ODLUKA
O UPRAVLJANJU GROBLJIMA, SAHRANJIVANJU I VRŠENJU POGREBNIH DELATNOSTI

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 18/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalnih delatnosti upravljanje grobljima i sahranjivanje i pogrebnih delatnosti, uređivanje i održavanje grobalja, izgradnja objekata na groblju, red na groblju i druga pitanja od značaja za obavljanje komunalnih delatnosti upravljanje grobljima i sahranjivanje i pogrebnih delatnosti.

Član 2

Komunalna delatnost upravljanje grobljima i sahranjivanje obuhvata: upravljanje i održavanje grobalja, održavanje grobnog mesta i naplatu naknade za održavanje grobnog mesta, obezbeđivanje, davanje u zakup i prodaju uređenih grobnih mesta, pokopavanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka, kremiranje i ostavljanje pepela pokojnika, održavanje objekata koji se nalaze u sklopu groblja (mrtvačnica, kapela, rozarijum, kolumbarijum, krematorijum), kao i održavanje pasivnih grobalja i spomen-obeležja.

Komunalnu delatnost iz stava 1. ovog člana na teritoriji grada Zrenjanina obavlja Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin (u daljem tekstu: Preduzeće).

Osim komunalne delatnosti upravljanje grobljima i sahranjivanje, Preduzeće obavlja i pogrebne delatnosti, koje obuhvataju: preuzimanje i prevoz posmrtnih ostataka od mesta smrti, odnosno mesta na kome se nalazi umrla osoba (stan, zdravstvena ustanova, instituti za sudsku medicinu i patologiju, ustanove socijalne zaštite i druga mesta) i prevoz do mesta određenog posebnim propisom (patologije, sudske medicine, groblja, krematorijuma, aerodroma, poslovnog prostora pogrebnog preduzeća u kom postoje propisani uslovi za smeštaj i čuvanje pokojnika), organizaciju sahrane i ispraćaja sa pribavljanjem potrebne dokumentacije za organizaciju prevoza i sahranjivanja, čuvanje posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju i pripremanje pokojnika za sahranjivanje.

Pogrebne delatnosti iz stava 3. ovog člana, osim Preduzeća, mogu obavljati i drugi privredni subjekti, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom Vlade Republike Srbije o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

II SAHRANJIVANJE

Član 3

Pod sahranjivanjem, u smislu ove odluke, smatra se pokopavanje posmrtnih ostataka umrlog, odnosno ostavljanje pepela nakon spaljivanja posmrtnih ostataka na određena mesta (pretinci za urne), kao i druge radnje koje se u tom cilju preduzimaju.

Sahranjivanje se vrši u skladu sa odgovarajućim sanitarnim propisima, a na način koji odgovara pijetetu prema umrlom, dostojanstvu mesta na kome on počiva, i uz poštovanje osećanja srodnika umrlog i drugih osoba koje su bile bliske sa umrlim.

Član 4

Sahranjivanje umrlih lica vrši se na grobljima koja se nalaze na teritoriji naseljenog mesta Zrenjanin, odnosno drugog naseljenog mesta u kome je umrlo lice imalo poslednje mesto prebivališta, ukoliko ovom odlukom nije drugačije propisano.

Umrlo lice se može sahraniti i na drugom groblju ako je za života izrazilo takvu želju, odnosno ako je takvu želju izrazilo lice koje je u obavezi da obezbedi njegovo sahranjivanje, a umrli za života nije izrazio želju gde će biti sahranjen, uz uslov da postoji za to obezbeđeno grobno mesto, odnosno da postoji mogućnost obezbeđenja grobnog mesta.

Član 5

Lica koja su preminula na teritoriji grada Zrenjanina, gde su privremeno boravila van mesta svog prebivališta, sahranjuju se na teritoriji grada Zrenjanina samo u slučaju da ne može da se obezbedi njihovo sahranjivanje u mestu poslednjeg prebivališta, odnosno u drugom mestu.

Član 6

Sahranjivanje umrlog lica dužni su da obezbede njegovi srodnici, odnosno lica koja bi prema važećim propisima bila obavezna da ga izdržavaju ili da se o njemu staraju, ili druga fizička i pravna lica koja preuzmu obavezu da obezbede sahranjivanje, odnosno koja su dužna da se o tome staraju.

Ako ne postoje lica iz stava 1. ovog člana, ili ako lica koja su dužna da izvrše sahranjivanje to odbiju, odnosno nisu u mogućnosti da sahranjivanje obezbede, sahranjivanje će po utvrđivanju identiteta umrlog izvršiti Preduzeće u skladu sa odredbama ove odluke, koje će podneti prijavu nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Zrenjanina radi upisa činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih.

Član 7

Troškove sahranjivanja umrlog snose lica koja su bila dužna da umrlog za života izdržavaju ili da se staraju o njegovom sahranjivanju.

Ako ne postoje lica iz stava 1. ovog člana, troškove sahranjivanja umrlog snosi grad, odnosno opština na čijoj je teritoriji umrli imao poslednje mesto prebivališta.

Ako se ne može utvrditi poslednje mesto prebivališta umrlog, troškove sahranjivanja snosi grad Zrenjanin, ako je lice umrlo ili su njegovi posmrtni ostaci pronađeni na teritoriji grada Zrenjanina.

Troškovi sahranjivanja iz stava 3. obuhvataju: troškove najneophodnije pogrebne opreme (kovčeg najniže vrednosti, pokrov, nadgrobno obeležje), troškove prevoza pokojnika, naknadu za korišćenje rashladne komore, troškove pripreme pokojnika za sahranjivanje (higijenska obrada, oblačenje i sl.), troškove identifikacije grobnog mesta, naknadu za korišćenje grobnog mesta za period obaveznog počivanja, troškove iskopa rake, sahranjivanja i izrade humke.

Ukoliko su troškovi sahranjivanja prethodno isplaćeni iz budžeta grada Zrenjanina, isti će biti refundirani od lica iz stava 1. ovog člana, odnosno iz zaostavštine umrlog lica.

Ako se utvrdi da nije moguće refundirati troškove na način iz stava 5. ovog člana, a umrli je imao poslednje mesto prebivališta na teritoriji druge opštine ili grada, troškovi sahranjivanja će biti refundirani iz budžeta opštine, odnosno grada na čijoj je teritoriji umrli imao poslednje mesto prebivališta.

Član 8

Odlukom Skupštine grada Zrenjanina o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti priznaje se pravo pojedinim kategorijama lica, koja zbog materijalne, zdravstvene ili socijalne ugroženosti nisu u mogućnosti da snose troškove sahranjivanja, na isplatu troškova sahranjivanja iz budžeta grada Zrenjanina.

Troškovi sahranjivanja iz stava 1. obuhvataju: troškove najneophodnije pogrebne opreme (kovčeg najniže vrednosti, pokrov, nadgrobno obeležje), troškove prevoza pokojnika, naknadu za korišćenje rashladne komore, troškove pripreme pokojnika za sahranjivanje (higijenska obrada, oblačenje i sl.), troškove identifikacije grobnog mesta, naknadu za korišćenje grobnog mesta za period obaveznog počivanja, troškove iskopa rake, sahranjivanja i izrade humke.

Član 9

Preduzeće svojim aktom, na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Zrenjanina, bliže uređuje postupak i način sahranjivanja, u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 10

Svaki smrtni slučaj mora se prijaviti Preduzeću u roku od 8 časova od trenutka utvrđivanja smrti, radi blagovremenog obezbeđivanja grobnog mesta, određivanja vremena sahrane i vršenja drugih usluga u vezi sa sahranjivanjem.

Član 11

Ako je smrt nastupila u zdravstvenoj ili drugoj stacionarnoj ustanovi ili su posmrtni ostaci preneti u mrtvačnicu zdravstvene ustanove, a u roku od 24 časa se ne javi lice iz člana 6. stav 1. ove odluke, ustanove u kojima se nalaze posmrtni ostaci su dužne da odmah po proteku navedenog roka prijave smrtni slučaj Preduzeću, ako je umrli imao poslednje mesto prebivališta na teritoriji grada Zrenjanina, odnosno odgovarajućem vršiocu komunalne delatnosti upravljanja grobljima i sahranjivanja sa teritorije grada ili opštine na čijem je području umrli imao poslednje mesto prebivališta, radi preduzimanja potrebnih radnji u cilju sahranjivanja.

