ODLUKA
O OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI OBEZBEĐIVANJA JAVNOG OSVETLJENJA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 7/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja (u daljem tekstu: delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja) na teritoriji Grada Požarevca (u daljem tekstu: Grad), prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti, obim i kvalitet komunalnih usluga, finansiranje, način vršenja nadzora nad obavljanjem delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja i druga pitanja od značaja za obavljanje ove delatnosti.

Svi pojmovi upotrebljeni u ovoj odluci u muškom gramatičkom rodu obuhvataju muški i ženski rod lica na koje se odnose.

Član 2

Delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja obuhvata održavanje, adaptaciju i unapređenje objekata i instalacija javnog osvetljenja, kojima se osvetljavaju saobraćajne i druge površine javne namene i dekorativno osvetljenje povodom državnih i verskih praznika, kulturnih i sportskih priredbi i manifestacija.

Javno osvetljenje je, u smislu ove odluke, sistem objekata, uređaja i instalacija za osvetljavanje površina javne namene.

Površine javne namene su, u smislu ove odluke, ulice, trgovi, mostovi, parkovi, pešačke površine pored stambenih i drugih objekata, javni parkinzi i javne zelene površine u naseljima, sportski i objekti za rekreaciju u javnoj svojini, groblja i druge površine na kojima je planskim dokumentom predviđena izgradnja javne rasvete.

II NAČIN OBAVLJANJA DELATNOSTI OBEZBEĐIVANJA JAVNOG OSVETLJENJA

Član 3

Delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja može obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt (u daljem tekstu: vršilac komunalne delatnosti).

Da bi vršilac komunalne delatnosti otpočeo sa obavljanjem delatnosti obezbeđivanje javnog osvetljenja, potrebno je da budu ispunjeni uslovi koji se odnose na minimalnu stručnu osposobljenost kadrova i na minimalni tehnički kapacitet, propisani podzakonskim aktom kojim se uređuju način i uslovi za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da poslove delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja obavlja u skladu sa zakonom i važećim propisima, da objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja održava u stanju funkcionalne osposobljenosti za trajno i kontinuirano obezbeđenje javnog osvetljenja.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da montira, demontira, održava i skladišti uređaje za dekorativno osvetljenje, kao i da obezbedi uslove za snabdevanje električnom energijom uređaja za dekorativno osvetljenje, a po Planu i programu za postavljanje dekorativne rasvete za vreme trajanja manifestacija.

Član 4

Održavanje objekata i instalacija javnog osvetljenja se obavlja prema godišnjem programu koji, pored sadržine određene zakonom, obuhvata naročito vrstu, obim, način i dinamiku radova i poslova na održavanju, adaptaciji i unapređenju objekata i instalacija javnog osvetljenja, ukupnu vrednost planiranih poslova i utroška električne energije, predračun naknade za izvršavanje poslova iz programa i drugo.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće Grada Požarevca (u daljem tekstu: Gradsko veće), na predlog organizacione jedinice Gradske uprave Grada Požarevca (u daljem tekstu: organizaciona jedinica) nadležne za komunalne delatnosti.

Član 5

Izgradnja i rekonstrukcija objekata i instalacija javnog osvetljenja obavlja se prema programu koje donosi Gradsko veće na predlog organizacione jedinice nadležne za poslove investicija.

Organizaciona jedinica nadležna za poslove investicija je dužna da u roku od 15 dana od dana izdavanja odobrenja za upotrebu objekata i instalacija javnog osvetljenja, o tome pismeno obavesti organizacionu jedinicu nadležnu za komunalne delatnosti, kako bi ona iste uvrstila u program održavanja objekata i instalacija javnog osvetljenja.

Koordinator realizacije programa iz stava 1. ovog člana je energetski menadžer Grada.

Član 6

Pod održavanjem objekata i instalacija javnog osvetljenja podrazumevaju se radnje i aktivnosti kojima se obezbeđuje ispravno funkcionisanje sistema javnog osvetljenja.

