog zemljišta.

Član 30

U roku za podnošenje ponude ponuđač može da izmeni, dopuni ili opozove svoju ponudu na način koji je određen za njeno podnošenje.

Izmena i dopuna ponude se vrši na taj način što ponuđač podnosi izmenjenu i/ili dopunjenu ponudu, uz prateći dopis, potpisan od strane zakonskog zastupnika/preduzetnika/ovlašćenog lica ponuđača u kome su izmene i/ili dopune obrazložene.

Opoziv ponude ponuđač vrši tako što ponuđač neposredno ili putem pošte, u zatvorenoj koverti, podnosi dokument u kome jasno navodi da opoziva podnetu ponudu, a koji je potpisan od strane ovlašćenog lica ponuđača.

b) Otvaranje ponuda

Član 31

Otvaranje ponuda sprovodi se javno, na mestu i u vreme određeno u javnom oglasu.

Predsednik Komisije pre javnog otvaranja blagovremeno podnetih ponuda, u uvodnoj reči saopštava podatke o vodnom zemljištu koje je predmet javnog oglasa i objavljuje početnu visinu zakupnine.

Nakon završetka uvodne reči predsednik Komisije otvara ponude po redosledu njihovog prijema, javno čita imena ponuđača i visinu ponuđene zakupnine, što se konstatuje u zapisniku o otvaranju ponuda.

Komisija proverava da li su uz ponudu dostavljeni prilozi, odnosno dokumentacija zahtevana javnim oglasom, a uočene nedostatke konstatuje u zapisniku o otvaranju ponuda.

Član 32

Nakon završenog otvaranja ponuda predsednik Komisije poziva prisutne ponuđače, odnosno njihove ovlašćene predstavnike da potpišu zapisnik.

Predstavnik ponuđača koji prisustvuje postupku otvaranja ponuda ima pravo da izvrši uvid u podatke iz ponude koji se unose u zapisnik o otvaranju.

Član 33

Ukoliko u postupku otvaranja ponuda dva ili više ponuđača ponude isti iznos zakupnine, Komisija će njih pozvati da u roku od tri radna dana od dana prijema poziva, dostave novu pismenu zatvorenu ponudu, sa uvećanim iznosom zakupnine u odnosu na prethodno datu ponudu, a koje ponude će Komisija otvoriti i utvrditi najpovoljnijeg ponuđača.

Ukoliko ponuđači iz stava 1. ovog člana u roku od tri radna dana ne dostave novu ponudu, odnosno ako su ponuđači dostavili novu ponudu sa istovetnom zakupninom, Komisija će putem žreba izvršiti izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Član 34

Ako je ispravnu ponudu podnelo lice koje ima pravo prečeg zakupa, Komisija poziva to lice da se u roku od tri radna dana izjasni da li prihvata najvišu ponuđenu visinu zakupnine.

Ukoliko se lice iz stava 1. ovog člana izjasni da prihvata najvišu ponuđenu visinu zakupnine Komisija taj podatak unosi u zapisnik o otvaranju ponuda i izveštaj o sprovedenom postupku, a ukoliko se ne izjasni ili odbije da prihvati najvišu ponuđenu visinu zakupnine smatra se da nije ostvario pravo prečeg zakupa.

Član 35

Odredbe čl. 22. i 23. ove uredbe shodno se primenjuju i u postupku prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup vodnog zemljišta.

v) Zapisnik o otvaranju ponuda i izveštaj o sprovedenom postupku prikupljanja pismenih ponuda

Član 36

O otvaranju ponuda vodi se zapisnik.

Zapisnik o otvaranju ponuda, koji potpisuju članovi Komisije i prisutni ponuđači, odnosno njihovi ovlašćeni predstavnici, sačinjava se u dovoljnom broju primeraka za sve prisutne ponuđače, odnosno njihove predstavnike i za Komisiju.