Član 12

Preduzeće je dužno da odmah nakon prijave smrti obezbedi prevoz posmrtnih ostataka, ako prevoz nije obezbeđen na drugi način, odnosno obavljanje drugih potrebnih radnji u cilju sprovođenja sahranjivanja, kao i da odredi dan, čas i mesto sahranjivanja.

Vreme i mesto sahranjivanja Preduzeće određuje na osnovu potvrde o smrti izdate od strane zdravstvene ustanove odnosno lekara koji je utvrdio smrt, ako je lice umrlo van zdravstvene ustanove, kao i potvrde o lokaciji, koja se izdaje na osnovu uvida u grobnu evidenciju.

Potvrda o lokaciji u smislu stava 2. ovog člana je dokaz o pravu korišćenja grobnog mesta.

Preduzeće određuje vreme i mesto sahrane urne na osnovu potvrde o izvršenom kremiranju, izvoda iz matične knjige umrlih i sprovodnice.

Ako je lice umrlo van teritorije grada Zrenjanina, obavezno se prilaže izvod iz matične knjige umrlih i sprovodnica.

Sahranjivanje umrlih se vrši svakog dana, osim nedeljom i prvog dana državnog, odnosno verskog praznika koji je zakonom određen kao neradni dan.

Odredbe stava 6. ovog člana ne primenjuju se u slučaju kada je određeno da se sahranjivanje, iz sanitarnih ili drugih razloga, mora izvršiti bez odlaganja.

Član 13

Posmrtni ostaci umrlog, po utvrđivanju smrti, preuzimaju se, prevoze i smeštaju u rashladni uređaj, odnosno u mrtvačnicu, ako na groblju postoji takav objekat, odnosno na drugo odgovarajuće mesto određeno za ispraćaj, ako na groblju ne postoji mrtvačnica.

Zadržavanje posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju je vremenski ograničeno na deset dana.

Preuzimanje posmrtnih ostataka umrlog vrši se na osnovu potvrde o smrti.

Prilikom preuzimanja umrlog zapisnički se konstatuje da li se na njemu nalazi nakit ili drugi predmeti od vrednosti.

Prevoz umrlog u mrtvačnicu vrši Preduzeće, odnosno drugi vršilac pogrebne delatnosti, u zatvorenom kovčegu, specijalnim vozilom za tu namenu.

Kovčeg mora biti od drveta, odnosno od metala ili drugog prikladnog materijala koji obezbeđuje njegovu čvrstinu i nepropustljivost.

Lica iz člana 6. stav 1. ove odluke dužna su da dozvole preuzimanje i prevoz posmrtnih ostataka u mrtvačnicu ili drugo odgovarajuće mesto određeno za ispraćaj, i da prisustvuju preuzimanju posmrtnih ostataka.

Nakon kremiranja, na osnovu potvrde Preduzeća o lokaciji sahranjivanja ili pohranjivanja, urna se šalje Preduzeću, koje u dogovoru sa srodnicima organizuje sahranjivanje, odnosno pohranjivanje.

Na prevoz posmrtnih ostataka u pogledu zaštite od zaraznih bolesti primenjuju se posebni propisi.

Član 14

Preduzeće je u obavezi da organizuje dežurnu službu za preuzimanje i prevoz umrlih lica, koja će intervenisati svakog dana u vremenu od 0-24 časa na poziv nadležnog organa u slučajevima zadesne smrti na javnom mestu, ubistva, samoubistva, saobraćajne nesreće, kao i u drugim slučajevima kada je to neophodno.

Dežurna služba prilikom intervencije vrši i asanaciju terena, a posmrtne ostatke prevozi do mrtvačnice ili ustanove sudske medicine.

Član 15

Posmrtni ostaci umrlog se najkasnije jedan sat pre vremena određenog za sahranjivanje smeštaju u mrtvačnicu, odnosno u drugu prostoriju određenu za ispraćaj.

Prilikom smeštaja u mrtvačnicu, odnosno u drugu prostoriju određenu za ispraćaj, vrši se potvrda identiteta umrlog od strane lica iz člana 6. stav 1. ove odluke.

Član 16

Pokopavanje posmrtnih ostataka umrlog vrši se, po pravilu, u vremenu od 24 do 48 sati od nastupanja smrti.

Izuzetno, na osnovu posebnog odobrenja sanitarne inspekcije, pokopavanje se može izvršiti i pre isteka roka od 24 sata, odnosno i posle isteka roka od 48 sati.

Član 17

Preduzeće, odnosno drugi vršilac pogrebne delatnosti, dužno je da organizuje pogrebnu svečanost uz uvažavanje volje umrlog lica, njegovih srodnika, kao i drugih bliskih lica, a prema utvrđenom dnevnom rasporedu sahrana.

Prilikom pogrebne svečanosti mogu se vršiti verski obredi, u skladu sa pravilima i običajima verskih zajednica.

Oproštaj od umrlog može se obaviti uz učešće hora, orkestra, recitatora, govornika, kao i uz druge prigodne sadržaje koji izražavaju želju pokojnika, odnosno njegovih srodnika.

Član 18

Prilikom sprovođenja sahranjivanja i verskih obreda mora se poštovati pijetet pokojnika.

Na zahtev lica iz člana 6. stav 1. ove odluke Preduzeće će udaljiti lica koja svojim ponašanjem vređaju uspomenu na umrlog, kao i osećanja porodice, srodnika i prijatelja umrlog.

Član 19

Sahrana po pravilu traje jedan čas, za koje vreme se moraju obaviti sve radnje vezane za sahranjivanje (pogrebna svečanost, verski obredi, zatvaranje grobnog mesta i oblikovanje humke, postavljanje nadgrobnih obeležja, raspoređivanje cveća i venaca i dr.).

Član 20

Zabranjeno je zajedno sa posmrtnim ostacima umrlog sahranjivati predmete od veće vrednosti ili dragocenosti.

Zlato i dragoceni metali nađeni prilikom sahranjivanja umrlog, odnosno ekshumacije posmrtnih ostataka, predaće se naslednicima, a ukoliko njih nema, ili ne žele da preuzmu te predmete, sa njima se postupa kao sa nađenim stvarima.

Član 21

Sahranjivanje urne sa spaljenim ostacima pokojnika na groblju gde postoje uslovi za to može se vršiti u kolumbarijum ili rozarijum.

Sahranjivanje urne može se vršiti i u porodičnu grobnicu ili u grobno mesto.

Ukoliko se sahranjivanje urne vrši u grobno mesto, urna se može čuvati i u malom drvenom sanduku.

Član 22

Preduzeće može na svakom groblju, gde postoje uslovi za to, odrediti grobno mesto za privremeno sahranjivanje.

Sahranjivanje u grobno mesto iz stava 1. ovog člana Preduzeće može odrediti u trajanju do jedne godine, u slučaju da umrlo lice nema obezbeđeno mesto za sahranjivanje, niti je isto moguće odrediti u kratkom roku, odnosno na opravdani zahtev članova porodice umrlog.

Sahranjivanje u grobno mesto za privremeno sahranjivanje može se izvršiti samo u dvostrukom (limenom i drvenom) sanduku.

Za privremeno sahranjivanje plaća se naknada kao i za redovno sahranjivanje, uz dodatnu mesečnu naknadu za korišćenje grobnog mesta, čiju visinu utvrđuje Preduzeće u svom Cenovniku, na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Zrenjanina.

Nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana mora se obezbediti redovno sahranjivanje umrlog lica, o trošku lica koje je zatražilo privremeno sahranjivanje.

Privremeno sahranjivanje umrlih lica unosi se u posebnu evidenciju.

Član 23

Pokopavanje patoanatomskog otpada generisanog na teritoriji grada Zrenjanina može se vršiti u za to predviđenoj parceli na groblju, u skladu sa posebnim propisima.

III GROBLJA I GROBNA MESTA

Groblja

Član 24

Grobljem, u smislu ove odluke, smatra se zemljište koje je urbanističkim planom ili odlukom Skupštine grada Zrenjanina određeno za sahranjivanje umrlih lica.

Urbanističkim planom ili odlukom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se lokacija i urbanističko-tehnički uslovi za podizanje objekata neophodnih za vršenje pogrebne delatnosti (mrtvačnice, prodavnice i drugi objekti), komunalnih uređaja i instalacija, spoljnih i unutrašnjih saobraćajnica, kao i za određivanje grobnih mesta, izgradnju grobnica i drugih spomen objekata i podizanje spomenika.