Poslove održavanja elemenata javnog osvetljenja koji se nalaze u objektima koji su vlasništvo Elektroprivrede Srbije, vrši vlasnik objekata (trafostanice - TS, montažne betonske trafostanice - MBTS, na rešetkastim stubovima trafostanice - STS, razvodne trafostanice - RTS i razvodni ormani - RO).

Održavanje objekata i instalacija javnog osvetljenja od trafostanica vrši se u skladu sa ugovorom koji je zaključen sa pravnim licem ili preduzetnikom kome su povereni ovi poslovi, a koji ispunjava uslove za obavljanje delatnosti obezbeđenje javnog osvetljenja u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Održavanje objekata i instalacija javnog osvetljenja obuhvata redovnu zamenu sijalica, osigurača, prigušnica, protektor svetiljki, kondezatora, upaljača za sijalice, zaštitnih stakala i grla, svetiljki, održavanje nosećih elemenata i radove na drugim uređajima i instalacija javnog osvetljenja koja je nezavisna od niskonaponske mreže distributera.

Član 7

Naseljena mesta se mogu dekorativno osvetljavati povodom državnih i verskih praznika, kulturnih i sportskih priredbi i manifestacija, a na osnovu odluke Gradskog veća.

Objekti i ambijentalne celine koje imaju istorijski, kulturni, arhitektonski, administrativni, privredni ili drugi značaj mogu se trajno dekorativno osvetljavati, na osnovu odluke Gradskog veća.

Gradsko veće donosi odluku iz st. 1. i 2. ovog člana na osnovu predloga nadležne službe, uz koji se prilaže projekat dekorativnog osvetljavanja, izrađen ili pribavljen od strane Grada.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da instalacije i uređaje za dekorativno osvetljavanje iz stava 1. ovog člana ukloni po Planu i programu za postavljanje dekorativne rasvete za vreme trajanja manifestacije.

U slučaju dekorativnog osvetljenja povodom novogodišnjih i božićnih praznika, vršilac komunalne delatnosti dužan je da postavi instalacije i uređaje za dekorativno osvetljavanje najkasnije do prvog decembra, a da ih ukloni najkasnije do 31. januara, dok je u slučaju dekorativnog osvetljenja povodom Ljubičevskih konjičkih igara dužan da iste postavi do 15. avgusta, a ukloni do 15. septembra.

III SNABDEVANJE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

Član 8

Pod snabdevanjem električnom energijom za javno osvetljenje podrazumeva se redovna isporuka električne energije u skladu sa zakonom koji reguliše oblast energetike.

Gradska uprava Grada Požarevca (u daljem tekstu: Gradska uprava) je dužna da blagovremeno zaključi ugovor o isporuci električne energije za javno osvetljenje sa registrovanim snabdevačem električne energije na tržištu (u daljem tekstu: snabdevač), po sprovedenom postupku javne nabavke, u skladu sa zakonom, kao i da redovno i uredno ispunjava obaveze iz ugovora.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana bliže se uređuje način snabdevanja, rokovi plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javne rasvete.

Član 9

Uključivanje i isključivanje javnog osvetljenja vrši se putem foto-ćelija, astronomskog sata ili centralizovanim upravljanjem.

Vreme uključivanja i isključivanja može se menjati, na zahtev organizacione jedinice nadležne za komunalne poslove.

IV OBEZBEĐENJE KONTINUITETA U OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 10

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike komunalne usluge o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u obavljanju delatnosti javnog osvetljenja, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u obavljanju delatnosti.

Član 11

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, vršilac komunalne delatnosti je dužan da odmah o tome obavesti Gradsku upravu i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje poremećaja.