Zapisnik o otvaranju ponuda uručuje se prisutnim ponuđačima, odnosno njihovim ovlašćenim predstavnicima nakon završenog postupka otvaranja ponuda, a ponuđačima koji nisu prisutni dostavlja se na njihov zahtev u roku od tri dana.

Član 37

Zapisnik o otvaranju ponuda obavezno sadrži:

1) podatke o datumu i vremenu početka i završetka otvaranja ponuda;

2) podatke o vodnom zemljištu koje je predmet zakupa;

3) početnu visinu zakupnine;

4) imena članova Komisije, predstavnika ponuđača koji prisustvuju postupku otvaranja ponuda i drugih zainteresovanih lica;

5) spisak primljenih ponuda sa podacima o ponuđačima i brojem pod kojim je ponuda zavedena;

6) ponuđena zakupnina za svaku ponudu;

7) podatke o eventualnom pravu prečeg zakupa;

8) podatke o neblagovremenim i neispravnim ponudama;

9) uočene nedostatke u ponudama;

10) eventualne primedbe predstavnika ponuđača na sprovedeni postupak otvaranja ponuda;

11) okolnosti u vezi sa izricanjem opomene i udaljenja zbog ometanja koja su izazvali ponuđači ili druga lica;

12) po potrebi i druge podatke.

Član 38

Odredbe člana 26. ove uredbe shodno se primenjuju i u postupku prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup vodnog zemljišta.

6. Rešenje o davanju u zakup vodnog zemljišta

Član 39

Direktor, odnosno rukovodilac, u roku od pet radnih dana od dana prijema izveštaja o sprovedenom postupku javnog nadmetanja ili izveštaja o sprovedenom postupku prikupljanja pismenih ponuda, donosi rešenje o davanju u zakup vodnog zemljišta najpovoljnijem ponuđaču.

Ako direktor, odnosno rukovodilac, na osnovu izveštaja iz stava 1. ovog člana, utvrdi da su u toku sprovođenja postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda učinjene greške i propusti, rešenjem će obustaviti postupak davanja u zakup vodnog zemljišta.

Član 40

Rešenje o davanju u zakup vodnog zemljišta obavezno sadrži: podatke o licu kome se vodno zemljište daje u zakup, podatke o vodnom zemljištu koje se daje u zakup i njegovoj nameni, visini zakupnine, načinu plaćanja zakupnine (jednokratno ili na rate), vremenu trajanja zakupa, račun na koji se vrši uplata zakupnine, sredstvu obezbeđenja i obavezi lica kome se vodno zemljište daje u zakup da u svojstvu zakupca zaključi ugovor o zakupu vodnog zemljišta u roku iz člana 42. stav 3. ove uredbe.

U obrazloženju rešenja iz stava 1. ovog člana navode se razlozi za njegovo donošenje.

Član 41

Rešenje o davanju u zakup vodnog zemljišta dostavlja se svim ponuđačima koji su učestvovali u postupku javnog nadmetanja i svim ponuđačima koji su podneli ponude u postupku prikupljanja pismenih ponuda i objavljuje se na internet stranici javnog vodoprivrednog preduzeća, odnosno internet stranici grada Beograda.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu nadležnom za poslove vodoprivrede, nadležnom organu autonomne pokrajine za zakup na teritoriji autonomne pokrajine, odnosno nadležnom organu grada Beograda za zakup na teritoriji grada Beograda za postavljanje plutajućih objekata, u roku od 15 dana od dana obaveštavanja o rešenju.

Na sva pitanja koja nisu posebno uređena ovom uredbom, a odnose se na delove i sadržinu rešenja, ispravku grešaka u rešenju, razloga zbog kojeg se rešenje može pobijati žalbom, sadržini žalbe, postupanju prvostepenog i drugostepenog organa po žalbi i poništavanju i ukidanju konačnog rešenja, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak.