Član 25

Groblje se mora uređivati i održavati u skladu sa sanitarnim i drugim propisima, aktima iz člana 24. ove odluke, kao i Planom uređenja groblja, koji donosi Preduzeće.

Pod uređivanjem i održavanjem groblja, u smislu ove odluke, smatra se:

- pripremanje prostora unutar groblja u skladu sa njegovom namenom;

- izgradnja, opremanje i održavanje objekata na groblju koji služe obavljanju sahranjivanja, odnosno pogrebnih delatnosti (mrtvačnice, kapele, čuvarske kućice, sanitarne prostorije, javne česme, prostorije za pripremu pokojnika za sahranjivanje, i sl.);

- uređivanje i održavanje puteva i staza unutar groblja;

- uređivanje i održavanje prostora između grobnih mesta (ali ne i samih grobnih mesta i obeležja na njima, o čijem se održavanju staraju isključivo njihovi korisnici);

- uređivanje i održavanje zelenih površina na groblju;

- uklanjanje snega i leda sa puteva i staza unutar groblja;

- sakupljanje i odnošenje smeća;

- obavljanje drugih poslova koji su u vezi sa uređivanjem i održavanjem groblja.

Pored delatnosti iz stava 2. ovog člana, pod uređivanjem i održavanjem groblja podrazumeva se i održavanje reda na groblju.

Groblja se mogu proširivati do granica utvrđenih urbanističkim planom, odnosno odlukom Skupštine grada Zrenjanina.

Član 26

Sahranjivanje umrlih lica može se vršiti samo na groblju koje je u upotrebi.

Član 27

Sahranjivanje umrlih lica na određeno groblje i u određeno grobno mesto vrši se na osnovu odobrenja koje izdaje Preduzeće, zavisno od uslova propisanih ovom odlukom, kao i prostornog kapaciteta.

Član 28

Ako lice iz člana 6. stav 1. ove odluke zahteva da se umrli sahrani na određenom grobnom mestu, dužno je da u prijavi smrtnog slučaja to posebno naznači.

Ukoliko pravo na korišćenje grobnog mesta nije na nesumnjiv način utvrđeno, Preduzeće može izvršiti sahranjivanje na tom mestu, ali zadržava pravo da izvrši prenos posmrtnih ostataka o trošku prijavioca, ako se naknadno utvrdi da je zahtev za sahranjivanje na određeno grobno mesto bio neosnovan.

Član 29

Svako naseljeno mesto, po pravilu, ima groblje.

U jednom naseljenom mestu zavisno od stvarnih potreba, može postojati i više grobalja.

Član 30

Na teritoriji grada Zrenjanina u redovnoj upotrebi su sledeća groblja:

- u naseljenom mestu Aradac: " Slovačko groblje" i "Srpsko groblje";

- u naseljenom mestu Belo Blato: "Zajedničko groblje";

- u naseljenom mestu Botoš: "Zajedničko groblje";

- u naseljenom mestu Banatski Despotovac: "Zajedničko groblje";

- u naseljenom mestu Orlovat: dva " Pravoslavna groblja";

- u naseljenom mestu Lukićevo: "Zajedničko groblje";

- u naseljenom mestu Elemir: "Severno groblje", "Istočno groblje" i "Južno groblje";

- u naseljenom mestu Ečka: "Pravoslavno groblje" i "Rimokatoličko groblje";

- u naseljenom mestu Jankov Most: "Pravoslavno groblje";

- u naseljenom mestu Klek: "Zajedničko groblje";

- u naseljenom mestu Knićanin: "Zajedničko groblje" i "Srpsko groblje";

- u naseljenom mestu Lazarevo: "Zajedničko groblje" i groblje "Zlatica";

- u naseljenom mestu Lukino Selo: "Zajedničko groblje";

- u naseljenom mestu Melenci: tri "Pravoslavna groblja";

- u naseljenom mestu Mihajlovo: " Rimokatoličko groblje";

- u naseljenom mestu Perlez: dva "Pravoslavna groblja" i "Rimokatoličko groblje";

- u naseljenom mestu Stajićevo: "Zajedničko groblje";

- u naseljenom mestu Taraš: "Pravoslavno groblje";

- u naseljenom mestu Tomaševac: "Pravoslavno groblje";

- u naseljenom mestu Farkaždin: "Pravoslavno groblje";

- u naseljenom mestu Čenta: "Zajedničko groblje";

- u naseljenom mestu Zrenjanin: "Centralno groblje", "Tomaševačko pravoslavno groblje", Temišvarsko pravoslavno groblje", Gradnuličko groblje", "Rimokatoličko groblje", Reformatorsko groblje", "Evangelističko groblje", "Rimokatoličko groblje" u MZ Mužlja i deo "Evangelističkog groblja" uređenog kao spomen obeležje za umrla lica jevrejske narodnosti koja su žrtve fašističkog terora.

Član 31

Na grobljima se vrši sahranjivanje umrlih lica sve dok se odlukom Skupštine grada Zrenjanina ista ne stave van upotrebe.

Član 32

Na teritoriji grada Zrenjanina van upotrebe su sledeća groblja:

- u naseljenom mestu Aradac: " Staro srpsko groblje";

- u naseljenom mestu Farkaždin: "Nazarensko groblje";

- u naseljenom mestu Čenta: " Staro pravoslavno groblje";

- u naseljenom mestu Orlovat: "Pravoslavno groblje", Perleski drum;

- u naseljenom mestu Elemir: " Rimokatoličko groblje" i

- u naseljenom mestu Zrenjanin (MZ Mužlja): " Optanata na salašu".

Član 33

Groblje ili deo groblja se stavlja van upotrebe na osnovu odluke Skupštine grada Zrenjanina, kada je urbanističkim planom određena druga namena zemljišta.

Obaveštenje o odluci iz stava 1. ovog člana objaviće se na internet stranici grada Zrenjanina, internet stranici Preduzeća, kao i u sredstvima javnog informisanja od lokalnog značaja, gde će se se pozvati sva zainteresovana lica da u roku od 6 meseci od dana objavljivanja obaveštenja podnesu pismeni zahtev Preduzeću za prenos posmrtnih ostataka umrlog lica u novo grobno mesto koje obezbeđuje Preduzeće.

Ako u roku iz stava 2. ovog člana ne bude podnet pismeni zahtev Preduzeću za prenos posmrtnih ostataka umrlog lica u novo grobno mesto, pronađeni posmrtni ostaci pokopaće se u poseban zajednički grob ili grobnicu (osarijum).

Grobna mesta

Član 34

U sastavu groblja nalazi se prostor određen za sahranjivanje (parcele grobnica i grobova i mešovite parcele) sa nadgrobnim spomenicima, kao i drugi objekti i uređaji namenjeni za sahranjivanje, korišćenje i održavanje groblja.

Član 35

Prostor na groblju namenjen za sahranjivanje deli se na grobna polja odnosno parcele, unutar kojih se nalaze grobna mesta.

Grobna polja (parcele) i grobna mesta su obavezno numerisani.

Član 36

Grobno mesto se uređuje kao:

1. grobnica,

2. grob,

3. pretinci za urne (kolumbarijum ili rozarijum),

4. osarijum (zajednički grob ili grobnica u koju se pohranjuju posmrtni ostaci umrlih).

Član 37

Grobnica je mesto namenjeno za sahranjivanje, izgrađeno od čvrstog materijala (cigle, betona i dr.).

Grobnice se grade u skladu sa sanitarnim i drugim propisima i tehničkim pravilima, a u skladu sa Planom uređenja groblja i uz odobrenje Preduzeća.

Grobnice se grade za dva, četiri ili šest pokojnika, koji su članovi porodice.

Član 38

Grob je mesto namenjeno za sahranjivanje, koje se sastoji od iskopane rupe u zemlji propisane dubine, dužine i širine.

U grob se po pravilu mogu sahraniti samo posmrtni ostaci jednog umrlog lica.

Izuzetno, u jedan grob se može sahraniti istovremeno majka sa mrtvorođenim detetom, odnosno detetom koje je sa njom umrlo.

Nakon isteka roka obaveznog počivanja, u postojeći grob se može dozvoliti sahranjivanje bračnog druga, deteta ili roditelja umrlog lica.

U postojeći grob se može dozvoliti sahranjivanje lica iz stava 4. ovog člana i pre isteka roka obaveznog počivanja, pod uslovom da dubina groba zadovoljava uslove propisane aktom Preduzeća.

Korišćenje grobnog mesta

Član 39

Nakon prijave potrebe za sahranjivanjem na određenom groblju, Preduzeće određuje grobno mesto.

Grobno mesto se kod prve sahrane daje na korišćenje srodnicima umrlog po sledećem redosledu: bračni drug, dete (bračno, vanbračno, usvojeno), roditelji umrlog.

U slučaju da ne postoje lica iz stava 2. ovog člana, odnosno da ta lica ne žele da budu korisnici grobnog mesta, grobno mesto se daje na korišćenje ostalim srodnicima umrlog u pravoj liniji bez obzira na srodstvo, a u pobočnoj liniji do IV stepena srodstva, i to po redosledu po kojem bi ta lica bila pozvana na nasleđivanje.

Ukoliko se na način iz stava 2. i 3. ovog člana ne može odrediti korisnik grobnog mesta, isto se daje na korišćenje bračnim drugovima srodnika umrlog iz stava 2. i 3. ovog člana, po istom redosledu.

Ako ima više lica istog stepena srodstva sa umrlim, grobno mesto se daje na korišćenje jednom od njih, koga oni sporazumno odrede.

U slučaju da lica iz stava 5. ovog člana ne postignu sporazum, grobno mesto se daje na korišćenje licu koje je sa umrlim živelo u istom domaćinstvu, odnosno koje je umrlog izdržavalo ili brinulo o njegovim potrebama, pod uslovom da takvo lice postoji i da želi da bude korisnik grobnog mesta.

Izuzetno, ako nema lica iz stava 2.-6. ovog člana, grobno mesto se daje na korišćenje licu koje obezbedi sahranjivanje umrlog.

Član 40

Pravo na korišćenje grobnog mesta stiče lice iz člana 39, koje sa Preduzećem zaključi ugovor o korišćenju grobnog mesta.

Ugovor o korišćenju grobnog mesta zaključuje se u pismenoj formi, najkasnije u roku od tri meseca od dana sahranjivanja umrlog lica.

Ugovor obavezno sadrži: podatke o grobnom mestu, vreme za koje se grobno mesto daje na korišćenje, način određivanja i plaćanja naknade za korišćenje i održavanje grobnog mesta, način održavanja grobnog mesta, uslove za ekshumaciju i način njenog sprovođenja, način korišćenja grobnog mesta koje je utvrđeno kao kulturno dobro, a može sadržati i druge odredbe.

Uređen grob, grobnica i kaseta za pohranjivanje urni mogu se zakupiti za života nezavisno od činjenice smrti, odnosno prijave sahranjivanja, o čemu se sačinjava poseban pismeni ugovor između korisnika i Preduzeća.

Član 41

Grobovi se po pravilu kopaju redom, nakon prijavljivanja smrti umrlog čiji se posmrtni ostaci sahranjuju, a u skladu sa Planom uređenja groblja.

Izuzetno, bračnom drugu, detetu ili roditelju pokojnika se na njegov zahtev može odobriti korišćenje grobnog mesta pored groba pokojnika, u zavisnosti od raspoloživih grobnih mesta.

Član 42

Posmrtni ostaci sahranjenih lica počivaju u grobnom mestu najmanje 10 godina od dana sahranjivanja (rok obaveznog počivanja).

Grobno mesto se daje na korišćenje na period od 10 godina.

Vreme korišćenja grobnog mesta se može produžiti za narednih deset godina ukoliko su ispunjeni sledeći uslovi:

1. da je za korišćenje grobnog mesta u prethodnom periodu uredno plaćena naknada,

2. da se grobno mesto uredno održava,

3. da se grobno mesto ne nalazi na groblju ili delu groblja koje je stavljeno, ili će biti stavljeno van upotrebe.

Član 43

Naknadu za korišćenje grobnog mesta plaća korisnik unapred, za period od 10 godina, osim za slučaj sahrane, kada je dužan platiti naknadu za period obaveznog počivanja.

Visina naknade za korišćenje grobnog mesta utvrđuje se Cenovnikom Preduzeća, na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Zrenjanina.

Preduzeće može u Cenovniku predvideti mogućnost isplate naknade iz stava 1. ovog člana u ratama, popust u slučaju plaćanja naknade u celosti, odnosno drugu pogodnost plaćanja.

Naknada za korišćenje grobnog mesta je namenskog karaktera i koristi se za uređivanje i održavanje groblja.

Cene pogrebnih delatnosti utvrđuju se Cenovnikom Preduzeća, odnosno drugog vršioca komunalne delatnosti, a na osnovu elemenata za određivanje cena komunalnih usluga utvrđenih zakonom.

Član 44

Posle prve sahrane, u isto grobno mesto mogu se, uz pismenu saglasnost korisnika grobnog mesta, sahraniti lica iz člana 38. stav 3. i 4. ove odluke.

U slučaju kada se utvrdi da korisnik grobnog mesta živi na nepoznatoj adresi ili u inostranstvu, ili da iz drugog razloga nije u mogućnosti da da pismenu saglasnost za sahranjivanje lica iz stava 1. ovog člana, pismenu saglasnost umesto njega mogu dati lica koja bi mogla da budu korisnici grobnog mesta, a po redosledu iz člana 39. ove odluke.

Član 45

Ukoliko se suprotno članu 44. ove odluke u grobno mesto sahrane lica koja ne spadaju u krug lica iz člana 38. stav 3. i 4. ove odluke, odnosno bez pismene saglasnosti korisnika grobnog mesta, odnosno lica iz člana 44. stav 2., na zahtev korisnika grobnog mesta izvršiće se ekshumacija njihovih posmrtnih ostataka o trošku lica koje je izvršilo sahranjivanje, i prenos u zajednički grob, ili novo grobno mesto.

Član 46

U slučaju smrti korisnika grobnog mesta, pravo korišćenja grobnog mesta pripada licu koje je odlukom nadležnog organa proglašeno za njegovog naslednika, odnosno licu koje dokaže da je naslednik umrlog.

Ukoliko je više lica proglašeno za naslednike, isti su dužni da jednog među sobom pismenim punomoćjem ovlaste da sa Preduzećem, u svojstvu novog korisnika grobnog mesta, zaključi ugovor o korišćenju grobnog mesta, uz obavezu dostavljanja punomoćja Preduzeću.

U slučaju iz stava 2. ovog člana, Preduzeće će sva lica koja su proglašena za naslednike evidentirati kao sukorisnike grobnog mesta.

Ukoliko naslednici ne postupe na način iz stava 2. ovog člana, Preduzeće će odrediti jednog od njih sa kojim će zaključiti ugovor o korišćenju grobnog mesta, a sva lica koja su proglašena za naslednike će evidentirati kao sukorisnike grobnog mesta.

Član 47

U slučaju da ne postoje lica iz člana 46. ove odluke, Preduzeće je ovlašćeno da po isteku roka obaveznog počivanja, odnosno u slučaju ekshumacije posmrtnih ostataka umrlog, grobno mesto da na korišćenje drugim licima.

Član 48

Posmrtne ostatke iz grobnih mesta kojima je istekao rok obaveznog, odnosno produženog počivanja, a rok počivanja nije produžen, Preduzeće prenosi u poseban zajednički grob ili grobnicu (osarijum), o čemu je dužno da vodi evidenciju koja podrazumeva i trajno čuvanje podataka o licima čiji su posmrtni ostaci preneti.

Po isteku roka obaveznog počivanja, odnosno produženog roka počivanja, a pre ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka u smislu stava 1. ovog člana, Preduzeće je dužno da pismenim putem opomene korisnika grobnog mesta da će, ukoliko u roku od 30 dana od dana prijema opomene ne uplati naknadu za korišćenje grobnog mesta za narednih 10 godina i na taj način produži rok počivanja, izvršiti ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka umrlog u zajednički grob ili grobnicu (osarijum), a grobno mesto dati na korišćenje drugim licima.

U slučaju da se pismena opomena iz stava 2. ovog člana nije mogla uručiti korisniku grobnog mesta, Preduzeće će putem sredstava javnog informisanja od lokalnog značaja, kao i na svojoj internet stranici, objaviti poziv koji sadrži podatke o grobnom mestu i korisniku grobnog mesta, i pozvati da se u roku od šest meseci javi korisnik grobnog mesta, odnosno lica iz člana 39. ove odluke.

Ako se u roku iz stava 3. ne javi korisnik, odnosno lica iz člana 39., smatraće se da je grobno mesto napušteno.

Član 49

Preduzeće će na način iz člana 48. ove odluke pozvati korisnika grobnog mesta koje će biti dato na korišćenje drugim licima u smislu čl. 48. st. 2, odnosno koje je proglašeno napuštenim u smislu čl. 48. st. 4., da ukloni nadgrobni spomenik koji se nalazi na grobnom mestu, u roku od 120 dana od dana prijema poziva.

Ako se u roku iz stava 1. ne javi korisnik radi preuzimanja nadgrobnog spomenika, smatraće se da je nadgrobni spomenik napušten.

Član 50

Korisnik grobnog mesta ne može pravnim poslom među živima preneti pravo korišćenja grobnog mesta na drugo lice.

Korisnik grobnog mesta može prodati nadgrobni spomenik sa grobnog mesta.

Ako korisnik grobnog mesta umre, pravo korišćenja grobnog mesta može biti predmet nasleđivanja.

Član 51

Korisnik grobnice, uređene parcele i kasete za polaganje urne može grobnicu, uređenu parcelu, odnosno kasetu za polaganje urne, ukoliko u njoj nisu sahranjeni posmrtni ostaci, ustupiti isključivo Preduzeću, uz sporazumno utvrđenu naknadu.

Ukoliko u roku od 60 dana od prijema ponude za zaključenje sporazuma iz stava 1. naknada ne bude sporazumno utvrđena, korisnik grobnice, uređene parcele i kasete za polaganje urne može iste prodati trećem licu, pod uslovima iz ponude.

Član 52

Grobovi za koje je istekao rok obaveznog počivanja, odnosno rok produženog počivanja, mogu se prekopati u skladu sa Planom uređenja groblja, a pronađeni posmrtni ostaci iz tih grobova sahraniće se u poseban zajednički grob ili grobnicu (osarijum), osim ako porodica ili srodnici umrlog ili druga lica ne izvrše prenos posmrtnih ostataka o svom trošku u drugo obezbeđeno grobno mesto.

Namera prekopavanja grobova, u smislu prethodnog stava, objaviće se u "Službenom listu grada Zrenjanina", na internet stranici Preduzeća i u sredstvima javnog informisanja od lokalnog značaja, najmanje šest meseci pre početka radova na prekopavanju.

Porodica, srodnici i druga ovlašćena lica mogu u roku iz stava 2. o svom trošku ukloniti grobne znake, spomenike i druge objekte sa groba koji će se prekopavati, ili ih preneti na drugo obezbeđeno grobno mesto za sahranjivanje.

Ako lica iz stava 3. ovog člana ne uklone grobne znake, spomenike i druge objekte sa groba koji će biti prekopan, iste će ukloniti Preduzeće, koje obezbeđuje njihovo čuvanje najduže 120 dana.

Ako lica iz stava 3. po isteku roka iz stava 4. ovog člana ne preuzmu uklonjene predmete, Preduzeće može iste prodati radi namirenja troškova njihovog uklanjanja i čuvanja.

Član 53

U sastavu groblja mogu da se nalaze sledeći objekti:

1. rashladna komora,

2. mrtvačnica,

3. drugi objekti neophodni za vršenje delatnosti,

4. komunalni uređaji i instalacije,

5. spoljne i unutrašnje saobraćajnice (putevi i staze),

6. česme i bunari,

7. prodavnice pogrebne opreme,

8. objekti i uređaji za javno osvetljenje.

U sastavu groblja mogu se nalaziti i službeni stanovi radnika Preduzeća zaduženih za uređenje, održavanje i organizovanje poslova sahranjivanja na groblju.

Član 54

Nadgrobni spomenik od posebne umetničke ili istorijske vrednosti i grobovi zaslužnih pokojnika nalaze se pod posebnom zaštitom o čemu se vodi posebna evidencija.

Član 55.

Pretinci za urne mogu se graditi za pojedince ili za porodice, u nizu ili u više etaža, na mestima koja su Planom uređenja groblja određena za tu namenu.

IV IZVOĐENJE KAMENOREZAČKIH, ZANATSKIH I DRUGIH RADOVA NA GROBLJU I GROBNOM MESTU

Član 56

Groblje se uređuje i održava u skladu sa Planom uređenja groblja, vodeći računa o sanitarnim i drugim propisima i mesnim običajima.

Drugi objekti na groblju moraju da budu u funkciji groblja, a gradiće se zavisno od mogućnosti.

Član 57

Izgradnja, odnosno rekonstrukcija grobnice ili drugog spomen obeležja, kao i podizanje, prepravka ili uklanjanje spomenika i drugog predmeta na grobu vrši se uz prethodno pribavljanje odobrenja Preduzeća, a u skladu sa Planom uređenja groblja.

Lice koje traži odobrenje za izgradnju dužno je da podnese skicu objekta, odnosno spomenika, i potvrdu da je obezbeđeno korišćenje grobnog mesta (parcele).

Plan uređenja groblja donosi se za svako groblje posebno i sadrži naročito: lokaciju groblja, parcele od kojih se sastoji sa brojevima, površinom i oznakom namene, raspored grobnih mesta i drugih objekata i uređaja koji su namenjeni za sahranjivanje i za korišćenje i održavanje groblja, arhitektonsko-građevinsko oblikovanje grobnica, grobnih znakova, spomenika i drugih objekata na groblju, i dr.

Ako je grobnica ili drugi spomen objekat izgrađen, ili se gradi, odnosno ako je spomenik ili drugi predmet na grobu podignut, ili se podiže protivno stavu 1. ovog člana, Preduzeće je ovlašćeno da podnese prijavu nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Zrenjanina, koja može naložiti obustavljanje radova i uklanjanje grobnice, spomen objekta odnosno spomenika ili drugog predmeta, odnosno pribavljanje odobrenja Preduzeća i usklađivanje radova sa Planom uređenja groblja.

Član 58

Nadgrobni spomenik je objekat koji se nalazi na grobu ili grobnici i koji sadrži podatke o licu koje je sahranjeno u grobu ili grobnici.

Nadgrobni spomenik se gradi prema uslovima za arhitektonsko-građevinsko oblikovanje koji su definisani Planom uređenja groblja, i mora da odgovara estetskim kriterijumima i pijetetu.

Nadgrobni spomenik mora biti izgrađen od trajnog materijala (kamena, mramora, granita, betona, legura i sl.).

Nadgrobni spomenik podiže korisnik grobnog mesta.

Pored ličnih podataka lica koje je sahranjeno u grobu ili grobnici (prezime i ime, godina rođenja i smrti), natpis na nadgrobnom spomeniku može da sadrži i imena članova porodice koji podižu spomenik, prigodan natpis, ornament ili sliku.

Zabranjen je natpis kojim se vređaju umrli ili članovi porodice, kao i reči koje su u neskladu sa moralnim načelima.

Lice koje je podiglo spomenik ili njegovi naslednici mogu spomenik ukloniti i postaviti drugi koji je po njihovom mišljenju prikladniji, prema uslovima iz Plana uređenja groblja, i uz pribavljanje novog odobrenja Preduzeća.

Nadgrobni spomenik koji je uklonjen sa groba ili grobnice u kome se nalaze posmrtni ostaci može se prodati, s tim da je korisnik dužan da u toku obaveznog roka počivanja na grobno mesto odmah postavi trajno obeležje kako bi se znalo ko je sahranjen u tom grobnom mestu.

Član 59

Privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt (izvođač radova), dužni su da pre početka izvođenja kamenorezačkih, zanatskih ili drugih radova pribave pismenu saglasnost Preduzeća.

Izvođač radova je dužan da saglasnost iz stava 1. prikaže na uvid ovlašćenom radniku Preduzeća na groblju pre početka izvođenja radova.

Ukoliko izvođač radova postupi suprotno odredbama ovog člana, Preduzeće će postupiti u skladu sa članom 57. stav 4. ove odluke.

Član 60

Ako se grobnica pre isteka vremena korišćenja popuni, korisnik može tražiti od Preduzeća da se prilikom otvaranja grobnice za novo sahranjivanje izvrši sakupljanje posmrtnih ostataka tako da se posmrtni ostaci umrlih smeste u zajednički kovčeg u cilju obezbeđenja mesta za nova sahranjivanja u grobnicu.

U slučaju da nije moguće izvršiti potrebne radnje u skladu sa stavom 1. ovog člana, Preduzeće je ovlašćeno da odbije novo sahranjivanje u istu grobnicu, do proteka roka obaveznog počivanja kod poslednje sahrane.

Nakon isteka roka obaveznog počivanja iz stava 2. ovog člana, sakupljeni posmrtni ostaci mogu biti sasuti, pod uslovima i na način predviđen aktom Preduzeća.