V FINANSIRANJE OBAVLJANJA DELATNOSTI OBEZBEĐIVANJA JAVNOG OSVETLJENJA

Član 12

Sredstva za obavljanje i razvoj delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, odnosno za obavljanje poslova iz člana 2. stav 1. ove odluke, obezbeđuju se u budžetu Grada, kao i iz drugih izvora u skladu sa zakonom, a na osnovu godišnjeg programa iz člana 4. stav 1. odluke, i to za sledeće namene:

1) troškove naknade prema privatnom partneru u skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu;

2) održavanje, adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

3) troškove osiguranja objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

4) troškove dekorativnog o svetljenja (pribavljanje, montiranje, demontiranje, održavanje i skladištenje uređaja za dekorativno osvetljenje i dr.);

5) troškove za snabdevanje električnom energijom i

6) ostale troškove obavljanja delatnosti.

VI MERE ZABRANE

Član 13

Zabranjeno je:

1) u klanjanje, rušenje i oštećenje na bilo koji način objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

2) neovlašćeno priključenje na objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja;

3) neovlašćeno postavljanje reklamnih panoa na objekte i instalacije javnog osvetljenja;

4) neovlašćeno pričvršćivanje stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javnog osvetljenja.

VII NADZOR

Član 14

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica nadležna za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica nadležna za poslove komunalne inspekcije.

Član 15

Poslove iz nadležnosti organa komunalne inspekcije vrše komunalni inspektori.

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba na rešenje komunalnog inspektora ne odlaže izvršenje rešenja.

Rešenje Gradskog veća u upravnom postupku je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Za prekršaje propisane ovom odlukom komunalni inspektor ovlašćen je da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izda prekršajni nalog.

Ukoliko komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, odmah će o tome, pisanim putem, obavestiti nadležni organ.

VIII IZJAŠNJAVANJE O KVALITETU KOMUNALNIH USLUGA

Član 16

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da obezbedi korisnicima usluga zakonom propisane uslove koji omogućavaju brz i efikasan kontakt u vezi kvaliteta i korišćenja usluga.

Korisnici usluga mogu kontinuirano u toku godine dostavljati pitanja, primedbe i predloge vršiocu komunalne delatnosti preko internet stranice.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da na dostavljena pitanja, primedbe i predloge odgovori u roku od osam dana od dostavljanja istih.

Član 17

Korisnici usluga obavljanja delatnosti održavanja javnog osvetljenja mogu se kontinuirano u toku godine izjašnjavati o kvalitetu pruženih usluga preko internet stranice Grada Požarevca.

Organizaciona jedinica nadležna za komunalne poslove sa dostavljenim izjašnjenjima postupa na način propisan zakonom kojim je regulisano obavljanje komunalnih delatnosti.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 18

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno merama zabrane iz člana 13. stav 1. tačka 1) ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara fizičko lice.

Član 19

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno merama zabrane iz člana 13. stav 1. tač. 2) i 3) ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara fizičko lice.

Član 20

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno merama zabrane iz člana 13. stav 1. tačka 4) ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara fizičko lice.

Član 21

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice koje obavlja delatnost obezbeđenja javnog osvetljenja, ako:

1) ne obavlja komunalnu delatnost obezbeđenja javnog osvetljenja na način propisan u članu 3. ove odluke;

2) ne odgovori na dostavljena pitanja, primedbe i predloge u roku propisanom u članu 16. stav 3. ove odluke;

3) ne izvrši rešenje komunalnog inspektora doneto na osnovu odredaba ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara, odgovorno lice u pravnom licu.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Vršilac komunalne delatnosti biće izabran shodno zakonu kojim se uređuje javno-privatno partnerstvo i koncesije.

Do izbora vršioca komunalne delatnosti, njegove obaveze propisane ovom odlukom sprovodiće organizaciona jedinica nadležna za komunalne poslove, a pružaoci usluga u cilju vršenja komunalne delatnosti na teritoriji Grada biće izabrani putem javnog nadmetanja shodno zakonu kojim se uređuju javne nabavke.

Član 23

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca"