PRAVILNIK
O POSTUPKU IZBORA JEDINICA LOKALNIH SAMOUPRAVA I INSTITUCIJA U AP VOJVODINI ZA IZRADU ANALIZA ENERGETSKE EFIKASNOSTI OBJEKATA JAVNE NAMENE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 31/2019)

Broj: 143-401-7256/2018-04 od 9. jula 2019. godine

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom o postupku izbora jedinica lokalnih samouprava za izradu analiza energetske efikasnosti objekata javne namene jedinica lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine i institucija AP Vojvodine (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje se namena, postupak izbora, kriterijumi za odlučivanje i druga pitanja od značaja za realizaciju programa koji zajedno realizuju Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Sredstva za izradu analiza su u celosti obezbeđena od strane EBRD-a, a Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pruža tehničku podršku, na osnovu potpisanog Memoranduma o razumevanju između Autonomne pokrajine Vojvodine, Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Evropske banke za obnovu i razvoj u vezi sa projektom "Energetska efikasnost javnih zgrada u Autonomnoj pokrajini Vojvodini" (broj 143-401-7256 /2018-3 od 9. jula. 2019. godine).

Izabrani konsultant od strane EBRD, na javnom pozivu broj 77311 od 21. februara, 2019. godine je "Enova" d.o.o. Sarajevo.

Namena projekta

Član 2

Izrada baze podataka javnih objekata u AP Vojvodini i analiza stanja energetske efikasnosti za 80 (40 većih i 40 manjih) izabranih objekata javne namene jedinica lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine i institucija AP Vojvodine.

Ciljevi projekata

Član 3

Evropska banka za obnovu i razvoj, sprovođenjem ovog programa, namerava da ispita potencijal za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada, na što većem broju lokaliteta u AP Vojvodini (prema mogućnostima u svih 45 opština i gradova).

Ključni ciljevi zadatka su sledeći:

a. Napraviti detaljan popis javnih objekata u vlasništvu opština, Autonomne pokrajine i države;

b. Proceniti trenutno stanje u sektoru javnih zgrada u Vojvodini u vezi sa energetskom efikasnošću, uzimajući u obzir različite kategorije i veličine objekata.

c. Identifikovati i mapirati lokalitete i proceniti trenutno stanje javnih zgrada u AP Vojvodini u vezi sa energetskom efikasnošću.

d. Izraditi priuštive i ekonomski opravdane strateške investicione programe sa dugoročnom perspektivom (10-15 godina), na osnovu najbolje primenjive tehnologije, dostupnosti i potencijalima za iskorišćavanje obnovljivih izvora energije.

e. Finalizirati i dati preporuku o tome ko bi mogli biti potencijalni korisnici takvih projekata, kako bi se mogli razmatrati za potencijalno finansiranje i mobilisanje bespovratnih sredstava, po potrebi.

f. Obezbediti procenu ukupnog potencijala za uštedu energije identifikovanog fonda zgrada, što je ostvarivo kroz unapređenje energetske efikasnosti (zasnovanu na najmanje dva scenarija unapređenja energetske performanse), odrediti prioritetne zgrade i visinu investicionog ulaganja za sve scenarije.

g. Izraditi detaljnu analizu za predloženih 80 objekata od kojih je: 40 manjih, do 1.000 metara kvadratnih površina i 40 većih, površine do 4.000 metara kvadratnih.

Opšti uslovi

Član 4

Uslovi javnog konkursa nalažu da aplikanti (lokalne samouprave i AP Vojvodina) prilažu uz konkursnu dokumentaciju i

1. Spisak javnih objekata sa teritorije lokalne samouprave;

2. Predloge objekata za analizu i to:

- lokalne samouprave sa manje od 20.000 stanovnika predlog za 2 manja i 2 veća objekata

- lokalne samouprave sa više od manje od 20.000 stanovnika predlog za 4 manja i 4 veća objekata

- Gradovi za 8 manjih i 8 većih objekata

- AP Vojvodina za 30 objekata.

Obavezni elementi za evidenciju javnih objekata

Član 5

U cilju izrade detaljnog popisa javnih objekata u vlasništvu opština, autonomne pokrajine i države, obavezan element dokumentacije je spisak javnih objekata lokalne samouprave koji sadrži;

1. Lokalna samouprava (opština ili grad)

2. Naziv institucije

3. Adresa objekta

4. Vrsta institucije

5. Broj zaposlenih

6. Broj korisnika

7. Broj radnih sati

8. Površina objekta

9. Godina izgradnje.

Obavezni elementi za objekte koji apliciraju za detaljnu analizu energetske efikasnosti objekata

Član 6

Za objekte koji apliciraju za izradu detaljne analize, obavezno je da poseduju Upotrebnu dozvolu.

Osim navedenih podataka iz člana 5, potrebno je ispuniti upitnik koji će biti deo konkursne dokumentacije i na osnovu koga će biti izvršeno bodovanje i odabir objekata.

Konkurs za izbor jedinice lokalne samouprave

Član 7

Korisnik pružanja usluge se određuje na osnovu konkursa. Tekst konkursa se objavljuje u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine", i na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj http://www.psemr.vojvodina.gov.rs/.