Član 61

Ukoliko je grobnica u neupotrebljivom stanju, ili preti opasnost od njenog zatrpavanja, Preduzeće će pismenim putem pozvati korisnika grobnice da u primerenom roku preduzme neophodne radnje i mere radi otklanjanja navedenih nedostataka, sa napomenom da se u grobnicu neće vršiti sahranjivanje dok se građevinski nedostaci grobnice ne otklone.

V EKSHUMACIJA

Član 62

Ekshumacija je iskopavanje posmrtnih ostataka umrlih lica.

Ekshumacija se može vršiti:

- posle proteka roka obaveznog počivanja, odnosno produženog roka počivanja, u skladu sa članom 48. ove odluke;

- posle proteka roka obaveznog počivanja, a na zahtev korisnika grobnog mesta, odnosno porodice, radi sahranjivanja posmrtnih ostataka na drugom mestu;

- po nalogu nadležnog organa, u skladu sa posebnim propisima,

- radi privođenja groblja drugoj nameni, a u skladu sa urbanističkim planom odnosno odlukom Skupštine grada Zrenjanina;

- radi sahranjivanja posmrtnih ostataka na drugom mestu kod privremenog sahranjivanja,

- radi kremiranja već sahranjenih posmrtnih ostataka po želji članova uže porodice,

- u drugim slučajevima određenim posebnim propisima.

U slučaju ekshumacije, porodica, srodnici, naslednici i druga zainteresovana lica imaju pravo da posmrtne ostatke umrlog smeste u drugo grobno mesto.

Ekshumaciju vrši Preduzeće, na zahtev članova uže porodice ili ovlašćenog organa, a po pribavljenom odobrenju sanitarnog inspektora, odnosno drugog nadležnog organa, u skladu sa posebnim propisima.

Član 63

Ekshumaciji obavezno prisustvuju podnosilac zahteva za ekshumaciju, odnosno ovlašćeno lice nadležnog organa koji je naložio ekshumaciju, i zaposleni iz Preduzeća.

Ekshumacija posmrtnih ostataka u cilju njihovog prenošenja ne može se vršiti u vremenu od 1. maja do 30. septembra, ako od dana sahranjivanja do dana ekshumacije nije proteklo pet godina.

Izuzetno, iz opravdanih razloga, nadležni organ može odobriti ekshumaciju u periodu drugačijem od stava 2. ovog člana.

Ekshumacija se ne može vršiti u periodu od godinu dana od dana sahranjivanja, izuzev po nalogu nadležnog organa.

Prilikom ekshumacije vodi se računa o pijetetu umrlog.

Član 64

Troškove ekshumacije snosi lice, odnosno organ, po čijem zahtevu, odnosno nalogu, se ona vrši.

Izuzetno, troškovi ekshumacije koja se vrši radi privođenja groblja drugoj nameni padaju na teret budžeta grada Zrenjanina.

VI UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 65

Uređivanje i održavanje grobalja, u smislu ove odluke, vrši Preduzeće.

Član 66

Za plansko uređivanje i održavanje grobalja za period od pet godina donosi se srednjoročni Plan uređivanja i održavanja groblja (u daljem tekstu: Srednjoročni plan).

Predlog Srednjoročnog plana priprema stručna služba Preduzeća, na osnovu Plana uređenja groblja.

Srednjoročni plan donosi nadležni organ Preduzeća.

Srednjoročni plan sadrži:

- raspored objekata i parcela na grobljima i raspored grobnih mesta na pojedinim parcelama,

- planove za izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata i uređaja na groblju,

- planirane aktivnosti na ozelenjavanju prostora (hortikulturno rešenje),

- planove za preuređenje delova groblja (parcela), kada grobnim mestima istekne rok obaveznog ili produženog počivanja,

- mere u cilju postepenog stavljanja van upotrebe groblja ili njegovih delova kada je urbanističkim planom ili odlukom Skupštine grada Zrenjanina to određeno.

Srednjoročni plan se donosi najkasnije do 1. oktobra tekuće godine za naredni period od pet godina.

Član 67

Uređivanje i održavanje grobalja Preduzeće obavlja prema godišnjem Programu uređivanja i održavanja grobalja (u daljem tekstu: Program).

Predlog Programa priprema stručna služba Preduzeća u skladu sa Srednjoročnim planom i Planom uređenja groblja.

Program donosi nadležni organ Preduzeća, uz saglasnost Skupštine grada Zrenjanina.

Program sadrži:

1. groblja na području grada na kojima Preduzeće vrši uređenje i održavanje, odnosno specifikaciju lokacija i površina koje se predviđaju za uređenje i održavanje,

2. vrstu i obim radova po lokacijama, u skladu sa tehničko-tehnološkim standardima,

3. vreme, dinamiku, odnosno period obavljanja radova po lokacijama,

4. visinu sredstava potrebnih za realizaciju Programa po lokacijama.

Program mora da obezbedi minimalne tehnološke standarde iz ove oblasti.

Visina sredstava potrebnih za realizaciju Programa po lokacijama utvrđuje se prema Cenovniku Preduzeća, na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Zrenjanina.

Program se donosi najkasnije do 30. novembra tekuće godine za narednu godinu.

Preduzeće je dužno da o realizaciji Programa do 31. januara podnese izveštaj Skupštini grada Zrenjanina za prethodnu godinu.

Član 68

Parcele na groblju sadrže više grobnih mesta.

Parcele mogu biti parcele grobnica, parcele grobova i mešovite parcele.

Raspored parcela mora biti u skladu sa Planom uređenja groblja.

Parcele su podeljene na redove i grobna mesta.

Parcele, redovi i grobna mesta su obavezno numerisani.

Član 69

Na svakom groblju mora se obezbediti poseban prostor za odlaganje smeća, ostataka venaca i cveća, kao i ostalih otpadaka.

Deponovano smeće se mora otklanjati po potrebi, a najmanje jednom nedeljno.

Raspored i vrsta prostora za odlaganje smeća i ostalih otpadaka određuje se u skladu sa Planom uređenja groblja.

Član 70

Planom uređenja groblja može se predvideti da se neposredno kod ulaza na groblje mogu podići odnosno postaviti manji objekti za prodaju cveća, sveća i pogrebne opreme.

Član 71

Na grobnim mestima i oko njih dozvoljeno je zasađivanje ukrasnog bilja, ali samo tako da ono ne ometa pristup ostalim grobnim mestima, da ih ne zaklanja i da ne ugrožava građevinsku stabilnost grobnice.

Vrsta ukrasnog bilja utvrđuje se Planom uređenja groblja.

Pored grobnih mesta mogu se postavljati klupe uz odobrenje Preduzeća.

Održavanje reda na groblju

Član 72

Održavanje reda na groblju, podrazumeva određivanje načina ponašanja posetilaca, radno vreme groblja za posetioce i za izvođače radova, kao i druge odredbe.

Akt o određivanju reda na groblju (u daljem tekstu: Pravila ponašanja na groblju) donosi nadležni organ Preduzeća, i isti se postavlja na vidnom mestu kod ulaza na groblje.

O redu na groblju stara se zaposleni u Preduzeću, koji je aktom o sistematizaciji radnih mesta i poslova zadužen za te poslove.

Ukoliko na groblju postoji službeni stan za stanovanje, o redu se stara zaposleni Preduzeća koji koristi taj službeni stan.

Član 73

Posetioci su dužni da se na groblju ponašaju primereno, kako to odgovara mestu i dužnom poštovanju prema mrtvima.

Posetioci su dužni da se pridržavaju Pravila ponašanja na groblju.

Član 74

Groblje je otvoreno za posetioce svakog dana, i to u vremenu od 7,00 do 20,00 časova u periodu od 01. aprila do 31. oktobra, odnosno od 8,00 do 17,00 časova u periodu od 01. novembra do 31. marta.

Preduzeće može iz naročito opravdanih razloga privremeno zabraniti pristup posetiocima na groblje.

Radno vreme groblja mora se istaći na ulazu u groblje na vidnom mestu.

Član 75

Preduzeće svojim aktom bliže uređuje vreme u kome se ima obaviti sahranjivanje, u skladu sa ovom Odlukom.