7. Ugovor o zakupu vodnog zemljišta

Član 42

U ime javnog vodoprivrednog preduzeća, odnosno u ime nadležnog organa grada Beograda, kao zakupodavca, ugovor o zakupu vodnog zemljišta potpisuje direktor, odnosno rukovodilac.

Javno vodoprivredno preduzeće, odnosno nadležni organ grada Beograda je dužan da ugovor o zakupu vodnog zemljišta dostavi izabranom ponuđaču u roku od 30 dana od dana konačnosti rešenja o davanju u zakup vodnog zemljišta.

Ako lice kome je rešenjem vodno zemljište dato u zakup ne zaključi ugovor o zakupu u roku od 15 dana od dana dostavljanja ugovora, gubi prava po osnovu zakupa i predmetno vodno zemljište se može dati u zakup prvom sledećem najpovoljnijem ponuđaču.

U slučaju da prvi sledeći najpovoljniji ponuđač, svojom krivicom, ne zaključi ugovor o zakupu, direktor, odnosno rukovodilac može doneti novu Odluku o pokretanju postupka davanja u zakup vodnog zemljišta.

Član 43

Ugovor o zakupu vodnog zemljišta je ugovor po pristupu.

Ugovor o zakupu vodnog zemljišta obavezno sadrži podatke o: ugovornim stranama, vremenu i mestu zaključenja ugovora, vodnom zemljištu koji je predmet ugovora o zakupu i njegovoj nameni, odnosno roku u kome se vodno zemljište mora privesti nameni, vremenu trajanja zakupa, visini zakupnine, roku i načinu plaćanja zakupnine, sredstvu obezbeđenja za izvršenje ugovornih obaveza, odredbu da se vodno zemljište ne može izdati u podzakup, pravima i obavezama u pogledu korišćenja vodnog zemljišta, prestanku važenja prava zakupa, odnosno ugovora, način rešavanja sporova i drugim pravima i obavezama vezanim za zakup i nadležnosti suda u slučaju spora.

Pored podataka iz stava 1. ovog člana, višegodišnji ugovor o zakupu vodnog zemljišta sadrži i odredbu o usklađivanju visine zakupnine, u skladu sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koji objavljuje republički organ u čijoj su nadležnosti poslovi statistike.

Član 44

Radi obezbeđenja plaćanja zakupnine i izvršenja ostalih obaveza iz ugovora o zakupu vodnog zemljišta zakupac je dužan da, u skladu sa javnim oglasom, dostavi sredstvo obezbeđenja za izvršenje ugovornih obaveza.

Ukoliko se vodno zemljište daje u zakup radi izgradnje objekta u skladu sa Zakonom, sredstvo obezbeđenja iz stava 1. ovog člana može biti bankarska garancija ili hipoteka.

Član 45

Umesto dosadašnjeg zakupca vodnog zemljišta, uz saglasnost javnog vodoprivrednog preduzeća, odnosno nadležnog organa grada Beograda, položaj zakupca može steći treće lice.

U slučaju da se promeni vlasnik objekta izgrađenog na vodnom zemljištu koje se koristi po osnovu ugovora o zakupu, uz saglasnost zakupodavca, novi vlasnik tog objekta, umesto dosadašnjeg zakupca, stiče položaj zakupca.

Uz zahtev za davanje saglasnosti prilaže se ugovor o kupoprodaji objekta ili drugi pravni osnov kojim se stiče pravo svojine na objektu, dokaz o plaćenom odgovarajućem porezu, u skladu sa zakonom kojim se uređuju porezi na imovinu, odnosno dokaz da promet objekta nije predmet oporezivanja.

Član 46

Ako pravno, odnosno fizičko lice koristi vodno zemljište u javnoj svojini bez pravnog osnova, dužno je da za korišćenje tog zemljišta plati trostruki iznos zakupnine postignute za planiranu namenu na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se nalazi vodno zemljište koje se daje u zakup.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 47

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".