Obavezni elementi teksta Konkursa su:

1. broj lokalnih samouprava koje mogu biti obuhvaćene pruženim uslugama po Konkursu;

2. namena;

3. ciljevi projekata;

4. uslovi za učešće na Konkursu i dokumentacija koja se podnosi uz prijavu;

5. rok za prijavu na Konkurs;

6. način apliciranja;

7. postupak odlučivanja po Konkursu;

8. zaključivanje ugovora sa korisnicima usluga u skladu sa odlukom;

i drugi podaci koji su od značaja za realizaciju Konkursa.

Pravo učešća na konkursu i dokumentacija koja se podnosi

Član 8

Pravo učešća na konkursu imaju jedinice lokalnih samouprava i institucije AP Vojvodine sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Potrebna dokumentacija

Član 9

Dokumentacija koja se podnosi na konkurs1:

1. Popunjena, potpisana i pečatom overena prijava za učešće na konkursu (preuzima se sa sajta Sekretarijata, www.psemr.vojvodina.gov.rs);

2. Potvrda o registraciji (izvod iz odgovarajućeg registra);

3. Izjava podnosioca zahteva da nema neizmirenih obaveza prema Sekretarijatu, po osnovu ranije potpisanih ugovora, čiji je rok za realizaciju istekao (obrazac Izjave se nalazi na sajtu Sekretarijata);

4. Izjava da se protiv podnosioca zahteva ne vodi krivični postupak (obrazac Izjave se nalazi na sajtu Sekretarijata);

5. Izjava podnosioca zahteva da će se Sekretarijatu dostavljati izveštaji u skladu sa ugovornim obavezama. (obrazac Izjave se nalazi na sajtu Sekretarijata).

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

_________
1 Preporučuje se da dokumentacija bude dostavljena u registratoru, na način da čini celinu sa stranicama označenim njihovim rednim brojem i uvezana na način da se onemogući naknadno vađenje i umetanje listova

Član 10

Prijave na Konkurs mogu se podneti, predajom pisarnici pokrajinskih organa uprave u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina br. 16, ili se upućuju poštom, obavezno u pisanoj formi, isključivo na konkursnim obrascima koji se mogu preuzeti u Sekretarijatu ili sa internet prezentacije (sajta) Sekretarijata. Obrazac prijave se podnosi overen i potpisan od strane ovlašćenog lica podnosioca prijave u zatvorenoj koverti sa naznakom "NE OTVARATI", nazivom i adresom podnosioca prijave i nazivom konkursa.

Postupanje sa prijavama koje se ne smatraju urednim

Član 11

Komisija neće uzimati u razmatranje prijave koje se ne smatraju urednim i to:

• neblagovremene prijave (prijave koje su podnete nakon isteka roka predviđenog u konkursu)

• nedopuštene prijave (prijave podnete od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni konkursom, odnosno one koje se ne odnose na konkursom predviđene namene)

• nepotpune i nerazumljive prijave (prijave u kovertama koje nisu obeležene prema zahtevu iz Pravilnika, prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi, prijave koje su nepotpisane, sa nepopunjenim rubrikama i neupisanim zahtevanim brojčanim vrednostima u tabeli sa kriterijumima, popunjene grafitnom olovkom, prijave poslate faksom ili elektronskom poštom (e-mail), prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu.

Odlučivanje o dodeli usluge

Član 12

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretar) rešenjem obrazuje posebnu konkursnu komisiju za pregled prijava sa priloženom dokumentacijom i izradu predloga za dodelu usluge lokalnim samoupravama (u daljem tekstu: Komisija). Članovi Komisije se imenuju:

- iz redova zaposlenih u Sekretarijatu,

- iz redova tima izabranog konsultanta,

- a mogu biti angažovani i eminentni stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Konkurs.

Komisija može aplikantu da odobri dodatni rok za dostavljanje dopunske dokumentacije.

Komisija za dodelu usluge, obrađuje pristigli materijal aplikanata, daje predlog Pokrajinskom sekretaru na razmatranje i na osnovu mišljenja Sekretara, Komisija za dodelu usluga i donosi odluku o dodeli usluge korisnicima. Ta odluka je konačna i protiv nje se ne može uložiti pravni lek.

Odluka o dodeli usluge korisnicima (rezultati konkursa) objavljuje se na zvaničnoj internet adresi Sekretarijata.