Član 76

Na groblju je zabranjeno:

- ulaženje i zadržavanje van vremena kada je groblje otvoreno za posetioce,

- pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica,

- preskakanje ograde, gaženje zelenih površina, lomljenje drveća, kidanje cveća i drugih zasada,

- gaženje i prljanje grobnih mesta,

- nanošenje štete nadgrobnim obeležjima (spomenicima i drugim predmetima na grobnim mestima),

- narušavanje mira na groblju,

- uvođenje životinja, osim u slučajevima propisanim zakonom,

- vožnja bicikla, motocikla i drugog motornog vozila ako to nije odobreno posebnom dozvolom Preduzeća,

- bacanje uvelog cveća, korova, venaca i drugih predmeta, kao i nanošenje blata, zemlje i druge nečistoće po stazama, putevima i zelenim površinama,

- ostavljanje hrane na grobnim mestima i drugim mestima na groblju,

- fotografisanje u vidu zanata,

- prodavanje bilo kakve robe i vršenje drugih usluga bez odobrenja Preduzeća,

- postavljanje reklama i natpisa,

- postavljanje klupa i drugih predmeta bez odobrenja Preduzeća,

- ulaženje u kapelu van vremena određenog za sahranjivanje,

- paljenje sveća na grobnom mestu izvan kućišta za sveće,

- izvođenje bilo kakvih dodatnih radova u rozarijumu i kolumbarijumu (postavljanje improvizovane žardinjere, kamene ploče sa slikama, kandila i sl.), kao i sađenje biljaka oko kaseta rozarijuma,

- montiranje žardinjera, klupa, kandila, kućišta za sveće, ograda i sl. na grobu odnosno grobnici ukoliko to nije predviđeno projektom spomenika,

- sađenje oko grobova i grobnica svih drvenastih vrsta lišćara, četinara, šiblja i drugog rastinja,

- vršenje drugih nedozvoljenih radnji koje Preduzeće utvrdi svojim aktom.

Član 77

Preduzeće može da ukloni sve dodatne predmete i zasade čije je postavljanje odnosno sađenje zabranjeno ovom Odlukom ili uslovljeno izdavanjem pismenog odobrenja, o trošku korisnika grobnog mesta.

VII USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA KOMUNALNIH DELATNOSTI

Član 78

Preduzeće je dužno da obavljanje komunalnih delatnosti upravljanje grobljima i sahranjivanje i vršenje pogrebnih usluga organizuje tako da obezbedi:

1. trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga korisnicima pod uslovima i na način uređen zakonom, drugim propisima i standardima donesenim na osnovu zakona;

2. propisani ili ugovoreni obim i kvalitet komunalnih usluga, koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika u dobijanju usluga i zdravstvenu i higijensku ispravnost u skladu sa pozitivnim propisima;

3. preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata, postrojenja i opreme, koji služe za obavljanje komunalnih delatnosti;

4. razvoj i unapređenje kvaliteta i vrsta komunalnih usluga, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Član 79

Preduzeće je dužno da u sredstvima javnog informisanja od lokalnog značaja i na svojoj internet stranici obavesti korisnike komunalnih usluga o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u pružanju komunalnih usluga, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u pružanju tih usluga.

Član 80

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga, odnosno obavljanju komunalnih delatnosti, Preduzeće je dužno da bez odlaganja preduzme neophodne mere za otklanjanje uzroka poremećaja, odnosno prekida, i to:

- da radno angažuje zaposlene na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u obavljanju komunalnih delatnosti;

- da preduzme druge mere koje odrede nadležni organi.

Član 81

U slučaju iz člana 80. ove odluke, Preduzeće je obavezno da, istovremeno sa preduzimanjem neophodnih mera, obavesti nadležnu organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Zrenjanina o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Član 82

Po prijemu obaveštenja o neplaniranom prekidu isporuke, odnosno po utvrđivanju poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga, nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina dužna je da:

- odredi red prvenstva i način pružanja usluga na način da spreči nastanak i širenje zaraznih bolesti, odnosno nastanak značajne odnosno nenadoknadive štete;

- preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena;

- preduzme mere za otklanjanje nastalih posledica, kao i druge potrebne mere,

- utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u obavljanju komunalnih delatnosti, kao i pričinjenu štetu.

Član 83

Ukoliko Preduzeće ne preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja, odnosno prekida u pružanju komunalnih usluga u određenom roku, nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina preduzeće mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena, na teret Preduzeća.

VIII ODREDBE O ŠTRAJKU

Član 84

U slučaju prekida obavljanja komunalnih delatnosti zbog štrajka zaposlenih u Preduzeću, Preduzeće je obavezno da obezbedi minimum procesa rada, i to:

- preuzimanje, prevoz, smeštaj i čuvanje umrlih lica;

- kopanje rake;

- sahranjivanje.

IX GROBNA EVIDENCIJA

Član 85

Preduzeće je dužno da uspostavi i vodi grobnu evidenciju.

Grobna evidencija se vodi o:

1. grobnim mestima,

2. svim umrlim licima sahranjenim na groblju,

3. umrlim licima koja su bila sahranjena na groblju, a kasnije su preneta na drugo groblje,

4. imenima sahranjenih lica sa naznakom mesta na kojima su sahranjeni.

Korisnik grobnog mesta je dužan da Preduzeću prijavi svaku promenu adrese u roku od osam dana od dana nastanka promene.

X FINANSIRANJE KOMUNALNIH DELATNOSTI

Član 86

Sredstva za obavljanje i razvoj komunalne delatnosti upravljanje grobljima i sahranjivanje obezbeđuju se iz:

1. prihoda od komunalnih usluga;

2. prihoda od naknade za korišćenje grobnog mesta;

3. budžeta grada Zrenjanina;

4. namenskih sredstava drugih nivoa vlasti;

5. drugih izvora, u skladu sa zakonom.

XI KONTINUIRANO IZJAŠNJAVANJE KORISNIKA O KVALITETU PRUŽANJA KOMUNALNIH USLUGA

Član 87

Preduzeće je dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga iz ove odluke, u trajanju od najmanje 30 dana.

Javni poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana, Preduzeće objavljuje u sredstvima javnog informisanja od lokalnog značaja, kao i na zvaničnoj internet stranici grada Zrenjanina i svojoj internet stranici.

Izjašnjavanje se može organizovati i elektronskim putem.

Preduzeće je dužno da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja dostavi Gradskom veću grada Zrenjanina izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga takvi da većina korisnika nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom, Gradsko veće pokreće postupak preispitivanja rada Preduzeća, i nalaže mu da otkloni nedostatke koji su navedeni u izjašnjavanju korisnika u roku od 90 dana.

Ukoliko Preduzeće ne otkloni nedostatke iz stava 5. ovog člana, Gradsko veće o tome obaveštava Skupštinu grada Zrenjanina, koja dalje postupa u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

XII NADZOR

Član 88

Poslove inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem odredaba ove odluke, kao i drugih opštih akata donetih na osnovu ove odluke, vrši Odeljenje inspekcija Gradske uprave grada Zrenjanina, preko komunalnih inspektora.

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen da:

- izvrši uvid u opšte i pojedinačne akte, evidencije i drugu dokumentaciju Preduzeća, odnosno drugih vršilaca komunalnih delatnosti, kao i drugih pravnih i fizičkih lica;

- saslušava i uzima izjave od odgovornih lica iz Preduzeća, odnosno drugih vršilaca komunalnih delatnosti, kao i drugih pravnih i fizičkih lica;

- pregleda poslovne prostorije, objekte, postrojenja i uređaje za obavljanje komunalnih delatnosti, odnosno koji služe korišćenju komunalnih usluga, radi prikupljanja neophodnih podataka;

- fotografiše i snimi prostor u kome se vrši inspekcijski nadzor, kao i druge stvari koje su predmet nadzora;

- naloži rešenjem da se komunalna delatnost obavlja na način utvrđen zakonom, drugim propisima i ovom odlukom;

- naloži rešenjem izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka u obavljanju komunalne delatnosti;

- naloži rešenjem korisniku izvršenje utvrđenih obaveza;

- izda prekršajni nalog, odnosno podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, krivičnu prijavu, odnosno prijavu za privredni prestup, kada oceni da postoji sumnja da je povredom propisa učinjen prekršaj, krivično delo ili privredni prestup;

- naloži rešenjem uklanjanje stvari ili drugih predmeta sa površina, odnosno objekata koji služe za obavljanje komunalnih delatnosti;

- zabrani rešenjem odlaganje otpada na površinama odnosno objektima koji služe za obavljanje komunalnih delatnosti;

- zabrani rešenjem investitoru, odnosno izvođaču kamenorezačkih, zanatskih i drugih radova na groblju odlaganje otpadnog građevinskog materijala, zemlje i ostalog građevinskog materijala van za to određene lokacije;

- zabrani rešenjem uništavanje spomenika, ograda, klupa, i drugih predmeta i objekata koje se nalaze na groblju;

- zabrani rešenjem uništavanje zelenih površina na groblju;

- zabrani obavljanje komunalnih delatnosti iz ove odluke svim subjektima koji ne ispunjavaju uslove predviđene zakonom, drugim propisima i ovom odlukom;

- zabrani obavljanje komunalne delatnosti upravljanje grobljima i sahranjivanje svim subjektima kojima obavljanje ove komunalne delatnosti nije povereno od strane grada Zrenjanina u propisanom postupku;

- preduzima i druge mere u skladu sa zakonom, podzakonskim propisima i ovom odlukom.