Kriterijumi za dodelu usluge

Član 13

Prilikom donošenja odluke o dodeli usluge lokalnim samoupravama, korisnicima, vrši se bodovanje pristiglih prijava, uz primenu sledećih kriterijuma:

1. Ko finansira korišćenje zgrade:

◻ institucija koja je koristi

1 bod

◻ lokalna samouprava

3 boda

◻ država ili pokrajina

5 bodova

2. Da li je zgrada namenjena jednoj funkciji?

◻ da

3 boda

◻ mešovito

funkcija A _ _ _ _ _ _ _ _ _ _%

1 bod

 

Funkcija B _ _ _ _ _ _ _ _ _ _%

3. Da li su u/na zgradi nakon izgradnje (u kasnijem periodu) vršeni radovi u svrhe povećanja energetske efikasnosti?

◻ da

1 bod

◻ ne

3 boda

4. Tip/vrsta energenta koji se koristi za grejanje:

◻ ugalj

10 bodova

◻ mazut

8 bodova

◻ el. energija

5 bodova

◻ prirodni gas

3 boda

◻ drvo/pelet/biomasa

1 bod

5. Tip sistema grejanja:

◻ lokalno/svaka prostorija posebno

8 bodova

◻ centralno

5 bodova

◻ daljinsko grejanje

3 boda

◻ toplotne pumpe

1 bod

6. Da li postoji sistem regulacije grejanja?

◻ samo na kotlu

5 bodova

◻ na kotlu i u razvodu

3 boda

◻ na kotlu, razdelu i grejnim telima

1 bod

7. Da li se sanitarna topla voda greje upotrebom:

◻ lokalni električnih bojler

5 bodova

◻ mešovito

3 boda

◻ centralna priprema tople potrošne vode

1 bod

8. Tip osvetljenja koje se pretežno koristi u zgradi:

◻ Sijalice sa užarenom niti

8 bodova

◻ Fluo cevi

5 bodova

◻ Štedljive sijalice

3 boda

◻ LED

1 bod

9. Tip krova:

◻ ravan krov

3 boda

◻ kos krov

2 boda

◻ kombinovano

1 bod

10. Da li postoji termoizolacija prema tavanu ili u sklopu krovne konstrukcije?

◻ da

1 bod

◻ ne

3 boda

11. Tip prozora prema materijalu i zastupljenosti

◻ čelični sa jednostrukim ostaklenjem

10 bodova

◻ drveni sa jednostrukim ostaklenjem

8 bodova

◻ čelični ili drveni sa dvostrukim ostaklenjem

5 bodova

◻ PVC

3 boda

◻ ALU sa termoprekidima

1 bod

12. Režim korišćenja zgrade (godišnji)

◻ tokom cele godine,

5 bodova

◻ letnja pauza

3 boda

◻ zimska pauza

2 boda

◻ letnja i zimska pauza

1 bod

13. Režim korišćenja zgrade (dnevni)

◻ 8,

1 bod

◻ 12,

3 boda

◻ 16,

4 boda

◻ 24

5 bodova

14. Potencijal za korišćenje obnovljivih izvora /solarne energije za PTV

◻ Značajna slobodna površina ravnog krova u odnosu na neto površinu jednog sprata i značajna potrošnja PTV

6 bodova

◻ Slobodno više od polovine površine ravnog krova u odnosu na neto površinu jednog sprata i značajna potrošnja PTV

5 bodova

◻ Značajna slobodna površina kosog krova u odnosu na neto površinu jednog sprata i značajna potrošnja PTV

5 bodova

◻ Slobodno manje od polovine površine ravnog krova u odnosu na neto površinu jednog sprata i značajna potrošnja PTV

4 boda

◻ Slobodno više od polovine površine kosog krova u odnosu na neto površinu jednog sprata i značajna potrošnja PTV

4 boda

◻ Slobodno manje od polovine površine ravnog krova u odnosu na neto površinu jednog sprata i značajna potrošnja PTV

3 boda

◻ Značajna slobodna površina ravnog krova u odnosu na neto površinu jednog sprata i mala potrošnja PTV

2 boda

◻ Značajna slobodna površina kosog krova u odnosu na neto površinu jednog sprata i mala potrošnja PTV

1 bod

15. Potencijal za korišćenje obnovljivih izvora /zamena sistema grejanja sa fosilnih na biomasu

◻ Sistem grejanja na mazut / lož ulje

6 bodova

◻ Sistem grejanja na ugalj

5 bodova

◻ Sistem grejanja na električnu energiju

4 bodova

◻ Sistem grejanja na prirodni gas

3 boda

◻ Sistem grejanja na drvo

1 boda

16. Poseban značaj

◻ Značaj projekta za APV

15 bodova

Ugovor o dodeli usluge

Član 14

Odlukom o dodeli usluge utvrdiće se pojedinačni broj analiza energetske efikasnosti objekata javne namene.

Nakon donošenja odluke Pokrajinski sekretar zaključuje sa korisnikom usluge (lokalnom samoupravom ili institucijom APV) ugovor o izvršenju usluge.

Obavezni elementi ugovora su:

• podaci o korisniku

• namena usluge

• period na koji se zaključuje ugovor

• obaveze korisnika usluge

• izveštaji koji se podnose Sekretarijatu

• ostali elementi od značaja za realizaciju ugovorenih aktivnosti.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 15

Pokrajinski sekretar rešenjem može da obrazuje posebnu komisiju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu za vršenje monitoringa i neposredne kontrole realizacije Projekata.

Član 16

Korisnici usluga po javnom konkursu dužni su da kod svih javnih publikacija i objavljivanja o aktivnostima, merama i programima koje se tiču usluge po javnom konkursu navedu da je u realizaciji usluge učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u saradnji sa EBRD.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu AP Vojvodine.