Član 89

Preduzeće, drugi vršioci komunalnih delatnosti iz ove odluke, kao i druga pravna i fizička lica, dužni su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje nadzora, i da mu bez odlaganja stave na uvid i raspolaganje potrebnu dokumentaciju i druge dokaze i izjasne se o činjenicama koje su od značaja za vršenje nadzora

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Zrenjanina u roku od 15 dana dostavljanja rešenja, koja ne odlaže izvršenje rešenja.

Gradsko veće grada Zrenjanina odlučuje o žalbi komunalnog inspektora u roku od 30 dana od dana prijema žalbe. Rešenje Gradskog veća je konačno u upravnom postupku, i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Član 90

Komunalni inspektor u obavljanju poslova sarađuje sa komunalnom policijom, drugim državnim organima, organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i imaocima javnih ovlašćenja, što obuhvata međusobno obaveštavanje, razmenu informacija, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne inspekcije.

Komunalna policija ima ovlašćenje da izdaje prekršajne naloge, kao i da preduzima druge zakonom propisane radnje i mere.

Član 91

Licu koje izvrši radnju, koja je ovom odlukom određena kao prekršaj, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

XIII KAZNENE ODREDBE

Član 92

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće, ako:

1. vrši sahranjivanje suprotno čl. 3. st. 2, čl. 4, čl. 6. st. 2, čl. 12, čl. 16, čl. 20. i čl. 38. ove odluke;

2. vrši preuzimanje, prevoz i smeštaj umrlog lica protivno čl. 13. i 15. ove odluke,

3. ne organizuje dežurnu službu u smislu čl. 14. ove odluke;

4. prilikom sprovođenja sahranjivanja postupa protivno čl. 17, 18. i 19. ove odluke;

5. vrši privremeno sahranjivanje protivno čl. 22. ove odluke;

6. ne obavlja poslove uređivanja i održavanja groblja, ili ih obavlja protivno čl. 25. ove odluke;

7. vrši sahranjivanje umrlih lica na groblju koje nije u upotrebi;

8. ne obezbedi da se izgradnja, odnosno rekonstrukcija grobnice ili drugog spomen obeležja, kao i podizanje, prepravka ili uklanjanje spomenika ili drugih predmeta na groblju vrši u skladu sa čl. 56, 57, 58. i 59. ove odluke;

9. grobna mesta daje na korišćenje suprotno čl. 39. 40, 41, 42, 44, 45. i 46. ove odluke,

10. određuje naknadu za korišćenje grobnog mesta protivno čl. 43. ove odluke,

11. u slučaju isteka roka obaveznog počivanja, odnosno produženog roka počivanja, postupa protivno čl. 48. i 49. Ove odluke;

12. izvrši prekopavanje grobova suprotno čl. 52. ove odluke;

13. ne obezbedi da se ekshumacija vrši u skladu sa čl. 62. i 63. ove odluke;

14. ne donese Srednjoročni plan uređivanja i održavanja groblja u skladu sa čl. 66. ove odluke;

15. ne donese Program uređivanja i održavanja groblja u skladu sa čl. 67. ove odluke;

16. ne donese Pravila ponašanja na groblju u skladu sa čl. 72. ove odluke, ili ih ne istakne na vidnom mestu kod ulaza na groblje;

17. ne istakne radno vreme groblja na svakom ulazu u groblje, ili ne obezbedi njegovo poštovanje u skladu sa čl. 74. ove odluke;

18. ne obezbedi poštovanje reda na groblju u skladu sa čl. 76. ove odluke, ili ne prijavi nadležnom organu svaki slučaj nepoštovanja reda;

19. u slučaju planiranih prekida u pružanju komunalnih usluga, odnosno obavljanju komunalnih delatnosti, ne postupi u skladu sa čl. 79. ove odluke;

20. u slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga, odnosno obavljanju komunalnih delatnosti, ne postupi u skladu sa čl. 80. i 81. ove odluke;

21. za vreme štrajka zaposlenih ne obezbedi minimum procesa rada u skladu sa čl. 84. ove odluke;

22. ne uspostavi i vodi evidencije u skladu sa čl. 85. ove odluke;

23. ne donese Cenovnik pogrebnih usluga u skladu sa čl. 43. ove odluke, ili pogrebne usluge ne naplaćuje u skladu sa Cenovnikom,

24. ne obezbedi kontinuirano izjašnjavanje korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga u smislu čl. 87. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Preduzeću, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Član 93

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. vrši preuzimanje i prevoz posmrtnih ostataka umrlih lica protivno čl. 13. stav 1-6. i čl. 15. ove odluke;

2. organizuje pogrebnu svečanost protivno čl. 17. ove odluke;

3. pre početka izvođenja kamenorezačkih, zanatskih i drugih radova ne pribavi saglasnost Preduzeća, odnosno ako istu ne prikaže na uvid ovlašćenom radniku Preduzeća na groblju pre početka izvođenja radova, u skladu sa čl. 59. ove odluke,

4. ako radove izvodi protivno uslovima iz saglasnosti Preduzeća iz čl. 59. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara.

Član 94

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. izvrši sahranjivanje umrlog lica van groblja koje je u upotrebi;

2. izvrši sahranjivanje umrlog lica bez odobrenja Preduzeća;

3. ne obezbedi sahranjivanje umrlog lica u smislu čl. 6. stav 1. ove odluke;

4. ne dozvoli preuzimanje i prevoz posmrtnih ostataka, odnosno odbije da prisustvuje istim radnjama u smislu čl. 13. st. 7. ove odluke;

5. izvrši sahranjivanje protivno čl. 38. ove odluke;

6. na drugo lice prenese pravo korišćenja grobnog mesta suprotno čl. 50. st. 1. ove odluke,

7. vrši izgradnju, odnosno rekonstrukciju grobnice ili drugog spomen obeležja, kao i podizanje, prepravku ili uklanjanje spomenika ili drugih predmeta na groblju protivno čl. 57. i 58. ove odluke;

8. zasađuje ukrasne biljke suprotno članu 71. Ove odluke;

9. postupa protivno čl. 73. i 76. stav 1. tačka 1-20. ove odluke;

10. izvrši sahranjivanje umrlog lica suprotno čl. 16. ove odluke;

11. vrši ekshumaciju posmrtnih ostataka suprotno čl. 62. i 63. ove odluke;

12. ne prijavi Preduzeću svaku promenu adrese u smislu čl. 85. stav 3. ove odluke.

XIV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 95

Preduzeće je u obavezi da preuzme poslove upravljanja i sahranjivanja na svim grobljima na teritoriji grada Zrenjanina kada budu obezbeđeni uslovi za to, a najkasnije u roku od 2 godine od dana stupanja na snagu ove odluke.

Mesne zajednice na čijoj teritoriji su organizovana groblja obavljaće određene poslove u vezi sa obezbeđivanjem uslova za obavljanje komunalne delatnosti iz stava 1. ovog člana, do preuzimanja obavljanja istih delatnosti od strane Preduzeća.

Član 96

Svi akti za sprovođenje ove odluke biće doneti u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Do donošenja akata iz stava 1. ovog člana, primenjivaće se važeći akti.

Član 97

Postupci koji do dana stupanja na snagu ove odluke nisu okončani, okončaće se po odredbama ove odluke.

Član 98

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju ("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 14/2005 i 1/2006, "Sl. glasnik RS", br. 23/2009 - odluka US i "Sl. list grada Zrenjanina", br. 3/2009, 14/2010 i 21/2016), kao i član 15. stav 2. Odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Zrenjanina ("Sl. list grada Zrenjanina, br. 16/2017).

Član 99

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Zrenjanina.